Apr 9, 2015

ஒமலூர் அருகே, வாகன தணிக்கையில் சிக்கிய ரூ.50 லட்சம் போதைப்பொருட்கள் தீ வைத்து அழிப்பு அதிகாரிகள் நடவடிக்கை


ஓமலூர்,ஏப்.9-
ஓமலூர் அருகே கடந்த ஆண்டு வாகன தணிக்கையில் பிடிபட்ட ரூ.50 லட்சம் மதிப்பிலான போதைப்பொருட்கள் அதிகாரிகள் முன்னிலையில் நேற்று தீவைத்து அழிக்கப்பட்டது.
போதைப்பொருட்கள் பறிமுதல்
ஓமலூரை அடுத்த தீவட்டிப்பட்டி சோதனை சாவடியில் போலீஸ் சப்-இன்ஸ்பெக்டர் ராமச்சந்திரன் மற்றும் போலீசார் கடந்த ஆண்டு செப்டம்பர் மாதம் 9-ந் தேதி அதிகாலையில் வாகன தணிக்கை மேற்கொண்டனர். அப்போது தர்மபுரியில் இருந்து சேலம் நோக்கி அதிவேகமாக சென்ற ஒரு லாரியை போலீசார் மடக்கி பிடித்து சோதனை நடத்தினர்.
அப்போது அந்த லாரியில் டீத்தூள் உள்ளதாகவும், பெங்களூருவில் இருந்து மதுரைக்கு எடுத்து செல்வதாகவும் டிரைவர் கூறி உள்ளார். ஆனால் அதற்குரிய ஆவணங்கள் இல்லாததை கண்ட போலீசார் அந்த லாரியில் சோதனை நடத்தினர். அப்போது அந்த லாரியில் மூட்டை, மூட்டையாக தடை செய்யப்பட்ட போதை பாக்கு மற்றும் போதைப்பொருட்கள் இருப்பதை போலீசார் கண்டுபிடித்தனர். இதையடுத்து அந்த லாரியில் பதுக்கி வைக்கப்பட்டு இருந்த 4½ டன் எடை கொண்ட 100 மூட்டை போதைப்பொருட்களை பறிமுதல் செய்து தீவட்டிப்பட்டி போலீசில் ஒப்படைத்தனர்.
பின்னர் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதா, பறிமுதல் செய்யப்பட்ட போதை பொருட்களை பரிசோதனைக்காக அனுப்பி வைத்தார். இந்த ஆய்வில் தடை செய்யப்பட்ட நிக்கோடின் மற்றும் புகையிலை அந்த போதைப்பொருளில் கலந்திருப்பது தெரியவந்தது. மேலும் அந்த போதைப்பொருட்கள் தீவட்டிப்பட்டி போலீஸ் நிலையத்தில் தனி அறை ஒன்றில் பூட்டி சீல் வைக்கப்பட்டு இருந்தது.
இந்த போதைப்பொருட்களை தீ வைத்து அழிக்க மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதா உத்தரவிட்டார். இதைத்தொடர்ந்து அவர் தலைமையில், காடையாம்பட்டி பேரூராட்சி செயல் அலுவலர் கலைராணி, உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் அன்புபழனி, சிங்காரவேலு, இளங்கோவன், தீவட்டிப்பட்டி போலீஸ் சப்-இன்ஸ்பெக்டர் கிருஷ்ணன் ஆகியோர் முன்னிலையில் அந்த போதைப்பொருட்கள் லாரியில் ஏற்றப்பட்டு தனவாய் பட்டி ஏரிக்கு கொண்டு செல்லப்பட்டது. அங்கு அந்த போதைப்பொருட்கள் பெட்ரோல் ஊற்றி தீவைத்து எரிக்கப்பட்டது.
எரிக்கப்பட்ட 100 மூட்டை போதைப்பொருட்களின் மதிப்பு சுமார் ரூ.50 லட்சம் ஆகும். மூட்டை, மூட்டையாக போதைப்பொருட்கள் ஏரியில் கொட்டி அழிக்கப்பட்ட சம்பவம் அந்த பகுதியில் பரபரப்பை ஏற்படுத்தியது.

ரூ.50 லட்சம் புகையிலை பொருள்கள் தீ வைத்து அழிப்பு

ஓமலூர் அருகே ரூ.50 லட்சம் மதிப்பிலான புகையிலைப் பொருள்களை உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரிகள் தீவைத்து புதன்கிழமை அழித்தனர்.
சேலம் மாவட்டம், ஓமலூர் அருகேயுள்ள தீவட்டிப்பட்டி சோதனைச் சாவடியில், காவல் உதவி ஆய்வாளர் ராமச்சந்திரன் தலைமையிலான போலீஸார், கடந்த 2014-ஆம் ஆண்டு செப்டம்பர் 9-ஆம் தேதி வாகனத் தணிக்கையில் ஈடுபட்டிருந்தனர். அப்போது, தருமபுரியில் இருந்து சேலம் நோக்கி வந்த லாரியை தடுத்து நிறுத்தி சோதனையிட்டனர். அதில் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலைப் பொருள்கள் (ஹான்ஸ்) 100 மூட்டைகளில் இருந்ததை போலீஸார் கண்டறிந்தனர்.
பெங்களூருவில் இருந்து மதுரைக்கு நான்கரை டன் அளவில் ரூ.50 லட்சம் மதிப்பிலான புகையிலைப் பொருள்கள் கடத்திச் செல்லப்படுவதை அறிந்த, தீவட்டிப்பட்டி போலீஸார் அவற்றை பறிமுதல் செய்தனர்.
இதுகுறித்த தகவலின் பேரில், சேலம் மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை நியமன அலுவலர் மருத்துவர் அனுராதா, சம்பவ இடத்திற்குச் சென்று, புகையிலைப் பொருள்களின் மாதிரியை எடுத்து, ஆய்வகத்துக்கு சோதனைக்கு அனுப்பினார். சோதனையில், உயிருக்கு ஆபத்தை விளைவிக்கக்கூடிய புகையிலைப் பொருள்கள் கொண்டு வரப்பட்டது உறுதி செய்யப்பட்டதையடுத்து, உணவுப் பாதுகாப்புச் சட்டம் 2006-இன்படி, அவற்றை அழித்துவிட தமிழக அரசு உத்தரவிட்டது. அரசு உத்தரவின் பேரில், மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையிலான குழுவினர் புதன்கிழமை தீவட்டிப்பட்டி அருகேயுள்ள தளவாய்ப்பட்டி ஏரிக்கு, புகையிலைப் பொருள்களை எடுத்துச் சென்று தீவைத்து எரித்தனர்.
அப்போது, காடையாம்பட்டி செயல் அலுவலர் கலைராணி, உணவுப் பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் அன்பு பழனி, சிங்காரவேலு, இளங்கோவன், தீவட்டிப்பட்டி காவல் உதவி ஆய்வாளர் கண்ணன் ஆகியோர் உடனிருந்தனர்.

Nine brands of coconut oil banned

THIRUVANANTHAPURAM: The food safety department has banned nine brands of packaged coconut oil after tests conducted revealed that they were adulterated with palm oil and palm kernel oil.
The brands are Kera Plus, Green Kerala, Kerala A-one, Kera Super, Kera drops, Blaze, Pulari, Coco Sudham and Kallada Priyam. The Coconut Development Board (CDB) has tested the samples after criticism on the low quality of these brands and recommended the intervention of the food safety department.
The food safety commissionerate has invoked Section 36 (3)(b) to prohibit sale of the adulterated brands and food safety commissioner T V Anupama said action will be taken soon. "There were several complaints against sale of substandard packaged coconut oil. Some were sold at half the price. While the original price is Rs 120 per packet, some brands were sold at Rs 50. Following several complaints, CDB conducted tests and recommended action," a food safety official said.
Sale of a banned product can invite a fine of Rs 2 lakh. If the sale is found to be a purposeful violation of order, the department will initiate criminal prosecution.
The department had in 2012 banned sale of three brands of adulterated milk in 2012.

No coercive action on tobacco ban, government told

Granting some relief to manufacturers and sellers of tobacco and tobacco products, the Delhi High Court on Wednesday asked the state government to not take any coercive action to enforce the ban on sale of chewing tobacco. The court of Justice Rajiv Shakdher also agreed to look into the legal issue of whether the definition of “food” under the Food Safety and Standards Act (FSSA) would include tobacco and tobacco products.
In an order issued last week, the Delhi government banned the manufacture, storage and sale of chewabletobacco in the capital for one year under the Food Safety and Standards Act.
The ban has now been challenged by Sugandhi Snuff King Pvt Ltd, a Badarpur-based company which manufactures flavoured and unflavoured chewing tobacco.
According to the plea filed by Sugandhi, the government could not have issued the notification banning chewing tobacco as the product was not within the ambit of the definition of “food” underthe Food Safety Act, but was a regulated product under the Cigarettes and Other Tobacco Products (Prohibition ofAdvertisement and Regulation of Trade and Commerce, Production, Supply and Distribution) Act (COTPA).
The company has also claimed chewing tobacco was distinct from gutkha or paan masala. The plea sought court orders to lift the ban.
During the hearing before the court of Justice Rajiv Shakdher, senior advocate Abhishek Manu Singhvi, appearing on behalf of the company, argued that COTPA was a special law and tobacco was deliberately kept outside the purview of the FSSA by the legislation.
He argued that the ban was “arbitrary” as only chewing tobacco had been banned and not the sale of smokable tobacco. “Smoking causes about 7,00,000 deaths per year in India,” the plea states, adding that consumption of smokeless tobacco and exposure to second-hand smoke caused an estimated “1,00,000 deaths per year”.
Rajiv Nanda, counsel for the government, told the court that the decision had been taken in public interest and that the definition of “food” included tobacco and tobacco-based products.

Is our Food Safe?

A recent survey on Indian food habits and even home cooked food has shown that we have unsafe food habits and almost two million people die every year due to eating unsafe food out of which 1.5 million are children whose lives are simply cut short. Children are more at risk due to unsafe food as they are forced by a UN diktat to eat mid-day meals in schools, which puts them more at risk than others. But even mothers cooking or Ma key haath ka khana has been found to be unsafe. 
The survey shows that Indians are getting unsafe food from farms where it could be laced with toxins due to the overuse of fertilisers and pesticides. Fruits like apples are given a shine with a highly toxic substance and the same apples which sell for Rs 50 a kg are then sold in fancy packaging for Rs 250 a kg. 
Fruits are ripened with the use of chemicals which are known carcinogens and the less said about meat, poultry, dairy and fish products the better. These suffer much in terms of storage. Milk and cottage cheese in India have been found to contain vegetable oils and powders which should not have been there in the first place.
Even housewives are unaware about food safety practices and norms and the survey reveals that most housewives do not reheat food hours after it is cooked and even serve it cold from the fridge. It has been proven that if flies sit on hot food and it is consumed immediately then the person who has consumed it does not fall it but if the food is refrigerated and then consumed it can lead to a bout of gastroenteritis. Housewives, however, are unaware of this. 
The survey conducted by the Andhra Medical College also shows that farming practices coupled with unsafe eating and cooking practices provide a perfect recipe for ill health. While most of these symptoms may not be visible immediately, they can lead to health ailments ranging from allergies, stomach and liver and kidney disease to cancers. Not surprisingly the theme of the WHO this year for World Health Day in Food Safety.

Packaged goods with trans fats, sugar & salt fuelling diseases: Report

The food and beverage industry is fuelling childhood obesity, blood pressure and diabetes by promoting use of packaged goods laden with trans fats, sugar, and salt, according to Dr Shweta Khandelwal, research scientist, Public Health Foundation of India. She was quoting from Chronic Conditions in India – Evidence Based Solutions for a Growing Health Crisis, a joint report released in New Delhi on Tuesday.
The report was released by minister of state for science and technology Y S Chowdary after launching Centre for Control of Chronic Conditions (CCCC), a centre focussed on generating knowledge and awareness about chronic diseases in India.
Both the initiatives, the report and CCCC, are developed through international partnership between four leading institutions - the All India Institute of Medical Sciences, New Delhi; Emory University; London School of Hygiene & Tropical Medicine; and Public Health Foundation of India.
Among other things, the report looks at the rising tide of chronic conditions in India and argues that the cost of inaction towards chronic conditions would be too high for India to bear. 
Khandelwal explains, “Wrong diet or trans fat foods are hugely responsible for pumping in all sorts of unhealthy concoctions touted with unchecked health claims. Scientific evidence shows that food and beverage industry is fuelling childhood obesity, blood pressure and diabetes very early on by promoting use of packaged goods laden with trans fats, sugar, salt, and saturated fats. This unhealthy environment predisposes us to chronic disease risk factors and events.”
She adds, “Wrong type of oil selection is an important risk factor. Subsidised oils are usually promoting dyslipidemia, bad cholesterol, etc. Indians are as it is predisposed to higher chronic disease risks than other ethnicities. Saturated and trans fats are bigger contributors than overall oil intake. Type of fat along with quantity is of prime importance.”
With regard to gutkha and tobacco ban, Khandelwal states, “I strongly support the ban but long-term high level commitment must not to dilute this ban. Also I would request agriculture and health department about long- term strategies on advertising control, promoting locally available healthy whole grains, fruits, and avoiding processed goods. Subsidies on healthy options and taxes on high salt, sugar and fats are what I propose.” 
Lauding the international collaboration, Prof. M C Misra, director, AIIMS, comments, “India alongside other developing nations has not yet got over infectious disease burden in all age groups and childhood in particular. It is also projected that India and China will house largest proportion (>80%) of elderly population with all antecedent health issues, which would include chronic disease burden, which has not been witnessed earlier. India has already passed the early stages of a chronic disease burden (diabetes, stroke, cardiovascular diseases, mental health illness etc.).”
Misra points out, “As if that was not enough we face injury epidemic in the current millennium. If we go by the number today, injury has become a major public health problem in developing countries as also in developed countries. Developed countries have done well by formulating and enforcing injury prevention strategies. Realistic dimension of injury burden has not been well appreciated. Injury epidemic is real in developing countries and 88% of injury burden remains in Asia, which is contributed largely by India and China, two populous nations and developing economies.”
He adds, “When we compare death in all age groups, injury is at No. 3, but when it comes to years of productive life lost and Disability Adjusted Life Years (DALYs) due to injury, it exceeds both put together cancer and heart disease together. In view of the implications for future disease burden and the demographic transition that is in progress in India and globally the agenda of chronic diseases and injuries should be a priority. This international collaboration between AIIMS, Emory University, LSHTM and PHFI will be the beginning to strengthen institutional framework, national and international capacity building and networks in the regions that will translate evidence into policy and practice.”
Chronic conditions is now the leading cause of death in India, accounting to more than 5 million deaths each year – which is over 53% of all deaths. This is projected to rise to almost three quarters of deaths by 2030. They are also a leading cause of disability.
In his address, Prof. James Curran, dean, Rollins School of Public Health, Emory University, Atlanta, USA, states, “The challenge of chronic conditions confronting India cannot be overstated. It is assumed that chronic conditions are diseases only affecting rich countries or the rich people in poor countries. Evidence now tells us that this is untrue. Chronic conditions are now a global challenge and there is a pressing need for greater understanding on how it affects people, and even threatens to undermine economic development. There is also an urgent need to advocate the integration of best practices for various chronic diseases and injuries with one another as India progresses with its national health agenda, hence this international partnership serves as a platform that will try and make a real difference to health outcomes in this enormously important area.”
The secretariat for this global partnership will be at the Public Health Foundation of India. CCCC is multi-disciplinary group of researchers and health professionals representing a spectrum of clinical, public health, genetics, biochemistry and social science disciplines. The work focusses on the priority chronic conditions of cardiovascular diseases and stroke, mental disorders, diabetes, chronic lung diseases, cancers, injuries and chronic kidney diseases.