Sep 29, 2015

DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS




செயற்கையால் மனிதர்கள் தேடும் நோய்கள் வீடுகள், ஓட்டல்களில் பிளாஸ்டிக் பேப்பரில் உணவு

வேலூர், செப்.29:
தமி ழர் களு டைய கலாச் சா ரத் தில் முக் கிய பங்கு வாழை இலைக்கு உண்டு. சுப கா ரி யங் கள் என் றால் உடனே கும் பம் வைத்து அதன் கீழே வாழை இலையை வைத்து அரிசி பரப்பி கும் பத் தின் மேலே தேங் காய் வைப் பது வழக் கம். இது தமி ழர் கள் தமது பாரம் ப ரி ய மா கவே செய்து வரு கி றார் கள். எந்த உண வாக இருந் தா லும், நமது கலா சா ரப் படி வாழை இலை யில் சாப் பி டு வ து தான் ருசி யா னது. அதி லும் தலை வாழை இலை போட்டு விருந்து என் றாலே மகிழ்ச்சி தோன் றும்.
ஆனால், அந்த மகிழ்ச் சி யான தரு ணங் கள் இப் போது இல்லை. எல் லாமே இயற்கை என் பது போய் செயற்கை என் ப தில் வந்து நிற் ப து தான் அந்த ‘இல் லை ’க்கு கார ணம். தற் போது எல் லாமே பிளாஸ் டிக் என்ற நிலை மாறி யுள் ளது. வேலை, வெளி யூர் பய ணம் போன்ற பல் வேறு கார ணங் க ளால் வீட்டு சமை யலை பெரும் பா லா னோர் மறந்தே போய் விட்ட னர்.
நாக ரீ கம் மற் றும் சோம் பல் கார ண மாக தினந் தோ றும் ஓட்டல் களுக்கு செல் வதை வழக் க மா க வும் ஆக் கி விட்ட னர். விறு வி றுப் பான வியா பா ரம் கார ண மாக முத லில் உண வுப் பொ ருட் களில் கலப் ப டம் வந் தது. இப் போது பரி மா றும் முறை யி லும் குறை பாடு வந் து விட்டது.
கடந்த சில ஆண் டு க ளாக பெரும் பா லான உண வ கங் களில் பிளாஸ் டிக் பேப் ப ரி லேயே உணவு வழங் கு கின் ற னர். சூடான உணவு 20 மைக் ரா னுக் கும் குறை வான பிளாஸ் டிக் தாளில் சில நிமி டங் கள் இருப் ப தால் அதில் உள்ள வேதித் தன்மை உண வில் கலக்க வாய்ப் புள் ளது. பிளாஸ் டிக் டம் ளர் களில் காபி, டீ, அருந் து வ தையே தடை செய் யும் நிலை ஏற் பட்டுள்ள சூழ லில், அவற் றை விட மெல் லிய பல முறை மறு சு ழற்சி செய்த பொரு ளில் இப் போது உணவு வகை கள் வழங் கப் பட்டு வரு கி றது. சாதா ரண நிலை யில் இருந்து கொண்டு ஸ்டார் அந் தஸ் தில் பணம் பறிக் கும் ஓட்டல் களி லும் சாப் பாடு மேஜை யில் பிளாஸ் டிக் தான் விரிக் கப் ப டு கி றது. மெழு கால் பூசப் பட்ட காகித இலை களும் பரி மாற் றத் தில் உள் ளன. இவற் றில் மெழுகு, பச் சைப் பொ ருள், வண்ண மை போன் ற வற் றின் மூல வேதிப் பொ ருட் கள் இருப் ப தால் சாப் பிட்டு முடி வ தற் குள் ஈரம் கார ண மாக உடல் உள்ளே சென்று விடு கி றது
மறந்து வரும் தலை வாழை இலை விருந்து
வாழை விளைச்சல் குறைந்ததால் விலை அதிகரிப்பு
இந்த வகை பச்சை மெழுகு பூசப் பட்ட காகித இலை கள் பெரிய ஓட்டல் கள் மட்டும் இன்றி சிறிய ஓட்டல் கள், மெஸ் கள் என்று எல்லா இடங் களி லும் நீக் க மற பயன் ப டுத் தப் ப டு கி றது. அதே போல் வீட்டு விசே ஷங் கள், திரு மண விழாக் கள் போன்ற அனைத்து விழாக் களி லும் இப் போது காகித இலை கள் புழக் கத் துக்கு வந் து விட்டன. அதே போல் தொழிற் சா லை கள், அரசு அலு வ ல கங் கள், தனி யார் அலு வ ல கங் களி லும் வாழை யிலை போய் பேப் பர் இலை யில் உணவு சாப் பி டும் நிலைக்கு நம் ம வர் கள் தள் ளப் பட்டுள் ள னர்.இதற்கு ஓட்டல் உரி மை யா ளர் களி டம் கேட்ட போது, ‘மார்க் கெட்டுக்கு வாழை இலை வரத்து குறைந் துள் ளது. அப் ப டியே வந் தா லும் தேவைக்கு ஏற்ப வரு வ தில்லை. மழை பொய்த்து போன தும், விவ சாய நிலங் கள் முகம் மாறி போன தும், நக ர ம ய மும் தான் இதற்கு கார ணம். மற் ற படி நாங் கள் விரும்பி இதை செய் ய வில் லை’ என் ற னர்.
இது கு றித்து வாழை இலை வியா பா ரி கள் கூறு கை யில், ‘வாழை இலை யில் உணவு வழங் கு வது என் பது பாரம் ப ரி ய மாக இருந்து வரு கி றது. ஆண் டுக்கு 60 முகூர்த்த நாட் கள் வரு கின் றன. முகூர்த்த நாளுக்கு இரு நாட் கள் முன்பே காய் கறி மற் றும் வாழை இலை யின் விலை இரு ம டங் காக அதி க ரிக் கும். ஆக, முகூர்த்த நாள் வரை மொத் தம் மூன்று நாட் கள் வீதம் ஆண் டுக்கு 180 நாட் களுக்கு நாங் கள் விலை யேற் றத்தை சந் திக்க வேண் டி யுள் ளது. இருப் பி னும், உண வு களின் விலையை உயர்த் தா மல் சமா ளித்து வரு கி றோம்.
இதற் கி டை யில் வாழை இலை வரத் தும் குறைந் துள் ளது. இத னா லும், வாழை இலை யின் விலை இரு ம டங் காக அதி க ரித் துள் ளது. சில மாதங் களுக்கு முன் ஆயி ரம் பெரிய தலை வாழை இலை கள் ₹600 முதல் ₹800 விற் றது. இப் போது ₹1,200 வரை விற் கப் ப டு கி றது. வாழை இலையை வட்ட மாக ‘கட்’ செய்து வழங்க பீஸ் ஒன் றுக்கு ஒரு ரூபாய் வசூ லிக் கப் பட்டது. தற் போது ₹1.60 முதல் ₹1.80 வசூ லிக் கின் ற னர்.
டிபன் வகை களுக்கு இலையை ‘கட்’ செய்து வழங்க 50 காசு வசூ லித் த னர். தற் போது 80 காசு முதல் ஒரு ரூபாய் வரை வசூ லிக் கின் ற னர். வாழை இல்லை உற் பத்தி இல் லாமை, மேற் கண்ட கார ணங் கள் போன் ற வற் றால் ஏற் பட்ட விலை மாற் றங் க ளால் பெரும் பா லான உண வ கங் கள் பேப் பர் இலைக்கு மாறி விட்டன. இதனை வாடிக் கை யா ளர் களும் கண்டு கொள் வ தில்லை. இவ் வாறு அவர் கள் கூறி னர்.
எது எப் ப டியோ, பிளாஸ் டிக் தட்டு, பிளாஸ் டிக் டம் ளர் கள், பிளாஸ் டிக் பேப் பர், மெழுகு பூசப் பட்ட பச்சை வண்ண பேப் பர் இலை ஆகி ய வற் றில் சூடான உணவை பரி மாறி உண் ணும் போது, உட ன டி யாக மெழுகு, தையாக் சின் என்று வேதிப் பொ ருட் கள் நமது உட லில் கலந்து வயிற் றுக் கோ ளா று கள் மட்டும் இன்றி, குடல் புண், குடல் புற் று நோய், இரைப்பை, கல் லீ ரல் சம் பந் தப் பட்ட கோளா று கள் வரு வ தற்கு வாய்ப் பா க வும் அமை கி றது.
எனவே, வாழை இலைக்கு மாற் றாக பாக்கு மட்டை, தேக்கு இலை, மந் தார இலை, ஆகாய தாமரை இலை ஆகி ய வற்றை நாம் பயன் ப டுத்த தொடங் கு வ து டன், இயற் கை யு டன் சார்ந்த மாற்று ஒன் றை யும் நாம் கண் ட றிய வேண் டும். இதன் மூலம் நமது உடல் நலனை நாம் காத் துக் கொள்ள முடி யும்.
எல் லாம் பிளாஸ் டிக் மயம்
பிளாஸ் டிக் ஒழிப்பு பிர சா ரம் முழு வேகம் எடுத் துள்ள நிலை யி லும் வீடு கள், அலு வ ல கங் கள் உள் ளிட்ட அனைத்து இடங் களி லும் பிளாஸ் டிக் பொருட் கள் பயன் பாடு மிகுந் துள் ளது. ஓட்டல் களி லும் வாடிக் கை யா ளர் களுக்கு பிளாஸ் டிக் இலை யில் சாப் பாடு, பிளாஸ் டிக் கப் பில் பாயாசம், காபி, டீ போன்றவற்றை குடிக் கின் ற னர். பிளாஸ் டிக் தாள் களி லேயே உணவு பார் சல் செய் யப் ப டு கி றது. குறிப் பாக வேலூர் மாந க ராட் சி யில் சமீ பத் தில் நடத் தப் பட்ட கூட்டத் தில் பிளாஸ் டிக் பேப் பர் கள், டம் ளர் கள் 20 மைக் ரா னுக்கு கீழ் பயன் ப டுத் தக் கூ டாது. கேரி பேக் கு களை முற் றி லும் தவிர்க்க வேண் டும். மக் களுக்கு இதன் மீதான பற் று தலை ஒழிக்க கைப் பையை எடுத்து வர பழக்க வேண் டும். கேரி பேக் கில் வாங் கி னால் அதற் குண் டான பணத்தை வாடிக் கை யா ள ரி டம் கடைக் கா ரர் கேட்டு பெற வேண் டும் என் றும் மாந ராட்சி நிர் வா கம் அறி வு றுத் தி யது. ஆனால், இன் னும் பிளாஸ் டிக் கின் ஆதிக் கம் ஒரு சத வீ தம் கூட குறை ய வில்லை என்று மாந க ராட்சி அதி கா ரி களே ஒப் புக் கொள் கின் ற னர்.
வாழை இலைக்கு மாற்று
உற் பத்தி குறைவு மற் றும் விலை ஏற் றம் கார ண மா கவே பிளாஸ் டிக் பேப் ப ரில் விருந்து பரி மாற கார ண மாக கூறப் ப டு கி றது. வாழை இலை தவிர தேக்கு, ஆகாய தாமரை உள் ளிட்ட சில வகை இலை களும். பரி மாற உகந் த வையே, வாழை மட்டை, பாக்கு மட்டை போன் ற வற்றை சிற் றுண் டி யில் பரி மாற பயன் ப டுத் த லாம். இத னால் எந்த பாதிப் பும் ஏற் ப டாது. உட லுக் கும் நன்மை பயக் கும். குறிப் பாக வாழை இலை யில் உணவு உண் ப த னால் வாழை இலை யில் இருந்து பல நன் மை கள் நமது உட லுக்கு கிடைக் கின் றன என் கின் ற னர் டாக் டர் கள்.
கால் ந டை களுக்கு ஆபத்து
மேய்ச் சல் நிலங் கள் மட்டும் இன்றி பிற இடங் களி லும் அலைந்து திரி யும் கால் ந டை கள் மிச் ச மான உண வுப் பண் டங் களு டன் வீசி அடிக் கப் ப டும் பிளாஸ் டிக் பேப் பர், பேப் பர் இலை ஆகி ய வற்றை கால் ந டை கள் தவறி உண் ணும் போது அவை இரைப் பை யில் சிக்கி அவற் றுக்கு மர ணத்தை கொடுக் கின் றன. இது காடு களி லும் நடக் கி றது. மிரு கங் களுக்கு உணவு வழங் கு கி றோம் என்ற பேரி லும், வனத்தை சுற் றிப் பார்க்க போகி றோம் என்ற சாக் கி லும் வீசி யெ றி யப் ப டும் பிளாஸ் டிக் பேப் பர் களை தெரி யா மல் விழுங் கும் வாயில்லா ஜீவன் கள் தங் கள் உயி ரையே போக்கி கொள் ளும் நிலைக்கு மனி த னால் தள் ளப் பட்டுள் ளன.

கடைகளில் காலாவதி பொருட்கள் பறிமுதல்


திண் டுக் கல், செப்.29:
திண் டுக் கல் லில் உணவு பாது காப்பு துறை யி னர் பஸ் ஸ்டாண்டு பகு தி யில் உள்ள கடை களில் காலா வ தி யான பொருட் களை பறி மு தல் செய்து அழித் த னர்.
மத் திய அர சின் ஸ்மார்ட் சிட்டி யில் திண் டுக் கல் மாந க ராட்சி இடம் பெறு கி றது. அதற் காக உள் கட்ட மைப்பு பணி கள் நடந்து வரு கி றது. நேற்று முன் தி னம் கலெக் டர் ஹரி ஹ ரன் தலை மை யில் ஆலோ சனை கூட்டம் நடந் தது. அதில் நகர் பகு தி களில் ஹோட்டல், டீக் க டை கள, மருந் துக் க டை கள், சாலை யோர தள் ளு வண்டி கடை கள் ஆகி ய வற் றில் தர மான பொருட் கள் விற் கப் ப டு கி ற தா? என் பது குறித்து ஆய்வு செய்ய கலெக் டர் உத் த ர விட்டார்.
அதன் படி நேற்று உணவு பாது காப்பு துறை யி னர் திண் டுக் கல் பஸ் ஸ்டாண்டு பகு தி களில் உள்ள கடை களில் திடீர் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர். காலா வ தி யான பொருட் கள், மனித உடல் களுக்கு தீங்கு ஏற் ப டுத்த கூடிய உணவு பொருட் கள், அழு கிய பழங் கள் விற் பனை உள் ளிட்ட வை கள் குறித்து ஆய்வு நடத் தி னர்.
மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் சாம் இ ளங்கோ, திண் டுக் கல் நகர் உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் செல் வம், பாண் டி ய ராஜ் உள் ளிட்ட குழு வி னர் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர். அப் போது சாலை யோர கடை களில் அதிக சிவப்பு பொடி களை பயன் ப டுத்தி தயா ரிக் கப் பட்ட 15 கிலோ பொறிக் கப் பட்ட சிக் கன் களை பறி மு தல் செய்து அழித் த னர். மருந் து க டை களில் காலா வ தி யான பொருட் கள், டீக் க டை களில் தர மற்ற உணவு பொருட் கள் விற் பனை உள் ளிட்ட வை களை பறி மு தல் செய் த னர்.
இது போன்ற செயல் களில் ஈடு ப டும் உரி மை யா ளர் கள் மீது ரூ.1 முதல் 2 லட் சம் வரை அப ரா தம் விதிக் கப் ப டும். அது மட்டு மின்றி சட்ட ரீதி யான சீல் நட வ டிக் கை களும் மேற் கொள் ளப் ப டும் என்று அதி கா ரி கள் அறி வு றுத் தி னர்.

Nestle cancels contract manufacturing of Maggi

Analysts feel that Nestle’s decision to end its 12-year contract with SAJ could be part of a move to increase focus on quality after the national food regulator FSSAI banned Maggi noodles because some tests showed that it contained unsafe levels of lead.
MUMBAI: Nestle India has ended its contract with the lone third party producer of its Maggi instant noodles, SAJ Food Products, which means the Swiss food giant will no longer outsource production of the popular snack brand that was recently recalled on safety concerns.
"As part of a standard process, where we review our overall capacity every two years on the basis of volume projections, we took the decision to bring the co-manufacturing with SAJ to an end," a Nestle India spokeswoman said.
Analysts feel that Nestle's decision to end its 12-year contract with SAJ could be part of a move to increase focus on quality after the national food regulator, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), banned Maggi noodles because some tests showed that it contained unsafe levels of lead.
"Generally, companies have their own production units for high gross margin product and contract manufacturing is given in the case of commoditised product. The move could be triggered by a need to bring higher quality focus within the company," said Nitin Mathur, research analyst who covers consumer companies in emerging markets for Societe Generale.
Nestle, however, pointed out that it had invested for capacity expansion at its own factories in 2012 to reduce dependence on contract manufacturers. "This (ending contract with SAJ) is because we have started utilising the production capacities and manufacturing facilities in our own factories post investments made in Nanjangud and Tahliwal," the company spokeswoman said.
Nestle had invested for capacity expansion at its own factories in 2012, she said. Kolkata-based SAJ Food Products, a FSSAI-certified company that also owns biscuit brand Bisk Farm, was making nearly 12,000 tonnes of Maggi noodles a year, or 6% of its overall volume of nearly 2.24 lakh tonnes.
"We have gained a lot of insights in terms of quality control and best practices from Nestle as their contract manufacturer and the relationship will continue now as their distributor," said KD Paul, chairman of SAJ Food Products whose group firm Aparna Agency has been distributing Nestle products in Kolkata for 25 years.
Maggi was ordered off the shelves in the country in the first week of June after food regulators said it contained monosodium glutamate, a flavour enhancer, and higherthan-permitted levels of lead. Nestle appealed the order in court, and the Bombay High Court last month lifted the recall order and said the popular snacks can go on sale again after fresh tests on its safety in a decision upheld by the Supreme Court.
Results of fresh tests at court-appointed laboratories are expected next month.

Nine industry bodies to launch nationwide agitation against FSSAI soon

New Delhi 
A National Joint Action Committee has been formed by nine food and allied industries bodies to highlight the issues that they have been facing by launching a nationwide agitation against FSSAI soon. To begin with, the committee has demanded refund of Rs 80 crore charged by FSSAI towards Product Approval application charges from traders when the system was in vogue prior to the Supreme Court order against it. Meanwhile, Nripendra Mishra, principal secretary, Prime Minister’s Office, has asked four ministries - food processing industries; health and family welfare; commerce; and consumer affairs; to send note regarding the Food Safety and Standards Act, 2006, which is under review in wake of issues such as Product Approval.
According to sources, Mishra has asked the ministries to send their feedback on the said Act so that provisions can be reviewed keeping in view the concerns raised by the stakeholders. Mishra had last year also intervened into the matter, whereby the PMO had brokered an agreement that proprietary food using approved ingredients and additives does not require Product Approval. 
However, FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India) continued its Product Approval policy.
More recently Harsimrat Badal, Union minister food processing industries, had informed that a Task Force had been setup by the PMO to review the issues pertaining to better coordination with regards to FSS Act amongst various ministries. The Task Force was set up in the backdrop of ban on Maggi. 
Even as the Task Force continues with the review, the joint action committee has demanded refund of Rs 80 crore charged from traders or FBOs (food business operators). 
The advisory regarding Product Approval was issued in 2013 and Rs 25,000 was the charge per application collected from FBOs (food business operators) seeking Product Approval. 
Further, the committee has decided to hold its first meeting soon to chalk out plan for the nationwide agitation against FSSAI. 
“Since 2013 the FSSAI has issued about 15 different advisories which are in public domain and with order of Supreme Court, all such advisories tend to be redundant and as such liable to be withdrawn. It has been further demanded that about Rs 80 crore have been collected by FSSAI for Product Approval through advisory and since advisory has no locus standi, the said funds should either be refunded to persons from whom collected or should be used for Clean India drive of prime minister. FSSAI has no propriety to keep such funds with it,” said the joint statement issued by the committee. The members added that they had urged the health minister to take immediate cognisance of the matter and take action so that FBOs may not be harassed by the administrative system.
In addition to the statement, Praveen Khandelwal, secretary-general, Confederation of All India Traders (CAIT) informed that as a consequence of order of Supreme Court delivered on August 19,2015, which set aside the authority of FSSAI for issuing advisories and regulating the food industry in the country through such advisories, nine national organisations of stakeholders of food industry joined hands together and formed a National Joint Action Committee to launch a nationwide campaign against “autocratic attitude” of FSSAI and to make a strong public advocacy in the country for review and overhauling of rules and regulations of Food Safety & Standards Act.
CAIT, Indian Drugs Manufacturers Association, Indian Hotel & Restaurant Association, Protein Food & Nutrition Development Association of India, Federation of Pharma Entrepreneurs, All India Food Processors Association, Retail Druggist & Chemists Association, All India Transport Welfare Association and Bhartiya Kisan Morcha are the members of the committee.
In the context of the order of the apex court which held that advisories issued by FSSAI of India do not have the force of law, the committee demanded Union health minister J P Nadda that all advisories issued by FSSAI since year 2013 should be withdrawn immediately to give respect to the apex court order. 
The committee also suggested the Union health minister to constitute a Joint Committee of Senior Officials and representatives of stakeholders to suggest amendments to FSS Act. The present Act is designed to promote packaged food business in the country and the MNCs and it is far from ground realities and that of Indian food habits. The traders are committed to provide safe and standard food in the country but the Act needs diagonal changes, it said.

Ensure quality of Aravana: HC

TDB vigilance wing asked to check raw materials for quality standards
The Vigilance wing of the Travancore Devaswom Board (TDB) has been asked by the High Court of Kerala to independently collect samples of raw materials brought to Sabarimala for the preparation ofAravana and other Prasadams with the assistance of a Food Safety Officer.
The samples thus collected shall be examined at an appropriate lab, the court ordered.
The order was issued by a Division Bench of the court comprising Justice Thottathil B. Radhakrishnan and Justice Anu Sivaraman while considering a report by Sabarimala Special Commissioner K. Babu.
The Special Commissioner reported to the court that there were allegations regarding the quality of raw materials, including jaggery, supplied for the preparation of Aravana and other Prasadams .
The Commissioner brought to the attention of the court that Food Safety Commissionerate was not promptly sending the reports of inspection of raw materials. The materials were now being examined randomly.
There was the need for strict quality monitoring of raw materials, the Commissioner submitted.
He also sought direction to the TDB vigilance wing to independently collect the raw materials for inspection with the assistance of the food safety officials.
The court directed the Food Safety Commissioner to forward the examination results to the Sabarimala Special Commissioner.

'Big scope for women entrepreneurs in traditional food sector’

NAGPUR: The Vidarbha Industries Association's (VIA) Lady Entrepreneur Wing conducted a session on 'Food safety standards for small entrepreneurs in food sector' where experts explained about huge scope for women entrepreneurs in traditional food sector. 
FSSI joint commissioner SS Desai was keynote speaker while LIT's former Head of Food Technology Department Pratima Shashtri and director of ANACON Laboratories Sunanda Garve provided their valuable inputs. 
Desai spoke at length about various mandatory licenses food manufacturers have to obtain before starting an enterprise and compliances they have to adhere to. He pointed out that the government in an attempt to promote small entrepreneurs, made the licensing procedure relatively simple and obtainable in a short timeframe of two months. 
He explained in depth how the license form has to be filled in, necessary documents that needs to be attached, fees to be paid and penalty that arises due to non-compliance. "The small food entrepreneurs need not take operating license, they can just register their firms with FDA by paying a small fees and commence operations," he said. 
He further highlighted some of new regulations that has become a part of FDA rules and how it has become much more user friendly. Desai promised the full guidance and co-operation to all lady entrepreneurs desiring to venture in to food sector. 
Shashtri spoke on scope in food sector and rules and regulations related to it. She said changing lifestyle and food habits have become order of the day. "There is a paradigm shift in habits because of more women professionals are entering into the food sector. The world today has become a global village." 
She said the traditional food items has become a little cumbersome to prepare and easy to cook food has become a better option. She however stated that there is big scope in traditional food sector. She highlighted some of the healthy breakfast food that her NGO members, who are destitute and handicapped, manufacture which are ready to eat and full of nutrition.