Apr 7, 2016

Centre planning sugar tax to fight obesity, diabetes

New Delhi
Junk food and sugar-sweetened beverages will soon be taxed higher and subjected to tougher advertising norms. The government plans these measures to control the growing incidence of diabetes in the country.
The health ministry and the central food safety regulator are working on a proposal to cut consumption of unhealthy food and beverages, mainly among children.These are known to be responsible for the burden of diabetes cases and obesity .An inter-ministerial consultation on the matter took place in February .
“There is a serious effort to control non-communicable diseases, mainly diabetes and cancer. We have a multisectoral action plan and consultations are on with different ministries,“ a senior health ministry official said.The ministry is compiling feedback from ministries and will refer the proposal to the finance ministry and the PMO, he added.
There is consensus among ministries and departments on the need for stringent measures to contain the rising disease burden right from childhood, the ministry official said.
Diabetes Foundation and Centre of Nutrition and Metabolic Research estimates show the annual per-capita consumption of sugar-sweetened beverages in the co untry rose from around 2 lit res per head in 1998 to 11 lit res per head in 2014.

The proposal, in line wit World Health Organisatio (WHO) recommendations, i likely to include stringen packaging norms for junk fo od and soft drinks, energ drinks and other sugar-swee tened beverages.

While the Food Safety an Standards Authority of Indi has been asked to look at th packaging issues, the mini stry is mulling restriction on endorsement and adverti sement of such products, ma inly during primetime.

கடலூர் உழவர்சந்தையில் வாழைப்பழம் பழுக்க ரசாயனம் பயன்படுத்தினால் உரிமம் ரத்து

கட லூர், ஏப். 7:
வாழைத் தார் க ளுக்கு ரசா ய னம் தெளிக் கப் ப டு வ தாக வந்த புகார் க ளின் ேபரில் நேற்று வேளாண் துறை அதி கா ரி கள் கட லூர் உழ வர் சந் தை யில் திடீர் ஆய்வு நடத் தி னார் கள்.
கட லூர் உழ வர் சந் தைக்கு நாள் தோ றும் நூற் றுக் க ணக் கான வாழைத் தார் கள் விற் ப னைக்கு கொண்டு வரப் ப டு கின் றன. அவற்றை உட ன டி யாக விற் பனை செய்ய ஏது வாக ரசா ய னம் தெளித்து பழுக்க வைத்து விற் பனை செய் யப் ப டு கி றது. இந்த ரசா யன வாழைப் ப ழங் க ளால் பொது மக் களுக்கு பல் வேறு உடல் பா திப் பு கள் ஏற் ப டு கின் றன என்ற அதிர்ச்சி தக வ லும் சமீ பத் தில் வெளி யா கின.
இந் நி லை யில் வேளாண் மைத் துறை துணை இயக் கு நர் ஆறு மு கம் தலை மை யில் அலு வ லர் பவானி, உதவி அலு வ லர் கள் முத் து ரா மன், சீனு வா சன், பாரதி, அசோக் ஆகி யோர் ேநற்று காலை கட லூர் உழ வர் சந் தை யில் அதி ரடி ஆய்வு நடத் தி னர். வாழைத் தார் க ளுக்கு ரசா ய னம் போடப் பட் டுள் ளதா என பரி சோ தித் த னர்.
அதனை அடுத்து அங்கு விவ சா யி களை ஒருங் கி ணைத்து விழிப் பு ணர்வு நிகழ்ச்சிக்கு ஏற் பாடு செய் யப் பட் டது. இக் கூட் டத் தில் துணை இயக் கு நர் ஆறு மு கம் பேசி ய தா வது:
இயற் கை யான முறை யில் வாழைத் தார் களை பழுக்க வைக்க தொன் மை யாக பின் பற் றப் பட்டு வரும் பல் வேறு வழி மு றை கள் விவ சா யி க ளுக்கு தெரி யும். அந்த முறை களை பயன் ப டுத்தி தான் வாழைத் தார் களை பழுக்க வைக்க வேண் டும். அப் போ து தான் பழ மும் சுவை யா ன தா க வும் உடல் ஆரோக் கி யத் திற்கு உகந் த தா க வும் இருக் கும்.
ஆனால் சில விவ சா யி க ளும், விற் ப னை யா ளர் க ளும் வாழைத் தார் களை விரை வில் விற் று விட வேண் டும் என்ற நோக் கத் தில் தவ றான முறை யில்(எத் த னால்) வேதிப் பொ ருளை பயன் ப டுத்தி பழுக்க வைக் கின் ற னர். இது மிக வும் ஆபத் தா னது. ரசா ய னங் க ளால் பழுக்க வைக் கப் ப டும் வாழைப் பழங் களை உண் ப வர் க ளுக்கு வாந் தி பேதி, நரம்பு தளர்ச்சி நோய், உட லில் எதிர்ப்பு சக்தி குறை தல் உள் ளிட் ட வை கள் ஏற் ப டும் அபா யம் உள் ளது. எனவே ரசா ய னம் தெளித்து பழத்தை பழுக்க வைப் பது சட் டத் திற்கு புறம் பா னது.
கட லூர் உழ வர் சந் தை யில் இனி வேளாண் துறை அலு வ லர் கள் திடீர் சோதனை நடத் து வார் கள். ரசா ய னம் தெளிக் கப் பட்ட வாழைத் தார் கள் பறி மு தல் செய் யப் ப டும். அச் செ ய லில் ஈடு ப டு ப வர் கள் உழ வர் சந் தை யில் விற் பனை செய் வ தற் கான உரிமை ரத்து செய் யப் ப டும். இவ் வாறு அவர் பேசி னார்.
கூட் டத் தில் பங் கேற்ற விவ சா யி கள் இனி ரசா ய னத்தை பயன் ப டுத்த மாட் டோம் என உறுதி அளித் த னர்.
வாழைத் தார் க ளுக்கு ரசா ய னம் தெளிக் கப் பட்டு விற் பனை செய் யப் ப டு வ தாக வந்த புகார் க ளின் பேரில் கட லூர் உழ வர் சந் தை யில் வேளாண் மைத் துறை துணை இயக் கு நர் ஆறு மு கம் தலை மை யில் அதி கா ரி கள் ஆய்வு நடத் தி னர்.

நுகர் வோர் பாது காப்பை உறுதி செய்ய ஆன் லை னில் உணவு பொருள் விற் ப னைக்கு புது கெடு பிடி

புது டெல்லி, ஏப்.7:
ஆன் லை னில் உணவு பொருட் கள் விற் பனை செய் யும் நிறு வ னங் கள் உணவு பாது காப்பு மற் றும் தர நிர் ணய ஆணை யத் தில் கட் டா யம் பதிவு செய்ய வேண் டும் என உத் த ர வி டப் பட் டுள் ளது.
உணவு பொருட் கள் பாது காப் புக் காக பல் வேறு நட வ டிக் கை களை இந் திய உணவு பாது காப்பு மற் றும் தர நிர் ணய ஆணை யம் (எப் எஸ் எஸ் ஏஐ) எடுத்து வரு கி றது. துரித பாக் கெட் உண வு க ளால் உட லுக்கு கேடு விளை விப் ப தாக எழுந்த புகார் களை தொடர்ந்து இந்த நட வ டிக்கை தீவி ரப் ப டுத் தப் பட் டுள் ளது.
கடை க ளில் விற் கப் ப டும் உணவு பொருட் களை போல் ஆன் லை னில் விற் கப் ப டும் உணவு பொருட் களை ஆய்வு செய்ய முடி வ தில்லை. இதன் தரத்தை உறுதி செய் ய வும், காலா வதி பொருட் கள் விற் ப னையை தடுக் கும் வகை யி லும் புதிய அறி விப்பை எப் எஸ் எஸ் ஏஐ வெளி யிட் டுள் ளது.
அதா வது, பிர பல ஆன் லைன் வர்த் தக நிறு வ னங் கள் உட் பட உணவு பொருட் களை விற் பனை செய் யும் அனைத் தும் ஆன் லைன் நிறு வ னங் க ளும் எப் எஸ் எஸ் ஏ ஐ யில் பதிவு செய்ய வேண் டும் என உத் த ர விட் டுள் ளது.
கடை கள் மற் றும் ஆன் லை னில் உணவு பொருட் கள் வாங் கும் நுகர் வோ ருக்கு பார பட் ச மற்ற சம மான பாது காப்பை வழங் கும் வகை யில் இந்த நட வ டிக்கை மேற் கொள் ளப் ப டு கி றது.
இத னால் உணவு பொருள் விற் கும் ஆன் லைன் நிறு வ னங் கள் எப் எஸ் எஸ் ஏ ஐ யில் பதிவு செய்ய வேண் டும் என்று அறி வு றுத் தி யுள் ளோம்.
இதற் கான நெறி முறை தற் போ துள்ள உணவு பாது காப்பு சட் டத் தி லேயே இருக் கி றது. எனவே அவர் கள் உட ன டி யாக இதை கடைப் பி டிக் க வேண் டும் என உணவு பாது காப்பு ஆணைய தலை வர் ஆஷிஷ் பகு குணா தெரி வித் தார்.
கடந்த மார்ச் மாதத் தில் ஆன் லைன் நிறு வ னங் க ளு டன் உணவு பாது காப்பு தர நிர் ணய ஆணை யம் ஆலோ சனை கூட் டம் நடத் தி யுள் ளது. இதை தொடர்ந்து புதிய அறி விப்பு வெளி யி டப் பட் டுள் ளது.
இத னால் நுகர் வோ ரி டம் புகார் வரும் பட் சத் தில் உட ன டி யாக சம் பந் தப் பட்ட நிறு வன கிடங் கு க ளில் ஆய்வு மேற் கொள் ளப் ப டும் என நுகர் வோர் ஆணைய வட் டா ரங் கள் தெரி விக் கின் றன.

Dinamalar News



Our food is not safeand the irony is that we are helpless....


Death by a thousand cuts was once a painful and slow way of executing a criminal in China. Now we have the same punishment here in the form of adulterated foods. Food adulteration in Kashmir has reached alarming proportions. Indeed, we pay a heavy price for the things which deteriorate our health and drain our money. Just few weeks ago, the Union Minister for Science and Technology told Lok Sabah that two out of three Indians drink milk laced with detergent, caustic soda, urea and paint. Recently, the reports of cancer in Kashmir, where the number of cancer patients registered at the Regional Cancer Centre SKIMS has increased more than twice since 2007, sounds a death alarm in the Valley. Most experts believe that food adulteration is a major cause behind the increasing prevalence of cancer. It was a great relief to the people here when honorable High Court of the state took suo motto cognizance of these reports and treated the matter under PIL. Despite all this, the public in general have to be careful about the curse of food adulteration.
Food safety and regulation is nonexistent in Kashmir. Nobody knows what goes into our foods and nobody can give us any guarantee for its purity. People in general don’t know anything about adulterated or unadulterated foods. We have no knowledge whether the biscuits our children eat, are safe for them or not. Milk is the single most essential item of our diet. Our children and infants need plenty of milk during their growing stages. When we insist the vendors for providing pure milk, we have to fix higher rates for it. The Indian dailies regularly report about the contaminants like urea, glucose, caustic soda, formalin and other chemicals being used in the milk to increase its thickness, viscosity and making it more attractive. What will happen to a diabetic if there is glucose in the milk and what will happen to a hypertensive when there are traces of urea in the milk? Laboratory testing is usually done for fat content and it doesn’t guarantee that the milk is pure. Many experts believe that, while the big companies do try to check the adulteration, there are so many things which can be put in the milk that one needs a huge lab to check for everything.
Once upon a time, we used to have slaughter houses in the cities and towns. Today we don’t know anything about the meat we are eating. We just believe butchers. Few decades back, we used to have homegrown free-range (desi) chicken, organic wheat chapattis, pesticide-free fresh vegetables, salad and fruit from one’s own kitchen garden. Today we have genetically modified chickens, the broiler and another breed which lays eggs in plenty. They are grown in lesser time and have very high egg laying ability. These chickens live their short lives in great misery in cages and there are reports about their being injected with antibiotics and growth hormones. We don’t have any knowledge about edible oil, tea, spices, ghee etc of being pure. We used to obtain pure oil from Mustard/rapeseed and even when the oil which came from outside was pure. Now there are reports that oil is being adulterated with Argemone and Trycresyn Phosphate which are extremely hazardous for our brain. We have no knowledge of colors and dyes used for the processing of foods. The sellers show us packaging of food stuff. Should we believe it?
The doctors tell us, that the easiest and least-expensive way to reduce the risk of some terminal illness is to eat a healthy diet which should predominantly consist of plant-based products. They tell us to take vegetables, salads and fruits in plenty. But do we grow these products in a pure soil without fake fertilizers, in a pesticide-free atmosphere. We have no knowledge. However, we have reports of using spurious fertilizers/chemicals, the heavy use of pesticides and we are trying to induce genetically modified organism in the natural system for more yields. We have already the reports of artificially ripening of fruits with chemicals like calcium carbide, to give fruits a robust look. Recently, the experts have attributed the high incidence of GI tract malignancies to heavy metal contaminations in soil, water, vegetables, fruits etc. The best way to ensure ones food unadulterated would be to grow it yourself in an organic farm with natural manures, but most of us don’t have the facility of kitchen gardens, farms and we are solely dependent on the market. 
The curse of adulteration thrives only when society accepts it as a part of normal activity. It is sad that such grave issues are identified only when some bad news gets suddenly highlighted in the media. Nevertheless, it is the job of the Govt to ensure the safety and wellbeing of its citizens at all times. It is extremely important for the Govt to see that all our food items meet all the standards and specifications of purity. Then as citizens we have a right to know about the food stuff and its authenticity of being pure. There is a great dissatisfaction among the general public regarding the grievance redressed mechanism. Most people don’t want to approach the law enforcing agencies, for the fear that accused generally gets scot-free while the complainant suffers disgrace. People also hesitate to go to consumer courts because they don’t want to be drawn along with the case. So there appears to be no motivation for a common man to be really concerned about adulteration.
We need to have enforcement of stringent laws and deterrent punishments with easy methods of booking the culprits. The Govt should procure the latest gadgets and establish a big laboratory in the city with every facility to check all kinds of adulterations in our food stuff. A massive public awareness campaign should be launched to educate the masses about the harmful effects of the adulteration. People should be taught the use of laboratory kits and basic tests of adulteration. We should encourage farmers towards organic farming and free-ranging of poultry units. Govt must tighten the screws of the in-charge Deptts of our food commodities and enable them with all kinds of infrastructure and manpower. At a time, when Kashmir has already become a hub for the consumption of huge fake as well as genuine drugs, we need to reverse our tendencies. Our resistance could be the best way to stop the poisoning. We need a healthy society for future and not the one where everyone will have health issues. Our health is our wealth and nobody has any right to snatch us from the joys of our life.

After six decades, India to get new national safety standards for milk


The country is receiving new safety standards after more than six decades.

India is set to get new national milk safety standards after 60 years that will standardise outdated benchmarks for determining adulteration, include sources such as camel and yak and incorporate flavoured and fortified milk.
Under current guidelines set in 1954, only milk from cow, sheep, buffalo and goat is considered.
“There is a need to revisit old standards to ensure people eat and drink quality food,” said Pawan Agarwal, CEO, Food Safety and Standards Authority of India, the country’s food-safety regulator.
Close to 70% of milk sold in India is considered adulterated as it doesn’t conform to standards for fat and solid non-fat (SNF) content — including vitamins and minerals — that vary from state to state. This is a problem, experts say, as not conforming to fat standards is not a health hazard — which is what adulteration implies. Also, hybrid cattle and environmental changes have rendered the old standards useless.
“Milk with water added is considered adulterated. It may be non-conforming to set standards but is essentially not unsafe to drink,” said an FSSAI official.
Diluting milk with water lowers the percentage of fat, vitamins and minerals.
Fat and SNF standards differ across states. In Punjab, Chandigarh and Haryana, for example, the percentage of recommended fat is 4%, it’s 3% for Mizoram and Odisha, and 3.5% for the rest of India. For SNF, earlier criterion was 8.2%.
“With milk sourced from across states, there is no point in having different standards for different states. While drafting the new standards, we have brought uniformity to the criteria,” the official said.
While 8.5% will be the recommended benchmark for SNF, 3.2% is being considered for fat in milk as the tentative cut-off across India.
“We have adopted a three-pronged strategy, in which setting new standards is one component. The other two being commissioning a national-level survey to measure the quality of milk India is drinking and identify problem areas,” Agarwal said.
The revised standards were also needed because of changes in environmental conditions, quality of fodder and water that cattle are consuming.
“We now have hybrid cattle and the quality of milk is changing naturally across country, which is why we need to revisit old standards,” the FSSAI official said. “Why should someone be persecuted if his or her cow or buffalo is producing milk with lower fat content than the permissible limit?”
“Since camel milk is traded in some states, we have proposed 3% fat content and 6.5% SNF for camel milk. Yak milk is also being considered, though we are yet to set the criterion for it,” he said.
For flavoured milk, the levels of additives are under consideration, and in fortified milk, the regulatory body is looking at vitamin A and vitamin D fortification that should not exceed the set limit.

Govt directs removal of Khyber milk products from market


Inquiry ordered against 2 FS officers

Fayaz Bukhari
SRINAGAR, Apr 6: Government today directed removal of milk products, being manufactured by the M/S Khyber Agro Farms Private Limited, from the market till they are declared safe for human consumption by the Referral Laboratory Kolkata. It has also attached two officers of the Food Safety Department and ordered inquiry against them.
The Commissioner Food Safety, Dr M K Bhandari, today directed (Order No. HD/Legal/Drug/MR-56/2016 dated 05-04-2015) the Controller Drug and Food Control Organization to remove milk products of M/S Khyber Agro Farms Private Limited from the market till they are declared safe for human consumption by the Referral Laboratory Kolkata where samples of the food products of company are being sent for testing.
The order reads: “…you shall immediately have all the milk products being manufactured by the M/S Khyber Agro Farms Private Limited, village Ladhoo Lethpora tehsil Pampore, district Pulwama taken off/removed from the market in the J&K. This shall, inter alia, include wholesalers, retailers, milk booths etc from where these products are likely to be circulated in the market for human consumption. This shall be ensured till the products manufactured by the M/S Khyber Agro Farms Private Limited are declared to be safe for human consumption based on the test reports to be received from the Referral Laboratory Kolkata as per the established procedure under the Food Safety and Standards Act, 2006 and Rules and Regulations made there under.”
Dr Bhandari ordered immediate sampling of the Khyber Milk products and their testing at the Referral Laboratory Kolkata. “You shall, accordingly, ensure that samples of all kinds of milk products including oil, ghee, curd etc and other milk products available in the market as manufactured by M/S Khyber Agro Farms Private Limited are collected and sent for testing without any delay to the concerned labs/ Referral Laboratory Kolkata as per established procedure under the Food Safety and Standards Act, 2008 and Rules and Regulations made there under”, reads the order.
The Food Safety department today collected 29 samples of milk products of M/S Khyber Agro Farms Private Limited from the State and they will be sent to the Referral Laboratory Kolkata for testing.
The Commissioner Food Safety has also directed the Controller Drug and Food Control Organization to submit daily reports on the action taken against the company to ensure that no unsafe food products are left in the market.
In the meantime, Health and Medical Education Department has attached two officers, who had given clean chit to the company products, with the office of Deputy Controller Drug and Food Control Organization Kashmir and ordered time bound inquiry against them.
The Government order (No HD/Legal/Drug/MR-56/2016 dated 06-04-2016) reads: “Pending detailed enquiry into the conduct of Hamidullah Dar, Assistant Controller Food and Zahoor Ahmad Baigh, Food Inspector, the two officers are hereby attached with the office of Deputy Controller Drug and Food Control Organization Kashmir, Sumit Singh, I/C Public Analyst shall hold the charge of Public Analyst, Kashmir in addition to his own duties”.
The Incharge Deputy Controller, Drug and Food Control Organization Kashmir, Irfana Ahmad, has been appointed as inquiry officer to inquire all aspects of the conduct of the officers in discharge of their duties and in specific reference to the court judgment. The officer has been directed to submit detailed report in 30 days.
In the meantime, the M/S Khyber Agro Farms Private Limited, continued its operation for second consecutive day today in violation of court orders. They distributed thousands of litres of milk and thousands of kilogrammes of curd in the market.