May 27, 2014
ராஜபாளையம் பகுதியில் தடைசெய்யப்பட்ட புகையிலை, போதை பாக்குகள் விற்பனை அமோகம் அதிகாரிகள் நடவடிக்கை எடுப்பார்களா?
தளவாய்புரம், மே 27:
ராஜபாளையம் மற்றும் சுற்று பகுதியில் தடைசெய்யப்பட்ட புகையிலை, போதை பாக்குகள் விற்பனை அமோகமாக நடைபெற்று வருகிறது. அதிகாரிகள் கடும் நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் என்று பொதுமக்கள் கோரிக்கை விடுத்துள்ளனர்.
தமிழக அரசு புகையிலை மற்றும் போதை பாக்கு விற்பனை செய்வதற்கு தடை விதித்தது. தடையை தொடர்ந்து ஒரு சில நாட்கள் மட்டும் அதிகாரிகள் சோதனை செய்து ஆங்காங்கே பல லட்சம் மதிப்புள்ள புகையிலை மற்றும் போதை பாக்குகளை பறிமுதல் செய்தனர். ஆனால் ராஜபாளையத்தில் பெயரளவிற்கு ஒன்றிரண்டு கடைகளில் மட்டுமே பறிமுதல் செய்தனர்.
பறிமுதல் தொடர்கிறது என்று தெரிந்ததும் வியாபாரிகள் புகையிலை மற்றும் போதை பாக்குகளை கொள்முதல் செய்வதை நிறுத்தி விட்டு தங்களிடமிருந்த புகையிலை மற்றும் போதை பாக்குகளை பதுக்கி வைத்தனர். அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்வதை நிறுத்தியதும் பதுக்கி வைக்கப்பட்டிருந்த போதை பாக்கு மற்றும் புகையி லை யை தடை என்ற பெயரை சொல்லி பல மடங்கு விலை உயர்த்தி அதாவது 5 ரூபாய்க்கு விற்க வேண்டிய பொருட்களை 10 முதல் 15 வரை விற்பனை செய்தனர்.
இது குறித்து பொதுமக்கள் கூறுகையில், தமிழகத்தில் லாட்டரி சீட்டு விற்றால் கைது சிறை என்று போலீசார் நடவடிக்கை எடுப்பதை போல தடைசெய்யப்பட்ட புகையிலை மற்றும் போதை பாக்குகள் விற்பனை செய்பவர்கள் மீதும் காவல்துறை நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும். அரசு தடை விதித்தபோது மட்டும் அதிகாரிகள் கடைகளில் அதிரடி சோதனை நடத்தினர். அதன்பிறகு சோதனை நடத்துவதை விட்டு விட்டனர். இதனால் தற்போது கடைகளில் தடைசெய்யப்பட்ட புகையிலை, போதை பாக்குகள் விற்பனை அமோகமாக நடைபெற்று வருகிறது.
இளைஞர்களை சீரழிக்கும் பாக்குகளுக்கு அரசு தடை விதித்து உள்ளது. ஆனால் புகையிலையை வேறு எங்கும் கிடைக்காது என்று கூறி கடைக்காரர்கள் பல மடங்கு விலை வைத்து விற்கிறார்கள். இதனால் அதிகாரிகள் திடீரென கடைகளில் சோதனை நடத்தி புகையிலை மற்றும் போதை பாக்குகளை பறிமுதல் செய்ய வேண்டும். மேலும் அதனை விற்பனை செய்யும் கடைக்காரர்கள் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் என்றனர்.
9 food business operators lose licences
PUNE: The Food and Drug Administration (FDA) has cancelled the licences of nine food business operators and suspended those of 233 others in Pune in the last financial year for dispensing unsafe and substandard food items violating provisions of the Food Safety and Standards Act, 2006.
"The aim is to ensure that food articles dispensedby the food business operators conform to standards of safety, hygiene and quality. We are stringently enforcing food safety regulations across the state. In Pune, our officials inspected about 8,000 food business establishments between April 2013 and March 2014. Nine licences were cancelled and 233 were suspended," said Shashikant Kekare, joint commissioner (food), FDA, Pune.
The new licencing regime was initiated on August 5, 2011, when the Food Safety and Standards Act came into force. The act aims at bringing the food industry under one umbrella by scrapping all old licences. The food industry needs to be regulated in order to ensure food safety.
Food businesses include hotels, restaurants, owners of small food stalls, dhabas, milk suppliers, fish stall owners, fruit and vegetable vendors, manufacturers, hawkers, small scale industrialists, fair price shop owners, self-help groups among others.
According to the Food Safety and Standards Act India (FSSAI) 2006, every food manufacturer should get a licence from the Food and Drug Authority or an authority connected to FSSAI.
If the food manufacturer has an annual income of less than Rs 12 lakh, a process of registration is enough. The centralised act has been implemented to promote safe food across the country.
"Among the commonest violations were preparing food in unhygienic surroundings, operating without licence or registration and food sample drawn for testing failing on the parameters of safety and quality," Kekare said.
Between April 2013 and March 2014, the officials drew 1,996 food samples to check whether they are fit for consumption and meet all parameters of standards. Of all the samples, 131 were found to be unsafe and 380 failed to meet the standard criteria.
The latest regulation is going to further help FDA officials keep quality checks on food products.
"Food products manufactured and sold in India will now have to bear the logo and registration or licence number of the Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI). Every food business operator must obtain a 14-digit registration or a licence number which must be printed on food packages," said Dilip Sangat, assistant commissioner (food), FDA.
The move will help consumers know if the product has undergone quality checks and bring down the instances of substandard products, reduce the number of bogus manufacturers and enhance accountability among food manufacturers. The deadline for complying with the provisions is July 1, 2014.
"The move will bring down the number of illegal or bogus manufacturers and put all food manufacturers on the FDA's radar, ensuring more quality checks on food manufactured and sold here," Sangat said.
As per the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) recent report, in Maharashtra, more than 1.41 lakh food business operators have already procured the licence while around 4.62 lakh FBOs have been issued registration.
Action Report
* Inspections done - 7,999
* Improvement notices issued - 1,728
* Licences suspended - 233
* Licences cancelled - 9
* Action taken for operating - 15
Contaminated Water, Stale Food Galore
KOCHI: If the recent raids are any indicator, this is what the city has become - hotels serve stale food, markets sell rotten meat and water-tankers carry nothing but contaminated water.
Four days ago, four eateries in the city were ordered to shut down by the Food Safety Department for not maintaining hygiene and for not having food safety registration. A week before that, the officials of the Health Department seized five tankers with contaminated water. A few months ago, Corporation officials seized around 1000 kg of rotten meat, which was infamously called ‘Tsunami meat’. However, the rotten meat was reportedly sold in the market for many months even after the raid.
These incidents make it hard for the public to believe the Health Department’s claim that enough actions had been taken to ensure the safety of food, water and meat. Apart from the routine raids, the Health Department has not rose to the occasion by conduct special raids at main markets, hotels, restaurants and on tankers carrying drinking water.
Meanwhile, Health Department officials have come up with an interesting explanation for not being proactive in ensuring hygiene and food safety.
“Those who operate the food business are bound to fulfil 30 guidelines on safety, hygiene and sanitary conditions. When the Corporation Health Department try to enforce them, they raise all sorts of complaints against the civic administration. The allegation is that the Department was trying to trifle them with raids. But if it’s the Police that conduct the raids, they will willfully obey the rules,” said sources in the Department.
Meanwhile, a verbal dispute erupted between the Police and the district food safety officials during the raid.
The police alleged that though the food safety officials were informed , they arrived an hour late. But the officials refuted it.
“We were just half-an-hour late. Besides, we have only one vehicle to travel the entire the district. Still, the officials were designated from different parts of the State to undertake raids. As it was Sunday, we did not expect such a turn of events. Our officials reached within half-an-hour and collected the sample,” said a food safety official.
EKH police asked to enforce guthka, pan masala ban
SHILLONG: Following the recently announced ban on manufacture, storage, transport, sale or distribution of guthka and pan masala containing tobacco and nicotine as ingredients in Meghalaya, the East Khasi Hills Superintendent of Police has issued directives to all the police stations in the district to implement the order.
Speaking to The Shillong Times on Sunday, East Khasi Hills district police chief M Kharkrang informed that all police stations in the district have been asked to implement the order in letter and spirit.
He, however, admitted that it would not be an easy task to enforce the order and the police department would require cooperation of all the line departments including the public to enforce the order.
Manufacture, storage and sale of guthka and pan masala has been prohibited under sub section (2) of section 30 of the Food Safety And Standards Act, 2006, for a period of one year in the interest of the public health.
East Khasi Hills Deputy Commissioner Sanjay Goyal said that he has received the notification from Deputy Commissioner of Foods Safety, State Food Safety and Standards Authority, Shillong, asking him to prohibit the sale of such items.
“We need to sit together and discuss how to enforce the order,” Goyal said while adding that the District Administration and police will have to come up with some mechanism to ensure that the ban on these items is fully implemented.
“However if violation comes to our notice, we will take action against them," Goyal said.
வியாபாரி வீட்டில் பதுக்கல் - கார்பைடு கற்களில் பழுக்க வைத்த ஒன்றரை டன் மாம்பழம் பறிமுதல் - குப்பை கிடங்கில் கொட்டி அழிப்பு
சென்னை, மே 27 :
கோயம்பேட்டில் வியாபாரி ஒருவரது வீட்டில் அதிகாரிகள் நடத்திய சோதனையில் கார்பைடு கற்கள் மூலம் பழுக்க வைத்த ஒன்றரை டன் மாம்பழம் பறிமுதல் செய்யப்பட்டது. அவற்றை குப்பை கிடங்கில் கொட்டி அழித்தனர்.
கார்பைடு கற்களால் பழுக்க வைக்கப்படும் மாம்பழத்தை சாப்பிடுவதால் வயிற்று வலி, வாந்தி, பேதி மற்றும் பல்வேறு பாதிப்புகள் ஏற்படுகிறது. புற்று நோய் ஏற்படுவதாகவும் கூறப்படுகிறது. இதனால் கார்பைடு கற்களால் பழுக்க வைத்து மாம்பழம் விற்பனைக்கு தடை செய்யப்பட்டுள்ளது.
கோயம்பேடு மார்க்கெட்டில் அடிக்கடி சோதனை நடத்தி குடோன்களில் கார்பைடு கற்களால் பழுக்க வைக்கப்படும் மாம்பழங்களை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்து அழித்து வருகின்றனர். இதனால் மார்க்கெட்டில் வைக்காமல், வீடுகளில் பதுக்கி வைத்து இந்த செயலில் ஈடுபடுவதாக புகார் எழுந்தது.
இப்படி கோயம்பேடு அவ்வை திருநகர் 3வது தெருவில் வியாபாரி ஒருவரது வீட்டில் கால்சியம் கார்பைடு கல் வைத்து மாம்பழங்கள் பழுக்க வைப்பதாக மாநகராட்சி சுகாதாரத் துறை அலுவலருக்கு தகவல் கிடைத்தது. அதன்பேரில் 10வது மண்டல நல அலுவலர் டாக்டர் ராஜ்குமார் தலைமையில் சுகாதாரத் துறை அதிகாரிகள் நேற்று காலை அந்த வீட்டில் திடீர் சோதனை நடத்தினர். அப்போது அங்கு பதுக்கி வைத்திருந்த 1500 கிலோ மாம்பழம் மற்றும் அதற்கு பயன்படுத்திய 30 கிலோ கால்சியம் கார்பைடு கற்கள் ஆகியவற்றை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர். பறிமுதல் செய்த மாம்பழங்களை லாரியில் ஏற்றிச் சென்று, பெருங்குடியில் உள்ள குப்பைக் கிடங்கில் கொட்டி அழித்தனர்.
கார்பைடு கற்கள் மூலம் மாம்பழங்களை பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்பவர்கள் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்று அதிகாரிகள் எச்சரித்துள்ளனர். இத்தகைய மாம்பழங்களை வாங்குவதை பொதுமக்கள் தவிர்க்க வேண்டும் என்றும் அவர்கள் கேட்டுக்கொண்டுள்ளனர்.
1.5 tonnes of mangoes destroyed
The Chennai Corporation on Monday seized and destroyed 1.5 tonnes of artificially ripened mangoes from traders in Avvai Thirunagar in Koyambedu.
A press release said that 60 kg of calcium carbide was also seized and destroyed
Subscribe to:
Posts (Atom)