Dec 5, 2013

பாலில் கலப்படம் செய்பவர்களுக்கு ஆயுள் தண்டனை: உச்ச நீதிமன்றம் உத்தரவு!

புதுடெல்லி: உடல் நலனுக்கு தீங்கு விளைவிக்கும் வகையில் பாலில் கலப்படம் செய்பவர்களுக்கு ஆயுள் தண்டனை விதிக்கும் வகையில் சட்டத் திருத்தம் கொண்டு வரவேண்டும் என அனைத்து மாநில அரசுகளையும் உச்ச நீதிமன்றம் வலியுறுத்தி உள்ளது. 
இப்பொழுதெல்லாம் கடைக்கோடி கிராமங்கள் முதல் நகர்ப்புறங்கள் வரை பாக்கெட் பால்தான் அதிகமாக விற்பனை செய்யப்படுகிறது. தமிழகத்தில் ஆவின் போன்று, ஒவ்வொரு மாநிலங்களிலும் அரசு நிறுவன பால் பாக்கெட்டுகள், கடைகளில் குளிர்பதன பெட்டியில் வைத்து விற்கப்பட்டாலும், இரண்டு நாள்தான் அதற்கு கெடு. அதற்கு மேல் வைத்து விற்றால் அந்த பால் கெட்டுவிடுகிறது. பாலின் இயல்பும் அதுதான். இதனால் சமயங்களில் கடைக்காரர்களுக்கு நஷ்டம் ஏற்படுகிறது. 
இதனை தங்களுக்கு சாதகமாக பயன்படுத்திக்கொள்ளும் சில தனியார் நிறுவனங்கள், தங்களது பாக்கெட் பால் எளிதில் கெட்டுப்போகாமல் இருப்பதற்காக பாலில் ரசாயனங்களை சேர்ப்பதாக கூறப்படுகிறது. இவ்வாறு ரசாயனம் சேர்க்கப்படும் பால் எளிதில் கெட்டுப்போகாமல் இருப்பதால், கடைக்காரர்களிடம் அதனைக் கூறி அவர்களுக்கு கூடுதல் கமிஷன் தருவதாகவும் ஆசைகாட்டி தங்களது பால் பாக்கெட்டுகளை அதிகம் விற்குமாறு கூறுகிறார்கள். கடைக்காரர்களும் அதிக கமிஷன் மற்றும் நஷ்டம் ஏற்படுவதை தடுக்க தனியார் நிறுவனங்களின் பால் பாக்கெட்டுகளையே அதிகம் வாங்கி விற்கின்றனர். 
ஆவினுக்கும் கலப்பட பால் அனுப்பும் பண்ணைகள் 
இது ஒருபுறம் இருக்க அரசு நிறுவனமான் ஆவின் போன்ற நிறுவனங்களுக்கு பால் அனுப்பும் பால் பண்ணைகளும், கலப்பட பாலை அனுப்புவதும் நடைபெறுகிறது. 
கடந்த ஆண்டு கூட 'தேனி மாவட்டத்தில் உள்ள பெரும்பாலான பால் பண்ணைகளில், ஒருவித மாவுப் பொருளை தண்ணீரில் கலந்து பால் போல் மாற்றி, ஆவினுக்கு சப்ளை செய்கிறார்கள்’ என்று கிடைத்த தகவலைத் தொடர்ந்து, அதிகாரிகள் மேற்கொண்ட சோதனையில் மால்டெக்ஸ் - மால்​டோடெக்ஸ் என்ற 25 கிலோ பவுடர் மூட்டைகளை ஏற்றி வந்த மினி லாரி பிடிபட்டது. 
யூரியாவுடன் மால்டெக்ஸ் - மால்​டோடெக்ஸ் 
அவர்களிடம் நடத்திய விசாரணையில், இந்த மால்டெக்ஸ் - மால்​டோடெக்ஸ் பவுடரை 1,250 ரூபாய்க்கு வாங்கி 2,000 ரூபாய்க்கு பால் பண்ணைகளுக்கு சப்ளை செய்ததும், ஒரு கிலோ மாவில் 10 லிட்டர் பாலைக் கலந்து 20 லிட்டர் தண்ணீர் ஊற்றி, 30 லிட்டர் பால் தயாரிப்பதும். இந்தக் கலப்பட பாலை கேரளாவைச் சேர்ந்த தனியார் பால் கொள்முதல் நிறுவனங்கள் மற்றும் மதுரை ஆவினுக்கு அனுப்பியதும் தெரியவந்தது. 
இந்தப் பவுடர் சோயா பீன்ஸ் மாவில் டெக்ஸ்சோ மோனோ ஹைட்ரேட் கலந்து தயாரிக்கப்பட்டுள்ளது. இந்தப் பவுடரில் தண்ணீர், சிறிதளவு யூரியா கலந்தால் பால் போன்ற நிறமும் சுவையும் இருக்கும். ஆவின் ஆய்வகத்தில் இந்தப் பாலை சோதித்துக் கண்டறிய வசதிகள் இல்லை. மைசூரில் உள்ள மத்திய உணவு சோதனை ஆய்வகத்தில் மட்டுமே இதை கண்டு பிடிக்க முடியும் என்று நிலையே இருப்பதாக ஒரு அதிர்ச்சிகர தகவலை அப்போது ஆவின் அதிகாரிகள் தெரிவித்திருந்தனர். 
இதில் குறிப்பிடத்தக்க மற்றொரு விஷயம் என்னவெனில், ஆளும் கட்சிப் புள்ளிகள் நடத்தும் பால் பண்ணைகளுக்கு இந்தப் பவுடரை சப்ளை செய்வதாக கைதானவர்கள் விஷயத்தைக் கக்கியதாக அப்போது தகவல் கசிந்தது. 
மேலும் வேறு சில நிறுவனங்கள் ஒரு மடங்கு ஒரிஜினல் பாலில், இரண்டு மடங்கு தண்ணீர் கலந்து, அது தெரியாமல் இருப்பதற்காகவும், பால் வெண்மையாகவும், கெட்டியாகவும் இருக்கவேண்டும் என்பதற்காகவும் வேறு சில ரசாயன பொருட்களை பாலில் கலப்படம் செய்யப்படுவதாகவும் கூறப்படுகிறது. 
இந்தப் பாலை குடித்தால் என்ன ஆகும்? 
''கலப்பட பாலை தொடர்ந்து குடித்தால் பல பிரச்னைகள் உண்டாகும். குறிப்பாக, டெக்ஸ்சோ மோனோ ஹைட்ரேட் மற்றும் யூரியா கலந்த பாலைத் தொடர்ந்து குடித்தால் அலர்ஜி, வயிற்றுப் போக்கு, தோல் நோய், குறைந்த ரத்த அழுத்தம், கண் பார்வைக் குறைபாடு, சிறுநீரகப் பாதிப்பு போன்றவை ஏற்படும்'' என்று டாக்டர்கள் எச்சரிக்கின்றனர்.
இந்நிலையில்தான் ஒடிசா, மேற்கு வங்கம் மற்றும் உத்தரபிரதேசம் ஆகிய மாநிலங்களில் மனித உடலுக்கு தீங்கு விளைவிக்கக் கூடிய செயற்கையான பொருட்கள் பாலில் கலப்படம் செய்யப்படுவதாக தொடரப்பட்ட பொதுநலன் மனுவை இன்று விசாரித்த உச்ச நீதிமன்ற நீதிபதிகள் கே.எஸ். ராதா கிருஷ்ணன், ஏ.கே. சிக்ரி ஆகியோரடங்கிய அமர்வு, உடல் நலனுக்கு தீங்கு விளைவிக்கும் வகையில் பாலில் கலப்படம் செய்பவர்களுக்கு ஆயுள் தண்டனை விதிக்கும் வகையில் சட்டத் திருத்தம் கொண்டு வரவேண்டும் என அனைத்து மாநில அரசுகளுக்கும் உத்தரவு பிறப்பித்தது. 
உடலுக்கு தீங்கிழைக்கக்கூடிய பால் தயாரிப்போர் மற்றும் விற்பனை செய்வோருக்கு உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர நிர்ணய சட்டத்தின் கீழ் அதிகபட்சமாக 6 மாத காலம் மட்டுமே சிறைத்தண்டனை என்று இருப்பது போதுமான தண்டனை அல்ல என்றும், எனவே இத்தண்டனையை இன்னும் கடுமையாக்கும் வகையில், அதாவது ஆயுள் தண்டனை விதிக்கும் வகையில் சட்ட திருத்தம் மேற்கொள்ளப்பட வேண்டும் என நீதிபதிகள் தங்களது உத்தரவில் மேலும் தெரிவித்தனர். 
நாடு முழுவதும் புட்டிப்பால் அருந்தும் லட்சக்கணக்கான பச்சிளங்குழந்தைகள், தினமும் கடைகளில் விற்கப்படும் பாலை தாய்ப்பாலாக அருந்தி வரும் நிலையில், மாநில அரசுகள் இதன் தீவிரத்தை உணர்ந்து, உச்ச நீதிமன்றத்தின் உத்தரவை உடனடியாக செயல்படுத்துவது அவசர அவசியமாகும்.

QUALIFICATION & METHOD OF APPOINTMENT OF JOINT COMMR, ASST.COMMR AND FOOD SAFETY OFFICER IN KERALA - G.O COPY




Give life imprisonment for milk adulteration: SC

The Supreme Court on Thursday urged the state governments to make necessary amendments to their laws to make production and marketing of adulterated milk, which is injurious to human consumption, an offence punishable with life imprisonment.
The observation by an apex court bench of Justice KS Radhakrishnan and Justice AK Sikri came after taking note of Uttar Pradesh, West Bengal and Odisha having made the sale of adulterated milk, contaminated with synthetic material, an offence punishable with life imprisonment.
Asking the states to make the law to deal with production and sale of milk which is harmful to human beings more stringent, the court observed that the maximum punishment of 6 months for such offences under the Food Safety and Standards Act was grossly inadequate. 
The court was hearing a public suit which said samples collected by the Food Safety and Standards Authority of India in 2011 revealed large-scale sale of adulterated milk across the country.

SC calls for life imprisonment for milk adulteration

To match Insight INDIA-FOODSAFETY/ 

A laboratory analyst mixes milk powder with chemicals in a test tube to determine the amount of fat in the powder inside a food lab in New Delhi February 10, 2012. After two decades of rapid economic growth and rising living standards, millions of Indians have a richer and more varied diet than ever before. But safety standards have struggled to keep pace in a country that still has more poor than anywhere else in the world and where modern supermarkets remain relatively rare.
Lakhs of Diabetes and hypertension patients in many cities are taking a deadly risk every time they drink a glass of milk. Most Indians are consuming detergents and culprits are getting away with a slap on the wrist – maximum punishment of six months for such offences under the Food Safety and Standards Act.
Taking a strict note of the health hazards caused by adulterated milk, the Supreme Court has urged today the state governments to make necessary amendments to their laws to make production and marketing of adulterated milk, which is injurious to human consumption, an offence punishable with life imprisonment.
The observation by an apex court bench of Justice K.S. Radhakrishnan and Justice A.K. Sikri came after taking note of Uttar Pradesh, West Bengal and Odisha having made the sale of adulterated milk, contaminated with synthetic material, an offence punishable with life imprisonment.
The court was hearing a public suit which said samples collected by the Food Safety and Standards Authority of India in 2011 revealed large-scale sale of adulterated milk across the country. Around 70% milk samples collected from across the country by the Food Safety and Standards of Authority of India (FSSAI) were found not up to the standards.
Adulterated milk may be a reason behind many mysterious gastroenteritis attacks. Numerous people are affected from this which is increasing the rate of disease in the country.

SC asks govt to make milk adulteration punishable with life imprisonment

The Supreme Court Thursday urged the state governments to make necessary amendments to their laws to make production and marketing of adulterated milk, which is injurious to human consumption, an offence punishable with life imprisonment.
The observation by an apex court bench of Justice K.S. Radhakrishnan and Justice A.K. Sikri came after taking note of Uttar Pradesh, West Bengal and Odisha having made the sale of adulterated milk, contaminated with synthetic material, an offence punishable with life imprisonment.
Asking the states to make the law to deal with production and sale of milk which is harmful to human beings more stringent, the court observed that the maximum punishment of six months for such offences under the Food Safety and Standards Act was grossly inadequate.
The court was hearing a public suit which said samples collected by the Food Safety and Standards Authority of India in 2011 revealed large-scale sale of adulterated milk across the country.

Preventing Delhi belly: Street food vendors get crash course in hygiene

New Delhi: The millions of food vendors peddling tasty morsels from roadside stalls and rickshaws across India have long been an emblem of the country’s boisterous, chaotic spirit. But now, Indian officials have a stern message for these often-unregulated roadside chefs: Wash your hands after using the toilet. 
Don’t sneeze into the food. And, above all, please don’t pick your nose. “A lot of street food guys are not very scrupulous,” said Tejinder Singh, 48, who serves up spicy black lentils known as daal makhani from a stand in New Delhi. 
“We are not sons of gods. We have a lot to learn.” AFP AFP Singh was among about 500 vendors who took part in an October training seminar in New Delhi on the basics of food safety and hygiene, an attempt to curtail the infamous “Delhi belly” that has struck down many an adventurous snacker in India. 
Launched by India’s Food Safety and Standards Authority and the National Association of Street Vendors of India, the seminar offered a primer on safe drinking water and disposable gloves, along with a list of food-handling do’s and don’ts. 
Number one on the forbidden list? Don’t pick your nose. Also banned are cleaning one’s ears, smoking while handling food and spitting into the wash basin or sink. 
The goal of the program is to create “safe zones” in popular areas, but is it really possible to sanitize street food in India, where suspending any fastidious concern for hygiene has always been part of the deal? Many Indians already have ways of finding the freshest and most succulent chaat, the small plates of savory snacks sold on the streets. 
Dharm Singh, an 18-year-old high school student in New Delhi, said he only goes to places recommended by others and where there are no flies on the food. He also pays special attention to where the vendors wash their utensils. 
He learned that lesson the hard way, through a brutal stomach infection he contracted by eating chole bhature, a dish of spicy chickpeas, from a vendor who used dirty dishes. 
“He washes his utensils right next to the sewer,” said Singh, who was tucking into a plate of lentils, cucumbers and warm bread known as roti on a recent afternoon. “I was sick for a week.”

Food Safety and Standards Authority of India collects suspected spurious food samples

LUCKNOW: A bitter fact for people with sweet tooth. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has collected more than 35 suspected spurious food samples in past five days from sweetshops, restaurants, general stores and khoya-mandi in the city.
Besides sweets, even dry fruits are under FSSAI's scanner this Diwali. Officials claim the majority of food adulteration complaints were related to khoya (condensed milk) and dry fruits.
"This time, there is a spurt in complaints pertaining to sale of infested and rotten dry fruits in various shops. Of the collected, around 7-8 were of dry fruits, suspected to be of inferior quality", said JP Singh, designated officer in FSSAI Lucknow.
The authority had started a massive drive 10 days before Diwali to keep a check on spurious sweets, khoya, gram flour, lentils, fruits, species etc. The officials raided most of the sweet-shops, restaurants, general stores, food-mandis, khoya-mandi and milk factories in the city.
Normally, FSSAI collects around 30 samples in a month, majority of which are based on individual complaints. But this year, more than 35 spurious samples were collected in five days over doubt on their quality. Since the consumption of sweets, snacks and food products increases during feativals, chances of traders selling spurious material also goes up. Out of the sweet samples collected, most were detected to be containing non-edible colours which are hazardous for health. A few packed products were reported to be violating packaging norms like complete labeling of ingredients, expiry and manufacturing date, nutritional value, company's name, manufacturing address etc.
Officials confirmed that the report of collected samples will come after two weeks after being verified by the laboratory, only then they can take some against the violators.
Meanwhile, the report of samples collected in September revealed that out of 33 samples sent, 18 were found to be spurious. Singh cautions, "This is a serious a matter, I ask people to be extra careful while purchasing sweets and food from outside. They should take care of hygiene around shops and be vigilant about food they are buying."
FSSAI had also raided few very famous super markets in the city this year over complaints about infested dry fruits and adulteration in packed products like besan etc. The authority said while presence of insects and stones are easily detectable in lentils, it is difficult to trace adulteration in grounded form.
"We have noticed that many samples of besan have been found to be mixed with pea flour which is cheaper in both price and quality. Shopkeepers mix it to earn profit margin", said Singh.
A very frequent adulteration complaint is regarding khoya. Officials say that while most samples of khoya were mixed with starch in the form of arrowroot, others were found to be too stale to consume. Some lentils were also noticed to be infested with worms.
The Food Safety and Standards Authority of India FSSAI launched two major drives - one around Dussehra and Durga Puja and another during Dhanteras and Diwali to keep a check on rampant adulteration cases.

DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS



Licence must for vendors

KANPUR: Vendors and shanty shop owners of the city will have to make sure that they have a licence as food and medicine department has made it mandatory and would enforce the rule from 2014.
DR Mishra, nodal officer of food and medicine department informed that Food Safety Standard Authority of India (FSSI) has made certain provisions of the Food and Medicine Act mandatory. From February 2014, all vendors and shop owners who sell edibles are required to have a licence issued under Food and Medicine Act.
He informed that vendors who would not have license would be punished with imprisonment upto six months or fine to the tune of Rs 5 lakhs or both. The department has decided to organise camps at various localities of the city for issuing licence to shop owners. Vendors are required to bring two passport size photograph, an ID proof and receipt of the deposited fee for the same, he added.
Mishra said camps for licence would be held from December 6 to 13. On December 6 camp would be held in Vijay Nagar, on December 9 in Kaka Deo and on December 10 near Kalyanpur Sabji mandi, Kalyanpur. Similarly, on December 11,12 and 13 camp would he held at Sabji Mandi Nawabganj, Panki and Kamla Park in Sisamau, respectively. The annual fee for the licence would range from Rs 100 to Rs 5,000, he added.Meanwhile, municipal corporation has also identified spots for food zone in vicinity of corporation' building .A display board had been also raised there.
According to Rajeev Shukla zonal incharge of zone 4, corporation has identified the zone for vendors and shanty shop owners where they can set up their shops.

Surprise checks at eateries in Pathanamthitta

Bid to assess hygiene and quality of food: Collector
A team of officials led by District Collector Pranab Jyotinath carried out surprise inspections at various restaurants in the town on Wednesday. The inspection team had issued notice to the hotels Arya Bhavan, KSRTC Canteen, Kaveri family restaurant, and Tharangam restaurant in the town for keeping inferior quality food items.
The Collector said Ananda Bhavan and Arya Bhavan had failed to display the price list approved by the district administration. He said the surprise inspection was to check the quality and quantity of food items stocked at these eateries, besides the general hygiene and cleanliness of the establishments.
The inspection team comprised of K.S. Savitri, Deputy Collector (Disaster Management); Gracy Ithaq, District Medical Officer; S. Kumari Prameela, District Supply Officer; and N. Rameshbabu, District Food Safety Officer.
The Collector held talks with the office-bearers of the Hotel and Restaurant Owners’ Association in the district on the directions of the Kerala High Court following the latter’s demand to review the rate of various food articles fixed by the former.
The District Supply Officer also attended the meeting.

Record crowd expected for Vaikunta Ekadasi in Srirangam

plan outlined:Chief Whip R. Manoharan addresing officials at the consultative meeting in Srirangam on Wednesday. Collector Jayashree Muralidharan is at left


As it precedes Pongal holidays, the district administration anticipates higher turnout than that of last year
An estimated seven lakh devotees from across the country are expected to offer worship at Srirangam Ranganathaswamy temple on January 11, 2014, on the occasion of Vaikunta Ekadasi, said Jayashree Muralidharan, Collector. Presiding over a consultative meeting held here on Wednesday with officials and the public, the Collector said that this time, the festival is followed by Pongal holidays. The Collector advised the officials to double the arrangements and deploy additional personnel for providing basic amenities to the devotees.
Annadhanam
The Collector said the free meal distribution will be regulated. Although it was a welcome measure that devotees and philanthropists come forward to supply free food to the devotees, the district administration had a responsibility of ensuring its hygiene.
She advised A. Ramakrishnan, Designated Food Safety Officer, attached to the office of the Deputy Director of Health Services, to permit ‘annadhanam’ only after obtaining prior permission. Persons interested in distributing annadhanam should contact 9843080106 or 0431-2333330.

Global Green bags CII award for food safety

The Global Green Company, part of $4 billion Avantha Group, has bagged the Confederation of Indian Industry National Award for Food Safety-2013 for outstanding performance in food safety excellence.
The award was given to company’s Oblapura Unit, Bangalore in the ‘Medium Manufacturing Food Businesses – “Ready to Cook / Food Ingredients/ Intermediary Foods’, for the year 2013 in New Delhi. 
The award was received by G. Santhana Krishnan (AVP, Operations, Oblapura Plant) and G.N.V. Umamaheswara Rao (Manager, Quality and Food Safety). 
Global Green Company is a ‘seed to shelf’ multinational food company with a worldwide presence across retail, food services and industrial segments. All its facilities are US FDA compliant with C-TPAT compliance.