Aug 7, 2015

மேகி விவகாரம்: நெஸ்லே இன்னும் பதிலளிக்கவில்லை

மேகி விவகாரத்தில் அரசு எழுப்பிய கேள்விகளுக்கு நெஸ்லே இன்னமும் பதில் அளிக்கவில்லை என்று மத்திய அமைச்சர் நட்டா தெரிவித்தார். 
மேகி நூடுல்ஸில் காரீயமும், மோனோசோடியம் குளூட்டமேட்டும் அதிகம் இருந்தது நிரூபிக்கப்பட்ட நிலையில் நெஸ்லே நிறுவனத்தின் நூடுல்ஸ் பாக்கெட்டுகள் கடைகளிலிருந்து திரும்பப் பெறப்பட்டுள்ளன.
மேகியில் காரீயம் மற்றும் மோனோசோடியம் குளூட்டமேட் அதிகம் இருந்ததற்கான காரணங்களை அரசு கேட்டதாகவும் அதற்கு நெஸ்லே நிறுவனம் இன்னமும் பதிலளிக்கவில்லை என்றும் மத்திய சுகாதாரத்துறை அமைச்சர் நட்டா நாடாளுமன்றத்தில் தெரிவித்தார்.
மேகி நூடுல்ஸ் ஒரேபடித்தான வழிமுறைகளில் சோதனை செய்யப்பட்டது என்றும், நெஸ்லே நிறுவனம் கூட அந்த சோதனை வழிமுறைகளை ஏற்றுக் கொண்டதாகவும் அமைச்சர் தெரிவித்தார்.
"கேரளா, கோவா ஆகிய மாநிலங்களில் செய்யப்பட்ட சோதனைகள் தோல்வியடையவில்லை. நெஸ்லேயின் கோவா கிளையிலிருந்து மேகி ஏற்றுமதி செய்யப்பட்டு வருகிறது. எனவே, நெஸ்லேயின் சில உற்பத்திக் கிளைகளில் உயர்ந்த உற்பத்தித் தரம் கடைபிடிக்கப்பட்டு வருகிறது. சில கிளைகளில் தரம் இல்லை. இன்னும் கடுமையான கண்காணிப்பை நாங்கள் வலியுறுத்தியுள்ளோம். 
உணவுப்பாதுகாப்பு விஷயத்தில் சமரசம் இல்லை, ஆனாலும் தொழிற்துறையும் பாதிக்கப்பட்டு விடக்கூடாது. பரிந்துரைக்கப்பட்ட நடைமுறைகளில் சோதனைகள் மேற்கொள்ளப்பட்டன, பிரிட்டனிலும் மேகி சோதனை செய்யப்பட்டது, ஆனால் எந்த முறையில் அங்கு சோதனை செய்யப்பட்டது என்பதை நெஸ்லே பகிர்ந்துகொள்ளவில்லை. 
நாட்டில் தற்போது 78 அரசு சோதனை மையங்களும் 88 தனியார் சோதனை மையங்களும் உள்ளன. மேலும் சிறந்த சோதனை மையங்களை உருவாக்குவதில் அரசு திட்டவட்டமாக உள்ளது.
உணவுப் பாதுகாப்பு தரநிலைகளைக் கடைபிடிக்கும் எந்த ஒரு புதிய பிராண்டுக்கும் எந்த வித தடையும் இல்லை” என்றார் சுகாதார அமைச்சர் நட்டா.

No overreach in Maggi row: FSSAI CEO


My biggest worry would be whether a child is consuming excessive lead or not. That's my concern: Yudhvir Malik
The Food Safety and Standards Authority of India(FSSAI), which had ordered recall of Nestle’s Magginoodles from store shelves across the country on June 5, has said its worry and concern is whether there’s lead or any other contamination in what a child is consuming, much more than if the industry is living in fear of action from regulator.
When asked whether he agreed with a perception in certain quarters that there was an overreach by the regulator in ordering the recall, FSSAI CEO Yudhvir Malikasked, “Do you think there’s been an overreach?’’ Then, breaking his silence ever since Nestlé India had moved the Bombay High Court against the FSSAI order in June, Malik said, “It would have been an overreach if my order to recall was a knee-jerk action based only on an isolated sample or on the test results from only the Kolkata lab…. Six states had already banned Maggi noodles before the FSSAI order.’’ Uttar Pradesh, which was the first state to find contamination in the Maggi noodles samples, had got the same tested at the Kolkata referral lab.
Replying to a question on whether there was an environment of fear and worry, Malik said, “My biggest worry would be whether a child is consuming excessive lead or not. That’s my concern. If as a parent, I am concerned about my child, I should be concerned about others’ children too.”
Earlier, Food Processing Minister Harsimrat Kaur had said there was an environment of fear as a prominent multinational had to pull back its products from the market and destroy packets worth Rs 360 crore.
On Thursday, Consumer Affairs Minister Ramvilas Paswan told the media Prime MinisterNarendra Modi has asked for maintaining decorum on the Maggi issue.
A government official tracking the Maggi issue, said whenever there are provisions of enforcement, ‘’it will always result in annoyance of some and happiness of others”. He pointed out that it should not be seen as a fear psychosis because it is not the first time that a multinational is facing a recall. ‘’It happens in other parts of the world too.’’ 
Meanwhile, Goa Food and Drugs Administration (FDA), which was at the centre of controversy, for sending its samples to the Mysuru appellate referral facility, opted to play down any clash between the Centre and the states. Goa FDA Director Salim Veljee stated, “We (central food regulator and state bodies) are all in the same family. Nobody’s rubbishing anybody else.’’ Ultimately, the consumer should benefit, he said. 
A day after Goa FDA released the Mysuru sample results of Maggi noodles that it complied with food safety rules of the country, FSSAI in a statement said there was no mention of a test for monosodium glutamate (MSG) in the CFTRI report, and that the regulator had not given the instant noodles a clean chit. Maggi noodles was recalled in June because some states had found presence of MSG and excessive lead content in the samples.
Veljee said the Mysuru lab complied with the advisory issued by FSSAI to food commissioners on June 8, on testing of noodles, pasta and macaroni. The parameters — for general, quality, metal and toxic substance tests — contained in that advisory do not mention MSG. 
An FSSAI official reiterated that the regulator’s recall order was not based on the Goa FDA findings.
As FSSAI had detected deficiencies in the Goa report earlier, the state opted for a second analysis at the pollution control board and a third one at Mysuru’s CFTRI which gave its findings earlier this week. ‘’All we said about the Mysuru lab result was that MSG was not mentioned. We did not imply anything else.’’
Even as there are suggestions that the level of quality checks is more rigorous at the Goa manufacturing plant of Nestle as it is used mostly for exporting noodles to eight countries, FSSAI officials refused to comment on that. They, however, pointed out that the UK regulator had not shared the details of its findings with FSSAI even after several requests.
The UK and Singapore are among the countries that gave a clean chit to Maggi noodles manufactured in India after the product was recalled from Indian stores. FSSAI said it sought details of the UK and Singapore tests from Nestle, but has not received yet from the company.

Chhattisgarh Food department seals two Raipur factories for adulteration

RAIPUR: With a view to tighten the noose around those involved in the production and sale of adulterated spices and oil, officials of Chhattisgarh food and drug administration raided two factories in Raipur on Thursday and sealed them, as they were found mixing unnatural colours and hazardous materials in oil. 
Confirming this, State Food & Drug Administration Controller, Ravi Prakash Gupta, said a spice factory, NR Masala, at Vidhan Sabha Road and a Mustard Oil Factory in Tatibandh had been sealed, after collecting samples. He said the masala factory was running without a license for making wafers and other salted snacks (namkeen). 
He said the oil-manufacturing unit was found mixing hazardous material in edible oil. He said as per Food Safety and Standards Act, 2006- running a factory without license attracts a fine which may extend to Rs 5 lakh and imprisonment for a term which may extend to 6 months imprisonment. The punishment for for mixing unnatural colours in edible products is a serious crime, attracting imprisonment of 5-10 years.
He said the department had received a tip-off, and 5 food inspectors and two sample-collecting officials conducted the raid. The Masala factory is reportedly owned by a Jagdalpur based businessman, Nagraj Jain. 
Officials said at the time of inspection, unnatural colours were allegedly being mixed in spices and 'namkeen' to make them look shinier and fresh. Even the name of the company manufacturing them was mentioned incorrectly on the products. 
At the Oil factory, officials found that toxic chemicals, which are prohibited for use under the Food and Adulteration Prevention Act, were being used. The samples were collected and the factory was sealed. The team also came across several other anomalies. 
Later, the team also raided Sharda juice centre at Jai Stambh chowk where they found unhygienic condition.

CFTRI: tested Maggi noodles samples sent from Goa

However, it clarifies that it did not analyse MSG
The city-based Central Food Technological Research Institute (CFTRI) on Thursday said it tested the samples of Maggi noodles sent from Goa and the report had been dispatched to the State’s Food Safety Department.
The parameters and standards for testing noodles, pastas and macaroni with ‘tastemakers’, as prescribed by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), had been adopted for conducting the tests, said CFTRI Director Ram Rajashekaran.
‘Not listed’
However, the premier food laboratory clarified that it did not analyse Monosodium Glutamate (MSG) as it was not listed in the FSSAI advisory on testing the samples, the director said in a release here.
The CFTRI, which is the Referral Food Laboratory, analysed the Maggi noodle samples (the appeal samples were received from the designated officers of Goa recently) and forwarded the report to the designated officer concerned, Prof. Rajashekaran said.
However, the details of the results had not been divulged.
‘No clean chit’
Meanwhile, the FSSAI, in a press release (which was circulated to the press here by the CFTRI), clarified that it had not given a clean chit on the safety of Maggi noodles.
The clarification comes in the light of reports in a section of the press that FSSAI or the FSSAI-approved lab found the noodles safe.
However, it clarifies that it did not analyse MSG

PM gags Paswan on Maggi, but he predicts it'll return

New Delhi:
Prime Minister Narendra Modi had asked consumer affairs ministry not to make unnecessary noise till all facts come to light on the Maggi issue, consumer affairs minister Ram Vilas Paswan said on Thursday, indicating that government agencies should not jump to conclusion.
Paswan said, “On Tuesday, the Prime Minister had also said whatever people say, we should maintain decorum on this issue (Maggi).Until we do not get the fact findings done, there's no need to create unnecessary noise.“ He was at an event organized by industry body , Assocham.
The minister also said that he was confident of Maggi making a comeback to the stores soon. “The latest tests conducted by the Central Food Technological Research Institute (CFTRI) have found Maggi safe. I have a gut feeling it will return to retail shelves soon,“ said Paswan.
The observation came a day after the national food safety and standards regulator, FSSAI, said that Maggimaker Nestle India did not get a clean chit and insisted that its ban on the instant noodles is still effective.
Paswan also said that af ter Maggi ban the perception of people has changed. “Foreign investors will also now think twice before investing in India. Our credibility is at stake,“ he said adding, “But all this can be rectified only after addressing all concerns. The concerns of our consumers are most important.“

மேகி நூடுல்ஸ் விரை வில் வரும் மத் திய அமைச் சர் நம்பிக்கை

புது டெல்லி, ஆக.7:
அனு ம திக் கப் பட்ட அள வுக்கு அதி க மாக மேகி நூடுல்ஸ் களில் காரீ யம் மற் றும் மோனோ சோ டி யம் குளுக் கோ மேட் பயன் ப டுத் தி ய தாக கண் ட றி யப் பட்ட பிறகு, 9 வகை மேகி நூடுல்ஸ் களுக் கும் இந் திய உணவு பாது காப்பு மற் றும் தர நிர் ணய ஆணை யம் கடந்த 5ம் தேதி தடை விதித்து உத் த ர விட்டது. இது தொடர் பான வழக் கில் மும்பை உயர் நீதி மன்ற உத் த ர வுப் படி மாதி ரி களை மறு சோத னைக்கு உட் ப டுத்த நெஸ்லே ஒப் புக் கொண் டது. இதை ய டுத்து உணவு பாது காப்பு ஆணைய அங் கீ கா ரம் பெற்ற ஆய் வுக் கூ டத் தில் மாதி ரி களை ஆய்வு செய் த தில், இந்த மாதி ரி களில் உட லுக்கு கேடு விளை விக் கும் கலவை எது வும் இல்லை என்று தெரி வித் தது.
இந் நி லை யில் இது கு றித்து குறிப் பிட்ட மத் திய நுகர் வோர் விவ கா ரத் துறை அமைச் சர் ராம் வி லாஸ் பஸ் வான், ‘‘மேகி தடை யால், வெளி நாட்டு நிறு வ னங் கள் இந் தி யா வில் முத லீடு செய்ய தயக் கம் காட்ட லாம். ஒரு முறைக்கு இரு முறை அவர் கள் யோசிக்க வேண் டி யி ருக் கும். இது மிக வும் கவலை அளிக் கக் கூ டிய விஷ யம். மேகி தடைக்கு பிறகு இது கு றித்த மக் கள் எண் ணங் களி லும் மாற் றம் ஏற் பட்டுள் ளது. அதே நே ரத் தில், இந்த பிரச் னை யில் அனைத் தை யும் களைந் தால் தான் இந்த தடையை நீக்க முடி யும். ஏனெ னில், நுகர் வோர் பாது காப்பு மிக வும் முக் கி யம். தர விதி களை மேகி முழு மை யாக பூர்த்தி செய் தால் மட்டுமே அனு மதி அளிக்க முடி யும். இருப் பி னும், மேகி நூடுல்ஸ் விரை வில் கடை களில் விற் ப னைக்கு வரும் என்ற நம் பிக்கை உள் ள து ’’ என் றார்.

DINAMALAR NEWS


நோயாளிக்கு வாங்கிய சாம்பாரில் எலி அரசு மருத்துவமனை பகுதியில் பரபரப்பு

கோவை, ஆக.7:
கோவை அரசு மருத் து வ மனை எதி ரில் உள்ள உண வ கத் தில் நோயா ளிக்கு வாங் கிய சாம் பா ரில் எலி இருந் த தால் நேற்று இரவு பர ப ரப்பு ஏற் பட்டது.
கோவை ராம நா த பு ரம் பகு தியை சேர்ந் த வர் மாரி யம் மாள். இவர் கோவை அரசு மருத் து வ ம னை யில் உள்ள பிளாஸ் டிக் சர் ஜன் வார் டில் சிகிச்சை பெற்று வரு கி றார். இவ ருக்கு இரவு நேர உணவு வாங்க மகள் தாம ரை செல்வி. கோவை அரசு மருத் து வ ம னை யின் எதி ரில் உள்ள ஒரு உண வ கத் திற்கு சென் றுள் ளார். ரூ40க்கு 4 ஆப் பம் வாங் கி யுள் ளார். பின் னர், வார் டுக்கு போய் பிளேட்டில் ஆப் பத்தை வைத்து சாம் பாரை ஊற் றி யுள் ளார். சாம் பா ரி னுள் கத் தி ரி காய் உள் ளது என நினைத்து கொட்டி யுள் ளார். அப் போது, பாதி வெந்த நிலை யில் எலி இறந்து கிடந் தது. இதனை பார்த்த தாம ரை செல்வி அதிர்ச்சி அடைந் தார். உட ன டி யாக அந்த உண வ கத் திற்கு சென்று சாம் பா ரில் எலி இருந் தது குறித்து சர மா ரி யாக அங் கி ருந்த ஊழி ய ரி டம் கேள் வி கேட்டார். இதனை தொடர்ந்து உட ன டி யாக கடையை அடைத் து விட்டு கடை கா ரர் கள் தப்பி சென் ற னர். மேலும், அருகே செயல் பட்டு வந்த கடை கா ரர் களும் கடையை அடைத் து விட்டு சென் ற னர். இந்த சம் ப வம் தொடர் பாக தக வ ல றிந்த சுகா தார ஆய் வா ளர் சம் பவ இடத் திற்கு வந்து இறந்த நிலை யில் இருந்த எலியை ஆய்வு செய்து மாதி ரியை எடுத் துள் ள னர்.
மேலும், சாம் பா ரில் எலி இருந் தது தொடர் பாக உணவு துறை யி டம் புகார் அளிக் கப் ப ட வுள் ளது. இந்த சம் ப வம் கார ண மாக இரவு முழு வ தும் கோவை அரசு மருத் து வ மனை பகு தி யில் பெரும் பர ப ரப்பு ஏற் பட்டது.

தண் ணீர் பாக் கெட்டில் பூச்சி வாலி பர் மயங் கி ய தால் பர ப ரப்பு


கரூர், ஆக. 7:
தண் ணீர் பாக் கெட்டில் பூச்சி இருந் த தால் வாலி பர் வாந்தி எடுத்து மயங் கி னார்.
கரூர் செங் குந் த பு ரம் பகு தியை சேர்ந் த வர் ஈஸ் வ ர மூர்த்தி(34). கார் பென் டர். இவர் ரியல் எஸ் டேட் சம் பந் த மாக இடம் பார்ப் ப தற் காக பசு ப தி பா ளை யம் பகு திக்கு நேற்று சென் றார். அப் போது மெயின் ரோட்டில் ஒரு கடை யில் தண் ணீர் பாக் கெட் வாங் கி னார். தண் ணீரை குடித் த போது வாந்தி எடுத் தால். சிறிது நேரத் தில் மயங்கி விழுந் தார். அக் கம் பக் கம் உள் ள வர் கள் 108 ஆம் பு லன்ஸ் சுக்கு போன் செய் த னர். கரூர் அரசு மருத் து வ மனை அவ சர சிகிச்சை பிரி வில் அவ ருக்கு சிகிச்சை அளிக் கப் பட்டது.
பூச்சி விழுந்த தண் ணீர் பாக் கெட்டை சோதனை செய்து அதன் அடிப் ப டை யில் சம் பந் தப் பட்ட வாட்டர் கம் பெனி மீது நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என போலீ சார் தெரி வித் த னர்.
கோவை அரசு மருத் து வ மனை எதிரே உள்ள ஓட்ட லில் நோயா ளிக்கு வாங் கிய உண வின் சாம் பா ரில் எலி உயி ரி ழந்த நிலை யில் கிடந் ததை காண் பிக் கின் ற னர்.

DINAMALAR NEWS



DINAMANI NEWS


Food safety certificates for TN vendors

Fruit and vegetable vendors from Tamil Nadu who take their produce to Kerala are now being given food safety certificates by the Health Department in the wake of complaints of high pesticide residue from that State.
Thirty vendors have been issued the certificate from the Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration and 250 others have applied for it, department sources said.
The department will carry out physical verification of shops and quality of produce before issuing certificates to ensure there were no more complaints from end users, they said. The Kerala government had expressed concern over reported high levels of pesticide coming into the State and stated that vehicles carrying vegetables from other States would be monitored at check-posts. Chief Minister Oommen Chandy had written to his counterparts in TN, Karnataka, and Andhra regarding the issue.

FSSAI extends deadline for hotels to obtain licences till Feb 4

CHENNAI: In a major relief to hotels, hostels, bakeries, restaurants and other eateries, fruits and vegetable shops, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) on Thursday extended the deadline for them to obtain licences till February 4, 2016. 
This is the sixth extension that FSSAI has granted food businesses to comply with the norms of the Food Safety and Standards (Licensing and Registration of Food Business) Regulations, 2011, pushing the deadline back by four years. 
FSSAI director (enforcement) Rakesh Chandra Sharma said the authority had extended the deadline based on the representations from various stakeholders including individuals, food business operators and various associations. 
According to the Food Safety and Standards Act, a licence is compulsory for any food business with an annual turnover in excess of Rs 12 lakh. Those with a lower turnover must register with the state food safety department. 
While consumer activists say numerous extension of deadline will dilute the Act, several food operators say the Act is too stringent and impractical.

Restaurants, eateries get another six months to get a license

NEW DELHI: The food safety regulator has extended the deadline by another six months for food companies to get licenses to run their businesses. Now, food companies can secure a license by February 4, 2016. 
This is the sixth time that the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has extended the deadline. The last date to get the licence lapsed on August 4. 
"...the Central Government has directed the FSSAI...to extend the time-line mentioned in...Food Safety and Standards (Licensing and Registration of Food Business) Regulations, 2011, for a further period of six months up to February 4, 2016..," FSSAI said in its order. 
The decision has been taken after the Union health ministry considered representations from various stakeholders including food companies and industry associations. Industry was demanding for an extension of one year. 
Section 31 (1) of Food Safety and Standards Act, 2006 provides that no person shall commence or carry on any food business except under a license, the order added. 
As per the Food Safety and Standards regulations of 2011, no person or food business operator can commence any food business unless if he or the operator possess a valid license. 
There are about 5.5 crore food business operators in the country.

FSSAI extends deadline for licences till 4 February next year

This is the sixth time that the FSSAI has extended the deadline
The govt has extended for a further period of six months. 
New Delhi: Food safety regulator FSSAI on Thursday extended the deadline for food companies to get licence to run their businesses by another six months to 4 February, 2016.
This is the sixth time that the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has extended the deadline. The last date to get the licence lapsed on 4 August.
“The Central Government has directed the FSSAI to extend the time-line mentioned in Food Safety and Standards (Licensing and Registration of Food Business) Regulations, 2011, for a further period of six months up to February 4 2016,” FSSAI said in its order.
The decision has been taken after the Union Health Ministry considered representations from various stakeholders including food companies and industry associations. Industry was demanding for an extension of one year. Section 31 (1) of Food Safety and Standards Act, 2006 provides that no person shall commence or carry on any food business except under a licence, the order added.
As per the Food Safety and Standards regulations of 2011, no person or food business operator can commence any food business unless if he or the operator possess a valid license. There are about 5.5 crore food business operators in the country.
Welcoming the move, All India Food Processors Association Executive Secretary D V Malhan said, “It is a good move as it will give more time to the companies to register themselves with the food safety regulator.”

Licensing, registration of FBOs deadline extended; new date - Feb 4, 2016


New Delhi
The Union ministry of health has extended the deadline for obtaining licence and securing registration by food business operators (FBOs) under the Food Safety and Standards (Licensing and Registration of Food Business) Regulations, 2011, by six months. The new deadline is February 4, 2016.
In this regard, Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has issued a notification on Thursday stating that the extension has been effected following numerous representations by FBOs to the food regulator. 
The latest extension is the sixth since the implementation of Food Safety and Standards Act, 2006, in the country on August 5, 2011. The first extension was given on August 4, 2012, for six months till Feb 4, 2013. It was followed by another extension for one year till Feb 4, 2014, the next extension was till August 4, 2014, then Feb 4, 2015 and lastly till August 4, 2015. 
Interestingly, most industry associations such as CAIT (Confederation of All India Traders) and Karaikudi Bakery Owners Association, Tamil Nadu, were confident of getting an extension looking at the rate of licensing and registration completed so far in the country, which had witnessed just five per cent increase in last six months.
CAIT, apex body of the trading community, and other trade organisations of the country have hailed the decision. According to CAIT, more than three crore traders engaged in food business across the country shall be benefited by the extension of the date. It is noteworthy that CAIT has been strongly lobbying for deferment of the Act for the last four years on account of many impracticable provisions of the FSS Act. Earlier, CAIT had alleged that the Act was brought to facilitate MNCs to control and dominate the food business in India. 
Further, CAIT has urged the health minister to constitute a joint committee of senior government officials and CAIT representatives to make an indepth study of the Act and its Rules and Regulations and to recommend to the government necessary amendments to make the Act universally acceptable by all sections of society.
While the industry seems to be happy with the news, same cannot be said about the officials. Speaking to FnB News, a senior official with the UP FDA expressed his displeasure over the repeated extensions given to the FBOs. He stated, “The timeline was given for the conversion of previous PFA licences into newer ones, according to the FSS Act. And the work is completed almost in the state while the new licences can be obtained any time.” 
Meanwhile, industry experts are apprehensive that given the slow pace of licensing and registration, even this extension will not be sufficient to complete the process of licensing and registration.
The Act was passed by Parliament in the year 2006 and the Rules and Regulations were made operative from 2011 and since then the food trade and industry are up in arms against the Act & Regulations since they encourage packed food habits in the country, which are in clash with the traditional food habits in the country.

FSSAI extends deadline for licences till 4 February next year

This is the sixth time that the FSSAI has extended the deadline


The govt has extended for a further period of six months. 
New Delhi: Food safety regulator FSSAI on Thursday extended the deadline for food companies to get licence to run their businesses by another six months to 4 February, 2016.
This is the sixth time that the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has extended the deadline. The last date to get the licence lapsed on 4 August.
“The Central Government has directed the FSSAI to extend the time-line mentioned in Food Safety and Standards (Licensing and Registration of Food Business) Regulations, 2011, for a further period of six months up to February 4 2016,” FSSAI said in its order.
The decision has been taken after the Union Health Ministry considered representations from various stakeholders including food companies and industry associations. Industry was demanding for an extension of one year. Section 31 (1) of Food Safety and Standards Act, 2006 provides that no person shall commence or carry on any food business except under a licence, the order added.
As per the Food Safety and Standards regulations of 2011, no person or food business operator can commence any food business unless if he or the operator possess a valid license. There are about 5.5 crore food business operators in the country.
Welcoming the move, All India Food Processors Association Executive Secretary D V Malhan said, “It is a good move as it will give more time to the companies to register themselves with the food safety regulator.”