Apr 12, 2017

DINAKARAN NEWS


Misbranding a major concern

Food Safety officers in Ernakulam find dates, raisins unsafe for consumption
‘Misbranding’ of products topped the list of complaints filed by the Ernakulam wing of the Food Safety Department before the adjudicating authorities in the previous fiscal.
Sixteen complaints related to misbranding were filed before the District Revenue Officer as per the provisions of the Food Safety and Standards Act.
The collected samples were found to have not included details regarding ingredients, nutritious content, batch number, lot number, date of manufacturing and date of expiry.
“The complaints about misbranding were found in packets of toor dal, drinking water, cake, rusks, double-toned milk, cashew nut, blended vegetable oil, etc.,” said K.V. Shibu, Assistant Commissioner, Food Safety, Ernakulam.
Tea powder
Among the 45 complaints in which prosecution steps were initiated in the last fiscal, seven cases referred to the contamination of tea powder with iron filings. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has capped the limit of iron filings in tea powder at 250 mg/kg.
Stating that iron filings enter tea owing to either wear and tear of the processing machinery or deliberately, Mr. Shibu said tea powder having iron filings above the prescribed limit was unsafe for consumption owing to the health hazards it could trigger in human beings. Iron filings above the limits could lead to diseases such as cirrhosis, osteoporosis and heart failure.
The FSSAI has found that tea leaves could be contaminated with iron filings owing to processing methods such as sieving and crushing. In Ernakulam, samples of tea powder with iron filings were picked up from wholesale units, retailers and street vendors.
The inspections carried out by 14 food safety officers in Ernakulam found items such as dates and raisins unsafe for consumption. Dead insects were found in packets of dates and raisins. The teams also seized ice creams, curry powder and chilli powder under the category of “sub-standard” food items. The ice cream samples tested had very low quantity of milk fat revealing that it contained agents or flavours beyond the permissible limits.
The Ernakulam wing of the Food Safety Department also slapped a penalty of about ₹9 lakh on various hotels and restaurants for preparing and storing food in unhygienic conditions in the last fiscal.

Arabian food joints in city under the scanner again

The Food Safety Department has stepped up vigil over Arabian food joints in the city. The move comes in the wake of an incident reported last week in which eight persons fell sick and were admitted to various hospitals after they consumed an Arabian dish from an outlet near Edappally junction.
“We have slapped a fine of ₹10,000 on the food joint. Samples collected from the outlet have been sent to the Regional Laboratory at Kakkanad for further examination. The Department will initiate criminal proceedings based on the Food Safety Act if the tests reveal that the food was unsafe for consumption,” said K.V. Shibu, Assistant Commissioner of Food Safety, Ernakulam.
A similar incident was reported from an Arabic food joint along the Kaloor-Kathrikadavu stretch in October last year, found operating in unhygienic surroundings. Stale food items were found inside the refrigerator. The Food Safety officials said the stale dishes would either have been sold or removed from the outlets by the time the customers started experiencing health problems including vomiting and diarrhoea. Such complaints were reported mostly from outlets selling non-vegetarian dishes as chances of traders storing meat in refrigerator for a long period were high.
Surprise checks
Food Safety officers under the Assistant Commissioner of Food Safety in Ernakulam are expected to hold surprise checks at food outlets to check violations under the Food Safety Act. Random sampling of food items will also be carried out as part of the drive.

TAMIL MURASU NEWS


DINAKARAN NEWS

 

மாம்பழம் விற்பனை செய்யும் கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு துறையினர் ஆய்வு

சேலம்: சேலத்தில், கார்பைட் கல் மூலம் பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்கள், விற்பனை செய்யப்படுகிறதா என, உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் நேற்று ஆய்வு நடத்தினர்.
சேலத்தில், மாம்பழங்களை விற்பனை செய்ய, 100க்கும் மேற்பட்ட சில்லரை விற்பனை கடைகள், 50க்கும் மேற்பட்ட மொத்த விற்பனை கடைகள் உள்ளன. தற்போது, சீசன் நெருங்கி விட்டதால், ஏராளமானோர் மாம்பழங்களை விற்பனை செய்கின்றனர். பெரும்பாலான வியாபாரிகள், கார்பைட் கல் வைத்து விற்பனை செய்ய வாய்ப்பு இருப்பதாக உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் யூகித்தனர். அதன்படி, நேற்று உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரி டாக்டர் அனுராதா தலைமையிலான குழுவினர், நேற்று சின்னக்கடை வீதி மற்றும் முதல் அக்ரஹாரம் பகுதிகளில் ஆய்வு மேற்கொண்டனர். அப்போது, வியாபாரிகள் யாரும் கல் வைத்து பழுக்க வைக்கப்பட்ட பழங்களை விற்பனை செய்யவில்லை என்பது தெரியவந்தது. இதையடுத்து அவர்களிடம், எப்போதும் கல் வைத்து பழுக்க வைக்கக்கூடாது என்று எச்சரித்து விட்டு அதிகாரிகள் சென்றனர்.
இதுகுறித்து, டாக்டர் அனுராதா கூறியதாவது: சேலம் மாநகரில் உள்ள, மாம்பழம் மற்றும் வாழைப்பழம் விற்பனை செய்யும் வியாபாரிகள், கார்பைட் கல் மூலம் பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்கிறார்களா என்பதை ஆய்வு செய்தோம். 35 கடைகளில் நடந்த ஆய்வில், அது போல் யாரும் பழங்களை விற்பனை செய்யவில்லை என, தெரியவந்தது. இருப்பினும், அவர்கள் எத்தலின் திரவத்தை கொண்டு, பழுக்க வைத்திருப்பது தெரியவந்தது. அவ்வாறு செய்யக்கூடாது என, எச்சரிக்கை விடுக்கப்பட்டுள்ளது. இவ்வாறு அவர் கூறினார்.

சேலத்தில் 40 பழக்கடைகளில் திடீர் ஆய்வு; 15 கிலோ மாம்பழங்கள் பறிமுதல் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் நடவடிக்கை

சேலம்
சேலம் மாவட்டத்தில் தற்போது மாம்பழ சீசன் தொடங்கி உள்ளது. இதையொட்டி பழக்கடைகளில் மாம்பழங்கள் விற்பனை அதிகமாக காணப்படுகிறது. மாம்பழங்களை சிலர் ‘கார்பைடு‘ கற்கள் மூலம் பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்கிறார்கள் என புகார் எழுந்தது. இந்த மாதிரியான மாம்பழங்களை வாங்கி சாப்பிடும் பொதுமக்களுக்கு உடல் பாதிப்பு ஏற்படுகிறது. இது தொடர்பாக நடவடிக்கை எடுக்க 6 குழுக்களை மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதா அமைத்து உத்தரவிட்டார்.
இந்தநிலையில் நேற்று சேலம் கடைவீதி, ராஜகணபதி கோவில் பகுதி உள்ளிட்ட இடங்களில் உள்ள பழக்கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையிலான அதிகாரிகள் திடீரென ஆய்வு மேற்கொண்டனர். இந்த ஆய்வில் எந்த ஒரு பழக்கடையிலும் ‘கார்பைடு‘ கற்கள் மூலம் மாம்பழங்கள் பழுக்க வைக்கவில்லை.
சில பழக்கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு விதிமுறைகளை மீறி எத்திலினை திரவமாக பயன்படுத்தி மாம்பழங்களை பழுக்க வைத்திருப்பது தெரியவந்தது. அந்த மாம்பழங்களை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர். இதுகுறித்து உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதா கூறியதாவது:–
கடைகளில் ‘கார்பைடு‘ கற்கள் மூலம் மாம்பழங்களை பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்கிறார்களா? என நடத்திய ஆய்வில், எந்த பழக்கடையிலும் அவ்வாறு மாம்பழங்களை பழுக்க வைக்கவில்லை. இருந்தபோதிலும் எத்திலினை வாயுவாக பயன்படுத்தாமல், திரவமாக பயன்படுத்தி மாம்பழங்களை பழுக்க செய்து வைத்திருந்த 12 கிலோ மாம்பழங்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன.15 கிலோ மாம்பழங்கள் பறிமுதல்
மேலும் அழுகிய நிலையில் விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்த 3 கிலோ மாம்பழங்களும் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. மொத்தம் 40 பழக்கடைகளில் ஆய்வு செய்யப்பட்டு, 15 கிலோ மாம்பழங்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. பொதுமக்கள் வாங்கி சாப்பிடும் மாம்பழத்தை ‘கார்பைடு‘ கற்கள் மூலம் பழுக்க வைக்க கூடாது என கடைக்காரர்களுக்கு அறிவுறுத்தப்பட்டன. இதுகுறித்து ஏதேனும் தகவல் தெரியவந்தால் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலகத்துக்கு புகார் தெரிவிக்கலாம். அதன்பேரில் சம்பந்தப்பட்ட பழக்கடைக்கு சென்று ஆய்வு நடத்தி நடவடிக்கை எடுக்கப்படும்.
இவ்வாறு அவர் கூறினார்.