May 29, 2016

பிரெட் சாப்பிட்டால் புற்றுநோய்?


முன்பெல்லாம் காய்ச்சலோ உடல் நலிவோ ஏற்பட்டால்தான் பிரெட் எனப்படும் ரொட்டி வகையறாக்களைச் சாப்பிடுவோம். இப்போது நகரங்களில் பெரும்பாலான வீடுகளில் காலை உணவு, ரொட்டிகளால் அமைகிறது.
தீயில் வாட்டியோ, நெய் அல்லது வெண்ணெய் தடவியோ, நடுவே காய்கறிகளை வைத்துச் சாண்ட்விச் என்ற பெயரிலோ, முட்டை விரும்பிகளாக இருந்தால் பிரெட் ஆம்லெட் வடிவிலோ ரொட்டிகளைச் சாப்பிடுகிறார்கள். தெருவுக்குத் தெரு துரித உணவகங்களும் பேக்கரிகளும் நிறைந்திருக்கும் சூழலில் பிரெட், பர்கர், பாவ் பாஜி, பீட்ஸா போன்றவற்றைச் சாப்பிடுகிறவர்களின் எண்ணிக்கை அதிகரித்துவருகிறது.
‘கோதுமை மாவு அல்லது மைதா மாவில் செய்யப்படும் ரொட்டி வகைகள் கார்போஹைட்ரேட் நிறைந்தவைதானே’ என்று படித்தவர்களும், ‘டாக்டரே சாப்பிடச் சொல்றாங்க. அதுல என்ன கெடுதல் இருக்கப் போகுது?’ என்று படிக்காதவர்களும் நினைப்பதில் தவறேதும் இல்லை.
சாத்தியமும் நிகழ்தகவும்
உலகச் சுகாதார மையத்தின் ஓர் அங்கமாகச் செயல்பட்டுவருகிறது புற்றுநோய் ஆராய்ச்சிக்கான சர்வதேச அமைப்பு. இந்த அமைப்பு உலகம் முழுக்கப் பல்வேறு மாதிரிகளைப் பரிசோதித்து அவற்றில் மனிதர்களிடமும் விலங்குகளிடமும் புற்றுநோயை உண்டாக்கக்கூடிய பொருட்களை ஐந்து வகையாகப் பிரித்துப் பட்டியலிட்டிருக்கிறது.
புற்றுநோயை நிச்சயம் உருவாக்கும் ஆபத்து கொண்டவற்றை ‘கிரேட் 1’ என்று வகைப்படுத்தியிருக்கிறது. முதலுக்கும் கடைசிக்கும் இடைப்பட்ட நிலையில் இருக்கிறவற்றை 2A, 2B என்று இரண்டு வகையாகத் தரம் பிரித்திருக்கிறார்கள்.
அவை நோய் ஏற்படுத்துவதற்கான சாத்தியம் உள்ளவை (Possibly), நிகழ்தகவு கொண்டவை (Probably). இதில் புற்றுநோயை உண்டாக்கும் சாத்தியம் கொண்டவை பட்டியலில் இடம்பெற்றிருக்கிறது பொட்டாசியம் புரோமேட். நிகழ்தகவு கொண்டவை என்ற பிரிவில் இடம்பெற்றிருக்கும் பொருட்களைச் சாப்பிடுவதால் புற்றுநோய் வரும் என்பது நிச்சயமில்லை. அதனால் அதில் ஆபத்து குறைவு.
அனைத்திலும் ஆபத்து
புற்றுநோயை உருவாக்கும் என்பதால் உலக அளவில் பல்வேறு நாடுகள் பொட்டாசியம் புரோமேட்டுக்கு ஏற்கெனவே தடை விதித்திருக்கின்றன. ஆனால் பொட்டாசியம் புரோமேட், ஆக்ஸிஜனேற்றம் அடைந்து புரோமைடாகிவிடுவதால் அதனால் எந்த ஆபத்தும் இல்லை என்ற சமாதானத்துடன் இந்தியா அதன் பயன்பாட்டுக்கு அனுமதியளித்திருந்தது.
அறிவியல் மற்றும் சுற்றுச்சூழல் மையம் சமீபத்தில் வெளியிட்டிருக்கும் ஆய்வு முடிவைத் தொடர்ந்து உண்ணும் பொருட்களில் பொட்டாசியம் புரோமேட்டைப் பயன்படுத்தத் தடை விதித்திருக்கிறது இந்திய உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தரக் கட்டுப்பாட்டு ஆணையம் (FSSAI).
உத்தரவாதம் என்ன?
பிரெட் வகைகளில் மட்டுமல்லாமல் காபியில் தொடங்கி அழகு சாதனப் பொருட்கள், மின்னணு சாதனங்கள் போன்ற நாம் தினமும் பயன்படுத்தும் பல்வேறு பொருட்களிலும் பொட்டாசியம் புரோமேட் இருக்கிறது. மக்கள் நலனில் அக்கறை கொண்ட அரசு, கேடு விளைவிக்கும் பொருட்களை நிச்சயம் தடை செய்திருக்கும் என்ற நம்பிக்கையில்தான் பொதுமக்கள் பல்வேறு பொருட்களைப் பயன்படுத்தியும் சாப்பிட்டும் வருகிறார்கள்.
இப்படித் திடீரென வெளியாகும் ஆய்வக முடிவுகள் அந்த நம்பிக்கையை நீர்த்துப் போகச் செய்கின்றன. இன்னும் எத்தனை வேதிப்பொருட்கள் இப்படி ஆய்வுக்கு உட்படுத்தப்படாமல் நாம் சாப்பிடும் பொருட்களில் நிறைந்திருக்கிறதோ என்ற கேள்வியும் எழத்தான் செய்கிறது.
வேதிப் பொருட்கள் குறித்தோ அவற்றின் தீங்கு குறித்தோ அறியாத ஒரு சாதாரணக் குடிமகன் எந்த அடிப்படையில் ஒரு உணவைச் சாப்பிடுவது? அவருடைய நல்வாழ்வுக்கான உத்தரவாதம் என்ன?
“இந்த ஒரு வேதிப்பொருள் மட்டுமல்ல, கிட்டத்தட்ட நாற்பதாயிரம் வேதிப் பொருட்கள் உணவு தயாரிப்பிலும் பதப்படுத்துதலிலும் பயன்படுத்தப்படுகின்றன. உலக அளவில் தடை விதிக்கப்பட்டிருக்கும் பல்வேறு பூச்சிக்கொல்லிகளையும் உரங்களையும் இந்தியாவில் இன்னும் பயன்படுத்திக்கொண்டுதான் இருக்கிறோம்.
மக்களுக்கும் சூழலுக்கும் கேடு விளைவிக்கும் பொருட்களைக் கட்டுப்படுத்துவதிலும் அவற்றைத் தடை செய்வதிலும் அரசும் தரக் கட்டுப்பாட்டு ஆணையமும் காட்டும் மெத்தனமே இதற்குக் காரணம்” என்று சொல்கிறார் பாதுகாப்பான உணவுக் கூட்டமைப்பைச் சேர்ந்த அனந்து.
விழிப்புணர்வே மாமருந்து
மக்கள் விழிப்புடன் இருப்பதும் அறியாமையில் இருப்பவர்களிடம் விழிப்புணர்வை ஏற்படுத்துவதும்தான் இதற்குத் தீர்வாக இருக்க முடியும் என்கிறார் அவர்.
“இன்று திரும்பிய பக்கமெல்லாம் வேதிப்பொருட்களின் ஆட்சி. நம் வீட்டுச் சமையலறையைக்கூட அவை விட்டுவைக்கவில்லை. சுவையூட்டிகள், மணமூட்டிகள், நிறமூட்டிகள், துரித உணவு வகைகள் என்ற போர்வையில் வேதிப் பொருட்கள் நம்மை ஆக்கிரமித்திருக்கின்றன.
தினசரிச் சமையலில் கூடுமானவரை செயற்கை வேதிப்பொருட்களைக் குறைக்க வேண்டும். உணவுப் பொருள் என்றால் ஒரு நாளுக்குள் அது கெட்டுப்போக வேண்டும். ஆறு மாதம் முதல் ஒரு வருடம்வரை கெடாமல் இருந்தால், அது எப்படி உண்ணத் தகுந்த பொருளாகும்?
கண்ணைக் கவரும் நிறத்திலும் வடிவத்திலும் அடுக்கிவைக்கப்பட்டிருக்கும் பொருட்கள் ஆரோக்கியத்துக்கான சாவு மணி என்பதை உணர வேண்டும். தவிர்க்க முடியாத சூழ்நிலையில் மட்டுமே பிரெட், பிஸ்கட் போன்றவற்றைச் சாப்பிடுவது என்ற உறுதி ஒவ்வொருவருக்கும் வேண்டும். நம் பாரம்பரியச் சமையலில் ஏராளமான அற்புதங்கள் நிறைந்திருக்கின்றன. அவற்றைக் கடைப்பிடித்துவந்தாலே போதும், நலவாழ்வு வசமாகும்” என்கிறார் அனந்து.
அளவுக்கு மிஞ்சினால் ஆபத்து
எந்தவொரு வேதிப்பொருளும் அளவுக்கு மிஞ்சும்போதுதான் ஆபத்து. அது பொட்டாசியம் புரோமேட்டுக்கும் பொருந்தும். இது சிறந்த ஆக்ஸிஜனேற்றி என்பதால் பிரெட் தயாரிப்பிலும் பேக்கரி துறையிலும் பொருட்களை உப்பச் செய்யவும், மிருதுவாக்கவும் பயன்படுத்தப்படுகிறது.
தயாரிப்பின்போது முழுமையாக ஆக்ஸிஜனேற்றம் அடையாமல் கசடாக இருக்கும் பொட்டாசியம் புரோமேட்டின் அளவு அதிகமாக இருந்தால், அது மனிதர்களிடம் புற்றுநோயை ஏற்படுத்துவதற்கான சாத்தியம் அதிகம்” என்கிறார் வேதியியல் துறை உதவிப் பேராசிரியர் ஜான் மரிய சேவியர். பிரெட் தயாரிப்பில் 50 (p.p.m.) அளவிலும் பேக்கரி பொருட்களில் 20 (p.p.m.) அளவிலும் பொட்டாசியம் புரோமேட்டைப் பயன்படுத்தலாம் என அனுமதித்திருக்கிறது இந்திய உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர கட்டுப்பாட்டு ஆணையம் (FSSAI).
இந்த அளவுகள் நேர்மையாகக் கடைப்பிடிக்கப்படுகின்றனவா என்பது சந்தேகமே என்கிறார் இவர். “உணவுப் பொருள் தயாரிப்பின் எந்த நிலையிலும் வேதி மாற்றம் ஏற்படலாம் என்பதால், பயன்படுத்தப்படும் பாத்திரத்தில் தொடங்கி ஒவ்வொன்றையும் ஆய்வுக்கு உட்படுத்தித் தரச் சான்றிதழ் வாங்குவது முக்கியம்.
உணவுப் பொருளில் சேர்க்கப்படும் வேதிப்பொருட்களின் பெயர்களைக் குறிப்பிட்டால், அது மக்கள் மத்தியில் அச்சத்தை ஏற்படுத்தும் என்பதால் குறியீடுகள் (Code) மூலம் குறிப்பிடுகிறார்கள். மக்களிடம் விழிப்புணர்வு அதிகரித்துவரும் இந்தக் காலத்தில் குறியீடுகளைத் தவிர்த்துவிட்டு வேதிப்பொருட்களின் பெயர்களை அச்சிட்டால் தரத்தைச் சரிபார்த்து வாங்க முடியும்” என்கிறார் மரிய சேவியர்.
ஆனால் புதுடெல்லியைச் சேர்ந்த அறிவியல் மற்றும் சுற்றுச்சூழல் மையம் சமீபத்தில் வெளியிட்டிருக்கும் ஆய்வு முடிவுகள், நம் நினைப்பைத் தகர்க்கின்றன. ரொட்டி, பாவ், பர்கர், பன், பீட்ஸா போன்றவற்றில் புற்றுநோயை உருவாக்கக் கூடிய வேதிப்பொருட்கள் இருப்பதாக இந்த மையம் தெரிவித்திருக்கிறது.
“டெல்லியில் நாங்கள் பரிசோதித்த மாதிரிகளில் 84 சதவீத மாதிரிகளில் பொட்டாசியம் புரோமேட், பொட்டாசியம் அயோடேட் இருப்பது கண்டறியப்பட்டது. எங்கள் ஆய்வக முடிவை உறுதி செய்வதற்காகத் தனியார் பரிசோதனை மையம் ஒன்றில் சோதனைக்கு அனுப்பினோம்.
அந்த முடிவு எங்கள் ஆய்வக முடிவை உறுதிசெய்திருக்கிறது” என்று சொல்கிறார் அறிவியல் மற்றும் சுற்றுச்சூழல் மையத்தின் இணை இயக்குநர் சந்திரபூஷன். இந்த ஆய்வு முடிவுக்கு ஆதரவாகப் புற்றுநோய் ஆராய்ச்சிக்கான சர்வதேச அமைப்பு (IARC) வெளியிட்டிருக்கும் பட்டியலைச் சுட்டிக்காட்டுகிறது இந்த மையம்.

Government must strictly ban use of potassium bromate, a known carcinogen: Pramod Kumar Julka

Interview with former dean and professor of oncology at the All India Institute of Medical Sciences
It has been a rattling week for bread lovers after a study by the Centre for Science and Environment (CSE) found over 80 per cent of popular brands laced with compounds linked to cancer. Traces of potentially harmful potassium bromate and potassium iodate were found in samples taken from Delhi.
While potassium bromate, a known carcinogen, helps hold dough together, potassium iodate is used as a flavouring and maturing agent; it is also linked to thyroid disorders. These chemicals were found not just in white bread, a category usually dissed by health experts, but in brown bread as well, besides ready-to-eat burgers, pizza bases, pavs and buns. Pramod Kumar Julka, former dean and professor of oncology at the All India Institute of Medical Sciences, tells Nikita Puri why this is a cause for concern. Excerpts:
Do CSE's recent findings worry you?
Though reports on potassium iodate leading to cancer haven't been confirmed, potassium bromate was found to be a carcinogen by France-based International Agency for Research on Cancer (IARC) way back in 1990. This is also known for causing neurological dysfunctions, and hampering learning abilities - essentially our cognitive functions. Consumption of potassium bromate also leads to DNA damage, besides hearing impairments. So, yes, it worries me.
CSE's findings have to be verified and confirmed, though. It is essential to also do these tests in good labs, maybe in AIIMS.
A number of countries have banned the use of potassium bromate as a flour treatment agent, the European Union has banned potassium iodate as well. Should we follow suit? 
Potassium bromate was banned way back in 1992 in other countries. And, though, the CSE report has alarming data, it should be verified. It's a good thing that the government has now banned the use of these products, at least till further tests are conducted and similar results found again.
Some reports suggest that baking the bread properly changes the bromate compound and makes it harmless by leaving no residue in the end products, is that correct? 
Even if it's baked properly, potassium bromate itself is a chemical carcinogen, and a carcinogen will always be a carcinogen, and it'll never go away completely. Only properly conducted clinical trials can give certainty in such cases.
If the CSE report is proven and these compounds are found in our bread, the government must strictly ban the use of such compounds with immediate effect. I believe that's what the government is also considering.
According to CSE, 32 out of 38 samples were found to have potassium bromate or potassium iodate residue in the range of 1.15-22.54 parts per million, is this quantity a worry?
Generally, we don't believe in a threshold dose (the amount of drug administered that produces a detectable effect). As I always say, a poison is always a poison, even if it is taken in low doses. There is no study that has proven that beyond a certain limit things are carcinogenic. Unless and until we have a study to prove at what quantity something is dangerous, we cannot scientifically say that.
Bread has become an essential part of many households - how do we go forward with the knowledge that our daily bread could be harmful? 
We use atta bread at home, but that's likely to have potassium bromate too. The bread-making industry needs to be firmly told not to use these compounds. I think CSE has already started doing it - it has recently said that these compounds should be banned if it's being used. But, of course, these findings should be verified again.
Additionally, we need to have quantities of everything clearly listed on the packaging, something that we rarely see being done in our country. Ideally, they should write everything, like they do in the US.
Is potassium bromate used only because it is cheaper than other alternatives? 
Yes, besides the fact that it is cheap, it helps solidify bread also, that's something about the baking process. But health should come first, everything else after. There should be no bromate in the bread; they should absolutely ban it.
Do we do enough tests in the country to check for chemicals in our food? 
No, it's really not up to the mark. There should be many more tests and clinical trials carried out even in the food industry, and there should be much more compliance with laws. This is very important because everyday we get new cancer patients. We have 1.45 million new cancer cases, according to recent data. The numbers are increasing every year - three years ago the number was 1.1 million.

பழநி அருகே சூடு வைத்து பழுக்க வைத்த 1 டன் மாம்பழம் அழிப்பு

 
பழநி, மே 29:
பழநி அருகே சூடு வைத்து பழுக்க வைத்த 1 டன் மாம் ப ழங் களை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய்து அழித் த னர்.
திண் டுக் கல் மாவட் டம், பழநி அருகே ஆயக் குடி பகு தி யில் ரசா ய னங் களை பயன் ப டுத்தி செயற் கை யாக பழுக்க வைத்த மாம் ப ழங் கள் விற் கப் ப டு வ தாக புகார் எழுந் தது. இதை ய டுத்து மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் சியாம் இளங்கோ, பழநி உண வுப் பொ ருள் தரக் கட் டுப் பாட்டு அதி காரி மோக ன ரங் கன் ஆகி யோர் நேற்று ஆயக் குடி பகு தி யில் உள்ள பழ மண் டி க ளில் திடீர் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
இதில் எத் த னால் மூலம் பழுக்க வைக் கப் பட்ட 1 டன் மாம் ப ழம் கண் டு பி டிக் கப் பட் டது. அவற்றை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய்து, தீ வைத்து அழித் த னர். தோட் டக் கலைத் துறை அனு ம தி ய ளித் துள்ள கானிசா முறை யில் சுவற் றில் காகி தத்தை ஒட்டி தெளிப் பான் மூலம் பழங் களை பழுக்க வைத் துக் கொள் ளு மாறு அதி கா ரி கள் அறி வு றுத் தி னர்.

FDA seizes expired snacks costing Rs 36,300

NAGPUR: The Food and Drug Administration food wing seized snacks costing Rs 36,300 of different manufacturers with expiry date in the market.
The material including chocolates, biscuits and chiwda were seized from the premises of Ritesh Imtani's ice candy manufacturing unit in Kamptee. 
The material was seized under a planned raid conducted in the leadership of assistant food commissioner S E Pawar and food safety officer Amit Uplap. "All these snacks have labels with their best use date expired. FDA has destroyed the entire material and started the procedure for appropriate action against," said Pawar.
Shivaji Desai, joint commissioner (food) told TOI that since the owner was a manufacturer of ice candy, finding snacks that too with expired dates on his premises has raised eyebrows about his intentions. He could be involved in illegal sale of such materials.

Soon, hygiene tips for Kolhapur street vendors

Kolhapur: Citizens may soon have little to fear while digging into their favourite street snacks with cleanliness and hygiene training on the cards for over 1,000 street vendors. 
The Food and Drug Administration (FDA) will team up with students from the department of food science and technology of the Shivaji University, Kolhapur (SUK), to train more than 1,000 streetside food vendors in the city about importance of the cleanliness and hygiene. 
S M Deshmukh, assistant commissioner, city unit of FDA, said there is a dire need of training and assistance for streetside food vendors to let them know about the importance of food hygiene, cleanliness, how it should be stored and how they can keep the food fresh. He added that it will help to improve food safety. 
Deshmukh said the training will begin from June 15 and the department will start with a survey of such vendors. It is likely that the number of street vendors may be more than 1,000.
Another official from the department said the number of street food vendors has increased in the recent years and most of them are at public places like Rankala lake, movie theatres, the RTO office, and bazaar areas. 
"There is always concern about the cleanliness and possibility of related illnesses where streetside food is concerned. All vendors need to know about the scientific methods of food preparation, its storage, and how small things like wearing gloves while serving food and keeping food at the right temperature can help greatly," said the official.
An official from the university department said the FDA initiative an innovative one as students will be able to interact with vendors and tell them about food safety. He added that the students are well-suited for this initiative since they study various aspects of food and food precessing such as preservation, chemistry, quality and others.

Rs 2.09 lakh fine imposed on business establishments

UDHAMPUR, May 28: Additional Deputy Commissioner, Udhampur Angrez Singh Rana today imposed a fine of Rs.2.09 lakh on various business establishments for violating the provisions of Food Safety and Standards Act, 2006.
Samples of different essential commodities which included Mustard oil Brand Super Gold, Global Desi Ghee, Makhan manufactured by Mohan Food Products Satwari, Milk and Paneer were found to be substandard and Mango drink (Brand Maza), Biscuit (Brand Britania ) were reported as misbranded.
Earlier, during the routine market checking the samples of various food items were lifted by the Food Safety Officer and sent to Public Health Laboratory Jammu for analysis and the reports of the food analyst conformed that these samples were misbranded and substandard.
The challans against the defaulting shopkeepers were produced by the FSO before the court of Adjudicating Officer.

Khader orders testing of bread samples

Health Minister U T Khader on Saturday issued directions to the department and the food safety inspectors to collect bread samples from various sources and get them tested. 
This comes close on the heels of reports about presence of potassium bromate beyond the permitted quantity in bread.
Speaking to Deccan Herald, Health Commissioner P S Vastrad said they had instructed safety inspectors to collect samples and send them for testing. The orders have been issued for packaged bread sold in bakeries, but major brands manufacturing units were not included on the first day.
Food safety joint director Dr H S Shivakumar said 13 samples were collected from malls and outlets (including bakeries) on Saturday. There will be no sample collection on Sunday, but it will continue on Monday. The samples will be sent to a premier lab for testing. 
There is no target set as such, but samples from across the city are being collected. The team is collecting samples to test for potassium bromate and update (a conjugate base of iodic acid). The Health department is awaiting communication from the Food Safety and Standards Authority of India on this.
The Health department officials said that the inspection was not aimed at creating fear among consumers, but bakers are not convinced. They say it will create more doubt among the people.
B S Bhat, president of the Karnataka Wrapped Bread Manufacturers Association, said whatever was being done was unwanted and unnecessary. Legally, flour millers are permitted to use 20 ppm of potassium bromate and bakers are permitted up to 50 ppm. No baker in the state uses potassium bromate, but it cannot be said that it is not added by the flour millers, he said.

FSSAI defends bromate proposal in packaged water

Regulator claims new standard for potential cancer-causing contaminant at 10 micrograms per litre in line with best practices
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) on Saturday said the proposed new standard for the potential cancer-causing contaminant “bromate” at 10 micrograms per litre in packaged drinking water is in line with best international practices.
In a written statement, FSSAI, referring to its proposal, said, “This is a draft standard and would be finalised after getting inputs from the stakeholders. The process for setting the standards for food articles is a continuous evolving process.”
Business Standard on Friday had reported that FSSAI in January had proposed to permit 10 micrograms per litre of bromate in bottled water (Click here to read the story). Currently, bromate is not allowed in bottled water in India. The proposal was put in public domain for 30 days for feedback. Since then, the food regulator has not passed the final order though the period for receiving comments is over.
In January 2015, Bhabha Atomic Research Centre scientists published research showing high levels of bromate in 27 per cent of the bottled water samples they had picked up. The study read, “Bromate levels varied from below detection limits to 43 microgram per litre with an average of 10.7 microgram per litre. At that juncture, bromide presence was not allowed at all in bottled water.”
FSSAI said in its statement, “Current standards of water being developed by FSSAI recognise that this contaminant may be found in water in some cases and prescribes a limit for bromate in water. While India’s ground realities have to be kept in mind, FSSAI is committed to continuously improving and aligning the national food standards with global standards.”
The World Health Organization (WHO) recommends that the toxic contaminant should ideally not be present at all in drinking water. But, based on the limited capability in 2005 of detecting the contaminant in labs prescribed then, countries such as the US and the European Union (EU) set the bromate standard at 10 micrograms per litre — the level at which it could be then detected in lab samples. In 2014, the US approved testing methods that can now confirm presence of bromates even at the limit of 0.02 microgram per litre and alternatives to using ozone for disinfecting water. The standards of these countries have not been revised since. The FSSAI in its statement referred to the standards of EU and the US at 10 microgram per litre and Australia at 20 microgram per litre, while stating it had now proposed comparable standards for bromate in packaged water.
FSSAI said, as the story had noted, that bromate contamination can occur during the use of ozone and hypochlorite solutions to disinfect water that is to be packaged. Some bottlers of water world over do use alternative methods which do not require ozone that leads to bromate formation, notes the International Bottled Water Association in its briefing note on bromate. Ozonation, a cheaper disinfectant method, has been traditionally used for large-scale disinfestations in municipal water supply across EU and the US.
Before the release of the statement by FSSAI, its Chief Executive Officer Pavan Kumar Agarwal had told Business Standard on Saturday: “FSSAI is currently updating the list of additives, the draft for which was recently put in public domain. Once this exercise of setting the standards for nearly 11,000 additives is complete, all such issues that arise out of anomalies in vertical standards, such as that of packaged water, shall be automatically taken care of. This is because the master list of additives being finalised shall overrule all existing vertical standards of additives and contaminants.”
The press release from FSSAI later pointed out that bromate is an additive for bread but a contaminant in bottled water. The list of additives with their maximum use levels, being finalised by FSSAI, does not deal with the contaminants.

Potassium bromate not allowed as additive in packaged water: FSSAI

It is not an additive but a contaminant in water.
Potassium bromate is not allowed as an additive in packaged drinking water but its permissible limit as contaminant has been fixed because its traces are found in groundwater or when water undergoes treatment, FSSAI has said.
Potassium bromate, which is carcinogenic in nature and causes cancer, was in news over its alleged presence in bread. After that, the FSSAI said it has decided to remove bromate from the list of additives. Bromate is not inherent component of water but traces of bromate can be found in drinking water when the water undergoes treatment.
It is also found in groundwater due to cross penetration of salt water when water source is close to sea or industrial effluents facilities. As it is found in the source of water, its limit as contaminant has been fixed.
"Thus in water, bromate is not an additive but a contaminant," Food Safety Standards Authority of India (FSSAI) said in a statement. Current standards of water being developed by FSSAI recognise that this contaminant may be found in water...and prescribes its limit at 0.01 ppm or 10 ppb significantly lower than the permissible limit in bread which is at 50ppm, FSSAI added.
The maximum limit suggested by the scientific panel is at par with global standards of WHO which is also 10ppb, the food safety regulator said. The proposed regulation of FSSAI is in line with the best international practice and intended to control the presence of this contaminant to a safe level.