Apr 22, 2015

DINAMANI, KAALAI KATHIR & DINAMALAR NEWS




TAMIL HINDU NEWS


பழக் கடைகளில் அதிகாரிகள் சோதனை கார்பைடு கல்லில் பழுக்க வைத்த 100 கிலோ மாம்பழம் பறிமுதல்


சேலம், ஏப்.22:
சேலத் தில் கார் பைடு கல் மூலம் பழுக்க வைக் கப் பட்ட 100 கிலோ மாம் ப ழங் களை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர்.
மாம் பழ சீசன் தொடங் கி யுள் ளதை அடுத்து சேலம் சின்ன கடை வீதி பகு தி யில் உள்ள பழக் குடோன் களில் மாம் ப ழங் கள் பழுக்க வைக் கப் ப டு கின் றன.
இங்கு சில குடோன் களில் மாம் ப ழங் கள் கார் பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக் கப் ப டு வ தாக புகார் கள் எழுந் தது. இதை ய டுத்து சேலம் மாவட்ட உணவு பாது காப் புத் துறை நிய மன அலு வ லர் அனு ராதா தலை மை யில் உணவு பாது காப் புத் துறை அலு வ லர் கள் பாலு, திரு மூர்த்தி, இளங் கோ வன் ஆகி யோர் அடங் கிய குழு வி னர் நேற்று சின் னக் கடை வீதி, பழைய பஸ் ஸ்டாண்ட் பகு தி யில் உள்ள பழ குடோன், சாலை யோர பழக் க டை களில் சோதனை நடத் தி னர்.
5க்கும் மேற் பட்ட குடோன் களி லும், 20க்கும் மேற் பட்ட சாலை யோர கடை களி லும் நடந்த சோத னை யில், 3 சாலை யோர பழக் க டை களில் மாம் ப ழங் கள் கார் பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக் கப் ப டு வது தெரிந் தது. இதை ய டுத்து கார் பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைத்த, 100 கிலோ மாம் ப ழங் களை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர். பின் னர் அந்த கடைக் கா ரர் களுக்கு நோட்டீஸ் வழங் கப் பட்டது.
இது கு றித்து உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் கூறு கை யில், “ கார் பைடு கல் மூலம் பழுக்க வைக் கப் ப டும் மாம் ப ழங் கள் வாச னை யின்றி இருக் கும்.
இந்த பழங் களை சாப் பிட்டால் உடல் நலம் பாதிக் கும். இந்த சோதனை தொடர்ந்து நடத் தப் ப டும். கார் பைடு கல் மூலம் பழங் களை பழுக்க வைக் கும் பழக் க டைக் கா ரர் கள் மீது கடும் நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும்,” என் ற னர்.

சேலத்தில் கார்பைடு கற்கள் மூலம் பழுக்க வைத்த 100 கிலோ மாம்பழங்கள் பறிமுதல்


சேலம், ஏப்.22-
சேலத்தில் சில வியாபாரிகள் தங்களது குடோன்களில் செயற்கையான முறையில் அதாவது கார்பைடு கற்கள் மூலம் மாம்பழங்களை பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்வதாக சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புத்துறை ஆணையாளர் குமாருக்கு புகார் சென்றது.
இதையடுத்து பழக்கடைகளில் சோதனை மேற்கொள்ளுமாறு அதிகாரிகளுக்கு அவர் உத்தரவிட்டார். அதன்பேரில், உணவு பாதுகாப்பு துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையில், அலுவலர்கள் பாலு, திருமூர்த்தி, இளங்கோவன், ஜெகன்நாதன் ஆகியோர் சேலம் சின்னக்கடை வீதியில் உள்ள பழக்கடைகளில் சோதனை மேற்கொண்டனர். அப்போது அங்கு பழங்கள் வைக்கப்பட்டிருந்த கூடைகளை அதிகாரிகள் சோதனை செய்தனர். இதில் 2 பழக்கூடைகளில் மாம்பழங்களுக்கு இடையே கார்பைடு கற்கள் வைத்திருப்பது தெரியவந்தது. அதன்பின் அதிகாரிகள் அந்த 100 கிலோ மாம்பழங்களை பறிமுதல் செய்தனர். மேலும் பழங்களின் இடையே வைக்கப்பட்டிருந்த 9 கார்பைடு கற்களையும் பறிமுதல் செய்தனர்.
இதைத்தொடர்ந்து தேர் வீதி பகுதியில் உள்ள வாழைப்பழம், சப்போட்டா, மாம்பழம், ஆரஞ்சு, பப்பாளி, முலாம்பழம் ஆகிய குடோன்களிலும் அதிகாரிகள் ஆய்வு செய்தனர். அங்கு அழுகிய நிலையில் இருந்த பழங்களை அப்புறப்படுத்தும் படி குடோன் உரிமையாளர்களுக்கு அதிகாரிகள் அறிவுரை வழங்கினர்.

100 கிலோ மாம்பழங்கள் பறிமுதல்

சேலத்தில் கார்பைடு கல் மூலம் செயற்கையாக பழுக்க வைக்கப்பட்ட 100 கிலோ மாம்பழங்களை உணவுப் பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர்.
சீசனையொட்டி மாம்பழங்கள் வரத்து தற்போது அதிகரித்துள்ள நிலையில் சேலத்தில் உள்ள மொத்த பழ வியாபாரக் கிடங்குகளில் மாம்பழங்கள் பழுக்க வைக்கப்பட்டுள்ளன.
இதில் சிலர் மாம்பழங்களை விரைவாக பழுக்க வைப்பதற்காக கார்பைடு கல்களை பயன்படுத்தி செயற்கையாகப் பழுக்க வைப்பதாக புகார் எழுந்தது.
அந்த வகையில், சின்னக்கடை வீதியில் உள்ள பழக் கடைகளில் உணவுப் பாதுகாப்புத் துறையின் மாவட்ட நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையில் அதிகாரிகள்
குழுவினர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர். சாலையோர கடைகளிலும் இந்த ஆய்வு நடைபெற்றது.
இதில் கார்பைடு கல்களைப் பயன்படுத்தி செயற்கையாக பழுக்க வைக்கப்பட்ட 100 கிலோ மாம்பழங்களை உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்து அழித்தனர். மேலும், கார்பைடு கல் வைத்து மாம்பழங்களை செயற்கையாகப் பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்தது குறித்து நோட்டீஸ் வழங்கப்பட்டுள்ளதாக அதிகாரிகள் தெரிவித்தனர்.
தற்போது, மாம்பழ சீசன் தொடங்கிவிட்ட நிலையில் இதுபோன்ற ஆய்வுகள் தொடர்ந்து நடத்தப்படும் என உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை நியமன அலுவலர் டி.அனுராதா தெரிவித்தார்.

MAALAI MALAR NEWS


TAMIL MURASU NEWS


MALAI MURASU NEWS


100 kg of artificially ripened mangoes seized in Salem

Food safety official inspecting a mango godown in Salem on Tuesday.

Officials of the Food Safety and Drug Administration Department have raided godowns and retail shops in the city and seized 100 kg of mangoes that were artificially ripened using calcium carbide.
A team led by District Designated Officer T. Anuradha and Food Safety Inspector visited wholesale godowns in Chinna Kadai Veedi in the city.
Retail shop
During inspection they found calcium carbide kept in-between mangoes and sold at a retail shop.
The workers and traders were asked not to use the banned chemical.Officials said that seven teams conducted checks at various parts of the district.
Packaged drinking water, fresh juices, beverages too would be monitored.

DINAMALAR NEWS



DINAMANI NEWS


DINAMALAR NEWS





Online registration of food businesses gets poor response

The online licencing and registration of food businesses in the district has got very poor response till now. As per the officials concerned the reason behind this poor response is the extension of last dates for registration by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) again and again.
As per the records of the civil surgeon’s office, Ludhiana, 725 licence and 850 registration have been made through online mode in Ludhiana till now. The number is too less even from the offline registration done till February 4, 2014. At that time, 2,150 food business operators in the city had got licence, and 14,750 operators had got registered.
Under the Food Safety and Standards Act 2006, it was made compulsory for all the food business operators to get registered with state authority. If a food business operator has an annual turnover of more than Rs 2 lakh, he has to take a licence from the state authority.
The pace of registration and making licences by the food business operators in Ludhiana is very slow, as there is a notion among the operators that deadline for registration will be extended again. Till now, the deadline for registration and licences have been extended in 2012, 2013, two times in 2014 and two times in 2015. Now, August 4 has been set as the new deadline for registration or licencing of food businesses.
District health officer Dr Abnash Kumar said, “Now, the process for registration and licencing has become totally online. The FSSAI has extended the deadline, but we can’t force anyone to get registered earlier.”
School college canteens remain a miss Under the Food Safety Act, canteens in schools and colleges also need to get registration or licence from the authorities. But, not many school or college canteen contractors have got themselves registered yet. This has worried the parents, whose children most of the time prefer to eat from canteen.
Besides, in the past health department also didn’t pay much heed to collect samples from school or college canteens. Recently health department collected samples of cornflakes and sandwiches from Sacred Heart Convent School, Sector 39, after a person filed a complaint with the civil surgeon.

Fruit importers allege delay

Business houses importing fruits through the Kochi port have alleged delay in clearance of consignments by Food Safety and Standards Authority of India, forcing them to route cargo via Kochi’s neighbouring ports.
In a complaint to the Kochi port authority, an importer said fruit consignments reaching the Kochi port took seven to nine days to get No-Objection Certificates whereas at other ports NOCs were issued in three days.

Improve facilities at Sabarimala: HC

Directive issued on the basis of Special Commissioner’s report
A Division Bench of the High Court has issued a set of directives to improve pilgrim facilities at Sabarimala.
The court issued the order on April 9 after taking note of the final report submitted by Special Commissioner K. Babu on the conduct of the previous Mandalam-Makaravilakku pilgrimage.
The Bench comprising Justice T.R. Ramachandran Nair and P.V. Asha said the Special Commissioner had made certain important suggestions.
The court said there was a need to improve sanitation facilities and drinking water supply at Sabarimala, Pampa, Nilackal, and on the trekking paths. Sufficient number of free toilets should be provided at these places. The TDB should explore the possibility of installing more e-toilets for woman pilgrims on the trekking path, the court said.
Water kiosks should be set up to check the exploitation of pilgrims by vendors. The Public Works Department (PWD) and the TDB should complete the annual repair and maintenance of various buildings at Sabarimala and at various base camps before the commencement of the next pilgrim season.
The court lauded the Food Safety Department for the ‘bold stand’ it had taken to ensure the quality of Appam, Aravana, and other food articles during the previous pilgrim season.
The PWD had been directed to complete the repair of all roads leading to Sabarimala before October 31. The Special Commissioner’s report put the total number of pilgrim casualties on the Sabarimala trekking path at 30.
The court directed the government to deploy trained volunteers to help pilgrims on the trekking path. The court stressed the need to extend the Safe Zone project of the Motor Vehicles Department to more areas. The court made special references to the services rendered by Sunil Babu, Safe Zone Nodal Officer; P. Vijayan, Deputy Inspector General of Police, who launched the Punyam Poonkavanam cleaning drive; C.P. Gopakumar, Superintendent of Police in charge of the Vigilance and Security wing of the TDB; volunteers of the Akhila Bharatha Ayyappa Seva Sanghom and the Amritanandamayi Math.

Work of food safety wing lauded
Ensure better sanitation facilities, TDB told

IPAK urges to follow Food Safety directives

Imphal, April 21 2015 : Indigenous People's Association of Kangleipak (IPAK) Manipur has urged Hotel and Bakery owners especially with the commencing of summer season to follow the food safey recommendations by the department concerned.
IPAK in a press release issued by General Secretary, W Santa states that any Hotel and Bakery found going against the directives of Food Safety Department will be banned immediately in consultation with Food Safety Department.
Hence, it urged to sell quality commodities/ ingredients in food making procedure and avoid selling expired products or infected food items.
Further, IPAK appealed to all to be cautious with outside foods items as the death rate has been comparatively high with birth rate of 1.5% while the total indigenous group of people is only 0.2% of the total population of the Nation.