May 19, 2016
நூடுல்ஸூக்கு புதிய கட்டுப்பாடு: உணவு பாதுகாப்பு ஆணையம் முடிவு
நூடுல்ஸ் விற்பனைக்கு புதிய கட்டுப்பாடுகளை விதிக்க இந்திய உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தரக் கட்டுபாட்டு அமைப்பு முடிவு செய் துள்ளது. மாகி நூடுல்ஸ் விவகாரத் தால் எழுந்த சர்ச்சைகளை அடுத்து இந்த புதிய கட்டுப்பாட்டை ஆணையம் கொண்டு வர உள்ளது.
இதன் மூலம் நூடுல்ஸ் உள்ளிட்ட பல்வேறு விதமான உடனடி சமையல் பொருட்களில் பொதுவான தரம் கடைபிடிக்கப்பட வாய்ப்புகள் உருவாகியுள்ளது.
இந்த புதிய கட்டுப்பாடுகளில் உணவுப் பொருட்களில் கலக்கப் படும் மோனோ சோடியம் குளுட்ட மேட் மற்றும் இதர பொருட்கள், சுவையூட்டிகள் எவ்வளவு சேர்க்க லாம் என்பதற்கு அளவு நிர்ணயிக்கப்படும். குறிப்பாக உடனடி நூடுல்ஸில் சேர்க்கப்படும் ரசாயன அளவுகளில் கட்டுப்பாடுகள் இருக்கும் என்று தகவல்கள் கூறுகின்றன.
ஒகேனக்கல் மீன் கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் ஆய்வு
தர் ம புரி, மே 19:
ஒகே னக் கல் மீன் கடை க ளில் உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் திடீர் ஆய்வு செய் த னர்.
தர் ம புரி மாவட் டம், ஒகே னக் கல் சிறந்த சுற் றுலா தல மாக உள் ளது. இங்கு தமி ழ கம் மற் றும் வெளி மா நி லங் களை சேர்ந்த சுற் றுலா பய ணி க ளும் அதி கம் வந்து செல் கின் ற னர். அவர் கள் ஒகே னக் கல் லில் குளித்து மகிழ்ந் து விட்டு மீன் கள் சாப் பி டு வது வழக் கம். பய ணி க ளுக்கு சாப் பி ட டு வ தற் காக 50க்கும் ேமற் பட்ட மீன் சமை யல் செய்து கொடுக் கும் கடை கள் ஒகே னக் கல் லில் உள் ளது.
இந் நி லை யில் ேநற்று ஓகே னக் கல் மீன் கடை க ளில் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் டாக் டர் பிருந்தா தலை மை யில் சிவ மணி, கந் த சாமி, கும ணன் உள் ளிட்ட அலு வ லர் கள் மீன் சமை யல் செய் யும் இடங் கள், கடை க ளில் திடீர் ஆய்வு செய் த னர். அப்ே பாது மீன் சமை யல் செய் ப வர் க ளி டம் உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் பிருந்தா கூறி ய தா வது, புதிய மீன் க ளையே சமை யல் செய்ய ேவண் டும். அழு கிய மற் றும் நாள் பட்ட மீன் களை சமை யல் செய்து தரக் கூ டாது. பொறிக் கப் ப டும் மீன் க ளில் கலர் பொடி கள் சேர்க்க கூடாது. பல மாநி லங் க ளில் இருந்து சுற் றுலா பய ணி கள் வரு வ தால் அவ க ளி டம் கனி வாக நடந்து கொள்ள ேவண் டும். பழை மீன் களை சமை யல் செய்து கொடுப் ப தாக புகார் கள் வந் தால் முறை யான நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என் றார்.
SHRC directive
The State Human Rights Commission has directed the Commissioner of Food Safety to examine the demand that a bill is given for every food purchase a consumer makes.
A petition filed before the SHRC by an advocate based in the city said that bill was either not given or collected from the consumer and kept on the counter in most hotels after a meal. As bills were not issued, a consumer ordering food as a take-home parcel also found it difficult to raise an issue, in case there was some confusion. The complainant pointed out his personal experience when he was given the wrong food as parcel and how he could not take up the issue as he had no proof of the order that he had given. Consumers also would not be able to press a complaint with food safety authorities when bills were not issued for food, the petitioner contended.
CFTRI’s anti-obesity oil all set for human clinical trials
The anti-obesity oil developed by the CFTRI in Mysuru is prepared using sunflower oil.
Research Council gives nod; trials in four medical colleges
Human clinical trials for anti-obesity cooking oil developed by scientists of the Central Food Technological Research Institute (CFTRI) in Mysuru are set to begin, with the Research Council, which monitors research and development at the premier laboratory, giving its nod for the process.
It is perhaps for the first time that a food product from the CFTRI has been recommended for clinical trials on human beings to scientifically establish the claim. The CFTRI has claimed that it is a healthy vegetable oil prepared using sunflower oil.
The council, headed by a former IISc. Director, which met here on Tuesday, approved the CFTRI’s endeavour after its Director Ram Rajasekharan elaborated on the innovation and explained the need for clinical trials. The council comprised representatives from industries too.
The CFTRI has teamed up with four medical colleges — Mysore Medical College and Research Institute, Mysuru; JSS Medical College, Mysuru; Manipal University (which runs a medical college), and Adichunchangiri Institute of Medical Sciences, Bellur, — for facilitating clinical trials.
MoU with colleges
“An MoU was signed with the four medical institutions recently. As clinical trials require funds, I have sought a grant from the CSIR which I am expecting soon. At least six months are required to complete the trials,” said Dr. Rajasekharan.
He told The Hindu that many industries, including some top names, were excited about the innovation and keen on adopting the technology for commercial production.
“Once the doctors certify the oil and ascertain the health claim we have made, the technology will be shared with whoever wishes to produce the oil for commercial purpose. We will not limit ourselves from sharing the innovation for the larger good of society,” he said.
Dr. Rajasekharan had earlier claimed that the oil was “very unique” as a similar product developed in the past by a foreign country had to be withdrawn over the issue of “food safety.”
Subscribe to:
Posts (Atom)