Jan 10, 2014

உணவு பாதுகாப்பு சட்டத்தில் சத்துணவு மையங்களும் பதிவு

அன்னூர்:"சத்துணவு மற்றும் அங்கன்வாடி மையங்களும் உணவு பாதுகாப்பு சட்டத்தில் பதிவு செய்ய வேண்டும்' என அன்னூரில் நடந்த பயிற்சி வகுப்பில் தெரிவிக்கப்பட்டது.
தமிழ்நாடு உணவு பாதுகாப்புத் துறை சார்பில், சத்துணவு மற்றும் அங்கன்வாடி ஊழியர்களுக்கு உணவு பாதுகாப்பு குறித்து ஒரு நாள் பயிற்சி வகுப்பு நடந்தது. ஒன்றிய சேர்மன் கண்ணம்மாள் தலைமை வகித்தார்.
உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் நாசர் ஷெரீப் பேசியதாவது:
"உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தரங்கள் சட்டம் 2006', 2011 முதல் அமல்
படுத்தப்பட்டுள்ளது. இச்சட்டம் 
மத்திய அரசால் ஏற்படுத்தப்பட்டு, மாநில அரசால் நடைமுறைப் படுத்தப்படுகிறது. உணவு தயாரித்தல், சேமித்தல், வழங்குதல், விற்தல் ஆகிய தொழில் செய்வோர் மற்றும் லாப நோக்கமில்லாமல் அன்னதானம் செய்வோர் என அனைவரும் இந்த சட்டத்தில் வருகின்றனர். இத்தொழில் செய்யும் அனைவரும் ஆண்டுக்கு ரூ. 100 செலுத்தி பதிவு செய்து கொள்ள வேண்டும். அனைத்து சத்துணவு மையங்கள், அங்கன்வாடிகளும் பதிவு செய்ய வேண்டும். பிப்., 4ம் தேதி கடைசி நாள். விண்ணப்பங்கள் ஆன்-லைன் வழியாக மட்டும் ஏற்றுக் கொள்ளப்படும்.
சத்துணவு மற்றும் அங்கன்வாடிகளில், சமைத்த உணவை இரண்டு மணி நேரத்தில் பரிமாற வேண்டும். பிளாஸ்டிக் மற்றும் உணவுத்தரமில்லாத பாத்திரங்களில் சமைக்கவோ, சேமிக்கவோ, பரிமாறவோ கூடாது. காய்கள், கீரைகளை முடிந்தவரை, குழாய் நீரில் கழுவ வேண்டும். இல்லாவிட்டால், 60 நிமிடம் நீரில் ஊற வைத்து பின் பயன்படுத்த வேண்டும். சமையலறையில் தலையுறை அணிவது அவசியம்.இவ்வாறு, அவர் பேசினார்.
உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் தங்கசாமி, பி.டி.ஓ., ஸ்ரீதர் ஆகியோர் பேசினர். அன்னூர் ஒன்றியத்திலுள்ள 96 சத்துணவு மையங்களின், சமையலர், உதவியாளர், 110 அங்கன்வாடி மையங்களின் அமைப்பாளர்கள் பங்கேற்றனர்.

Adulterated and expired food products seized

Officials of the Department of Food Safety seized about Rs.1.25 lakhs worth of soft drinks which have passed their expiry date, adulterated tea and decayed fruits from various shops in Srirangam on Thursday.
The drive was taken up ahead of the Vaikunta Ekadasi by Food Safety Officers under the supervision of A.Ramakrishnan, Designated Officer, TN Food Safety and Drug Administration (Food Wing), Tiruchi.
About 18 Food Safety Officers have been deployed in the town in view of the festival and they would continue to carry out checks over the next few days to prevent adulteration and ensure food safety standards. A Food Safety stall has been set up inside the temple premises from where officials would be monitoring food safety standards and also receive complaints, if any, from the public, Dr.Ramakrishnan said.
The officers also inspected the mutts, ‘chathrams’ and halls where food is to be cooked for ‘annadhanams’ to be organized in view of the festival in the temple town. According to Dr.Ramakrishnan, 22 persons have registered with the department seeking permission for organizing ‘annadhanams.’
Water unit sealed
Later in the day, Food Safety officers sealed a drinking water packaging unit, running without licence, at Poigaipatti near Manapparai, Dr.Ramakrishnan said. Acting on a complaint, the officials inspected the Sakthi Aqua unit which was also allegedly filling empty water cans of reputed companies with water from a bore well processed by a reverse osmosis unit. The cans and bottles were seized and the entire unit including RO plant has been sealed, he said.

Food safety gets a boost in state

BHUBANESWAR: The state government has decided to set up a new directorate of food safety to regulate their manufacture, storage, distribution, sale and import, official sources said on Wednesday.
"The directorate would be headed by commissioner, food safety, in consonance the Food Safety and Standards (FSS) Act. Its mandate would be to ensure availability of safe and wholesome food for human consumption," secretary, health and family welfare, P K Mohapatra told TOI.
Though the FSS Act, which repealed central laws like Prevention of Food Adulteration Act, 1954, Fruit Products Order, 1955, Meat Food Products Order, 1973, Vegetable Oil Products (Control) Order, 1947, Edible Oils Packaging (Regulation) Order, 1988, Solvent Extracted Oil, De-Oiled Meal and Edible Flour (Control) Order, 1967, Milk and Milk Products Order, 1992, was enacted in 2006, the state government was yet to go for a full-fledged directorate of food safety. The director, public health, was holding additional responsibility, official sources said.
"Creation of the new directorate would help establishment of a single reference point for all matters relating to food safety and standards. It would enforce different provisions of the law," a health department officer informed. This would be 12th directorate under the health and family welfare department.
"The scope of work in the field of food safety has increased and calls for putting in place an effective regulatory framework to deal with various aspects," pointed out Mohapatra. "All establishments dealing with food shall have to register in tune with the law," he added.
With a view to give more teeth to the new directorate, the state government has also started work on strengthening and upgrading the public health laboratory here. Currently, the laboratory does not have a food analyst, forcing the government to send food samples for testing to Kolkata.
"We plan to develop it into a state-of-the-art laboratory by installing latest equipment and deploy qualified manpower. We have submitted a proposal Centre in this regard. Pending the Centre's nod, we will go ahead and develop it," Mohapatra said, adding, "The Food Safety and Standards Authority of India would extend technical expertise."

4 shops sealed during market checking in Kulgam

Jammu, Jan 9: The market checking squad of food and safety department headed by Deputy Commissioner Kulgam Mir Jahangir Thursday during surprise market checking of town Kulgam imposed a fine of Rs 2500 from erring shopkeepers under food safety and standard act 2006. 
The squad also sealed four shops including two testing labor tries for different violations under the said act besides the squad has also wasted 50 kg of adultered spices from the erring shopkeepers. 
The Deputy Commissioner on the occasion warned the erring shopkeepers to abide by provisions of food safety standards act 2006, saying that the administration needs cooperation from the general public to curb such violations by the shopkeepers. 
During the inspection the Deputy Commissioner went in the interior lane of the town including the Naik Pora , Astan Mohalla and Gori Pora to take review of ongoing snow clearance works. A number of deputations met the Deputy Commission on the occasion who assured them that their problems will be redressed on priority. 
The concerned officers of line departments were directed to keep available the essential commodities on a reasonable rate besides quality check. 
During the inspection 20 drug samples were also lifted for testing from different drug stores and one challan was also registered. 
Later on the Deputy Commissioner also paid a surprise visit to the District Hospital were he took stock of facilities being provided to the patients by the hospital authority. The Medical Super indent was directed to make adequate heating and sanitary arrangements in the ward blocks. 
The market checking squad was representing the departments of Drug Controller, Weights and Measures, Municipal Committee Kulgam, CAPD, Legal Metrology and Police. Deputy Commissioner on the occasion said that such raids will continue in future as well for the interest of public. People have appreciated the efforts of district administration. (CNS)

1,550 big eateries get licences

Ludhiana, January 9
The last date for the implementation of the Food Safety and Standard Act -2006 is February 4. However, only 1,550 big eateries have got licences and 5,600 small eateries have been registered in the district under this Act so far. Many people are still hoping that the deadline for the implementation of this Act will be extended for a third time while others are still unaware of the Act. 
District Health Officer Avinash Kumar said: "From yesterday, we have started holding awareness camps in different parts of the district. We held a camp at Kohara yesterday. Today, a similar camp was held at Bhadaur House where there are maximum hotels and restaurants."
The Act has been aimed at ensuring the sale of hygienic and quality food items. The DHO said: "All big and small eateries will be covered under this Act."
Before issuing a licence to any big eatery, a team of the Health Department is supposed to visit the eatery to see whether it is following all norms or not. On the basis of its adherence to the norms, the licence is issued. However, in reality, no one visits eateries. The DHO said: "It is not possible to visit every eatery. We can visit eateries that we are suspicious about”.

Spices Board to destroy consignments with Sudan dye contamination

The Board said that this is in view of the emerging quality concerns in the world spice trade 
The Spices Board has directed exporters to destroy the consignments of spices and spice-based products detected with Sudan dye contamination in the pre-shipment sampling and testing.
A circular issued by the director (marketing) of the Board, strictly instructed such consignments should be fully destroyed within 15 days in the presence of the Spices Board and Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) officials.
The Board said this is in view of the emerging quality concerns in the world spice trade. The circular also said that requests from exporters for re-sampling of consignments once detected with banned substances will not be entertained under any circumstance.
When the analytical report of testing shows positive results for banned substances, viz. illegal dyes, Aflatoxin, pesticide residue etc. there are requests for re-sampling. The board has clearly stated that because of quality concerns this would not be allowed.

Customers stock up on bubbletops

Nearly 900 water packaging units remain shut; shortage anticipated 
Several customers in the city stocked up on packaged drinking water on Thursday anticipating a shortage due to the ongoing indefinite strike by manufacturers.
Protesting the National Green Tribunal’s directive on Wednesday to close over 252 units across the State, members of the Tamil Nadu Packaged Drinking Water Manufacturers Association started a strike. 
Following this, several retailers received more orders for bubbletops on Thursday. V. Murugan, a retailer in Perambur, said he exhausted his stock as many residents had purchased two or three bubbletops anticipating a shortage during the next few days.
Nearly 900 units across the State remain closed since Wednesday evening. Of this, about 320 units are located in and around Chennai. 
Tamil Nadu Packaged Drinking Water Manufacturers Association’s president V. Murali said the units were directed to be closed as they were located in regions where groundwater resources was said to be over-exploited. Of this, 12 were located around the city.
The association’s general secretary A. Shakespeare said the units already had licences from the Bureau of Indian Standards and Food Safety Standards Authority of India. “We are not a polluting industry. The State government must provide us exemption from the licensing system of Tamil Nadu Pollution Control Board.” The association members had also represented their issues to officials in the Chief Minister’s cell on Thursday, he added.
While 3.5 crore litres of water is supplied across the State every day, consumers from the city and its suburbs consume nearly 90 lakh litres of packaged water daily. Nearly 90 per cent of the supply is in the form of bubbletops.

உரிய அனுமதியின்றி செயல்பட்ட குடிநீர் விற்பனை நிறுவனத்திற்கு சீல்

திருப்பூர், ஜன.10: 
திருப்பூர் ஊத்துக்குளி ரோட்டில் உரிய அனுமதியின்றி செயல்பட்டு வந்த குடிநீர் விற்பனை நிறுவனத்திற்கு உணவு பாதுகாப்பு, மருந்து நிர்வாகத் துறை அதிகாரிகள் சீல் வைத்தனர். இச்சம்பவம் அப்பகுதியில் பெரும் பரபரப்பை ஏற்படுத்தியுள்ளது. 
திருப்பூர் ஊத்துக்குளி ரோடு, மண்ணரைப் பகுதியில், சுத்திகரிக்கப்பட்ட குடிநீர் விற்பனை செய்யும் முருகன் மினரல் வாட்டர் நிறுவனம் செயல்பட்டு வந்தது. இந்நிறுவனம் ஐ.எஸ்.ஐ., தரச்சான்றிதழ் மற்றும் தடையின்மைச் சான்றிதழ் ஏதும் பெறாமல் செயல்பட்டு வந்ததாகத் தெரிகிறது. இதையடுத்து கடந்த 2 மாதங்களுக்கு முன், உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் திருப்பூர் மாவட்ட நியமன அலுவலகம், தடையின்மைச் சான்றிதழ் பெறுமாறு குடிநீர் விற்பனை நிறுவனத்திற்கு நோட்டீஸ் அனுப்பியிருந்தது. ஆனால், அந்நிறுவனம் உரிய அனுமதி பெறாமல் தொடர்ந்து செயல்பட்டு வந்ததால், திருப்பூர் மாவட்ட நியமன அலுவலர், உணவுப் பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் விஜய், ஆய்வாளர்கள் முருகேசன், தங்கவேல் உள்ளிட்டோர் நேற்று திடீரென அந்நிறுவனத்தில் சோதனை நடத்தி சீல் வைத்தனர். இச்சம்பவம் அப்பகுதியில் பெரும் பரபரப்பை ஏற்படுத்தியுள்ளது.

மணப்பாறை அருகே அனுமதியின்றி இயங்கிய குடிநீர் கம்பெனிக்கு அதிகாரிகள் சீல்


மணப்பாறை, ஜன.10: 
திருச்சி மாவட்டம் மணப்பாறை அருகேயுள்ள ஆவிகாரப்பட்டியில் முறையான அனுமதியின்றி செயல்பட்டு வந்த சுத்திகரிக்கப்பட்ட குடிநீர் கம்பெனியை அரசு அதிகாரிகள் சீல் வைத்தனர். 
மணப்பாறை மதுரை ரோட்டை சேர்ந்தவர் தங்கவேல் (45). ஆவிகாரப்பட்டியில் உள்ள இவருக்கு சொந்தமான தோட்டத்தில் குடிநீர் கம்பெனி அமைத்து முறையான அரசு அனுமதி பெறாமல் சுத்திகரிக்கப்பட்ட குடிநீர் தயார் செய்து விற்பனை செய்து வந்ததாக கூறப்படுகிறது. 
தகவல் அறிந்து திருச்சி மாவட்ட அடைக்கப்பட்ட குடிநீர் உற்பத்தியாளர்கள் சங்கத்தை சேர்ந்த நிர்வாகிகள் முற்றுகையிட்டு போலீசார் மற்றும் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து நிர்வாகத்துறை (உணவுபிரிவு) அதிகாரிகளுக்கு தகவல் கொடுத்தனர். 
சம்பவ இடத்திற்கு வந்த திருச்சி மாவட்ட நியமன அலுவலர் ராமகிருஷ்ணன் மற்றும் அலுவலர்கள் பிரசாத், சண்முகசுந்தரம் மற்றும் அழகுபாண்டி, மணப்பாறை எஸ்எஸ்ஐ அண்ணாதுரை ஆகியோர் முறையான அனுமதி இல்லாமல் செயல்பட்டு வந்த கம்பெனிக்கு சீல் வைத்து சென்றனர். இதனால் அங்கு சிறிது நேரம் பரபரப்பு ஏற்பட்டது. 

DINAKARAN NEWS