Dec 18, 2014

DINAMALAR NEWS



புகையிலை பொருட்கள் வைத்திருந்த வியாபாரிக்கு 25 ஆயிரம் அபராதம்

ஊட்டி, டிச. 18:
கூடலூரில் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்களை விற்பனைக்கு வைத்திருந்த வியாபாரிக்கு ரூ.25 ஆயிரம் அபராதம் விதிக்கப்பட்டது.
புகையிலை பொருட்களை விற்பனை செய்ய தமிழக அரசு தடை விதித்துள்ளது. இந்நிலையில் கூடலூர் நகரில் உள்ள சில கடைகளில் தடை செய்யப்பட்ட போதை பொருட்கள் மறைமுகமாக விற்பனை செய்யப்படுவதாக புகார் எழுந்தது. தகவலின் பேரில் கூடலூர் போலீசார் கடைகளில் அதிரடி சோதனை மேற்கொண்டனர். முகமது ரபீக் என்பவரின் கடையில் சோதனை செய்த போது ரூ.25 ஆயிரம் மதிப்புள்ள (7380 பொட்டலங்கள்) தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்களை பறிமுதல் செய்தனர்.
கூடலூர் பகுதியில் காவல்துறையினரால் கைப்பற்றப்பட்ட தடை செய்யப்ட்ட புகையிலை பொருட்களை மேல் நடவடிக்கையாக, உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் மாவட்ட வருவாய் அலுவலரிடம் நேற்று ஒப்படைத்தனர்.
புகையிலை பொருட்களை விற்பனை செய்ய தமிழக அரசு தடை விதித்துள்ளது. இந்நிலையில் கூடலூர் நகரில் உள்ள சில கடைகளில் தடை செய்யப்பட்ட போதை பொருட்கள் மறைமுகமாக விற்பனை செய்யப்படுவதாக புகார் எழுந்தது. தகவலின் பேரில் கூடலூர் போலீசார் கடைகளில் அதிரடி சோதனை மேற்கொண்டனர். முகமது ரபீக் என்பவரின் கடையில் சோதனை செய்த போது ரூ.25 ஆயிரம் மதிப்புள்ள (7380 பொட்டலங்கள்) தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்களை பறிமுதல் செய்தனர்.
பறிமுதல் செய்யப்பட்ட பொருட்களை மேல் நடவடிக்கைக்காக, உணவு பாதுகாப்புத்துறை மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் ரவியிடம் ஒப்படைத்தனர். தொடர்ந்து ஊட்டிக்கு கொண்டு வரப்பட்ட புகையிலை பொருட்களை மாவட்ட வருவாய் அலுவலரும், மாவட்ட கூடுதல் நீதிபதியுமான பாஸ்கர பாண்டியன் பார்வையிட்டு விசாரணை மேற்கொண்டார். பின்னர் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்களை விற்பனைக்கு வைத்திருந்த வியாபாரி முகமது ரபீக்கிற்கு ரூ.25 ஆயிரம் அபராதம் விதித்து உத்தரவிட்டார். இவ்விசாரணையின் போது உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் சிவராஜ், சிவக்குமார் ஆகியோர் உடனிருந்தனர்.

ரசாயனம் கலந்த ஜவ்வரிசி உற்பத்திக்கு தடை முதல்வரிடம் கோரிக்கை

சேலம், டிச.18:
ரசாயனம் கலந்த ஜவ்வரிசி உற்பத்தி செய்வதை தடை செய்ய வேண்டும் என்று ஜவ்வரிசி உற்பத்தியாளர்கள் தமிழக முதல்வரிடம் மனு கொடுத்துள்ளனர்.
சேலம் மாவட்ட ஜவ்வரிசி உற்பத்தியாளர்கள் சங்க தலைவர் முத்துலிங்கம் தலைமையில் 6 நிர்வாகிகள் தமிழக முதல்வர் பன்னீர்செல்வத்தை நேரில் சந்தித்து ரசாயனம் கலந்த ஜவ்வரிசி உற்பத்தி செய்வதை தடை செய்ய வேண்டும் என்று மனு கொடுத்துள்ளனர்.
அந்த மனுவில் கூறியிருப்பதாவது: கடந்த 10 ஆண்டுகளுக்கு முன்பு மரவள்ளி கிழங்கை தோலுரித்து இயற்கையான முறையில் ஜவ்வரிசி உற்பத்தி செய்து வடமாநிலங்களுக்கு அனுப்பி வந்தனர். அதன் பிறகு மரவள்ளி கிழங்கை தோலுரிக்காமல் வெண்மை ஆக்குவதற்கு ரசாயன பொருட்கள் கலந்து ஜவ்வரிசி உற்பத்தி செய்து அனுப்பி வந்தனர்.
கடந்த ஆண்டில் மக்கா சோள மாவையும் கலந்து ஜவ்வரிசி உற்பத்தி நடந்து வந்ததால் மரவள்ளி கிழங்கின் விலை வீழ்ச்சி அடைந்தது.
இதனால் அனைத்து மாவட்ட கலெக்டர்களிடமும் ஜவ்வரிசி, மரவள்ளி கிழங்கின் விலை வீழ்ச்சியை தடுக்க முறையிட்டோம். உணவு பாதுகாப்பு துறையினரால் கொடுக்கப்பட்ட நெருக்கடியின் காரணமாக எந்த ரசாயன கலப்பும் இல்லாமல் கடந்த 6 மாதங்களாக ஜவ்வரிசி இயற்கையான முறையில் உற்பத்தி செய்யப்பட்டு வருகிறது.
இந்த ஜவ்வரிசி நுகர்வோரிடம் பெரும் வரவேற்பை பெற்று நல்ல விலை கிடைத் தது. தற்போது மீண்டும் வெண்மையான ஜவ்வரி உற்பத்தி செய்தால் மட்டுமே நல்ல விலை கிடைக்கும் என்ற சூழ்நிலை ஏற்பட்டுள்ளது. இதனால் உற்பத்தியாளர்களில் பெரும்பாலானவர்கள் மீண்டும் ரசாயனம் கலந்த ஜவ்வரிசியை உற்பத்தி செய்யும் சூழ்நிலைக்கு தள்ளப்பட்டுள்ளனர்.
சேலம் சேகோ சர்வ்வில் மிக கடுமையான தரக்கட்டுப்பாடு நடவடிக்கை எடுப்பதால் ஜவ்வரிசி உற்பத்தியாளர்கள் ஜவ்வரிசியை வெளி மார்க்கெட்டில் விற்பனை செய்து வருகின்றனர். வெளி மார்க்கெட்டில் விற்பனை செய்வதால் ஜவ்வரிசி விலை வீழ்ச்சி ஏற்பட்டுள்ளது.


எனவே ரசாயனம் கலந்த ஜவ்வரிசி உற்பத்தி செய்வதை தமிழக அரசு தடை செய்ய வேண்டும். ரசாயன கலப்பட உற்பத்தி பொருட்கள் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும். அனைத்து உற்பத்தி பொருட்களும் சேகோசர்வ் மூலம் விற்பனை செய்ய நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும். இதன் மூலம் இயற்கையான ஜவ்வரிசி நுகர்வோர்களுக்கு கிடைக்கும். இவ்வாறு தமிழக முதல்வரிடம் கொடுத்த மனுவில் கூறப்பட்டுள்ளது.

FORTUNE COOKIE: No escape from India's foolish food law

Pasta importers sometimes pay Rs 6 lakh for lab tests on a consignment that costs no more than Rs 10 lakh

It's been some months since the government announced its intention to sort out the confusion created by the Food Safety and Standards Act, 2006. 
The legislation is a classic case of a well-intentioned law failing the implementation test, simply because no one had mulled over the ways it needs to be implemented. 
And because the subject is food, all of us end up carrying the consequences of the shoddy Act that no one seems ready to refurbish. 
The law affects a critical building block of the nation – its health and nutrition – and yet it is so insufficient that India is being harangued by Canada because its canola oil exporters have to stop calling their product ‘canola oil’, in order for it to be allowed into India, just because the 2006 Act, which has mindlessly appended a listing of food products dredged out of the Prevention of Food Adulteration Act of 1955, doesn't recognise canola oil. 
Nor does it accept the existence (and rising demand for) gluten-free bread. How can bread be gluten-free, demanded a befuddled inspector from an importer who has never been asked this question in his life. And mayonnaise? It doesn't even know about it, so there are no product standards for it. 
The law doesn’t allow vegetable fat in chocolates (a common occurrence and accepted internationally); it has no standards for antibiotic residues in chicken; it lays downs that all wines must be described as 'fermented grape juice' on the label and provide an expiry date; it insists on 5 per cent salt content in the brine in which table olives are packaged (the global standard in a world moving away from excessive salt consumption is 1 per cent) ... such ludicrous examples can fill up this page. 
Yet, the government hasn't found the time to revisit the law, which has become the biggest impediment to entrepreneurial activity in the food and nutrition sectors. 
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), the supreme authority on all matters concerning the Act, is like a general without an army. Its chief has been proclaiming to the world that the FSSAI has registered more than 3 million food business operators, but there's little it can do without an effective and efficient monitoring network in place. 
It cannot, for instance, physically verify if the oil in which your neighbourhood tikkiwallah cooks your favourite tea-time snack is releasing cancer-causing chemicals because of repeated frying, or if the slaughter houses where we get our supplies of mutton and chicken follow even the basic health and hygiene standards. 
True, India is the world's second-largest exporter of beef (even though it doesn't allow beef imports), and it couldn't have happened if the animals were slaughtered in appalling conditions - but no one ensures that the same hygiene standards must apply to abattoirs across the country. 
To implement the standards laid down by the Act, the FSSAI requires a national network of labs certified by the National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories (NABL), but it is woefully under-equipped and, despite a generous budgetary allocation, it has been busy outsourcing the work to private agencies. 
Combine this infrastructure handicapped by a minuscule number of authorised labs with the complicated system of sampling laid down in the rules, and you have a time bomb that is ticking away. 
Take the case of pasta. The sampling rules require laboratories to pick up a packet for each shape and production batch from a container of pasta that has landed at a port. You don’t have to be a Michelin three-star chef to know the ingredients that go into making pasta and the production technique don't change, whether it's a spaghetti or a penne, or whether it was made yesterday and today. But our officials love the letter of the law, so, as an importer was explaining to me, he has to spend Rs 6 lakh on tests for consignment of Rs 10 lakh. 
So, the next time you complain about your pasta being too expensive, remember, there’s an Act that is in dire need of an overhaul. 

Nationwide survey to check food adulteration begins in January

NEW DELHI: With growing instances of adulteration of food items in recent years, particularly items like milk and milk products, packaged drinking water, edible oil, ground spices, tea and coffee, the consumer affairs department and food safety authority will now conduct a nationwide survey and testing of food samples. The drive will start in January and will continue for six months. 
Sources said that the ministry and Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) have worked out a strategy to carry out this massive task to assess the real extent of the menace and to come out with policy interventions to curb adulteration and contamination. 
"The focus of the joint effort will be on detecting the adulteration and identifying the adulterants, disseminate the finding and to create awareness among people. Another major thrust is to work out strategies to improve and strengthen testing facilities in partnership with educational institutions," said a government official. 
Eight categories of daily use items that are most prone to adulteration and contamination have been identified as targets of the survey. These include milk products such as khoya, butter, ghee, milk-based sweets, pulses (arhar and rajma), mustard oil, groundnut oil, poultry and meat to detect use of oxytocin. Fruits and vegetable samples will also be checked to detect use of carbide for ripening and pesticides, besides materials used for colouring. 
Sources said that the extent of adulteration of milk is high and an FSSAI study in 2011 had pegged adulteration of milk at 68.4% and in the case of packaged milk it was as high as 33% in urban areas. The authority had collected random samples from 33 states totaling a sample size of 1,791. While 565 samples confirmed to the standard, the rest failed. 
Detergent was found in 103 samples while the second highest parameter of non conformity was the skim milk powder in 548 samples. The study had concluded that addition of water to milk is most common adulterant and that powdered milk is reconstituted to meet the demand of milk supply.

RTI query reveals pesticide residues in organic produce

Between January 2012 and October 2014, out of 150 samples of organic vegetables, 50 samples were detected with pesticide residues


According to the ministry of agriculture, total organic production in the country is estimated at 1.24 million tonnes grown in an area spanning 723,000 hectare. 
New Delhi: A Right to Information (RTI) query filed with the ministry of agriculture has revealed the presence of pesticides—in some cases above permissible limits—in vegetables sold as organic or free of chemicals. But the Delhi retailer named in the RTI information protested that the vegetables came from a supplier endorsed by a government-approved certifier.
The RTI query reveals that between January 2012 and October 2014, 150 samples of organic vegetables were analysed for pesticide residues—of these, 50 samples, or 33%, were detected with pesticide residues, while 10, or 6.6%, were found to have residues above the maximum residue level.
The information provided under the RTI is based on samples collected and analysed by the All India Network Project on Pesticide Residues (AINPPR) under the Indian Agricultural Research Institute, Delhi. However, all 150 samples were collected from The Altitude Store, a Delhi-based retailer of organic produce.
According to information revealed under the RTI, the most commonly detected pesticides are acetamiprid, chlorpyrifos, cepermethrin, flubendiamide and profenofos. Samples of cauliflower, cabbage, capsicum, brinjal, green pea, bitter gourd and okra were found to have residues above the maximum residue level.
The information raises concern regarding the quality of organic produce in India, which remains largely unregulated. Retailers often depend on private certifiers or trust their suppliers’ word that the produce is chemical-free. However, the fact that all samples were collected from a single shop in the National Capital points to a non-representative sample.
“We are in the process of collecting data on pesticide residues through 15 laboratories across the country. In Delhi, since there aren’t many organic retailers, we collected samples from one store,” said K.K. Sharma, network coordinator of AINPPR.
The RTI was filed by the Crop Care Federation of India (CCFI), an association of agrochemical industries such as pesticide manufacturers.
“The presence of pesticides in produce sold as organic means there is no regulatory check. Customers are being cheated and the Food Safety and Standards Authority of India has not punished a single violator for selling fake organic products,” said S. Ganesan, an adviser to CCFI. “We also asked the ministry for details of pesticide residues in imported agricultural produce, but the RTI reply states that no such information is available,” he added.
According to the ministry of agriculture, total organic production in the country is estimated at 1.24 million tonnes grown in an area spanning 723,000 hectare. Currently, 12 states are engaged in organic farming, and two—Sikkim and Mizoram—are likely to become fully organic in a few years.
“The organic vegetables with pesticide residues were sourced from a certified supplier in Sonipat, Haryana,” said Ayesha Grewal, owner of The Altitude Store. “The supplier had a certification from Ecocert, one of the largest organic certifiers in the country approved by Apeda (Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority). As a retailer or consumer, if I cannot trust a government-approved certifier who do I fall back on?” asked Grewal.
She said that AINPPR had not bothered to share the results on pesticide residues with the store. “Some months back, we stopped sourcing from the supplier in Haryana—but due to lack of quality and consistency; we were unaware of the presence of pesticide residues,” added Grewal.

On use of oxytocin in milk, HP High Court directs authorities to reply

The Himachal Pradesh High Court recently directed the state food and civil supplies director; the drug controller, the drug controller-general of India, the health secretary of the Central government and the state health safety and regulations director to submit their replies on the issue of the large-scale use of harmful oxytocin vaccine in milk, fruits and vegetables. 
A Division Bench, comprising Chief Justice Mansoor Ahmad Mir and Justice Tarlok Singh Chauhan, passed these orders on a petition taken up suo moto by the Court as a public interest litigation (PIL) on a report published in a Hindi daily on the misuse of the vaccine.
In the reply submitted before the Court, the state government submitted that oxytocin was a drug covered under Schedule H of the Drugs and Cosmetics Act, 1940, and sold strictly on prescription of a registered medical practitioner only. 
There is a proper check on the sale of the injection, and regular inspections of chemists and drug manufacturers are conducted through regulatory mechanisms. 
The government submitted that there were 14 manufacturers of the injection in Himachal Pradesh. It was being manufactured for human use and not for veterinary use, and no contravention with respect to its manufacture, sale and distribution was reported.
It was alleged in the newspaper report that the large-scale use of the oxytocin vaccine was on the rise in Himachal Pradesh in milk, vegetables, fruit and non-vegetarian products, and it was the source of a number of harmful side effects. 
The vaccine was used to increase the milk production of milch cattle, and enlarge the size of vegetables and fruit and to improve their colour and shine.
It could have a wide range of side effects, including brain damage, blood cancer, low blood pressure, silent heart attack, cardiac arithemia, pelvic hematoma and impaired uterine blood flow. 
The news item had also reported that there was large-scale production of oxytocin in the state’s pharmaceutical hubs, Baddi, Barotiwala and Nalagarh, and illegal production in the industrial areas of District Sirmour.
The Court has appointed Advocate Satyen Vaidya as Amicus Curiae in the case and posted the matter for December 22, 2014.

பால் கொள்முதலில் முறைகேடு? குளிரூட்டும் நிலையத்தில் ரெய்டு


ஆத்தூர் : ஆத்தூர் அருகே, ஆவின் பால் குளிரூட்டும் நிலையத்தில், ஆர்.டி.ஓ., தலைமையிலான குழுவினர், அதிரடி சோதனை நடத்தினர்.
ஆத்தூர் அருகே, அம்மம்பாளையத்தில், ஆவின் நிறுவனத்தின், பால் குளிரூட்டும் நிலையம் உள்ளது. இங்கிருந்து, பாக்கெட் பால், நெய், வெண்ணெய் உள்ளிட்ட பால் பொருட்கள் தயார் செய்து, வெளியூர்களுக்கு அனுப்பப்பட்டு வருகிறது.இந்நிலையில், பால் குளிரூட்டும் நிலையத்தில், தனியாரிடம் கொள்முதல் செய்த பாலை, பால் உற்பத்தியாளர்கள் வழங்கும் பாலுடன் கலக்கின்றனர். அதனால், தாங்கள் வழங்கும் பாலின் தரம் குறைந்து விடுவதாக, பால் உற்பத்தியாளர்கள், மாவட்ட கலெக்டர் மகரபூஷணத்திடம் புகார் தெரிவித்தனர்.
அவரது உத்தரவுப்படி, நேற்று காலை, 11 மணியளவில், ஆத்தூர் ஆர்.டி.ஓ., ஜெயச்சந்திரன், தாசில்தார் தேன்மொழி, ஆர்.ஐ., சுப்ரமணி, வி.ஏ.ஓ.,க்கள், திடீர் சோதனை நடத்தினர்.
அப்போது, தனியாரிடம் கொள்முதல் செய்த, 9,120 லிட்டர் பாலை, தடை செய்யப்பட்ட பிளாஸ்டிக் கேனில் எடுத்து வந்ததால், ஐந்து தனியார் மினி சரக்கு வேன்களை பறிமுதல் செய்த ஆர்.டி.ஓ., ஜெயச்சந்திரன், ஆவின் அலுவலர், விவசாயிகளிடம், விசாரணை நடத்தினார்.அப்போது, ஆவின் உதவி மேலாளர் கல்யாணராமன், ""உணவு பாதுகாப்பு தர நிர்ணய சட்டப்படி, உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்களுக்கு மட்டுமே அதிகாரம் வழங்கப்பட்டுள்ளது,'' என, ஆர்.டி.ஓ.,விடம் கூறி, உத்தரவு நகலை காட்டினார்.அதையடுத்து, ஆர்.டி.ஓ., ஜெயச்சந்திரன், மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் டாக்டர் அனுராதாவுக்கு தகவல் தெரிவித்து விட்டு, அங்கிருந்து வெளியேறினார். அதையடுத்து, உணவு பாதுகாப்பு ஆய்வாளர் கோவிந்தராஜ் உள்ளிட்டோர், தனியார் பாலின் தரம் குறித்து, ஒவ்வொரு கேனிலும், ஆய்வு செய்து, மாதிரியை எடுத்தனர்.தனியார் பால் ஏற்றி வந்த, நான்கு வாகன உரிமையாளர் மற்றும் ஆவின் நிறுவனத்தில், அலுமினியம், சில்வர் கேன்களை தவிர்த்து, பிளாஸ்டிக் கேனில் பால் கொள்முதல் செய்தது, சுகாதார வசதிகள் இல்லாதது என, ஆவின் அலுவலருக்கும், உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர் அனுராதா, தனித் தனியாக, நோட்டீஸ் வழங்கினார்.மாதிரி எடுத்துள்ள பாலில், தரம் குறைவு கண்டறிந்தால், கடுமையான நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என எச்சரிக்கை விடுக்கப்பட்டது.

15 ஆயிரம் மதிப்பிலான புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல்

உளுந்தூர்பேட்டை, டிச. 18:
விழுப்புரம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நிலைய அலுவலர் ஆறுமுகம் உத்தரவின் பேரில் நேற்று காலை உளுந்தூர்பேட்டை பேருந்து நிலையம் மற்றும் கடை வீதியில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் முருகன், இப்ராகிம் ஆகியோர் தமிழக அரசால் தடை செய்யப்பட்ட பான்மசாலா, குட்கா உள்ளிட்ட பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்படுகிறதா? என்பது குறித்து 10க்கும் மேற்பட்ட கடைகளில் தீவிர சோதனை மேற்கொண்டனர்.
அப்போது 2 கடைகளில் இருந்து ரூ 15 ஆயிரம் மதிப்பிலான தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்களை பறிமுதல் செய்தனர்.