May 28, 2014

சேலத்தில் காலாவதியான பால், குடிநீர் பாக்கெட்டுகள் பறிமுதல்

சேலம் புதிய பேருந்து நிலையத்தில் உள்ள கடைகளில் உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரிகள் செவ்வாய்க்கிழமை சோதனை நடத்தி, காலாவதியான பால், குடிநீர் பாக்கெட்டுகளை பறிமுதல் செய்தனர்.
சேலம் மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் மருத்துவர் தி.அனுராதா தலைமையிலான உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரிகள் சேலம் மாவட்டத்தில் மாம்பழக் கிடங்குகள், பழச்சாறு, குளிர்பான விற்பனை நிலையங்களில் கடந்த சில நாள்களாக சோதனை நடத்தி வருகின்றனர்.
இந்த நிலையில், புதிய பேருந்து நிலையத்தில் உள்ள கடைகளில் உணவுப் பாதுகாப்பு அலுவலர் மருத்துவர் அனுராதா தலைமையிலான அதிகாரிகள் செவ்வாய்க்கிழமை திடீர் சோதனை நடத்தினர். பேருந்து நிலைய வளாகத்தில் உள்ள தேநீர்க் கடை, பழக்கடை, பழச்சாறு விற்பனை நிலையம், உணவகங்கள் உள்ளிட்ட சுமார் 80 கடைகளில் இந்தச் சோதனை நடைபெற்றது.
இதில், அந்தக் கடைகளில் விற்பனை செய்யப்பட்ட தடை செய்யப்பட்ட போதைப் பொருள்கள், பாக்குகள், போலியான குளிர்பானங்கள், பிஸ்கெட் பாக்கெட்டுகள், 120 பாக்கெட் காலாவதியான குடிநீர், சுமார் 25 லிட்டர் காலாவதியான பால் பாக்கெட்டுகள் உள்ளிட்டவை பறிமுதல் செய்யப்பட்டு அழிக்கப்பட்டன.
இவற்றின் மதிப்பு சுமார் ரூ.10 ஆயிரம் இருக்கும் என்று தெரிவித்த அனுராதா, விதிகளை மீறி தொடர்ந்து செயல்படும் கடைகளின் உரிமங்கள் ரத்து செய்யப்படும் என்றும் எச்சரித்தார்.

சேலம் பஸ்நிலைய கடைகளில் அதிரடி சோதனை: தடைசெய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் விதிமுறையை மீறியவர்களுக்கு நோட்டீசு


சேலம்,மே.28-
சேலம் பஸ் நிலைய பகுதியில் உள்ள கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் நடத்திய அதிரடி சோதனையின்போது தடைசெய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. விதிமுறையை மீறிய கடைகளுக்கு நோட்டீசு வழங்கப்பட்டது.
கடைகளில் சோதனை
சேலம் புதிய பஸ் நிலையத்தில் உள்ள சில கடைகளில் காலாவதியான உணவு பொருட்கள் விற்பனைக்கு வைக்கப்பட்டிருப்பதாகவும், தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை, பான்மசாலா போன்ற பொருட்கள் மறைத்து வைத்து விற்பனை செய்யப்படுவதாகவும், புகார்கள் எழுந்தன. இதனையடுத்து மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் திருமூர்த்தி, பாலு உள்ளிட்டோர் அடங்கிய குழுவினர் நேற்று திடீர் சோதனை நடத்தினார்கள்.
அப்போது அந்த பகுதியில் உள்ள கடைகளில் 3 குழுக்களாக தனித்தனியாக சென்று விற்பனைக்கு வைக்கப்பட்டுள்ள உணவு பொருட்களின் தரம் குறித்து நேரடி பரிசோதனை செய்தனர். அப்போது பல கடைகளில் காலாவதியான தின்பண்டங்கள், தண்ணீர் பாக்கெட்டுகள் மற்றும் குளிர்பானங்கள் விற்பனைக்கு வைக்கப்பட்டிருப்பது தெரியவந்தது.
நோட்டீசு
இந்த சோதனையின்போது சில கடைகளில் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் சிக்கின. இவற்றை அதிகாரிகள் குழுவினர் பறிமுதல் செய்தனர். சிக்கிய பொருட்களின் மதிப்பு பல ஆயிரம் ரூபாய் இருக்கும் என தெரிகிறது.
இத்தகைய பொருட்களை விற்பனைக்கு வைத்திருந்த 5 கடைகளுக்கு அதிகாரிகள் நோட்டீசு வழங்கினார்கள். தடை செய்யப்பட்ட பொருட்கள் மற்றும் காலாவதியான உணவு பொருட்களை விற்பனைக்கு வைத்திருக்கும் கடைகள் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்று உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் எச்சரிக்கை விடுத்து உள்ளனர்.

Hygiene takes a back seat in shops at Salem New Bus Stand

Officials seize rotten fruits and banned tobacco products
Officials from the Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department inspecting the kitchen of a hotel on New Bus Stand premises in Salem on Tuesday.
In a surprise raid carried out in shops on New Bus Stand premises here on Tuesday, officials from the Food Wing seized banned tobacco products and rotten fruits. The officials also found unhygienic conditions in the eateries on the premises.
Three teams led by T. Anuradha, District Designated Officer, Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department and officials raided eateries, fruit and tea stalls, shops selling bakery products and drinking water on the bus stand premises. It was found that most of the eatables were kept in open and exposed to dust and heat. Similarly, drinking water packets were found without manufacturing and expiry date. Officials also found banned tobacco products being sold in shops.
The items were seized and shopkeepers were warned of action if they continued to violate norms.
Later officials found a reputed hotel on the bus stand premises functioning without license. They found food items kept in open, poor hygienic conditions in the kitchen. It was found that ground spices were stored in refrigerator and used when necessary, which the officials say is harmful to health.
Ms. Anuradha told The Hindu that notices were served on the hotelier for not maintaining hygiene.
Officials said that raids would continue in other shops as they have been receiving complaints from the public about lack of cleanliness and sale of banned items. Last week officials raided shops on Old Bus Stand premises and found rotten fruits being used for preparing fresh juices.
Mango godown raided
The team also raided the mango godown in Flower Market area here recently and found wholesalers widely using ethephon for ripening mangoes. Traders said that ethephon was mixed with water and sprayed on the mangoes and kept in airtight chambers. The ethylene gas facilitates ripening of the fruits within 24 hours. The method was cost-effective and the fruit bears the actual colour without change in the taste, they said.
Mangoes grown in Krishnagiri and Dharmapuri would arrive for one more month and the season would end, they said.
Ms. Anuradha said that the alternative method of using ethephon was demonstrated to traders during last season. “Consumption of mangoes ripened using ethephon is safe,” she said.

கோயம்பேடு பஸ் நிலையத்தில் தரமற்ற உணவு பொருட்கள் பறிமுதல்


அண்ணாநகர், மே 28:
கோயம்பேடு பஸ் நிலைய வளாகத்தில், பயணிகளின் வசதிக்காக, ஏராளமான கடைகள், உணவகங்கள் உள்ளன. இந்த கடைகளில் தரமற்ற உணவு பொருட்களை விற்பதாக புகார் எழுந்தது. அதன்பேரில், உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர்கள் சதாசிவம், மணிமாறன், கண்ணன் தலைமையிலான அதிகாரிகள் நேற்று மதியம், இங்குள்ள கடைகளில் திடீர் சோதனை நடத்தினர்.
அப்போது, 24 கடைகளில், காலாவதியான குளிர்பானங்கள், முறுக்கு, பிஸ்கட் மற்றும் வாட்டர் பாக்கெட் உள்ளிட்டவை விற்பது தெரிந்தது. இதையடுத்து, அதிகாரிகள் அவற்றை பறிமுதல் செய்தனர். இதன் மதிப்பு ரூ.10,000 ஆகும். மேலும், கடைக்காரர்களிடம் காலாவதியான பொருட்களை விற்கக்கூடாது என எச்சரிக்கை விடுத்தனர். பறிமுதல் செய்யப்பட்ட உணவு பொருட்களை குப்பை கிடங்கில் கொட்டி அழித்தனர்.


போலி குளிர்பான விற்பனை 'ஜோர்': விழிக்குமா உணவு பாதுகாப்பு துறை?

கோடை வெயில் வறுத்தெடுக்கும் நிலையில், பிரபல பிராண்டுகள் பெயரில், போலி குளிர்பானங்கள் விற்பனை, தமிழகம் முழுவதும் கனஜோராக நடந்து வருகிறது. நோய் பாதிப்பு அதிகரிக்கும் அபாயம் உள்ளதால், உணவு பாதுகாப்புத் துறை, துரித நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டிய அவசியம் ஏற்பட்டுள்ளது.
தமிழகத்தில், கோடையின் தாக்கம் அதிகரித்துள்ளது. வெயில் சுட்டெரிக்கும் நிலையில், அதன் தாக்கத்தில் இருந்து தங்களை காத்துக் கொள்ள, மோர், பழச்சாறு, இளநீர் பருகுவதோடு, தர்பூசணி, வெள்ளரி பிஞ்சுகளை மக்கள் சாப்பிடுகின்றனர். இந்த வரிசையில், குளிர்பானங்கள் முக்கிய இடம் பிடித்து உள்ளன. இந்த சந்தர்பத்தை பயன்படுத்தி, தமிழகம் முழுவதும் சமூக விரோதிகள், போலி குளிர்பானங்களை புழக்கத்தில் விட்டு, கொள்ளை லாபம் ஈட்டுகின்றனர். 
குடிசைத் தொழில்போல், பிரபல பிராண்டுகளின் பாட்டில்களில், போலியாக தயாரித்த பானங்களை அடைத்து, விற்பனைக்கு அனுப்புகின்றனர். ஆரம்பத்தில், 'டாஸ்மாக்' பார்களை மட்டும் குறிவைத்து நடந்த விற்பனை, தற்போது, குக்கிராம பெட்டிக்கடைகள் வரை, நீண்டு உள்ளது. லாபம் அதிகம் கிடைப்பதால், விவரம் தெரிந்தும், தெரியாமலும் வியாபாரிகள் இவற்றை வாங்கி விற்கின்றனர். இவற்றை வாங்கி குடிக்கும் மக்கள், பல்வேறு நோய் பாதிப்பு களுக்கு ஆளாகும் அபாயம் உள்ளது. 'வாந்தி, பேதி ஏற்படுவதோடு, போலி குளிர்பானத்தில் கலருக்காக சேர்க்கப்படும் வேதிப்பொருட்கள், புற்றுநோய் பாதிப்பு ஏற்படுத்தவும் வாய்ப்புள்ளது,' என, டாக்டர்கள் கூறுகின்றனர். இதுபோன்று, தரமின்றி தயாரித்து விற்கப்படும், ஒரு ரூபாய் தண்ணீர் பாக்கெட்டுகளாலும், விபரீத பாதிப்புகள் வர வாய்ப்புள்ளது என, எச்சரிக்கப்படுகிறது. போலி குளிர்பானம், தரமற்ற குடிநீர் விற்பனையை, சுகாதாரத் துறையின் கீழ் செயல்படும், உணவு பாதுகாப்புத் துறை தான் தடுக்க வேண்டும். நோய் பாதிப்புகள் அதிகரிக்கும் முன், இந்த துறை அதிகாரிகள், துரிதகதியில் செயல்பட்டு, போலி குளிர்பானத்தை கட்டுப்படுத்த வேண்டும் என்பதே, மக்களின் எதிர்பார்ப்பு.

தூத்துக்குடியில் அதிரடி - கார்பைடு கல் மூலம் பழுக்க வைத்த 7.50 டன் மாம்பழங்கள் பறிமுதல்

தூத்துக்குடி, மே 28:
தூத்துக்குடியில் செயற்கை முறையில் கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்பட்ட 7.50 டன் மாம்பழங்களை உணவு பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர்.
மாம்பழ சீசன் களைகட்டியுள்ளதால், சேலம் உள்ளிட்ட பல்வேறு இடங்களில் இருந்தும் மாம்பழங்கள் அதிகளவில் தூத்துக்குடிக்கு வந்துள்ளன. பல கடைகளில் பழங்களுக்கு பதிலாக காய்கள் வந்திறங்கியுள்ளதால் அவற்றை செயற்கை முறையில் பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்கின்றனர். இந்த மாம்பழங்களை கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைப்பதாக அதிகாரிகளுக்கு புகார்கள் வந்தன.
இதையடுத்து, தூத்துக்குடி மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் ஜெகதீஷ் சந்திரபோஸ், அதிகாரிகள் ராமகிருஷ்ணன், சந்திரமோகன் ஆகியோரது தலைமையிலான அதிகாரிகள் நேற்று காலை பழக்கடைகள் மற்றும் குடோன்களில் திடீர் சோதனையில் ஈடுபட்டனர்.
தூத்துக்குடி & பாளை ரோட்டில், மாநகராட்சி அலுவலகம் எதிர்புறம் உள்ள பழக்கடையின் குடோனிலும் அதிகாரிகள் சோதனை நடத்தினர். அப்போது அங்கு கார்பைடு கற்கள் மாங்காய்களுக்கு மத்தியில் வைத்து பழுக்க வைக்கப்பட்டிருந்ததை கண்டுபிடித்தனர். மேலும் சட்டவிரோதமாக செயற்கை முறையில் ரசாயன ஸ்ப்ரே மற்றும் கார்பைடு கல் மூலம் பழுக்கவைக்கப்பட்ட 7.50 டன் மாம்பழங்களை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர். இவற்றின் மதிப்பு ரூ.2.50 லட்சமாகும்.
பறிமுதல் செய்யப்பட்ட மாம்பழங்களை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்து அவற்றை பாதுகாப்பாக அழிப்பதற்காக தருவைகுளம் செல்லும் வழியில் உள்ள மாநகராட்சி உரக்கிடங்கிற்கு எடுத்து சென்றனர். தொடர்ந்து இதுபோன்று கார்பைடு கற்களை வைத்து மாம்பழங்கள் பழுக்க வைக்கப்பட்டால் கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் எச்சரித்துள்ளனர்.
தூத்துக்குடி பழக்கடை குடோனில் கார்பைடு கல் மூலம் பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்களை உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் சோதனை நடத்தி பறிமுதல் செய்தனர்.

தூத்துக்குடியில் ரசாயனம் மூலம் பழுக்க வைத்த 7½ டன் மாம்பழங்கள் பறிமுதல் உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் நடவடிக்கை


தூத்துக்குடி, மே.28-

தூத்துக்குடியில் ரசாயனம் மூலம் பழுக்க வைக்கப்பட்ட 7½ டன் மாம்பழங்களை உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர்.
சோதனை
தூத்துக்குடி மாவட்ட கலெக்டர் ம.ரவிகுமார் உத்தரவின் பேரில், மாவட்டம் முழுவதும் மாம்பழங்கள் கால்சியம் கார்பைடு என்னும் ரசாயனம் வைத்து பழுக்க வைக்கப்படுகிறதா என்பதை கண்காணிக்கப்பட்டு வருகிறது. இதற்காக தனித்தனியாக குழுக்கள் அமைக்கப்பட்டு சோதனை நடத்தி வருகின்றனர்.
தூத்துக்குடியில் மாநகராட்சி அலுவலகம் முன்பு உள்ள பழக்கடையில் நேற்று காலை தூத்துக்குடி மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் ஜெகதீஷ் சந்திரபோஸ் தலைமையில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் ராமகிருஷ்ணன், சந்திரமோகன், சிவபாலன் ஆகியோர் திடீர் சோதனை நடத்தினர்.
7½ டன் மாம்பழம் பறிமுதல்
அப்போது அந்த குடோனில் இருந்த மாம்பழங்கள் பழுக்க வைப்பதற்காக கால்சியம் கார்பைடு என்னும் ரசாயனம் பயன்படுத்தப்பட்டு இருப்பது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது. இதைத்தொடர்ந்து அதிகாரிகள் அங்கு வைக்கப்பட்டு இருந்த சுமார் 7½ டன் மாம்பழங்களையும் பறிமுதல் செய்தனர். இதன் மதிப்பு ரூ.1 லட்சம் என்று கூறப்படுகிறது. பின்னர் அந்த மாம்பழங்களை தருவைகுளம் பகுதிக்கு கொண்டு சென்று அழிக்கப்பட்டன.
நடவடிக்கை
இது குறித்து மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் ஜெகதீஷ் சந்திரபோஸ் கூறியதாவது:-
மாம்பழங்களை பழுக்க வைப்பதற்காக கார்பைடு பயன்படுத்தும் போது, அசிட்டிலின் என்னும் கியாஸ் உருவாகும். இந்த கியாஸ் மாம்பழங்களை ஒரே நாளில் பழுக்க வைக்கும். இவ்வாறு பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்கள் பார்ப்பதற்கு அழகாக இருக்கும். அதில் கரும்பு புள்ளிகளும் காணப்படும். இதனை சாப்பிடும் போது, தூக்கமின்மை, உணவு சாப்பிட முடியாத நிலை உருவாகும். தொடர்ந்து இந்த பழங்களை சாப்பிடும் போது, புற்றுநோய் உருவாகும் வாய்ப்பு உள்ளது.
மாம்பழங்களை பழுக்க வைப்பதற்கு மாற்று முறை குறித்து விளக்கி உள்ளோம். அதன்படி ஒரு சதவீதம் எத்திலீனை பயன்படுத்தி மாம்பழங்களை பழுக்க வைக்கலாம். மாம்பழங்களின் தோலில் எத்திலீன் உள்ளது. இதனால் எத்திலீனை பயன்படுத்துவதால் பாதிப்பு ஏற்படாது. அதனை கடைக்காரர்கள் பயன்படுத்த அனுமதிக்கப்பட்டு உள்ளது. அதே போன்று நன்கு பழுத்த மாம்பழங்கள், பப்பாளி, வாழைப் பழத்துடன் சேர்த்து மாங்காய்களை வைப்பதால் தானாகவே மாம்பழங்கள் பழுத்துவிடும். இதனை கடைக்காரர்கள் பயன்படுத்தலாம். இதனை தவிர்த்து தடை செய்யப்பட்ட ரசாயனங்களை பயன்படுத்தினால் சம்பந்தப்பட்டவர்கள் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும்.
இவ்வாறு உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் ஜெகதீஷ் சந்திரபோஸ் கூறினார்.

கார்பைடு கல் மூலம் பழுக்க வைக்கப்பட்ட 7.5 டன் மாம்பழங்கள் பறிமுதல்

தூத்துக்குடியில் செவ்வாய்க்கிழமை கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்பட்ட 7.5 டன் மாம்பழங்களை உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்து அழித்தனர்.
தற்போது மாம்பழ சீசன் களைகட்டியுள்ளதால், சேலம், ராஜபாளையம் உள்ளிட்ட பல்வேறு இடங்களிலிருந்து மாம்பழங்கள் அதிகளவில் தூத்துக்குடிக்கு விற்பனைக்கு வந்துள்ளன. இந்நிலையில், பல கடைகளில் மாம்பழங்களை கார்பைடு கல் வைத்து பழுக்க வைப்பதாக மாவட்ட ஆட்சியருக்கு தகவல் வந்ததாம்.
இதையடுத்து மாவட்ட ஆட்சியர் உத்தரவின் பேரில், உணவு பாதுகாப்பு மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் ஜகதீஷ்சந்திரபோஸ் தலைமையில், உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் ராமகிருஷ்ணன், சந்திரமோகன்,சிவபாலன் ஆகியோர் தூத்துக்குடியில் பல்வேறு பகுதிகளுக்குச் சென்று கடைகளில் திடீர் சோதனை நடத்தினர்.
அப்போது மாநகராட்சி புது கட்டடம் எதிர்புறம் உள்ள கணேசன் மகன் துரைராஜுக்குச் சொந்தமான பழக்கடை மற்றும் குடோனில் சோதனையிட்ட போது, மாம்பழங்கள் கார்பைடு என்ற ரசாயனக் கல் மூலம் பழுக்க வைக்கப்பட்டது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது.
மாம்பழங்களுக்கு இடையே தாள்களில் சுற்றப்பட்ட நிலையில் கார்பைடு கற்கள் இருந்தன. அதையடுத்து அங்கிருந்த 7.5 டன் மாம்பழங்களை உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் பறிமுதல் செய்து, மாநகராட்சி குப்பை கிடங்கிற்கு கொண்டு செல்லப்பட்டு அங்கு அழிக்கப்பட்டது.
இது குறித்து உணவு பாதுகாப்பு மாவட்ட நியமன அலுவலர் செய்தியாளர்களிடம் கூறுகையில், இதுபோன்ற சோதனைகள் தொடர்ந்து நடைபெறும் என்றும், கார்பைடு கல் மூலம் பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்களை உண்பதால் பல்வேறு நோய்கள் உருவாகிறது. எனவே, இத்தகைய செயல்களை தடுப்பதற்கு சோதனைகள் தீவிரமாகும். தொடர்ந்து தவறுகள் செய்தால் சட்டப்படி நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்றார் அவர்.

Huge stock of artificially ripened mangoes seized

14 teams formed to check the practice being adopted by some vendors
DANGEROUS:Food Safety officials inspecting artificially ripened mangoes at a godown attached to a fruit stall in Tuticorin on Tuesday.
Seven and a half tonnes of mangoes, artificially ripened with calcium carbide, were found in a godown attached to a fruit stall opposite Tuticorin Corporation Office on Palayamkottai Road and seized by Food Safety officials on Tuesday.
A team of officials, led by District Designated Officer for Food Safety Dr. M. Jegadis Chandra Bose, found the artificially ripened mangoes during a surprise raid. The seized mangoes, which were unfit for consumption, were destroyed in a compost yard at Tharuvaikulam.
The harmful chemical substance was found concealed under heaps of mangoes. Officials said consumption of artificially ripened mangoes would cause serious health hazards such as stomach ulcer, loss of appetite, insomnia and even lead to cancer. Black spots were found in almost all the seized fruits.
Dr. Bose told The Hindu that 14 teams of Food Safety officials had been formed to check the harmful practice being adopted by somevendors.
On the directive of Collector M. Ravikumar and Commissioner of Food Safety Kumar Jayant, the official teams would intensify raids on fruitstalls and godowns, he added.
The vendors in the district had already been exposed to a new and legitimate method of ripening mangoes ahead of this fruit season. They were trained in using ethylene to ripen mangoes. Ethylene, which was secreted from mango trees, was used in liquid form and applied on mangoes. Mangoes at tender stage could be kept along with ripe papaya and banana, which had high ethylene content, for natural ripening.
“Since mango is a perishable item, it would be difficult to despatch it to quality testing laboratory for tests. Only when mangoes are found concealed along with calcium carbide, they could seized and destroyed,” Dr. Bose noted.

Four arrested for selling tobacco products

Four men who manufactured chewing tobacco using various ingredients and sold it to people including college students were arrested on Monday night, said police officers.
Over Rs. 4 lakh worth of goods were seized from the suspects.
Police sources said the suspects, Tiwari (40) and Sunil (28), both from Choolai, and Parasuram (48) and Rochith (20), both from Mylapore, were producing the banned tobacco items in a house on Nainiappan Street in Chintadripet.
Following a tipoff, a police team raided the house and unearthed 25 kg of a tobacco product locally known as mava and other ingredients.
The four men were arrested and remanded to judicial custody on Tuesday morning, the sources added.

Firm faces charge of selling tobacco-laced chewing gum

Food Safety Week observance begins in city
Food safety authorities have decided to intensify checks on key items such as edible oil, fruits and vegetables
The makers of a leading brand of food items are facing prosecution by the Food Safety and Standards Authority (FSSA) in Kerala for selling a tobacco-laced product as chewing gum.
Authority sources told The Hindu on Tuesday that the food-maker had an array of food products under its brand. The company had a drugs manufacturer’s licence from Maharashtra but was selling the tobacco-laced product illegally because chewing gum is on the list of fooditems.
The food items are not supposed to contain nicotine or tobacco derivatives.
Besides, chewing tobacco is among products banned in the State. Analysis of the samples has been completed and the reports are ready for the Food Safety Authority to conduct further investigations after which the Authority is expected to file for prosecution.
Packets of the product, touted as tobacco chewing gum, contained misleading literature on the uses of the chewing gum.
Safety week
Food Safety Week observance began here on Tuesday with a promise to intensify safety checks on key items such as edible oil, fruitsand vegetables. The observance was inaugurated by Benny Behanan, MLA.
An official said two food inspectors’ squads were in place in the district to intensify collection of samples of food items though edible oil, fruits and vegetables were among key targets for the drive.
A statement issued by the Food Safety Authority said creating awareness among hoteliers and training them to adhere to the new food safety standards were also its aims. The statement said important centres in the district would be chosen as ‘areas of safe food’.
Hoteliers protest
Kerala Hotel and Restaurants’ Association has reiterated that the industry players will extend their full cooperation to the food safety drive but protest against the Food Safety Authority’s act of closing food selling units that were found wanting in standards.
Jose Mohan, general secretary of the association, said on Tuesday that Food Safety Authority officials had to issue improvement notices first to the restaurants. He said the hoteliers had submitted their stand on the issue to FSSA officials in the State.

Food poisoning: probe begins into death of woman

The Assistant Commissioner of the Food Safety Department started an investigation into the incident in which a woman died after consuming biriyani at a function.
Saranya, 22, daughter of Eravil Chandran of Anthikkad, died after consuming biriyani at the marriage fixing ceremony of her neighbour at Anthikkad. Saranya collapsed after reaching her home from the function.
Though she was rushed to hospital, her life could not be saved.
Closure ordered
The Food Safety Assistant Commissioner B. Jayachandran ordered closure of the catering centre that served the biriyani. The catering centre at Puthenpeedika that supplied the biriyani did not have a food safety licence, according to officials.
More than 30 persons, who ate biriyani at the function, were also admitted to various hospitals with vomiting and stomach problems.
Though a preliminary investigation indicated it as a case of food poisoning, only the post mortem report would confirm the reason, Mr. Jayachandran said.

Food Safety Week Observance Begins

THIRUVANANTHAPURAM: Chief Minister Oommen Chandy on Monday said that there would be nocompromise with regard to safety of food being served in restaurants and the safety of fruits/ vegetables sold in the state.
“Traders who do not give importance to the healthof people will be taken to task.
“The help of other businessmen will be sought to bring these traders to the limelight,” he said while inaugurating the Food Safety Week here.
Stating that funds were not an issue with regard to food safety, Chandy said that thegovernment had provided enough staff and funds to the Food Safety Department. Meanwhile, Health Minister V S Sivakumar said that food safety offices would be started in all the Assembly constituencies.
Food safety activities will be intensified in coordination with the MLAs, local bodies and other people’s representatives.
Mayor K Chandrika, District Collector Biju Prabhakar, Food Safety Commissioner K Anil Kumar and Joint Food Safety Commissioner D Sivakumar were present.

Corporation seizes 1.5 tonnes of artificially ripened mangoes


City corpn-food dept relation turns sour over ripe mangoes

If mangoes ripened using chemicals isn't bad enough, two government agencies mandated to prevent such health hazards are now fighting with each other over procedures and powers.
At loggerheads are Chennai Corporation and the state food safety department. The food safety commissioner recently wrote to the commissioner of municipal administration, urging the city corporation not to interfere with the department's work.
While food safety officials say they are entitled to conduct raids under the Food Safety and Standards Act 2006, the corporation's health department officials argue that they are in charge of maintaining hygiene of food products.
TOI has a copy of a letter sent by food safety commissioner Kumar Jayant to the commissioner of municipal administration, saying local bodies giving food licences is in contravention to the Food Safety and Standards Act, 2006. It would have been good if the two agencies were vying with each other to make our food safer, but the results don't indicate that: Cancer-causing calcium carbide continues to be used by mango traders in the city. The latest incident to miff the food safety department is the corporation's health department seizing 1.5 tonnes of artificially ripened mangoes from Kodambakkam on Monday . The reason: The food safety department was not kept in the loop.
“The civic body doesn't have any right to seize food items after the Food Safety Act came into force. But the corporation has been seizing food items despite a letter from our department to the municipal administration department to regulate such un authorised acts,“ said an official. The corporation has been seizing artificially ripened mangoes, rotten meat, and some banned tobacco products.
The civic body's health department says its officers have to step in since the food safety department doesn't have the resources to conduct raids. “We have the rights to check sanitary and hygienic conditions at eateries. We cannot ignore other food items when we receive a complaint from people,“ said an official.
Consumer activists say the two agencies should be working in tandem. “There should be a combined drive to curb the sale of low quality food products. There is rampant sale of artificially ripened mangoes across the city .
But food safety department checks only at Koyambedu and T Nagar,“ said V S Suresh, a consumer activist.
Food safety department officials confide that there is shortage of hands to conduct inspections.

4 selling chewing tobacco mixed with ganja to students nabbed

A four-member gang was arrested in Chintadripet for making `mawa' (a form of chewing tobacco) laced with ganja and supplying it to school and college students on Monday .
The four men -Tiwari, 40, Sunil, 28, of Choolai, Parasuraman, 48, and Rohith, 20 of Mylapore -had rented a house in Nainiyappan street, Chintadripet, for the past six months, said police.
On a tip that the house was being frequented by school and college students, on the orders of commissioner S George, a special police team headed by deputy commissioner S Jayakumar raided the house.
They seized 25kg of mawa, 5kg of jardha (a kind of tobacco), 10kg of slaked lime, 600 packets of mawa and the grinder used to prepare the items worth about ` `4 lakh.
Police said the men brought the ingredients with them in trains from Assam and Bihar every month.
To escape police, they would travel in unreserved compartments and hop off the train before it reached Chennai Central railway station.
They made mawa by mix ing jardha, slaked lime, ganja and jaggery made from palm wine and chebula fruit.
They were supplying it to school and college students for `20 a packet.
Doctors say chewing tobacco increases risk of cancer of the mouth, liver, cervix, stomach, prostate and lung. Other side effects include rapid heartbeat, low blood pressure and worsening of asthma.
“Their customers were mainly students and construction workers who buy in bulk and supply it to their co-workers. Their business grew mostly through word of mouth,“ said an investigating officer.
Police arrested them for selling banned substances and remanded them in judicial custody .

Farmers split over ban on chemical spray on apples

Shimla, May 27
The state government has cited the advisory issued by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) for justifying a phase-wise ban on the overuse of “ethereal or chemical colour spray” on apple. But the ban has evoked a mixed response from farmers who cite lack of scientific data on the harmful effects of the use of chemical colour spray.
“The ban on ethereal spray, as it is popularly known among farmers, has confused apple farmers at a time when the season is just a month away,” said Rakesh Singha, a CPM leader and president of the Himachal Apple Growers Association. “When there is no scientific basis to justify the ban, the government is only playing to the gallery,” he said.
But there are other farmers who hail the ban. “The colour spray creates a glut in the market. Farmers resort to spray to hit the market early to fetch a good price. The spray impedes the natural process, and buyers, when take the fruit to southern markets, suffer heavy losses as the fruit rots by then and in turn, farmers do not get payments from them,” said Balbir Chajta, a grower from Jubbal.
Prakash Thakur, vice-chairperson, Himachal Pradesh Horticultural Produce Marketing and Processing Corporation (HPMC), said the FSSAI had issued an advisory in May 2010, checking the misuse of “ethereal or colour sprays” on apples or other fruit as it was turning harmful in the long run.
“The government is only restricting its overdose, which is harmful for the fruit and consumers, in a phased-manner. The growers, who oppose it, have not asked Dr YS Parmar Horticultural University to suggest some less harmful sprays for the purpose,” he said.
Experts said some greedy contractors resort to a heavy dose of colour spray on apples to capture the early market to get maximum profit. “The spray overdose enhances the ripening of the fruit and result in a glut in the market. Consumers also get the fruit which is not of good quality," said Dr Vijay Thakur, Vice-Chancellor, Dr YS Parmar Horticultural University.

Old food found at World Cup team hotels

RIO DE JANEIRO: A Brazilian consumer defense agency said it's found past-expiration foodin the hotels where national soccer teams from Italy and England will stay during the World Cup.
The Rio de Janeiro state agency said on its website late Monday that the inspections were part of an effort to enforce food safety codes ahead of next month's tournament.
At the Hotel Portobello where Italy will stay, inspectors discovered 55 pounds (25 kilograms) of pasta, shrimp, salmon and margarine kept past itsexpiration date. Inspectors there tossed another 53 pounds (24 kilograms) of food because there was no visible safe date on its label.
Team England will stay at the Royal Tulip Hotel. A search there turned up 4.5 pounds (2 kilograms) of butter, Parma ham and salmon too old for consumption.
The agency also said both hotels didn't provide condoms for sale at cost, nor information about sexually transmitted diseases, as required by law.
Both hotels have 15 days to make official explanations to the government agency. Only then would any fines be levied.
There was some good news for soccer teams in the raids. The agency said that inspectors found no problems at the Hotel Caesar Park, where Holland's squad will be based.

To promote safe local products, Kerala’s government implementing HACCP

The Kerala government is implementing the Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) system with a mission to promote food products made in the southern state and improve its food safety standards. 
With developing towns and urbanising villages, food safety faces a number of difficulties in Kerala. Food poisoning, the sale of unsafe food and heavy contamination were reported in many parts of the state.
HACCP will be implemented by a committee comprising 19 members, who would be selected from different departments of the government and work along with National Centre for HACCP Certification.
It would be represented by the state food safety commission, and the departments of industries and commerce, agriculture, animal husbandry and dairy development. The system would enable the government and food processing firms to avoid any quality issues in the process of food production.
An official from the industries and commerce department said, “The system would not only ensure finished product inspection, but also design measurements to reduce the risks in the process of food production, thus raising the state food processing sector’s standard to a global level.” 
“As a production monitoring system, HACCP is expected to rewrite the structure of food production and standards in the states. As a tourist-friendly state, Kerala has lot of potential to promote its food and new food products,” he added. 
“The government is optimised to exploit this opportunity, and would encourage the food processing industry in the state,” the official stated. S Sudarsanan, Kerala’s chief food safety officer, said, “HACCP deals with various factors that influence the quality of food materials produced.” 
“The system would act as a preventive body and help food processing industries to increase their standards to a global level. With coordination and participation from the different departments of the government, food products made in the state would get a heavy push in the market,” he added.

Chinese Cabinet issues strict food safety guidelines


The Chinese State Council report said on Tuesday that more efforts will be directed at improving food safety in meat products and “punish those who illegally purchase, produce or sell sick or dead animals” [Xinhua]
The Chinese Cabinet has issued fresh guidelines to implement food safety this year that includes stricter supervision of China’s multi-billion dollar infant formula business, a government statement said on Tuesday
The Chinese government has vowed a crackdown on land and water pollution and on the usage of banned pesticides and veterinary drugs, the statement said.
“The quality of baby formulas will be strictly monitored and a campaign will be made to crack down on any illegal use of food additives,” said the statement.
On October 14, global milk powder company Danone Corp said it would replace managers in China after state-owned CCTV broadcast a report that the company’s formula unit — Dumex — had bribed doctors in the northern city of Tianjin to gain better access for its product.
China’s anti-monopoly regulator National Development and Reform Commission (NDRC) handed down record fines to six milk powder companies, including Mead Johnson Nutrition Co and Danone SA last year.
Meanwhile, the Chinese State Council report said on Tuesday that more efforts will be directed at improving food safety in meat products and “punish those who illegally purchase, produce or sell sick or dead animals”.
Campaigns will be run to improve food safety in the rural areas, the statement added.
Draft amendments to the Food Safety Law released in October last year said China will triple the fines for severe food safety violations, and those jailed for such crimes will be banned forever from the food industry.
According to a survey conducted by people.com.cn ahead earlier this year, food and drug safety came in third on a list of national issues the Chinese are most worried about, outranked only by social security and the anti-corruption crackdown.

Only adjudicating officers can impose fine on luxury hotels: Hoteliers


Hoteliers’ associations stated that only adjudicating officers could impose fines on luxury hotels, and stated that food safety officers (FSO) should also comply with the legal procedure while initiating action against errant hoteliers. 
This highlights their unhappiness about being served closure notices by the latter (who have no legal right to do so), and has come in the wake of the introduction of more stringent regulations by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). 
Food business operators (FBO) are expected to adhere to 30 safety, hygiene and sanitary guidelines, but they are finding it difficult to do so. Raids on luxury hotels by Food and Drug Administration (FDA) revealed that they weren’t meeting the norms either.
Amrik Singh, who heads the Navi Mumbai Hotel Owners’ Association, said that unscrupulous FSO threatened to close their establishments, but only adjudicating officers were authorised to take action. 
Jose Mohan, state secretary, Kerala Hotel and Restaurant Association (KHRA), said, “We have welcomed the efforts of FSSAI to ensure the hygiene and quality of the foods, which is affected by a number of factors, including the presence of migrant workers.”
He added, “When hotels have been asked to comply with the Food Safety and Standards Act (FSSA), 2006, why are FSO not following the legal procedures? They can only serve improvement notices.”
“They can down the shutters of an eatery or a luxury hotel only if it fails to improve its quality standards within 20-30 days from the date an improvement notice is served,” Mohan said.
“Only adjudicating officers can take action against us,” he reiterated, informing that Kerala did not have an adjudicating officer. Abdul Jaleel, the southern state’s assistant food safety commissioner, said the FSSAI norms were easy to implement.
“Hoteliers should follow them, and would not be asked to down shutters for silly reasons by FSO. But even they should ensure that all the norms are implemented.We would look into the matter of FSO taking action instead of adjudicating officers,” he added