Jun 18, 2015

கலப்படமில்லாத பொருள் எது? பால் முதல் காய்கறி வரை எல்லாமே ஆபத்து

குட்டீஸ்
களின் மிக விருப்ப உண வாக மாறிய மேகி நூடூல் சில் அள வுக்கு அதி க மாக காரீ யம் கலந் தி ருப் பது கண் டு பி டிக் கப் பட்டு தற் போது நாடு முழு வ தும் தடை செய் யப் பட்டது. இதன் தொடர்ச் சி யாக இப் போது எந்த பொருளை பார்த் தா லும் அதில் கலப் ப டம் இருக் குமோ என்ற உச் ச பட்ச சந் தே கம் ஏற் பட தொடங் கி யுள் ளது.
உண வுப் பொருட் களில் அள வுக் க தி க மாக ரசா ய னப் பொருட் களை சேர்ப் பதை தடுக் கும் வகை யில் புதிய சட்டம் கொண் டு வர மத் திய அரசு முடி வெ டுத் துள் ளது. மேகி மட்டு மல்ல, குழந் தை களுக்கு சத் தான உணவு என பரிந் துரை செய் யப் ப டும் பாலில் தொடங்கி, காய் கறி வரை எல் லா வற் றி லும் கலப் ப டம் கொடி கட்டி பறக் கி றது.
பால் குடித் தால் வயிறு பொங் கும்:
கிரா மப் பு றங் களில் பசு மாடு வளர்ப்பு பிர தான தொழி லாக இருந் தது. இத னால் தேவை யான அளவு பசும் பால் தரத் தோடு கிடைத் தது. இத னால் குழந் தை கள் உட லுக்கு எந்த தீங் கும் ஏற் ப ட வில்லை. ஆனால் இப் போது நகர்ப் பு றங் களில் பிறந்த குழந் தைக்கு கூட பாக் கெட் பாலை தான் நம் பி யி ருக் க வேண் டி யுள் ளது. பசு மாட்டில் இருந்து கறக் கப் பட்ட பால் 24 மணி ேநரம் கழித்து தான் நமக்கு கிடைக் கி றது. பதப் ப டுத் தப் பட்ட பால் கெட்டுப் போ கா மல் இருப் ப தற்கு அரசு பால் குளி ரூட்டு நிலை யங் கள் மற் றும் தனி யார் பால் நிறு வ னங் களில் நடக் கும் முறை கே டு கள் உச் ச கட்டம். சமீ பத் தில் தமி ழக ஆவின் பாலில் தண் ணீர் கலப்பு முறை கேடு பெரிய அள வில் பேசப் பட்டது. ஆனால் அதைக் காட்டி லும் பெரிய அள வில் பாலில் கலப் ப டம் நடக் கி றது. பாக் கெட்டில் அடைத்து விற் கும் விலை அதி க மான பாலில் காஸ் டிக் சோடா, தண் ணீர், ரீபைன்ட் ஆயில், உப்பு, சர்க் கரை, யூரியா போன் றவை கலக் கப் ப டு கின் றன. பாலில் இருந்து வெண் ணெ யைப் பிரித் தெ டுத்து விட்டு, கொழுப்பு இருப் பது போல காட்ட, பாமா யில் கலக் கப் ப டு கி றது. கலப் பட பால் குடித் தால் வயிறு பொரு மல், அஜீ ர ணக் கோ ளாறு ஏற் ப டு கி றது. நாடு முழு வ தும் 1791 மாதி ரி களில் எடுக் கப் பட்ட தில் அதில் 69 சத வீ தம் கலப் ப டம் கண் டு பி டிக் கப் பட்டது.
குடலை துளைக் கும் புல் லட் முட்டை:
இதே போல முட்டை களி லும் உயி ருக்கு ஆபத்து விளை விக் கும் ஈகோலி பாக் டீ ரி யாக் கள் உள் ளன. குறிப் பாக பண் ணை களில் முட்டை களுக் காக வளர்க் கப் ப டும் கோழி களில் அதி கம். வட மாநி லங் க களில் நடத் தப் பட்ட ஆய் வில் 28% சத வி கித முட்டை களில் ஈ கோலி பாக் டீ ரி யாக் கள் தாக் கப் பட்டி ருந் தது கண் டு பி டிக் கப் பட்டது. பண் ணை களில் வளர்க் கப் ப டும் கோழி களில் 14 வாரங் களுக்கு பிறகு முட்டை யிட்டால் பாதிப்பு குறைவு. ஆனால் பல கோழிப் பண் ணை களில் லாப நோக் கத் தில் 14 வாரங் களுக் குள் ளா கவே முட்டை யி டும் அள வுக்கு பல் வேறு ரசா யண மருந் து கள், தீவ னங் கள் கோழி களுக்கு வழங் கப் ப டு கி றது. இத னால் முட்டை யின் எடை குறை வது மட்டு மன்றி அதை சாப் பி டும் குழந் தை களை பெரி தும் பாதிக் கி றது. மேலும் முட்டை யில் சல் மோ னில்லா பாக் டீ ரீயா இருப் ப தும் கண் டு பி டிக் கப் பட்டுள் ளது. தமி ழ கத் தில் சத் து ணவு திட்டத் தில் மதிய உணவு சாப் பி டும் குழந் தை கள் அடிக் கடி பாதிக் கப் ப டு வ தற்கு கார ணமே முட்டை யில் உள்ள கோளாறு தான். எடை குறைந்த புல் லட் முட்டை க ளால் குட லுக்கு பாதிப்பு ஏற் ப டும். வயிற் றுப் போக்கு, சிறு நீர் தொற்று நோய் பாதிப்பை ஏற் ப டுத் தும்.
காய் க றி யி லும் காரீ யம்:
உண வுக்கு அதி க மாக பயன் ப டுத் தும் பய று கள், பருப் பு கள்,காய் க றி கள், கிழங் கு களி லும் ஆர் ச னிக் அளவு அதி க மாக உள் ளது. மேலும் பழங் கள், கொட்டை கள், தயிர் ஆகி ய வற் றி லும் மனி தர் களை பாதிக் கும் விஷ உலோ கங் கள் கலந் துள் ள தாக பரோடா பல் க லைக் க ழக மாண வர் கள் நடத் திய ஆய் வில் கண் ட றிந் துள் ள னர். டெல்லி மற் றும் நாக் பூர் மாநி லத் தில் கத் த ரிக் கா யி லும் மேற்கு வங் கத் தில், தக் காளி, பீன்ஸ் ஆகிய காய் க றி களி லும் அள வுக்கு அதி க மான காரீ யம் கலந் தி ருந் தது ஆய் வில் கண் ட றி யப் பட்டுள் ளது. அதே போல காரட்,பீட் ரூட், முட்டைக் கோஸ், முள் ளங்கி ஆகிய காய் க றி களி லும் காரி யம் கலந் துள் ளது ஆய் வில் தெரி ய வந் தது. உணவு தானி யங் களில் காரீ யம் அளவு என்ன என் பது குறித்த ஆய் வும் இன் றி ய மை யா தது. ரசா யன உரங் கள் மட்டு மன்றி, தானி யங் களில் காரீ யம் சேர நிலத் தின் தன் மை யும் கார ண மா கி றது என் கின் ற னர் ஆய் வா ளர் கள். காரீ யம் உட லுக் குள் சுவா சம் வழி யா கவோ, உண வுக் கு ழல் வழி யா கவோ செல் லும் போது மூளை மற் றும் சிறு நீ ர கத்தை பாதிக் கி றது. குழந் தை களின் நரம்பு அமைப்பை பாதிக் கும்.
உண வுக் கலப் பட விவ கா ரத்தை இன் னும் விரி வா க வும் ஆழ மா க வும் கொண்டு செல்ல வேண் டும். வெறு மனே நூடுல்ஸ் உடன் மட்டும் தேங்கி விடக் கூ டாது. உண வுக் கலப் ப டம் குறித் தும், மக் களின் உடல் ந லம் குறித் தும் அர சுக்கு உண் மை யான அக் கறை இருக் கு மா னால், இந் தி யா வில் தயா ரா கும் எல்லா உண வுப் பொருள் களி லும் எந்த அள வுக்கு வேதிப் பொருள் கள் இருக் க லாம் என் கின்ற அளவை மறு ஆய் வுக்கு உட் ப டுத்தி, அளவை நிர் ண யிப் ப தும், அதை நிறு வ னங் கள் கடைப் பி டிக் கின் ற னவா என் ப தைத் தொடர்ந்து கண் கா ணிப் ப தும் அவ சி யம். உணவு பாது காப்பு சட்டம் நடை மு றைப் ப டுத் தப் பட்ட பின் னர் மாவட்ட அள வில் கண் கா ணிப்பு நிய மன அலு வ லர் கள் நிய மிக் கப் பட்டு உணவு பொருட் கள் தரம் சோதிக் கப் ப டு கி றது. பல இடங் களில் இது முறை யாக செயல் ப டு வ தில்லை. இந்த பிரிவை மேலும் வலுப் ப டுத் த வேண் டும். மாவட்டம் தோறும் உணவு பொருட் கள் சோத னைக் கான ஆய் வ கங் கள் ஏற் ப டுத் த வேண் டும். கலப் பட பொருட் கள் விற் பனை மற் றும் தயா ரிப் பில் ஈடு ப டு வோர்க்கு கடு மை யான தண் ட னை கள் வழங் கு வதை உறுதி செய் ய வேண் டும் என் பதே சமூக ஆர் வ லர் களின் எதிர் பார்ப்பு.
எண் ணெ யில் 64 சத வீ தம்
சில் ல றை யாக விற் பனை செய் யப் ப டும் 64% எண் ணெய் கள் கலப் ப டம் செய் யப் பட்டவை என்று ஆய் வில் தெரி ய வந் துள் ளது. இந்த ஆய் விற் காக கடுகு எண் ணெய், நல் லெண் ணெய், கடலை எண் ணெய், சூரி ய காந்தி எண் ணெய், பருத்தி விதை எண் ணெய் மற் றும் சோயா பீன்ஸ் எண் ணெய் என 291 மாதி ரி களில் எடுக் கப் பட்டு ஆய்வு மேற் கொள் ளப் பட்டது. இந்த ஆய் வில் உட லுக்கு தீங்கு தரக் கூ டிய பொருட் கள் கலப் ப டம் செய் யப் பட்டி ருப் பது கண் டு பி டிக் கப் பட்டுள் ளது.
சோதனையில் சாதனை; சேலம் 2ம் இடம்
சேலம் மாவட்டத் தில் நடப் பாண் டில் (2014-15) சேலம் மாந க ரம், மேட்டூர், ஆத் தூர், வாழப் பாடி, ஓம லூர், ஏற் காடு, எடப் பாடி உள் ளிட்ட இடங் களில் உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் நடத் திய ஆய் வில் 211 உண வுப் பொ ருட் களில் கலப் ப டம் இருப் பது கண் டு பி டிக் கப் பட்டுள் ளது.
இதில் குறிப் பாக ஆயில், மசாலா பொருட் கள், அப் ப ளம், டீத் தூள், பஜ் ஜி மாவு, பருப்பு, ஜவ் வ ரிசி, வெல் லம், கூல் டி ரிங்க்ஸ், தண் ணீர் உள் ளிட்ட பொருட் களில் அதி க ள வில் கலப் ப டம் இருப் பது ஆய் வில் தெரி ய வந் துள் ளது.
இது சம் பந் த மாக மாவட்ட வரு வாய் அலு வ ல ரான, தீர்ப் பாய அலு வ லர் மூலம் 77 வழக் கு கள் பதிவு செய் யப் பட்டுள் ளது. இதில் பாது காப் பற்ற, தரம் இல் லாத உண வுப் பொ ருட் களை விற்ற 16 பேர் மீது, ஆணை யர் பரிந் து ரை யின் ேபரில் வழக் குப் ப திவு செய் யப் பட்டுள் ளது. 77 வழக் கு களில் 27 வழக் களில் கலப் ப டம் நிரூ பிக் கப் பட்டு ரூ.33 லட் சத்து 86 ஆயி ரம் அப ரா தம் வசூ லிக் கப் பட்டது. 211 உண வுப் பொ ருட் களில் 60 முதல் 70 சத வீ தம் கலப் ப டத் தோடு பாது காப் பற் றும், தர மற்ற நிலை யி லும் இருப் பது கண் ட றி யப் பட்டுள் ளது. இவ் வாறு தமி ழ கம் முழு வ தும் உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் எடுத்த நட வ டிக் கை யில் சேலம் மாவட்டம் இரண் டாம் இடத் தில் உள் ளது. இவ் வாறு அதி கா ரி கள் கூறி னர்.

Maggi aftermath: U'khand food safety dept seeks info from ITC on nutrient value in noodles

The Uttarakhand food safety department has sought information from ITC Limited on “nutrient value and source of flavours used” in preparing noodles, spelling trouble for the Kolkata-based company after its rival Nestle faced uproar over its ‘unhealthy’ Maggi products.
The food safety officer has asked the company to respond to its notice within 15 days or face action.
ITC, which has its manufacturing unit at the State Industrial Development Corporation of Uttarakhand Limited, sells its Yipee instant noodles under the Sunfeast brand.
Food safety officer, Roorkee, Dileep Jain sent the samples of ITC Sunfeast Yipee noodles (magic masala and classic packs) from the godown on Kaliyar Road near Bahadrabad for testing at the Rudrapur state laboratory.
The label of Sunfeast Yipee noodles says "Nutritional information per 100 g is 465 Kcal., protein 8.8, carbohaydrae 63 and others."
Among other questions, the company has been asked to elaborate on its claims about nutrient value, the scientific background and the flavours from "vegetarian source".
“We have asked through legal notice if the company has lab analysis reports of flavour enhancer INS 627 and INS 631. Also, the company has been asked about the vegetarian certificates of these flavor enhancers,” Jain said.
The department has also asked the company to provide nutrients profile study and accredited lab report approved by the Food Safety and Standards Authority of India.
After Nestle's decision to remove ‘no added MSG’(monosodium glutamate) tag from Maggi, ITC recently decided to do the same with their instant noodles.
The company has already started the process of removing the phrase from new batches of its products. ITC has stated its products have been found to be in compliance with all food safety regulations and safe for consumption.
On June 3, the state government banned the sale of Maggi for three months after a sample of the popular instant noodles taken earlier this year from Pauri district failed laboratory test.
Sixteen of 54 controversial Maggi samples sent for testing in the state have been found to have contained mono sodium glutamate and lead above permissible limit.

Let’s turn to science

Food safety testing could be separated as a purely technical function which can be rapidly performed outside bureaucracies
The growing debate over food safety in India has taken a turn for the better with the chairman of the scientific panel of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) calling for a complete overhaul in the testing apparatus, which should be led by scientific principles rather than administrative compulsions. This is in line with the intent of the Food Safety and Standards Act of 2006, which concatenated various legislations relating to food, from the Prevention of Food Adulteration Act 1954 to various lesser Orders governing classes of food, like fruit and meat, into a single law organised on the basis of science.
In fact, since food testing should be conducted routinely nationwide, there is an argument for hiving off testing from ministries to a wholly-independent, technocrat-led body. Currently, the working of the Food Safety and Standards Act is left to the health ministry, but perhaps testing could be separated as a purely technical function which can be rapidly performed outside bureaucracies. The current system is like the Bureau of Indian Standards, which was established by an Act of 1986 and functions under the ministry of consumer affairs, but that is a system of certification by application—manufacturers apply in order to gain market acceptance. A certification regime for food should be based on field inspection and would require enforcement. India has allowed food safety to languish and the impact on public health, while largely anecdotal, must be very large. Accelerating the first step—random sampling from the field—would help the food industry to catch up with international standards much quicker.
The FSSAI panel chief has opposed the dilution of Indian standards and proposed, rather, that we follow the Codex Alimentarius, the international bundle of standards piloted by a commission under the Food and Agriculture Organisation in 1961. The World Health Organisation weighed in two years later and the body now has 186 member nations, apart from the EU, and continuously evolves standards for all ingestible substances except pharmaceuticals. Its latest meeting in the first week of June focused on various food products of the Near East, including hummus, camel milk and gum arabic. The list of substances suggests that it is impossible to geographically compartmentalise the food trade any more. Hummus is produced on every continent. Most of the world’s gum arabic comes from the Sahel, which is not in the Near East. And the camel milk business is of some interest to India, where a research centre focused on monetising camel products has been in operation at Jorbeer in Bikaner since 1984.
The Codex Alimentarius is a set of recommendations but, de facto, it has become a standard of compliance since the World Trade Organisation depends on it for dispute resolution. Nations whose domestic safety regimes compare well with the Codex would be perceived to be on stronger ground in the event of differences of opinion. But how is the divergence between quality in the field and the Codex to be attenuated? The obvious way, as the FSSAI’s panel has indicated, is to raise a substantial cadre of personnel specifically trained to test food—not materials alone—who are themselves tested from time to time. This insurance policy would be recommended, since Indian products have been repeatedly blocked or banned by the EU and the US.
But what should this cadre be testing? Certainly not noodles, in the long term. The present drive against instant noodles and a few other products owes to a scare which had to be stemmed immediately. Two harmful substances have been discovered in noodles, monosodium glutamate and lead. The latter is a serious toxin and may have contributed to the fall of the Roman Empire, whose upper-class kitchens used water from lead pipes and cooked in lead pans. Now, the long-term challenge is to go up the production chain from noodles and discover which processes or ingredients delivered the contaminants, which are probably instrumental in producing other foods, too.
There is another challenge to food safety which is yet to be addressed. It was thrown up years ago but has not emerged in the present controversy, which is limited to branded, packaged foods. But huge sections of the food processing and retailing industries are in the unorganised sector, where testing does not penetrate very readily. The safety of street food had become a serious issue in Delhi, where the courts had ruled that food sold in the streets must be cooked elsewhere. As the corner kebab-wallah would tell you, this policy is unworkable and was dropped. Courts should not be required to opine on such matters. Rather, a large cadre of scientifically-literate food inspectors must be created. Or would that create yet another inspector raj? Yet again, will outcomes owe to administrative rather than scientific concerns?

FSSAI can hold retailers responsible if found selling unapproved products


"The retailers should also be responsible for what they are selling to the consumers. They should at least check for food approvals," said chief executive of FSSAI.

NEW DELHI: The country's food regulator plans to soon put the onus on retailers to check for product approvals and could hold them responsible if they are found selling items that have not been approved by it. 
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), which has been at the centre of the recent crackdown on Nestle's Maggi noodles and several other brands, is working on an advisory that will make clear the responsibilities of retailers, its head told ET. This will be a drastic move that will make retailers responsible for the products they stock and could render them vulnerable to regulatory and legal action in the event of anything going wrong. 
"The retailers should also be responsible for what they are selling to the consumers. They should at least check for food approvals," said Yudhvir Singh Malik, chief executive of FSSAI. 
Malik said it was often found that many retailers sold unapproved items for higher margins, but when confronted and challenged by food inspectors, most of them pleaded ignorance. The Maggi case first came to light after a food inspector in Barabanki, Uttar Pradesh picked up random samples of the popular noodle brand from an organised retailer and tests on it showed that it contained high levels of lead and monosodium glutamate. When the authorities sought to hold the retailer responsible, it said the item was not manufactured by it and it could not be held responsible. 

While Nestle's Maggi noodles has been taken off the shelves by almost all retailers following the controversy, many products that do not carryFSSAI approvals and have in fact been banned by it continue to adorn store shelves. The FSSAI banned some 500 products recently which include some 32 products from Tata Starbucks, cereal from Kellogg's, poultry products from Venky's, Hindustan Unilever's Knorr instant noodles and a multivitamin from Ranbaxy. 
While retailers declined to comment on the FSSAI's proposed move saying they wanted to study it before reacting to it, analysts said putting the onus on the retail trade would pose several challenges in a country with nearly 8.8 million stores. 
"Until now the burden of compliance lies only with the brand owner or manufacturer. But if the regulator wants to split the responsibility of compliance, execution will be a challenge. While it will not be an issue for modern retailers, who have the resources to read rule books and execute such rules, kirana shops and mom-and-pop stores may not be able to do so," said Devangshu Dutta of Thirdeyesight, a retail consulting firm. 
The head of a leading supermarket chain said for what the regulator is proposing to work, timely and regular communication from it would be key. 
"Removing the product is a simple step but knowing which ones is tricky unless we get regular communication from FSSAI," said this person, requesting anonymity. 
In the aftermath of the Maggi controversy, the food regulator has ordered testing of instant noodles, pasta and macaroni brands of seven companies including ITC, GSK Consumer Healthcare (GSKCH) and Nestle India, and declared brands made by all other companies as unapproved.

Vadilal ice cream sample sent for test

Imphal, June 17 2015 : Regarding the case of hospitalisation of two kids after consuming ice cream the food safety standards wing Imphal East District had taken up proper action by sending the samples for tests, informed Th Somorendro business partner of DOLDO delicious Manipur, Khurai Lamlong Bazar.
In a press conference held at Manipur Press club he said that the ice cream brand in question is Vadilal ice cream bomber pure vegeteranian.
He also said that there are around 300 varieties of Vadilal ice cream and the food safety standard wing Imphal East has issued an order that rest of the brand varieties of Vadilal other than bomber pure vegeteranian are safe to consume.
It is also informed that in the next 14 days the laboratory test report for Vadilal bomber pure vegetaranian will come and the until then the variety is not safe to consume he said.

Thought for food

The chair of the scientific panel of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has cut directly to the heart of the matter by insisting that quality assurance should be organised on scientific rather than bureaucratic principles and that it can only be ensured by testing the quality of the skills of testing personnel. Without such “hyper-testing”, the potency of the safety regime cannot be assured. If even the skills of drivers of private vehicles are being tested at set intervals, to ensure that they do not pose a public threat, there is no excuse for failing to test the abilities of food assayers, who hold the health of millions in their hands. Besides, food testers have to be inducted in large numbers and their coverage area increased dramatically. The discovery of lead and MSG in unacceptable quantities in Maggi noodles was the story of an unsung few working against all odds. Now, the odds must be tilted in favour of the consumer by raising a cadre of testers who specialise in food.
The chemistry of food calls for multidimensional laboratory skills. Foods have a constantly evolving profile, beginning as growing organisms and ending in spoilage, if not consumed. Through its life cycle, food is exposed to various chemicals, including hormones, pesticides, preservatives and substances in ground water. For the assayer, food presents a higher technical challenge than relatively inert materials. Significantly, the chair of the FSSAI scientific panel has strongly opposed the dilution of Indian standards on the plea of a shortage of technically qualified manpower. Apart from the obvious benefits to domestic consumers, following global standards is essential for the interests of the export industry. The Codex Alimentarius, a collection of standards promoted by the Food and Agriculture Organisation of the UN in 1961 and supported by the WHO, is the document of reference for the international trade in food substances. Its standards are relied upon by the WTO to resolve disputes in the international food trade. To bring Indian standards below the benchmarks of the Codex could weaken the prospects of the export trade.
Perhaps the biggest challenge remains unaddressed. Despite the growth of branding since liberalisation, a significant part of the food trade remains in the unorganised sector. This is especially true of retailing, which is a popular source of income since no special skills are required, the margins are excellent and demand grows reliably. For ensuring domestic food safety, the challenge would be to ensure compliance across this huge industry segment without unleashing a new food inspector raj.

Lead Contamination - Hazardous, enforce rules

The idiom 'better late than never' appropriately applies to the country's food regulator, Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). It has finally decided to tighten the noose and hopefully should set focus on various food and health supplements. This could cover a range of imported food items, specially protein and other supplements sold without medical supervision. Moreover, the claims by well-known FMCG brands that their products are health drinks need to be investigated. 
Experts believe that the Maggi noodle controversy is possibly the tip of the iceberg and reports would only prove the efficacy of claims. Tests may well reveal whether the MNC companies, who normally hold sway over the market, are adhering to the prevalent rules and not making false claims.
Over the years, the multinationals have more or less controlled the Indian consumer market and till a few years back, were allowed to get away with their claims. It is only in recent years that the Government has taken initiatives to ensure that national and international regulations are adhered to, but the move is unfortunately haphazard. Even today, there are various products in the market by big and powerful companies that advertise their products they can never prove from the scientific standpoint. 
Unfortunately, it is the poor and the economically weaker sections that are affected and after the ailment don't have the financial resources to get treatment. Thus, the big MNCs cannot be allowed to make huge profits from the Indian consumer market. The food safety regulator should be given more powers and authority to carry out periodic checks without fear or favour and make their reports available to the State governments for compliance. 
Documents so far released by the FSSAI, which works under the Health Ministry, suggest that lead and MSG (monosodium glutamate) found in excess could have devastating consequences, which could impair the mental growth of children. Research studies by health and toxicology experts from across the country have documented lead in a variety of processed and raw food products such as chocolates, milk, vegetables, fish and water. 
Scientists say the primary sources of environmental lead are lead paints, backyard recycling of lead batteries and water plumbing materials among others. A Toxics Link survey from SMEs from Andhra Pradesh, Bengal, Delhi, Gujarat and Maharashtra found around 30 per cent of samples with lead values greater than 10,000 ppm though the Bureau of Indian Standards (BIS) had set a code of 90 ppm. 
The practice of immersing painted idols in rivers and lakes results in lead being deposited in water, which obviously finds way to the food chain. A painted idol of just 2 kg idol could deposit at least 8 to 10 gm of lead into the water. Even traditional ayurvedic medicines are reported to contain lead, sometimes more than permissible limit power. 
The most sensitive target of lead poisoning is the nervous system. In children, neurologic deficits have been documented at exposure levels once thought to cause no harmful effects. Exposure to lead can have a wide range of effects on a child's development and behavior. Even when exposed to small amounts of lead levels, children may appear inattentive, hyperactive and irritable. Children with greater lead levels may also have problems with learning and reading, delayed growth and hearing loss. At high levels, lead can cause permanent brain damage and even death. 
Lead inhibits the body's ability to make hemoglobin by interfering with several enzymatic steps in the heme pathway. Ferrochelatase, which catalyzes the insertion of iron into protoporphyrin IX, is sensitive to lead. A decrease in the activity of this enzyme results in an increase of the substrate, erythrocyte (EP), in the red blood cells. Lead can induce two types of anemia. Acute high-level lead poisoning has been associated with hemolytic anemia. In chronic lead poisoning, lead induces anemia by diminishing red blood cell survival. 
Lead toxicity has endocrine effects. A strong inverse correlation exists between blood lead levels and levels of vitamin D. Because the vitamin D-endocrine system is responsible in a large part for the maintenance of extra-and intra-cellular calcium homeostasis, it is likely that lead impairs cell growth and maturation and tooth and bone development.
Long back, scientists at the Bhabha Atomic Research Centre documented the presence of lead among other heavy metals in chocolates and candies. They calculated that a child who eats 20 grams of chocolate daily would on an average ingest about 270 micrograms lead in a week. Other studies detected lead in buffalo milk in Chennai and Hyderabad, vegetables in Bihar, Uttar Pradesh and Bengal, paddy grown in Odisha and several species of fish in the Cauvery. 
Maggi thus is not the only food product with chemicals that can cause organ damage. Almost every ready-made or pre-packaged food - pastas, sauce, potato chips and soft drinks - comes with a host of colouring agents, artificial sweeteners and preservatives that doctors say can adversely impact health. 
Only in recent times has unleaded fuel been introduced. The lead that was earlier emitted into the air settled on the earth and permeated the soil. In many metros and big cities, one can see lead acid batteries being dismantled openly, releasing lead particles into the air and soil. Experts point out, and quite rightly, that specially in urban areas there is virtually no way of escaping this contamination. 
While arsenic contamination is rampant in Bengal, Bihar and Assam and the resultant effects have caused severe health hazards, the threat of lead contamination has major consequences on human health. Ingested lead may accumulate in the brain, liver, kidneys and the bones. According to toxicology experts, children are particularly vulnerable and lead poisoning can result in their intellectual deterioration. In adults, lead can increase the risk of high blood pressure while pregnant women exposed to high levels of lead face the risk of miscarriage, stillbirth and premature birth. 
Excess salt, which happens to be a major preservative used in ready-to-meat meals, is a known cause of high blood pressure and is responsible for around 60 per cent of heart attacks and over 40 per cent stroke cases, according to the World Health Organization. In India, people normally consume excess salt that WHO mandated 5 gm per day and eating packaged food would increase the intake significantly. 
Since it is an established fact the neurological damage caused by even low levels of lead is long term and often irreversible, the best solution to check lead poisoning is to prevent it by controlling lead hazards in the environment before the poisoning occurs. Therefore, people must be made aware of the chemically contaminated communities and must be warned of the consequences of ignoring the threat of lead both in our environment and food. There should be no short cuts.

Make laws and celebs accountable

A still from Madhuri Dixit’s television commercial for Maggi

The controversy surrounding Maggi noodles has raised several vital questions relating to the hygiene of the food we eat but we also need to look at the ethics of advertisement and the role of brand ambassadors. The entire gamut of issues calls for a dispassionate examination, not only from legalistic angle but from socio-ethical angle as well.
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), established under the Food Safety and Standards Act (FSSA), 2006, is mandated to ensure that the food people consume is safe and wholesome and for that it has to lay down science-based standards for articles of food and regulate manufacturing, processing, distribution, sale and import of food. In the prevailing scenario, with the adulteration being the order of the day, it is difficult to vouch for the purity of any food article.
There is no gainsaying the fact that lies are being sold; most of the advertisements are misleading and filmstars and sportspersons bequeath credibility by endorsing the products. Maggi noodles allegedly contain a high amount of monosodium glutamate (MSG) and lead, but when Madhuri Dixit claims that it is nutritious people tend to believe her.
The Union government has made it clear that under the FSSA action would be taken against the brand ambassadors. It was long overdue and would hopefully chasten rapacious icons, who can endorse anything for money. Their defence is that they endorse a product only after the concerned government agency certifies about its quality. This is a bland justification as endorsement is a step ahead of promotion in which the endorser lends credibility. Under Sec. 53 of FSSA, brand ambassador is liable for action if the advertisement is found to be misleading and can be fined up to Rs 10 lakh. Though this amount is a pittance compared to what s/he gets, imposing the fine will act as a deterrent.
It has been proved time and again that the celebrities endorsing any product hardly know anything about it but do it for hefty fees. In 2011, CBS News reported that in the United States, there were 10 celebrities on big pharma’s payroll. These include actress Claire Danes, hired by Allergan (AGN), who touts the eyelash lengthening drug Latisse, Sideways star Virginia Madsen who promoted Botox and Michael Welch, better known as Michael Newton of the Twilight series, who promoted Allergan’s anti-acne medication among others. The first major disadvantage of such endorsements is that prices go many notches up as endorsers are paid huge amounts. Brand ambassadors are hired only for branded medicines, not for the generic ones. Obviously, the pharmaceutical companies will earn profit at the cost of consumers.
Advertising Standard Council of India is a self-regulating body that has representatives from advertisers, advertising agencies and the media. It is a voluntary organisation that has to ensure that advertisements are not misleading. Besides, there are some laws to regulate the content of advertisements like Cable Television Networks (Regulation) Act, 1995, Press Council of India Act, 1978 and Cable Television Networks (Amendment) Rules, 2006. States are empowered under the FSSA to take action, and there is provision of imprisonment and fine up to Rs 1 lakh. But these laws have not been invoked properly. False claims are made to whiten skin despite Drugs and Cosmetics Act. There are some shortcomings in the law also. The Drugs and Magic Remedies (Objectionable Advertisements) Act, 1954, provides for a fine of only Rs 500 in case of false claims. So, charlatans give a damn to it and make claims to cure virtually incurable diseases in days. Even if they are punished, it does not matter as they earn in millions.
Advertisement is not a new genre. It promotes the sale by making hyperbolic claims about the product. Street criers or peddlers, who went about selling their wares, advertised their products through word-of-mouth. Besides, political and religious leaders also advertised their views through different platforms — pulpit, street meetings, village gatherings, etc. Criers at the sale of slaves in ancient Greece, Babylon, Egypt, Rome and Carthage also made big claims.
David Ogilvy, in his Confessions of an Advertising Man, (1971) wrote, “It is flagrantly dishonest for an advertising agent to urge consumers to buy a product which he would not allow his wife to buy.” This is what advertisers are doing and brand ambassadors happily acquiesce in. Brand ambassadors’ seriousness is evident from one incident. Aamir Khan was appointed brand ambassador by the Election Commission for the Maharashtra election. He urged people to vote, but was in London on the day of polling.
The Unesco-appointed MacBride Commission submitted its report in the early 1980s, but its observations are still relevant: “Advertising undoubtedly has positive features. It is used to promote desirable social aims, like savings and investment, family planning, purchase of fertiliser to improve agricultural output, etc… Nevertheless, what distinguishes advertising from the editorial content of newspapers and from radio and television programmes is that its avowed purpose is that of persuasion; a balanced debate in advertising is a contradiction in terms. Because advertising is overwhelmingly directed towards the selling of goods and services…”
Advertisements need to be regulated and strong legal action must be taken against misleading advertisements. Celebrities also must be taken to task if they endorse the product. Icons are supposed to lead and inspire, not to mislead. They should learn from Michelle Obama who started a campaign “Let’s Move” to fight obesity and oppose the advertisements of junk food. She said in a statement, “Our classrooms should be healthy places where kids are not bombarded with ads for junk food.” Similarly, Hillary Clinton successfully ran a campaign against trans fat in New York.

922 tonnes of Maggi received


Container trucks loaded with Maggi noodles outside the ACC Cement Factory at Wadi in Kalaburagi district on Wednesday.

Of this, 600 tonnes incinerated to produce fuel
Around 600 tonnes of Maggi noodles seized from Karnataka and neighbouring States were incinerated in the ACC Cement Factory at Wadi in Chittapur taluk of Kalaburagi district in the last four days.
District Food Safety officer R.S. Biradar told The Hindu on Wednesday that the ACC Cement plant has received 922 tonnes of Maggi noodles seized from 14 States across the country in the last nine days, of which 600 tonnes of Maggi noodles has been incinerated to produce an alternate fuel. The crushing and incinerating process started from June 13, he added.
The number of trucks lined up outside the factory containing Maggi noodles was increasing every day, but the factory was unloading around 15 to 20 trucks of products every day for crushing, Mr. Biradar said. The crushed products were mixed with charcoal in the kilns and incinerated. The method of incinerating was eco-friendly, Mr. Biradar said.
Drivers of private transport companies, who were waiting to unload the products outside the factory, had to wait for a long time. Rakesh Singh and Mustakeem, truck drivers of private transport company from Uttar Pradesh, said that more than 200 drivers were waiting for their turn to unload for the last week.
“We are running out of money and it is difficult to get food in this isolated area,” said Mangiram, a truck driver from Rajasthan.

From 100 a year to 150 a month, Uttarakhand food labs unable to deal with deluge of samples to test

DEAHRDUN: At the Rudrapur-based State Food and Drugs Testing Lab, barely 100 food samples would come for testing in an entire year before the Maggi controversy broke out. In just the last month though, they have received a staggering 150 samples for testing. Around 54 samples of Maggi alone have landed at the lab in the past two months. "Testing of a single packet of Maggi takes around 10 days and with so many other products coming in for tests, it becomes very difficult for us," said Sachin Sharma, the only regular food analyst in the Rudrapur factory. 
As per data provided by the food safety department, 40 samples of packed food products like noodles and pasta have been sent for testing since June 4. "The drives undertaken by food officers have simply doubled in the past month," said Rajendra Rawat, official of the food safety and standards department, Uttarakhand. 
The lab staff obviously are a harried lot, and this reflects in their work. Some of them told TOI that matters are compounded further because many positions have not been filled. "There are just six analysts at our factory. 17 posts of analysts and supporting staff have been lying vacant for the past four years. As a result, it is very difficult to give out timely reports of food products," said an official working at the lab, requesting anonymity. 
Officials of the food security department meanwhile claim that hiring of analysts is not in their hands. "Only the director general, health and family welfare, can do the hiring. On our part, we have forwarded the request for new staff," said a senior official. 
Uttarakhand had around 6500 registered food business operators and an equivalent number which are not registered. There has been a long-standing demand for another food test lab in the Garhwal region for which an approval has reportedly been secured.

Rail passengers complain about food quality

VIJAYAWADA: Some passengers of the Trivandrum-New Delhi Kerala Express staged a protest at the railway station here on Tuesday, complaining about the quality of food being served in the train. 
According to sources, a section of the passengers detrained from the Kerala Express soon after it arrived at 5 pm. "Roughly 25 to 30 people started protesting outside the station master's office. They were unhappy with the quality of food served and said that the quantity was too less but the price was way too high," a railway official told ToI. 
The passengers also demanded a change in the pantry car in order to provide them with better food. "We couldn't make any changes because the train belongs to Southern Railways. However, we provided them with clean food from the Vijayawada station and the matter was settled," the official added. 
Further arrangements were made and catering staff were asked to load fresh food onto the train when it reaches Gudur railway station. The protest caused half an hour delay here. The train eventually left at 5.30 pm.

FDA: Rid food of trans fats by 2018


நாகையில் ரூ.50 ஆயிரம் மதிப்பில் பான்பராக், ஹான்ஸ் அழிப்ு



நாகை, ஜூன் 18:
நாகை யில் ரூ.50 ஆயி ரம் மதிப் பி லான பான் ப ராக், ஹான்ஸ் உள் ளிட்ட பொருட் கள் அழிக் கப் பட்டது.
நாகை நக ராட் சிக் குட் பட்ட பகு தி களில் தமி ழக அர சால் தடை செய் யப் பட்ட பான் ப ராக், ஹான்ஸ், மேகி நூடுல்ஸ் மற் றும் போலி குளிர் பா னங் கள் விற் பனை செய் யப் ப டு கி றதா என மாவட்ட உணவு பாது காப் புத் துறை சார் பில் சோதனை செய் யப் பட்டு பொருட் களை கைப் பற்றி பொது மக் கள் முன் னி லை யில் அழித்து வரு கின் ற னர்.
இந் நி லை யில் மாவட்ட உணவு பாது காப் புத் துறை நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் செந் தில் கு மார் தலை மை யில் உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கள் அன் ப ழ கன், மகா ரா ஜன், சதீஸ் கு மார், தவ பா லன், ஆண் ட னி பி ரபு, சி.செந் தில் கு மார், பால குரு ஆகி யோர் நேற்று நாகை கடைத் தெ ரு வில் திடீர் ஆய்வு செய் த னர். இதில் தமி ழக அர சால் தடை செய் யப் பட்ட பான் ப ராக், ஹான்ஸ், மேகி நூடுல்ஸ், கலா வ தி யான ஊறு காய் பாட்டில் கள், பிர பல குளிர் பானங் களின் பெய ரில் விற் ப னைக்கு வந் துள்ள போலி குளிர் பா னங் கள், தயா ரிப்பு மற் றும் காலா வ தி யா கும் தேதி, உற் பத் தி யா ள ரின் நிறு வன பெயர், முக வரி இல் லாத பொருட் கள் ஆகி யவை உள் பட ரூ.50 ஆயி ரம் மதிப் பி லான பொருட் கள் கைப் பற் றப் பட்டன. கடைத் தெ ரு வில் உள்ள வாழைக் கால் மண் டி யில் கைப் பற்ற பொருட் கள் குவிக் கப் பட்டு பொது மக் கள் முன் னி லை யில் உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கள் அவற்றை அழித் த னர்.

கிராமங்களில் மேகி நூடுல்ஸ் விற்பனை

ஊட்டி, ஜூன் 18:
நீல கிரி மாவட்டத் தில் கிரா மங் களில் உள்ள மளிகை கடை மற் றும் பெட்டிக் கடை களில் தடை செய் யப் பட்ட மேகி நூடுல்ஸ் தொடர் ்ந்து விற் பனை செய் யப் ப டு வ தாக பொது மக் கள் புகார் தெரி விக் கின் ற னர்.
மேகி நூடுல் சில் அள வுக்கு அதி க மாக காரீ யம், மோனோ சோடி யம் குளு கா மேட் உள் ளிட்ட ரசா ய ணங் கள் அள வுக்கு அதி மாக உள் ள தாக கூறி பெரும் பா லான மாநி லங் களில் நெஸ்லே நிறு வன தயா ரிப் பான மேகி நூடுல்ஸ் விற் ப னைக்கு தடை விதிக் கப் பட்டது. தமி ழக அர சும் இந்த தயா ரிப் பு களுக்கு தடை விதித் தது.
இத னால், நெஸ்லே நிறு வ னத் தின் முக வர் கள் தாங் கள் விற் ப னை யா ளர் களி டம் கொடுத்த மேகி நூடுல்ஸ் உட் பட 7 தயா ரிப் பு களை திரும்ப பெற்று வரு கின் ற னர். மேலும், சுகா தா ரத் துறை அதி கா ரி கள் மற் றும் உணவு பாது காப்பு தரக் கட்டுப் பாட்டு அதி கா ரி கள் கடை களுக்கு சென்று, மேகி நூடுல்ஸ் தயா ரிப் பு களை விற் பனை செய் யக் கூடாது என்று அறி வு றுத் தி னர். மேலும், அனைத்து குடோன் களுக் கும் சென்று சுகா தா ரத் துறை அதி கா ரி கள் அதி ரடி ஆய்வு மேற் கொண் ட னர். அவர் களி டம் இதனை விற் பனை செய் யக் கூடாது, கம் பெ னிக்கே திரும்ப அனுப்ப வேண் டும் என முக வர் களுக் கும் எச் ச ரிக்கை விடுத் த னர்.
இருந்த போதி லும், நீல கிரி மாவட்டத் தில் கிரா மங் களில் சென்று இது குறித்து ஆய்வு செய்ய எந்த அதி கா ரி களும் முகாம் இட வில்லை. மேலும், அங் கு கள்ள கடை கா ரர் களுக் கும் மேகி நூடுல்ஸ் தடை செய் யப் பட்டது குறித்த போதிய விழிப் பு ணர்வு இல்லை. எனவே, அவர் கள் தாங் கள் வாங்கி வைத்த நூடுல்ஸ் களை தொடர்ந்து விற் பனை செய்து வரு கி ்ன் ற னர். கிரா மப் பு றங் களில் சிலர், இந்த நூடுல்ஸ் களை விற் பனை செய் யக் கூடாது, அரசு தடை விதித் துள் ளது என்று எச் ச ரிக்கை விடுத் தா லும், வியா பா ரி கள் காதில் விழு வ தில்லை. இத னால், குழந் தை களுக்கு பாதிப்பு ஏற் பட வாய்ப் புள் ளது.
எனவே, நீல கிரி மாவட்டத் தில் உள்ள அனைத்து கிரா மங் களுக் கும் உணவு தரக் கட்டுப் பாட்டு அதி கா ரி கள் மற் றும் வியா பா ரி கள் செல் வது அவ சி யம். அங்கு சென்று சிறு சிறு பெட்டிக் கடை களில் ஆய்வு மேற் கொண்டு மேகி நூடுல்ஸ் கள் இருந் தால், அதனை பறி மு தல் செய் வது அவ சி யம். இல் லை யெ னில், தடை செய் யப் பட்ட மேகி நூடுல்ஸ் இருப்பு இருக் கும் வரை குக் கி ரா மங் களி லும், தொலை தூர கிரா மங் களி லும் விற் பனை செய் வதை யாரா லும் தடுக்க முடி யாது.
இவ் வி ஷ யத் தில் மாவட்ட நிர் வா கம் அக் கறை செலுத்தி கிரா மப் பு றங் களில் சுகா தா ரத் துறை அதி கா ரி கள் ரெய்டு நடத்தி தடை செய் யப் பட்ட மேகி நூடுல்ஸ் களை பறி மு தல் செய்ய வேண் டும் என பொது மக் கள் வலி யு றுத்தி வரு கின் ற னர்.

தமிழக காய்கறி, பழங்களை புறக்கணிக்க கேரளா முடிவு

‘உப்பு முதல் கற் பூ ரம்’ வரை தமிழ் நாட்டை நம் பித் தான் கேரளா உள் ளது. ஆனால், இந்த நிலை விரை வில் மாறப் போ கி றது. முதல் கட்ட மாக காய் கறி உற் பத் தி யில் தன் னி றைவு பெறு வ தற் காக அம் மா நில விவ சா யத் துறை முடுக் கி வி டப் பட்டுள் ளது. கேர ளாவை நம் பித் தான் தமிழ் நாட்டில் ஆயி ரக் க ணக் கான விவ சா யி கள் உள் ள னர். தின மும் தமிழ் நாட்டி லி ருந்து கேர ளா வுக்கு சரா ச ரி யாக 2,000 டன் களுக்கு மேல் காய் க றி கள் கொண்டு செல் லப் ப டு கின் றன. குறிப் பாக ஒட்டன் சத் தி ரம், திண் டுக் கல், மதுரை, மேட்டுப் பா ளை யம், திரு நெல் வேலி ஆகிய சந் தை களி லி ருந்து தான் கேர ளா வுக்கு அதிக அள வில் காய் க றி கள் அனுப் பப் ப டு கின் றன.
சமீப கால மாக கேர ளா வில் புற் று நோ யா ளி களின் எண் ணிக்கை பல மடங்கு அதி க ரித் தது. இது தொடர் பாக நடத் திய ஆய் வில் காய் க றி கள், பழங் கள் உட் பட உண வுப் பொருட் களில் அதிக அள வில் பூச் சிக் கொல்லி மருந்து கலப் பது தான் புற்று நோய் அதி க ரிக்க கார ணம் என கண் ட றி யப் பட்டது. இதை ய டுத்து, விஷ மில் லாத காய் க றி கள் அனை வ ருக் கும் கிடைக்க வேண் டும் என்ற நோக் கத் தில் வீட்டை யொட்டி காலி யாக கிடக் கும் இடங் களி லும், மொட்டை மாடி களி லும் அவ ர வர் தங் க ளது தேவைக்கு ஏற்ப காய் கறி தோட்டங் களை அமைக் கும் திட்டத்தை கேரள அரசு கொண்டு வந் துள் ளது. பொது மக் களி டையே இது தொடர் பாக விழிப் பு ணர்வை ஏற் ப டுத்த குடும் பஸ்ரீ என்ற மகளிர் அமைப்பு முன் வந் துள் ளது.
இந்த மகளிர் அமைப் பி னர் வீடு வீடாக சென்று குறைந்த விலைக்கு காய் கறி விதை களை கொடுத்து தோட்டம் அமைப் ப தற் கான அறி வு ரை க ளை யும் வழங்கி வரு கின் ற னர். மாதத் திற்கு ஒரு சிறிய தொகை கொடுத் தால் அவர் களே வீட்டுக்கு வந்து விதை களை விதைப் பது முதல் அதை அறு வடை செய் வது வரை அனைத்து பணி க ளை யும் செய்து தரு கின் ற னர்.
தங் க ளது தேவைக்கு மேல் கூடு த லாக காய் க றி கள் விளைந் தால் அதை கூட்டு றவு மையம் மூலம் விற் பனை செய் ய வும் இவர் கள் ஏற் பாடு செய்து தரு கின் ற னர். இந்த புதிய திட்டத் தால் கேர ளா வில் மக் களி டையே அதிக அள வில் விழிப் பு ணர்வு ஏற் பட்டு வரு கி றது. தற் போது திரு வ னந் த பு ரம் முதல் காசர் கோடு வரை பல லட் சம் பேர் தங் க ளது வீட்டுத் தோட்டங் களி லும், மொட்டை மாடி களி லும் காய் கறி தோட்டங் களை அமைத் துள் ள னர். சிலர் மொட்டை மாடி களில் வாழை, கொய்யா போன்ற மரங் க ளைக் கூட நட்டுள் ள னர்.
கேரள முதல் வர் உம் மன் சாண்டி, கேரள மாநில காங் கி ரஸ் தலை வர் சுதீ ரன் உட் பட பல அமைச் சர் கள், அர சி யல் பிர மு கர் கள், மம் முட்டி, ஸ்ரீனி வா சன் உட் பட நடி கர், நடி கை களும் தங் க ளது வீடு களில் காய் க றித் தோட்டங் களை அமைத் துள் ள னர். முதல் வர் உம் மன் சாண் டி யின் வீட்டுத் தோட்டத் தில் சமீ பத் தில் நெல் அறு வடை செய் யப் பட்டது குறிப் பி டத் தக் கது. சமீ பத் தில் மலை யா ளத் தில் வெளி யான ‘ஹவ் ஓல்டு ஆர் யு’ என்ற பட மும் கேரள மக் களி டையே மொட்டை மாடி தோட்டம் குறித்த ஆர் வத்தை அதி க ரித் தது.
இந் தப் படத் தின் மையக் க ருவே விஷம் கலந்த காய் க றி களை தவிர்த்து அவ ர வர் தங் க ளது சொந்த வீடு களில் மொட்டை மாடித் தோட்டம் அமைக்க வேண் டும் என் பது தான். இந் தப் படத் தில் நடித்த மஞ்சு வாரி யர் தான் தற் போது குடும் பஸ்ரீ அமைப் பின் விளம் பர தூதர் என் பது குறிப் பி டத் தக் கது. மொட்டை மாடி யில் சிறந்த தோட்டம் அமைத் துள்ள வீடு களுக்கு இவரே நேர டி யாக சென்று அவர் களை உற் சா கப் ப டுத்தி வரு கி றார். இந்த ‘ஹவ் ஓல்டு ஆர் யு’ படத் தின் ரீமேக் தான் ஜோதிகா நடித்து சமீ பத் தில் வெளி வந்த ‘36 வய தி னி லே’ ஆகும்.
கேரள அதி கா ரி கள் ஆய்வு
கடந்த மாதம் கேரள விவ சா யத் துறையை சேர்ந்த சில அதி கா ரி கள் நாகர் கோ வில், திரு நெல் வேலி, மதுரை, ஒட்டன் சத் தி ரம், மேட்டுப் பா ளை யம், ஊட்டி, பூவன் பாறை, திண் டுக் கல் மற் றும் கொடைக் கா னல் ஆகிய இடங் களி லுள்ள காய் கறி மற் றும் பழத் தோட்டங் களுக்கு சென்று ஆய்வு நடத் தி னர்.
கடந்த மே 10ம் தேதி முதல் 15ம் தேதி வரை இவர் கள் தமி ழக தோட்டங் களில் ஆய்வு நடத் தி னர். பின் னர் இந்த ஆய் வ றிக் கையை இக் குழு கடந்த 19ம் தேதி கேரள அர சி டம் தாக் கல் செய் தது. ‘தின க ரன்’ நாளி த ழுக்கு கிடைத் துள்ள அந்த அறிக் கை யில் பல் வேறு அதிர்ச் சித் தக வல் கள் இடம் பெற் றுள் ளன.
அறிக் கை யில்...
நாகர் கோ வி லில் கதளி வாழைப் ப ழத் தோட்டத் தில் ஆய்வு நடத் தி ய தில் அங்கு பியூ ரி டான் பூச் சிக் கொல்லி மருந்து அதிக அள வில் கலக் கப் ப டு வது தெரி ய வந் துள் ளது. திரு நெல் வே லி யில் முருங் கைக் காய், புட லங் காய் மற் றும் வெள் ள ரிக் காய் தோட்டங் களில் அனு ம திக் கப் பட்ட அளவை விட 5 மடங்கு வரை பூச் சிக் கொல்லி மருந்து பயன் ப டுத் தப் பட்டு வரு கி றது.
ஆன் டி ப யாட்டிக் கு கள் உள் பட 10 வகை யான பூச் சிக் கொல்லி மருந் து கள் இங் குள்ள தோட்டங் களில் பயன் ப டுத் தப் பட்டு வரு கி றது. டயா பென்ட் ரி ரோன், ஹெக்ச கொன சோன், குரோ ரான்ட் ரா னிலி புரோலே, 2,4&டி சோடி யம் சால்ட், இமி சா கோ பி ரிட், பாரக் காட் டைக் ரோ ரைடு உட் பட பூச் சிக் கொல்லி மருந் து கள் தான் அதிக அள வில் பயன் ப டுத் தப் பட்டு வரு கி றது.
மீத் தைல் புரோ மைட் உட் பட சில பூச் சிக் கொல் லி கள் பயன் ப டுத் தப் ப டும் விவ சாய நிலங் களி லி ருந்து சுமார் 500 மீட்டர் சுற் ற ள வில் வசிப் ப வர் களுக்கு சிறு நீ ரக புற் று நோய் உட் பட கொடிய நோய் வர வாய்ப்பு உண்டு. அனைத்து பூச் சிக் கொல்லி மருந் து க ளை யும் தடை செய்ய முடி யாது என் றா லும், பயிர் களில் அள வுக் க தி க மாக இந்த பூச் சிக் கொல்லி மருந் து கள் பயன் ப டுத் தப் ப டு கி றதா என் பதை அடிக் கடி கண் கா ணிக்க வேண் டும். கேரள சோத னைச் சாவ டி களில் தமிழ் நாடு உட் பட பிற மாநி லங் களி லி ருந்து வரும் காய் க றி கள் மற் றும் பழங் களை பரி சோ திக்க நட வ டிக் கை கள் மேற் கொள் ளப் பட வேண் டும்.
அவற் றில் பூச் சிக் கொல்லி மருந் து கள் நிர் ண யிக் கப் பட்ட அளவை விட அதி க மாக இருப் பது கண் டு பி டிக் கப் பட்டால் காய் கறி அல் லது பழங் களை கொண் டு வ ரும் வாக னங் களின் லைசன்சை ரத்து செய்ய வேண் டும். பூச் சிக் கொல்லி மருந் து களை அரசு நிறு வ னங் கள் மூலம் விற் பனை செய்ய நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும். இவ் வாறு அந்த அறிக் கை யில் தெரி விக் கப் பட்டுள் ளது. பூச் சிக் கொல்லி மற் றும் சுகா தா ர மற்ற உணவு விவ கா ரம் கேர ளா வில் பூதா க ர மாக வெடித் துள் ளதை தொடர்ந்து கேரள அரசு பல அதி ரடி நட வ டிக் கை களை மேற் கொண்டு வரு கி றது. தமிழ் நாடு, கர் நா டகா உட் பட பிற மாநி லங் களி லி ருந்து காய் க றி கள், பழங் கள் மற் றும் உண வுப் பொருட் களை கொண்டு வரு ப வர் கள் ஜூலை 15ம் தேதிக் குள் கேரள உணவு பாது காப் புத் துறை யில் பதிவு செய்ய வேண் டும். ஜூலை 15ம் தேதிக் குப் பிறகு பதிவு சான்று பெறாத எந்த வாக ன மும் கேர ளா வுக் குள் அனு ம திக் கப் பட மாட்டாது. காய் க றி கள், பழங் கள் மற் றும் உண வுப் பொருட் கள் கொண்டு வரு ப வர் கள் அவை எங் கி ருந்து கொண்டு வரப் ப டு கி றது என் ப தற் கான ஆவ ணங் களை வைத் தி ருக்க வேண் டும்.
காய் கறி வரத்து குறைவு
கேர ளா வில் காய் கறி உற் பத்தி அதி க ரித்து வரு வ தால் கடந்த சில மாதங் க ளாக தமிழ் நாட்டி லி ருந்து கேர ளா வுக்கு செல் லும் காய் க றி கள் லாரி களின் எண் ணிக்கை குறைந்து வரு வ தா கக் கூறப் ப டு கி றது. இந் நி லை யில் தமி ழக விவ சா யி களின் ஓண விற் ப னை யும் முடங் கும் அபா யம் ஏற் பட்டுள் ளது.

DINAMALAR NEWS

 


DINAMALAR NEWS



DINAMALAR NEWS


குழந்தை உடல்நலத்தை கெடுக்கும் உணவு பொருட்கள் பறிமுதல் காலாவதி தேதி குறிப்பிடாமல் விற்பனை 12 கடைகளுக்கு எச்சரிக்கை நோட்டீஸ்

கட லூர், ஜூன் 18:
கட லூ ரில் குழந் தை கள் சாப் பி டும் உணவு பண் டங் களை மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை யி னர் அதி ரடி ஆய்வு நடத் தி னர். அப் போது குழந் தை களை பாதிக் கும் வகை யி லி ருந்த தின் பண் டங் களை விற் பனை செய்த 12 கடை களுக்கு எச் ச ரிக்கை நோட்டீஸ் விடுக் கப் பட்டது.
ஆய் வின் மூலம் அள விற்கு அதி க மான ரசா ய னங் கள் உள் ள தால் நாடு முழு வ தும் மேகி நூடுல்ஸ் களுக்கு தடை விதிக் கப் பட்டுள் ளது. தமி ழக அர சின் உத் த ர வின் பேரில் கட லூர் மாவட்டத் தில் உணவு பாது காப் புத் துறை யி னர் மேகி நூடுல்ஸ் குடோன் களில் ஆய்வு செய்து அதன் விற் ப னைக்கு தடை விதித் த தோடு சில் லரை கடை களில் வழங் கப் பட்டி ருந்த அத் தனை மேகி நூடுல் சை யும் திரும்ப பெறு மாறு உத் த ர விட்ட னர். அதன் படி கட லூர் மாவட்டத் தில் இது வரை 11 டன் மேகி நூடுல்ஸ் திரும்ப பெறப் பட்டுள் ளது.
நூடுல்சை தொடர்ந்து குழந் தை களின் உணவு பொருட் கள் மற் றும் தின் பண் டங் கள் மீது அனை வ ரின் கவ ன மும் திரும் பி யது. காம் ப ளான் உள் ளிட்ட குழந் தை களுக் கான ஊட்டச் சத்து பொருள் கள் சுகா தா ர மாக இல்லை என்ற அதிர்ச்சி தக வல் களும் வெளி யா கின.
அதனை தொடர்ந்து உணவு பாது காப் புத் துறை முடுக் கி வி டப் பட்டது. கட லூர் மாவட்டத் தில் மாவட்ட அதி காரி டாக் டர் ராஜா தலை மை யில் சுப் பி ர ம ணி யன், நந் த கு மார் உள் ளிட்ட அலு வ லர் கள் கட லூர் வண் டிப் பா ளை யம், பான பரி மார்க் கெட், திருப் பா தி ரிப் பு லி யூர், மஞ் சக் குப் பம் உள் ளிட்ட பகுதி கடை களில் அதி ரடி சோதனை நடத் தி னார். முக வரி தயா ரிப்பு தேதி அச் சி டப் ப டாத உணவு பாக் கெட்டு க ளை யும் குழந் தை களின் உடல் ந லத்தை கெடுக் கக் கூ டிய அள விற்கு கலர் கொ டுக் கப் பட்ட வற் றல், தேன் மிட்டாய் போன் ற வற்றை அவர் கள் கண் ட றிந்து பறி மு தல் செய் த னர்.
அது போன்ற குழந் தை களுக்கு ஆபத்தை விளை விக் கும் தின் பண் டங் களை விற் பனை செய்த 12 கடைக் கா ரர் களுக்கு ராஜா எச் ச ரிக்கை நோட்டீஸ் வழங் கி னார். மேலும் அவற்றை விற் கக் கூ டாது என வும் எச் ச ரித் தார். நேற்று பல் வேறு கடை களில் எடுக் கப் பட்ட காம்ப் ளான், பூஸ்ட் மாதி ரி களை உணவு பாது காப் புத் து றை யி னர் ஆய் வுக்கு அனுப் பி யுள் ள னர்.

நெய்வேலியில் பரபரப்பு காம்ப்ளானில் புழு, பூச்சிகள் சிறுவர்களுக்கு வாந்தி-மயக்கம்


விருத் தா ச லம், ஜூன் 18:
நெய் வே லி யில் காம்ப் ளா னில் புழு, பூச் சி கள் கிடந் த தால் சிறு வர் களுக்கு வாந்தி மயக் கம் ஏற் பட்ட தால் பர ப ரப்பு ஏற் பட்டது.
கட லூர் மாவட்டம் நெய் வேலி மேல் பாதி பகு தியை சேர்ந் த வர் பால மு ரு கன்(37). தச்சு தொழி லாளி. நேற்று முன் தி னம் அவர் நெய் வேலி பெரி யாக் கு றிச் சி யில் உள்ள ஒரு மருந்து கடை யில் அரை கிலோ காம்ப் ளான் பாக் கெட் வாங் கி யுள் ளார். இதனை பாலில் கலந்து தனது மகன் கள் பாஸ் கர்(8), பாபு(7) ஆகிய இரு வ ருக் கும் கொடுத் துள் ளார். இதை குடித்த இரு வ ரும் சற்று நேரத் தில் வாந்தி எடுத்து மயங் கி யுள் ள னர்.
இத னால் பால மு ரு கன் சந் தே க ம டைந்து காம்ப் ளான் பாட்டிலை எடுத்து பார்த் துள் ளார், அதில் காம்ப் ளான் புற்று போல் இறுகி புழு, பூச் சி கள் இருந் துள் ளது கண்டு அதிர்ச் சி ய டைந் தார். தயா ரிப்பு தேதியை பார்த்த போது அதில் 2வது மாதம் 2015 வரு டம் என வும், 15 மாதங் கள் வரை பயன் ப டுத் த லாம் என வும் இருந் துள் ளது. காம்ப் ளான் பாட்டி லில் புழுக் கள் இருந்த சம் ப வம் அப் ப குதி பெற் றோர் களுக்கு இடையே பீதியை ஏற்ப டுத் தி யுள் ளது.
மேலும் பால மு ரு கன் பாதிக் கப் பட்ட தனது மகன் களை குறிஞ் சிப் பா டி யில் உள்ள அரசு மருத் து வ ம னை யில் சேர்த்து சிகிச் சை ய ளித் துள் ளார். இது குறித்து அவர் கட லூர் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு அதி காரி ராஜா வுக்கு தக வல் தெரி வித் துள் ளார். இத னை ய டுத்து நெய் வேலி பெரி யாக் கு றிச்சி வந்த உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் சம் பந் தப் பட்ட மருந்து கடைக்கு சென்று ஆய்வு நடத் தி னார் கள். பின் னர் பால மு ரு கன், அவ ரது மகன் கள் ஆகி யோ ரி ட மும் விசா ரணை நடத் தி னார் கள்.
இது குறித்து உணவு பாது காப்பு அதி காரி ராஜா கூறு ைக யில், காம்ப் ளான் பாட்டிலை ஆய் வுக்கு அனுப் பி யுள் ளோம், ஆய்வு முடி வு கள் வந் த வு டன் நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என் றார்.
கோவை செல் வ பு ரத் தில் ராம் என் ப வர் வாங் கிய செர லாக் பால் பவு ட ரில் ஏரா ள மான வண் டு கள் இருந் தது பெரிய பர ப ரப்பை ஏற் ப டுத் திய நிலை யில், நெய் வேலி மேல் பாதி கிரா மத் தில் காம்ப் ளான் பாட்டி லில் புழு, வண் டு கள் இருந்த சம் ப வம் மேலும் பெற் றோர் களி டையே அச் சத்தை ஏற் ப டுத் தி யுள் ளது.
நெய் வே லி யில் வாங் கிய காம்ப் ளான் புற்று போல் இறுகி, புழு, பூச் சி களு டன் இருந் தது.