Jan 12, 2014

IIT-Roorkee gets notice after mess food sample fails quality check

The state food safety department has issued a notice to the Indian Institute of Technology here after food sample taken from the hostel mess on the campus failed in quality check. The notice said the department would initiate penal action.
However, the IIT has a period of 30 days to appeal against the department’s verdict on the sample and get it tested in an accredited laboratory. 
If the sample fails the test there as well, the matter will be tried in the additional district magistrate’s court in Haridwar. 
But the food safety officer Dilip Jain said the action would be quicker as the IIT had admitted in a statement at the time of the raid that its kitchen was unhygienic.
“It is enough for us to take action against the IIT administration or its director,” Jain said. 
Around 200 students staying at the Rajendra Bhawan hostel of the IIT were reported ill after having food from the mess on September 9 last year. They had complained of severe stomach ache and vomiting. 
Many students were diagnosed with food poisoning and were admitted in a hospital. Following this, the food safety department raided the hostel mess and collected certain food samples. While one of these samples failed in the quality test, the result of the others is awaited. 
“In a test conducted at the Rudrapur-based state food and drug testing laboratory, a sample of red chilli power taken from the Rajendra Bhawan hostel mess has not been found to be of the prescribed food standards,” the food safety officer said.

இட்லி, தோசை மாவு பாக்கெட் மாவு ஒரு உயிர்கொல்லி

    இட்லி, தோசை மாவு பாக்கெட் மாவு ஒரு உயிர்கொல்லி       

கடந்த 10 ஆண்டுகளில் இட்லி, தோசை மாவை விலைக்கு விற்கும் பழக்கம் விரிவடைந்துக் கொண்டே போகிறது. இட்லி, தோசை மாவு விற்கப்படுவதால் ஒரு புறம் பெண்களின் வேலைச்சுமை குறைகிறது. மறுபுறம் வீட்டில் இருந்தபடியே பணம் ஈட்டும் தொழிலாக மாவு விற்பனை நடைபெறுகிறது.மேலும் சிறிய மளிகைக்கடை முதல் பெரிய ஷாப்பிங் மால் வரை இட்லி, தோசை மாவு பாக்கெட்டுகளில் கிடைக்கிறது.
இந்த மாவு ஒரு உயிர்கொல்லி – ஸ்லோ பாய்ஸன் என்பது ஏனோ பலருக்கும் தெரிவதில்லை.இதன் பின் விளைவுகளை சற்று அலசிப் பார்த்தால் நம் உதிரமும் உறைந்து போகும் அளவிற்கு அதிபயங்கரமான விளைவுகள் தெரிய வருகின்றது!
1. 6 நாட்கள் வரை புளிப்பு வாசனை வராமல் இருக்க,நம் உடலில் ஏற்படும் காயத்திற்கும்,புண்ணிற்கும், கேரம் போர்ட் விளையாட பயன்படுத்தும் Boric Acid, ஆரோட் மாவு போன்றவற்றைக் கலந்து விற்பனைக்கு அனுப்பி வைக்கின்றனர்.
2. அதாவது ஒரு நாளைக்கு 3 – 6 மணி நேரம் அரைக்க வேண்டிய கிரைண்டர்கள், 12- 18 மணி நேரம் தொடர்ந்து ஓட்டுவதால் அந்த கல் கொஞ்சம் கொஞ்சமாக தேய்மானம் ஏற்பட்டு மாவுடன் கலந்து விடுகின்றது. இதனால் சிறு நீரகத்தில் கல் உண்டாகும் அபாயம் இருக்கின்றது.
3. என்னதான் நல்ல அரிசி உளுந்து போட்டாலும் நல்ல தண்ணீரை ஊற்றி தான் மாவு அரைக்க வேண்டும். ஆனால் பெரும்பாலும் உவர்தன்மையைக் கொண்ட கிணத்தடி தண்ணீர் மற்றும் உப்பு தண்ணிரே பயன்படுத்தப்படுகின்றது.
4. நம் முன்னோர்கள் இட்லிக்கு மாவு அரைக்கும்போது ஒரு கை வெந்தயத்தை போட்டு அரைப்பார்கள். வெந்தயம் ஒரு இயற்கையான நோய் நிவாரணி( ஆண்டி பயாடிக்) இது, உடம்பு உஷ்னம், வாய் நாற்றம், குடல் புண்(அல்சர்) போன்ற நோய்களைத் தடுக்கும் ஆற்றல் உள்ளது.கடை மாவில் யாரும் வெந்தயத்தை சேர்ப்பதில்லை!
மேலும், பால், தயிறு, முட்டை, காய்கறி, மாட்டிறைச்சிகளில் கானப்படும் ஈகோலி (E-COLI) எனப்படும் ஒருவகை பாக்டீரியாவானது,( – 24 )மைனஸ் 24 டிகிரிக்கு கீழே இருந்தால் தான் கொஞ்சமாவது கட்டுபடும் அவ்வகை பாக்ட்டீரியாக்கள் மாவுகளில் உருவாகி சிலருக்கு சாப்பிட்டவுடன் ஃபுட் பாயிஸன் என்றும், சிலருக்கு ஸ்லோ பாய்ஸனாக உடலில் கலந்து உயிரையேக் கொல்லும் அபாயமும் உள்ளது.
எனவே தாம் சென்னை மாநகராட்சி கடைகள்,மற்றும் மாவுஅரைக்கும் இடங்களில் பரவலாக சோதனை (ரெய்டு) நடத்தி தரம் குன்றிய மாவுகளைக் கைப்பற்றி,அபராதமும் விதித்து வருகின்றது.
எனவே,நமக்கு நன்கு தெரிந்த கலப்படம் செய்யாத நேர்மையானவர்கள் அரைத்து விற்பனை செய்யும் இட்லி,தோசை மாவுகளை மட்டும் வாங்குவதோடு,முன்,பின் தெரியாதவர்கள் தயாரித்து கடைகளில் விற்கும் மாவுகளை முற்றிலுமாகத் தவிர்ப்பது நலம்!

உணவு பாதுகாப்பு, தர நிர்ணய சட்டம் உரிமம் பெற கால அவகாசம் ஓராண்டு நீட்டிக்க வேண்டும் மத்திய அமைச்சரிடம், வணிகர் சங்கம் மனு


சென்னை, ஜன. 12: 
உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தரநிர்ணய சட்டத்தில் உரிமம் பெற கால அவகாசத்தை ஓராண்டு நீட்டிக்க வேண்டும் என்று மத்திய அமைச்சரை சந்தித்து, வணிகர் சங்க பேரமைப்பு நிர்வாகிகள் மனு அளித்தனர். 
சென்னை வந்த மத்திய சுகாதாரத்துறை அமைச்சர் குலாம்நபி ஆசாத்தை விமான நிலையத்தில் தமிழ்நாடு வணிகர் சங்கங்களின் பேரமைப்பு மாநில தலைவர் விக்கிரமராஜா, பொது செயலாளர் மோகன், மண்டல தலைவர் சதக்கத்துல்லா, கூடுதல் செயலாளர் வி.பி.மணி, இணை செயலாளர் எட்வர்ட், மாவட்ட தலைவர்கள் என்.டி.மோகன், மாரித்தங்கம், இளைஞர் அணி பால்ராஜ் மற்றும் நிர்வாகிகள் சந்தித்து கோரிக்கை மனு அளித்தனர். அதில் கூறியிருப்பதாவது: 
உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தரநிர்ணய சட்டத்தால் தமிழகத்தில் உணவு தொழிலில் ஈடுபட்டிருக்கும் 15 லட்சம் வணிகர்களும், இந்தியா முழுவதும் ஏறத்தாழ 6 கோடி வணிகர்களும் பாதிக்கப்படுவர். குறிப்பாக சிறிய, நடுத்தர வணிகர்கள் மிகப்பெரிய பாதிப்பை அடைவர். இச்சட்டத்தை பயன்படுத்தி தமிழகத்தில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் பதிவு மற்றும் உரிமம் பெறவில்லை என்றால் ரூ.5 லட்சம் அபராதம், 6 மாத சிறை தண்டனை என்று மிரட்டி வருகின்றனர். எனவே, வணிகர்களை பாதிக்கும் இச்சட்டத்தில் பல்வேறு சட்டத்திருத்தங்களை கொண்டுவரவேண்டும். தற்போது சட்டத்தின்கீழ் பதிவு மற்றும் உரிமம் பெற கால அவகாசம் பிப்ரவரி 4 என்பதை மேலும் ஒரு வருடம் நீட்டித்து தர வேண்டும். இவ்வாறு மனுவில் கூறப்பட்டிருந்தது. 
இதைதொடர்ந்து மத்திய அமைச்சர் குலாம்நபி ஆசாத் கூறுகையில், உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தரநிர்ணய சட்டத்தால் சிறு வணிகர்களும், விவசாயிகளும் பாதிக்கப்படுவதாக அறிகிறோம். தேவையெனில் உரிமம் பெற கால அவகாசம் 1 வருடம் நீட்டிப்பு வழங்கப்படும். டெல்லியில் வணிகர் சங்க நிர்வாகிகளை அழைத்து பேசி தீர்வு காணப்படும் என்றார்.

உணவு பாதுகாப்பு துறை அறிவிப்பு கடைகளை பிப்.4க்குள் பதிவு செய்வது கட்டாயம்

சிவகங்கை, ஜன. 12: 
சிவகங்கை மாவட்டத்தில் உள்ள கடைகள் அனைத்தையும்வரும் பிப். 4க்குள் கட்டாயம் பதிவு செய்ய வேண்டும் என்று உணவு பாதுகாப்பு துறை அறிவுறுத்தி உள்ளது. 
அதன்படி மளிகை கடை, பெட்டிக்கடை, டீக்கடை, சிற்றுண்டி நிலையம், தெருவோர கடைகள், தள்ளுவண்டி, ஓட்டல்கள், உணவு பொருள் சேமித்து வைப்பவர்கள், மொத்த வியாபாரிகள் பதிவு செய்ய வேண்டும். மேலும் சமையல் செட் வைத்திருப்பவர்கள், கோவில் மற்றும் பொது இடங்களில் அன்னதானம் வழங்குபவர்கள், ரேஷன் கடைகள், சத்துணவு கூடங்கள், அங்கன் வாடி, பழம் மற்றும் காய்கறி வியாபாரிகள் உட்பட அனைவரும் உணவு பாதுகாப்பு சட்டம் 2006ன்படி தங்களது வணிகத்தை பதிவு மற்றும் உரிமம் பெருவது கட்டாயமாகும். 
பதிவு, உரிமம் பெறுபவர்கள் உணவு பாதுகாப்பு துறையின் www.fssai.gov.in என்ற இணையதள முகவரியில் விண்ணப்பங்களை பதிவிறக்கம் செய்து ரேசன் கார்டு, வங்கியில் ரூ.100 செலுத்தியதற்கான உண்மை நகல், பாஸ்போர்ட்சைஸ் போட்டோ, புகைப்படத்துடன் கூடிய அடையாள அட்டை, தொழில் உள்ளிட்ட விரங்களுடன் விண்ணப்பத்தை மாவட்ட நியமன அலுவலர் அல்லது வட்டார உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்களிடம் வழங்க வேண்டும். ஏற்கனவே பதிவு, உரிமம் பெற்றவர்கள் மீண்டும் புதுப்பிக்க வேண்டும். இதற்கான காலக்கெடு பிப்.4 ஆகும். 
காலக்கெடு நீட்டிப்பு இல்லை எனவும் தவறுபவர்கள் அபராத தொகையுடன் விண்ணப்பிக்க நேரிடும் எனவும் அறிவிக்கப்பட்டுள்ளது. மேலும் 04575&243725 என்ற தொபேசி எண்ணில் தொடர்பு கொண்டு கூடுதல் தகவல்களை தெரிந்து கொள்ளலாம்.

கம்பம், கூடலூர் பகுதியில் போதை பொருட்கள் பறிமுதல்


கம்பம், ஜன. 12: 
கம்பம், கூடலூர் பகுதியில் அனுமதியின்றி விற்பனை செய்த ரூபாய் 40 ஆயிரம் பெறுமானமுள்ள புகையிலை பொருட்களை உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர். 
தேனி மாவட்டம் கம்பம், கூடலூர் பகுதியில் அனுமதியின்றி வெளிமாநில புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை செய்வதாக வந்த தகவலின் அடிப்படையில் தேனி மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரி மீனாட்சிசுந்தரம் மற்றும் அலுவலர்கள் ஜனகர் ஜோதி நாதன், மதன் கம்பம் மற்றும் கூடலூர் பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் சோதனையை மேற்கொண்டனர். 
அப்போது தமிழக அரசால் தடை செய்யப்பட்ட வெளிமாநில போதை பாக்குகள் மற்றும் புகையிலைகள் இருப்பு வைத்து விற்பனை செய்தது தெரியவந்தது. ரூ.40 ஆயிரம் மதிப்புள்ள பாக்குகள் மற்றும் புகையிலைகளை பறிமுதல் செய்து அழித்தனர். 
பின்னர் கடை வியாபாரிகளிடம் இனிமேல் விற் பனை செய்தால் வழக்கு தொடரப்படும் என்று எச்சரிக்கை செய்தனர்.

DINAKARAN NEWS



சிதம்பரத்தில் ஐஸ் கிரீம் கடைகளில் அதிகாரிகள் சோதனை



சிதம்பரம், ஜன. 12: 
சுற்றுலா தலமான சிதம்பரம் நகரில் ஐஸ்கிரீம் கடைகள், பேக்கரி மற்றும் உணவகங்களில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் திடீர் சோதனை நடத்தினார்கள். 
கடலூர் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரி ராஜா, சிதம்பரம் உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர் பத்மநாபன் மற்றும் அலுவலர்கள் சுற்றுலா பயணிகள் அதிகளவில் வருகை தரும் சிதம்பரம் கீழவீதியில் உள்ள உணவகம், பேக்கரி மற்றும் ஐஸ்கிரீம் கடைகளில் அதிரடி சோதனை செய்தனர். பேக்கரி மற்றும் ஜஸ்கிரீம் கடைகளில் காலாவதியான பொருட்கள் விற்கப்படுகிறதா என்றும் ஐஸ்கிரீம் கடைகளில் ஐஸ்கிரீம் பொருட்கள் சரியான அளவில் கூலிங் வைக்கப்படுகிறதா? என்றும் ஆய்வு செய்தனர். மேலும் காலாவதி பொருட்கள் இருந்தால் அதனை தனியாக ஒரு பெட்டியில் வைத்து அதனை அப்புறப்படுத்த வேண்டும் என கடைக்காரர்களுக்கு அறிவுரை வழங்கினர்.

DINAMALAR NEWS



‘Cheated’ by chilli exporter, Chinese trader turns to cops

GUNTUR: In what could be another jolt to the India's trade relations with China, a chilli importer from the neighbouring country has lodged a cheating complaint against a local trader with the Guntur police. The importer alleged that the merchant based in Guntur had caused him massive loss to his business and reputation. 
According to information, Gi Yung Tai Yongkim came all the way from China and approached the Guntur police on Saturday. He is reported to have come to India after having failed to broker a compensation deal with the management of the firm which allegedly sent inferior quality stocks. Sources said an exporting firm owned by one Polineni Madhubabu of Pranya Condiments from Guntur had shipped about 30 tonnes of chilli to Yongkim following approaval of his samples in China. 
However, the chillies imported by the firm of Kim did not match the samples and were rejected by the food safety authorities in his country. Shocked by the rejection of the stock, the Chinese trader demanded compensation from the Guntur merchant. He claimed that he had suffered a loss of Rs 4 crore through the transaction. In addition, he would be liable to face criminal charges in his country for getting such stocks imported from India. Kim alleged that the stocks sent by Madhubabu were not of the same quality as were the samples. However, the exporter refused the claims of the Chinese trader. 
After Madhubabu's vehement refusal to pay compensation , Kim rushed to Guntur and lodged a complaint with Arundelpet police on Saturday . With the issue involving international trade agreements , police said that they would register a case after taking legal opinion. The complaint of Chinese trader has created ripples in the trade circles as AP is considered to be the biggest exporter of chilli to China during the current year. Merchants fear that such a complaint might hit the reputation of Indian merchants across the globe and derail the entire trade relations with the neighbour. In fact, China barred imports from India for several decades following export of inferior quality tobacco about three decades ago. China is not allowing tobacco imports from India even now. However, it imports some other agriculture products including chilli that too after following stringent norms. Inspector Alahari Srinivasa Rao confirmed the receipt of the complaint from Chinese merchant.

Health Department holds camp for food vendors

Bathinda, January 11
Officials of the Health Department organised a camp at the Mal Godam Road, near Lajjawati Dharamshala, enabling the food business operators to submit forms for seeking registration and licence under the Food Safety and Standards Act of India (FSSAI) whose deadline expires on February 4. 
Headed by District Health Officer Dr Raghubir Singh Randhawa, a team registered around 60 to 70 karyana merchants. 
Dr Randhawa said owing to lohri season, the response had been lukewarm. The department will hold camp again after the festival season is over.
Meanwhile, similar camp will be held at Goniana on January 14.

Adulterated food: samples collected

In a bid to ensure supply of unadulterated food products in the markets, Jammu and Kashmir officials continued a drive against food manufacturing companies and collected different samples from markets on Saturday. 
A food safety department inspection team led by assistant commissioner, Khurshid Ahmed Wani and food safety officers Inderjit Singh and Khalid Hussain during the market checking collected various samples of ghee and spice from different shopkeepers in South Kashmir’s Pulwom town. 
Singh said the team collected the samples of ‘Gowardhan Ghee’ and ‘Rath Vanaspati’. “Earlier we had collected the samples of Mirchi Powder manufactured by Rehmat Spices and the report about this product is awaited,” Singh said, adding: they will continue to inspect and raid those shops selling products which are unsafe for consumption. 
Sources said the food safety officers from different districts are collecting samples of food products. Such samples are being referred to reputed labs across India. 
Days ago, during a meeting divisional commissioner Kashmir, Shalinder Kumar, had directed the food safety department to start a drive against those companies and shopkeepers selling adulterated food products. 
Chief Minister Omar Abdullah has also instructed the department to be vigilant and active in curbing the menace. 
Customer Relations Officer of Kashmiri Brand Rehmat Spices saod apart from Pulwom the samples of their products were also collected from Anantnag, Ganderbal, Srinagar and other districts. “These are the instructions of Omar Abdullah and this is a routine matter. Every day food safety department’s designated official collect these samples and refer them to different labs to ascertain their purity and quality,” he said.

Registration for food business units

SRINAGAR: To tackle the issue of food safety and quality control in the valley, the vigorous licensing has been put in place by the Srinagar Municipal Corporation (SMC) which has made it mandatory for all the food business units to follow the FSSAI (Food Safety & Standards Authority of India) regulations or face action.
The deadline for the new registration or renewal of all the small as well as big food business operators has been set as February 4. The SMC will take action against the food units which do not have a proper updated licence to provide any food items to the consumers and will serve show-cause notices to them and action will be taken accordingly.
Health Officer Srinagar Municipal Corporation Dr Shafqat Khan said there will be penalties and prosecutions for the violators whether that is a manufacturer who sells any article of food himself or a petty retailer, hawker, itinerant vendor or temporary stall holder who distributes foods, restaurant owner or an hotelier. “After Feb 4, things will become bad for those who don’t follow the guidelines. We want to make a database of all the food businesses so that they can function under proper licensing. So far we have issues 5000 licenses till the end of the December and we have collected 31, 44, 900 license registration fees for the current financial year,” he said.
The SMC health officer said that they are doing regular awareness programs to educate the people and food business operators. “Most of the food units already have licensing but they have not renewed that is why we have but the Feb 4 as cut-off date and the violators won’t be allowed to function. This system would streamline all the business units and people doing the food business would be held accountable so that they no food adulteration takes place,” Dr Khan said, adding that one of the prime purposes of these conditions is to ensure that the food business operator maintains sanitary and hygienic standards.
Moving toward a healthier and more sustainable food system, the campaign has been set up the FSSAI throughout the country to create an information network so that the consumers are well acquainted regarding the information of the food that they consume to ensure the food safety. “We are happy that the renewal of the licensing has started. But, the process should be transparent and no such unit shall be allowed to function that doesn’t ensure the hygienic and nutritional food supplies,” said, Ghulam Ahmed Kawa, a food operator. “Those who compromise on the quality of the food creates a bad name for others who work genuinely, so government should take every step to main the food standards,’ he added.
As per the Food Safety and Standards Act, 2006, the food units are required to register themselves and seek licences from the concerned implementing agencies, which checks various factors such as hygiene, material used for cooking and quality before giving its consent. The Act also aims to establish a single reference point for all matters relating to food safety and standards, by moving from multi- level, multi- departmental control to a single line of command.
Faiz Bhakshi, Kashmir Hotels and Restaurant Owners Federation (KHAROF) said that the proper licensing of all the food units is a healthy step wherein every food manufacturer or retailer would be held accountable. He, however, expressed his fear over the implementation of the food safety act in the valley keeping in view the available infrastructure and other supportive environment. “There are no second thoughts that every consumer should be saved from the contaminated food and the sale and production of substandard food products should be stopped. But, at the same time the authorities should take the care of the overall hygiene of the system, the environment without any selective approaches,” he said. “The regulations of the act can’t be made specific alone to the suppliers and manufacturers,” the KHAROF president added.

Karela Jamun contains ‘harmful’ chemicals

Srinagar, Jan 11: While the ‘negligent’ Food Analyst Kashmir and other officials of Drug and Food Organization continue to go scot-free in the food adulteration row, the worrying laboratory reports have found that ‘Karela and Jamun juice’ consumed by thousands in Kashmir contain too much of Monosodium Glutamate (MSG)—potentially harmful substances when consumed on daily basis.
The reports prepared by the Referral Food Laboratory Kolkata also show presence of total plate count and
yeast and mold count higher than the prescribed limits.
Therefore, the samples have been declared unsafe for human consumption by the lab.
Ironically, the Food Analyst Kashmir had given clean chit to the product terming it safe for human consumption.
Monosodium glutamate (MSG) is an artificial taste enhancer considered as well-documented excitotoxin and neurotoxin by the neuroscientists because of its degenerative effects on the brain and nervous system Similarly, high yeast and mold count is Mycotoxin that can cause spoilage of the food and make it prone to high bacterial growth. It will be harmful for human consumption.
Official documents, in possession with Rising Kashmir, said that during routine inspection, samples of Karela and Jamun Juice, manufactured by Singh Food Haripur Hindua Derabassi Mohali, Punjab was lifted by Food Safety Officer.
It was sent to Public Analyst for analysis on August 27, 2013, who overlooked the harmful chemicals in the product and declared it misbranded only.
“The copy of the test report was sent to the Food Business under section 46 (4) of Food Safety and Standard Act (FSSA) 2006. The owner challenged the test and preferred to send second part to the referral lab Kolkata. The lab declared it unsafe for human consumption containing MSG, higher plate, yeast and mold counts on January 2, 2014,” they said.
The official reports have sought the prohibitory orders for imposing ban on sale/ distribution of the product. “Necessary sanction to prosecute the business unit under section (42) of FSSA 2006 may be granted.”

SC allows Kanwal Group to file SLP

Mischief mongers bring bad image to our brand: Kanwal
Srinagar, Jan 10, CNS: Blaming mischief mongers for discrediting their Kashmir Brand, Kanwal Group of Industries Friday said that recent order passed by High Court was misinterpreted and miscreants played a key role in creating panic amoung general public.
In a statement, Kanwal Group of Industries General Manager said that the High Court order was about a specific batch of Sounf powder manufactured by our company has been deemed unfit for consumption bearing lot number KA/SP/E/PKG. manufactured on 4th of June 2013 after looking into the reports of a lab based in Kolkotta.
“We honor the decision of the High Court of Kashmir but at the same time we do not subscribe to the report given by the referral laboratory of the FSSAI and thereof widely circulated in the media of Jammu and Kashmir as the whole procedure undertaken by the concerned Health Officer is found misleading and confusing. Besides we got the samples of the same batch tested in various registered and reputed laboratories across the country all of which stated that the samples were free of any kind of adulteration and thus fit for consumption,” the statement reads.
The General Manager KGI said that mischief mongers and rumor mills have been spreading word across State that the Honorable High Court has declared that “all the products manufactured and sold under the brand name ‘Kanwal’ are adulterated and unfit for consumption” which is totally untrue.
“People who are spreading such rumors are only meaning to damage the industry in Jammu and Kashmir which is providing employment to tens of thousands of people. These people, without bearing in mind the consequences of their malicious intentions are not only damaging our brand Kanwal but they are creating an atmosphere wherein Brand Kashmir stands “damaged”.
KGI has appealed to the common masses not to believe rumors and understand that a certain batch of their Sounf powder has been put under scrutiny while rest of the products have never even been mentioned.
“The concerned Health Officers from different districts of Kashmir have analyzed hundreds of our product samples and have never found any adulterations. We further implore the concerned authorities to initiate strict action against mischief mongers and anyone found spreading ill-based and ill-intentioned rumors with respect to Kanwal Brand. Such people are only creating panic among the general public for their vested interests and they should be booked under appropriate provisions of law,” the statement reads.
Meanwhile, Supreme Court of India has permitted KGI to file special leave petition. The Apex Court in its order has said that, “The learned council appearing for the petitioner has brought to our notice that the petitioner was not a party to the impugned proceedings before the High Court and no notice was given to the petitioner before passing the said order.On going through the impugned order of the High Court, we suspend the operation of the impugned order for a period of four weeks from today. The petitioner is permitted to file an application for impleading themselves as a party in the said proceedings on the re-opening date on 27th January, 2014. We request the High Court to go into the plea of the petitioner and pass appropriate order after affording opportunity to all the parties. We have not expressed any opinion on the merits of the claim of the petitioner. With the above direction, the special leave petition is disposed off,” the order reads. (CNS)

Food ‘adulteration’ case After Khyber, Kanwal spices gets relief from SC


SRINAGAR, Jan 10: After doing it for Khyber milk, the Supreme Court today suspended for four weeks an order of Jammu and Kashmir High Court by virtue of which Kanwal spices was asked to deposit Rs 10 crore each with the Sher-e-Kahsmir Institute of Medical Sciences (SKIMS) Soura.
“Instead of going further into the matter, we suspend the operation of the impugned order for a period of four weeks from today,” a division bench of Chief Justice P Sathasivam, Justices Ranjan Gogoi and Shiva Kirti Singh said after hearing a Special Leave Petition filed by Kanwal against the December 23 order of the Jammu and Kashmir High Court.
While deposing of the SLP, the court permitted the petitioner to file an application for impleading themselves as a party in the proceedings on the re-opening date on January 27.
“On such petition being filed, we request the High Court to go into the plea of the petitioner and pass appropriate order after affording opportunity to all the parties,” the court said.
On December 23, a division bench of Justices Muzaffar Hussain Attar and Tashi Rabstan passed the impugned order after perusal of documents submitted by Deputy Commissioner Food Safety Kashmir, revealing that based on laboratory tests, the toned Khyber Milk (lot no. MD E S P 17), turmeric powder (manufactured by AVON Agro Industries) and saunf powder by Kanwal Agro Food Industries (batch-P21/B6) were “unsafe.”
The court was hearing a PIL—Sheikh Ayoub Vs State— seeking implementation of Food Safety and Standard Act 2006 (FSSA) to check food adulteration in the state.
Observing that human life is the most precious creation on this planet, the bench had termed it unfortunate on part of some people “who are trading in human miseries without realizing as how many people suffered diseases after consuming these spices and toned milk.”
“Those people who must have been afflicted with the disease because of consumption of these spices and the milk, besides spending huge amount on their treatment must have undergone huge mental trauma,” the court had said, underling that treatment has to be meted out to the people who have suffered or who may suffer from various diseases because of the consumption of such products. 
“One day we have to pass on from this planet and bound to account for all our deeds. The empires build will be of no consequence when we pass on from this planet,” the court had observed.