Jul 16, 2015

Maharashtra: Milk that you drink may have starch in it

FDA finds out normal water is passed off as mineral water

The mineral water and milk that you drink may not be pure and up to the mandated standards of quality.
The Maharashtra Food and Drug Administration (FDA) has detected cases of normal water being chilled and sold as mineral water to unsuspecting customers. It has also blown the lid off cases in which water and starch were used to adulterate milk in Mumbai.
In a written reply to a question by Ramesh Kadam (NCP-Mohol) and others in the state legislative assembly on Wednesday, FDA minister Girish Bapat admitted that some units were bottling packaged water without necessary permissions.
Action was taken against three establishments at Mohol in Solapur after it was found that they were chilling normal water and selling it off as mineral water. Raids on seven such manufacturers in Kolhapur district led to 9,810 litres of water worth over Rs1.21 lakh being seized as the samples of this water indicated it was not potable.
Raids have been conducted on four establishments at Khed and Shirur in Pune for manufacturing packaged drinking water without permissions and Bureau of Indian Standards (BIS) licenses. Action has been initiated against them. Inquiries have been conducted against the units at Mohol and Kolhapur and these 10 establishments have been served with prohibitory orders. Action is being taken under the relevant sections of the Food Safety and Standards Act, 2006.
In another written reply to a question by DP Sawant (Congress-Nanded city) and others in the assembly, Bapat said during the FDA's campaign against milk adulteration in the Mumbai division, 10 samples were taken from three places. Of these, seven samples were found to be adulterated with prohibited quality water and the perpetrators were nabbed red-handed. This led to FIRs being lodged in two cases. In the other case, the remaining three samples were found to be adulterated with starch. Court cases are being lodged in this regard after investigations.
All 12 samples of milk collected from the Thane division and the 30 samples of milk and milk products from Sangli district were found to meet the necessary standards.
The FDA seized 931.5 liters of milk in Mumbai in May this year and also conducted a drive against milk adulteration in Thane, Satara and Sangli districts.

பிளாஸ்டிக் உணவுகள் !

'பிளாஸ்டிக் அரிசி’ என்ற வார்த்தையை வாசிக்கும் போதே பகீர் என இருக்கிறதா? அந்தச் செய்தியை வாசிக்கும்போதும் அப்படித்தான் இருந்தது. 
'சீனாவில் இருந்து இறக்குமதி செய்யப்படும் அரிசியில், பிளாஸ்டிக் அரிசி கலப்படம் உள்ளது. இதைச் சாப்பிடும் பலருக்கும் இரைப்பை நோய் உண்டாகிறது. ஆகவே, இறக்குமதியாகும் எல்லா உணவுப் பொருட்களையும் தரக் கட்டுப்பாட்டு சோதனைக்கு உட்படுத்த வேண்டும்’ என உச்ச நீதிமன்றத்தில் மனுத்தாக்கல் செய்தார் சுக்ரீவே துபே என்கிற வழக்குரைஞர். நீதிமன்றம் அதை விசாரணைக்கு எடுத்துக்கொண்டுள்ள நிலையில்... அது என்ன பிளாஸ்டிக் அரிசி?
பொம்மை முதல் கொசு பேட் வரை உற்பத்தி செய்து, உலகச் சந்தைக்கு அனுப்பிவைக்கும் சீனா, அரிசியையும் அப்படித் தயாரித்துவிட்டதா?
உலகில் அரிசியைப் பிரதான உணவாக உட்கொள்ளும் ஆசியர்களின் அரிசித் தேவைக்குத் தீனி போடுவது சீனாதான். உலக அளவில் அரிசி உற்பத்தியில் சீனா முதல் இடமும், இந்தியா இரண்டாவது இடமும், இந்தோனேஷியா மூன்றாவது இடமும் வகிக்கின்றன. உலக அளவில் அரிசி உற்பத்தியில் முதல் இடத்தில் இருந்த இந்தியாவைப் பின்னுக்குத் தள்ளி, சீனா முதல் இடத்தை பிடித்தது. சீனாவின் உச்சாங் (Wuchang) மாகாணத்தில் விளையும் அரிசிக்கு, உலகச் சந்தைகளில் மவுசு அதிகம். இந்த அரிசி இந்தியா, மலேசியா, தாய்லாந்து, மியான்மர்... எனப் பல நாடுகளுக்கும் ஏற்றுமதியாகிறது. இந்த அரிசியில் கலப்படம் செய்யப்படுவதாக சில ஆண்டுகளுக்கு முன்னர் மலேசியாவில் சர்ச்சை வெடித்து அடங்கியது.
ஒன்றிரண்டு மாதங்களுக்கு முன்னர், கேரளாவின் கோழிக்கோடு பகுதியில் பிளாஸ்டிக் அரிசி பயன்பாட்டில் இருப்பதாக, மாத்ருபூமி பத்திரிகை வீடியோவுடன் செய்தி வெளியிட்டது. இருப்பினும் அது பெரிய சர்ச்சையை ஏற்படுத்தவில்லை. மேகி நூடுல்ஸ் தடைக்குப் பிறகே, பிளாஸ்டிக் அரிசி பிரச்னை பரபரப்பாகிவிட்டது.
எது பிளாஸ்டிக் அரிசி?
'பிளாஸ்டிக் அரிசி’ எனப் பொதுவாகச் சொல்லப்பட்டாலும் அது பிளாஸ்டிக்கில் இருந்து தயாரிக்கப்படுவது அல்ல. பிளாஸ்டிக்கில் அரிசியைச் செய்து, அதை உண்மையான அரிசியுடன் கலப்பது சாத்தியமும் அல்ல.
விளையும் நெல்லில் இருந்து உமி நீக்கும்போது அரிசி உடைந்து விழுகிறது. இதை 'குருணை’ என்போம். இந்தக் குருணை அரிசியை அரைத்து மாவாக்கி, அதை அச்சில் வைத்து மீண்டும் முழு அரிசியாக மாற்றுவது நவீன அரிசி உற்பத்தி முறையில் ஒன்று. அடுத்தது... மரவள்ளிக் கிழங்கை அரைத்து அரிசியுடன் சேர்த்து அத்துடன் சில வேதிப்பொருட்களையும் கலந்து உற்பத்தி செய்யப்படும் அரிசி. இவை இரண்டுமே சீனாவில் உற்பத்தியாகின்றன. மூன்றாவதாக ஓர் அரிசி இருக்கிறது. ஊட்டச்சத்துமிக்க நியூட்ரீஷியன் அரிசி. மாத்திரை தயாரிப்பதுபோல விட்டமின்களைச் சேர்த்து அரிசி தயாரிப்பது. அடிப்படையில் இது ஜெர்மன் தொழில்நுட்பம் என்றாலும், சீனர்கள் இதில் மேற்கு உலக நாடுகளை மிஞ்சிவிட்டார்கள். இந்த மூன்று வகை அரிசியுமே உடல் நலனுக்குத் தீங்கானதுதான். இதில் பிளாஸ்டிக் அரிசி என தனியே ஒன்று இல்லை. மேற்கண்ட மூன்று வகை அரிசிகளுமே பிளாஸ்டிக் தன்மையுடன்தான் இருக்கும் என்கிறார்கள்.
''உலகமயத்தின் பின்னர் பபிள்கம் தொடங்கி எல்லா உணவுகளுமே இறக்குமதி செய்யப்படுகின்றன. சமீபத்தில் மேகி நூடுல்ஸில் ஆபத்தான வேதிப்பொருட்கள் உள்ளன எனத் தடை செய்தார்கள். அப்படி என்றால் மற்ற உணவுகள் எல்லாம் தரமானவையா என்ற கேள்விக்கு அளவுகோல் இல்லை. ஒரு மாநிலம், ஓர் உணவுப்பொருளைப் பரிசோதிக்கிறது என்றால், உடனே மற்ற மாநிலங்களும் பரிசோதிக்கின்றன. முதல் மாநிலம் அந்த நடவடிக்கையை எடுத்திருக்காவிட்டால், எந்த மாநிலமும் எடுத்திருக்காது. நாமும் நமது குழந்தைகளும் அன்றாடம் அருந்தும் தண்ணீரில் தொடங்கி அரிசி வரை பல விஷயங்களைப் பரிசோதித்தால், அதிர்ச்சிகரமான பல உண்மைகள் வெளிப்படும். ஓர் உணவுப் பொருளில் எந்த ஒரு வேதிப்பொருளைச் சேர்த்தாலும், அது குறிப்பிடப்பட வேண்டும். மரபணு மாற்றப்பட்ட உணவுகளை, பல ஐரோப்பிய நாடுகள் அனுமதிப்பது இல்லை. அப்படியே அனுமதிக்கும் நாடுகளிலும், 'இது மரபணு மாற்றம் செய்யப்பட்ட உணவு’ என பொருளின் மீது தெளிவாக எழுதப்பட்டிருக்க வேண்டும். அமெரிக்காவிலும் இதுதான் நடைமுறை. ஆனால், நம் நாட்டில் இந்த முறைகளை யாரும் கடைப்பிடிப்பது இல்லை. இதுதான் அடிப்படைப் பிரச்னை' என்கிறார் மருத்துவர் கு.சிவராமன்.
அரிசியில் மட்டுமா ஆபத்து?
இந்தியாவுக்குள் கடல்பாசி தொடங்கி காளான் வரை இறக்குமதியாகின்றன. அத்துடன், உணவுப்பொருள் தயாரிப்புக்கான சில வேதிப்பொருட்களும் இறக்குமதியாகின்றன. இவற்றின் தரம் பெரும்பாலும் கேள்விக்குறிதான். உதாரணத்துக்கு... சீனாவில் முட்டைகளில்கூட போலிகள் வந்துவிட்டன. கால்சியம் கார்பனேட்டைக் கொண்டு முட்டை ஓடு உருவாக்கப்படுகிறது. கால்சியம் குளோரைடு, சோடியம் அல்ஜினேட் போன்ற வேதியியல் பொருட்களுடன் இன்னும் சிலவற்றைச் சேர்த்து முட்டையின் வெள்ளைக்கரு உருவாக்கப்படுகிறது. மஞ்சள் கலர் சேர்ப்பதன் மூலம் மஞ்சள்கரு உருவாகிறது. சில முட்டைகளின் கரு, சிவப்பு வண்ணத்திலும் இருக்கிறது. இந்தச் செயற்கை முட்டையில் சத்து எதுவும் இல்லை என்பதுடன் வேதிப்பொருட்களால் பெரும் கேடுகள்தான் வந்துசேரும்.
முட்டையில் மட்டும் அல்ல, மாமிசத்திலும்கூட சீனர்கள் போலிகளை உருவாக்குகின்றனர். பால், வால்நட், ஒயின், பிரெட் என எதுவும் இவர்களிடம் தப்பவில்லை. அதேநேரம், உலக அளவில் சீனாவின் பொருட்கள் அமெரிக்க - ஐரோப்பியச் சந்தைகளை ஆக்கிரமித்துவரும் நிலையில், 'அரிசி உற்பத்தியில் சீனாவின் ஆதிக்கத்தை முறியடிக்க அமெரிக்கா உருவாக்கிய வதந்திதான் பிளாஸ்டிக் அரிசி’ என்ற வாதமும் முன்வைக்கப்படுகிறது.
இந்தியாவின் நிலை என்ன? மாம்பழங்களை செயற்கையாகப் பழுக்கவைக்க கார்பைடு கல் கண்டுபிடித்தவர்களும், கெட்டுப்போகாத பாலைக் கண்டுபிடித்தவர்களும் நம் ஆட்கள். மேகி நூடுல்ஸ் தடையைத் தொடர்ந்து டாப் ராமன், யிப்பீ ஆகிய நூடுல்ஸ்களுக்கும் சில மாநிலங்கள் தடை விதித்திருக்கின்றன. 'ஹால்திராம்ஸ்’ தயாரிப்புகளை தன் நாட்டில் தடை செய்திருக்கிறது அமெரிக்கா.
இன்னும் பெரும்பாலான மக்கள் பளபளப்பான, காஸ்ட்லியான உணவுகளைச் சாப்பிடுவதையே கௌரவமாக நினைக்கிறார்கள். செல்போன்போல உணவும் கௌரவத்தின் அடையாளமாக மாறிவிட்டது. இதன் விளைவே இத்தனை போலி உணவுப்பொருட்களின் வருகை. உண்மையில் நல்ல உணவுப்பொருளாக இருந்தால், அது குறிப்பிட்ட நாட்களில் கெட்டுப்போகும். அப்படிக் கெட்டுப்போனால்தான், அது நல்ல பொருள். மாறாக, எப்போதும் பளபளப்புடன் இருக்க வேண்டும் என நினைப்பதுதான் ஆபத்துக்கான அடிப்படை. அதில் பளபளப்பு மட்டும் இல்லை, ஆபத்தும் இணைந்தே இருக்கிறது!
எதற்குப் பதில்... எவை?
1) காலி அட்டைப்பெட்டிகளை ரசாயனத்தில் ஊறவைத்து மென்மையாக்கி, அதை 'பன்’போல ஆக்குகிறார்கள். அதனுடன் இறைச்சியை வைத்துக் கொடுத்துவிடுகிறார்கள். அட்டைப்பெட்டியில் நச்சுத்தன்மைகொண்ட மை மற்றும் ஊறவைக்கப்படும் கெமிக்கல்கள், உடலுக்கு நிச்சயம் தீங்கானவை.
2) விலை உயர்ந்த 'வால்நட்’களில் கலப்படம் செய்ய, காலி வால்நட் ஓடுகளுக்குள் சிமென்ட் அல்லது கற்களை வைத்து, ஓடுகளை ஒட்டி நல்ல வால்நட்களுடன் கலந்துவிடுகிறார்கள்.
3) போலிகளில் நெ.1, சீன ஒயின் பாட்டில்கள் என்கிறார்கள். வெறும் பழச்சாறுகளை விலை உயர்ந்த ஒயின் பாட்டில்களில் அடைத்துவிடுவதோடு, போதை ஏறுவதற்காக அதில் உள்ளூர் கள்ளச்சாராயத்தைக் கொஞ்சம் சேர்த்துவிடுகிறார்களாம்!
பிளாஸ்டிக் அரிசி... கண்டுபிடிப்பது எப்படி?

சாதாரண அரிசியை தண்ணீரில் ஊறவைத்துக் கழுவினால், அரிசி நனைந்து தண்ணீரில் மூழ்கிவிடும். ஆனால், பிளாஸ்டிக் கலப்பட அரிசி அத்தனை எளிதில் மூழ்காது. வெந்த அரிசியை நசுக்கிப்பார்த்தால், மாவுபோல உதிர்ந்துவரும். சமைத்து சில நாட்கள் ஆன பின்னரும் கெட்டுப்போகாமல் அப்போது சமைத்ததுபோலவே இருக்கும். உலை கொதிக்கும்போது மேலே ஆடை போல வரும். அது, வேதிப்பொருட்களின் விளைவு. அதை எடுத்து சூடு ஆறிய பின்னர் எரித்தால், மரவள்ளிக் கிழங்கின் வாசனையுடன் பிளாஸ்டிக்போல நின்று எரியும்!

Even after a month, single noodle sample result still awaited

KOLHAPUR: A month has passed and the city unit of the Food and Drug administration (FDA) is still awaiting the result of the single sample of Top Ramen noodles, which was sent to a Pune-based laboratory on June 13. The authorities said that no details have been heard from the laboratory till now. The Top Ramen brand had already been off the shelves, when the company had decided to withdraw the product from the market last month. 
S M Deshmukh, assistant commissioner, city unit of FDA, told TOI, "We are still waiting for the result of Top Ramen noodles. We have not yet heard of any news from the laboratory." 
After the controversy of Maggi noodles earlier, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) in the first week of June had advised the FDA to draw samples of similar products for which product approvals have been granted by the FSSAI. 
Deshmukh said that the process of destroying the Maggi noodle stock, worth more than Rs 40 lakh, has been completed in the last month. 
Earlier, the FDA had collected nearly 16 Maggi noodle samples, which showed the presence of excessive MSG (Mono Sodium Glutamate) in 12 samples and lead in excess of the permissible limits in four samples. The lead content which is permissible up to 2.5 PPM (parts per million) was found to be in excess range of 3 to 3.5 ppm in the random samples sent from the city.

Accreditation still awaits FSSAI labs

Five of twelve labs lack accreditation from National Accreditation Board for Testing and Calibration Laborataries
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) finds itself in a spot in the Maggi controversy following Nestlé’s claim that FSSAI’s tests were carried in laboratories without accreditation. Five out of FSSAI’s 12 ‘recognised labs’ lack accreditation from the National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories (NABL).
A senior official with the Food Research and Standardisation Laboratory, Ghaziabad said the lab had initiated the process to get NABL accreditation way back in 2003. However, it is yet to get accreditation “due to reasons I can’t disclose”, the official added.
“Being a referral lab, we don’t need accreditation from the NABL,” said an official of the Central Food Laboratory in Kolkata, which tested Maggi noodles for lead content. However, according to FSSAI’s guidelines, all labs seeking recognition from it should be accredited by the NABL. A K Adhikari, director of Central Food Laboratory, Kolkata, refused to comment on the issue. 
Experts say this might lead to legal complications if a Maggi-like case happens in future. “When FSSAI is asking companies to get their products certified from a laboratory that is accredited by the NABL, it should do that in the case of its own labs, too. You can’t have double standards,” said Ashwin Bhadri, CEO, Equinox Labs.
Balwinder Bajwa, CEO of Edward Food Research & Analysis Centre, where Nestle tested its products, says: “NABL has on board professional and respected people. It is mandatory for labs in the country to have NABL accreditation. Then there are approvals like BIS, FSSAI, AG MARK. Even for that, the primary requirement is that you should have an NABL certification.”
Nestle India’s counsel Iqbal Chagla had argued in the Bombay High Court on Tuesday that the tests were conducted at non-accredited laboratories. This point also finds mention in Nestlé’s rejoinder to FSSAI’s affidavit filed after the first hearing on June 12.

FSSAI office awaiting instructions

The offices enforcing the Food Safety and Standards Act in Mysuru and Chamarajanagar districts, which are the major suppliers of vegetables and fruits to neighbouring Kerala, have not received any communication from their headquarters in Bengaluru for checking the samples for pesticide content in the wake of Kerala government’s reported decision to prohibit vegetables and fruits with pesticide content from entering the State from July 15.
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) office in Chamarajanagar is awaiting instructions from the higher authorities in this regard. So far, neither food safety officers nor officials of the Horticulture Department had received any reports about Kerala stopping transport of vegetables and fruits from the State.

Kerala’s clamp down on pesticide-laced produce affects State suppliers

The Kerala government’s stringent measures to stop vegetables and fruits laced with pesticides from entering the State from July 15 has sent transporters and wholesale dealers in Mangaluru scurrying to the food safety offices seeking licences.
Around 20 lorry loads of vegetables and fruits are sent from the Central Market to Kasaragod and other neighbouring places in Kerala daily.
Over the last two weeks, four transporters have approached Senior Food Safety Officer H.P. Raju, who is also discharging the duties of the Food Safety Officer, for issuance of licence for transport of food articles, including vegetables. “They brought the circular issued by the Kerala government making it mandatory for transporters to have a licence for transport of food articles. The licences have been issued to them,” Mr. Raju said. Licences have been issued for three wholesale vegetable and fruit dealers operating from the Central Market in the city, he added.
At the check-post, designated Food Safety Officers of Kerala will be checking the documents and also samples of fruits and vegetables. If the produce has signs of pesticide, the consignment will be sent back.
“There has not been any problem in sending vegetables and fruits on Wednesday. The usual load has reached destinations via Talapady border on National Highway 66,” said A. Suresh, a wholesale vegetable dealer, in the Central Market. Vehicles carrying fruits and vegetables leave for Kasaragod and other neighbouring parts between 6.30 a.m. and 8.30 a.m. every day.
Questioning the rationale of the Kerala government, Syed Masood, a banana dealer, said while pesticide check was being done for vegetables and fruits sent from other States, the same has not been applied to the produce sent from Kerala. “I am getting ‘Naendra’ bananas from Kerala. There is no pesticide check for them,” he said.
State vegetable dealers run for licences to transport pesticide-free produce to Kerala.
Dealers have brought the circular issued by the Kerala government making it mandatory for transporters to have a licence for transport of food articles, says H.P. Raju, safety food officer.

Food poisoning: Xavier’s messed with norms

AHMEDABAD: St Xavier's College has come under the municipal scanner for serious lapses, including employing a contractor who did not have a health licence to cater food at the hostel mess. Also, trouble looms for the college for failing to inform the Ahmedabad Municipal Corporation (AMC) about the large number of students taking ill with food poisoning on the campus. 
Health officials of the AMC said that they have sought an explanation from the college regarding these lapses that threatened the health of students. "Employing a caterer who did not have a health licence is a violation of the Food Safety and Standards Authority of India norms," a health official said. 
Nearly 50 students had taken severely ill with food poisoning on the college campus on Monday afternoon after eating lunch served at an orientation programme. The AMC later sealed the hostel mess. 
The AMC was notified by Sterling Hospitals where some of the students had gone for treatment, and not by the college. 
AMC officials said that they have secured samples of the mawa from which gulab jamuns served at the college were prepared. "Samples were also taken from the supplier of the mawa," the health official said.

Cornered in Maggi battle by ministry and industry, FSSAI hits back at Nestle

More than a month after the Maggi controversy, the body that called for a ban on the packet of instant noodles has found itself in a soup, but is still going after food-processing giant Nestle.
And even though the war on TV-screens has subsided and Maggi has bid goodbye to these shores, doubts have been raised on how the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) goes about clearing packaged products.
Why has the FSSAI come under fire and by who all?
Only as far back as last month, FSSAI dealt a major blow to the Indian psyche when the popular instant-two-minute-noodle brand was labelled “unsafe and hazardous” for consumption. Tests had found excessive MSG and lead in Maggi packets and several states had backed the ban.
Since then FSSAI has been subjected to quite a bit of scrutiny, with punches being landed on it by the government, industry bodies, and from a former employee.
On Monday, a report in The Economic Times had food processing minister Harsimrat Kaur Badal falling just short of laying blame at the body. Badal said that the FSSAI’s “inspector raj” has scared off investors and the “Make in India” initiative would suffer as a result.
“In the current environment, no one can say how long it will take to get approval, so these projects were not coming to India,” she said. Badal alleged that the red-tape involved in dealing with the FSSAI was scaring off investors.
After the food-processing-minister fired the first salvos, the All India Food Processors' Association (AIFPA) sent a letter to Badal on Tuesday, voicing their concerns, and echoing Badal’s.
“The Maggi fiasco and the arbitrary process of food approval have instilled fear in the food industry, especially small and medium enterprises... Due to the behaviour of the enforcing authority in states, some of the members of the association have abandoned expansion plans. Some have even opted to quit the food industry,” AIFPA President Amit Dhanuka told the newspaper. 
The body, which has Britannia and Coca-Cola as members, has also raised concerns over the lack of qualification and experience of the FSSAI officers.
Aside from the allegations of the body being anti-industry, claims of corruption and incompetence have now started to surface.
A PIL filed in the Delhi HC by former Director of Product Approval at the FSSAI Pradip Chakraborty may have opened up another can of worms. In his petition, Chakraborty alleges “possible acts of corruption and embezzlement of funds” within the body.
Interestingly, Chakraborty was the man who gave the noodle-brand approval back in 2013, when the brand was under fire. In July the same year, he was removed from his office and in February this year, he was reportedly shunted out of the body itself.
Industry body ASSOCHAM has been publicly backing the product too, and an advertisement had found its way into the newspapers close to a week ago. Titled “The Truth About MSG”, the ad mentions that glutamate is a naturally occurring substance in several foods.
It goes on to explain what MSG is and that it is permitted under Indian law.
“Presence of glutamate in food products is usually interpreted as MSG,” it explains, saying that the presence of glutamate is misinterpreted as MSG.
Has the FSSAI hit back?
Yes. The body is still going after Nestle and Maggi.
The body has said that Nestle is “destroying evidence” instead of calling back the batches of noodles. The food regulating authority has sought for a recall of the court’s order last month which allowed Nestle to export the noodles.
“They are still burning the products for which they have permission to export. They are destroying evidence. They were not asked to burn the products, they were asked to recall them,” said FSSAI counsel Mehmood Pracha to the HC.
The body has also alleged that Nestle was not helping out with the investigation.

Nestle destroying evidence: FSSAI

‘They are burning the products for which they have permission to export’
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) told the Bombay High Court on Tuesday that Nestle India was “destroying evidence” instead of recalling Maggi noodles.
The Indian food regulator sought a recall of the court’s order last month allowing Nestle to export Maggi noodles, currently banned in Maharashtra and other States.
“They are still burning the products for which they have permission to export. They are destroying evidence. They were not asked to burn the products, they were asked to recall them,” said FSSAI counsel Mehmood Pracha.
The FSSAI also accused Nestle of not cooperating with its investigation and sought clarification from the court on the 72-hour notice period for taking action against it.
“We have been sending them mails asking about their recall procedure, but they have not replied,” Mr. Pracha said.
The court posted the plea for hearing on July 17.

FSSAI-Maggi tussle to see final verdict on July 17

The Food Saftey and Standards Authority of India (FSSAI), which had issued notice banning Maggi noodles manufactured by Nestle India, on Tuesday urged the Bombay High Court to recall its order allowing the company to export this instant food snack instead of destroying it.
A bench of Justices V M Kanade and B P Colabawalla deferred the hearing to July 17 after asking Nestle India to file an affidavit on an application by FSSAI seeking recall of the June 30 High Court order allowing export of Maggi. The court was hearing a petition filed by Nestle India challenging the order of June 5 passed by FSSAI banning nine variants of the popular instant food snack.
It had also questioned a similar order by Maharashtra government prohibiting the sale of the same products on the ground that they were unsafe and harmful for the health of people. FSSAI Counsel Mahmood Pracha said the food regulatory body had suggested at the last hearing that instead of Nestle destroying the product, the High Court may allow the export of Maggi if the company felt that it was safe for consumption. However, Nestle was still destroying the product as perhaps it felt that it was not safe (for consumption), he said. The company was manufacturing a fresh batch of product and exporting that, he added.
Elaborating further, he said Nestle was not exporting Maggi which was to be destroyed but it was manfucturing fresh batch of food snack for exports. Certainly, the High Court had not allowed this, he said. They are burning Maggi and thereby destroying evidence, alleged Pracha. Why is Nestle not exporting the product instead of destroying them?, he said. We had not asked them to burn Maggi product and instead had suggested that they may export it, FSSAI counsel said.
Senior Counsel, Darius Khambata, appearing for Maharashtra government, said if they (Nestle) want to manfacture Maggi and sell the product in India then they have to comply with our (Indian) standards. Pracha also said that FSSAI had sent several e-mails to Nestle seeking details about recalling the product from the market but the company had not given any response. He also complained that the company on its website had written under the caption Maggi is safe that the Bombay High Court had allowed exports of the product. Iqbal Chhagla, Nestle's Counsel, however, denied FSSAI's allegation that the company had declared on website that Maggi was safe and the High Court had allowed exports.
In its affidavit, FSSAI justified its June 5 ban on Nestle India's '2-minute Maggi noodles' and questioned the company's safety claims. FSSAI contended that the present situation has arisen only because the company has failed to adhere to its own declared policy and principles. Barring the fact that Nestle has been manufacturing and selling Maggi for the last 30 years, its other claims of having in place strict food safety and quality control at all Maggi factories... is incorrect, the FSSAI affidavit said. If for the sake of argument it is presumed that all the safety claims regarding its manufacturing activities and processes are true, then the widespread presence of lead, a known poison, in its products can only be presumed to be intentional. It is impossible that such high levels of lead can escape the scrutiny of a reasonably well-equipped laboratory, FSSAI argued. Nestle submitted that the ban was unauthorised, arbitrary, unconstitutional and had violated principles of natural justice since it was not allowed a proper hearing. 
FSSAI denied all the contentions and said the company was given a hearing and a notice was issued to Nestle to show cause why its products, which are non-standardised and require government approvals in law, should be approved in future. The fact that the petitioners have refrained from filing chart summary test reports and results conducted on Maggi since October 2014 can only create suspicion, it said.

India needs to wake up on food safety issues

India witnessed one of the most controversial food scare in the decade wherein a hugely popular instant noodle product “Maggi” had to be declared as “unsafe and hazardous” for human consumption. India’s food regulator, Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) responded quickly by banning the sale of Maggi noodles when reports of its containing high levels of lead and Monosodium Glutamate (MSG) and Lead came out. Other noodle brands such as Top Ramen, WaiWai, Koka, Foodles, Yummy and Sunfeast Yipee have been put under the scanner.
However, these tough regulatory steps taken by India do not erase the fact that the country has been termed as world’s worst food violator by Food Sentry, a global food sourcing monitoring agency. India is 7th largest supplier of food items to the United States. And data from the US’s Food and Drug Administration published in February 2015 shows that over half of all the snack products that were banned originated from India. Most of the rejected snack products were from Haldiram, India’s major sweet and snack manufacturer on account of the presence of pesticides, mold and bacteria.
Food adulteration and contamination issues in India are not new. Over 70% of deaths in India are associated with food and water borne diseases. One can’t easily forget the outbreak of dropsy (caused by adulteration of mustard oil) that killed over 60 people in 1998. India has a long history of violation of basic food regulations that include contaminated soft drinks and infected chocolates. Unfortunate Indians keep dying after consuming adulterated food and toxic liquors but not much changes.
A wake-up call
Adulteration can be intentional, unintentional and in some cases even natural however, but investigation data shows that 25-30% of the edible food items that are sold in India are intentionally adulterated. Let us consider a few eye-opening facts about the common food adulterants. A survey conducted in 2012-13 by FSSAI found that milk is the most adulterated food item in India, followed by edible oil. Some of the adulterants that are used in milk are water, chalk, urea, bleach (to prolong shelf life), and skimmed milk, while Khoya is adulterated with paper, refined oil and skimmed milk powder and toppings in sweets are made often with aluminium foil.
Mineral oil has been traced in edible oils and fats that may cause cancer. Lead and cobalt have been found in drinking water which can cause damage to brain and heart. Non-permitted colors are the most common additives to food which can cause infertility, allergies, damage to human organs. Artificial colors and dyes are used to make fruit and their juices more colorful and attractive which are often harmful. These chemicals are also used to turn dry and yellow vegetables to appear fresh green.
Well, one can’t forget our desi indulgences such as chhole bhature, pav bhaji, samosa, vada pav and pakoras often deep fried in stale oil or contaminated pani puri that poses health risks. A research reported by the American Heart Association’s journal Circulation says that if fast food is consumed even once a week it increases the risk of coronary heart disease by 20%. If we eat fast food two-three times a week, the risk of heart disease increases by 50%, and to 80% if we consume fast food items four or more times each week. Eating fast food two or more times a week was also found to increase the risk of developing Type 2 diabetes by 27 percent. India had over 50 million diabetic patients and an increasing no of people below 40 years of age are being diagnosed with heart ailments. Thus singling out MNCs will not be enough.
Indian food sellers are using prime time advertisements and intensive marketing campaigns including brand endorsements by top celebrities to sell junks as aspirational health food. They are allocating more funds for advertising than that for quality testing. This is nothing but an indication of the lack of attention food makers are giving to the quality and safety aspects of their packaged food products which are increasingly proving to be unhealthy despite the claims to the counter.
It’s quite evident that Indian consumers are getting a raw deal when it comes to food safety by both, indigenous and multinational food sellers, that calls for urgent regulatory attention. Further, sedentary lifestyles of urban middle consumers which involve sitting in fixed position for long hours with not much physical movement and lack of physical exercise make a bad situation worse.
The Way Forward
Given the seriousness of the situation, the risk of food toxicity should be minimized at all levels of food supply and consumption. And that calls for tough action by food regulator. Food regulator will have to ensure regular testing of packaged and unpacked food items along with strict enforcement of food regulations with the provision of heavy penalties and criminal prosecution for violating norms. Packaging rules too need to be strengthened. Given their limited resources, regulators should rather focus on enforcement and implementation on the ground and allow credible third-party certification agencies to operate. Increasing consumer awareness about food safety is another needed action so does the development of healthy food habits and change in lifestyle choice to towards more physical activities.
Government and media can play a significant role in mass awareness towards promotion of healthy food habits. The government also needs to introduce regulation of misleading advertisements. India’s top celebrities – cricketers and film stars – can also a role in promoting healthy food habits a la Michelle Obama. This way, they can play a more meaningful role, worthy of there being top public figures.

BIG FOOD IN THE SOUP - Regulator has Put Sector at Risk: Food Cos to Harsimrat

New Delhi:
Its back to the wall in the wake of the Maggi controversy, an emboldened packaged food industry has used the political cover provided by the Union food minister's recent stinging criticism of the sector regulator to vent its own frustration about the Food Safety & Standards Authority of India, saying its recent actions had put at risk companies' expansion plans.
“Some of the members... have even expressed their views of leaving their business in food sector including abandoning of their expansion and diversifying programmes,“ the All India Food Processors' Association (AIFPA) said in a letter to Harsimrat Kaur Badal, the minister for food processing industries, on Tuesday. Badal became an unlikely ally of the industry last week when she all but accused FSSAI of overreach and said its actions were hampering investment.
The AIFPA's letter marks the first open criticism of the food regulator by the indus try, which has mostly cowered in the wake of the Maggi controversy , defending the safety of its products as a succession of states banned various brands of instant noodles.
The association, whose members include top domestic producers and the Indian arms of international food and beverage makers such as Britannia, Coca-Cola and Mondelez, has raised concerns over the lack of qualifications and relevant experience prescribed for senior officers in FSSAI. The senior positions included 17 important ones such as directors for food approval, imports, vigilance, quality assurance and training and other joint, deputy and assistant directors, it said.
“Officers appointed for these positions wield wide responsibilities and intrinsic powers. They deal with all important processes such as food approval, quality assurance and have wide range of implications to all the stakeholders,“ the letter to Badal said. FSSAI, which comes under the Ministry of Health & Family Welfare, banned Swissbased food behemoth Nestle's Maggi noodles last month, stating that the snack was `unsafe and hazardous' after its tests found the presence of lead above permissible lim its and flavour enhancer monosodium glutamate.However, regulators in other countries have deemed Maggi noodles made in India to be safe, casting doubt on the tests that led to the local ban.
“The Maggi fiasco and the arbitrary process of food approval have in stilled fear in the food industry, especially small and medium enterprises... Due to the behaviour of the enforcing authority in states, some of the members of the association have abandoned expansion plans.Some have even opted to quit the food industry,“ said AIFPA President Amit Dhanuka.
FSSAI did not immediately respond to an email sent by ET seeking comment on the association's comments.
Nestle was asked to recall all stocks of Maggi noodles from the market, an exer . 320 crore. Nestle's shares cise that cost it ` were pummeled in the markets and, according to global valuation consultancy Brand Finance, the brand lost some ` . 1,270 crore in value.
As Nestle and the rest of the industry was forced to go on the defensive, they found an ally in Badal.
The food processing minister, while declining to comment on the Maggi noodles case, told ET in an interview that an “inspector raj“ had engendered so much fear among packaged food companies that it was stalling overseas investment, killing innovation and threatening the government's Make-in-India initiative.
Nestle too has dropped its initial reticence to question the FSSAI's actions. It was quoted as having told the Bombay High Court that the laboratories where the noodle samples were tested positive for excessive lead content “lacked accreditation, and are thus inconsistent and unreliable“.
Meanwhile, the New Delhi-based AIFPA has requested her to amend the provisions of the Food Safety Standards Act or the FSS rules and regulations to set guidelines regarding the qualifications and experience of candidates placed in such important positions. The member companies also shared these concerns with the Ministry of Health & Family Welfare.

DINAMALAR NEWS



DINAMALAR NEWS


உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் மவுனம் ஏன்?



அதிகாரிங்க நடவடிக்கை எடுக்க தயங்கறா ஓய்...'' என, கடைசி மேட்டருக்கு மாறினார் குப்பண்ணா.
''எந்த விவகாரம் பா...'' எனக் கேட்டார் அன்வர்பாய்.
''மேகி நுாடுல்ஸ் விவகாரம் வந்ததும், உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிங்க, அதிரடியா ஆய்வு நடத்தினா... உடலுக்கு கேடு உண்டாக்குற கெமிக்கல் இருக்குன்னு கண்டுபிடிச்சா... ஆறு கம்பெனிகளோட, நுாடுல்ஸ் விற்பனைக்கு கவர்ன்மென்ட் தடை போட்டுடுத்து...
''இன்னும், நிறைய பாக்கெட் உணவுகளை சோதனை செஞ்சா... கூடுதலா ரெண்டு நுாடுல்ஸ் நிறுவனங்களோட தயாரிப்புல, கெமிக்கல்ஸ் அதிகம் இருக்கிறத கண்டு பிடிச்சுட்டா... ஆனா, எந்த நடவடிக்கையும் எடுக்காம, கமுக்கமா இருக்கா... எல்லாம், மேலிட உத்தரவுன்னு சொல்றா ஓய்...'' எனக்கூறி முடித்தார் குப்பண்ணா. ''அப்ப... பொதுமக்கள் வயித்துல ரசாயனம் தான்னு சொல்லுங்க...'' என்ற அந்தோணிசாமி, கவலை தோய்ந்த முகத்துடன் கிளம்பினார்.மற்றவர்களும் நடையைக் கட்டவே, பெஞ்ச் அமைதியானது!

நம் ஆரோக்கியத்தை கெடுக்கும் ரெடிமேட் இட்லி தோசை மாவை பற்றியது:

சிறிய கடை முதல் பெரிய சூப்பர் மார்கெட் வரை மிகவும் பரவலாக எல்லா மூலை முடுக்கிலும் இப்போ எளிதாக கிடைக்கும் ஒரு பொருள் Wet flour எனப்படும் இட்லி தோசை மாவு தான்...

கடந்த 10 வருடத்தில் வேலைக்கு செல்லும் பெண்களுக்கு அது ஒரு பெரிய வரபிரசாதமாக மனதில் ஆழ பதிந்துவிட்டது...ஆனால் உண்மையில் இது ஒரு சாபமே.
அதிகபட்சம் இல்லதரசிகள் வீட்டில் இருந்தப்படியே குடிசை தொழில் போல் இட்லி மாவுகளை அரைத்து கொடுத்து வருமானம் ஈட்டுகிறார்கள்.
இட்லி மாவு தரமாக தயார் செய்கிறார்களா???
இதற்கு பதில் தரம் இல்லை,அதைவிட உடலுக்கு பெரிய ஆபத்தை தான் இந்த ரெடிமேட் இட்லி மாவுகள் தருகிறது.அதிக லாபம் சம்பாதிக்க தரமில்லா அரிசி,உளுந்து,தண்ணீர் என சேர்பதாலும் அதிப்படியான கல் அரிமானம்,சுத்தமில்லாத முறையில் தயாரிப்பது என பல காரணங்கள் நமக்கு அதிகப்படியான பின்விளைவுகளை தருகிறது.
மாவு வெண்மையாக இருக்கவும்,புளிப்பு வாசனை வராமல் இருக்கவும்,மாவு பொங்கி வருவதற்கும் நிறைய அரைத்த மாவில் கலப்படம் செய்கிறார்கள்.
ஆமணக்கு விதை,படிகாரம்,போரிங்பவுடர்,ஆப்ப சோடா,ஈஸ்ட்,பிளீச்சிங் பவுடர் என பல கேடுவிளைவிக்கும் கெமிக்கல்கள் மற்றும் நச்சுப்பொருள்கள் கலக்கிறார்கள்...
நீங்களே பணத்தை கொடுத்து தினமும் உங்கள் குடும்பத்தில் இருக்கும் சிறு குழந்தைகள் முதல் வயதானவர்கள் வரை அனைவருக்கும் Slow Poison மாதிரி உணவில் நச்சை கலக்குறீர்கள்.‪#‎உண்மை‬.
இந்த உணவை உண்ணுவதால் வயற்றுபோக்கு,வாந்தி,வயிற்று வலி,மேலும் E. coli கிருமியால் வேறு உபாதைகளும் அதைவிட சிறுநீரக கல் என பல நோய்களுக்கு காரணம் நம் அறியாமை மற்றும் அலட்சியம் தான்.
இந்த மாவுகளுக்கு ISI தரம் தருவது இல்லை,அதைவிட உணவுக்கட்டுப்பாடு துறையினர் தரம் சான்றிதழும் இல்லை.எந்த நம்பிக்கையில் இதை பணம் கொடுத்து மக்கள் வாங்கி உபயோகிக்கிறார்கள் என்பது புரியவில்லை.
இட்லி மாவு அரைப்பது உங்களுக்கு கஷ்டமாக இருந்தால் கடையில் மாவு வாங்குவதற்கு பதில் வேறு ஏதாவது ஒரு நல்ல யோசனையை செயல்படுத்துங்கள்...
4-5 பேர் ஒன்றாக சேர்ந்து ஒரு வாரம் ஒருவர் என மாவுகள் அரைத்து பகிர்ந்துக்கொள்ளுங்கள்..
அல்லது உங்கள் தெருவில் யாராவது இல்லதரசிகள் உதவியுடன் தரமான மாவை நீங்களே உங்கள் கண்காணிப்பில் அரைத்து தர சொல்லி பயன்படுத்துங்கள்.
உடல் ஆரோக்கியத்திற்கு சிறிது மெனக்கெடல் நிச்சயம் தேவை.
"உங்கள் ஆரோக்கியம் உங்கள் கையில்"