Apr 2, 2016

Banned tobacco products, fake tea powder seized

Officials of Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department seized banned tobacco products and fake tea powder, all worth over Rs. 4 lakh, from a godown at SIDCO in Five Road on Friday.
When police personnel were involved in vehicle check in the city, they attempted to intercept an Omni van.
But the vehicle did not stop. Suspecting that money could be transported in the vehicle, a team led by Assistant Commissioner of Police, Law and Order (West Range), P.V. Vijeya Karthickchased the vehicle which entered the godown.
The team found tobacco products and fake tea powder packets of a reputed company.
They informed the District Designated Officer T. Anuradha, who inspected the godown.

பதுக்கிய குடோனுக்கு சீல் வைப்பு 5லட்சம் மதிப்பிலான புகையிலை கலப்பட டீ தூள் பறிமுதல் உணவு பாதுகாப்பு துறையினர் அதிரடி


சேலம், ஏப்.2:
சேலம் 5 ரோடு அடுத்த தொழிற் பேட்டை பகு தி யில் உள்ள ஒரு குடோ னில், புகை யிலை பொருட் களை பதுக் கி வைத்து, வௌியூர் க ளுக்கு விற் பனை செய் வ தாக அழ கா பு ரம் போலீ சா ருக்கு தக வல் கிடைத் தது. இதன் பே ரில், சூர மங் க லம் போலீஸ் உதவி கமி ஷ னர் விஜய கார்த் திக் ராஜா, அழ கா பு ரம் இன்ஸ் பெக் டர் பொன் ராஜ் தலை மை யி லான போலீ சார் அப் ப கு தி யில் வாகன தணிக் கை யில் ஈடு பட் ட னர். அப் போது, அவ் வ ழி யாக வந்த காரை நிறுத்தி சோதனை செய் த தில், காரின் உள்ேள தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பாக் கெட் டு கள் மற் றும் பிர பல நிறு வ னத் தின் டீ தூள் பாக் கெட் டு கள் இருந் தது கண் டு பி டிக் கப் பட் டது. இது கு றித்து, காரில் இருந் த வர் க ளி டம் விசா ரித் த தில், அரு கில் உள்ள குடோ னில் இருந்து ஏற்றி வந் த தாக தெரி வித் த னர். தொடர்ந்து அந்த குடோ னில் சென்று பார்த்த போது, அங்கு பண் டல், பண் ட லாக தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பாக் கெட் டு கள் மற் றும் டீ தூள் பாக் கெட் டு கள் இருந் தது.
இது கு றித்து போலீ சார் அளித்த தக வ லின் பேரில், மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் அனு ராதா தலை மை யி லான அதி கா ரி கள், சம் பவ இடத் தில் சோதனை செய் த னர். அப் போது தடை செய் யப் பட்ட புகை யி லையை வாங்கி வந்து, பாக் கெட் டு க ளாக செய்து பல் வேறு ஊர் க ளுக்கு அனுப்பி வைக் கப் பட் டது தெரி ய வந் தது. மேலும் பிர பல டீ தூள் நிறு வ னத் தின் பேரில், கலப் பட டீ தூள் தயா ரித்து விற் ப னைக்கு அனுப்பி வரு வ தும் கண் டு பி டிக் கப் பட் டது. இத னை ய டுத்து, குடோ னில் இருந்த ரூ.5 லட் சம் மதிப் பி லான 10 மூட்டை மற் றும் 13 பெட்டி புகை யிலை, 6 பெட்டி பான் ம சாலா, 60 கிேலா கலப் பட டீ தூள் மற் றும் பாக் கெட் டு க ளில் அடைக்க பயன் ப டுத் தப் பட்ட ரூ.3 லட் சம் மதிப் பி லான இயந் தி ரம் ஆகி ய வற்றை உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர். மேலும் அனு ம தி யின்றி செயல் பட்டு வந்த குடோ னுக்கு சீல் வைத் த னர். உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் கொடுத்த புகா ரின் பேரில், குடோ னின் உரி மை யா ளர் கள் ராஜஸ் தானை சேர்ந்த ஹரிஸ் (30), பாவா ராம் (20), அங்கு பணி பு ரிந்து வரும் டெல் லியை சேர்ந்த தினேஷ் (38), நாக் பூரை சேர்ந்த மூன் சிங் (22) ஆகிய 4 பேரை அழ கா பு ரம் போலீ சார் கைது செய் த னர்.

DINAMANI NEWS


DINATHANTHI NEWS


MAALAI MURASU NEWS



MAALAI MALAR NEWS


சேலத்தில் ₹5 லட்சம் மதிப்புள்ள தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை, கலப்பட டீ தூள் பறிமுதல்

சேலம், ஏப். 1-
சேலம் 5 ரோடு தொழிற் பேட்ைட பகு தி யில் உள்ள குடோ னில் தடை செய் யப் பட்ட ரூ.5 லட் சம் மதிப் பி லான புகை யிலை, கலப் பட டீ தூள் பாக் கெட் டு கள் பறி மு தல் செய் யப் பட் டுள் ளது.
சேலம் 5 ரோடு தொழிற் பேட்டை பகு தி யில் சூர மங் க லம் போலீஸ் உதவி கமி ஷ னர் விஜ ய கார்த் திக் ராஜா, அழ கா பு ரம் இன்ஸ் பெக் டர் பொன் ராஜ் தலை மை யி லான போலீ சார் நேற்று இரவு வாகன தணிக் கை யில் ஈடு பட்டு வந் த னர். அப் போது அந்த வழி யாக வந்த காரை நிறுத்தி சோதனை செய் த தில், காரின் உள்ளே தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பாக் கெட் டு கள் மற் றும் பிர பல நிறு வ னத் தின் டீ தூள் பாக் கெட் டு கள் இருந் தது கண் டு பி டிக் கப் பட் டது. தொடர்ந்து காரை ஓட்டி வந் த வ ரி டம் விசா ரித் த தில், அதே பகு தி யில் உள்ள குடோ னில் இருந்து ஏற்றி வந் த தாக தெரி வித் தார்.
இதைத் ெதாடர்ந்து போலீ சார் அந்த குடோ னுக்கு சென்று பார்த் த னர். இதில் அந்த குடோ னில் பண் டல் பண் ட லாக தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பாக் கெட் டு கள் மற் றும் டீ தூள் பாக் கெட் டு கள் இருந் தது தெரிய வந் தது.
இது கு றித்து போலீ சார் அளித்த தக வ லின் பேரில், மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் அனு ராதா தலை மை யி லான அதி கா ரி கள் சம் பவ இடத் திற்கு விரைந்து ஆய்வு செய் த னர். இதை ய டுத்து விசா ர ணை யில், குடோ னில் தடை செய் யப் பட்ட புகை யி லையை வாங்கி வந்து பாக் கெட் டு க ளாக பிரித்து பல் வேறு ஊர் க ளுக்கு அனுப்பி வைக் கப் பட் டது தெரிந் தது. மேலும் பிர பல டீ தூள் நிறு வ னத் தின் பேரில் கலப் பட டீ தூள் தயா ரித்து பல் வேறு இடங் க ளுக்கு விற் ப னைக்கு அனுப்பி வரு வ தும் கண் டுப் பி டிக் கப் பட் டது.
இத னைத் தொடர்ந்து குடோ னில் இருந்த ரூ.5 லட் சம் மதிப் பி லான புகை யி லை கள் மற் றும் கலப் பட டீ தூள் பாக் கெட் டு களை உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர். இதை ய டுத்து அந்த குடோ னுக்கு சீல் வைக் கப் பட் டது. இது தொடர் பாக குடோ னின் உரி மை யா ளர் கள் ராஜஸ் தானை சேர்ந்த ஹரிஸ் (30), பாவா ராம் (20) மற் றும் குடோன் பணி யா ளர் க ளான டெல் லியை சேர்ந்த தினேஷ் (38), நாக் பூரை சேர்ந்த மூன் சிங் (22) ஆகிய 4 பேரை பிடித்து அழ கா பு ரம் போலீ சார் தீவிர விசா ரணை நடத்தி வரு கின் ற னர். இச் சம் ப வம் அப் ப கு தி யில் பெரும் பர ப ரப்பை ஏற் ப டுத் தி யது.

Chandigarh launches mobile food testing van

Residents can get samples tested for Rs 30
Ut Administrator Kaptan Singh Solanki flags off the “Mobile Food Testing Laboratory” at Haryana Raj Bhawan, Chandigarh, on Friday. 
CITY RESIDENTS will now be spared the ordeal of running from pillar to post for getting food samples tested as the Chandigarh health department on Friday launched a mobile food testing laboratory.
The laboratory, which is first in the country, is equipped with electronic milk testing and chemical testing kits for conducting on-the-spot test of the food samples. Residents will be charged a nominal fee of Rs 30. The mobile laboratory was launched by UT Administrator Kaptan Singh Solanki.
From Monday to Friday, the mobile van will be stationed at five different locations from 9 am to 4 pm.
Asserting that the test results would be available immediately, UT Adviser Parimal Rai said that the initiative would sensitise the general public to being cautious. “The van will act as a warning to suppliers, especially the milk vendors, to ensure that the product supplied by them conforms to food safety standards,” he added. 
UT Home Secretary-cum-Secretary (Health) Anurag Aggarwal said the samples found not conforming to the food safety standards would be further examined in the food testing laboratories for confirmation. He added that the mobile van would be regularly monitored to ensure that the services were being provided satisfactorily. 
According to food safety officer Sukhwinder Singh, the lab is capable of testing adulteration in milk and related products, spices and mustard oil. The department has deployed a lab technician, lab assistant, helper and driver each on the van. 
The department will publicise about the van by distributing pamphlets, holding awareness camps and putting out advertisements in newspapers and radio.

Fish outlets lack sanitation, refrigeration

SRINAGAR, Apr 1: Flouting Food Safety and Standards Act, 2006, the fish outlets in summer capital of Srinagar are selling fishes without any proper refrigeration, display cans and information labels on containers thereby transferring the food borne diseases to people.
The fish is seen displayed in open trays without proper refrigeration or casing. No kitchen sanitizers can be seen around cutting boards and counter tops and shops are often untidy thereby inviting microbes which cause food borne diseases, experts said. Unavailability of separate display cans also makes it vulnerable to cross- contamination.
Khadija, a fisherwoman, who sells indigenous fishes at Amira Kadal here, said they bring these fishes from outside State. “It did not smell good. There is clear smell of some chemical which makes it look fresh. These are slippery; eyes are not clear and are sunken. Just touch it, it would not spring back. Most of them are already rotten. They also sell some raw fish meat. Who knows what kind of meat it is?” she said.
Dr Qayoom Khan, who is Assistant Registrar at SKIMS Soura, said the low temperature slows down the growth of micro organisms. Warmth may encourage the growth of microbes which may get into your hands and utensils and cause food poisoning, he said.
Claiming that 50 percent of fish outlets have cold chain, Assistant Commissioner Food and Drug Control Srinagar, Hilal Ahmad, told Excelsior that major fish dealers like Kaloo Fish Shop, Bismillah Fish Shop and Iqra Fish Shop have also been ordered to either maintain the cold chain or stop selling fishes and within one week every fish outlet will have proper refrigeration.
“We have recently closed one fish outlet in Bemina which was violating the Food Safety Act and right now fifty percent of the fish outlets have cold chain. Fish shops at Places like Nowhata and Khayam have been given one week’s time,” he said. He refused to divulge further details.
However, another official wishing anonymity when asked about the reasons of letting them sell fish without refrigeration and other requirements, said that there were some hurdles from some Municipality officers in the execution of Food Safety Act.
“Recently Food Commissioner has brazenly de-notified the food inspectors so that food safety standards should be achieved. This was done in line with the Food Safety and Standards Act 2006 after lapses were spotted by the High Court. Now there will be single line administration without any interference,” he said.

Food labels must for ‘informed choice’


Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan has suggested that warning may be displayed on fast foods just as it is done for cigarettes. South American countries Chile and Ecuador have already made it mandatory for sellers to display warning on foods high in sugar, salt and fats that they are harmful for health. Such foods do not provide the minerals and other micro-nutrients necessary for good health. This is especially harmful for children. They become fat. This leads to stunting of their overall growth.
The government had imposed a ban on the sale of Maggi noodles because of higher than permissible levels of lead found in them. While this stringent action was welcome, it constituted only a small part of the larger problem of fast foods. Big companies produce unhealthy foods like pizza, candies and soda that are heavy in fats and sugars and low in other essential nutrients. They launch massive marketing campaigns and persuade the public, young school going children in particular, to consume these harmful foods. The World Health Organisation has said that diabetes, heart diseases, cancer and chronic respiratory diseases cause a large number of deaths every year.
Big companies target school going children to expand their market of these harmful food items. They place advertisements of these foods in middle of children’s programmes. Cartoon characters are printed on the boxes of these items. Free samples are distributed in schools. Promotional campaigns such as sponsoring school events are undertaken. A picture of fun is painted in the minds of the young; and the harmful effects of these foods are hidden. Children are unsuspectingly led to consume harmful foods which results in them being fat and malnutritioned. There is an excess of fat but shortage of essential elements in their diet which leads to disease.
The government is aware of these negative impacts. The taxes on soft drinks were increased in the last budget to curb the spread of such foods. But the government also wants to attract FDI. Coca Cola has promised to invest five billion US dollars. This investment will create demand for bottles, transport, and labour. Thus the government is reluctant to regulate these companies more thoroughly lest they run away and the possible economic growth does not take place. These economic benefits of large companies are true; but only one side of the story. The consumption of fast foods leads to bad health and deaths which leads to a huge loss to the economy. The WHO has assessed that India will suffer a loss of national income from diabetes and cardiovascular disease at 336.6 billion US dollars corrected for purchasing power. This means that gains to the economy from the entry of big companies is small in comparison to the loss from the deterioration of health of our people. Yet the government is pushing for such investments because the benefits from establishment of these factories are directly visible while the losses from deterioration of health are “invisible.”
People are shortsighted like the government. Economic theory holds that the consumer knows how to maximise his welfare. We must assume that his welfare is increased by the consumption of pizza and carbonated drinks if he chooses to buy them. It is forgotten though that a condition underlying this economic theory is of “informed” choice. It is assumed that the consumer knows the harm that is done to his health by the consumption of these fast foods. Here lies the problem. The companies launch large campaigns to communicate the benefits from expanded choice, good ambience of restaurants and quick energy obtained from the consumption of fast foods. But the harm from obesity and malnutrition are not told. Thus the consumer is surreptitiously led to believe that his welfare will be increased by the consumption of these foods while actually it is reduced.
Government intervention is accepted for rectifying such situations. For example, the government has banned the placement of advertisements for liquor and cigarettes. The idea is that people do not truly understand the negative impacts of consumption of these goods hence the government should step in as a trustee of people’s health and act. People might like to consume more liquor but the government says no; and dissuades them from this consumption to enhance their welfare that they do not themselves understand. It is necessary for the government to step in and dissuade the consumers from consuming fast foods in the same way.
Many developing countries have made rules to prevent such advertising aimed at school children. Costa Rica has banned chips, cookies, candies and carbonated sodas from elementary and high schools. In Mexico, schools are barred from serving or selling sugary sodas, juices or processed snacks; and directed that all tacos, burritos and salads are to be low in fat. Peru requires sale of only healthy food in school cafeterias. Philippines has prohibited sale of carbonated drinks, sugar based synthetic or artificial flavoured juices, junk foods and any food product that may be detrimental to the child’s health in schools. Only nutrient rich food like root crops, noodles, rice and corn products in native preparation, fruits and vegetables in season and fortified food products labeled rich in protein, energy, vitamins and minerals, milk, shakes and juices prepared from fruits and vegetables are allowed to be sold.
The Foods Safety and Standards Authority of India (FSSAI) sets the standard for foods that are sold. The ban on Maggi noodles came because the amount of lead was found to be in excess by its standards. But the role of FSSAI is restricted to ensuring safety of the food items. FSSAI does not have the mandate to assess the health impacts of fast foods, let alone regulate the marketing campaigns to promote these items. It is necessary that the government enacts a law to regulate the manufacture, sale and marketing of fast foods.
The need of the hour is to go beyond the marketing campaigns held in schools and regulate the entire economic system of these harmful goods. The suggestion given by Consumer Affairs Minister to display warnings on fast foods is a step in the right direction and must be welcomed.
Author was formerly Professor of Economics at IIM Bengaluru