Jun 2, 2013

Notification


'Gutka contains carcinogen magnesium carbonate'

Mumbai: Gutka packets on average contain seven per cent magnesium carbonate, which is a chemical used in fire extinguishers, according to The Food And Drug Administration. The news is alarming as 206 million Indians use some form of smokeless tobacco.
The World Health Organisation estimates that 26 per cent of adults in India, use some form of smokeless tobacco and 40 per cent of them die because of this habit.
Dr Prakash Gupta, Director of Healis Institute for Public Health, said, "Magnesium carbonate itself has very specific health effects but when it is added to gutka and gutka is consumed, it has far more serious health effects because then it is a carcinogen. It has lots of toxins and produces many fatal and non-fatal diseases in an individual so taken as a whole when Magnesium Carbonate is added to gutka, it is a very very serious."
Added to increase the shelf life of the product, the worst is that no chronic side effects of the compound are known because there are not enough medical studies. The Maharashtra FDA is now planning to carry out surprise raids to seize gutka packets and ban companies that have been using magnesium carbonate as a preservative.
Dr Pankaj Chaturvedi, Surgical Oncologist, Tata Memorial Hospital, said, "What I would urge is that rather than banning, seizing and forfeiting those products under the pretext of magnesium carbonate what would be logical to follow the food safety standards act of India and ban gutka altogether."
Now the BMC plans to revoke the licences of shops selling tobacco products in the vicinity of schools.

குட்கா, பான்மசாலா தடை தீவிரமாக அமல்படுத்தப்படுமா?

புகையிலையில் 3,000 வகையான நச்சுப் பொருட்கள் உள்ளன. போதையை ஏற்படுத்தும், "நிகோட்டின்' இதில் ஒன்று. மது, கஞ்சா போன்ற போதை பொருட்களை விட, கடுமையான பாதிப்பை, புகையிலை ஏற்படுத்துகிறது. ஆண்டுக்கு, 10 லட்சம் பேர், புகையிலையால் ஏற்படும் புற்றுநோய்க்கு பலியாகின்றனர். புற்றுநோய் பாதிக்கப்பட்டோரில் 43 சதவீதம் பேர், சென்னை போன்ற பெருநகரங்களில் உள்ளனர். இந்நிலையில், குட்கா, பான்மசாலா போன்றவற்றை தடை செய்தது வரவேற்கத் தக்கது. புகையிலை பொருட்களை, பள்ளி, கல்லூரி வளாகங்களிலிருந்து, 100 மீட்டர் தூரத்துக்கு அப்பால் விற்க வேண்டும் என, சட்டம் உள்ளது. ஆனால், இச்சட்டத்தை யாரும் பின்பற்றுவதில்லை. இதனால், இளைய சமூகத்தினர் கைகளில், புகையிலைப் பொருட்கள் எளிதாகக் கிடைக்கின்றன. சிறு வயதிலேயே, புகையிலைப் பழக்கத்துக்கு, இளைஞர்கள் உள்ளாகின்றனர். இந்நிலையில், எதிர்கால சந்ததிகளை பாதுகாக்கும் வகையில், குட்கா, பான்மசாலா பொருட்களுக்கு தடை விதிக்கப்பட்டு உள்ளது. இத்தடையை முழுமையாக அமலுக்குக் கொண்டு வரவேண்டும். ஆனால், சட்ட அமலாக்கம் பெரும் சவாலாக இருக்கும் என, கருதுகிறோம். சட்டம் வந்த சில நாட்களுக்கு அதை அமல்படுத்திவிட்டு, அதன்பின் விட்டுவிட்டால், தடை செய்த பொருட்களின் விற்பனை, கள்ள சந்தையில் அதிகரித்துவிடும். சட்ட அமலாக்கம் சோடை போனால், தடை விதித்ததற்கு பலன் கிடைக்காது. தடை செய்த நோக்கமும் நிறைவேறாது. எனவே, குட்கா, பான்மசாலா தடைச் சட்டத்தை துவக்கம் முதலே, தீவிரமாக அமல்படுத்த வேண்டும். அப்போது தான், புற்றுநோயிலிருந்து வருங்கால சமூகத்தை காக்க முடியும்.

விதுபாலா, இணை பேராசிரியர், அடையாறு புற்றுநோய் மருத்துவமனை

வாய் வழியாக உட்கொள்ளும் பொருட்கள் எதுவும், உடலை பாதிக்கக் கூடாது. அப்படி பாதிப்பு ஏற்படுத்தும் பொருட்களை தடை செய்யலாம் என, சுப்ரீம் கோர்ட் உத்தரவிட்டுள்ளது. இந்த உத்தரவுப்படி, உடல்நிலையை பாதிக்கக் கூடிய, "நிகோட்டினை' உருவாக்கும் புகையிலைப் பொருட்கள் தடை செய்யப்படுகின்றன. இந்த அடிப்படையில் தான், குட்கா, பான்மசாலா ஆகியவற்றை, தமிழக அரசு, தடை செய்துள்ளது. ஒரு பொருளை தடை செய்யும் போது, அதைப் பயன்படுத்துவது சட்ட விரோதம் என்ற எண்ணம், மக்கள் மத்தியில் ஏற்படுகிறது. இதனால், அப்பொருளை உபயோகிக்க அச்சப்படுவர். இதுவே, தடை செய்ததன் நோக்கத்தை வெற்றியடையச் செய்கிறது. அதேபோல், இளைஞர்கள் மத்தியில் இதன் புழக்கம் வெகுவாகக் குறையும். சிகரெட் குடிப்பதை ஹீரோயிசமாக இளைஞர்கள் நினைக்கின்றனர். போதை வஸ்துகளை பயன்படுத்தும்போதும், ஹீரோயிசம் தான் அவர்கள் மனதில் ஏற்படுகிறது. இதனால், தடை என்பது மனதில் அச்சத்தை ஏற்படுத்தும். அதேவேளையில், ஒரு பொருளை தடை செய்ததும், முற்றிலும் ஒழிந்து விடாது. படிப்படியாக புழக்கம் குறையும். வெளி சந்தையில் எளிதாகக் கிடைத்த பொருள், திருட்டுத் தனமாக விற்க வேண்டும் என்றால் பயப்படுவர். அபராதம், சிறை போன்றவற்றை விற்பனையாளர்கள் விரும்பமாட்டார்கள். மேலும், சில ஆண்டுகளுக்கு முன், புகையிலை உடல் நலத்துக்கு கேடு ஏற்படுத்தும் என, விளம்பரம் செய்யப்பட்டது. இப்போது, புற்றுநோய் ஏற்படும், என, விளம்பரம் செய்யப்படுகிறது. இதனால், குறிப்பிட்டளவு தாக்கம் புகையிலை பயன்பாட்டில் ஏற்பட்டுள்ளது. எனவே, தடைச் சட்டத்தை தொடர்ந்து அமலாக்கும் போது, குட்கா, பான்மசாலா பயன்பாடு முற்றிலும் ஒழிக்கப்படும்.

பிரசன்னா கண்ணன், மாநில ஆலோசகர், தேசிய புகையிலை கட்டுப்பாட்டு திட்டம்

குட்கா, பான்மசாலா தடை சட்டம் அமலுக்கு வந்துள்ள நிலையில், அதன் உற்பத்தியாளர்கள், முகவர்கள், கிடங்கு பராமரிப்பாளர்கள் ஆகியோருக்கு நோட்டீஸ் அளிக்க உள்ளோம். இதில், தடை செய்துள்ள குட்கா, பான்மசாலா போன்றவற்றை உற்பத்தி செய்யக்கூடாது; இருப்பு வைக்கக் கூடாது. தற்போது, வைத்திருக்கும் இருப்பை ஜூலை 29ம் தேதிக்குள் மாநிலத்தை விட்டு வெளியேற்றி விட வேண்டும். இல்லையேல் அழித்துவிட வேண்டும் என, அறிவிக்கிறோம். இந்த கால அவகாசம் உற்பத்தியாளர்களுக்கு அளிக்கப்படுகிறது. இதையும் மீறி உற்பத்தி செய்தாலோ, இருப்பு வைத்திருந்தாலோ, உணவு பாதுகாப்புப் பிரிவு அலுவலர்கள் சென்று, அவற்றை அழிப்பர். இதேபோல், சிறு வணிகர்களுக்கும் நோட்டீஸ் அனுப்பப்படும். ஒருமாத காலத்துக்குப் பின்பு தான், வணிக இடங்களை ஆய்வு செய்து, குட்கா, பான்மசாலா பொருட்களை அழிப்போம். வெளி மாநிலங்களிலிருந்து தடை செய்யப்பட்ட பொருட்கள் வராமல் தடுக்க, சுங்க சாவடிகளுக்கு அறிவுறுத்தல்களை அனுப்புகிறோம். மேலும், மாவட்ட கலெக்டர் தலைமையில், மாவட்ட வருவாய் அலுவலர், கோட்டாட்சியர், மாவட்ட காவல் கண்காணிப்பாளர், வட்டார போக்குவரத்து அலுவலர் உள்ளிட்ட, எட்டு அலுவலர்கள் கொண்ட குழுவை அமைக்க உள்ளோம். இக்குழு, மாவட்டங்களில் உள்ள வணிக இடங்கள் மற்றும் வாகனங்களில் உரிய சோதனைகளை மேற்கொண்டு, குட்கா, பான்மசாலா பொருட்கள் மாநிலத்துக்குள் வருவதை முழுமையாகத் தடுக்கும். குட்கா, பான்மசாலா பொருட்களைப் பயன்படுத்துவதால், உயிரை கொல்லும் புற்றுநோய் ஏற்படும் என்ற விழிப்புணர்வு, மக்கள் மத்தியில் ஏற்பட வேண்டும். எனவே, விழிப்புணர்வுக்கு தான் முதலிடம். தண்டனைக்கு அடுத்த இடம் தான்.

லட்சுமி நாராயணன், நியமன அலுவலர், உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தரக்கட்டுப்பாடு

புகையிலை பொருட்கள் மனிதனுக்கு கேடு விளைவிப்பதால், அதை, தமிழக அரசு தடை செய்துள்ளது. இதை, வணிகர்கள் வரவேற்கிறோம். அரசு தடை செய்துள்ள புகையிலை பொருட்களை விற்க வேண்டாம் என, எங்கள் சங்கத்தின் சார்பில், எங்களது உறுப்பினர்களுக்கு தெளிவாகக் குறிப்பிட்டுள்ளோம். இதேநேரத்தில், குட்கா, பான்மசாலா பொருட்களுக்கு, தமிழகத்தில் தடை விதிக்கப்பட்டுள்ளது. அண்டை மாநிலங்களில் தடையில்லை. இதனால், இப்பொருட்கள் தமிழகத்துக்குள் நுழைவதற்கு வழியுண்டு. எனவே, மாநில எல்லைகளில் உள்ள சுங்க சாவடிகளில், கடுமையான தணிக்கையை, அரசு மேற்கொள்ள வேண்டும். இல்லையேல், தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் மாநிலத்துக்குள் நுழையும். இதனால், வணிகர்கள் பாதிக்கப்படுவர். குட்கா, பான்மசாலா தடை சட்டத்தை, சுகாதாரத் துறை தான் அமல் செய்கிறது, என்றாலும், போலீசார், உள்ளாட்சி துறை அதிகாரிகள் என, ஆள் ஆளுக்கு வணிகர்களை நாட்டாண்மை செய்யும் நிலையும் ஏற்படும். இதனால், வணிகர்கள் துன்புறுத்தப்படுவதோடு, லஞ்சம் பெருக வழி ஏற்படும். எனவே, தடை செய்த பொருட்களை மாநிலத்துக்குள் நுழையாமல் தடுக்க, அரசு தீவிர நடவடிக்கைகளை எடுக்க வேண்டும். பீடி, சிகரெட், மது வகைகள் விற்பனையில் குழப்பமான கொள்கையை மத்திய, மாநில அரசுகள் பின்பற்றுகின்றன. உடலுக்கு கேடு விளைவிக்கும் இப்பொருட்களை பயன்படுத்தினால், தீங்கு ஏற்படும் என, விளம்பரப்படுத்த, பெரும் பணத்தை செலவிடுகின்றனர். ஆனால், அவற்றை தடை செய்ய முன்வராமல் உள்ளன. உடலுக்கு தீங்கு ஏற்படும் பொருட்கள், என, உறுதி செய்த பொருட்களை, நாடு முழுவதும் தடை செய்ய, அரசு முன்வரவேண்டும். இதற்கு, தெளிவான கொள்கையை உருவாக்க வேண்டும்.

விக்கிரமராஜா, தலைவர், தமிழ்நாடு வணிகர்கள் சங்க பேரமைப்பு

‘Ban on tobacco products will be enforced strictly’

The ban imposed by the State Government on the manufacture and sale of tobacco products like pan parag, pan masala and ghutka would be strictly enforced said R.V.Ravi, Designated Officer, Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department here on Saturday.
Pointing out that a committee headed by the District Collector is in the process of being formed to enforce the ban and ensure that it is not violated, he said that stringent action will be taken against those who defy the ban.
Efforts will also be made to enhance awareness about the ill effects of tobacco among the traders and consumers. Complaints relating to violations can be sent to the Designated Officer, Food Safety, Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department, near Government Arts College, Stone House Hill. The people can also call 0423 2450088.

Dentists welcome ban on gutka

The dentists’ fraternity has wholeheartedly welcomed the State government’s decision to ban gutka in Karnataka.
Lauding the government for its “bold decision”, dentists said that the decision has come at the right time, considering the increasing number of oral cancer cases. “The dentists’ association has been demanding a ban on the sale of gutka but none of the previous governments responded positively to the demand,” said Gopalkrishna Bhat, State president of the Indian Dental Association (IDA).
According to Dr. Bhat, about 90 per cent of the oral cancers were caused by the consumption of tobacco and gutka.
“The alarming news is that these patients of cancer are aged between 15 and 25 ,” he said, adding that oral cancer had become a bigger problem than AIDS in India. Refuting arecanut growers’ argument that banning gutka would adversely affect their earnings, Dr. Bhat said gutka contained only a small quantity of arecanut. And, while welcoming the ban on gutka, farmers’ associations have urged the government to help arecanut growers. Karnataka Pranta Raitha Sangha State president Maruti Manpade said that arecanut growers do not have to be dependent on the gutka industry.
“Compared to arecanut, gutka has not been around for very long. Growers should not oppose the ban, but ask for better prices and an increase in the import price of arecanut,” he said.
Experts feel that the government should encourage growers to dabble in horticulture instead of sticking to arecanut as a long-term solution. Madan Gopal, Secretary, Health and Family Welfare, told The Hindu that the government had appointed 210 food safety officers to look out for the production and sale of gutka.
He said violators of the ban would be prosecuted under the Food Safety and Standards Act (FSSA), and face fines of up to Rs. 2 lakh and six months’ imprisonment.

  • ‘Oral cancer has become a bigger
    problem than AIDS’
  • Violators of ban to face fine up to Rs. 2 lakh
    and six months imprisonment
  • Consignment containing tobacco products detained

    The lorry carrying tobacco products which was detained by the Saravanampatti police on Friday morning. Photo: Special Arrangement
    The lorry carrying tobacco products which was detained by the Saravanampatti police on Friday morning.

    Saravanampatti Police on Friday morning detained temporarily a consignment containing tobacco products.
    According to the police, during a vehicle checking operation in the small hours of Friday, the police personnel stopped a truck containing goods. While checking the contents of the goods, the police found 6,395 kg chewable tobacco products in 5,000 boxes. The cost of the consignment was estimated to be around Rs. 3 lakh.
    The police said that driver Nagaraj of Kannampalayam of Nanjappa Nagar, Sulur, was carrying the consignment from Sowcarpet in Chennai to a shop on Range Gowda Street in the city. The police initially said they would register a case against the driver and send the consignment to the Food Safety and Standards Authority of India’s designated officer in Coimbatore.
    But after consultation with the legal officers, the police along with the FSSAI officers, Food Cell policemen and others escorted the truck to the State-border in Sathyamangalam saying that the consignment should not be brought back into the State.
    The police’s move comes following a ban the State Government imposed on tobacco products.

    Guidelines issued for implementing gutka ban

    Officials deployed to enforce the ban across the State

    The Health and Family Welfare Department on Saturday issued guidelines for officials to implement the ban on gutka in the State. It will be based on the model adopted by Maharashtra, one of the first States to ban the tobacco product.
    M. Madan Gopal, Principal Secretary (Health and Family Welfare), who issued a circular to this effect, told The Hindu that it would take at least a week for the enforcement to take shape.
    “We are working on building strong mechanisms to enforce the ban. As a first step, we have appointed more than a 100 food safety officers, who will be responsible for enforcing the ban at the grassroot level,” he said.
    The State government, which has been directed by the Supreme Court to submit a compliance report and an affidavit on tobacco control and gutka ban by June 23, banned the sale and manufacture of gutka and paan masala under the regulation 2.3.4 of the Food Safety and Standards (Prohibition and Restrictions on Sales) Regulations, 2011. These regulations have been framed by the Food Safety and Standards Authority of India.
    “Sections 57, 58 and 59 of the Act clearly specify that anyone who manufactures, sells, stores or distributes products with an adulterant that is injurious to health shall be slapped with a penalty of up to Rs. 10 lakh. If the adulterant is not injurious to health, the penalty is Rs. 2 lakh. Also, the person is liable to a jail term of seven years or even life-time if anyone who consumes the product dies,” Mr. Madan Gopal said.
    He said district surveillance officers had been redeployed as district designated officers to supervise the enforcement.
    The seized products would be tested at the food safety laboratories in Mysore, Bangalore, Gulbarga and Belgaum, Mr. Madan Gopal added.

  • It will be based on the model adopted in Maharashtra
  • Regulations framed by the Food Safety and Standards Authority of India
  • Food business operators, traders excluded from filing returns

    PUNE: In a huge reprieve to traders, restaurant owners and distributors, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has decided to exclude them from filing annual returns.
    The Food and Drugs Administration (FDA) had earlier directed all the licenced food business operators with an annual turnover of Rs 12 lakh and above to submit their annual returns by May 31, failing which a fine of Rs 100 a day will be levied.
    The FSSAI, the national food regulatory body, conveyed the decision to us on Friday, said Shashikant Kekare, joint commissioner (food) of FDA, Pune. "Hence, no fine will be imposed on traders, restaurateurs and distributors for not filing annual returns. Only food manufacturers, packers, re-packers, labellers and re-labellers will come under the purview of filing the annual returns and will face fine of Rs 100 per day for failing to do so," he said.
    Ajit Setiya, president of Poona Merchants Chamber, said, "The traders have been facing a lot of problems ever since the new Food Safety and Standards Act came into force in August 2011. We have been following various issues pertaining to traders and filing annual return has been one of them. Union agriculture minister Sharad Pawar had held a meeting with FSSAI officials on March 7 following which the food regulators decided to make certain amendments to resolve the issue. The present decision is a fall out of our long struggle."
    "For the first time food business operators have been asked to submit annual returns of their transactions made till March-end since the new Food Safety and Standards Act came into force in August 2011," said Dilip Sangat, assistant commissioner (food), FDA, Pune.
    There are over 9,000 licensed food business operators in the city with an annual turnover of Rs 12 lakh and above. They include food manufacturers, distributors, wholesalers, retailers, recyclers, processors, transporters, restaurants, hotels and catering business operators.
    As per the Food Safety and Standards Act and Regulations 2011 (licensing and registration), the business operators have to submit the returns in the particular format (form D-1). Only owners of milk businesses have been asked to submit the returns in half yearly format as given in form D-2.
    Who is a food manufacturer?
    Manufacturer means a person engaged in the business of manufacturing any article of food for sale and includes any person who obtains such article from another person and packs and labels it for sale or only labels it for such purposes
    (Source: Food Safety and Standards Act, 2006)

    Street play teaches food safety lessons

    Eating at a hotel and you suspect that food safety standards have not been adhered to? Do you know you can submit a sample of the food item at an accredited laboratory and, if the tests reveal adulteration or contamination, lodge a complaint with the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) under the new Food Safety and Standards Act 2006?
    According to Kalyani Rajaraman, project manager, Consumer Association of India (CAI), the new Act seeks to ensure better consumer safety through food safety management systems and set standards based on science and transparency. And, for the first time in the country, the CAI in partnership with FSSAI has piloted a ‘mass contact education programme on food safety, standards and unsafe food’ in Tamil Nadu to clear the ambiguity surrounding the Act and promote safe food practices among food business operators (FBOs).
    For the CAI the challenge lies in the fact that FBOs in the State are reluctant to accept the Act, while consumers are unaware of the meaning of safe food. A survey conducted among 745 consumers in both urban and rural areas in July 2012 shows that knowledge about the law is practically absent (93 per cent) among both consumers and the youth segment, Kalyani pointed out. “Only 12 per cent have ever registered a complaint against adulterated and unsafe food and most often the complaint is made to the shopkeeper himself,” she said.
    Hence the CAI, along with FSSAI, has embarked upon a mass contact programme to create awareness about the “empowered role of consumers”. An audio-visual van – Food Safety Express – traversed 620 locations across Chennai, Vellore, Madurai, Tiruchy and Coimbatore, carrying the message of food safety to nearly three lakh consumers. “We have also identified and trained 60 food safety champions from the five districts, 1,500 consumers and 300 FBOs,” the consumer rights activist said.   
    The association has also engaged a theatre group, Saral Maiyam, to stage street plays to get consumers’ attention. “We have to serve people from all walks of life and we are using traditional folk arts to attract the common man. Short films and radio spots have been created to impact the ‘elite’ using electronic media, while rallies have been planned to get school students into the loop,” Kalyani said.
    On Thursday, the 12-member group staged a street play on the Marina, drawing a sizeable crowd with their drumbeats and foot-tapping music of folk dances like thapattam, oyilattam and kambattam. Through dialogue and song they showed how consumers were being taken for a ride and cautioned them to be vigilant.  
    “The entire play was very informative. I wasn’t aware of this Act and the role of the consumer in it. This was worth my time,” said Guna, one of many who witnessed the play.
    The motivation for the entire programme, according to Kalyani, is the lack of awareness among consumers despite the Act being enforced in 2011. “So far in the city we have witnessed a good turnout with that in Koyambedu market being overwhelming.”

    Karnataka becomes 26th state to ban gutkha

    • Health Minister U T Khader and Medical Education Minister Sharan Prakash Patil interacting with students at World No Tobacco Day programme at NIMHANS in Bangalore on Friday | Nagaraja Gadekal
      Health Minister U T Khader and Medical Education Minister Sharan Prakash Patil interacting with students at World No Tobacco Day programme at NIMHANS in Bangalore on Friday | Nagaraja Gadekal
    Karnataka became the 26th state to ban sale, manufacture, storage and distribution of gutka and paan masala. The ban was announced on Friday with immediate effect. It is also in place in five union territories.
    Marking World Tobacco Day, Minister of Health and Family Welfare U T Khader said: “The department will soon shut down units that manufacture these products. We are  yet to decide on the penalties to be imposed on those who fail to comply with the ban.”
    Khader, however, promised areca growers that the ban will not affect their livelihood. “The quantity of local arecanut in gutka and paan masala is very less, they use imported areca. The demand for areca is only set to increase,” he said.
    The move to ban comes following the Supreme Court decision to include gutka and paan masala as food products.
    However, based on the Food Safety and Standards Act-2006, the Food Safety and Standards (Prohibition and Restrictions on Sales) Regulations-2011  (2.3.4) prohibit the sale of articles that contain nicotine and gutka as ingredients as they are injurious to health.
    “The manufacture, storage, sale or distribution of gutka and paan masala containing tobacco or nicotine as ingredients, by whatsoever name it is available in the market, is hereby prohibited in the state with immediate effect in the interest of public health,” said a notification from V B Patil, Food Safety Commissioner, who is in-charge of the effective implementation of the regulations under the Food Safety Act.
    Madan Gopal, Principal Secretary, Health and Family Welfare, said the decision was not a hasty one.
    “We decided to impose it after a high power committee sat and deliberated on the issue that’s impacting millions of lives in Karnataka,” he clarified to reporters.
    ‘Nurses’ Row to be sorted out’
    Medical Education Minister Sharan Prakash Patil said that he will soon look into the issue of the 400 plus contract nurses under the Bangalore Medical College and Research Institute (BMCRI) who were recently terminated from their services. Patil said,”The issue has been a controversial one. I will look into it on compassionate grounds and try to employ them again,” he said.