Sep 2, 2015

FSSAI reduces trans fat limit in cooking oils to 5 per cent, CSE calls it a welcome step

In a development that augurs well for the health of Indians, the food safety and standards authority of India (FSSAI) has reduced permitted trans fats in edible fats and oils in the country from 10 to 5 per cent. Environment NGO, Centre for Science and Environment (CSE) had been campaigning for this since its study in 2009 found high trans fats content in cooking oils.
Welcoming this move, CSE's Director General Sunita Narain said in a press statement, "The 5 per cent limit is a step in the right direction. Although slowly, we have progressed from having a 10 per cent limit first set a couple of years ago. We should aim to reduce it further to near-zero levels."
FSSAI in its latest notification on the issue has reduced the maximum permitted amount of trans fats to 5 per cent (by weight) in hydrogenated vegetable oils, margarine and fat spreads and interesterified vegetable fat. The new limit will be enforced by August 2016 and will replace the earlier limit of 10 per cent that was set in 2013.
According to a release, CSE in its 2009 study on 30 brands of cooking oils, found trans fats in all vanaspati (partially hydrogenated vegetable oils) brands to be 5-12 times higher than the standard of Denmark - two per cent of the total fat content. 
The study intensified the debate on need for trans fat standards. In 2013, after having proposed a draft in 2010, the authority came up with a relaxed limit of 10 per cent. CSE had been advocating for at least a 5 per cent limit since then.
Trans fats are formed on hydrogenation of vegetable oils to make them into vansapati. Globally, consumption of trans fats through cooking medium or ultra-processed junk foods is strongly linked with non-communicable diseases, particularly cardiovascular diseases.
The World Health Organization (WHO) has been advising countries to limit its consumption. In a similar attempt, the US in June 2015 recognised the use of partially hydrogenated oils as unsafe and banned its use by food product manufacturers within three years.

90 சதவீதம் காய்கறி வியாபாரிகளுக்கு உணவு பாதுகாப்பு லைசென்ஸ்

கோவை, செப்.2:
கோவை மாவட்டத் தில் 90 சத வீ தம் காய் கறி வியா பா ரி களுக்கு உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் லைசென்ஸ் வழங் கி யுள் ள னர்.
கோவை மாவட்டத் தில் இருந்து காய் கறி, பழம் மற் றும் உணவு பொருட் கள் கேரளா, ஆந் திரா உள் ளிட்ட பல் வேறு மாநி லங் களுக்கு கொண் டு செல் லப் ப டு கி றது.காய் கறி வியா பா ரம் செய் யும் வியா பா ரி கள், உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி களி டம் லைசன்ஸ் பெறு வது கட்டா யம்.ஆண் டுக்கு ஒரு முறை இவற்றை புதுப் பிப் ப தும் கட்டா ய மா கும். அதன் படி, காய் கறி வியா பா ரி கள் விண் ணப் பத்தை ஏற்று, லைசன்ஸ் வழங் கும் பணியை மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் மேற் கொண் ட னர். கடந்த ஒரு மாதத் தில் மட்டும் 90 சத வீத காய் கறி விற் ப னை யா ளர் களுக்கு லைசென்ஸ் வழங் கப் பட்டுள் ளது.இது பற்றி மாவட்ட உணவு பாது காப்பு நிய மன அதி காரி கதி ர வன் கூறி ய தா வது:
கோவை மாவட்டத் தில் கார மடை, ஜடை யம் பா ளை யம், செஞ் சே ரி மலை, கிணத் துக் க டவு, நாச் சிப் பா ளை யம், கோவை எம்.ஜி.ஆர் மார்க் கெட், பொள் ளாச்சி காந்தி மார்க் கெட் ஆகி ய வற் றில் இருந்து தின மும் 400 டன் காய் கறி மற் றும் பழங் கள் கேர ளா விற்கு கொண் டு செல் லப் ப டு கி றது. ஆண் டுக்கு 12 லட் சம் ரூபாய்க்கு குறை வாக வரு வாய் ஈட்டும் சிறு வியா பா ரி கள், ரூ.100 கட்ட ணம் செலுத்தி பதிவு செய் தால் போ தும். அவர் களுக்கு லைசென்ஸ் வழங் கப் ப டும்.
ஆண் டுக்கு 12 லட் சம் ரூபாய்க் கும் அதி க மாக வரு வாய் ஈட்டும் வியா பா ரி கள் ரூ.2 ஆயி ரம் கட்ட ணம் செலுத்தி பதிவு செய் த வு டன் லைசென்ஸ் வழங் கப் ப டும். ஆண் டு தோ றும் லைசென்ஸ் புதுப் பிக் கப் பட வேண் டும். கடந்த ஒரு மாதத் தில் மட்டும் 333 வணி கர் கள் பதி வு செய் த னர். இவர் களில் 170 பேர் காய் க றி களை லாரி கள் மூலம் பிற மாநி லங் களுக்கு விற் ப னைக் காக கொண்டு செல் ப வர் கள். மீத முள்ள 163 பேர் காய் கறி விற் ப னை யா ளர் கள். இது, மொத்த அள வில் 90 சத வீ தம் ஆகும். இவ் வாறு கதி ர வன் கூறி னார்.

கோவையில் செயற்கை பால் தயாரிப்பதாக புகார் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் ஆய்வு

கோவை, செப்.2:
கோவை ஆவா ரம் பா ளை யம் பகு தி யில் உள்ள விவ சாயி செயற்கை பால் தயா ரித்து விற் பனை செய் வ தாக வந்த புகாரை தொடர்ந்து உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் நேற்று ஆய்வு செய் த னர்.
கோவை ஆவா ரம் பா ளை யம் பிளேக் மாரி யம் மன் கோயில் அருகே விவ சாயி ஒரு வர் 25 கறவை மாடு களை வைத்து கடந்த 6 மாத மாக பால் வியா பா ரம் செய்து வரு கி றார். பசும் பால் லிட்ட ருக்கு ரூ40 என வும், கொழுப்பு நீக் கப் பட்ட பாலை ரூ30 என்ற விலைக் கும் விற் பனை செய்து வரு கி றார். இந் நி லை யில், விவ சாயி விற் பனை செய் யும் பால் செயற்கை முறை யில் தயார் செய் யப் ப டு வ தாக மாவட்ட உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி களுக்கு புகார் வந் தது. இந்த புகாரை தொடர்ந்து நேற்று மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அதி காரி கதி ர வன், உணவு பாது காப்பு துறையை சேர்ந்த சந் தி ரன், ஜெரால்ட், ராம கி ருஷ் ணன் மற் றும் ராஜேந் தி ரேன் ஆகி யோர் சம் பவ இடத் திற்கு சென் ற னர். அங்கு விவ சாயி விற் ப னைக் காக வைக் கப் பட்டு இருந்த பாலை ஆய்வு செய் த னர். பால் மிக வும் வெள்ளை நிறத் தில் இருந்த கார ணத் தி னால் மாட்டில் இருந்து மீண் டும் பாலை கறக்க கூறி ஆய்வு செய் த னர்.
பின் னர், விவ சா யி டம் இருந்த பால் மாதி ரியை ஆய் வுக் காக எடுத்து சென் ற னர்.
இது குறித்து உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் கூறு கை யில் “ செயற்கை பால் தயா ரிப் ப தாக அளிக் கப் பட்ட புகா ரின் போில் ஆய்வு செய் துள் ளோம். பின் னர், பால் மாதி ரி களை ஆய் வுக் காக எடுத் துள் ளோம். ஆய்வு முடிவு 14 நாட் களில் தெரி ய வ ரும். இதில், பாலில் கலப் ப டம் அல் லது செயற்கை முைற யில் பால் தயா ரிக் கப் பட்டுள் ளது என முடிவு வந் தால் நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும்” என் ற னர்.

கிருஷ்ணகிரியில் திடீர் ஆய்வு குளிர்பானங்களில் மிதந்த ஈ, தேனீக்களால் பரபரப்பு அதிகாரிகள் எச்சரிக்கை


கிருஷ் ண கிரி, செப்.2:
கிருஷ் ண கி ரி யில் குளிர் பான தயா ரிப்பு நிறு வ னங் களில் உணவு பாது காப்பு துறை யி னர் ஆய்வு செய் த னர். அதில் ஈ மற் றும் தேனீக் கள் மிதந் தது கண் ட றி யப் பட்டு, அதி கா ரி கள் எச் ச ரிக்கை விடுத் த னர்.
கிருஷ் ண கிரி கலெக் டர் ராஜேஷ் உத் த ர வின் பேரில், மாவட்டம் முழு வ தும் திடீர் ஆய்வு மேற் கொள் ளப் பட்டு வரு கி றது. குறிப் பாக உணவு பொருட் கள், குளிர் பா னங் கள் மற் றும் பாக் கெட் உணவு பொருட் கள் மீது அதிக கவ னம் செலுத்தி வரு கின் ற னர். நேற்று உணவு பாது காப்பு துறை மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் கலை வாணி மற் றும் வட்டார உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கள் ராஜ சே கர், இளங்கோ ஆகி யோர் கொண்ட குழு வி னர், கிருஷ் ண கிரி நக ராட் சிக்கு உட் பட்ட பழை ய பேட்டை பகு தி யில் ஆய்வு செய் த னர்.
அப் போது குளிர் பா னங் கள் காலா வதி தேதி குறிப் பி டா மல் இருந் த தும், குளிர் பா னங் களில் ஈ மற் றும் தேனீக் கள் மிதந்த நிலை யில் இருந் த தும் கண் ட றி யப் பட்டது. இதை ய டுத்து குளிர் பான தயா ரிப் பா ளர் களுக்கு எச் ச ரிக்கை விடுக் கப் பட்டது. மேலும் அந்த நிறு வ னங் களுக்கு 15 நாட் கள் காலக் கெடு வழங்கி, எச் ச ரிக்கை நோட்டீஸ் வழங் கப் பட்ட து டன், காலா வதி தேதி குறிப் பி டா ம லும், சுகா தா ர மற்ற முறை யில் செயல் பட்டா லும், அந்த நிறு வ னங் கள் மீது சட்டப் படி கடு மை யான நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் எச் ச ரிக்கை விடுத் துள் ளார்.

DINATHANTHI NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS



Ban on ready noodles extended till October 1

PATNA: The state government has extended the ban ordered on all ready to eat noodles on August 1 for another month with effect from September 2. Eleven such brands, in addition to Maggi, are banned in the state.
Food safety wing senior official Muskesh Kashyap said two firms — Hindustan Unilever Ltd (Knorr noodles manufacturer) and ITC Limited Foods Division (Sunfeast Noodles manufacturer) had made a representation to the department, claiming they do not add monosodium glutamate (MSG) additionally. It was naturally found in the ingredients used by them. They also claimed theirs' were instant noodles, not dry ones in which MSG is not allowed at all.
Food safety wing officials are, however, not convinced. "Our contention is that these are dry noodles. In the light of representations by the firms, we wrote to Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) for further guidelines. We have not received any reply so far. Our next line of action will depend on FSSAI reply," said another official.
Bihar was the first and the only state to ban 11 brands in one go.

Kerala to collaborate with CFTRI to intensify food safety drive


Kerala government will collaborate with the Mysuru-based Central Food Technological Research Institute (CFTRI) as part of plans to strengthen its food safety initiatives.

THIRUVANANTHAPURAM: Kerala government will collaborate with the Mysuru-basedCentral Food Technological Research Institute (CFTRI) as part of plans to strengthen itsfood safety initiatives.
Health Minister V S Sivakumar said the collaboration would help enhance the capabilities of the state Food Safety Wing under the Department of Health in the areas of food safety analysis and research. 
"A Memorandum of Understanding for the technical collaboration will be signed at a function here on September 17," he said at a high-level meeting of food safety and health department officials here last night. 
CFTRI is one of the 40 national research laboratories in the country set up under the aegis of the Council of Scientific and Industrial Research
The government was also considering a Rs 56 crore programme to upgrade the facilities of laboratories and other technical units under the Food Safety wing, he said. 
"The government plans the upgradation of basic infrastructure of laboratories, increasing of staff strength and modernisation of the offices of Food Safety wing under the Rs 56 crore project," he said. 
A proposal to create as many as 13 new posts of technical experts including microbiologists and chemical analysts is also under the active consideration of the government, the minister said. 
In the wake of increasing instances of food adulteration, Kerala government recently launched a mass drive to regulate and restrict use of chemicals and other harmful ingredients in food articles sold in the state and check the arrival of pesticide-ridden vegetables from neighbouring states. 
A series of raids had been conducted and several eateries and vegetable shops had been either closed or served notice across the state under the drive. 
Over 1700 food safety raids had been carried out and nine shops had been closed for selling adulterated products during Onam season alone.

9 products banned abroad but widely available in India

After the Porn ban and Maggi ban, there has been widespread retaliation in the public forum with people protesting the ban on the social media. Is this the government who we elected to come into power and threaten us? Be it Congress or BJP, no political party seems to be interested in the interests of the people and banning products without real merit is a very idiotic move.
Where are the Ache Din, we ask that was promised to us. Forget the fact that Narendra Modi said he will bring back all black money stashed in overseas banks. They are busy with a world tour and banning inconsequential things but what about the hundreds of other things that are also banned. But, in this list we will focus on products that are banned abroad but are easily available in India.
1. Honey

Reputed brands like Dabur, Himalaya, Baidyanath among others have been named in a 2010 story by The Hindu stating that the honey they sell is contaminated. There were tests conducted and extremely harmful anti-biotics were found in over 10 samples. Honey continues to be sold by all these brands. The strict food safety regulations disallow Indian made honey to be sold abroad.
2. Chyawanprash

The morning spoonful of Chyawanprash may do more harm than the intended good. The Canadian government banned sale of the health supplement meant for everybody in 2005. The ban was invoked citing that there are high levels of lead and mercury in the product.
3. Drugs
No, not just recreational drugs! Several drugs like D-Cold, Vicks Action 500, Enteroquinol, Analgin, Syspride among others are banned in many countries outside India. Vicks Action 500 was banned for a short period in India as well but sales promptly restarted.
5. Pesticides
Nearly 70 different products that work as pesticides in India are banned abroad. A committee gave guidelines to continue use of most pesticides while some pesticides were recommended to be used moderately.
6. Kinder Surprise, not Kinder Joy
Kinder Joy is not banned in India or abroad but a bigger variant of the tasty treat with a toy is banned in USA. If you are in possession of the toy and treat even in a sealed pack, you are liable for a hefty fine. The toy is a choking hazard according to the USA authorities but Indian authorities don’t mind it.
7. Haldiram’s
The Food and Drug Administration in USA has banned the sale and import of Haldiram’s snacks that have been made in India. The tests conducted on Haldiram’s biscuits, wafers and cookies found high levels of adulterants. They termed the Haldiram’s products as “filthy, putrid or decomposed otherwise unfit” for consumption.
8. Unnamed Snack
Another snack maker who goes nameless manufactured in Gujarat has been banned in USA. The sales continue in India but the same reason as given for banning Haldiram’s products is given for the products of this snack maker as well.
9. Dairy Products
Ghee mainly is banned in USA if the ghee is made in India. It is a common practice to brush chapatis against ghee in India but that opportunity is not easily available to Indians in USA. The FDA has banned the butter oil because the contents are not mentioned on the label of the bottle or jar.