Apr 20, 2016

Drinking water not safe in Delhi: Ram Vilas Paswan

New Delhi, Apr 19 (PTI) Drinking water supplied by the Delhi Jal Board is not safe for consumption as prescribed quality standards are not being met, Union Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan said today.
The Minister also urged consumers to complain if packaged drinking water is sold above maximum retail price at places like five star hotels, cinemas and airport so that the government can take strict action against such sellers.
"The issue of safe drinking water was discussed in the meeting today. Nobody can drink tap water in Delhi. Delhi's water is not safe for drinking, though there are quality standards in place," Paswan told reporters after the meeting of the Central Consumer Protection Council (CCPC).
Food safety regulator FSSAI informed in the meeting that Delhi's municipal corporation is responsible for setting the quality standards of drinking water, he said.
"The Council was of the view that safe drinking water is the constitutional right of the people and the quality standards should be followed strictly," he said.
The Minister said regulation of quality of piped water should come under the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), while also regulates packaged drinking water.
At present, it is mandatory for companies to comply with quality standards of packaged drinking water unlike piped water. The Bureau of Indian Standards (BIS) under the Consumer Affairs Ministry is working on upgrading the quality standards for piped water and make it compulsory.
To protect consumers from overpricing of packaged drinking water at select places, the Minister said both the Delhi High Court and consumer courts have given several rulings that packaged drinking water should be sold at MRP at all places.
"There is lack of awareness among consumers on such issues. Be it cricket stadium or five star hotel or airport, if consumers see they are being charged more than MRP for packaged drinking water they should file complaint. We will take strict action," Paswan added.
Paswan also said the government will set up additional 50 consumer helpline counters in the next 15 days, taking the total number of helpline counters to 62.
He also reviewed the performance of Grahak Suvidha Kendras being run on a pilot basis at five places.

Need to monitor drinking water standards: Consumer forum

The Central Consumer Protection Council (CCPC) has suggested that the union government monitor the standard of drinking water irrespective of its source.
CCPC is an apex body to advise the government in consumer related issues.
"Central Consumer Protection Council has expressed concern over quality of drinking water being supplied through pipeline and has recommended mandatory standards for drinking water irrespective of its source," the Council said in a statement released here.
At the moment, government through its agency Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI) is keeping close watch only on standardized bottled water.
CCPC also said that FSSAI should formulate standards for water supplied to housing localities in urban areas through pipelines.
The CCPC members met the union Minister for Consumer Affairs Ram Vilas Paswan on Monday to express their concerns in this regard.
The minister reportedly assured the CCPC delegation that their issues will be taken up with the concerned ministries.

DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAKARAN NEWS


தமிழகம் முழுவதும் மே 4ம் தேதிக்குள் உணவு பண்டங்கள் விற்கும் கடைகளுக்கு உரிமம் பெற வேண்டும் அதிகாரிகள் தகவல்

வேலூர், ஏப்.19:
தமி ழ கம் முழு வ தும் உணவு பண் டங் கள் விற் பனை செய் யும் கடை கள் அனைத் தும் மே 4ம் தேதிக் குள் அதற் கான உரி மத்தை பெற வேண் டும் என்று உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் தெரி வித் துள் ள னர்.
தமி ழ கம் முழு வ தும் பிர தான சாலை க ளில் திரும் பிய பக் க மெல் லாம் ஓட் டல் க ளும், சிற் றுண்டி கடை க ளும், பழச் சாறு கடை க ளும் உள் ளன. குறிப் பாக பஸ், ரயில் நிலை யங் க ளின் அருகே ஏரா ள மான தள் ளு வண்டி கடை கள் முளைத்து விடு கின் றன. இதில் பெரும் பா லான சிக் கன் பக் கோடா மற் றும் ஓட் டல் க ளில் ஏற் க னவே பயன் ப டுத் திய சமை யல் எண் ணெய் மற் றும் பொருட் க ளால் சமைக் கப் பட்ட உண வு கள் விற் கப் ப டு கி றது.
இந்த வகை தவ று களை களைய உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் சோதனை செய் வ தும் தொடர்ந்து நடக் கி றது. ஆனால் அடுத்த நாளே வழக் கம் போல வியா பா ரத்தை தொட ரு கின் ற னர்.
எனவே, ஆரோக் கி ய மான உணவு மற் றும் பழங் கள் விற் கப் ப டு வதை உறுதி செய் யும் வகை யில் மத் திய அரசு உண வு பா து காப் புத் தர நிர் ண யச் சட் டத்தை கொண்டு வந் துள் ளது. அதன் படி வரு கிற மே 4ம் தேதிக் குள் அனைத்து உண வுத் தொ டர் பான கடை கள் உணவு பாது காப் பு துறை அலு வ ல கத் தில் லைசென்ஸ் பெற்று இயங்க வேண் டும் என்று உத் த ர வி டப் பட் டுள் ளது.
இது கு றித்து உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் கூறி ய தா வது:
தமி ழ கம் முழு வ தும் உணவு பாது காப்பு மற் றும் தர நிர் ணய சட் டத் தின் படி வரும் மே 4ம் தேதிக் குள் ஓட் டல் கள், வாட் டர் கம் பெ னி கள், மளிகை கடை கள், சுவீட் ஸ்டால் கள், சாலை யோ ரக் க டை கள், சிக் கன், மட் டன் கடை கள், காய் கறி கடை கள், டீக் க டை கள் என உண வுத் தொ டர் பான அனைத்து கடை க ளும் லைசென்ஸ் பெற்று இயங்க உத் த ர வி டப் பட் டுள் ளது.
இவ் வாறு அவர் கள் கூறி னர்.

கார்பைடு கற்களால் பழுக்கவைத்த மாம்பழங்களை தடுக்க 14 உணவு பாதுகாப்பு குழுக்கள் அமைப்பு வேலூர் மாவட்டத்தில் நடவடிக்கை

வேலூர், ஏப்.19:
வேலூர் மாவட் டத் தில் கார் பைடு கற் க ளால் பழுக் க வைத்த மாம் ப ழங் களை தடுக்க 14 உணவு பாது காப்பு குழுக் கள் அமைக் கப் பட் டுள் ளது.
கோடை காலம் தொடங் கி னாலே வழக் க மாக ஏப் ரல் முதல் வாரத் தி லேயே வேலூர் மார்க் கெட் டில் மாங் காய் வரத்து அதி க ரிக் கும். அவை சீக் கி ரம் பழுப் ப தற் காக சில வியா பா ரி கள் தடை செய் யப் பட்ட கார் பைடு கற் களை பயன் ப டுத் து கின் ற னர். அவ் வாறு பழுக்க வைக் கப் பட்ட மாம் ப ழங் களை சாப் பி டு வ தால் புற் று நோய் மற் றும் வயிற் றுக் கோ ளா று கள் ஏற் ப டு கி றது. இதனை தவிர்க் க வேண் டும் என டாக் டர் கள் எச் ச ரித் துள் ள னர்.
இதற் கி டை யில் தமி ழ கம் முழு வ தும் விற் பனை செய் யப் ப டும் மாம் ப ழங் கள் கார் பைடு கற் க ளால் பழுக்க வைக் கப் பட் டதா என் பதை ஆய்வு செய்து நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும் என்று அதி கா ரி க ளுக்கு உணவு பாது காப் புத் துறை உத் த ர விட் டது.
அதன் படி, வேலூர் மாவட் டம் முழு வ தும் தலா 4 பேர் கொண்ட 14 குழுக் கள் அமைக் கப் பட் டுள் ளன. கார் பைடு கற் க ளால் பழுக்க வைக் கப் ப டு வது குறித்து கண் ட றி யப் பட் டால் சட் ட ரீ தி யான நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என்று உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் எச் ச ரித் துள் ள னர்.

Health department officials raid mangoes traders to check use of chemicals

Visakhapatnam: Are you buying a basket of mangoes? Beware of the quality. The department of Food Safety, Health and Family Welfare carried out surprise checks at various fruit shops in the city on Monday to check the use of artificially ripening chemicals such as calcium carbide in mangoes.
Confirming this to TOI, food safety assistant controller B Hanumantha Rao said they collected samples of mangoes from various sellers in the city on Monday. The samples were sent to the laboratory at Nacharam in Hyderabad to scientifically check the presence of artificial ripening chemicals, Rao said.
"Consumption of mangoes with Calcium Carbide is dangerous as it can lead to health problems like cancer, damage to the nervous system and indigestion. We have started keeping a vigil on the mango selling outlets in the city and will do so till the end of the mango season. If anyone finds artificially ripen mangoes they can bring it to our notice for further action," Hanumantha Rao said.
On Monday, the Food Safety officials collected samples from TTD Kalyanamandapam in MVP Colony and Poorna Market. According to the mango sellers, most of the artificially ripened mangoes are from Duvvada. "If our laboratory tests prove that the mangoes are being ripened with calcium carbide, we will take action against the seller as well as the supplier. We allow artificially ripening of fruits with ethane, but not calcium carbide," Hanumantha Rao said.
Meanwhile, horticulture department assistant director G Prabhakara Rao said naturally ripened mangoes will hit the market by the end of April or first week of May. "Because of high demand and price of mangoes in the beginning of summer, some mango traders use chemicals to ripen the fruit," Prabhakara Rao said.
The horticulture officer said the department conducts a special mango mela every summer, in April-end or first week of May.
"Mango seeds take 100 to 105 days to ripen after its flower stage. If any mango is harvested before that, they are not fully matured. Both mango growing farmers as well as the consumers should know this," said a horticulture professor from Dr YSR Horticulture University, Venkataramannagudem, in West Godavari district.
Horticulture officials said good varieties of mangoes like Banginapalli, Suvarna Rekha and Cheruku Rasaalu will come to the city in May. Moreover, artificially ripened mangoes have yellowish skin and white pulp whereas naturally ripened mangoes are yellow both in and out.

Failed food samples: McDonald’s, KFC, Easyday to face the music

Officials said the samples were sent to the state food laboratory in Chandigarh and reports had arrived within a month. 
The district health department is set to initiate legal action against popular food business operators McDonald’s, KFC and Easyday store among others after several of their food samples were tested “unsafe”.
As per information, a team of officials had collected samples of oil from two of McDonald’s food joints at BMC Chowk and Lajpat Nagar near Guru Nanak Mission Chowk on January 20. Both were tested unsafe.
The team had also collected samples of cooked chicken and marinated chicken from KFC at Model Town market on August 4 last year. Both the samples were tested unsafe.
Officials said the samples were sent to the state food laboratory in Chandigarh and reports had arrived within a month. It takes few months to start legal proceedings against violators as several formalities such as getting approval are involved in the process, they said.
Three of the samples of marinated chicken, fish meat and raw chicken collected from Easyday store at Manbro Chowk in Model Town in November 2015 have been found unsafe for consumption also.
Water samples collected from Om Dhara Sweet Water at New Hardayal Nagar were also reported unsafe.
Om Dhara Sweet Water was the same firm to which the civil surgeon’s office had issued a registration certificate (22114361006141) on November 9, 2014, and the certificate had manual alterations on it despite the fact that the entire process is carried online.
Details further reveal that samples of jaggery (gur) from a manufacturing unit at Khiala village near Sant Baba Bhag Singh University, fruit beer from the university canteen, red chili powder from Aggarwal Karyana Store in Shahkot, chum-chum (sweet) from Baba Sweet Shop in Garha and others were also reported unfit for consumption.
The food and safety wing team comprising district health officer (DHO) Dr Jasbir Singh, food safety officers Rashu Mahajan, Divya Bhagat and Sukhrao Singh were involved in the collection of samples.
Speaking to Hindustan Times, Dr Jasbir Singh said the cases against KFC, Om Dhara Sweet Water have been filed in the court and files regarding McDonald’s have been sent to the high-ups for approval to initiate court proceedings against them.
Singh said in case the samples are found sub-standard, cases are being filed in the court of the additional deputy commissioner while those of unsafe cases are being listed in the court of the chief judicial magistrate.
The DHO said the drive would continue without any political pressure and interference.
State Food safety commissioner Hussan Lal said, “We give a time of 30 days to violators for retest of food samples from the referral lab in Ghaziabad and if the food business operators do not opt for the same, cases are initiated against them in court.”
Health minister Surjit Kumar Jyani was not available for comments.
“As a responsible brand, KFC is committed to providing the highest level of food safety to customers. We are not aware of this matter, as we are no longer associated with the franchisee that operated the store at the time of sample collection. Our new franchisee, SFIPL, is gathering information on the issue,” a representative from the KFC communications department said.