Nov 28, 2013
திருத்தணியில் தடையை மீறி பான்பராக், குட்கா விற்பனை
திருத்தணி, நவ. 28:
திருத்தணி பகுதி கடைகளில் தடையை மீறி புகையிலை பொருட்களான பான்பராக், குட்கா சர்வசாதாரணமாக விற்பனை செய்யப்படுகின்றன. இதை அதிகாரிகளும் கண்டுகொள்வது இல்லை என புகார் எழுந்துள்ளது.
திருத்தணி நகராட்சிக்கு உட்பட்ட பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் கேரி பேக் விற்பனை தடை செய்யப்பட்டுள்ளது. இதுபோல் பான்பராக், குட்கா விற்பனை செய்யவும் அரசு தடை விதித்துள்ளது. ஆனால் இந்த உத்தரவுகளை மீறி திருத்தணி பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் விற்பனை அமோகமாக நடக்கிறது.
திருத்தணி மபொசி சாலை, அரக்கோணம் சாலை, கந்தசாமி தெரு, அக்கையா நாயுடு சாலை, பைபாஸ் சாலை, காந்தி ரோடு, கீழ் பஜார், சித்தூர் ரோடு, மேட்டு தெரு உள்ளிட்ட பகுதிகளில் கடைகளில் தாராளமாக பான்பராக், குட்கா விற்பனை செய்யப்படுகிறது. மேலும் இவற்றை கூடுதல் விலைக்கு விற்பனை செய்கின்றனர். இதுபோல் தடை செய்யப்பட்ட கேரி பேக்குகளும் விற்கின்றனர்.
இதை சம்பந்தப்பட்ட துறையினர் கண்டுகொள்ளவில்லை என குற்றச்சாட்டு எழுந்துள்ளது. இந்த விஷயத்தில் கலெக்டர் நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் என்று பொதுமக்கள் கோரிக்கை விடுத்துள்ளனர்.
திருத்தணி பகுதி கடைகளில் தடையை மீறி புகையிலை பொருட்களான பான்பராக், குட்கா சர்வசாதாரணமாக விற்பனை செய்யப்படுகின்றன. இதை அதிகாரிகளும் கண்டுகொள்வது இல்லை என புகார் எழுந்துள்ளது.
திருத்தணி நகராட்சிக்கு உட்பட்ட பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் கேரி பேக் விற்பனை தடை செய்யப்பட்டுள்ளது. இதுபோல் பான்பராக், குட்கா விற்பனை செய்யவும் அரசு தடை விதித்துள்ளது. ஆனால் இந்த உத்தரவுகளை மீறி திருத்தணி பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் விற்பனை அமோகமாக நடக்கிறது.
திருத்தணி மபொசி சாலை, அரக்கோணம் சாலை, கந்தசாமி தெரு, அக்கையா நாயுடு சாலை, பைபாஸ் சாலை, காந்தி ரோடு, கீழ் பஜார், சித்தூர் ரோடு, மேட்டு தெரு உள்ளிட்ட பகுதிகளில் கடைகளில் தாராளமாக பான்பராக், குட்கா விற்பனை செய்யப்படுகிறது. மேலும் இவற்றை கூடுதல் விலைக்கு விற்பனை செய்கின்றனர். இதுபோல் தடை செய்யப்பட்ட கேரி பேக்குகளும் விற்கின்றனர்.
இதை சம்பந்தப்பட்ட துறையினர் கண்டுகொள்ளவில்லை என குற்றச்சாட்டு எழுந்துள்ளது. இந்த விஷயத்தில் கலெக்டர் நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் என்று பொதுமக்கள் கோரிக்கை விடுத்துள்ளனர்.
Meat seized
The Corporation health
officials seized 75 kg of domestic fowl’s meat from a street vendor who
was selling the item without licence from near Old Bus Stand, here on
Wednesday.
The vendor was selling the meat from a motorcycle.
The motorcycle was also seized.
City Health Officer R. Selvakumar told
The Hindu
that the meat was sold by R. Nandagopal (45), a resident of V.O.C Nagar
near Mannarai in the city, in packets of small quantities to the other
street sellers.
Dr. Selvakumar said that further
investigation revealed that Nandagopal held the license for a shop to
sell frozen edible products which too had jumped the expiry five months
back.
“Criminal prosecution will be initiated against
him for selling meat under unhygienic circumstances and thereby,
causing threat to the public health,” he added.
"மலிவு விலை' சிக்கன் கிலோ ரூ.10: பண்ணையில் செத்த கோழிகள் விற்பனை
பண்ணைகளில் நோய்வாய்ப்பட்டு சாகும் கோழிகளை கிலோ ரூ.10க்கு வாங்கி, துண்டு துண்டாக வெட்டி, மாட்டிறைச்சி கலந்து, "மலிவு விலை சிக்கன்' என்ற பெயரில், கிலோ ரூ.30க்கு விற்பது, திருப்பூரில் அதிகரித்துள்ளது. சாலையோர சிறு ஓட்டல்கள் மற்றும் தள்ளுவண்டி கடைகளில் பிரியாணி, சில்லி சிக்கன், சிக்கன் பிரை ருசிப்போர் உஷாராக இல்லாவிடில், மருத்துவமனையில் "படுக்க வேண்டிய' அபாயத்துக்கு தள்ளப்படலாம்.
திருப்பூர் மாநகராட்சியின் 60 வார்டுகளில் 8.7 லட்சம் மக்கள் வசிக்கின்றனர். தினமும் 2 லட்சம் பேர் வந்து செல்கின்றனர். இங்குள்ள 4,500 பனியன் நிறுவனங்களில், ஏறத்தாழ 6 லட்சம் தொழிலாளர்கள் பணியாற்றுகின்றனர். தவிர, பனியன் உற்பத்தி சார்ந்த உபதொழில் நிறுவனங்களில் லட்சம் பேர் ஈடுபட்டுள்ளனர். பனியன் தொழிலாளர்களில் 60 சதவீதத்துக்கும் அதிகமானோர், தென் மாவட்டங்களைச் சேர்ந்தவர்கள். வாடகை வீடுகளில் தங்கி வேலைக்கு செல்பவர்கள். இவர்களின் அன்றாட உணவுத்தேவையை, சாலையோர சிறு ஓட்டல்கள் மற்றும் தள்ளுவண்டி கடைகள், ஆம்னிவேன் கடைகள் பூர்த்தி செய்கின்றன. இவை இட்லி, தோசை, பல வகை சாதம் மட்டுமின்றி, சிக்கன், மட்டன், பீப் பிரியாணி, சில்லி சிக்கன், சில்லி பிரை, பெப்பர் பிரை என்ற பெயரில், அசைவ உணவு வகைகளையும் விற்கின்றன.
மிகக்குறைந்த விலைக்கு, அதாவது, பிளேட் பிரியாணி ரூ. 15க்கும், சில்லி சிக்கன் போன்ற அயிட்டங்கள் பிளேட் ரூ.10க்கும் விற்கப்படுவதால், வாடிக்கையாளர் கூட்டம் அலைமோதுகிறது. குறிப்பாக, டாஸ்மாக் கடைகளின் அருகிலுள்ள தள்ளுவண்டி கடைகளில் கூட்டம் தள்ளுகிறது. இவ்வகை கடைகள் சிலவற்றில் சுகாதாரமான அசைவ உணவுகள் விற்கப்படுகின்றன. பல கடைகளில், உடல்நலத்துக்கு தீங்கு ஏற்படுத்தக்கூடிய அபாயகரமான அசைவ உணவு வகைகள் விற்கப்படுகின்றன. சிக்கன் பிரியாணி, சில்லி சிக்கன் என்ற பெயரில் காக்கை கறியும், பண்ணையிலேயே செத்துப்போன கோழி கறியும் சமைக்கப்படுகின்றன. இவற்றை, திருப்பூர் மாநகராட்சி நகர்நல பிரிவு அதிகாரிகள் அவ்வப்போது ஆய்வில் கண்டுபிடித்து, பறிமுதல் செய்தும் வருகின்றனர்.
75 கிலோ பறிமுதல்:
திருப்பூர் பழைய பஸ் ஸ்டாண்ட் அருகில், பண்ணையில் செத்து மடிந்த கோழிகளின் கறி, பார்சல் செய்யப்பட்டு விற்கப்படுவது குறித்த செய்தி, கடந்த 26ம் தேதி, "தினமலர்' நாளிதழின், திருப்பூர் "அக்கம் பக்கம்' இணைப்பில் வெளியானது. இதையடுத்து, மாநகராட்சி நகர்நல அலுவலர் செல்வக்குமார் தலைமையிலான குழுவினர், அங்கு சோதனை நடத்தி, 75 கிலோ "செத்த கோழி' கறி பாக்கெட்களை பறிமுதல் செய்து, திருப்பூர், வ.உ.சி., நகரைச் சேர்ந்த நந்தகோபால்,44, என்பவரை பிடித்து விசாரித்தனர். கோழிப்பண்ணைகளில் இருந்து வாங்கி வந்தது தெரியவந்தது.
கிலோ ரூ.10:
திருப்பூர் மாவட்டம், பல்லடம், பொங்கலூர், சுல்தான்பேட்டை உள்ளிட்ட பகுதிகளில் 5000 கோழிப்பண்ணைகள் உள்ளன. இங்கு, உற்பத்தியாகும் கோழிகளில், குறைந்தது 5 சதவீத கோழிகள் இடநெருக்கடி, நோய் பாதிப்பு, அதிக உணவு உட்கொள்ளுதல் உள்ளிட்ட காரணங்களால் செத்துவிடுகின்றன. இவற்றை பண்ணையாளர்கள், ஆழக்குழிதோண்டி புதைத்தழிக்க வேண்டும் என்பது விதிமுறை. ஆனால், சில பண்ணையாளர்கள் அவ்வாறு செய்யாமல், எடைபோட்டு, கிலோ 10 வீதம் விற்றுவிடுகின்றனர். அவ்வாறு விற்கப்பட்ட கோழிகளை வாங்கிய நந்தகோபால், ஆள்நடமாட்டம் இல்லாத இடங்களில் வைத்து சுத்தம் செய்து, அரை கிலோ, ஒரு கிலோ, இரண்டு கிலோ பாலித்தீன் "பிக்கப்' பைகளில் வைத்து, கிலோ ரூ.30க்கு டூ வீலரில் எடுத்துச் சென்று, தள்ளுவண்டிக் கடைக்காரர்களுக்கு சப்ளை செய்து வந்துள்ளார். இவரைப்போன்று, திருப்பூர் மற்றும் சுற்றுப்பகுதிகளில் நூற்றுக்கணக்கானோர், செத்த கோழி வியாபாரத்தில் ஈடுபட்டிருப்பதாக, திடுக் தகவல்கள் வெளியாகியுள்ளன. இவர்கள் குறித்த தகவலையும், மாநகராட்சி நிர்வாகம் சேகரித்து வருகிறது.
ரூ. 10 ஆயிரம் அபராதம்:
திருப்பூர் மாநகராட்சி நகர்நல அதிகாரி டாக்டர் செல்வக்குமார் கூறியதாவது: இறந்து சில நாட்களான கோழிகளின் கறியுடன், மாட்டிறைச்சி கலந்து, பாக்கெட் போட்டு"சிக்கன்' என்ற பெயரில் விற்றுள்ளனர். இன்று(நேற்று) நடத்திய ஆய்வில் 75 கிலோ கறி பாக்கெட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டுள்ளன. இதுவரை, மாநகராட்சி எல்லைக்குள் நடந்த சோதனைகளின் மூலம் 550 கிலோ கறி பறிமுதல் செய்யப்பட்டுள்ளது. உடல் நலத்துக்கு தீங்கு ஏற்படுத்தும் வகையிலான உணவு வகைகளை விற்போர் குறித்து தகவல் திரட்டி வருகிறோம். பிடிபடுவோர் மீது, "தமிழ்நாடு பொதுசுகாதாரச் சட்டம்- 1939' ன்படி, நடவடிக்கை மேற்கொள்ளப்படுகிறது. பிடிபடும் நபருக்கு 10 ஆயிரம் ரூபாய் வரை அபராதம் விதிக்க சட்டத்தில் இடமுள்ளது. அசைவ பிரியர்கள் முன்னெச்சரிக்கையுடன் உணவுகளை வாங்கி உண்பது நல்லது. பண்ணையில் பலியான கோழி மற்றும் கறியை விற்போர் குறித்து தகவல் அறிவோர், 94435 52519 என்ற எண்ணில் என்னையும், உணவு பாதுகாப்பு அலுவலரை 97881 12466 என்ற எண்ணிலும் தொடர்பு கொண்டு தெரிவிக்கலாம். உடன் நடவடிக்கை எடுக்க, தயாராக உள்ளோம்' என்றார்.
ருசித்தால் ஆபத்து!
திருப்பூர் அரசு மருத்துவமனை டாக்டர் பிரியா கூறுகையில், ""நோய் வாய்ப்பட்டு இறந்த கால்நடைகள் மற்றும் கோழிகளின் கறியை உட்கொண்டால்,வயிற்றில் ஜீரண உபாதைகள் ஏற்படும். வயிற்றுப்போக்கு,வாந்தி ஏற்படவும் வாய்ப்புள்ளது. சுகாதாரமற்ற அசைவ உணவுகளை தொடர்ச்சியாக உண்ணும் போது, ஜீரண உறுப்புகள் நிரந்தரமாக பாதிக்கப்படும் அபாயமுள்ளது,'' என்றார்.
Inspection on food safety in Dmu
Food Safety Officer (FSO) along with police personnel Wednesday conducted surprise inspection on various food retail outlets, eateries and restaurants in and around Dimapur to ensure strict food safety measures.
According to FSO Sentong Jamir, the surprise checking was conducted to ensure sanitation, hygienic condition and labeling on food products.
During the checking, various misbranded food items were seized from one of the restaurants. 31 packets of coconut powders and various items without manufacturing dates were also seized during the inspection.
In one of the restaurants, the inspection team also found salt with nil iodine content. Sentong said, as per the rule, fines would be imposed on those eateries from where misbranded items were seized.
Some of the employees have also been summoned to CMO office Dimapur for health check-ups under Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).
On packaging of fooder (FSO) along with police personnel Wednesday conducted surprise inspection on various food retail outlets, eateries and restaurants in and around Dimapur to ensure strict food safety measures.
According to FSO Sentong Jamir, the surprise checking was conducted to ensure sanitation, hygienic condition and labeling on food products.
During the checking, various misbranded food items were seized from one of the restaurants. 31 packets of coconut powders and various items without manufacturing dates were also seized during the inspection.
In one of the restaurants, the inspection team also found salt with nil iodine content. Sentong said, as per the rule, fines would be imposed on those eateries from where misbranded items were seized.
Some of the employees have also been summoned to CMO office Dimapur for health check-ups under Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).
On packaging of food products, Sentong said every packed food products manufactured in food processing units or by individuals should have FSSAI labels and license numbers.
Eateries and food retail outlets have been given December 30 as deadline for registration. SDPO Niuland Mhonyamo Tsopoe and officials of National Tobacco Control Programme also assisted the surprise checking team.
It may be noted that FSSAI, an agency of the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India is responsible for protecting and promoting public health through the regulation and supervision of food safety.
FSSAI has been established under the Food Safety and Standards Act, 2006 which is a consolidating statute related to food safety and regulation in India.
Tobacco products seized at fest venue
Imphal, November 27 2013:
Besides seizing substantial quantity of banned tobacco products and
sub-standard fruit/soft drinks from the ongoing Manipur Sangai Festival
venue today, a team of Food Safety and Standards Enforcement Wing
advised food stall runners at the festival not to compromise food safety
standards.
The team comprising of Food Safety Officers and other sub-ordinate staff carried out a surprise inspection visit at the festival venue during which a number of stalls displaying handloom and handicraft items were found to be selling zarda pan and other tobacco products such as khaini and pan masala (Talab) .
While these stalls possessed permit to exhibit/sell handloom and handicraft products they were however found to be carrying out brisk business of selling tobacco products.
The team comprising of Food Safety Officers and other sub-ordinate staff carried out a surprise inspection visit at the festival venue during which a number of stalls displaying handloom and handicraft items were found to be selling zarda pan and other tobacco products such as khaini and pan masala (Talab) .
While these stalls possessed permit to exhibit/sell handloom and handicraft products they were however found to be carrying out brisk business of selling tobacco products.
|
The FSOs promptly confiscated the banned products and cautioned the
stall runners of stringent punitive action if they are found indulging
in such unhealthy trade
practices.
Sale of Zarda pan was also spotted at unauthorised kiosks/booths but within the festival venue.
The inspection team also detected a stall selling expired Fanta soft drink while in another stall soft drink carrying Bavaria Drink label was found to have no manufacture date.
Both the stall runners were asked to dispose all the sub-standard food items.
With almost the entire food stalls not complying with food safety norms such as displaying the eatables in open plates/lid-less bowls or adding taste-makers (Ajinomoto) considered hazardous to health, the team advised them for adhering to standard food safety norms.
The team members confiscated and tore apart the Ajinomoto packets in the presence of the food stall runners along with cautioning stall runners not complying with prescribed norms of suitable action under Food Safety and Standards Act 2006 .
The stall runners reprimanded by the FSO inspection team include Stall No 7, 42, 62, 75 and 113
Sale of Zarda pan was also spotted at unauthorised kiosks/booths but within the festival venue.
The inspection team also detected a stall selling expired Fanta soft drink while in another stall soft drink carrying Bavaria Drink label was found to have no manufacture date.
Both the stall runners were asked to dispose all the sub-standard food items.
With almost the entire food stalls not complying with food safety norms such as displaying the eatables in open plates/lid-less bowls or adding taste-makers (Ajinomoto) considered hazardous to health, the team advised them for adhering to standard food safety norms.
The team members confiscated and tore apart the Ajinomoto packets in the presence of the food stall runners along with cautioning stall runners not complying with prescribed norms of suitable action under Food Safety and Standards Act 2006 .
The stall runners reprimanded by the FSO inspection team include Stall No 7, 42, 62, 75 and 113
Food joints go under scanner
Insects and flies found in sweets at one of the food processing chambers in a hotel in Dimapur.
Food safety officials find many discrepancies
Food safety officials along with police on Wednesday visited restaurants, hotels, bakeries, lounges and eating houses along Circular Road, Dimapur to inspect facilities and to verify that safe food handling practices are followed. During the inspection, it was found that the food being handled processed, manufactured or stored and the persons handling them did not conform to the sanitary and hygienic requirements. Most of the places did not adhere to the basic hygienic requirement of wearing gloves, masks, aprons or sanitary paper headgears.
However, in places that were inspected later, the employees were found hygienically prepped and working, when the food safety inspectors arrived. However when employees were asked if they wore gloves and headgears daily while working, the response was negative; making it obvious that they were tipped-off about the inspection going on. Many of them said they were asked to prep up only few minutes earlier, before the inspection team arrived. In most of the hotels, newspapers were used instead of butter papers at the bottom of cakes and other items. Food safety inspectors cautioned the restaurants and hotels against the use of newspapers as its ink contains substances that might cause substantial health hazards.
During the inspection, it was found that the salt used in one particular restaurant did not have any iodine content. In other places, the inspection team seized items that were either expired or did not have the manufactured date. The seized items included coconut powders, dry fruits, pasta maga & mamma giri, cardamom and soya sauce. The food safety inspectors took note of ash trays provided on tables in restaurants and hotels despite such places being declared no smoking zones.
Sentong Jamir, Food Safety Officer (health department) under Chief Medical Officer Dimapur has asked all food manufacturing units to print food safety license or registration numbers on all labels of their produce by December 6. The manufacturing units include home-made processed foods for sale like meat packets and pickles.
Managers of some hotels and restaurants were asked to report to the office of CMO Dimapur on Thursday to cross check their licenses.
Food safety officials find many discrepancies
Food safety officials along with police on Wednesday visited restaurants, hotels, bakeries, lounges and eating houses along Circular Road, Dimapur to inspect facilities and to verify that safe food handling practices are followed. During the inspection, it was found that the food being handled processed, manufactured or stored and the persons handling them did not conform to the sanitary and hygienic requirements. Most of the places did not adhere to the basic hygienic requirement of wearing gloves, masks, aprons or sanitary paper headgears.
However, in places that were inspected later, the employees were found hygienically prepped and working, when the food safety inspectors arrived. However when employees were asked if they wore gloves and headgears daily while working, the response was negative; making it obvious that they were tipped-off about the inspection going on. Many of them said they were asked to prep up only few minutes earlier, before the inspection team arrived. In most of the hotels, newspapers were used instead of butter papers at the bottom of cakes and other items. Food safety inspectors cautioned the restaurants and hotels against the use of newspapers as its ink contains substances that might cause substantial health hazards.
During the inspection, it was found that the salt used in one particular restaurant did not have any iodine content. In other places, the inspection team seized items that were either expired or did not have the manufactured date. The seized items included coconut powders, dry fruits, pasta maga & mamma giri, cardamom and soya sauce. The food safety inspectors took note of ash trays provided on tables in restaurants and hotels despite such places being declared no smoking zones.
Sentong Jamir, Food Safety Officer (health department) under Chief Medical Officer Dimapur has asked all food manufacturing units to print food safety license or registration numbers on all labels of their produce by December 6. The manufacturing units include home-made processed foods for sale like meat packets and pickles.
Managers of some hotels and restaurants were asked to report to the office of CMO Dimapur on Thursday to cross check their licenses.
Drive against menace of adulteration continues
Jammu, Nov 27: Continuing the drive against the menace of adulteration the Health Officer Jammu Municipal Corporation, Vinod Sharma along-with a team of Food Safety Officers, Assistant Sanitation Officers, Sanitary Inspectors& other field staff conducted an extensive tour in the areas like Narwal, Channi etc of Jammu City today to check the quality of commonly used food items. The team inspected various food establishments Halwai shops, fruit shops / rehries, ice cream units, etc. and compounding fee of Rs. 6500/- was also realized from defaulters and about 5 kg of polythene was seized. Moreover 3 food samples of ghee, tea, oil were also lifted from different parts of Jammu city and sent to food analyst Jammu for ascertaining their standard of purity. During the round citizens were advised not to smoke in the public places as it is injurious to health. 5 persons were booked under COTP Act 2003 and fined Rs. 700 under section 4, 6(a), and 5 of COTP Act 2003. All the business owners are also instructed not to use polythene bags which is in long run injurious to health, can cause cancer and impotency.
The food establishment owners particularly halwai shopkeepers are strictly instructed to adhere to the terms & conditions of FSS Act 2006 and to mention the ingredients use for manufacturing cooked food and sweetmeats. The drive will remain continue and the general public is requested to co-operate with the Jammu Municipal Corporation and pay their user charges regularly to make the ongoing drive a success and to make Jammu city neat & clean.
The food establishment owners particularly halwai shopkeepers are strictly instructed to adhere to the terms & conditions of FSS Act 2006 and to mention the ingredients use for manufacturing cooked food and sweetmeats. The drive will remain continue and the general public is requested to co-operate with the Jammu Municipal Corporation and pay their user charges regularly to make the ongoing drive a success and to make Jammu city neat & clean.
Subscribe to:
Posts (Atom)