Jul 17, 2015

Maggi row: High lead content in 1 batch can't justify blanket ban, says Nestle

Mumbai: Nestle India, manufacturer of Maggi noodles, told the Bombay High Court Friday that a certain batch of its instant food product may have contained lead beyond permissible limit but government's decision to impose a blanket ban was unfair and illegal.
If a particular batch was substandard, it could have been banned but stopping the entire production was not justified, argued Nestle's lawyer, senior advocate Iqbal Chhagla.
"Without receiving any complaint, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has banned our product, due to which we lost goodwill, reputation and suffered huge losses running into crores of rupees," Chhagla said.
The court was hearing a petition filed by Nestle against FSSAI's June 5 order banning nine variants of Maggi and the Maharashtra government's order prohibiting the sale of Maggi.
Of the 30,000 tonnes of Maggie distributed in the market, the company had destroyed 25,000 tonnes, Chhagla told the division bench headed by Justice V M Kanade.
The decision to ban Maggi was without application of mind, arbitrary and without any evidence, the lawyer said.
"We have tested our product in 2700 laboratories in India and also abroad and the tests have indicated that the lead content was less than the permissible limit of 0.5 per cent," the Nestle's counsel said.
The laboratories where FSSAI tested Maggi were not accredited by National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories (NABL), he alleged. Moreover, some of the laboratories were not notified under FSSAI Act and accreditation of some others had not been renewed, he added.
"For the sake of argument, we are accepting that there could be lead content beyond permissible limit in a certain batch of Maggie, but for this the decision to ban the entire product was not correct," Chhagla argued. 
In seven states, the lead content in Maggi samples was found to be above the permissible limit while in 20 states it was found to be within the limit, Chhagla said.
Nestle was a reputed company and present in India for 30 years and Maggi was favourite of working women and college students, he said.
Chhagla also claimed that the company regularly tested its products in its in-house labs and also outside. Further, its in-house labs had been "upgraded" by NABL, he said.
The arguments would continue on July 20.
The HC had earlier refused to stay the ban on Maggi. It said that Maggi noodles had already been withdrawn by the company, so there was no need to stay the ban.
However, it allowed Nestle India to export Maggi.
The HC had also held that the authorities were entitled to prosecute the company in case of procedural lapses but they must give the company 72 hours' notice.
FSSAI has contended that "the company has failed to adhere to its own declared policy and principles" and it had been given a hearing and issued a show-cause notice before the action was taken.

சேலம் வெல்ல மண்டியில் ஏலத்துக்கு திடீர் தடை - 60 டன் வெல்லம் முடக்கம் உணவுப்பாதுகாப்பு துறை அதிரடி கலப்பட புகார் எதிரொலி

சேலம், ஜூலை 17-
கலப் பட புகார் எதி ரொ லி யாக சேலத் தில் இன்று நடக்க இருந்த வெல்ல ஏலத் துக்கு உண வுப் பா து காப்பு துறை யி னர் அதி ர டி யாக தடை விதித் த னர். இத னால் ஏலத் துக்கு கொண்டு வரப் பட்ட 60 டன் வெல் லம் முடங் கி யது.
சேலம் செவ் வாய்ே பட்டை மூலப் பிள் ளை யார் கோயில் அருகே சேலம் கரும்பு, வெல் லம் உற் பத் தி யா ளர் கள் சங்க கட்டி டம் உள் ளது. இங்கு ஞாயிற் றுக் கி ழமை தவிர மற்ற நாட் களில் வெல்ல ஏலம் நடை பெ றும். ஏலத் திற்கு ஓம லூர், தின் னப் பட்டி, தீவட்டிப் பட்டி, காடை யாம் பட்டி, டேனிஷ் பேட்டை, செம் மாண் டப் பட்டி, மேச் சேரி, ஆத் தூர், வாழப் பாடி உட் பட பல் வேறு பகு தி களை சேர்ந்த வெல்ல உற் பத் தி யா ளர் கள் கலந்து கொள் வர். வெல் லத்தை ஏலம் எடுக்க செவ் வாய் பேட்டை மற் றும் அதன் சுற் று வட்டார பகு தி களை சேர்ந்த வியா பா ரி களும் ஏலத் தில் கலந்து கொள் வார் கள்.
இன்று வழக் கம் போல் ஏலம் தொடங் கி யது. அப் போது, உணவு பாது காப் புத் துறை ேசலம் மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் அனு ராதா மற் றும் அதி கா ரி கள் அதி ர டி யாக வெல்ல மண் டிக் குள் புகுந் த னர்.
அங்கு இருப்பு ைவக் கப் பட்டி ருந்த வெல் லத்தை ஆய்வு செய் த னர். இதில், சட்டத் திற்கு புறம் பாக கரும்பு சாறுக்கு பதில் அதிக அளவு சர்க் கரை சேர்த்து வெல் லம் உற் பத்தி செய் யப் பட்டுள் ளது தெரிய வந் தது. இதை ய டுத்து, நடை பெற இருந்த ஏலத் திற்கு தடை விதித் தார். பின் னர், 35 வண் டி களில் கொண்டு வரப் பட்ட 60 டன் வெல் லத் தி லி ருந்து மாதி ரி கள் சேக ரித்து, அதை உடை யாப் பட்டி யில் உள்ள உணவு பகுப் பாய்வு கூடத் திற்கு அனுப்பி வைத் தார்.
இது கு றித்து உண வுப் பா து காப் புத் துறை மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் அனு ராதா கூறு கை யில், ‘‘வெல்ல உற் பத் தி யின் போது, சர்க் கரை பயன் ப டுத் தக் கூடாது என பல முறை எச் ச ரித் துள் ளேன். சர்க் க ரையை பயன் ப டுத்தி உற் பத்தி செய் யப் ப டும் வெல் லத்தை தொடர்ந்து ஏலத் திற்கு கொண்டு வரு கின் ற னர். இன்று காலை ஏலத் திற்கு வந்த ெவல் லத்தை ஆய்வு செய்த போது, அதில் 80 சத வீ தம் சர்க் க ரை யும், 20 சத வீ தம் மட்டுமே கரும்பு சாறு கலந் தி ருப் பது கண் டு பி டிக் கப் பட்டுள் ளது. இதை ய டுத்து, நடை பெற இருந்த ெவல்ல ஏலத்தை நிறுத்த அறி வு றுத் தப் பட்டது.
மருத் து வர் கள், சர்க் கரை நோயா ளி களை சர்க் க ரைக்கு பதில் வெல் லம் உப யோ கப் ப டுத்த அறி வு றுத் து கின் ற னர். எனவே சர்க் கரை கலந்த வெல் லத்தை பயன் ப டுத் து வ தால் அவர் களுக்கு பாதிப்பு அதி க ரிக் கும். தர மான வெல் லத்தை உற் பத் தி யா ளர் கள் ஏலத் திற்கு கொண்டு வரும் வரை, தொடர் ஆய் வு கள் செய் யப் ப டும்,’’ என் றார்.

சேலத்தில் 50 டன் கலப்பட வெல்லம் பறிமுதல்

சேலம், ஜூலை. 17–
சேலம் திருமகள் பை–பாஸ் பகுதி அருகே வெல்லம் ஏலச்சந்தை உள்ளது. இங்கு சேலம் மாவட்டம் மற்றும் பல்வேறு பகுதிகளில் இருந்து வெல்ல வியாபாரிகள் லாரி மற்றும் வேன்களில் வெல்லத்தை ஏற்றி வந்து விற்று செல்கிறார்கள்.
இந்த வெல்லத்தில் சிலர் கலப்படம் செய்து கொண்டுவருகிறார்கள் என புகார் வந்தது. இதையடுத்து கடந்த வாரம் இந்த ஏலச் சந்தைக்கு சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி அனுராதா தலைமையில் அதிகாரிகள் சென்று ஆய்வு செய்து எச்சரிக்கை செய்து வந்தனர்.
இந்த நிலையில் மீண்டும் சிலர் கலப்பட வெல்லம் ஏலச்சந்தைக்கு எடுத்து வரப்படுவதாக சேலம் மாவட்ட கலெக்டர் சம்பத்துக்கு புகார் வந்தது.
இதையடுத்து இன்று காலை உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி அனுராதா மற்றும் அதிகாரிகள் வெல்லம் ஏலச்சந்தைக்கு சென்று ஆய்வு செய்தனர். இதில் 50 டன் அளவில் கலப்பட வெல்லம் இருப்பது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது. இதை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்து ஏலச்சந்தையில் உள்ள குடோனில் பாதுகாப்பாக வைத்தனர்.
கடந்த வாரம் சோதனையின் போது சர்க்கரை மற்றும் கெமிக்கல் கலந்து வெல்லம் தயாரித்து எடுத்து வரக்கூடாது என எச்சரிக்கை செய்து அனுப்பி வைத்தோம். ஆனால் இப்போது மீண்டும் கலப்பட வெல்லத்தை கொண்டு வந்துள்ளனர்.
சுமார் 35 வண்டிகளில் எடுத்து வரப்பட்ட வெல்லம் பறிமுதல் செய்யப்பட்டுள்ளது. யார் யார் கலப்பட வெல்லம் உற்பத்தி செய்கிறார்கள் என கண்டு பிடித்து அவர்கள் மீது உணவு பாதுகாப்பு சட்டத்தின் படி கடும்நடவடிக்கை எடுக்க பரிந்துரை செய்ய இருக் கிறோம். இவ்வாறு அவர்கள் கூறினர்.

DINAMALAR NEWS




Govt labs not equipped to test lead content in Maggi

The company pointed that tests for the same sample in two different laboratories had yielded varying results.
Nestle India , which is embroiled in a controversy over Maggi noodles, on Friday claimed that government laboratories were not equipped to conduct lead content test.
The company pointed that tests for the same sample in two different laboratories had yielded varying results. 
The claims were made by Nestle during the final arguments in the case where it has challenged the order of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) banning Maggi noodles. 
Nestle's counsel also said that the ban has destroyed the reputation of a company trusted for many years, and that it has been issued in an arbitrary manner. 
The counsel for Nestle appealed to the court that the ban should be struck down, terming it as illegal. 
Maggi was banned after excess levels of lead and MSG were found in samples.

Maggi ban: Govt labs not equipped to conduct lead test, says Nestle

New Delhi: Swiss giant Nestle on Friday urged the Bombay High Court to struck down its order on ban of Maggi noodles stating that the government labs are not equipped to conduct lead test.
States like Delhi, Maharashtra, Punjab, Assam, Bihar, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Jammu and Kashmir, Gujarat, Goa and Uttarakhand have banned Maggi noodles amid mounting food safety concerns and several laboratory tests reporting excessive lead in it.
Counsel for Maggi, presenting findal arguments in Bombay High Court said that West Bengal, Pune, Delhi labs are not competent to check lead content adding that Varodra, Rajkot and Uttarakhand labs are not accredited for lab test.
The counsel further stated that two different labs testing the same batch were showing contradictory results.
Central health watchdog Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has banned all variants of Maggi noodles terming them as "unsafe and hazardous" for human consumption.
FSSAI had directed Nestle India to withdraw nine variants of Maggi noodles found unsafe from the market and to stop the further production and sale of the same.
The order to Nestle states that the regulatory body has noted three 'major violations', namely the presence of lead detected in the product in excess of the maximum permissible levels; misleading labelling information on the package reading 'No added MSG'; and thirdly the release of a non-standardised food product 'Maggi Oats Masala Noodles with Tastemaker' in the market, without risk assessment and grant of product approval.

Could insects be our alternative protein source?

Lack of farmland to raise more livestock to meet the increasing demand for dietary protein could make insects an attractive alternative to traditional protein sources, says a study.
"We have seven billion people now and that is projected to be nine billion in 2050. We are already using a third of the land on the Earth for raising livestock, and the demand for protein, especially animal protein, is growing even faster than the population," said Aaron Dossey, founder of All Things Bugs LLC, a US-based company that manufactures and sells cricket powder.
"I think insects are a very nutritional alternative," Dossey said at a symposium at 'IFT15: Where Science Feeds Innovation' hosted by the Institute of Food Technologists (IFT) in Chicago.
All Things Bugs, which will produce about 25,000 pounds of cricket powder this year, has received research grants for several projects related to using insects as food, including how it can alleviate childhood malnutrition.
He cited several properties that make insects a valuable food source.
They use less land, water, feed, energy and other resources than livestock. Insects create fewer greenhouse gases and are not contaminated with pesticides. They also do not have any hormones in their bodies.
Moreover, they reproduce quickly whereby they can replace depleted resources, Dossey said.
There are millions of insect species, so it is easy to find a match to a location's need, he said.
They have protein and Omega 3s, a class of essential fatty acids that help lower cholesterol, Dossey said.
However, George Ziobro of the US Food and Drug Administration (FDA) Center for Food Safety and Applied Nutrition, cautioned that it would not be simple to add insects to the typical diet.
He cited the FDA's requirements that all food be clean, manufactured under sanitary conditions and properly labelled.
"We all eat insects or insect parts. In most cases, it is accidentally," Ziobro said.
"The FDA restricts the sale of insect-infested or insect-damaged foods. The majority of people do not want to see part of their breakfast walk off the plate," Ziobro said.

Nutritional efficacy and standard

Fruit ripening is a connatural mechanism that undergoes multichemical changes during the process involving peculiarly transformation of texture, color, odour, increased sweetening and decreased bitterness accompanying varied enzymatic reactions. Different fruits have different ripening stages. With the human interference in nature’s way and the mark of latest technology and methods this process is accelerated with the aid of fabricated mellowing agents which had its footmarks back numbered in Primeval Egyptian and Chinese civilizations.
Year 1901 marks the beginning of this practice by the Russian scientist, Dimitry Neljubow, he demonstrated how an aeriform plant development regulating substance locally called Ethylene upshot plant growth post detection it as chief constituent in fumes escaping from a gas source results in the surrounding floral ambiance to grow incongruously and so the course of action went on for commercial purposes/avoidance of just immature picked fruits from ageing during transport over distant reaches
Some of the varieties of inorganic materials used as chemicals in this procedure are
· Ethylene (ethene): Ethylene is known to cause damage to the neurological system, affects the eyes, skin, lungs, memory and leads to prolonged hypoxia (lack of oxygen supply).
· Ethephon (2 chloroethylphosphonic acid) is a plant growth regulator. It promotes pre-harvest ripening in apples, currants, blackberries, blueberries, cranberries, morello cherries, citrus fruit, figs, tomatoes, sugar beet and fodder beet seed crops, coffee, and capsicum. Ethephon is easily converted into ethylene and has the same harmful effects.
· Bethylene (methylene blue) is not known to have any harmful effects but it alters the taste and the nutritional value of fruits and also the shelf life of the fruits, if used beyond the recommended limits. And most of the traders do use quantities of bethylene which are much higher than the prescribed limits.
· Calcium carbide is highly carcinogenic and used in gas welding. It contains traces of arsenic and phosphorus hydride leading to multiple severe acute and chronic adverse health effects .onset Effects of arsenic and phosphorus poisoning causes poisoning including vomittting, diarrhoe with presence or absence of blood, burning sensation of pectoral region and abdomen, thirst,weakness, choking while swallowing, permanent damage of vision, skin ulcers, shortness of breath. Tending to consume unknowingly for prolonged period may cause fluid accumulation in lungs. Eating artificially grown mangoes causes gastric discomfort eroding mucosal tissues inhibiting intestinal function.
Recently FSSAI (Food Safety and Standards Authority Of India) under the ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution has made accouterment of amercement for those people who stores /sells/distributes/imports/ calcium carbide because of its large scale hazards on human health and costing millions of lives. Yet in the broad day light many elements in our society go on doing the human business in exchange of corruption and many other biased personal matters. To redressal to the increasing ailing sector and concerned concerns strict laws controlling the utility of these poisonous substances should be enacted strongly. These steps could prohibit and prevent prevention of Food Adulteration. Rather there should be complete ban on the sale of such material substances; such as on the International level in United Kingdom.
UK Soil Assosiation only permits use of ethylene only for ripening of fruits in IFOAM (Indicative list of substances For Organic Production & Processing) while as in JK there is total reversal of it. We use ripening agents in form of injectables on mass scale in vegetables as growth hormones for the speedy growth, increased production and for our own greed of money making, neglecting what we sell? Are the edibles full of venom or not? Usually sold quite decently in open markets.
Here are some of point which we should consider as a remedy
· Wash your fruits and vegetables in a sink full of water in which a tablespoon of salt is added with a lime squeezed in it. Allow the fruits to float in the sink for five to seven minutes before rinsing them with plain water and then draining them in a colander. Allow to dry and then consume.
· While selecting fruits, look for nail marks, punctures or powdered applications on the fruits. Do not pick fruits with any of the above signs.
· Usual keep a close eye on non seasonal variety, sold on.