Jul 3, 2014

ஆத்தூர் ஆயில் மில்களில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் ஆய்வு


ஆத்தூர், ஜூலை 3:
ஆத்தூர் பகுதிகளில் செயல்பட்டு வரும் எண்ணெய் மில்களில் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர் அனுராதா ஆய்வு செய்தார்.
சேலம் மாவட்டம் ஆத்தூர், முள்ளுவாடி, மாரிமுத்து ரோடு ஆகிய பகுதியில் 20க்கும் மேற்பட்ட எண்ணெய் தயாரித்து பாக்கெட் செய்து விற்பனை செய்யும் மில்கள் இயங்கி வருகின்றன. இந்த எண்ணெய் மில்களில் சமையல் ஆயில் என்ற பெயரில் பாம்ஆயில் மற்றும் பருத்தி ஆயிலை கடலை எண்ணெயுடன் கலந்து தரமில்லாத உணவு எண்ணெய் தயாரிக்கப்படுவதாக மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி டாக்டர் அனுராதாவிற்கு தொடர்ந்து புகார்கள் வந்தன.
இதனை அடுத்து கடந்த மாதத்தில் இந்த ஆயில் மில்களில் சோதனை நடத்தி அவ்வாறு தரமில்லாத எண்ணெய்களை தயாரித்து விற்பனை செய்யக்கூடாது என உரிமையாளர்களுக்கு எச்சரிக்கை விடுத்தார்.
இந்நிலையில் கடந்த சில வாரங்களுக்கு முன்பு ஆத்தூருக்கு வந்த மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி டாக்டர் அனுராதா பஸ்நிலையம் அருகில் இருந்த மளிகை கடையில் விற்பனை செய்யப்பட்ட சமையல் எண்ணெய் பாக்கெட்டை வாங்கி அதனை பகுப்பாய்வு சோதனைக்கு அனுப்பினார்.
அந்த சோதனையில் அந்த எண்ணெய் தரமில்லாதது என தெரியவந்தது. இதனை அடுத்து அந்த எண்ணெய் பாக்கெட் செய்து விற்பனை செய்த நிறுவனத்திற்கு விளக்கம் கேட்டு நோட்டீஸ் அனுப்பினார். இந்நிலையில் நேற்று ஆத்தூர் வந்திருந்த மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி டாக்டர் அனுராதா முள்ளுவாடி பகுதியில் உள்ள எண்ணெய் பாக்கெட் செய்யும் ஆலைகளுக்கு நேரில் சென்று ஆய்வு நடத்தினார். அப்போது அங்கு தரமில்லாத எண்ணெய் என பகுப்பாய்வு சோதனையில் தெரியவந்த எண்ணெய் மீண்டும் விற்பனைக்காக அனுப்பப்பட்டு வருவதை கண்டு அதிர்ச்சியடைந்தார்.
இதனை அடுத்து அந்த ஆலையில் உரிமையாளர் நடேசனை அழைத்து 15 தினங்களுக்குள் என்ன எண்ணெய் பாக்கெட் செய்யப்படுகிறதோ அதன் பெயரையும் அதற்குரிய படத்தை மட்டும் பாக்கெட்டின் மீது போட்டு விற்பனைக்கு அனுப்ப வேண்டும் எனவும் மீறி கடைகளில் சோதனை செய்யும் போது தவறு நடப்பது தெரியவந்தால் ஆலைக்கு சீல் வைக்கப்பட்டு நீதிமன்ற நடவடிக்கைக்கு உட்படுத்தப்படும் என எச்சரிக்கை செய்தார்.

உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் அரசு மருத்துவமனை கேன்டீனில் திடீர் ஆய்வு


நாமக்கல், ஜூலை 3:
நாமக்கல் அரசு மருத்துவமனை கேன்டீன் உள்ளிட்ட பல்வேறு பகுதிகளில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் நேற்று திடீர் ஆய்வு செய்தனர்.
நாமக்கல் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை நியமன அலுவலர் தமிழ்செல்வன் தலைமையில், உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் பாஸ்கர் மற்றும் பாலமுருகன் ஆகியோர் நாமக்கல் அரசு மருத்துவமனை கேன்டீன், நடராஜபுரத்திலுள்ள குழந்தைகள் மையம், மோகனூர் ரோட்டிலுள்ள ஆதிதிராவிடர் நலவிடுதி உள்ளிட்ட பல்வேறு இடங்களில் உணவுப்பொருட்களை ஆய்வு செய்தனர்.
இந்த ஆய்வின் போது, அரசு மருத்துவமனை கேன்டீனில் விற்கப்படும் உணவுப் பொருட்கள் கூடுதல் சுகாதாரத்துடன் இருக்க வேண்டும் என உத்தரவிட்டனர். மேலும், குழந்தைகள் மையத்தில் நடந்த ஆய்வின் போது, குழந்தைகளுக்கு உணவு கொடுக்கும் முன்பு, பணியாளர்கள் முதலில் உணவை சாப்பிட்டு பரிசோதித்து கொள்ள வேண்டும். சுத்தமான முறையில் உணவுப் பொருட்களை பராமரிக்க வேண்டும் உள்ளிட்ட பல்வேறு ஆலோசனைகளை உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள், பணியாளர்களிடம் தெரிவித்தனர்.

ஆற்காட்டில் அதிகாரிகள் அதிரடி காலாவதியான புகையிலை, உணவு பொருட்கள் பறிமுதல்





ஆற்காடு, ஜூலை 3:
ஆற்காட்டில் காலாவதியான உணவுப் பொருட்கள் மற்றும் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்களை நேற்று அதிகாரிகள் அதிரடியாக பறிமுதல் செய்தனர்.
ஆற்காடு பஸ் நிலையம், பஜார்வீதி உட்பட பல்வேறு இடங்களில் பெட்டிக் கடைகள் உட்பட பல்வேறு கடைகளில் காலாவதியான உணவுப் பொருட்கள் மற்றும் தடை செய்யப்பட்ட குட்கா, பான்பராக் போன்ற புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்படுவதாக நகராட்சி சுகாதார பிரிவு மற்றும் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலகத்திற்கு நேற்று தகவல் கிடைத்தது.
இதனைதொடர்ந்து உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் மணிமாறன் தலைமையில் நகராட்சி சுகாதார ஆய்வாளர் முருகன் மற்றும் அதிகாரிகள் பெட்டிக்கடைகள் உட்பட பல்வேறு கடைகளில் அதிரடியாக சோதனை செய்தனர். அப்போது அங்கு விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்த காலாவதியான உணவு பொருட்கள், தரமற்ற முறையில் தயாரிக்கப்பட்ட தண்ணீர் பாக்கெட்டுகள், குளிர்பான பாக்கெட்டுகள் மற்றும் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்களை பறிமுதல் செய்தனர்.
மீண்டும் இதுபோன்று விற்பனை செய்தால் பொருட்களை பறிமுதல் செய்வதுடன் அபராதம் விதித்து சட்டப்படி நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்று கடை உரிமையாளர்களை அதிகாரிகள் எச்சரித்தனர்.

Food safety officers continue inspection of Kitchens of hotels canteens

The Food safety officer from The Food Safety and Standards Authority of India inspected variouskitchens of Hotels and Canteens in Nehru Nagar area yesterday.
One Hotel was fined for selling a expired soft drink while others were warned to take immediate actions for cleanliness in their kitchens. 15 days have been given to all to update their kitchens and maintain cleanliness.
It may be recalled that a fortnight ago this inspection was commenced in Belgaum.

Food safety officer alleged of over Rs one crore fraud



Sullia, Jul 3: There are allegations that an official of the government functioning under Food Safety and Standards Authority has defrauded both the merchants and the government by not properly accounting for and remitting the money he had collected for issuing licences to the businessmen under Food Safety and Standards Act. After finding that some certificates issued by the official to them were fake, a number of businessmen from the town are up in arms against the official.
Dayanand, food safety officer having jurisdiction over Sullia, Puttur, and Beltangady taluks, stands suspended since June 2. The department has reportedly found that the officer concerned has failed to remit to the government a major portion of the licence fee collected by him from traders. Food Safety and Standards Act 2006 has made it mandatory from August 5, 2011, for those engaged in conservation, transportation, distribution, and sale of food items to get registered in the department and obtain licences. Failure to do so attracts penal provisions including penalty up to five lac rupees and jail term up to six months.
Designated officer for the district under this act, Dr Praveen Kumar, has informed that with effect from March 7 this year, the system of obtaining on-line licences has come into operation, and the traders can now pay an annual fee of Rs 2,000 to the food safety commissioner and obtain their licences on-line. He said based on complaints from merchants, an inquiry was held against the said officials. He has said that the department can act upon the grievances of businessmen if the concerned file written complaints duly mentioning the amount of loss they suffered. The designated officer said that the actual amount involved in this fraud can be calculated only after verifying the evidences provided by the traders and conducting departmental audit, although the businessmen here are of the opinion that the size of this fraud is over a crore of rupees.
A number of businessmen are in a dilemma, as they do not know whether the licences they hold are genuine or not. A number of businessmen and hotelliers, who are holding licences, do not know whether the money remitted by them was deposited in the department by the official or not. It is said that the official used to collect anywhere between Rs 1,000 and Rs 20,000 from each businessman as licence fee, and issue them licences, several of which are alleged to be fake.
President of Merchants Association here, Vishwanath Rao, points out that there the businessmen have no way to check whether the licences issued by the said official are genuine or fake. Insisting that the traders who have paid licence fees as per the said act and obtained licences from this official should not be made to face penal provisions as they are innocent, he has demanded that the official at fault should be proceeded against by filing first information report against him and make him accountable for the financial loss faced by the department.

UN releases list of 10 food-borne parasites of greatest global concern



A top ten list identifying the food-borne parasites of greatest global concern has been released, and new guidelines are being developed to control them.
The parasites affect the health of millions of people every year, infecting muscle tissues and organs, causing epilepsy, anaphylactic shock, amoebic dysentery and other problems. Some can live on in our bodies for decades.
Despite their huge social costs and global impacts, information is generally lacking regarding just where these parasites come from, how they live in the human body, and – most importantly – how they make us sick.As a first step in tackling the problem, the United Nations’ Food and Agriculture Organisation (FAO) and World Health Organisation (WHO) are initially focussing on the ten food-borne parasites with the greatest global impact.
The rankings contained in today’s FAO-WHO report, Multi-criteria-based ranking for risk management of food-borne parasites, are based on the parasites’ burden on human health and other factors, and includes information on where they can be found.
The top ten are:
Taenia solium (pork tapeworm): In pork
Echinococcus granulosus (hydatid worm or dog tapeworm): In fresh produce
Echinococcus multilocularis (a type of tapeworm): In fresh produce
Toxoplasma gondii (protozoa): In meat from small ruminants, pork, beef and game meat (red meat and organs)
Cryptosporidium spp (protozoa): In fresh produce, fruit juice, milk
Entamoeba histolytica (protozoa): In fresh produce
Trichinella spiralis (pork worm): In pork
Opisthorchiidae (family of flatworms): In freshwater fish
Ascaris spp (small intestinal roundworms): In fresh produce
Trypanosoma cruzi (protozoa): In fruit juices
The list and supporting report were developed following a request by the global food standards body, the Codex Alimentarius Commission for FAO and WHO to review the current status of knowledge on parasites in food and their public health and trade impacts.
FAO’s food safety and quality unit and WHO responded by jointly organising a global call for information on the problem.
Twenty-two nations and one regional body responded, followed by an assessment and analysis by 21 experts on the impact of food-borne parasites.
From this work, an initial list of 93 parasites was developed.
The list was then narrowed down to the 24 most damaging parasites based on the following criteria:
Number of global illnesses;
Global distribution;
Acute morbidity;
Chronic morbidity, and
Economic impact
What next?
The Codex Committee on Food Hygiene is now developing new guidelines for the control of these parasites. FAO and WHO are supporting the process by providing scientific and technical information.
The aim is to develop new standards for the global food trade that would help countries control the presence of these parasites in the food chain.
“Obviously this top ten is a more general, global perspective and does not necessarily reflect parasite rankings at a national level, where each country may have more precise information,” said Renata Clarke, head of food safety and quality, FAO.
“But considering the problems they cause, these parasites do not get the attention they deserve. We hope that by releasing a top ten ranking we can increase awareness among policy-makers, the media and the general public about this major public health issue,” she added.
The FAO-WHO report lists a number of ways to reduce the risk of parasite infections. For farmers, it advises the use of organic fertilisers, particularly on produce, should be closely monitored to ensure it is composted properly and all fecal matter is removed.
Water quality must also be closely monitored. For consumers, it advises that all meat should be well-cooked and only clean water should be used to wash and prepare vegetables.

TAMIL HINDU NEWS


Hostels in Namakkal asked to ensure hygiene

To ensure quality food is served to students in hostels in private schools and colleges and sanitation prevails in kitchen and dining areas, officials of the food wing in Namakkal carried out inspection in the premises of few colleges here on Wednesday.
A team led by K. Tamil Selvan, District Designated Officer, Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department visited the kitchen, dining hall in few hostels. He inquired with the supervisors and workers in the kitchen about the quality of food being served, inspected the store rooms and the water storage areas. He instructed the supervisors to purchase ingredients found only with date of manufacturing, expiry date and details of the manufacturer.
Fresh non-vegetarian items from the market should be purchased and ensure that quality is not compromised in the food served to students, he said.
Clean water tanks regularly and ensure that food preparation areas and dining room remains clean.

எண்ணெய் ஆலைகளில் அதிகாரிகள் திடீர் ஆய்வு

ஆத்தூர்: சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை, நியமன அலுவலர் டாக்டர் அனுராதா தலைமையிலான, உணவு பாதுகாப்பு ஆய்வாளர்கள் உள்ளிட்ட அலுவலர்கள், ஆத்தூர் பகுதியில் திடீர் ஆய்வு செய்தனர். ஆத்தூர், முல்லைவாடி செல்லியம்மன் ஆயில் மில்லில், சமையல் எண்ணெய் என, குறிப்பிடப்பட்டிருந்த பாக்கெட்டுகளை ஆய்வு செய்தனர். அதில், பாமாயில் எண்ணெயை, சமையல் எண்ணெய் என, குறிப்பிடக் கூடாது. எந்த வகை எண்ணெய் என்பதை, குறிப்பிட்டு தான் விற்பனை செய்ய வேண்டும். என, எச்சரித்தனர். தொடர்ந்து, மற்றொரு ஆயில் மில்லில், 80 சதவீதம் பாமாயில், 20 சதவீதம் கடலை எண்ணெய் என, பாக்கெட் மீது, கடலை படம் மட்டும் குறிப்பிட்டு, கடலை எண்ணெய் என, விற்கக் கூடாது என, எச்சரிக்கப்பட்டது. பைத்தூர் ரோடு மற்றும் அம்மம்பாளையம் பகுதியில் உள்ள, சேகோ பேக்டரிகளில், மக்காச்சோளம் கலப்படத்தில், ஸ்டார்ச், ஜவ்வரிசி தயார் செய்யப்படுகிறதா என, குடோன்களில் ஆய்வு செய்தனர். உணவு பொருட்களில் கலப்படம் இருந்தால், கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என, எச்சரிக்கை விடுத்தனர்.

Miles to go before eating 'bhel'?



You may not have easy access to your favourite, next-door street vendor soon if what the officials at the Public Health Institute (PHI) say is to be believed. 
A lazy evening drive-by to Sankey Tank for some tomato masala and bhutta or a sudden stop at a golgappa-wala may no longer be possible. 
In an attempt to emulate VV Puram’s bustling and popular ‘Food Street’, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has teamed up with the Bangalore Bruhat Mahanagara Palike in an ambitious project to replicate the same concept throughout the City. “We want to give a particular place in every ward for street hawkers just like VV Puram. We have already identified such areas in every ward. The plan is to keep it open from 4 pm to 9 pm or so,” says SN Nanjundaiah, chief food analyst at PHI. But the plan is still half-baked and might put many out ofbusiness. “Not all the vendors can have the same cart. We are still looking into the idea and not forcing them. We are still in talks with the BBMP. Until the discussion ends, they can continue as they are,” he adds.
In a recent press conference, food safety commissioner, SN Jayaram, told reporters that August 4 is the last date for all food operators to register as per the Food Safety and Standards Act, 2006. This has sent many vendors into a tizzy. They are unsure about where to go and what to do. 
“I will gladly register. Why shouldn’t I? But I don’t know where to go and what to take with me,” says Lingappa, who owns a chaat cart. 
Thippeswamy had already heard about this but wasn’t sure if he had to go to the BBMP office or the PHI. Nanjundaiah has said that all the vendors will be turned away if they come to the PHI and every ward has its own Food Safety Officer to whom they have to report. He says there is a board near Anand Rao Circle with all the details. “It’s just Rs 100 and once it’s done, they can hang it on their carts and even the police won’t be allowed to harass them,” he adds.
However, most people are unaware of the deadline that has been imposed upon them. Chandrashekar, who fries bajjis for a living, looks clueless but is willing to register. While they run around for forms, the PHI says that it is better if they do everything online because there might be ‘glitches’ in the manual process. “It’s preferable if they do it online because it might get messed up manually,” says Nanjundaiah. 
The PHI says that these stalls need to meet the safety conditions asked by FSSAI or else they will be fined upto Rs 5 lakh. “They should have safe and clean water of portable quality and clean containers. And they should dispose their garbage off properly,” he says.
When asked where they get their water from, Thippeswamy says, “We take water from the houses nearby. Those house owners don’t ask for money. They give it because they know us.” 
“Every night before we leave, we clean up and throw the garbage in a dustbin and the Corporation picks it up the next day,” says Lingappa. 
And it’s not just the fast food stalls. Even vegetable and fruit vendors are under the scanner. According to Kamalamma, who sells vegetables in the Malleswaram market, they clean up every night and keep the garbage in a heap for the Corporation but it’s the sweepers who don’t do their job. “They sweep one side of the road and don’t do the other and we get blamed,” she says. 
But not everyone is as clean. The mango vendors in front of Fun World continually dump rotten mangoes on to the side of the road but blame others. “It’s not us, we give our garbage to the autos in the morning. The people who walk around with carts are the ones who throw it there,” says Raju, a vendor. But Veeramma, who sits besides him, says they dump it right next door. 
Hopefully, we won’t have to travel distances and push through crowds just to eat bhel!