Dec 17, 2014

One-third of Capital’s organic veggies have pesticide residues: CCFI


NEW DELHI, DECEMBER 16: 
Following up on its October investigation of data irregularities in the National Project on Organic Farming (NPOF), the Crop Care Federation of India (CCFI) stated on Tuesday that it had found pesticide residues in one-third of the organic products retailed in New Delhi that are marketed as chemical pesticide-free.
The owner of a retail store mentioned in the response by the Indian Agricultural Research Institute (IARI), to an RTI filed by CCFI, however, was unaware of the study conducted on its product but told Business Line that all its products had been organically certified by bodies recognised by the National Programme for Organic Production (NPOP). The CCFI communicated to BL that the Government itself conducted tests on organic vegetables and fruits and that it had filed the RTI to learn specific details about the results.
It is not clear in the IARI response as to how many organic retail outlets were tracked by CCFI, an association of pesticides manufacturers, besides ‘The Altitude Store’ from where 150 samples across a range of vegetables, including cauliflower, cabbage, brinjal, green pea and okra, were tested between January 2012 and October 2014.
Of these, 50 were found to have chemical pesticide residues while 10 were above the maximum residue level (MRL). Acetamiprid, Chlorpyrifos, Cypermethrin and Flubendiamide were among the pesticides detected.
“Of late, it has become a fashion to talk about organic agriculture in policy circles without knowing the ground reality right under their nose,” said Rajju Shroff, Chairman, CCFI, in a press statement which added “that the test results only proved long held suspicion that organic farms do use pesticides…and stealthily sell the products as organic to gain from premium price that people pay”.
The CCFI statement said that there was no specific regulation in India to punish such retailers and not a single violator had been taken to task for falling foul of the Food Safety and Standards Act (2006) that defined "misbranded food as an article of food offered or promoted for sale with false, misleading or deceptive claim upon the label of the package" and imposed a penalty of up to Rs 3 lakhs on fraudulent sellers.
Unfair report
Ayesha Grewal, who manages Altitude, stated that chances of the outlet’s products containing pesticides were low but did explain that the business model worked largely on trust with suppliers. With everything that is retailed being certified organic, Grewal felt that strengthening such regulatory checks could be a way to prevent such reports emerging in the future.
“We have to rely on the certifying agent and work as per their reports. If they’re telling us that our products our organic by international standards, we trust them. If it turns out that they are not doing their job properly, then it has a negative impact on us,” she said.
Altitude sources vegetables mainly from Uttarakhand (certified by the Uttarakhand Stated Seed Certification Agency), a group of farmers in Haryana’s Sonipat district (SGS India-certified), and from its own farm in Rajasthan’s Alwar district (certified by OneCert Asia Agri Certification Ltd). More than a hundred suppliers work with the company, providing meat and poultry, tea, coffee, cereals etc.
“We have now started moving into sourcing vegetables in a big way from our own farm where we have taken precautionary measures to keep out pesticides, including situating the patch in the middle of the 40 acres, planting trees which act as windbreakers and also getting the water tested regularly,” explained Grewal.
The firm recently snapped ties with two suppliers in the last three months since it was felt that they were not working as per organic norms.
“Even if I was to assume that my store did have produce that chemical residues why that should be used to execute the entire organic market. It doesn’t appear to be a fair report,” she added.

நெய் தயாரிப்பில் செயற்கை! விழிப்புடன் இருக்க அறிவுரை


கோவை : 'அண்ணனுக்கு ஒரு நெய் ரோஸ்ட்டேய்ய்...' என்று சர்வர் இழுத்து கூறும்போதே, ஆர்டர் கொடுத்து காத்திருப்பவர், சிறிது நேரத்தில் அழகாக சுருட்டி மொருகலாக வரப்போகும் நெய் ரோஸ்ட்டை கற்பனை செய்து பார்த்து விடுவார். சுடச்சுட சர்வர் கொண்டு வந்து வைக்கும் அந்த நெய் ரோஸ்ட், ஒரு 'பொய்' ரோஸ்ட் என்பதை அவர் அறிவதில்லை.
அறிவியல் கண்டுபிடிப்புகள் மூலம், குறைந்த முதலீட்டில் அதிக லாபம் சம்பாதிக்க, உணவுப்பொருட்களில் கலப்படம் செய்வது அதிகரித்து வருகிறது. இந்த வரிசையில் நெய்யும் எப்போதோ இணைந்து விட்டாலும், சமீபகாலமாக கலப்பட நெய் தயாரிப்பு நிறுவனங்களின் எண்ணிக்கை அதிகரித்து வருகிறது. தமிழகத்தில் தினமும் பல ஆயிரம் டன், சுத்தமான நெய் உற்பத்தி செய்யப்படுகிறது. அதைவிட அதிகமாக, செயற்கை நெய் உற்பத்தி செய்யப்பட்டு, புழக்கத்தில் விடப்படுகிறது. போதுமான விழிப்புணர்வு இல்லாததால், சந்தையில் அதிக இடத்தையும் பிடித்துள்ளது.
பிரபல நெய் உற்பத்தி நிறுவனங்களின் பெயரில், போலி 'அக்மார்க்' முத்திரையுடன், இந்த போலி நெய் புழக்கத்தில் விடப்படுகிறது. செயற்கை நெய் விற்பனையில் கிடைக்கும் லாபம் காரணமாக, பல்வேறு சிறு நிறுவனங்களும் நெய் தயாரிப்பில் ஈடுபட்டு வருகின்றன. இந்த செயற்கை நெய் தயாரிப்பதற்கு மாட்டுக் கொழுப்பு, சுத்திகரிக்கப்பட்ட பாமாயில், சணல் எண்ணெய் போன்றவை பயன்படுத்தப்படுவது தெரியவந்துள்ளது.இவ்வகை நெய்யை பரிசோதனைகள் வாயிலாக மட்டுமே கண்டறிய முடியும் என்பதால், நுகர்வோர் அவற்றின் பாதிப்புகளை அறிய வாய்ப்பில்லை.'நெய் வாசனைக்காக, இறக்குமதி செய்யப்பட்ட 'எசன்ஸ்' கலக்கப்படுகிறது; ஒரு சொட்டு எசன்ஸ் ஊற்றினாலே செயற்கை நெய், சுத்தமான பாலிலிருந்து தயாரிக்கப்பட்ட நெய்யை விட நறுமணம் மிகுந்து இருக்கும்' என்று கூறி பதற வைக்கிறார், கோவை மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து கட்டுப்பாடு நியமன அலுவலர் கதிரவன்.
இது குறித்து அவர் கூறியதாவது: கலப்பட நெய் உற்பத்தியாளர்கள், 10 சதவீதம் சுத்தமான நெய்யும், 90 சதவீதம் வனஸ்பதி உள்ளிட்ட பல்வேறு பொருட்களை பயன்படுத்தியும் நெய் தயாரிக்கின்றனர். இந்த கலப்படத்தை, பரிசோதனைகள் மூலம் மட்டுமே நிரூபிக்க முடியும். இதை பயன்படுத்திக் கொண்டு, குறைந்த செலவில் அதிக லாபம் ஈட்டுகின்றனர்.கலப்பட நெய் தயாரிப்பு குறித்து புகார்கள் வந்தாலும், போலியான முகவரியில் இந்த உற்பத்தியாளர்கள் இருப்பதால், அவர்கள் மீது நடவடிக்கை எடுக்க முடியவில்லை. இந்த நெய்யை உட்கொள்வதால், அல்சர், கேன்சர் உள்ளிட்ட நோய்கள் ஏற்பட வாய்ப்புள்ளது. பிரச்னைகளை தவிர்க்க, உணவு பாதுகாப்பு துறையிடம் சான்று பெற்ற நிறுவனங்களின் தயாரிப்புகளை நுகர்வோர் பயன்படுத்தலாம்.இவ்வாறு, அவர் கூறினார்.

DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS



DINAMALAR NEWS


சுகாதார துறையினர் தூக்கம் கலையுமா? ஆலங்குளம் கடையில் வாங்கிய பக்கோடாவில் பல்லி

ஆலங்குளம் டிச. 17:
நெல்லை & தென்காசி மெயின் ரோட்டில் ஆலங்குளம் முக்கிய வியாபார ஸ்தலமாக திகழ்கிறது. வெளியூரில் இருந்து வருபவர்களுக்கும், உள்ளூர் பொதுமக்களும் வசதியாக பஸ் ஸ்டாண்ட் அருகில் ஏராளமான ஓட்டல்கள் மற்றும் ஸ்வீட் கடைகள் உள்ளன.
அதே நேரத்தில், பெரும்பாலான கடைகளின் உணவு மற்றும் பண்டங்கள் தயாரிக்கும் சமையல் அறைகள் சுகாதாரமற்ற முறையில் உள்ளது. கடந்த வாரம் பஸ் ஸ்டாண்ட் அருகில் உள்ள ஒரு ஓட்டலில் வழங்கப்பட்ட புரோட்டா சால்னாவில் தவளை கிடந்துள்ளது. பெரிய பிரச்னைக்கு பிறகு வாடிக்கையாளரை சமாதானம் செய்து அனுப்பி வைத்துள்ளனர்.
இந்நிலையில், நேற்று முன்தினம் இரவு ஆலங்குளம் அருகே உள்ள காசிநாதபுரத்தை சேர்ந்த கதிரவன் என்பவர் ஆலங்குளம் பஸ் ஸ்டாண்ட் அருகில் உள்ள ஒரு கடையில் தனது குழந்தைகளுக்கு பக்கோடா வாங்கி சென்றுள்ளார். வீட்டில் குழந்தைகள் பொட்டலத்தை திறந்தபோது, அதில் கருகிய நிலையில் ஒரு பல்லி கிடந் ததை கண்டு அதிர்ச்சியடைந்தனர்.
இது குறித்து கதிரவன் கூறுகையில், வழக்கமாக வேலை முடிந்து வீட்டிற்கு வரும் போது குழந்தைகளுக்கு ஏதாவது பண்டங்கள் வாங்கி செல்வேன். கார்த் திகை மாதம் என்பதால் முட்டை கூட சாப்பிடாத குழந்தைகளுக்கு நேற்று முன்தினம் இரவு சாப்பாட்டிற்கு தொட்டுக் கொள்வதற்காக பக்கோடா வாங்கி சென்றேன். பொட்டலத்தை திறந்து பார்த்தபோது இறந்த நிலையில் கருகி கருவேப்பிலை போன்று ஒரு பல்லி கிடந்தது. முதலிலேயே பார்த்தால் எனது குழந்தைகளுக்கு எந்த பிரச்னையும் இன்றி தப்பித்து இது குறித்து, சுகாதார துறைக்கு எனது நண்பர் மூலம் புகார் செய்துள் ளேன் என்றார்.
சுகாதார துறையின ரும் ஆலங்குளம் பகுதியில் உள்ள ஓட்டல்கள் மற்றும் ஸ்வீட் கடைகளின் சமையலறைகளை பார்வையிட்டு, அவற்றை சுகாதாரமான முறையில் பராமரிக்க நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் என இப்பகுதி மக்கள் வலியுறுத்தியுள்ளனர்.

Rampant food adulteration

Many states still without facilities to check it
Even though the country has the Food Safety and Standards Act, 2006, in place, it is shocking that of the 72,200 food samples tested across the country in 2012-13, barely 13,571 cleared the laboratory test. This amounts to an alarming 87.3 per cent food consumed by Indians to be contaminated in various degrees. An unregulated use of pesticides and insecticides has been reported for years, as also antibiotics in poultry and milk adulteration with high levels of oxytocin, commonly known as love hormone. Medical studies have found that the presence of high levels of oxytocin in milk products can cause an early onset of puberty in girls and other complications. The adulteration of edible mustard oil with argemone mexicana seed oil has caused the dropsy epidemic in thousands of people near Delhi. 
Yet, no concrete action has been taken to prevent these health hazards. Every year around Diwali, in a knee-jerk reaction, food inspectors arrest a few sweets shop and dairy owners, fines are slapped and adulterers go back to the usual business. A profit-driven food industry and the corruption-ridden law-enforcing agencies have ensured that Indians remain shrouded in blissful ignorance about the levels of contamination of the food they consume. Now that Union Health Minister J P Nadda has shown concern by announcing amendments to the existing law to prevent food and milk adulteration, should this call for a cheer? 
The minister has set up a task force to review the Act with a provision for more stringent punishment for food adulterers. On ensuring the quality of food, the Centre says implementation of the law is in the hands of states. Several states are still without the required facilities and infrastructure. Does that mean people in such states do not deserve uncontaminated food? In states where some sort of infrastructure exists, several districts do not have a single food inspector! Before amending the law, the government would do better by putting the basic infrastructure in place to ensure basic food safety for the billion-plus people.

Food Safety Helpline: App for Food Business Owners in India

FoodSafetyHelpline.com has released their Food Safety Helpline mobile app for Food Business owners to allow them to have any information that complies to Food Safety and Standards Act, 2006. The app allows food business operators to get information, learn standards and implement them in their food business setup.
Food Safety Helpline app not only gives information on safety and standards but also allows food business owners to do self-inspection and learn if they are violating any of the standards under Food Safety and Standards Act, 2006. With the Food Safety Inspection tool, you can do audit via the mobile phone, generate reports, flexibility of doing audits at any suitable time, cover multiple locations of your food business, identify any gaps in your system and take corrective measures.


The app also gives you latest updates and notifications related to new or updated FSSAI regulations via the Articles section. The Webinar section provides you visual information via videos on various important topics. The app is also loaded with relevant help sections to help you learn how and why to do inspections.


The app is currently available for Android devices for free from Google Play Store. To use the app, you are required to sign-up using your email address, Facebook or Google+. If you are signing up using email address you will be required to enter FSSAI License No. for your food business to complete registration. If you sign-in using social network (Facebook or Google+) you will be able to use only informational sections. To access Inspection and Reports section you will be asked to complete your profile by providing FSSAI License Number.

Trans Fatty Acids Shall Be Not More Than 5 Percent By Weight: FSSAI


KJ News: The Government of India’s (GOI) Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is planning to control excess trans fatty acid in food items. FSSAI has published draft regulations for public comment, which primarily focus on setting maximum limits for trans fatty acid. Comments are due by February 5, 2015.
On December 5, 2014, FSSAI published the draft Food Safety and Standards (Food Product Standards and Food Additives) Amendment Regulations, 2014, which primarily focused on setting maximum limits for trans fatty acid. The proviso, “Provided that the maximum limit of trans fatty acids shall be not more than 5 percent by weight, on and from the 27th of August, 2016”.
Trans fat is a type of unsaturated fat that behaves like a saturated fat because of its chemical structure. It increases our risk of heart disease by increasing the “bad” LDL cholesterol, while also lowering the “good” HDL cholesterol in our blood.
Naturally occurring trans fats are found in small amounts in dairy products, beef, veal, lamb and mutton. Artificial, synthetic, industrial or manufactured trans fats are caused by the way some fats and oils are processed. They are found in foods that use hydrogenated or partially hydrogenated vegetable fats, such as deep-fried and baked foods.

‘Enforce ban on plastic’

Thaneer, an organisation working for the cause of environment protection, has urged the Food Safety Department to prevent packaging hot food products in polythene bags
In a representation to the Chief Minister, the organisation secretary K.C.Neelamegam also demanded effective steps to enforce the ban on plastics below the thickness of 40 microns. 
Manufacturers of packaged water should also be forced to recollect the used bottles to destroy or recycle them. Steps to segregate plastic wastes should be streamlined.

For wines, the free run is ending

MUMBAI, DEC 16: 
Indian wine producers will have to confirm to new standards if they want to sell their products in the country after June 2015. The Indian Grape Processing Board (IGPB) has decided to formulate the food safety standards, which will be made mandatory by the Food Safety Standards Authority of India (FSSAI).
Currently, there are no set product definitions for dry wine, sweet wine, liqueur wines and a whole range of other wines, which are either made locally or imported from major wine producing countries.
Chairman of IGPB, Jagadish Holkar told Business Line that as of now even the BIS standards are not mandatory on wine products. Therefore, the new standards have been formulated and have been sent to a scientific committee for scrutiny. Wine contains 70 ingredients, including heavy metals and salts in addition to grape juice.
The new standards will ensure that unreliably made wines and oxidised wines, which are of poor quality, are not sold in the market. “Dumping of sub-standard wines from overseas wine makers will also stop,” Holkar said.
The size of Indian market is pegged at about Rs 2,000 crore and Maharashtra and Karnataka are the largest wine producers and exporters in the country.
Director of Pune based Rhythm Winery, Akalpit Prabhune said that the proposed standards will be good. He however said that rules for proper handling of wines are also required. “Even if wineries ensure standards are met, once the bottles leave the winery, wine makers have very little control over the product. The quality can also deteriorate if the wines are not properly stored by the distributors and retailers,” he said.
Founder Director of Nashik based Rio Sparkling Wines, Ashwin Rodrigues said that though the wine industry definitely needs new standards it should not be “excessive”, which could result in harassment of wine makers.
He said that Indian could adopt systems put in place in France where checks and audits on wineries are conducted.