Nov 4, 2015

நிஜத்தில் ஒரு ‘36 வயதினிலே’ ஜோதிகா.. கேரளாவை அசத்தும் பெண் ஐஏஎஸ்!

தமிழகத்தில் இருந்து கேரளாவுக்குக் கொண்டு செல்லப்படும் காய்கறிகளில் நச்சுப் பொருள் இருக்கிறது என கேரள அரசு குற்றம் சாட்டி வந்தது. நாங்கள் அனுப்பும் காய்கறிகள் தரமானவை என தமிழக அரசும் விளக்கம் கொடுத்தும் இன்னும் சண்டைகள் ஓயவில்லை.
பூச்சிக் கொல்லி இருக்கிறதா இல்லையா? என்பதெல்லாம் அரசியலாக்கப்பட்டாலும், எந்த அரசியலும் செய்யாமல் இயற்கை உணவுகளின் பக்கம் மக்களை ஈர்த்து வருகிறார் கேரள ஐ.ஏ.எஸ். அதிகாரி ஒருவர். தொடர் ரெய்டுகள், அதையொட்டிய வழக்குகள் என நாள்தோறும் படு பிஸியாக இருக்கிறார்.
‘காய்கறிகளுக்காக தமிழ்நாடு, கர்நாடகாவை நம்பியிருக்க வேண்டாம்’ என்று சொல்லும் இவர், ‘36 வயதினிலே’ படத்தில் ஜோதிகா சொல்லியிருப்பது போல வீட்டுக்குள் இயற்கை விவசாயத்தை ஊக்குவிக்கிறார். (அந்தப் படமே மலையாள சினிமாவான ‘ஹவ் ஓல்ட் ஆர் யூ?’ படத்தின் ரீமேக்தான்!)



அவர்... கேரள உணவுப் பாதுகாப்பு ஆணையரான அனுபமா ஐ.ஏ.எஸ்தான்.
குழந்தைகள் முதல் பெரியவர்கள் வரை இப்போது அனுபமாவின் பெயர்தான் ஹாட் ஆஃப் த டவுன். பெட்டிக் கடைகள் முதல் வணிக வளாகம் வரையில் எங்கு இவர் ரெய்டு நடத்துவார் எனத் தெரியாது. இவர் நுழைந்தாலே கடைக்காரர்கள் அச்சத்தில் உறைந்து போவார்கள். பாரபட்சமில்லாமல் இவர் எடுக்கும் நடவடிக்கைகள் அப்படி. தீங்கிழைக்கும் ரசாயன உணவுப் பொருட்களின் தீமைகள் பற்றி மிகப் பெரிய அளவில் விழிப்புணர்வை ஏற்படுத்தி வருகிறார் அனுபமா. இவரது சமீபத்திய சாதனைகளில் முக்கியமான ஒன்றும் இருக்கிறது.



காய்கறிகளுக்காக கேரளா மிகவும் நம்பியிருப்பது அண்டை மாநிலங்களைத்தான். அவர்களுக்குத் தேவைப்படும் காய்கறிகளில் 70 சதவீதம் தமிழ்நாடு மற்றும் கர்நாடகாவில் இருந்து செல்கிறது. இவற்றைக் குறைக்க ஒரே வழி வீடுகளில் இயற்கை பண்ணைத் தோட்டம் அமைக்க வேண்டும் என்பது. 'அவரவர் வீடுகளில் தேவைப்படும் காய்கறிகளை அவரவர் விளைவித்துக் கொண்டால் அண்டை மாநிலங்களை நாடும் அவசியம் இருக்காது. பூச்சிக் கொல்லி பயமும் இருக்காது' என்ற நோக்கில் இத்திட்டத்தை தீவிரமாக செயல்படுத்தி வருகிறார்.



உடல் நலனில் தீவிர அக்கறை காட்டத் தொடங்கியிருக்கும் கேரள மக்கள், அனுபமாவின் வார்த்தைகளில் இருக்கும் அனுபவத்தை உணர்ந்து காய்கறி விளைச்சலில் தீவிரம் காட்டி வருகிறார்கள். கேரள வேளாண் துறை உதவியோடு விதைகள், சொட்டுநீர்ப் பாசன கருவிகள், செடி வளர்ப்பு பைகள் போன்றவற்றை மானிய விலையில் தருவதற்கு ஏற்பாடு செய்திருக்கிறார். இதனால் கேரளாவில் மவுனமாக காய்கறிப் புரட்சி நடந்து வருவதாக அம்மாநில பத்திரிகைகள் வர்ணிக்கின்றன.



இவர் பதவிக்கு வந்த 15 மாதங்களில் மார்க்கெட், செக்போஸ்ட்களில் நடந்த சோதனைகளில் 6 ஆயிரம் மாதிரிகளை எடுத்து சோதனை செய்ய கொடுத்திருக்கிறார். இதில் 750 வழக்குகள் பதியப்பட்டன. மக்களுக்கு தீங்கிழைக்கும் உணவுப் பொருட்களைக் கொண்டு வந்தததற்காகத்தான் இந்த வழக்குகள்.
''ஆய்வு முடிவுகளைப் பார்த்து நான் உண்மையிலேயே அதிர்ச்சியடைந்தேன். சில காய்கறி மற்றும் பழங்களில் 300 சதவீதம் அளவுக்கு பூச்சிக் கொல்லி மருந்துகள் இருந்தன'' என்கிறார் அனுபமா. அவர் பதவிக்கு வந்த நாள்களில் இருந்து எடுக்கப்பட்ட நடவடிக்கைகள் மக்கள் மத்தியில் உணவைப் பற்றிய விழிப்பு உணர்வை ஏற்படுத்தியுள்ளது. அதுவே, இயற்கைவழி வேளாண்மையின் பக்கமும் மக்களை திசை திருப்பியுள்ளது.



"நான் என்னுடைய கடமையைத்தான் செய்கிறேன். அரசும், மக்களும் எப்போதும் என் பக்கம் இருக்கின்றனர்" என்கிறார் அனுபமா அமைதியாக.
2010 ஐ.ஏ.எஸ். தேர்வில் அகில இந்திய அளவில் 4வது இடம் பிடித்த இந்த அதிகாரி. இயற்கை வேளாண்மையைக் கொண்டு செல்லும் பணியில் முதலிடத்தில் இருக்கிறார் என்பதே பெருமைதானே...!

Poll: Will Maggi regain its fan following now that it has been declared safe to eat?

Take the Mint poll to share your opinions on issues that matter
Nestle India Ltd plans to commence the sale of popular Maggi noodles within this month, after court-mandated tests at three laboratories cleared all the samples with lead much below permissible levels, the company said on Wednesday.
The company has been grappling with its worst public relations crisis after local regulators reported in May that some packets of the Maggi noodles contained unsafe levels of lead. Read more here .
On Wednesday, Nestle’s India unit said in a statement that the newly manufactured Maggi noodles were cleared for consumption by all three laboratories mandated by the Bombay High Court.
While many loyal customers of Maggi have been missing their favourite snack, and are rejoicing its return, some are sceptical about it. Do you think it will be able to regain its loyal fan following?

Maggi noodles clears final tests, relaunch likely late November

Nestle India is now in negotiations with local authorities to get bans lifted in various states
Five months after it was pulled from store shelves, Nestlé India’s bestselling product Maggi instant noodles is finally ready for a comeback after it cleared a final round of tests at three NABL accredited laboratories.
“We have received results from all three NABL (National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories) accredited laboratories mandated by the Hon’ble Bombay High Court to test newly manufactured MAGGI Noodles samples. All the samples of the MAGGI Noodles Masala have been cleared with lead much below permissible limits,” Nestlé India said in a statement today.
According to the Bombay High Court order dated August 13, Nestlé India needed to get newly manufactured batches of Maggi noodles retested in the three NABL-accredited laboratories in Jaipur, Mohali and Hyderabad before it could start selling.
Today’s results are, therefore, significant as it practically finally clears the decks for the FMCG major to start selling the product, which had been banned by the country’s apex food safety regulator – Food Safety & Standards Authority of India (FSSAI), over the presence of higher than permissible levels of lead and MSG.
However, since a ban is still in place in states like Punjab and Maharashtra, the company cannot start selling Maggi noodles immediately. It is currently in negotiation with various state authorities across the country for a free access to all markets.
“Now that the orders of the Hon’ble Bombay High Court have been complied with, we will make our best endeavour to commence the sale of MAGGI Noodles Masala within this month as well as continue engaging with States where permissions are needed or specific directions may be necessary. We are presently manufacturing MAGGI Noodles at three of our locations, at Nanjangud (Karnataka), Moga (Punjab) and Bicholim (Goa) and for the other two locations at Tahliwal and Pantnagar, we are engaging with the relevant authorities in Himachal Pradesh and Uttarakhand to obtain directions for commencing manufacture of MAGGI Noodles,” Nestlé India’s statement added.

Maggi declared safe; prepare it in the style of Punjab, Goa, and Karnataka once its back

The instant noodles have been away for a while after a controversial ban, but are expected to return to shelves this month.
After allegations of an unhealthy MSG and lead content, the FSSAI had issued a much talked about ban on Maggi that led the brand to withdraw from the Indian market. As expected, Nestle saw a major decline in profit and suffered significant losses.
However, today, Nestle has announced that the three NABL (National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories) in Punjab, Goa, and Karnataka, on being mandated by the Bombay High Court, have cleared new Maggi samples and said the batches had a lead content much below the allowed limit.
The brand is expected to resume sales of the instant noodles within this month. While Maggi was away, it pacified those who were against the ban with a "we miss you too" advert. Now, once it's back in the market, we suggest expressing gratitude to the three states that have been responsible for its resurrection, culinary-style.
Punjab
Among other things, Punjabi food owes its reputation to the tandoor. We've all eaten Maggi with cheese, egg, or onion, but if it had to pay tribute to Punjabi cuisine, we recommend stirring in thinly sliced onion, chopped green chillies, and shreds of cooked chicken tikka... easy, and satisfying.
Goa
Think Maggi with bits of chorizo as an ode to Goan food. Goans will be pleased, especially since their cuisine has been neglected for a long time because new--not to mention ignorant--tourism tends to favour international food. For a bolder flavour, add fresh rechad masala, which is made with red chillies and vinegar.
Karnataka
The original bisi bele bath uses rice and dal. Replace these with crushed Maggi. For the masala, dry roast dried red chillies, black pepper, coriander seeds, cloves, cinnamon, curry leaves, cumin, cardamom, desiccated coconut, urad dal, and chana dal in a pan. Grind to a fine powder, and add instead of the Maggi masala when cooking.

BITTER TRUTH ABOUT SWEETS


ஓட்டல்கள், டிபன் சென்டர்களில் டெங்கு விழிப்புணர்வு போஸ்டர்

பெரம் ப லூர், நவ.4:
பெரம் ப லூர் சுற் று வட் டா ரப் பகு தி க ளில் உள்ள ஹோட் டல் கள், டிபன் சென் டர் கள், டிபார்ட் மென் டல் ஷோரூம் க ளில் உண வுப் பாது காப் புத் துறை சார் பாக டெங்கு விழிப் பு ணர் வுப் போஸ் டர் கள் ஒட் டும் பணி தொடங் கி யது.
பெரம் ப லூர் மாவட்ட உண வுப் பாது காப் புத் துறை யின் ஆய் வுக்கு உட் பட்ட பகு தி க ளில் இயங் கி வ ரும் 50க்கும் மேற் பட்ட ஹோட் டல் கள், டிபன் சென் டர் கள், டிபார்ட் மென் டல் ஷோரூம் கள் ஆகி ய வற் றில், தமிழ் நாடு மக் கள் நல் வாழ்வு மற் றும் குடும்ப நலத் துறை சார் பாக அறி விக் கப் பட் டுள்ள டெங்கு விழிப் பு ணர்வு போஸ் டர் கள் ஒட் டும் பணி பெரம் ப லூர் மற் றும் அதன் சுற்று வட் டா ரப் பகு தி க ளில் நேற்று தொடங் கி யது. உண வுப் பாது காப் புத் துறை யின் பெரம் ப லூர் மாவட்ட நிய ம ன அ லு வ லர் டாக் டர் புஷ் ப ராஜ் தலை மை யில், உண வுப் பாது காப்பு அலு வ லர் கள் சின் ன முத்து, அன் ப ழ கன், ரவி, அழ கு வேல் ஆகி யோர் கொண்ட குழு வி னர், டெங்கு விழிப் பு ணர் வுப் பிர சார நோட் டீஸ் களை மேற் கண்ட ஹோட் டல், டிபன் சென் டர், டிபார்ட் மென் டல் ஷோரூம் களில் ஒட் டும் பணி க ளில் ஈடு பட் ட னர். பெரம் ப லூர் நக ராட் சிக் குட் பட்ட துறை மங் க லம், புது பஸ் டாண்டு, பாலக் கரை, வெங் க டே ச பு ரம் ஆகிய இடங் க ளி லும், தேசிய நெடுஞ் சா லை யில் உள்ள நார ண மங் க லம், சிறு வாச் சூர், விஜ ய கோ பா ல பு ரம், ஆலத் தூர் கேட் உள் ளிட் டப் பகு தி க ளில் உள்ள ஓட் டல் கள், டிபார் மெண்ட் ஷோரூம், பால் பண்ணை உள் ளிட்ட இடங் க ளில் போஸ் டர் கள் ஒட் டப் பட் டது. இதில் கொசுக் கள் உற் பத் தி யா கா மல் தடுப் போம், சுற் றுப் பு றச் சூ ழலை தூய் மை யோடு காப் போம், டெங் கு காய்ச் சல் பாதிப் பு வ ரா மல் தடுப் போம் என்ற மக் கள் நல் வாழ்வு மற் றும் குடும் ப ந லத் துறை எச் ச ரிக்கை அறி விப் பு கள் இடம் பெற் றுள் ளன.
இப் ப ணி கள் ஆய் வுக்கு உட் பட்ட இதர பகு தி க ளி லும் தொடர்ந்து நடத் தப் ப டும் என உண வுப் பாது காப் புத் துறை சார் பா கத் தெரி விக் கப் பட் டுள் ளது.

அரியலூரில் ஹோட் டல், கடை கள், பேக் க ரி க ளில் உணவு பாது காப் புத் துறை யி னர் ஆய்வு

அரி ய லூர், நவ.4:
தீபா வளி பண் டி கை யொட்டி அரி ய லூ ரில் உணவு தயா ரிப்பு கடை க ளில் அதி கா ரி கள் நேற்று அதி ரடி ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
அரி ய லூர் கலெக் ட ரின் உத் த ர வின் பேரில் தீபா வளி பண் டி கைக் கால முன் னெச் ச ரிக்கை நட டி வ டிக் கை யாக அரி ய லூர் நக ராட்சி பகு தி யி லுள்ள பேருந்து நிலை யம், மார்க் கெட் தெரு, வெள் ளாள தெரு, திருச்சி மெயின் ரோடு, சின் னக் க டைத் தெரு, பள் ளி வா சல் தெரு மற் றும் செந் துறை ரோடு பகு தி யி லுள்ள கடை கள், ஹோட் டல் கள், தேனீர் விடு தி கள், இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள், கேக் மற் றும் பேக் கரி பொருட் கள் தயா ரித்து விற் பனை செய் யும் கடை க ளில் அரி ய லூர் மாவட்ட உண வுப் பா து காப் புத் துறை அலு வ லர் செல் வ ராஜ் தலை மை யில் அதி கா ரி கள் நேற்று அதி ரடி ஆய்வு மேற் கொண் ட னர். அப் போது வணி கர் க ளி டம் உண வுப் பா து காப் புத் துறை அலு வ லர் செல் வ ராஜ் தெரி வித் த தா வது, உணவு பதார்த் தங் க ளான இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள், உணவு பாது காப்பு மற் றும் தரங் கள் சட் டத் தின் படி கீழ் கண் ட வாறு சுகா தா ர மான முறை யில் தயார் செய்து விற் பனை செய் ய வேண் டும் என அறி வு றுத் தப் பட் டது. தீபா வளி பல கா ரங் கள் தயார் செய்ய பயன் ப டுத் தும் மூலப் பொ ருட் கள், எண் ணெய், நெய் மற் றும் வனஸ் பதி போன் றவை தர மா ன தாக இருக்க வேண் டும். பல கா ரம் செய்ய பயன் ப டுத் திய உணவு எண் ணெய்யை எக் கா ர ணத்தை கொண் டும் மீண் டும், மீண் டும் பயன் ப டுத் தக் கூ டாது. இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள் உள் ளிட்ட உணவு பொருட் களை தூசி மற் றும் அழுக்கு படி யா ம லும், ஈ மொய்க் கா ம லும், பூச் சி கள் விழுந்து விடா ம லும் இருக்க கண் ணாடி அடைப் பான் க ளில் அடைத்து விற் பனை செய் ய வேண் டும். இனிப்பு மற் றும் கார வகை பண் டங் களை பொட் ட லம் செய்து விற் பனை செய் யும் போது அதன் பெயர் கள், பொட் ட லம் செய் யப் பட்ட நாள், எத் தனை நாட் க ளுக் குள் அப் பண் டங் களை உண் ணத் த குந் தவை என்ற விவ ரம், தயா ரிப் பா ளர் பெயர் மற் றும் முழு முக வரி ஆகி யவை கண் டிப் பாக அச் சிட் டி ருக்க வேண் டும். மேலும் தயார் செய் யப் ப டும் இனிப்பு வகை பண் டங் க ளில் அனு ம திக் கப் பட்ட செயற்கை வண் ணங் கள் (கலர் பொடி) மட் டுமே பயன் ப டுத்த வேண் டும்.
விதி மு றை களை பின் பற் றா மல் இனிப்பு மற் றும் கார வகை பண் டங் கள் தயார் செய் தாலோ அல் லது விற் பனை செய் தாலோ உணவு பாது காப் புச் சட் டப் படி நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என அறி வு றுத் தி னார். இதைத் தொ டர்ந்து நடை பெற்ற ஆய் வில் பல கா ரங் கள் செய் வ தற் கான மூலப் பொ ருட் க ளின் தன்மை மற் றும் காலா வதி தேதி, காலா வ தி யான பொருட் கள், தடை செய் யப் பட்ட பொருட் கள் போன் றவை விற் பனை செய் யப் ப டு கின் ற னவா என் றும், தேனீர் விடு தி க ளில் கலப் ப டம் செய் யப் பட்ட டீத் தூள் உப யோ கப் ப டுத் தப் ப டு கி றதா என் றும் ஆய்வு செய் த னர். இந்த ஆய் வில் உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கள் ரத் தி னம், நைனார் முக மது, சிவக் கு மார் ஆகி யோர் குழு வா கச் சென்று ஆய்வு செய் த னர். மாவட் டம் முழு வ தும் இது போன்று தொடர்ந்து ஆய்வு செய் யப் ப டும் என்று தெரி விக் கப் பட் டது.

உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி சிதம்பரத்தில் சோதனை

 

சிதம் ப ரம், நவ. 4:
தீபா வளி பண் டி கையை முன் னிட்டு இனிப் ப கங் க ளில் பொது மக் க ளி டம் இருந்து ஆர் டர் பெற்று இனிப்பு மற் றும் காரங் கள் தயா ரித்து விற் பனை செய்து வரு கின் ற னர். தயா ரிக் கப் ப டும் இனிப் பு கள் மற் றும் காரங் கள் தர மா க வும், சுகா தா ர மா க வும் உள் ள ன வா? என உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் ஆய்வு செய்து வரு கின் ற னர். சிதம் ப ரம் மேல வீதி மற் றும் மேல சன் னதி பகு தி க ளில் உள்ள இனிப்பு கடை க ளில் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு அதி காரி ராஜா திடீர் சோதனை செய் தார். அவ ரு டன் சிதம் ப ரம் உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் பத் ம நா பன், குறிஞ் சிப் பாடி உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் சுப் ர ம ணி யன் ஆகி யோர் வந் தி ருந் த னர். இனிப்பு கடை க ளில் தர மான நெய், எண் ணெய் கொண்டு உணவு பொருட் கள் தயா ரிக் கப் ப டு கிற தா? என ஆய்வு செய் தார்.

DINATHANTHI NEWS


25% food samples fails purity test: be caution this Diwali

The festive season is upon us and this is the time when one hears of cases of adulterated sweets, food and other perishable edible items being sold in the market.
In Patiala too, residents needs to be aware of the problem especially when it has come to light that 25% of all food samples tested over the year (Till September 30) are adulterated.
Of the 494 food samples collected in the district over these nine months in 2015, as many as 129 samples were found adulterated and unsafe for human’s consumptions under the Food Safety and Standards Act, 2006.
Even as sample failure rate is relatively high, the health department’s record in launching prosecution cases is very poor.
In 2015 so far, the department has taken up only four cases for prosecution of the 129 failed samples. These are for a sample of grapes, sugarcane, a lemon juice bottle and a manufacturer of cold drinks.
Over the past four years, 57 civil and criminal cases have been taken up by the court against defaulters by the office of the additional deputy commissioner-cum-adjudication officer.
The health department had also collected a fine of around Rs 17 lakh over these four years.
Food items that regularly fail test
Officials in the health department claim that samples that routinely fail in the test are sweets, bakery products, grocery items and milk products. However, with the standing instructions to the field officers being to collect at least 100 samples a month, most officials were happy to just collect samples of locally-made cold drinks, snacks, fruit and fast-food products.
There is also a standing direction to the officials to take and test at least 100 samples a month. However, over the past few months the target has never been achieved.
In fact, even in October the month that marked the start of the festival season of Diwali, the department collected only 78 samples. The results of the lab tests are yet to arrive.
Over this year, the department collected 44 samples in January, 64 in February, 57 in March, 47 in April, 47 in May, 60 in June, 69 in July, 52 in August and 54 in September.
Only 55% establishments are registered
Of 20,000 eateries in the district that were supposed to get themselves mandatorily registered under the Food Safety and Standards Act, 2006, only around 10,950 registrations and 1, 000 licences have been issued to stall holders, hotels, restaurants, dhabas, sweet shops, canteens, tea stalls, meat sellers, milk sellers and grocery stores.
The act has the provision of compulsory registration for all food businesses to ensure the availability of safe and wholesome food for human consumption.
Patiala district health officer (DHO) Rajpal Singh said, “During the festival season, it is commonly observed that adulteration increases. Sale of poor quality food also increases during this time. We are vigilant and collected 78 samples in October this year. Of this, we had 24 samples of milk and 16 samples of sweets.”

DINAKARAN NEWS


Bitter truth about fruits: Artificial ripening rampant in dist


Workers unload bananas for further storage
Jalandhar, October 3: It may be the perfect season to dig into luscious seasonal fruits, but think twice before reaching out for them during the ongoing festive season. Most of these fruits are ripened artificially with calcium carbide and can cause headache, dizziness, sleep disorder and even memory loss.
With absolutely no check by the District Mandi Board officials, most fruit vendor in the district are ripening their fruits with calcium carbide, a banned chemical in godowns that are unlicensed.
However, the lone cold storage facility built in 2011 by the Mandi Board, that is worth crores, was found to have been encroached upon by labourers working inside the fruit market who have made make-shift residences inside the air-conditioned chambers.
To know the reality behind the artificial ripening of fruits, Jalandhar Tribune visited the Maqsudan Wholesale Fruit market and found that calcium carbide was openly on sale at various outlets to give the fruits a robust look, pulpiness and aroma and to subvert its period of ripening. The traders confessed that many of them are using calcium carbide, popularly known as ‘masala’ for the ripening process. Ingestion of this harmful chemical can affect the neurological system in human beings.
The traders also accused the Mandi Board officials of giving the cold storage to two private companies instead of making the facility available to them all. “Though the facility was inadequate, the officials have given it on rent only to two firms,” said a trader.
He also alleged that though the firms have reportedly hired the entire storage house with six chambers and two cold rooms, while keeping most of the area vacated, they too are ripening their fruits with ‘masala’ in various other unlicensed godowns.
Though the use of calcium carbide in fruits is banned, the practice continues unhindered in the district. Asked about the fear of authorities over the use of banning ‘masala’, a trader said smugly: “Nothing happens. Local officials are aware of all this, but we take care of them. This has been going on for years.” He also informed that the department has so far failed to provide adequate storage capacity for fruit ripening, an important process for fruits like mangoes and bananas.”
Taranjit Singh, District Mandi Officer, said he was not aware of the practice and maintained that no fruit vendor has ever approached him so far to get a place for ripening their fruits. “We need to maintain the massive storage house and hence, have to give it on rent to the two companies who showed interest in hiring the premises,” said Singh. When asked, he, however, failed to provide the number of licensed fruit and vegetable commodity godowns in the district.
Dr Kailash Kapoor, Civil Surgeon, also claimed helplessness in checking adulteration of fruits and vegetables in the district. “The District Mandi Board has not provided us the information about licensed godowns where we can go and check the fruit ripening process. Though we did receive a complaint recently pertaining to the artificial ripening of fruits inside the wholesale market and conducted an investigation inside the Mandi premises, we could not find anything,” said Dr Kapoor.
Surprisingly, while the District Mandi Board and the Health Department is refuting the claim over the use of ‘masala’ for fruit ripening, it is being openly used in over a dozen godowns situated adjacent to the boundary wall of the wholesale market.
In India, artificial ripening is banned under the Prevention of Food Adulteration (PFA) Act, 1954, and the Prevention of Food Adulteration Rules, 1955. According to rules 44AA of the PFA Rules 1955, no fruit can be ripened with the help of calcium carbide.
Those convicted under this Act could face imprisonment for three years and a fine of Rs 1,000. But there are hardly any cases where the traders or retailers have been booked in the district for accelerating the ripening by the use of harmful chemicals.
Several news reports have highlighted the open use of CaC2 in different parts of the country. Recently, the Union Health Ministry has sent a circular to all state food authorities with the Food Safety and Standards Authority of India, stressing upon the need to take legal action against those found guilty of violation of the PFA rules.

Food Business Operators Briefed on Food Safety Measures

Port Blair, Nov. 2: For the ensuing Diwali festival, a meeting with the representatives of Bakery Association of Andaman’s, was held in the Conference hall of the Directorate of Health Services/ Commissionerate of Food Safety on 30th Oct. 2015 wherein, 15 members of the Association attended.
The meeting was chaired & presided over by Dr. (Mrs.) Shipra Paul, Commissioner of Food safety, A & N Islands and Officials of Food Safety. The Commissioner of Food Safety instructed the stakeholders about the safety measures and precautions to be taken by the manufacturers, during the festive seasons.
The Officers and Officials of Food Safety Department, apprised the Food Safety Norms, to be followed by the Food Business Operators on manufacture of sweets and other bakery products under the Food Safety & Standards Act’ 2006.
Various issues pertaining to the procurement, storage, manufacture and sale of products were discussed with the Operators. The Food Business Operators were briefed about the Personal Hygiene and Sanitary conditions to be followed in the Food Business Premises and also by the employees engaged in Bake Houses/ Sweet Stalls.
The Food Business operators were also warned against malpractices in preparation of Sweet items/ Bakery products and if found involved, action deemed fit shall be initiated against the offenders.
Further, the Commissioner of Food Safety has formed Flying squads of Enforcement Officials, to keep a strict vigil on the manufacturers and sellers, during the festive season.
The Association has assured full cooperation with the Department and the association has thanked the Commissioner of Food Safety for organising such an awareness programme among the Bakery Association, which is 1st of its kind after the establishment of Food Safety Department.

Food samples taken for Examination

Chandigarh, 3rd November, 2015:- As per the action plan prepared by Dr. Rajinder K. Sharma, Designated Officer I/c Food Safety Administration, Chandigarh Health Department, Chandigarh for festival season, a joint team of Food Safety Officers Sh. Bharat Kanojia & Sh. Surinder Pal Singh on 03-11-2015 inspected the area of Manimajra, Chandigarh. The raiding team inspected the manufacturing units of Sweets & Bakery in the said area.
Four samples including two samples of Khoya and one each of Laddoo & Patisa were taken and sent to Food Analysis Laboratories, Chandigarh for analysis & examination. Two improvement notices were issued to shops manufacturing sweets under unsatisfactory conditions.
The Food vendors were also instructed to keep hygiene and quality standards as per Food Safety & Standards Act, 2006.