Jan 6, 2014

அம்பை வட்டார பகுதியில் கலப்பட உணவு பொருட்கள் விற்ற வியாபாரிகள் மீது வழக்கு உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் தகவல்

வி.கே.புரம், ஜன.6:
அம்பை வட்டார பகுதியில் கலப் பட உணவு பொருட்கள் விற்ற வியாபாரிகள் மீது வழக்கு தொடர நடவடிக்கை எடுக்கப்பட்டுள்ளதாக உணவு பாதுகாப்பு அலுவ லர் தெரிவித்துள்ளார். 
அம்பை வட்டார பகுதியில் கலப்பட உணவு பொருட்கள் மற்றும் அர சால் தடை செய்யப்பட்ட பான்பராக், நிக்கோட்டின் கலந்த புகையிலை ஆகி யவை விற்கப்படுவதாக மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புதுறை நியமன அலுவலர் ஜெகதீஸ் சந்திரபோசுக்கு தகவல் கிடைத்தது. இதையடுத்து அவரது உத்தரவின்பேரில் அம்பை வட்டார உணவு பாதுகாப்பு அலுவ லர் நாகசுப்பிரமணியன் தலைமையில் அதிகாரிகள் பிரம்மதேசம், சிவந்திபுரம், ஆறுமுகம்பட்டி மெயின் ரோடு பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் திடீர் சோதனை நடத்தினர். இந்த சோதனையில் கலப்பட உணவு பொருட் கள் மற்றும் பான்பராக், நிகோடின் கலந்த புகை யிலை விற்பனை செய்த வியாபாரிகளிடம் உணவு மாதிரி எடுக்கப்பட்டு ஆய்வு கூடத்துக்கு அனுப்பப்பட்டது. இதில் உணவுபொருட்கள் அனைத்தும் கலப்படம் என அறிக்கை வந்தது. இதையடுத்து கலப்பட உணவு பொருட் கள் மற்றும் பான்பராக், புகையிலை விற்ற வியாபாரிகள் மீது வழக்கு தொடர அனுமதி கேட்டு உணவு பாதுகாப்பு ஆணையருக்கு கடிதம் அனுப்பப்பட்டுள்ளதாக அம்பை வட்டார உணவு பாதுகாப்பு அலுவ லர் நாகசுப்பிரமணியன் தெரிவித்தார். 
மேலும் பொது மக்கள் உணவு பொருட்களை வாங்கும் போது தரமான பொருட்களை வாங்க வேண்டும் என்றும் உணவு பொருட்களில் தயாரிப்பு தேதி, காலாவதியான தேதிகளை பார்த்து வாங்க வேண்டும் என அவர் தெரிவித்தார். உடன் அம்பை நகராட்சி உணவு பாது காப்பு அலுவலர் நாகரா ஜன், மேலநீலிதநல்லூர் வட்டார உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் ரமேஷ் ஆகியோர் உடனிருந்தனர்.

DINAKARAN NEWS


பரமக்குடி நகரில் ஹோட்டல்களில் சுகாதார சீர்கேடு அதிகாரிகளின் மெத்தனம் நீடிப்பு

பரமக்குடி, ஜன. 6:
பரமக்குடி நகரில் உள்ள பல்வேறு ஹோட்டல்களில் வழங்கப்படும் குடிநீர் மற்றும் உணவில் சுகாதாரகேடு ஏற்பட்டு இருப்பதாகவும், அதை தடுக்க வேண்டிய அதிகாரிகள் மெத்தனமாக செயல்படுவதாகவும் குற்றச்சாட்டு எழுந்துள் ளன. 
பரமக்குடி நகரில் பெரிய ஹோட்டல்கள், சிறிய ஹோட்டல்கள் என மொத்தம் நூற்றுக்கும் மேற்பட்ட ஹோட்டல்கள் மற்றும் 50க்கும் மேற்பட்ட சாலையோர உணவு கடைகளும் செயல்பட்டு வருகின்றன. இந்த ஹோட்டல்களுக்கு பெரும்பாலும் வெளியூர்களில் இருந்து வருபவர்களும், பரமக்குடியை சுற்றியுள்ள கிராம மக்களும் செல்கின்றனர். ராமேஸ்வரம் கோயிலுக்கு வந்து செல்லும் சுற்றுலாப் பயணிகளும் பரமக்குடி ஹோட்டல்களுக்கு சாப்பிட வருகின்றனர். 
பெரும்பாலான ஹோட்டல்களில் சாப்பிட வருபவர்களுக்கு சுகாதாரமற்ற குடிநீர் வழங்கப்படுகிறது. இந்த குடிநீர் குடிக்க முடியாத அளவு உப்பு தன்மை கொண்டதாக உள்ளது. உணவு வகைகளும் தரமற்று இருப்பதாகவும் விலை கூடுதலாக இருப்பதாகவும் குற்றச்சாட்டு எழுந்துள்ளது. 
மேலும் சாலையோரம் உள்ள சில ஹோட்டல்களில் சுத்தம் செய்யப்படாத மேஜை, கழுவப்படாத டம்ளர், து�சி கலந்த குடிநீர் வழங்கப்படுவதாகவும், அரசு தடை செய்துள்ள பிளாஷ்டிக் பேப்பரில் உணவு பறிமாறப்படுவதாகவும் கூறப்படு கிறது. 
இவற்றை தடுக்க வேண்டிய உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் அவ்வப்போது இந்த ஹோட்டல்களுக்கு சென்று பரிசோதனை நடத்துகின்றனர். அப்போது சில குறைபாடுகளை சுட்டிக்காட்டி சிறிய தொகையை அபராதமாக விதிக்கின்றனர். அந்த தொகையை செலுத்திவிட்டு மீண்டும் ஹோட்டல் உரிமையாளர்கள் தங்கள் விருப்பத்திற்கு செயல்பட்டு வருகின்றனர் என்ற குற்றச்சாட்டும் எழுந்துள்ளது. 
இதுகுறித்து சரவணன் கூறியதாவது: “குறிப்பிட்ட சில ஹோட்டல்களை தவிர மற்ற அனைத்து ஹோட்டல்களிலும் குடிநீர் மற்றும் உணவில் சுகாதார சீர்கேடு உள்ளது. சாலையோர கடைகளில் சுகாதாரம் என்பது முழுமையாக கிடையாது. அதிகாரிகள் நடவடிக்கை எடுத்து ஹோட்டல்களில் சுகாதாரத்தை மேம்படுத்த வேண்டும்” என்றார். 

Training in safe cooking for Anganwadi, noon meal workers

Tasks under Food Safety and Standards Act to be explained 
The training programme for noon meal and Anganwadi cooks held at Kinathukadavu block in Coimbatore district. 
The Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department (Food Safety Wing) has begun a programme to train 7,000 noon meal workers in Government schools and Anganwadi centres in Coimbatore in safe and hygienic cooking practices.
This follows a directive issued by Tamil Nadu Food Safety Commissioner Kumar Jayanth during October following the death of 20 children after having poisoned midday meal at a school in Bihar.
Samples to be tested
R. Kathiravan, Designated Officer of Food Safety Wing, told The Hindu that once the training was completed, samples would be taken from cooking centres and tested for quality. Coimbatore has one of the six Government food testing laboratories in Tamil Nadu approved under Food Safety and Standards Act.
The workers would also be explained their responsibilities under this Act, which holds food organisers liable in case of food poisoning.
The workers have to submit fitness certificates attesting that they were not suffering from any communicable disease or skin ailments. The Act also required them to maintain a personal hygiene. Training in safe storage of water and raw materials for cooking especially the perishable commodities would also be given.
The cooks would also be instructed to store samples of the cooked food before and after serving the students and keep them for one day. In case of food poisoning, these samples would be used to ascertain the causes.
Further, the Designated Officer said that the cooks would also be taught how to remove the residue of fertilizers and pesticides from green vegetables. The location of kitchen and proper ventilation were also vital.
The training programme was being held in batches. As many as 700 workers had already been trained in Madukkarai and Kinathukadavu blocks. The remaining blocks would also be covered by the end of January, Mr. Kathiravan said.
Coimbatore district had 1,686 Anganwadi centres and 1,299 noon meal centres in the Government and Corporation schools.
Anganwadi centres are run by Integrated Child Development Services, a Central Government-sponsored social welfare scheme, to tackle malnutrition and health problems in children and their mothers.

Expired food products seized

Food Safety Department personnel conducted surprise check in a shop in the new bus stand in the town on Friday and seized expired food products. The raid was conducted on the direction of Collector Darez Ahamed following the receipt of a complaint. A team of officials led by Pushparaj, district designated officer, conducted the check and seized the goods. The shopkeepers were advised to keep food products in a hygienic condition.

Anti-adulteration drive to go on, says municipal corporation

Srinagar, January 5
After crackdown on firms selling substandard food products, the Srinagar Municipal Corporation (SMC) said its drive would be continued throughout the year to ensure that no low quality food was sold anywhere in the city. 
An SMC official said commissioner of the corporation GN Qasba had passed instructions to the health officer to intensify its anti-adulteration drive rigorously and ensure that no low quality food was sold anywhere within the municipal limits.
Following reports of substandard food products sold by leading business groups, the High Court had last month directed three leading companies to deposit Rs 10 crore each.
The court was hearing a PIL seeking to implement the Food Safety Standards Act in the state to check adulteration. The orders had been passed days after the health wing of the SMC had decided to initiate legal action against several leading business groups found selling substandard food items. The products were found substandard after the SMC for the first time had sent samples to referral laboratories outside the state for quality check.
Meanwhile, a team led by SMC health officer Shafqat Khan had destroyed a large quantity of open spices, including turmeric and fennel powder, during a market check yesterday.
Khan said the sale of open spices was banned under the Food Safety and Authority Act, 2006, and no colouring agent had to be present in these spices. He said action was taken after the SMC had received several complaints from the Athawajan and Batamaloo areas that some unscrupulous traders were selling open spices, which were not in conformity with rules and regulations.
“These spices are substandard and are of low quality, which is harmful to health and nobody will be allowed to sell this lot within the jurisdiction of municipal limits,” Khan added.