Mar 2, 2017

கொத்து, வீச்சு, சில்லி... பரோட்டா பிரியர்களே... சிறுநீரகம், கல்லீரல் கவனம்!

`பரோட்டா’, `புரோட்டா’, வட இந்தியாவில் `பராத்தா’, மொரீஷியஸில் `ஃபராட்டா’, மியான்மரில் `பலாட்டா’... எப்படி அழைக்கப்பட்டாலும், இது இந்தியர்களை வசீகரிக்கும் ஓர் உணவு. முக்கியமாக தெற்காசியா முழுக்கப் பிரபலமான ஒன்று. இதன் அலாதியான சுவை காரணமாகவே அமெரிக்கா, இங்கிலாந்து, கனடா, சிங்கப்பூர், மலேஷியா, மொரீஷியஸ், மாலத்தீவுகள், பங்களாதேஷ்... எனப் பல நாடுகளில் பிரபலமாகியிருக்கிறது. இந்தியாவிலும் பாகிஸ்தானிலும் மிக எளிமையாகத் தயாரிக்கப்படுகிற, அதே நேரத்தில் பிரபலமான உணவு. பரோட்டா குறித்த சர்ச்சை அவ்வப்போது எழுவதும், ஆறிப்போவதும் இங்கே வழக்கம். பரோட்டா அப்படி என்னதான் நம் உடலுக்குத் தீங்கு விளைத்துவிடும்... தெரிந்துகொள்வோமா? 


`இலங்கையில் இருந்து வந்தது’ என்று சிலர் அடித்துச் சொன்னாலுமேகூட, பரோட்டா பிறந்த வீடு இந்தியா என்பதற்கு ஆதாரம் இருக்கிறது. `பராத்தா’ என்கிற வார்த்தை சமஸ்கிருதத்தில் இருந்து வந்தது. வேத காலத்தில், `புரோதாஷா’ என்கிற உணவை, யாகம் செய்யும்போது அக்னி பகவானுக்குப் படைப்பார்களாம். அதில் பருப்பையும் நறுக்கிய காய்களையும் ஸ்டஃப் செய்திருப்பார்களாம். அந்த `பு-ரோ-தா-ஷம்’தான் `பராத்தா’ ஆனது என்கிறார்கள். ஆரம்பத்தில் பரோட்டா செய்யப் பயன்பட்டது நெய்தான். வெகு நாட்களுக்குப் பிறகுதான் எண்ணெயைப் பயன்படுத்த ஆரம்பித்திருக்கிறார்கள். 
வட இந்திய பராத்தா முதன்முதலில் பாகிஸ்தானின் பெஷாவரில்தான் உருவானது என்கிறார்கள். அங்கிருந்து மெள்ள மெள்ள வட இந்தியா முழுமைக்கும் பரவியதாம். ஆரம்பத்தில் குட்டி டிபனாக காலை உணவுக்கு மட்டும் இதைச் சாப்பிட்டிருக்கிறார்கள் பஞ்சாபிகள். 
தென் தமிழகத்தில் பரோட்டாவுக்கு புகழ்பெற்ற சைடுடிஷ் சால்னாவும் குருமாவும். கூடவே, சிக்கன் குருமா, மட்டன் குருமா என்று இருந்தால் கேட்கவே வேண்டாம். இவற்றைத் துணைக்கு வைத்துக்கொண்டு நடிகர் சூரி மாதிரி, `நான் முதல்ல இருந்து சாப்பிடுறேன்... நீ போர்டை அழி’ என்று சவால்விடச் செய்யும் சக்தி பரோட்டாவுக்கு உண்டு. வட இந்தியாவில் உருளைக்கிழங்கையும் மசாலாவையும் உள்ளே வைத்து பராத்தாவாகச் செய்கிறார்கள். ஆலு பராத்தா, சென்னா பராத்தா... என விதவிதமான வகைகள் உள்ளன. இன்னும் பனீர், காய்கறிகள், காலிஃப்ளவர், முள்ளங்கி இவற்றால் ஆன பரோட்டாக்களும் உண்டு. தொட்டுக்கொள்ள ரெய்த்தா, தால் என அமர்க்களப்படுகிறது. சில வட இந்தியர்களுக்கு பராத்தாவுக்கு வெறும் ஊறுகாயும் யோகர்ட்டுமே போதுமானது. 

வீச்சு பரோட்டா, கைமா பரோட்டா, கொத்து பரோட்டா, சில்லி பரோட்டா, சிக்கன் பரோட்டா, மட்டன் பரோட்டா, சிலோன் பரோட்டா, கேரளா பரோட்டா... எனப் பல வகைகளில் பட்டையைக் கிளப்பும் இதன் சுவைக்கு ஈடில்லை. அதனால்தான் பரோட்டா ரசிகர்கள் உலகமெங்கும் வியாபித்திருக்கிறார்கள். இன்றைக்கு, பெரும்பாலான தமிழர்களின் இரவு உணவாகிவிட்டது பரோட்டா. ஆரம்பத்தில் இது கோதுமையில் தயாரிக்கப்பட்ட வரை நம் ஆரோக்கியத்துக்குப் பிரச்னை எதுவும் இல்லை. மைதாவுக்கு மாறிய பிறகுதான் சிக்கல். இது குறித்து விரிவாகப் பேசுகிறார் அக்கு ஹீலர் அ.உமர் பாரூக்...

``இன்றைக்கு பரோட்டாக்கள் தயாரிக்கப்படுவது பெரும்பாலும் மைதாவில்தான். கோதுமைக் கழிவுகள்தான் மைதா உற்பத்தியின் மூலப்பொருட்கள். தெற்கு ஆசியாவில் உள்ள சில நாடுகளில் மரவள்ளிக்கிழங்கில் இருந்தும் உற்பத்தி செய்கிறார்கள். மைதா வந்த புதிதில் பசை காய்ச்சுவதற்குத்தான் பயன்பட்டது. அமெரிக்காவில் இதற்குப் பெயரே `பேஸ்ட்ரி பவுடர்’ (Pastry Powder) என்பதுதான். இரண்டாம் உலகப் போர்... அதன் விளைவாக எழுந்த பஞ்சம் காரணமாக மைதாவை சமையலுக்குள் கொண்டு வந்தார்கள். சமையலுக்குப் பயன்படும் விதத்தில் மைதாவை அறிமுகப்படுத்திய பெருமை அமெரிக்காவையே சாரும். 
கோதுமைக் கழிவுகளில் இருந்து தயாரிக்கப்படும் மைதாவின் நிறம் மஞ்சளாகத்தான் இருக்கும். ஆனால், பல ரசாயனக் கலவைகளால் சுத்தம் செய்யப்பட்ட பிறகு வெள்ளை வெளேர் நிறத்துக்கு வந்துவிடுகிறது. இதற்குப் பயன்படுவது பிளீச்சிங் கெமிக்கல். தெளிவாக, புரிகிற மாதிரி சொல்ல வேண்டும் என்றால், பினாயிலைப் பயன்படுத்தித்தான் மைதாவை அந்த வெள்ளை நிறத்துக்குக்கொண்டு வருகிறார்கள். அதாவது, பென்சாயில் பெராக்ஸைடு (Benzoyl Peroxide) என்ற தொழிற்சாலைகளில் பயன்படுத்தப்படும் ரசாயனம்தான் பயன்படுகிறது. இந்த ரசாயனத்தால் சுத்திகரிக்கப்படும் மைதாவை சில ஐரோப்பிய நாடுகளும், சீனாவும், இங்கிலாந்தும் தடை செய்திருக்கின்றன என்றால் பார்த்துக்கொள்ளுங்கள். 


மைதாவையும், அதிலிருந்து தயாரிக்கப்படும் நாண், ஃபுல்கா போன்றவற்றையும் பலரும் விரும்புவதற்குக் காரணம், அதன் மென்மைத்தன்மை. கோதுமை மாவு கொஞ்சம் கடினத்தன்மையோடு இருக்கும். கோதுமைக் கழிவில் இருந்து தயாரிக்கப்படும் மைதா எப்படி மென்மையாக இருக்கிறது? இதற்கும் காரணம் ரசாயனம்தான். அதன் பெயர் `அல்லோக்ஸான்’ (Alloxan). இதுதான் மைதாவின் மென்மைத் தன்மைக்கு உறுதுணையாக இருக்கிறது. இது ஒரு நச்சுப்பொருள். நம் கல்லீரலையும், சிறுநீரகங்களையும் மிக மோசமாகப் பாதிக்கக்கூடியது. அல்லோக்ஸான் ரசாயனம் அதிகமாகப் பயன்படுத்தப்படும் இடம் பரிசோதனைக் கூடங்கள். ஒரு நோய்க்கு பொருத்தமான மருந்து கண்டுபிடிக்க பரிசோதனை நடக்கும் அல்லவா... அந்த இடம். சர்க்கரைநோய்க்கு மருந்து கண்டுபிடிக்க, முதலில் எலிகளுக்கு சர்க்கரைநோயை வரவழைப்பார்கள். அதற்கு அல்லோக்ஸான் ரசாயனம் கலந்த கலவையை அதன் உடலில் செலுத்துவார்கள். பிறகு, எலிகளுக்கு இன்சுலின் சுரப்பு நின்றுவிடும். 
ஆக, அல்லோக்ஸான், சர்க்கரைநோயை வரவழைக்கும் ரசாயனம். மைதாவில் இருக்கும் அல்லோக்ஸான், பென்சாயில் பெராக்ஸைடோடு இணைந்து நம் உடலுக்குக் கேடு விளைவிக்கிறது. இன்றைக்கு இந்தியாவில் உயர்ந்துகொண்டே போகும் சர்க்கரை நோயாளிகளின் எண்ணிக்கைக்கு துணையாக நின்றதில் மைதாவுக்கும் பெரும் பங்கு உண்டு; பரோட்டாவுக்கும்!’’ என்கிறார் உமர் பாரூக். 


ஏற்கெனவே ரசாயனம் தெளிக்கப்பட்ட, பூச்சிக்கொல்லி மருந்துகளின் தாக்கத்தோடு உற்பத்தி செய்யப்பட்ட தானியங்கள்தான் நம் அன்றாட உணவுக்கானவை என்கிற சூழல். இதில், மைதாவிலும் உடலுக்கு ஒவ்வாத ஏதோ ஓர் எண்ணெயிலும் தயாரிக்கப்பட்ட பரோட்டா நமக்குத் தேவைதானா என யோசிக்கவேண்டிய தருணம் இது. 
பரோட்டா பிரியர்கள் ஒன்று செய்யலாம்... வீட்டிலேயே கோதுமையில் தயாரிக்கப்பட்ட பரோட்டாவை சாப்பிடலாம். அது ஆரோக்கியத்துக்கும் நம் எதிர்காலத்துக்கும் நல்லது.

Food Wrapped in Newspaper – Is it Harmful to Health?


Who doesn’t like street food? It is inexpensive and of course high on the taste factor. Most of the time, when we buy food from roadside vendors, they wrap the product in newspapers. Is it really safe?
Where does the problem lie?
When the roadside vendor wraps the food in newspaper, he in a way is inflecting us with diseases. According to studies published by Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), newspapers cause food contamination. The printing ink used in newspapers is carcinogenic in nature. In other words they can cause cancer.

Newspapers are printed in carbon ink. This carbon ink can lead to health hazards. Food grade ink is a better option. Food grade inks are substances which do not cause health hazards. Unfortunately, not many people are aware of them.
Research shows that newspaper ink contain aromatic hydrocarbons and naphthylamine. They cause lung and bladder cancer.
It is well known that most of the time greasy food is wrapped in newspapers. The oil as a result, absorbs or soaks in the carbon ink. What can follow requires no description.
What precautions can we take?
The precaution is simple. Don’t wrap food in newspapers. That is mandatory. Use of newspapers for food wrapping should be discouraged.
The Aftermath…
Food is the basis of life and all existence. There were times when man devoured on fruits and green leafy vegetables. However, the fast food culture has changed it all. People are indulgingon fast and oily food products on an alarming rate. As though that was not enough, various repercussions and side effects are adding on.
We should immediately ban newspaper wrapping. FSSAI is taking a step in right direction. They are educating people about the aftermaths of this harmful act. We too, as individuals should not use newspaper wrapped food. And if the food is wrapped, we should take care that only edible ink is use. Edible ink is also known as food ink.
Prevention is better than cure. So, next time take care while you eat street food. Better safe than sorry.

FDA to crack down against mangoes ripened with carbide

Kolhapur: The Kolhapur unit of the Food and Drug Administration (FDA) will conduct an inspection drive to identify mangoes ripened by using carbide and take strict action against the traders involved in the practice.
Assistant commissioner M S Kembalkar of the FDA told TOI on Wednesday that the mango ripened by using carbide is harmful to health and the chemical is banned under the Food Safety and Standards Act (FSSA), 2006 and Regulations (FSSR), 2011.
He said the mango season is about to start and the department will take strict action against the traders found using carbide. "Some traders use this short-cut to artificially ripen the fruit. Carbide is a carcinogenic substance and one should refrain from using it," he said.
Kembalkar appealed to the mango traders to disengage from any such activity and inform the FDA if they find anyone using carbide.
Another FDA official said that every year, such inspection drives are carried out across the city, during which mango boxes with carbide packets are destroyed immediately.
"In the last few years, artificially ripened mangoes worth lakhs of rupees have been destroyed," he said, adding that the banned chemical must not be used.
Jayan Watave, a medical practitioner, said, "The use of calcium carbide turns the outer skin of the fruit yellow and even makes it saffron, but , the inner portion remains unripe. The fruit looks ideal for consumption but the sweetness is missing. Carbide kills the sugary content and every other nutrient before the fruit goes into the human body."
A city-based general physician said that not only mango but any fruit ripened using artificial methods causes health problems. "People should refrain from eating such fruits. Carbide is a carcinogenic substance that has toxic effect on the body. Its long-term effects are not proven, but it is potentially very harmful."
Prakash Vichare, a veteran paediatrician, said that not only mangoes, but any fruit ripened with the help of carbide is harmful for human beings.

FDA seizes banned kharra, tobacco and betel nut in Nagpur

NAGPUR: The Food and Drug Administration (FDA) has seized banned kharra, scented tobacco and betel nut valued at Rs61,000 from 28 pan stalls across the city.
FDA Joint Commissioner (food) S R Kekare told TOI that the FDA was keeping a watch in the certain suspected areas. These pan kiosks in Reshim Bagh, Manewada square, Medical square, Tukdoji Putla square, Chhota Tajbagh, Gaddigodam and Jaripatka area were under watch.
"We caught sellers red-handed at eight pan kiosks and seize banned material comprising scented tobacco, kharra and scented betel nuts valued at Rs 61,315," said Kekare.
The team which seized the material during the raid included assistant commissioner of FDA (food) M Pawar, food safety officers Sheetal pande, Seema Surkar, Abhay Deshpande, Manoj Tiwari, Anand Mahajan, Pravin Umap, Vinod Dhawad, Lalit Soyam, Raviraj Dhbarde, Kiran Gedam, G Wasabe, Anant Chaudhary and Amit Uplab.
Any citizen can inform the FDA about illegal sale of these items on phone number 0712-2562204.

Food Safety Officials recovers huge amount of contraband tobacco products

Port Blair, Mar 01: The Food Safety Officials under the overall supervision of Commissioner Food Safety conducted surprise raids at various places in South Andaman District and recovered huge amount of contraband tobacco products from shopkeepers as well as general public.
The Commissioner Food Safety has deputed two Food Safety Officers at Air Cargo Complex and at Haddo Wharf for regular checking of cargoes arriving from mainland through air or ship. On 24/02/2017, the Food Safety Officer on duty at Air Cargo Complex detected two suspected unclaimed parcels which was opened and found that loose tobacco products about 300 gms in a jar of Boost and from another package recovered 20 tins of Baghban brand zarda.
On 27/02/2017 at Marine Hill area, a surprise raid was conducted at the food premises of Smti.Hemawathi, R/o Marine Hill and recovered 11 packets of readymade zarda pan.
As per an information received from the Dog Squad, SB, CID, Port Blair a parcel addressed to Shri. A.Majid R/o Sisty Nagar was recovered from the Head Post Office, which was opened in the presence of Post Master, accused and police personnel and recovered 150 Nos. of Baghban(69) brand zarda.
The accused person admitted that the contraband product was his own. Again on 28/02/2017 the Station House Officer, CCS, Port Blair informed arrival of some suspected items at Bambooflat area and a team consisting of Food Safety Officer, Station House Officer, CCS, Port Blair and other Police personnel reached Bambooflat from there the SHO led the team to Bambooflat Post Office, where two unclaimed parcels were found which was opened and found 142 pouches Baghban zarda.
All the contraband items were seized under the appropriate section of the Act and legal proceedings are being initiated against the offenders under Food Safety and Standards Act’2006.
Further, the general public as well as business communities are requested not to involve in the trade of contraband tobacco products and if any information is available with them may be communicated to Mobile No. 9434280018 of Commissioner Food Safety or telephone No. 03192-238881/231024(Food Safety Section) or 1070 (Toll Free).

FDA asks Goa Dairy to put systems in place to address customer issues

The directions were issued after FDA received complaints of foul odour from the Goa Dairy milk. On Tuesday, FDA Director Salim Veljee during a meeting with Goa State Cooperative Milk Producers’ Union, instructed the milk cooperative to take up measures to avoid further public outcry
PANJIM: Stepping up mechanisms to provide customer satisfaction, Director of Food and Drug Administration (FDA) has directed Goa Dairy to set up a consumer grievances redressal cell to address complaints.
The directions were issued after FDA received complaints of foul odour from the Goa Dairy milk. On Tuesday, FDA Director Salim Veljee during a meeting with Goa State Cooperative Milk Producers’ Union, instructed the milk cooperative to take up measures to avoid further public outcry.
Herald is in possession of a Goa Dairy milk sample test report, carried out by a private agency between February 16 and 18, which observed ‘odour which is not associated with a normal milk packet’.
Speaking to Herald, Goa Dairy Chairman Madhav Sahakari said, “We are coming up with complaint book at every milk booth so that consumer can file the complaint at the place of purchase and also come up with a customer care number which will be free of charge, so that the customer can inform us over the phone.”
Regarding the complaints of foul odour he said the dairy will undertake studies to find the reasons for the unpleasant smell, if any, in their milk.
Meanwhile, Veljee said that the milk supplied in Goa has passed all tests for adulterants and the reports have been negative. He said “We have received complaints of unpleasant smell from Goa Dairy milk and initial studies have pointed out that the fault could be with the fodder that is being fed to the cattle. The management will carry out further investigations and take corrective measures.”
He said that Goa Dairy has been given a month’s time (March) to execute and comply with the directions.
Stating that milk supplied in the state qualifies the standards of quality desired, he said “In the last three years the department has carried out 115 tests from 10 different milk supplying companies in the State and none of the samples tested positive for adulterants.”
However, one sample tested positive for sugar content, but as per law sugar is not an adulterant but the milk is considered to be non-compliant to the standards.
Veljee further informed that the as per the law and Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) rules, 13 substances have been defined as adulterants which include urea, synthetic milk, sodium hydroxide and melamine amongst others.

FDA still unsure if drinking water cans need to be sealed

Nagpur: To curb the sale of non-potable water, the ministry of health and family welfare has made it mandatory to sell packaged drinking water in sealed containers. However, the Food and Drugs Administration (FDA) seems to be washing its hands of enforcing the new law.
A notification issued by the ministry on November 15, 2016, describes amendments made in the Food Safety and Standards (Food Products Standards and Food Additives) Regulations, 2011. Defining 'packaged drinking water' as "water, other than natural mineral water, that is likely used for human consumption and is offered or sold in a packaged form", the new regulations state that it has to be filled in sealed containers.
In September last year, TOI was the first to report how city's water filtration units were selling drinking water in chilled cans and jars. The units were running without licenses from Bureau of Indian Standards (BIS) or Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), which are mandatory for selling packaged drinking water. The unhygienic and unmonitored conditions at the units raised serious concerns over the quality of 'drinking' water that was being sold to people.
While many feel that the "new definition ends all ambiguity", allowing authorities to take action against such units, FDA still seems unclear. "The rules are for packaged drinking water and will not necessarily include water sold in cans or jars. We will have to look into it," said Motiram Chapla Pawar, assistant commissioner of FDA, Nagpur.
On the other hand, associations of packaged drinking water have countered that the regulations are applicable for water that is packed in any form and sold for human consumption. The Food Safety and Standards Act, 2006, defines package as "pre-packed box, bottle, casket, tin, barrel, case, etc".
"The definition widely covers everything and water sold in chilled cans or jars also come under packaged drinking water. All these years, FDA did not take action due to lacunae in the rules. But now it is clear that water has to be sold in sealed containers only," said Apurva Doshi, chief coordinator of Federation of All India Packaged Drinking Water Manufacturers Association.
Replying to a RTI query regarding action on illegal water manufacturing units, the FDA stated that it will act after March 1, when the new rules come into force. "If they are still not sure if it comes under their purview, why did they assure to take action," said hydrogeologist Vishal Doifode.
Santosh Sinha, president of Packaged Drinking Water Manufacturer's Welfare Association, Nagpur, said that around 750 units are operating in the city without BIS or FSSAI license. Doshi said while 5,500 plants in the country are approved by BIS, another 10,000 or so are running without licenses.

J for junk: Experts want label on unhealthy food

HYDERABAD: With the junk food culture effectively taking over the food habits of most youngsters in the country and playing havoc with their health, experts are calling for mandatory labelling of such foods with the letter J.
Unlike the Food Safety and Standards Authority of India(FSSAI) rule that makes it mandatory for manufacturers to mark vegetarian and non-vegetarian food with green and red dots respectively, there is no identification mark that differentiates healthy diet from junk food. What's more, India does not even have a statutory definition of junk food, making it difficult for people to make healthy diet choices, say nutrition experts.
"Food products like soft drinks, chips, pizzas, fried food and high calorie biscuits should have "J" marking for easy identification. Most Indians do not understand nutrition table," said nutritionist Radha Puri. She suggested that the FSSAI develop a standard measure based on which food falling in the junk category can be identified.
Such a move can't come sooner, say experts who point to the long-term health hazards of junk food. Even the World Health Organisation (WHO) has warned that junk food robs a substantial portion of lifespan while also exposing people to lifestyle diseases. According to WHO, 2.8% of all deaths in the world is due to unhealthy food devoid of fruits and vegetables.
Nutrition expert D Sarkar said that junk food cause health disorders such as obesity, aversion towards home-made nutritious foods and even to poor academic performance. A WHO report on unhealthy food calls for "adequate consumption" of fruits and vegetables as they "reduce the risk of cardiovascular diseases, stomach cancer and colorectal cancer". Since junk food contains high amount of dietary salt and fat, they have a negative impact on one's blood pressure and cardiac health as well.
Dental surgeon Dr Nashwa Sultana Omer suggests that one should eat diet that has a high fibre and calcium content instead of junk food that accelerates decay of teeth and gums.