May 30, 2018

செயற்கை முறையில் பழுக்கவைத்த மாம்பழங்கள்... பாதிப்புகள் என்னென்ன?

'காய்கறிகள், பழங்கள், கீரைகள் இவற்றைச் சாப்பிட்டாலே போதும் உடலுக்குத் தேவையான அனைத்துச் சத்துகளும் கிடைத்துவிடும்’ - மருத்துவர்கள் முதல் உணவியல் நிபுணர்கள்வரை வழங்கும் பொதுவான அறிவுரை இது. மேற்கண்ட மூன்றில் காய்கறிகள், கீரைகள் சாப்பிடுவதற்கு விருப்பமில்லாதவர்கள்கூட பழங்களை விரும்பிச் சாப்பிடுவார்கள். சிறியவர் முதல் பெரியவர்கள்வரை அனைவருக்கும் பிடித்ததாகவே பழங்கள் இருக்கின்றன. மனிதன் காடுகளில் வாழ்ந்த காலம்தொட்டே கனிகளைத் தின்று வாழ்ந்துவருகிறான்.


ஆப்பிள், ஆரஞ்சு, திராட்சை, மாம்பழம், மாதுளை, கொய்யா, சீத்தா... என நமக்காகக் கொட்டிக்கிடக்கின்றன விதவிதமான பழங்கள். அதிலும், கோடைக்காலத்தில் எங்கு பார்த்தாலும் மஞ்சள் நிறத்தில் கோபுரம் கோபுரமாக மாம்பழங்கள் அடுக்கிவைக்கப்பட்டிருக்கும் அழகே தனி. அதன் நிறத்தை, வாசனையைக் கண்டுணர்ந்த பின்னரும் அரை கிலோவாவது வீட்டுக்கு வாங்கிச் செல்லாமல் நம்மால் இருக்க முடியாது. ஆனால், `அப்படி வாங்குவதற்கு முன்னர் நாம் மிகவும் கவனமாக இருக்க வேண்டும்’ என்கிறார்கள் மருத்துவர்கள்.
காரணம், ரசாயன முறையில் பழங்களை பழுக்கவைப்பது இப்போது அதிகரித்திருக்கிறது. நேற்றுகூட சென்னை, கோயம்பேடு பழ மார்க்கெட்டில் ரசாயன முறையில் பழுக்கவைக்கப்பட்ட ஏழு டன் மாம்பழங்களும், இரண்டு டன் பப்பாளிப் பழங்களும் உணவு பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரிகளால் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. பழங்களை விற்பனை செய்த நான்கு கடைகளும் சீல் வைக்கப்பட்டன.


கோயம்பேடு மார்க்கெட்டில் இப்படி நடப்பதாக புகார் வந்ததால், அதிகாரிகள் சோதனை செய்து நடவடிக்கை எடுத்திருக்கிறார்கள். 'சரி... மற்ற இடங்களில் விற்கப்படும் பழங்கள்?’ என்கிற கேள்வி இயல்பாகவே எழுகிறது.
"செயற்கையாகப் பழுக்கவைக்கப்பட்ட மாம்பழங்களைச் சாப்பிட்டால் என்னென்ன பாதிப்புகள் வரும் ?''
"கால்சியம் கார்பைடு, பாஸ்பரஸ், எத்திலீன் போன்ற ரசாயனங்கள் மூலமாகப் பழங்கள் செயற்கையாகப் பழுக்கவைக்கப்படுகின்றன. இப்படிப் பழுக்க வைப்பதால் அதன் இயல்பு பாதிக்கப்படுகிறது. மாம்பழம் சாப்பிடுவதே அதிலுள்ள மினரல்ஸ், மல்டி
வைட்டமின்களுக்காகத்தான். ஆனால், செயற்கையாகப் பழுக்கவைக்கப்பட்டவற்றில் இவை எதுவும் இருக்காது.
செயற்கையாகப் பழுக்கவைக்கப்பட்ட மாம்பழங்களில் அதன் இனிப்புத்தன்மை அதிகரித்துவிடும். அதைச் சாப்பிட்டால் அடிக்கடி வயிற்றுப்போக்கு, வயிறு மந்தம், சருமப் பிரச்னைகள், அல்சர் போன்ற பாதிப்புகள் உண்டாகும். கால்சியம் கார்பைட் கலந்த உணவுகளைத் தொடர்ந்து சாப்பிட்டால் புற்றுநோய் (Carcinogenic) உண்டாவதற்கான வாய்ப்புண்டு. எனவே, வாங்கும்போது கவனமாகப் பார்த்து வாங்க வேண்டும்’’ என்கிறார் ஊட்டச்சத்து நிபுணர் சங்கீதா நடராஜன்.
"கால்சியம் கார்பைடால் வயிறு தொடர்பான பிரச்னைகள், கண் எரிச்சல், சரும அலர்ஜி, வாந்தி போன்றவை உண்டாகலாம். சில நேரங்களில் சுவாசம் தொடர்பான பிரச்னைகள் ஏற்படவும் வாய்ப்பிருக்கிறது. இதில், ஆர்சனிக் இருந்தால் புற்றுநோய் உண்டாகவும் வாய்ப்பிருக்கிறது. மாம்பழம் சாப்பிட்டதால் வயிற்றுப்போக்கு கோடைக்காலங்களில் பெரும்பாலானவர்களுக்கு ஏற்படும். அதற்குக் காரணம் இதுபோன்று ரசாயனங்கள்தான். இதனால் உடலில் நீர்வறட்சி ஏற்பட்டு, உடல் வலுவிழக்க வாய்ப்பிருக்கிறது. அதனால் கவனமாக இருக்கவேண்டியது அவசியம்’’ என்கிறார் மருத்துவர் ஜெயஶ்ரீ.


மாம்பழங்கள் இயற்கையாகப் பழுத்தவையா அல்லது செயற்கையாகப் பழுக்க வைக்கப்பட்டவையா என்று எப்படிக் கண்டறிவது?
"எந்தப் பழமும் பளபளப்பாக இருக்க வாய்ப்பில்லை. அப்படி இருக்கும் பழங்களைத் தவிர்த்துவிடுவது நல்லது
.
* பழுத்த மாம்பழம் கொஞ்சம் கொழகொழப்பாகத்தான் இருக்கும். ஆனால், செயற்கையாகப் பழுக்கவைக்கப்பட்ட மாம்பழங்கள் அப்படி இருக்காது.
* இயற்கையாகப் பழுத்த பழங்கள் லேசாக அடிபட்டு, கசங்கி முறையான வடிவத்தில் இருக்காது.
* ரசாயனங்கள் மூலமாகப் பழுக்கவைத்தால் பழங்கள் முறையான வடிவத்தில் பழுக்காமல் திட்டு திட்டாக பழுத்திருக்கும்.
* இயற்கையாகப் பழுத்த மாம்பழங்கள் மஞ்சள் நிறத்தில் மட்டுமல்லாமல், சற்று இளஞ் சிவப்பு நிறத்தோடு காணப்படும்.
* மாம்பழத்தில் குறிப்பிட்ட ஓரிடத்தில் மட்டும் தீப்பட்டதுபோல கறுப்பாக இருந்தால், அது கண்டிப்பாக கார்பைட் கல்லால் பழுக்கவைக்கப்பட்டது.
* இயற்கையில் காம்புப் பகுதிதான் கடைசியாகப் பழுக்கும். பழம் காம்பை நோக்கித்தான் பழுத்துக்கொண்டு செல்லும். செயற்கையாகப் பழுக்கவைக்கப்பட்டவை அப்படி இருக்காது’’ என்கிறார் சித்த மருத்துவர் செந்தில் கருணாகரன்.
பழங்கள் ரசாயன முறையில் பழுக்கவைக்கப்படுவது தெரிந்தால், உணவுப் பாதுகாப்புத் துறையின் 9444042322 என்ற எண்ணுக்கு வாட்ஸ்அப்பின் மூலம் புகார் தெரிவிக்கலாம்.
லாப நோக்கத்தோடு மக்களுக்கு ஆரோக்கியக்கேட்டை விளைவிக்கும் வியாபாரிகள் கண்டிப்பாக மனம் திருந்த வேண்டும். குழந்தைகள் முதல் வயதானவர்கள்வரை பழங்கள் சாப்பிடுகிறார்கள். ஆசை ஆசையாகப் பழங்கள் சாப்பிடும் அவர்களை ஆபத்தில் சிக்கவைக்கலாமா?

DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


No advantage or added risk due to intake, reveals study


FDA shuts illegal water bottling plant

PANAJI: The food and drugs administration (FDA) on Monday shut down another packaged drinking water bottling plant for operating without licence and in unhygienic conditions. The plant, Mount Spring, in Parra, was operating from a structure made of cement sheets and iron grills and erected behind a residential house, said FDAdirector Jyoti Sardesai.
“Well water was used to manually fill 20-litre jars, in total non-compliance of the requirements under the Food Safety and Standards Act,” Sardesai said. The water was being supplied to hotels, shacks, caterers, offices and shops including banks, FDA officials said.
According to the FDA, the bottling plant was being operated by Suraj Xetgaokar and Amtesh Sawant. Sardesai said the FDA team of Rajaram Patil, Shivdas Naik, Atul Desai and Shruti Pilernekar inspected the facility before shutting it down.

Food samples taken from city’s prominent hotels

A food safety officer checking the food samples in one of the hotels
Vadodara: Food safety officers of the Vadodara Municipal Corporation (VMC) swooped down upon prominent hotels in the city on Tuesday morning. The drive was conducted by the civic body after directives in this regard by the state’s commissioner for food safety.
According to VMC officials, the teams checked hotels in the railway station, Fatehgunj and Sayajigunj areas of the city. The drive had commenced at 8am to check if stale food was being used at the hotels and the teams also checked the breakfast being served at these hotels.
The teams collected samples of flour, paneer makhni and miloni tarkari from the hotels. The samples were sent to the public health laboratory for testing. The teams also destroyed 215kg of food items as these were not found fit for consumption. The material that was disposed of included mango juice, batter for idlis and dosas, chutneys, chicken tikka, noodles, raw chicken, patra, gravy curd, bread and other items.
According to a release, the hotels where the checking drive was conducted included Gaurav Hotel Pvt Ltd, Nidra Hospitality Pvt Ltd, Buffet Junction, Suba Palace and Lemon Tree.

What are we doing to stop plastic menace?

The mission to end the plastic menace must include ending single-use plastics, promoting alternatives to fossil fuel-based materials, promoting 100 per cent recycling of plastics, corporate and government accountability and changing human behaviour concerning plastics
Select items that come in non-plastic recycled and recyclable packaging. Credit
The World Environment Day 2018 will be celebrated on June 5, 2018 with the theme ‘Beat plastic pollution’ with India as the global host. 
Prime Minister Narendra Modi recently mentioned it in his radio show Mann ki baat and called for saving environment. But Mann ki baat wouldn’t yield any outcomes until it becomes Jan-jan ki baat and the citizens of India realise the drastic effects of plastic and feel the need for saving environment.
Focus has to be on mobilising the world to tackle plastic pollution, including creating support for a global effort to eliminate single-use plastics along with global regulation for the disposal of plastics. Government should make sincere efforts to educate millions of people about the health and other risks associated with the use and disposal of plastics, including pollution of our oceans, water, and wildlife, and about the growing body of evidence that decomposing plastics are creating serious global problems.
As the world’s population continues to grow, so does the amount of garbage that people produce. On-the-go lifestyles require easily disposable products, such as soda cans or bottles of water, but the accumulation of these products has led to increasing amounts of plastic pollution around the world. As plastic is composed of major toxic pollutants, it has the potential to cause great harm to the air, water and land.
Put simply, plastic pollution is when plastic has gathered in an area and has begun to negatively impact the natural environment and create problems for plants, wildlife and even human population. Often this includes killing plant life and posing dangers to local animals. Plastic is an incredibly useful material, but it is also made from toxic compounds known to cause illness, and because it is meant for durability, it is not biodegradable.
It costs millions of dollars each year to clean affected areas after exposure, not to mention the loss of life to plants, animals, and people. As land becomes more valuable, just finding a place to dump the garbage is becoming a problem in many parts of the world. Plus, excess pollution has lead to decreased tourism in affected areas, significantly impacting those economies.
From poisoning and injuring marine life to the ubiquitous presence of plastics in our food to disrupting human hormones and causing major life-threatening diseases and early puberty, the exponential growth of plastics is threatening our planet’s survival. The mission to end the plastic menace must include ending single-use plastics, promoting alternatives to fossil fuel-based materials, promoting 100 per cent recycling of plastics, corporate and government accountability and changing human behaviour concerning plastics.
Merely talking on this hazard won’t yield results. There has to be a campaign with following focus areas:
  • Leading a grassroots movement to support the adoption of a global framework to regulate plastic pollution.
  • Educating, mobilising and activating citizens across the globe to demand that governments and corporations control and clean up plastic pollution.
  • Educating people worldwide to take personal responsibility for plastic pollution by choosing to reject, reduce, reuse and recycle plastics.
  • Promoting local government regulatory and other efforts to tackle plastic pollution.
What can be done by citizens?
Although the government’s job is to spread awareness, let’s not expect everything from it. We all have to change our attitude and act responsibly to put an end to our problems. Plastic bags were once a modern convenience but can be efficiently replaced by reusable bags, many of which fold up compactly in order to be portable. Disposable water bottles are causing immense damage to environment; it’s time to replace them with re-usable bottles. Plastic food containers, lids, and utensils are all easily replaced by reusable containers, which will cut down significantly on even a single meal’s waste. Low-cost replacements, such as bamboo utensils in place of plastic ones in local restaurants need to be promoted. We all can try and select items that come in non-plastic recycled and recyclable packaging, to do our best to properly handle items that can’t be reused.
We owe our existence to mother Earth and it’s our duty to save and protect earth. India can be a better country, if we all become better Indians.