Jul 22, 2015

Maggi row: Counsel says FSSAI can act on mere suspicion

The government counsel reiterated the three aspects of its ban order in the Bombay HC, saying the violations found by FSSAI included excessive lead content, misleading labels and launch of the Maggi Oats noodles without prior approval.
In the ongoing tussle between Nestle and Food and Safety Standards Act of India (FSSAI), the government counsel on Wednesday argued in the Bombay High Court that the food regulator need not wait for a proper report from any accredited lab, before taking action on any company. 
The government counsel reiterated the three aspects of its ban order, saying the violations found by FSSAI included excessive lead content, misleading labels and launch of the Maggi Oats noodles without prior approval. 
It argued that mere suspicion was enough for FSSAI to take action against the brand as FSSAI had mandated to monitor manufacturing and distribution of safe, wholesome food. 
The next hearing for Nestle and FSSAI is slated for Thursday.

'FSSAI should form rules for nutraceuticals, diet supplements'

Food safety regulator FSSAI should at the earliest lay down rules for giving approval of dietary supplements and nutraceutical products manufactured and marketed in the country, an Assocham paper said today. 
Currently, there are no regulatory norms for the approval or monitoring of nutraceuticals, herbals and functional food. However to regulate this segment, Food Safety and Standards Authority (FSSAI) had set up a taskforce in May 2013, which submitted its recommendations in April this year. 
"Nutraceuticals are gaining popularity but its growth is restrained by lack of a solid regulatory framework which is crucial for medial credibility," Assocham National Council of Healthcare and Hospital and Ex-Chairman Sir Ganga Ram Hospital B K Rao said at an event here. 
The knowledge paper on this issue -- released by Delhi Health Minister Satyendra Jain -- noted that the FSSAI should come up with proper guidelines for manufacturing and marketing of neutraceuticals, herbal and functional foods. 
Presently, 'the draft regulation for nutraceuticals and foods for dietary supplements' is being vetted by the legal department. The early notification of these norms will help check counterfeit products, it added. 
Noting that the nutraceuticals and dietary supplements industry has potential to grow to USD 12.2 billion in the next five years, the paper said about 60-70 per cent supplements in the market are fake and such unregistered and unapproved products should be recalled. 
"Small committees should be built at block level to check counterfeit products in the market and immediately discard them," the paper added. 
Considering very low penetration of nutraceuticals in the country, the paper suggested that the government should provide special incentives and subsidies to emerging companies for the industry growth and create awareness about the health benefits of these products. 
The paper also suggested the government to introduce various functional foods and beverages in Midday Meal schemes to address child malnutrition. 
Nutraceuticals are the products that offer health as well as medicinal benefits, consisting of prevention and treatment of disease. Nutraceuticals are categorised into functional foods/beverages and dietary supplements. 
India accounts for 1.5 per cent of the global nutraceuticals market. 
Heinz, Kellogg's, Nestle, Hormel, Unilever, Johnson & Johnson and GlaxoSmithKline Pharmaceuticals are key players in this field.

உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் அதிரடி சுகாதாரமற்ற உணவுபொருட்கள் குப்ைப தொட்டியில் வீச்சு

சேலம், ஜூலை 22-
சேலம் அரசு மருத் து வ மனை அருகே சாலை யோ ரம் 10க்கும் மேற் பட்ட டிபன் கடை கள் உள் ளன. இந்த கடை களில் சுகா தா ர மற்ற முறை யில் உணவு விற் பனை செய் வ தாக சேலம் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் அனு ரா தா வுக்கு புகார் வந் தது.
இதை ய டுத்து அனு ராதா தலை மை யில் அதி கா ரி கள் குழு வி னர், டிபன் கடை களில் இன்று அதி ர டி யாக ஆய்வு செய் த னர். அப் போது கடை களில் சுகா தா ர மற்ற முறை யில் உண வு களை மூடி வைக் கா மல் திறந்த வெளி யில் வைத் தி ருந்த, பூரி, பனி யா ரம், தோசை, வடை உள் ளிட்ட உண வு களை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர். மேலும் கடை களில் பிளாஸ் டிக் கவர் களில் கட்டி வைக் கப் பட்டு இருந்த சாம் பார், சட்னி பாக் கெட்டு க ளை யும் பறி மு தல் செய்து குப்பை தொட்டி யில் கொட்டி அழித் த னர். தொடர்ந்து அரு கில் உள்ள ஓட்ட லில் ஆய்வு செய் த னர்.
இதை ய டுத்து அனு ராதா தலை மை யில் அதி கா ரி கள் குழு வி னர், டிபன் கடை களில் இன்று அதி ர டி யாக ஆய்வு செய் த னர். அப் போது கடை களில் சுகா தா ர மற்ற முறை யில் உண வு களை மூடி வைக் கா மல் திறந்த வெளி யில் வைத் தி ருந்த, பூரி, பனி யா ரம், தோசை, வடை உள் ளிட்ட உண வு களை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர். மேலும் கடை களில் பிளாஸ் டிக் கவர் களில் கட்டி வைக் கப் பட்டு இருந்த சாம் பார், சட்னி பாக் கெட்டு க ளை யும் பறி மு தல் செய்து குப்பை தொட்டி யில் கொட்டி அழித் த னர். தொடர்ந்து அரு கில் உள்ள ஓட்ட லில் ஆய்வு செய் த னர்.
அப் போது சமை யல் அறை யில் சமை யல் மாஸ் டர் அழுக்கு உடை யு டன் சமை யல் செய்து கொண்டு இருந் ததை பார்த்து உட ன டி யாக வேறு உடையை மாற் றி விட்டு வரும் படி அதி கா ரி கள் அறி வு றுத் தி னர். மேலும் அந்த கடை யில் மூடப் ப டா மல் வைக் கப் பட்டு இருந்த உண வு களை மூடி வைக்க வேண் டும் என அறி வு றுத் தி னர். பின் னர் அரு கில் உள்ள டீ கடை கள் மற் றும் அங் குள்ள உணவு பொருட் க ளை யும் அதி கா ரி கள் ஆய்வு செய் த னர்.

மானா ம து ரை யில் சுகாதாரமற்ற குடிநீர் பாக்கெட்டுகள் விற்பனை

மானா ம துரை, ஜூலை 22:
மானா ம து ரை யில் சுகா தா ர மற்ற குடி நீர் பாக் கெட்டு கள் அதிக அள வில் விற் பனை செய் யப் பட்டு வரு கின் றன.
சிவ கங்கை மாவட்டத் தில் கோடையை மிஞ் சும் அள வுக்கு கடந்த சில வாரங் க ளாக வெயி லின் தாக் கம் அதி க ரித்து காணப் ப டு கி றது. காற் றில் ஈரப் ப தம் குறைந் து ள் ள தால் உடல் உஷ் ண மாகி நாக்கு வறண்டு தண் ணீர் அதி க அ ள வில் குடிக் கும் நிலை ஏற் பட்டுள் ளது. குடி நீர் தேவை அதி க ரித் தி ருப் ப தால் சிலர் சாதா ரண பாக் கெட்டு களில் சுகா தா ர மற்ற தண் ணீரை அடைத்து பொது மக் களி டம் விற் பனை செய்து வரு கின் ற னர். கிரா மங் களை சேர்ந் த வர் கள் இந்த பாக் கெட்டு களை வாங்கி பயன் ப டுத் து கின் ற னர். இத னால் தொண்டை வறட்சி மற் றும் நோய் தொற் றால் பாதிக் கப் ப டு கின் ற னர்.
மானா ம து ரை யில் புது பஸ் ஸ்டாண்ட், அண் ணா சிலை, காந் தி சிலை, குண் டு ரா யர் வீதி, பைபாஸ் ரோடு, பழைய பஸ் ஸ்டாண்ட், டாஸ் மாக் கடை அருகே உள்ள தனி யார் பார் கள் உள் ளிட்ட இடங் களில் சுகா தா ர மற்ற மறு சு ழற்சி செய் யப் பட்ட பிளாஸ் டிக் கவர் களில் குடி நீர் விற் பனை தாரா ள மாக நடந்து வரு கி றது. இந்த பாக் கெட்டு களில் தயா ரிப்பு தேதி, காலா வ தி யா கும் தேதி கள் இல்லை. புதுப் புது பெயர் களில் தயா ரிக் கப் ப டும் இவற் றில் நிறு வ னத் தின் முக வ ரியோ, தொலை பேசி எண் களோ இருப் ப தில்லை.
சாதா ரண தண் ணீர் அடைக் கப் பட்ட பாக் கெட்டு களை வாங்கி குடிப் ப வர் களுக்கு குடல் மற் றும் இரை பையில் பாக் டீ ரியா, வைரஸ் கிரு மி கள் எளி தில் பர வும் வாய்ப் புள் ள தாக டாக் டர் கள் எச் ச ரிக்கை விடுத் துள் ள னர். இவ் வாறு விற் கப் ப டும் குடி நீர் பாக் கெட்டு களை பறி மு தல் செய் வ தற் கான நட வ டிக் கை களை சுகா தா ரத் து றை யி னர் மேற் கொள் வ தில்லை.
இது குறித்து தனி யார் ரத்த பரி சோ தனை நிர் வாகி ஒரு வர் கூறு கை யில்,‘மானா ம து ரையை சுற்றி குடிசை தொழி லாக தயா ரிக் கப் ப டும் குடி நீர் பாக் கெட்டு களில் கிரு மி களை சுத் தம் செய் யும் யூவி முறை, மெம் ப ரேன் கள் தர மற் ற தாக இருக் கின் றன. குடி நீர் நிரப் பப் ப டும் பிளாஸ் டிக் கவர் களும் மோச மான நிலை யில் உள் ளன. மேலும் பெரிய கேன் களில் விற் கப் ப டும் தண் ணீ ரும் சுகா தா ர மா ன தாக இல்லை. ரூ. 30 க்கு விற் கப் ப டும் இந்த கேன் கள் மிக வும் அசுத் த மாக இருக் கி றது. தண் ணீர் நிரப் பப் ப டும் கேன் களை கிரு மி நா சி னி கள் கொண்டு சுத் தம் செய் வ தில்லை.
சுகா தா ரத் து டன் பரா ம ரிக் கா மல் மீண் டும் மீண் டும் இவற் றில் நீர் நிரப் பி னால் அந்த கேன் களின் மூல மா கவே மனி தர் களுக்கு நோய் தொற்று கிரு மி கள் பர வும். பாக் டீ ரியா, வைரஸ் கிருமி பெரும் பா லும் காற்று மற் றும் குடி நீர் மூலம் எளி தில் பர வும். அத னால் சுகா தார அலு வ லர் கள், உண வு பா து காப்பு அலு வ லர் கள் தர மில் லாத குடி நீர் பாக் கெட்டு களை பரி சோ திக்க வேண் டும்,’ என் றார்.

தடை செய்யப்பட்ட பூச்சிக்கொல்லி மருந்து பயன்படுத்தவில்லை தமிழக காய்கறிகளுக்கு தர சான்று தேவையில்லை வேளாண் பல்கலைக்கழக துணைவேந்தர் தகவல்

கோவை, ஜூலை 22-
காய் க றி களில் தடை செய் யப் பட்ட பூச் சி கொல்லி மருந்து பயன் ப டுத்தி இருக் கி றதா என் பதை கண் ட றிய வரும் 24ம் தேதிக்கு மேல் தமி ழ கத் தில் இருந்து கேர ளா விற்கு செல் லும் அனைத்து காய் க றி க ளை யும் ஆய்வு செய்ய கேரள அரசு முடிவு செய் துள் ளது. மேலும், தகு தி சான் றி தழ் இருந் தால் தான் அனு ம திக் கப் ப டும் என கேரள அரசு தெரி வித் துள் ளது.
இது கு றித்து தமிழ் நாடு வேளாண் பல் கலை துணை வேந் தர் ராம சாமி கூறி ய தா வது:
அனைத்து காய் க றி களுக் கும் தரச் சான்று அளிப் பது என் பது முடி யாத காரி யம். மத் திய அரசு 9 பூச் சி கொல்லி மருந் து களை பயன் ப டுத்த தடை வி தித் துள் ளது. இந்த தடை வி திக் கப் பட்ட பூச்சி கொல்லி மருந்து தமி ழ கத் தில் பயி ரி டப் ப டும் காய் க றி களில் பயன் ப டுத் தப் பட்டுள் ளதா என் பது குறித்து ஆய்வு நடத் தப் பட்டது. மேலும், பூச் சி கொல்லி விற் பனை நிலை யங் களி லும் ஆய்வு நடத் தி னோம். இதில், தடை செய் யப் பட்ட 9 மருந் து களும் விற் பனை செய் யப் ப ட வில்லை என்று தெரி ய வந் துள் ளது.
தேசிய அள வில் 49 இடங் களில் அங் கீ கா ரம் பெற்ற பரி சோ தனை மையங் கள் செயல் பட்டு வரு கி றது. இந்த பரி சோ தனை மையத் தில் காய் க றி கள் தவிர சோம்பு, கிராம்பு, ஏலம் உள் ளிட்டவை பற் றி யும் தொடர்ந்து ஆய்வு நடத் தப் பட்டு வரு கி றது. தமி ழ கத் தி லும் காய் க றி களின் நிலைப் பாடு தொடர் பாக ஆய்வு நடத் தப் பட்டு வரு கி றது. எந்த மருந் து களை பயன் ப டுத் த லாம் என் பது குறித்து விவ சா யி களுக்கு அறி வு றுத் தி யுள் ளோம். அவர் கள், அதனை தான் பயன் ப டுத்தி வரு கி றார் கள். காய் க றி களின் தரம் நன் றாக உள் ளது. இதற்கு தரச் சான்று தேவை யில்லை. கேரள அர சின் இந்த செயல் ஏற் கக் கூ டி யது அல்ல.
இவ் வாறு ராம சாமி கூறி னார்.
பயிர் பாது காப்பு மைய இயக் கு னர் ராம ராஜூ (பொறுப்பு) கூறு கை யில், 11 மாவட்டங் களில் இருந்து காய் க றி களின் 117 மாதிரி பெறப் பட்டது. இதனை பரி சோ தனை செய் த தில் 96 சத வீத காய் கறி தர மா னது என முடிவு வந் துள் ளது. 4 சத வீ தம் காய் க றி களில் அங் கீ க ரிக் கப் பட்ட பூச் சி கொல்லி மருந் து களின் நச்சு தன்மை சற்று அதி க மாக இருந் தது.
மற் றப் படி, காய் க றி கள் பயன் பாட்டிற்கு உகந் த தாக உள் ளது. யார் எங் களி டம் காய் க றி களை அனுப் பி னா லும் ஆய்வு செய்ய தயார் நிலை யில் இருக் கி றோம் என் றார்.

Don't ban transport of wet sago starch: Food safety official

SALEM: The commissioner of Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department (TNFSDAD), Kumar Jayant, has ordered collectors and designated officers of Salem, Namakkal, Dharmapuri, Erode, Trichy, Villupuram and Perambalur, not to impose the proposed ban on transportation of wet sago starch. The managing director of Sagoserve, V Santha, was also served the same order. According to TNFSDAD sources, the commissioner made it clear in the letter that the proposed ban does not apply to intermediate products.
On May 16 this year, the MD of Sagoserve had convened a meeting with various designated officers. of TNFSDAD, managing committee members, joint commissioner (enforcement) of Commercial Tax department, pollution control board engineer and sago manufacturers and traders.
The objective of the meeting was to come up with a plan to produce adulteration-free natural sago.
Five resolutions had been passed. Among them, sago should not be produced from dirty sago starch, maize starch should not be adulterated with sago starch, wet sago should not be transported, chemicals should not be used to make white sago and sales tax must be paid.
Subsequently, Sagoserve sent a recommendation letter to the state government to impose a ban on transport of wet sago. According to Sagoserve sources, the wet sago could easily be adulterated. Thus, they wanted a ban on its transport.
However, tapioca farmers and sago manufacturers submitted a petition to Namakkal collector V Dakshinamoorthy, condemning the proposed ban, on June 26. According to the petitioners, water is essential to extract sago starch from tapioca.
"Many s don't have sufficient water. On the other hand, sago producers have plenty of water. They would have no trouble extracting sago starch from tapioca and transporting the same to sago producing units. Thus, all sago makers would get sufficient business," said one sago producer on condition of anonymity. If the ban is imposed, only those units that have adequate water would be able to function, he added.
The collector received the petition and forwarded it to the commissioner of TNFSDAD for further action.
The food safety commissioner in turn ordered the collectors and Sagoserve not to impose the proposed ban.
In his letter, Kumar Jayant said that wet starch is an intermediate product and it can be used either as a food product or as an industrial product. He also directed the concerned officials to ensure that the sago is produced as per food safety and standards act norms.
Meanwhile, Tamil Nadu Tapioca and Natural Sago Manufacturers Association (TNTNSMA) strongly condemned the commissioner's order. "TNTNSMA has been struggling to curb adulteration in the sago industry. The commissioner's recent order would only encourage adulteration," said R Muthulingam, president of the association. He also said that any chemicals can be mixed with wet sago starch if they transported from one place to another. He also alleged that, using this decision, the sago starch producers will sale their produce illegally and will evade from sales and commercial taxes.

Sago makers reel under adulteration menace

Like tapioca farmers, sago manufac turers have also been facing a lot of problems. Their main issue is adul teration. While some of them produce pure sago, there's a group of manufacturers who adulterate their products. Manufacturers, in favour of producing pure sago, demand that the state government form a monitoring committee to prevent adulteration of tapioca starch and save the industry “Tapioca and starch manufacturing industry is worth over Rs800 crore in Salem and Namakkal districts. But due to adulteration of tapioca starch with maize starch, the entire industry is in trouble,“ said K Rajamanikam, a sago manufacturer in Salem district.
He said about 99% of traders pre ferred to sell adulterated sago and so didn't support the ones who produced unadulterated ones. Traders do not give higher prices for unadulterated ones, manufacturers said. As per the Food Safety and Standards Regulations, 2011, use of chemicals for whitening is poi sonous and banned. But some manufacturers mix maize starch along with chemi cal substances with sago.
“We have issued warnings to many sago manufactur ers for manufacturing adul terated sago. Many such cases are pending with the district revenue officer (DRO) of the Salem district. Even after that many unit owners continue to manufacture adulterated products,“ said T Anuradha, district designated officer of Tamil Nadu Food Safety and Drug Administrative Department (TNFSDAD).

Maggi ban: Proprietary food is not unsafe


Maggi noodles falls under the category of proprietary foods
The country's largest food company by revenue, Nestle India, has contested the ban on Maggi noodles, saying that Section 22 of the Food Safety & Standards Act, 2006, which was invoked by the country's apex food regulator when prohibiting its manufacture and sale in a June 5 order, could not be the basis of the ban. Arguing the matter in theBombay High Court on Tuesday, Nestle India's counsel Iqbal Chagla said Section 22 could not act as a bar.
Section 22, for the record, indicates that genetically-modified food, organic foods, functional foods and proprietary food, cannot be manufactured, distributed or sold unless notified by the central government. Maggi noodles falls under the category of proprietary foods.
Chagla impressed upon the court that there were no specific standards governing proprietary food, which constituted five per cent of the food categories covered under the Act.
"Proprietary food is not unsafe," Chagla told the division bench headed by V M Kanade and B P Colabawala. "If Section 22 is not a bar, then Section 16 is irrelevant," he said.
Arguments in the matter will continue on July 22.

Online registration facility for food business operators

Imphal, July 21 2015 : Government of Manipur on Tuesday launched an online registration facility for food business operations in the five districts of Manipur.
A statement issue by State food safety commissioner/ principal secretary health & family welfare Dr J Surush Babu said the State has adopted the centralized Online System for FBO- License/Registration and it is happy to announce the launching of Online Licence/Registration services for Food business operators in Five districts of the State namely Imphal West, Imphal East, Thoubal, Bishnupur and Churachandpur districts.
All the Food business Operators can avail themselves of the services for Licensing/Registration by logging onto the website:http://foodlicensing.fssai.gov.in.
Alternately, they can access www.fssai.gov.in and log on to FLRS link provided in the site.
The statement further said that the Government of India enacted food safety and standards Act (FSS Act 2006), to regulate and monitor the manufacture, process, pack, transport, store distribute, sell and import of any food ingredient so as to ensure availability of safe and wholesome food for human consumption and also to laying down science based standards.
FSS Regulations Gazette Notified on August 5, 2011 mandates that every Food Business Operation (FBO) must obtain License/ Registration Certificate.
Food Safety & Standards Authority of India (FSSAI) has created a Centralized Online System for FBO- License /Registration for use across the country, with the assistance of National Institute for Smart Government (NISG), Hyderabad.
The online Food licensing /Registration system (FLRS) enables the Food business operators at their comfort check for eligibility, apply for License/registration pay the appropriate fees, upload supporting documents, track the status of their applications License/Registration status, schedule inspections and receive alerts on the status and renewals.
Food business operators are encouraged to create their online user accounts to continue to receive SMS, e-mail alerts from authority, the statement added.

Here’s how you test milk and milk products at home

MEERUT: To ease the burden on government officials and enable households to check the purity of milk and milk products, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has issued a chart that can be used to check the quality of these. Easily available chemicals can be used to assess the safety of the milk consumed, right at home. 
"Various bakeries and milk products sellers indulge in adulteration. These manufacturers often do not come under the scanner of the food department. That is why the FSSAI has issued this chart, so people can easily learn how to check the quality of the milk or milk products," said JP Singh, chief food safety officer. 
"Ordinary citizens can use the manual to check adulteration in milk and milk products. Government labs are already under pressure with so many samples, it is often difficult to deal with the large number of samples received in a timely manner. With this manual, people can conduct checks on milk on their own," read the order from Praveen Kumar Singh, commissioner, Food Safety and Drug Administration. 
This comes days after the state's food testing laboratories were thrown open to ordinary citizens. Someone who suspects adulteration in a food item is free to bring it for testing to the state lab, on payment of Rs 1,000 to test each sample. 
The manual issued by FSSAI can be used to test the presence of starch, water, urea, vanaspati, formalin and detergent in milk. The presence of vanaspati or starch in sweet curd, and sweets like rabdi or in khoa, paneer, chhana can also be tested at home using the chart. 
There are six food testing laboratories in Uttar Pradesh, at Lucknow, Varanasi, Meerut, Agra, Gorakhpur and Jhansi. Now, routine and easy checks can be conducted at home, using common chemicals. 
"We will publish pamphlets of the manual for distribution outside schools and at meetings of district officials, so people are more aware of how these tests can be conducted," JP Singh said.

DINAMALAR NEWS



'பூச்சிகொல்லி மருந்து கலந்த காய்கறிகளால் தமிழகத்துக்கும் பாதிப்பு'

தமிழக காய்கறிகளுக்கு கேரள அரசு தடை விதித்துள்ளதால், விவசாயிகள் பாதிக்கப்படுவர். இதை தவிர்க்க, வேளாண் பல்கலை, உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து கட்டுப்பாடு நிர்வாகத்துறை அதிகாரிகள் ஒருங்கிணைந்து, 
உணவு பொருட்களில் நச்சுத்தன்மை குறித்த சான்றை, உரிய நேரத்தில் கொடுக்க நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும்.தற்போது உற்பத்தி செய்யப்படும், உணவு பொருட்கள் மற்றும் இறைச்சிகளில் கூட, அனுமதிக்கப்பட்ட அளவைவிட அதிகளவு, பூச்சிக்கொல்லி மருந்துகள் பயன்படுத்தப்படுகின்றன. இதனால் தமிழக மக்களும் பாதிக்கப்படுகின்றனர்.

Govt lays down rules to ferry animals meant for slaughter

Since only two states — West Bengal and Kerala — allow cow slaughter, cows from all over India are transported to these two states for slaughter.
As per new norms, animals must be ferried on specially registered vehicles with welded cages.Four years after the Food Safety Act clearly laid down the conditions in which animals meant for consumption are to be kept and transported to the slaughterhouse, the Transport Ministry has finally laid down rules for the transportation of such animals.
Earlier this month, the ministry notified changes in the Motor Vehicles Act that require animal transportation vehicles to be registered as such with the respective Road Transport Offices (RTOs) and equipped with welded cages of specified sizes for transportation of specific animals. The move comes after a series of petitions from animal rights activists about the harsh conditions in which animals are transported. The notification issued on July 8 came after Union Women and Child Development Minister Maneka Gandhi took the issue up with Union Minister for Road Transport and Shipping Nitin Gadkari.
The notification that is to come into effect from January 1, 2016, requires animal transport trucks to adhere to standards set by the Bureau of Indian Standards and to have permanent cages to ensure that it cannot transport more than the allowed number of animals — six buffaloes or 40 goats per truck. It lays down cage sizes for transport of bovines, horses, sheep and goats, pig and poultry.
A motor vehicle that is registered as an animal carrying vehicle cannot carry other goods. If it does, it will lose its registration, apart from being made to pay a fine far heftier than those prescribed under the Prevention of Cruelty to Animals Act.
Since only two states — West Bengal and Kerala — allow cow slaughter, cows from all over India are transported to these two states for slaughter.
The long distance travel makes cows among the most abused during transportation, with animals sometimes stacked one on top of the other with their noses tied upwards to leave room for breathing. Many of these animals are pregnant as there is a belief that eating a pregnant animal helps produce babies.
While regulation of transportation of animals has been a long standing demand of animal rights activists, the regulations of the Food Safety Act (FSA) issues in 2011 clearly lay down that unnecessary stress to an animal during transportation may cause the quality of meat to suffer. It also requires livestock to be certified by a veterinary expert before slaughter.
“Livestock are transported en masse from the farm to the slaughterhouse, a process called ‘live export’. Depending on the journey’s length and circumstances, this exerts stress and injuries on the animals and some may die en route. Apart from being inhumane, unnecessary stress in transport may adversely affect the quality of the meat,” read the regulations under the FSA.
Injured animals, according to the regulations, are not to be slaughtered. This rule, however, is routinely violated.

Street vendors need proper skills for safer food: Paswan

Millions of street food vendors across India should be imparted proper skills to ensure hygiene so that people's health does not suffer, union minister Ram Vilas Paswan said on Tuesday.
The minister for consumer affairs, food and public distribution launched the 'Surakshit Khadya Abhiyan', a nationwide campaign for awareness on food safety, particularly among street food vendors.
Lauding Prime Minister Narendra Modi for his 'Skill India', which aims at developing skills among the people, Paswan said: "It is important to develop skills even among street vendors to ensure that there is hygiene and no adulteration in food."
"Food-borne diseases which have severe health and economic consequences, both in developed and developing countries can be prevented by food safety practices only," he added.
Launching the campaign's website and logo, he said: "Food safety is an inseparable part of food security and no nation can guarantee food security if food in not completely safe."
He said there can be no compromise over food safety.
From the president to a working class person, consumers comprise everyone, and hence there needs to be more emphasis on food safety and cleanliness, Paswan said.
The campaign, planned by the Confederation of Indian Industry (CII), National Association of Street Vendors of India and other consumer organisations, aims to create awareness on safe food across the country.
The initiative complements campaigns under the ministry like 'Jago Grahak Jago', for consumer awareness, the minister added.
For a street vendor who works for daily wages, livelihood was more important than quality of food, and therefore there needs to be more awareness among people, not just the educated class, about hygienic food and health, Paswan said.
The minister said the government will extend cooperation and support for infrastructure of the street food vendors.
At the initial stage, the campaign aims to target the cities of Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Hyderabad and a few two-tier cities.
Nationwide sensitisation sessions on cleaning, hygiene and sanitation for safe food, walkathons and media dissemination programmes for consumers and the street food industry would be organised.

Nothing against Nestle, but awareness created: Paswan

Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan on Tuesday said while the government had nothing against Nestle over the Maggi noodle controversy, which was probed by an independent watchdog on safety standards, the episode had created awareness among the public.
"Our priority is consumer health. From president to peon, everyone is a consumer. We don't want our people visit doctors after eating sub-standard food. The Maggi episode has created awareness on food safety," said Paswan who also holds food and public distribution portfolios.
"We want consumers to get safe food products. We also don't want to create panic in the market," said the minister, speaking to reporters at the launch of a national campaign to strengthen countrywide awareness and capacity building on safe and hygienic food for all.
Paswan also sought to clarify that he considered Nestle to be a responsible company.
"The Maggi issue was an isolated case. No one has to fear. But black sheep are everywhere. One thing is: No big company wants to sell sub-standard food products. And one wrong incident does not mean that the company is bad," he said.
Maggi noodles were banned by India's food regulator on June 5 after a allegedly high amount of lead and monosodium glutamate (MSG) were found in a sample. Following that, Nestle withdrew all the variants of the popular instant noodle but continued to maintain that its products were safe.
This was also confirmed by a host of other countries, including Britain, Singapore and Canada, found Maggi noodles that were imported there from India to be safe.
Paswan, nevertheless, sought to defend actions by Indian authorities.
"If something comes to the government's notice, it has to take action. If some complain about the product comes to the FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India, the regulator), an investigation has to be done,"he said.
"That doesn't mean that the company is good or bad," he said, adding that it did not make any difference which was the nodal ministry for the food regulator as long as it was functioning properly.
Responding to demands of few states to shift FSSAI from the union health ministry to consumer affairs ministry, the minister added that FSSAI is an independent regulator and it does not make a difference if the authority is with health or consumer affairs ministry.