Nov 16, 2016

India’s on-going battle with poverty tugs along the grave issue of hunger and malnutrition as well. With the inaugural launch of National Fortification Summit, FSSAI has chalked out a plan of Scaling up #Foodfortification from just #policy to action with set of guidelines for the fortification of food that includes RICE, WHEAT FLOUR, MILK,SALT & EDIBLE OIL


FDA launches two apps for consumer benefit

PANAJI: The FDA on Monday launched two consumer apps related to food quality and prices of medicines. Food Safety Voice App allows the consumers to voice their concerns, know their rights and track food operators in a particular area. Whether it is packaged food or food served in an establishment, consumers are now empowered to know about the operators and get information on food safety. They can rate a food establishment.
The app for Android smartphone users has built-in functionalities to locate the consumer’s geographical location and they can forward any food-related issues witnessed along with the captured pictures.
Medicine Sahi Daam APP provides the consumer with the facility to check the prices of drugs as notified by the National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) vis-à-vis the prices charged by the chemist. Any instance of overcharge detected can be immediately reported to the FDA alongwith the copy of the cash memo for further action by the state regulatory authorities.
The above two apps can be downloaded on any smart phone and through it consumers can file their complaints or grievances relating to quality of prepared food or even pre-packaged food articles and medicines.
The apps were launched by the FDA during a consumer workshop attended by 51 representatives from various consumer clubs including GOACAN, representatives from the Department of Civil Supplies and Consumer Affairs and students from the Goa College of Home Science.

சேலத்தில் 4 உப்பு குடோன்களுக்கு சீல் கிலோ ₹130க்கு விற்பனை எதிரொலி வதந்தி பரப்பினால் கடும் நடவடிக்கை

சேலம், நவ.16:சேலத்தில் உப் புக்கு தட் டுப் பாடு என வதந்தி கிளம்பி கிலோ 130க்கு விற் பனை செய் யப் பட் ட தை ய டுத்து , அதிக விலைக்கு விற் பனை செய்த 4 உப்பு குடோன் க ளுக்கு அதி கா ரி கள் சீல் வைத் த னர்.
தமி ழ கத் தில் உப் புக்கு பெரும் தட் டுப் பாடு ஏற் பட் டி ருப் ப தா க வும், உப் பின் விலை பல மடங்கு உய ரும் என் றும், இன் னும் ஓரிரு நாளில் உப்பு அறவே கிடைக் காது என் றும் சேலம், நாமக் கல் மாவட் டத் தில் நேற்று மதி யம் தக வல் பர வி யது. இதை உண் மை யென நம்பி, சேலம், நாமக் கல், தர் ம புரி, கிருஷ் ண கிரி மாவட் டங் க ளில் உள்ள மளிகை கடை க ளில் மக் கள் திரண்டு, மூட்டை மூட் டை யாக உப்பு பாக் கெட் டு களை வாங் கிச் சென் ற னர். கல் உப்பு ஒரு பாக் கெட் கிலோ ₹130க்கு விற் கப் பட் டது.
சேலம் செவ் வாய் பேட் டை யில் உள்ள மொத்த வியா பார உப்பு குடோன் க ளில் அதிக விலைக்கு உப்பு மூட் டை களை வியா பா ரி க ளும், பொது மக் க ளும் வாங் கிச் சென் ற னர். அங்கு போலீ சார் சென்று, குேடான் களை மூடச் செய் த னர். உப்பு தட் டுப் பாடு என வதந் தி களை பரப் பி னால் கடும் நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என கலெக் டர் சம் பத் எச் ச ரிக்கை விடுத் தார்.
இதை ய டுத்து நேற்று காலை, கலெக் டர் சம் பத் தலை மை யில் மாவட்ட வழங் கல் அதி காரி ராம துரை முரு கன், கூட் டு ற வுத் துறை இணை பதி வா ளர் ராஜேந் திர பிர சாத் உள் ளிட் டோர் மளிகை கடை க ளில் ஆய்வு செய் த னர். அஸ் தம் பட்டி, முள் ளு வாடி கேட் பகு தி க ளில் மளிகை மற் றும் டிபார்ட் மென்ட் ஸ்டோர் க ளில் அதிக விலைக்கு உப்பு விற் கப் ப டு கி றதா என சோத னை யிட் ட னர்.
இத னி டையே செவ் வாய் பேட் டை யில் தனி யா ருக்கு சொந்த 3 குடோ னும், லீ பஜா ரில் ஒரு குடோ னும் என மொத் தம் நான்கு குடோன் க ளுக்கு சீல் வைக் கப் பட் டது. 4 இடங் க ளி லும் 7 டன் உப்பு பதுக்கி வைத் தி ருந் தது கண் டு பி டிக் கப் பட் டுள் ளது. இது தொடர் பாக கலெக் டர் சம் பத் நிரு பர் க ளி டம் கூறி ய தா வது:
சேலம் மாவட் டத் தில் உப்பு தட் டுப் பாடு ஏதும் கிடை யாது. குறிப் பாக மாவட் டம் முழு வ தும் உள்ள 1,541 நியாய விலைக் க டை க ளி லும் போதிய அளவு உப்பு இருப் பில் உள் ளது. இந்த உப் பின் விலை ஒரு கிலோ ₹8 மட் டுமே. மாவட்ட கூட் டு றவு பண் டக சாலை க ளில் 60 டன் உப்பு இருப் பில் உள் ளது. உப்பு தட் டுப் பாடு வதந் தியை பரப் பு வோர் மீது நட வ டிக்கை எடுக் க வும், அதிக விலைக்கு விற் பனை செய் வோரை கண் ட றி ய வும் மாவட்ட வழங் கல் துறை, உணவு பாது காப்பு துறையை சார்ந்த சிறப்பு குழுக் கள் அமைக் கப் பட் டுள் ளன. இது வரை 4 குடோன் க ளுக்கு சீல் வைக் கப் பட் டுள் ளது. மேலும், மாவட் டம் முழு வ தும் தாலுகா அள வில் குழுக் கள் அமைக் கப் பட்டு ஆய்வு மேற் கொள் ளப் ப டு கி றது. நிர் ண யிக் கப் பட்ட விலையை விட அதிக விலைக்கு உப்பு விற் பனை செய் வது, உப்பு தட் டுப் பாடு என்ற பொய் யான வதந் தி களை பரப் பு வது, உப்பு பதுக் கு வது போன் றவை தெரி ய வந் த தால் உணவு பாது காப்பு சட் டத் தின் கீழ் கடும் நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும். இது கு றித்த புகார் களை அந் தந்த பகுதி தாசில் தார் க ளி டம் மக் கள் தெரி விக் க லாம். இவ் வாறு கலெக் டர் சம் பத் கூறி னார்.
சேந் த மங் க லம்:
நாமக் கல் மாவட் டம் சேந் த மங் க லம் அருகே புதன் சந்தை செயல் பட்டு வரு கி றது. வழக் க மாக புதன் சந் தை யில் விற் ப னைக்கு பிறகு, அங் குள்ள திறந் த வெ ளி யில் உப்பு மூட் டை களை வியா பா ரி கள் அடுக்கி வைத்து விட்டு செல் வது வழக் கம். உப்பு தட் டுப் பாடு வதந்தி கார ண மாக, அங்கு அடுக்கி வைக் கப் பட் டி ருந்த 10க்கும் மேற் பட்ட உப்பு மூட் டை களை, நேற்று முன் தி னம் இரவு மர்ம நபர் கள் திரு டிச் சென் ற னர். இது குறித்த புகா ரின் பேரில், போலீ சார் மற் றும் உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் விசா ரிக் கின் ற னர்.

DINAMALAR NEWS


INDIAN EXPRESS NEWS


Godowns sealed for selling salt at higher price

Traders preventing officials from sealing the godown at Shevapet in Salem on Tuesday where salt was sold at exorbitant price.

Adequate stock of salt available, says district administration
The district administration has said that 60 tonne of salt were available in the district cooperative warehouses and asked the people not to panic. Collector V. Sampath has also warned action against rumour mongers. He also warned traders selling the sale at exorbitant price. Rumours spread on Monday that salt would not be available from Tuesday forcing people to purchase salt in huge quantities. The price of salt in the city and in rural areas went up to Rs. 80 per kg while the actual price was Rs. 10. People thronged shops till late evening. Traders used the opportunity to sell salt at very higher prices as many shops went out of stock. Later in the evening, the Collector asked the people not to panic and said that sufficient stock of salt were available.
On Tuesday, the Collector inspected departmental stores at Hasthampatti and Mulvadi Gate and found sufficient stock of salt in the shops.
Speaking to reporters, he said that salt were available through 1,541 public distribution shops and were sold at Rs. 8 only. He said that 60 tonne of salt were available in the warehouses apart from salt available in shops. Following the spread of rumours on Monday, a team comprising officials from Civil Supplies Department and Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department inspected godowns at Shevapet and sealed three godowns where salt was sold at higher price.

Hotel owner held guilty of food sale without licence

CHANDIGARH: A local court has held owner of Hotel City Plaza, Sector 7C, guilty of selling food without licence and sentenced him to undergo imprisonment till rising of the court and to pay fine of Rs 10,000 for the offence.The orders were issued by the court Of Chief Judicial Magistrate Akshdeep Mahajan. Accused Sham Sunder was booked for offence under sections 26(2) (iii), 31(1) of the Food Safety and Standards Act 2006, punishable under Section 63 of the Act, and his bail application was accepted.
Additional public prosecutor (APP) for the complainant contended that the premises of accused was inspected on August 17, 2015 and at that time, it was found that accused had been preparing and selling cooked food articles like pulses vegetables, Chapatti without having food licence for public sale.
Accused denied allegations and alleged false implication. Accused was given opportunity to lead evidence in defence however no evidence was led by the accused. APP contended that mere flaw in investigation should not form the basis for acquittal of the accused, and efforts should be made by the court to see that criminal justice was salvaged despite such defects in investigation. On the other hand, defence counsel contended that no joint raid as alleged was ever conducted and the accused has been falsely implicated in this case. As per the prosecution version, raiding team comprised officials of various departments i.e. Estate Office, fire and other departments.
Upon inspection, Bharat Kanojia FSO, food safety officer, inspected the business premises and he was challaned for selling food articles for human consumption without having a food licence.
A plea has been taken on behalf of convict that he is sole bread earner of his family and is not a previous convict, therefore, lenient view may kindly be taken. After hearing arguments the judgment read, "The convict is sentenced to undergo imprisonment till rising of the court and to pay fine of Rs 10,000 for offence punishable under Section 63 of the Act. On default of payment of fine, convict shall undergo imprisonment for seven days."

COMPLAINT FILED AGAINST THE FAMOUS TIRUPATI LADDOO FOR UNHYGIENIC PREPARATION METHOD

The famous Laddu offered as prasadam in Tirupati is now being questioned for unhygienic preparation method.The FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India) has asked the commissioner of...
The famous Laddu offered as prasadam in Tirupati is now being questioned for unhygienic preparation method.The FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India) has asked the commissioner of Food safety to look into the certification and alleged violation of food safety norms by TTD in making of laddoos. This was followed by a petition filed by an activist who said he found nuts, bolts, key chain and Pan Parag in the laddoo. The laddoo will now be tested for quality and certification and other norms as specified by Food safety and standards act, 2006. This has created a sense of shock in many followers and worshippers as these tasty prasadams are a part of the Tirupati’s identity.
The licence act says only servants dressed in clean clothes can make or serve the laddoo. Murthy, who made the complaint, witnessed the process of making the laddoos in Tirupati.
‘The act states that such articles when exposed for sale, shall be kept in clean vessels or plates made of glass or metal covered with enamel or tin lining, placed in glass cases provided, if necessary, with a fly proof wire gauge at the top for ventilation and that no such articles shall be touched by hand and clean spoons or other accessories shall be used for serving them. But nothing of this is being practiced,” was the complaint registered by Murthy.
Tirupati laddoos are available in three types- Asthanam Laddu, Kalyanotsavam Laddu and Proktham Laddu. 200 people work together to get the laddoo prepared for the devotees and these people are a part of the Tirupati temple board. The Tirupati laddoo is one of the most sought sweets and it got its patent in the year 2009. These laddoos are made in large number, made of pure ghee but the complaint shows clearly that it is unsafe for consumption. The sweet goes through unhygienic processing method besides deficiencies at several stages including manufacture, storage, distribution and sale.