May 26, 2014

FSSAI ADVISORY ON IRON FILINGS IN TEA


அதிக சுவைக்காக உணவில் ரசாயன கலப்படம் செய்தால் கடும் நடவடிக்கை அதிகாரி எச்சரிக்கை

ஆலங்குடி, மே26:
அதிக சுவைக்காக உணவில் ரசாயன கலப்படம் கலந்தால் கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்று உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி எச்சரிக்கை விடுத்துள்ளார்.
புதுக்கோட்டை மாவட்டம் ஆலங்குடி மற்றும் சுற்று வட்டாரப் பகுதிகளில் மொய் விருந்துகள் அடுத்தடுத்த நாட்களில் தொடர்ந்து நடப்பதால் திருமண மண்டபங்களில் வேறு நிகழ்ச்சிகளுக்கு மண்டபம் கிடைப்பதில்லை. அதனால் தினமும் ஒவ்வொரு மண்டபத்திலும் சுமார் 25 முதல் 50 ஆடுகள் வரை கறிக்காக அறுக்கப்படுகிறது. கடந்த ஆண்டுகளில் ஆடு அறுக்கும் இடத்தில் சுத்தமின்றி ஆட்டுக்கறிக் கழிவுகள் அருகிலேயே கொட்டப்படுவதால் புழுக்கள் உற்பத்தியாகி ஆட்டுக்கறிகளுடன் கலந்து விடும் அவல நிலை இருந்தது.
அதேபோல இந்தாண்டு நடக்காமல் இருக்க இப்போதே மண்டபங்களில் ஆடு அறுக்கும் இடங்களை சுகாதாரமாக வைத்திருக்க வேண்டும். மேலும் தினமும் சமையல் பாத்திரங்களை கழுவி சுத்தம் செய்ய வேண்டும். மேலும் உணவு கழிவுகளையும், சாப்பிட்ட இலைகளையும் மண்டபங்களில் இருந்து தூரத்தில் கொட்டி அழிக்க வேண்டும்.
ஆடுகள் கறிக்காக அறுக்கும் முன்பு எடை கூடுவதற்காக சோடா உப்பு போன்ற ரசாயன கலவைகள் கொடுக்கப்படுவதாக கூறப்படுகிறது. அதனை தடை செய்ய வேண்டும். சமையல் செய்யும்போது சுவைக்காக அதிகம் குடல் பாதிப்பை ஏற்படுத்தும் அசினமோட்டோ, மாத்திரைகள் பயன்படுத்துவதை தடுக்க வேண்டும். ஒவ்வொரு மண்டபத்திலும் சுகாதாரமான குடிதண்ணீர் வழங்க வேண்டும். சாப்பாடுகள் பரிமாறும் சமையல் கலைஞர்கள் சுத்தமாக இருக்க வேண்டும். வாகனங்கள் நிறுத்த பாதுகாப்பான இடவசதி செய்து தரவேண்டும். மாதம் 3 முறை சுகாதார ஆய்வாளர்கள் ஆய்வு செய்ய வேண்டும். ஒவ்வொரு திருமண மண்டபத்திலும் சுகாதார ஆய்வாளர்கள், சுகாதார அலுவலக தொலைபேசி எண்களை பொதுமக்கள் பார்வைக்கு எழுதி வைக்க வேண்டும் என்று பொதுமக்கள் கோரிக்கை விடுத்தனர்.
உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து நிர்வாகத் துறை நியமன அலுவலர் டாக்டர் வரலெட்சுமி மேற்பார்வையில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் ஜேம்ஸ், சிவமுருகன், ஆறுமுகம், சுகாதார ஆய்வாளர் பெருமாள் ஆகியோர் கீரமங்கலம், கொத்தமங்கலம், குளமங்கலம், வடகாடு, பெரியாளூர், ஆலங்குடி ஆகிய ஊர்களில் உள்ள திருமண மண்டபங்களில் சமையல் கூடம் மற்றும் சுற்றுப் புறங்களை ஆய்வு செய்தனர்.
ஆய்வுக்கு பிறகு மண்டப உரிமையாளர்களிடமும், சமையல் கலைஞர்களிடமும் திருமண மண்டபங்களை சுத்தமாக வைத்திருக்க வேண்டும். உணவு சமைக்கும் போது சுவைக்காக அஜினாமோட்டோ போன்ற ரசாயனங்களை கலப்படம் செய்யக் கூடாது.
சமையல் முகவர்கள் உணவுப் பாதுகாப்புத் துறையிடம் பதிவு செய்து உரிமம் பெற்றுக் கொள்ள வேண்டும், சமையல் வேலை செய்பவர்கள் புகைப்பிடிக்கவோ, புகையிலை பயன்படுத்தவோ, மதுக்குடிக்கவோ கூடாது, விழா முடிந்தபிறகு மண்டபம், சுற்றுப்புறம், சமையல்கூடம், கழிவறை அனைத்தும் சுத்தப்படுத்திவிட வேண்டும் என்று அறிவுறுத்தினார்கள்.
மேலும் இனிமேல் வாரத்தில் சில நாட்கள் ஆய்வுகள் செய்யப்படும். ஆய்வில் ஏதேனும் தவறுகள் நடப்பது தெரிந்தால் உடனடியாக நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்றும், விரைவில் உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் சுகாதார அலுவலர்களின் தொலைபேசி எண்கள் மண்டபங்களில் பொதுமக்கள் பார்வைக்கு எழுதி வைக்கப்படும் என்று தெரிவித்திருக்கின்றனர்.

10 ஆயிரம் மதிப்பிலான பான்பராக், குட்கா பறிமுதல் உணவு பாதுகாப்பு துறையினர் சோதனை

நாமக்கல், மே 24: 
நாமக்கல் அருகே உணவு பாதுகாப்புத்துறை அலுவலர்கள் நடத்திய திடீர் சோதனையில் 
10 ஆயிரம் மதிப்பிலான பான்பராக், குட்கா உள்ளி ட்ட போதைப்பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. 
நாமக்கல் மாவட்டத்தில் தமிழக அரசால் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை, பான்பராக், குட்கா ஆகிய போதை பொருட்களின் விற்பனையை தடுக்க கலெக்டர் தட்சிணாமூர்த்தி உத்தரவிட்டார். அதன்பேரில், உணவுப் பாதுகாப்புதுறை அதிகாரிகள் போதை பொருள் விற்பனையை தடுக்கும் வகையில் தொடர்ந்து கண்காணிக்கின்றனர். 
நேற்று உணவு பாதுகாப்பு மாவட்ட நியமனஅலுவலர் தமிழ்ச்செல்வன் தலைமையில் உணவுப்பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் ராமசுப்பிரமணியன், சங்கரநாராயணன், செந்தில், நரசிம்மன் ஆகியோர் அடங்கிய குழுவினர் மோகனூர் அருகே வளையப்பட்டியில் திடீர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர். 
அப்போது, பல்வேறு கடைகளில் 10ஆயிரம் மதிப்புள்ள புகையிலை, குட்கா, பான்மசாலா ஆகியவை பறிமுதல் செய்யப்பட்டது. தடை செய்யப்பட்ட பான்பராக், குட்கா மற்றும் புகையிலை பொருட்களை மொத்தமாகவோ அல்லது சில்லறையாகவோ விற்பனை செய்யக்கூடாது என வியாபாரிகளுக்கு தெரிவித்தனர். மீறி விற்பனை செய்பவர்கள் மீது கடுமையான நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என எச்சரிக்கப்பட்டது. 
இச்சோதனையில், வளையப்பட்டி பகுதியில் உள்ள வீடுகளில் கார்பைடு கல்லால் பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்கள் உள்ளதா என ஆய்வுசெய்யப்பட்டது. ஆய்வின்போது ஒரு வியாபாரியின் வீட்டில் செயற்கை முறையில் மாம்பழங்கள் பழுக்க வைப்பது கண்டுபிடிக்கப்பட்டு, சுமார் 50 கிலோ மாம்பழங்கள் பறிமுதல் செய்து அழிக்கப்பட்டது. 

கலப்பட பால் விற்பனையால் கேன்சர் பாதிப்பு அபாயம்

தர்மபுரி, மே 26: 
தர்மபுரி உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகளின் அலட்சியத்தால் நகரில் டீக்கடைகளுக்கு கலப்பட பால் விற்பனை செய்யப்படுகிறது. இதனால் கேன்சர் பாதிப்பு ஏற்படும் அபாயம் உள்ளது. 
தர்மபுரி நகரில் சுமார் நூற்றுக்கும் மேற்பட்ட டீக்கடைகள் உள்ளன. இந்த கடைகளுக்கு தர்மபுரி நகரையொட்டிய கிராமங்களில் இருந்து கேன்களில் பால் கொண்டுவந்து விற்பனை செய்யப்படுகிறது. இந்நிலையில் நகரில் சில டீக்கடைகளில் கலப்பட பால் விற்பனை செய்யப்படுகிறது. மேலும் வீடுகளுக்கும் விற்பனை செய்யப்பட்டு வருகிறது. 
தர்மபுரி அருகில் உள்ள கிராமத்தில் இருந்து கொண்டு வரப்படும் பால் கேனில் 6 லிட்டர் பாலுடன், 4 லிட்டர் கலப்பட பாலை கலக்கின்றனர். இந்த கலப்பட பாலில் ஸ்டார்ச் பவுடர், தண்ணீர், வெண்மையாக்க கூடிய கெமிக்கல் ஆகியவற்றை சேர்த்து, நல்ல பாலுடன் கலந்து விற்பனை செய்கின்றனர். 
பால் கலப்படம் செய்து விற்பனை செய்வதை தடுக்க, உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் எந்த நடவடிக்கையும் எடுக்கவில்லை. இதனால் கலப்பட பால் விற்பனை அமோகமாக உள்ளது. கலப்பட பாலை அருந்துவதால் நோய் பாதிப்பு உருவாகும் அபாயம் ஏற்பட்டுள்ளது. இது குறித்து டாக்டர்கள் கூறுகையில், கலப்பட பாலை தொடர்ந்து அருந்துவோருக்கு குடலில் புண் உண்டாகும். ஆண்டுக்கணக்கில் தொடர்ந்து சாப்பிடுவோருக்கு கேன்சர் வரும் அபாயமும் உள்ளது, என்றனர். எனவே, பாலில் கலப்படம் செய்வதை கண்டறிந்து, அதை தடுக்க அதிகாரிகள் கடும் நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் என பொதுமக்கள் கோரிக்கை விடுத்துள்ளனர்.

Lead Contamination in Food – A Grave Concern



Lead is a naturally occurring chemical element that is found in the soil, water and in the atmosphere. People get exposed to lead in the environment in the process of crop and animal farming from the soil, 
production of veterinary medicines, during industrial manufacturing and when food items are handled, packaged or transported.
Fumes or dust that contain lead when inhaled and the contaminated water and foods (including contaminated plants and fish) when consumed can cause increased levels of lead in the body. Lead poisoning could also come from paint, petrol and soldering used in food cans as lead is used in all these.
Since lead is used in many industries, occupational exposure may be one of the major reasons for lead poisoning in adult population but lead contamination from processed and stored foods is equally risky as when the contaminated food gets ingested.
The respiratory and the digestive systems release lead into the blood. Blood runs throughout the body so an increase in lead toxicity affects the entire body including all the major organs. Pregnant women run a high risk when lead gets stored in the bones. Children exposed to lead are at higher risk for lead poisoning affects the nervous systems which can lead to learning and behavior issues of a permanent nature.
It is because of these health hazards of lead toxicity that the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has laid down certain advisories for the Food Business Operators (FBOs) with regard to contaminants that cause public health hazards. If FBOs want that the sales of their products remain high then they need to have a food contamination testsconducted as per the regulations of FSSAI.
* FSSAI has specified the maximum levels of lead which are allowed in the food products and FBOs must ensure that they should comply with the regulations to minimize the chances of toxins in stored and packaged food products.
* The apex body has also stipulated that food products must be tested every six months by arecognized laboratory to ensure that contaminated products are not placed in the market.

Officials seize over 300kg rotten meat

KOCHI: In a joint drive conducted on Sunday, the shadow police, Ernakulam Town North policeand the food safety department seized over 300 kilograms of rotten chicken meat from a stall in Kaloor market. Three employees of the shop have been arrested in connection with the incident.
The accused have been identified as Ravi M (45) of Thammanam, Shekhar T (24) of Sivakasi and Ibrahim Moosa (25) of Thenkasi in Tamil Nadu. Police have also launched a search to arrest Khalid of Karukapilly, who is the owner of Bismillah Chicken and Fish Centre.
According to the shadow police, the raid was conducted following a tip-off received by city police commissioner K G James. They said the chicken remains were allegedly collected from prominent restaurants and hotels in the city and sold at Rs30 to Rs 60 per kg. Police have started investigation to find out whether the rotten chicken meat was sold by mixing it with fresh chicken meat. Investigation will also check whether rotten meat is being supplied to restaurants and roadside eateries.
Ernakulam Town North police have registered a case after the food safety department certified that the chicken was rotten. The accused will be produced in court on Monday.

300 kg of stale meat seized in Kochi

Police find meat stored in several crates packed with ice
Crates of stale meat seized by the police from Kaloor slaughterhouse in Kochi on Sunday.
About 300 kg of stale chicken and other meat was seized from the Kaloor slaughterhouse onSunday morning in a joint operation by the city police, Health, and Food Safety departments.
Police found the meat, suspected to be more than a week old, stored in several crates packed with ice at a chicken and meat stall. Ravi, 45, of Thammanam, who operated the stall, and two employees Shekhar, 24, of Sivakasi in Tamil Nadu, and Moosa, 25, of Thenkashi in Tamil Nadu, were arrested. Police are on the lookoutfor the stall owner, Khalid of Karukappally.
The stale meat was allegedly procured from various hotels in the city. “Big hotels do not use chicken pieces with plenty of bones. The stall operators procure the meat thrown out by them and sell it here,” said a 
police officer . While chicken outside costs around Rs.120 per kg, the accused allegedly sold it for between Rs.30 to Rs.60 to individuals and small hotel and food stall owners, police said.
Police also suspect that the accused may have mixed the stale meat with fresh chicken and sold them to customers. Health officials said stinking meat could cause various health problems to consumers. The Food Safety department submitted a report on the matter and the North police have registered a case against the accused. The seized meat will be tested by Food Safety officials.
In a similar operation, the Kochi Corporation’s health squad had seized 1,000 kg of rotten ‘tsunami’ meat from a vendor at Edakochi in September last year. The meat was allegedly being supplied to hotels across the city and outside.
The police suspect that the accused may have mixed the stale meat with fresh chicken and sold them to customers.

DAILY THANTHI NEWS


Rotten fruits used for making juice seized

T. Anuradha, District Designated Health Officer, checkingfruits in shops on Old Bus Stand premises in Salem. 
In a shocking revelation, fresh juices stored instainless containers at various shops on Old Bus Stand premises and sold to customers were found to be made from rotten fruits.
A team led by T. Anuradha, District Designated Health Officer, Tamil Nadu Food Safety andDrug Administration Department, raided a total of 30 shops selling juices, water bottles, snacks and other items. Officials seized rotten bananas, pineapple, and apples with fungus formation used in preparing juices.
Also, bakery powders, ajinomoto, preservatives, unprocessed water, and harmful colouring agents were found to be used in preparing the juices.
Officials also found drinking water cans and water packets without date of manufacturing and warned the shopkeepers against selling such cans.
Also, the banned gutka, and products with expired date were seized.
Snacks and oily food items were found to be kept in open and the shopkeepers were asked to cover the items. She asked the shopkeepers not to indulge in unfair trade practices and warned them that action would be taken under the Food Safety and Standards Act for violations.
Awareness drive
She told The Hindu that many awareness programmes were conducted for the traders and cases would be registered if they continue to violate rules. She called on the public to be cautious before buying these food items as their consumption would pose a major health hazard. “Fresh juices should not be stored nor preservatives added. Public should avoid such products,” she added.

Ice cream Vs. Frozen dessert - The chilling truth

\
I hate being misled.
As a consumer, whether I am buying a shirt that claims to be linen, or whether it's a face cream, I like to know whether I am getting my money's worth. And it's no different when it comes to food. So how do you think I felt when I got a carton of ice cream and in a small, inconspicuous corner, I see the label - frozen dessert. And it only got worse from there.
Today, in India, frozen dessert has taken over as much as 40% of the ice cream segment. Is that such a bad thing?
Before going into great detail, the big difference between ice cream and frozen dessert is this. Frozen desserts are made with vegetable oil. Also, this is usually the vegetable oil that we want to avoid in our diet like coconut oil or palm oil. Ice-cream on the other hand, is mainly made from milk and dairy fat.
To do a fair comparison, I randomly picked up a box from each - a frozen dessert and an ice cream carton. Here is what I saw.
The Lable Comparison
Ice Cream
Claim: Labels it as Ice Cream on the top of the carton.
Ingredients: Water, milk, solids, sugar, permitted stabilizing and emulsifying agents (412, 410, 407, 471, 466). Contains added vanilla flavors (artificial flavoring substances).
Frozen Dessert
Claim: The larger font says - Creamy Delights: Strawberry. In a corner on the side of the box, it says - Frozen Dessert.
Ingredient List: Water, sugar, milk solids, edible vegetable oil, liquid glucose, vegetable protein, emulsifier - 471, stabilizers - 410, 412, 407 Acidity regulator - 330. Contains permitted synthetic food colors and added flavors. Nature identical and artificial milk and strawberry flavoring substances.
Analysis
For starters, the labeling is unclear. When you see the picture on the carton, you would think it is any ordinary ice cream. Only when you turn it around to look for a title, you see a much smaller font, almost apologetic to be there, and it says - Frozen Dessert.
According to the Food Safety and Standards Authority of India, the definition of an ice cream, kulfi or softy ice cream means that the product is obtained by freezing a pasteurized mix, prepared from milk and /or other products derived from milk with or without the addition of nutritive sweetening agents, fruit and fruit products, eggs, etc.
Frozen dessert means the product obtained by freezing a pasteurized mix prepared with milk fat and/or edible vegetable oils and fat having a melting point of not more than 37.0 degree C in combination and milk protein alone or in combination/or vegetable protein products singly or in combination with the addition of nutritive sweetening agents.
So in theory, both brands are correct and are not trying to say they are something they are not.
There are many companies that are making both frozen desserts as well as ice cream. To get a get a better understanding of the product, I asked Mr Sapan Sharma, the General Manager of Hindustan Unilever Limited (HUL) on what he thought about the labeling, he was sure that they were following the guidelines and legal requirements laid down by FSSAI, when it came to size of font and placement of their label.
Fair enough, but one could argue that it's time that the FSSAI ensured that desserts do not camouflage themselves as ice cream, and the consumer is not left confused.
The Calorie Woes
Ice Cream
For every 100 gm of serving
Energy - 217 KCal
Protein - 3.5 gm
Carbs - 21.5
Fat - 13
Calcium - 176 mg
Frozen Dessert
Energy - 200 KCal
Fat - 10.5
Carbs - 23
Protein - 4
Saturated fat - 5.8
Trans-fat - traces
Analysis
You see that the number of calories are almost the same in both cases. But that's never the whole story. The frozen dessert label says traces of trans fats and saturated fat of 5.8. So both harmful dietary fats are found in frozen desserts. Saturated fats as well as trans fats are what we want to avoid in our diet. They are simply the bad fats. They add to weight, can cause heart problems and raise our cholesterol levels. According to the Harvard Medical School Heath Guide, trans fats are worse than saturated fats, and there is no safe level of trans fats. So nutritionally the frozen dessert falters.
According to Mr. Sapan Sharma, "Ice cream and frozen dessert give similar eating experience."
But I am more interested in the nutrition aspect, so I cross question him on the nutritional value of vegetable oil.
His reply is, "Vegetable fat is more advantageous than dairy fat. Vegetable fats are not a direct cholesterol source. Palm oil or derivatives like mid fractions are healthier. Also, vegetable fat is amenable to making ice cream. Palm oil is very versatile, and helps give frozen dessert its smooth and creamy texture at -15 degrees."
According to India's leading nutritionist, Dr Shikha Sharma, "It has been proven by several research studies that palm oil is unhealthy due to its cholesterol increasing effect. It has been also seen that high consumption of palm oil can cause heart diseases."
"Do you use partially hydrogenated vegetable oils in your frozen dessert?" I ask Mr. Sharma.
Unilever's reply is that that they don't.
The Price Factor
Lastly, there is the price factor. The consumer has no benefit as this frozen dessert is not cheaper than ice cream. This is despite the fact that dairy fat costs rupees 300 per kg while vegetable fat is rupees 50-60 a kilo.
According to industry experts, the ingredients only make up 8 to 12% of the cost of the product. A lot is spent on other factors like R&D, designing product, the technology component, etc. So the price will not be altered due to the ingredients.
This issue has become a controversy amongst the players involved. The government has come up with a gazette notification amending the Prevention of Food Adulteration Act to allow the labeling of frozen desserts as "vegetable fat based ice cream" or "non-dairy ice cream". This has sparked off a fresh set of claims and counterclaims.

Food safety surveillance committees to be set up soon

Food safety surveillance committees will soon be set up with the Chief Secretary as chairman at the State-level and the District Collector at the district-level, Health Minister V. S. Sivakumar has said.
A comprehensive action plan would be implemented in the State to make available fruits that had not been contaminated by chemicals, used for artificial ripening.
Mr. Sivakumar said this after holding a meeting of representatives of wholesale fruit dealers and food safety officials here on Friday. The meeting was called following widespread complaints that most fruits available in the State’s markets were being ripened using chemicals. A food safety whistleblower system will be introduced.

Food safety norms paralyzed, imports go unchecked: Centre tells SC

NEW DELHI: The Centre on Friday pressed the panic button and rushed to the Supreme Court to challenge a Bombay High Court order which it said has paralyzed the mechanism to enforce food safety norms on imported food items.
Mentioning the appeal filed by Food Safety and Standards Authority against the HC's May 8 order staying a May 11, 2013 notification, additional solicitor general Paras Kuhad told a bench of Justices B S Chauhan and A K Sikri that it had laid down the procedure for grant of 'product approval' for the imported food products for which standards were not in place in India.
Section 22 of Food Safety and Standards Act, 2006, enacts an absolute prohibition against the manufacture, sale or import of novel food, genetically modified articles of food, irradiated foods, nutraceuticals, health supplements, proprietary foods etc except as provided under the law.
The FSSA used to grant 'product approval' on a case-to-case basis for food items falling under Section 22, which included products which were not naturally occurring foods but foods produced in a novel method. The bench agreed to hear the petition next week.
Challenging the May 8 order of the HC extending stay on the notification till June 30, the FSSA said, "As a result of the order, the continuance of regulatory exercise for assessing the safety (of imported food items) with reference to varied parameters set out under Section 16 to 26 of the Act and related Rules and Regulations stands paralyzed."
"As a result of the order, neither the food manufacturers not the food importers are obligated to make the necessary disclosures about the ingredients, status of regulatory approvals for such foods under international regulatory regimes, existing scientific literature as regards safety etc and thus the holding of regulatory assessment to determine the true characters of these foods remain paralyzed," it said.
The omnibus nature of the HC order was such that it prevented the FSSA from granting product approval to those imported food items which met the safety standards, it said.
"The interim order has also had the effect of virtually paralyzing almost entirely the discharge of regulatory functions by the Food Authority in relation to all the food products that are specified under Section 22 of the Act," it said.
A division bench of the Bombay HC had given a split verdict on a petition by Vital Butraceutical Pvt Ltd and Indian drug Manufacturers' Association, which had challenged the May 11, 2013, notification. However, the third Judge, to whom the petitions were referred to after the split verdict, had given the interim order on May 8.

Food Safety Week to be Observed from Monday

THIRUVANANTHAPURAM: Food Safety Week will be observed from May 26 as part of implementing an action plan to make available unadulterated fruits in the state, Health Minister V S Sivakumar said. He was speaking at the meeting of whole-sale dealers of fruits, representatives of the Fruit Merchant Association and food safety officers convened here on Friday in the wake of several complaints regarding the presence of toxic contents in fruits, including mangoes, sold in the state.
Food safety observation committees will be set up with the Chief Secretary and District Collectors as the chairpersons at the state-level and district-level respectively. Association representatives ensured their full support for the government measures to prevent sales of fruits that could adversely affect health.
A major share of mangoes arriving in the state come from Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Karnataka, where the mango season is yet to begin.
To prevent adulterated mangoes from arriving in the state, government-level talks will be held with the secretaries of those states and then with their food safety officers and other officials.
If required, representatives of the Fruit Merchant Association will also be included.Moreover, inspection by the Food Safety Department in check-posts would be intensified. The first phase of ‘Safe Food Zone’ in the state will be implemented in Thiruvananthapuram Medical College Hospital, Neyyattinkara General Hospital and Chirayinkeezhu Taluk Hospital. A food safety whistle blower system will be implemented through which those who inform on toxic food materials over toll free number 18004251125 of the Food Safety Dept will be rewarded. They can also inform the department through new media.
Form this year onwards, ‘Safe Food for Health’ as part of the School Health Project will be implemented and Rs 77 lakh has been allotted for this. Online facility will be arranged soon for food licence registration.

Raids conducted on drug stores

Checking squads of drugs and food control organization conducted simultaneous raids on establishments dealing with food and drug articles across the various parts of Jammu province. The squad was headed by assistant controller drugs and designated officers.
As many as 774 drug sale establishments were checked and 278 numbers of samples of various categories of drugs were lifted for checking their quality. The 42 drug outlets were closed down for selling drugs in contravention to the legal provisions. Action against 48 establishments is under process and will be initiated by invoking administrative/legal provisions.
The 138 number of food establishments were checked and improvement notices served under the provisions of Food Safety and Standards Act 2006 rules and regulations 2011. Stress was laid to upgrade the infrastructure in road side dabhas with an objective to improve hygienic conditions.
The 25 food samples were lifted for checking their quality.
The trade fraternity dealing the drugs was sensitized to the relevance of storage conditions especially when it comes to stocking/sale of vaccines and sera. The trade in journal was instructed to sell schedule H and H1 drugs strictly as per the mandate of law.
The deputy controller drug and food control organization Jammu has informed that such drives will take place at regular intervals for improvement of services in health sector.

FDA seizes gutkha worth 4.70 lakh from Bhiwandi

THANE: Sleuths of Food and Drugs Administration, Konkan Bhavan, Thane, raided a Bhiwandi-based godown and seized gutkha worth Rs 4.70 lakh on Friday.
The Narpoli police were successful in arresting one accused. However, another is still on the run. The seized items are in FDA possession at its Thane office premises.
The FDA team, led by assistant commissioner of FDA (food) Mahesh Chaudhary and food safety officer Santosh Sirosiya, cracked the whip on banned gutkha products stored at a godown in Poorna village of Bhiwandi, on Friday morning.
A first information report (FIR) was registered at Narpoli police station, based on which shopowner Lalit Sadashiv Chaudhary (35) has been arrested under section 328 of the Indian Penal Code as well as FDA rules for causing health hazards.
Various brands of gutkha have been confiscated in as many as 100 bags.

Centre asks DGPs to include COTPA violation cases at MCR

PATNA: With an aim to improving the implementation of COTPA (Cigarettes and Other Tobacco Products Act), Union home secretary Anil Goswami has written to DGPs of all states, including Bihar, asking them to include the Act violation in the monthly crime review (MCR) meetings.
The DGPs have been asked to direct SHOs to include the Act violation figures in their respective district crime review meetings and send the reports to the Union ministries of health and home thrice in a year.
This is the first time when a home secretary has written letter to DGPs for proper implementation of COTPA. Earlier in 2011, 2012 and 2013, Union health additional secretary had written letter to chief secretaries and DGPs of all states. But the Act was not implemented properly, particularly in Bihar, forcing activists to request Union home secretary to direct DGPs to include its violation strictly in MCR.
Bihar, which has the highest consumption of tobacco across the country, does not have a very healthy record in terms of COTPA implementation.
According to statistics, out of the total 44 police districts, including four railway police districts in Bihar, only 13-15 districts are including COTPA violations in their MCR. Except Madhubani (average 100 challans) and Saupal (average 30 challans), others are reporting less than 20 challans on a monthly basis, T P Sinha of Cancer Awareness Society said.
On an average, Bihar does not report more than 400 violations per month, whereas states like Karnataka and Kerala report over 8,000 and 7,000 cases of violations on monthly basis.
Despite appointing an ADM as nodal officer for tobacco control, there are at least nine districts in the state which show only zero to five persons fined under various sections of the Act in the MCR. The nine districts are Patna, Arwal, Bagaha (police district), Darbhanga, Gopalganj, Jehanabad, Naugachhia (police district), Purnia and Rohtas.
Govt renews ban on gutka
The state government, for the third consecutive year, has renewed the ban on gutka and pan masala containing tobacco. It was banned in 2012 by the food safety commissioner as per a regulation of Food Safety and Standards Act for a year after which it is being renewed every year. However, SEEDS executive director Deepak Mishra demanded that on the lines of four states, including Maharashtra and Mizoram, the state government should also bring in cabinet notification and ban all forms of smokeless tobacco. The food safety wing of the health department even sent a note to this effect to higher authorities, but no concrete step was taken yet.

DINAMALAR NEWS


GUTKHA & PANMASALA PROHIBITION NOTIFICATION


சேலத்தில் மாம்பழக் கிடங்குகளில் அதிகாரிகள் திடீர் ஆய்வு

சேலம்
சேலத்தில் மாம்பழ விற்பனைக் கிடங்குகளில் உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரிகள் வியாழக்கிழமை திடீர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர்.
மாம்பழங்களை பழுக்க வைக்க ரசாயன பொருள்களைப் பயன்படுத்தினால் கடுமையான நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்று அவர்கள் எச்சரித்தனர்.
சேலம், நாமக்கல், தருமபுரி, கிருஷ்ணகிரி ஆகிய மாவட்டங்களில் மாம்பழங்கள் விளைந்தாலும், சேலம் மட்டுமே மாம்பழங்களுக்கான மொத்த, சில்லறை விற்பனை மையமாகவும், ஏற்றுமதி மையமாகவும் இருந்து வருகிறது.
இதனால், சேலத்தில் ஏராளமான மாம்பழ வியாபாரிகள் கிடங்குகள் வைத்து மாம்பழங்களை வாங்கி பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்து வருகின்றனர். இந்தக் கிடங்குகளில் மாம்பழங்களை விரைவாகப் பழுக்க வைப்பதற்காக கிராபைட் கல்கள் போன்ற ரசாயனங்கள் தொடர்ந்து பயன்படுத்தப்படுகின்றன.
இதனால், அந்த மாம்பழங்களை சாப்பிடுவோருக்கு வயிறு உபாதை உள்ளிட்ட உடல் நலக் கோளாறுகள் ஏற்படுகின்றன.
எனவே, ஒவ்வொரு மாம்பழ சீசனிலும் ரசாயனங்களைத் தவிர்க்கும்படி உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரிகள் திடீர் சோதனைகள் நடத்தி விழிப்புணர்வை ஏற்படுத்தி வருகின்றனர்.
இந்த நிலையில், நிகழாண்டில் மாம்பழங்களை ரசாயனம் வைத்து பழுக்க வைக்கின்றனரா? என்பது குறித்து கண்டறிய ஆய்வு நடத்தும்படி உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை ஆணையர் உத்தரவிட்டார்.
இதையடுத்து சேலம் மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்பு அதிகாரி மருத்துவர் தி.அனுராதா மற்றும் அலுவலர்கள் சேலம் பழைய பேருந்து நிலையம், சின்னக் கடை வீதி, பெரிய கடை வீதி போன்ற இடங்களில் மாம்பழக் கிடங்குகள், விற்பனை நிலையங்களில் வியாழக்கிழமை திடீர் சோதனை நடத்தினார்.
அப்போது மாம்பழங்களை பழுக்க வைக்கும் முறை குறித்து ஒவ்வொரு கிடங்கிலும் ஆய்வு நடத்தப்பட்டது. பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்களை அதிகாரிகள் சோதனையிட்டனர். இதில் கிடங்குகளில் உள்ள மாம்பழங்களை பழுக்க வைக்க திரவ எத்திலின் பயன்படுத்தப்பட்டது கண்டறியப்பட்டது. பெரும்பாலான விற்பனையாளர்கள் கிராபைட் கல்களைப் பயன்படுத்துவதில்லை என்று தெரிவித்தனர்.
திரவ எத்திலின் ரசாயனப் பொருள் என்றபோதும், அதன்மூலம் மாம்பழங்களை பழுக்க வைப்பதால் எந்தவிதப் பாதிப்பும் ஏற்படாது. வேளாண் துறையே இந்த ரசாயனத்தைப் பயன்படுத்திக் கொள்ள அனுமதி வழங்கியுள்ளதாக மருத்துவர் அனுராதா தெரிவித்தார். மேலும், சேலம் மாவட்டத்தில் கிராபைட் கல்கள் மூலம் மாம்பழங்களைப் பழுக்க வைப்பது 95 சதவீதம் கட்டுப்படுத்தப்பட்டுள்ளது.
அதை 100 சதவீதமாக உயர்த்த நடவடிக்கை மேற்கொள்ளப்படுகிறது. மாம்பழ விற்பனையாளர்கள் யாரேனும் தடை செய்யப்பட்ட கிராபைட் கல்கள் போன்ற ரசாயனங்களைப் பயன்படுத்தி மாம்பழங்களை பழுக்க வைப்பது கண்டுபிடிக்கப்பட்டால் அந்த பழங்கள் பறிமுதல் செய்யப்படுவதுடன், விற்பனையாளர்களுக்கு அபராதம் போன்ற நடவடிக்கைகள் மேற்கொள்ளப்படும்.
மேலும், பொதுமக்கள் மாம்பழங்களை வாங்கும் போது, மனம், எடை ஆகியவற்றைப் பார்த்து வாங்குவதுடன், அது ரசாயனம் மூலம் பழுக்க வைக்கப்பட்டதா, இயற்கையாக பழுக்க வைக்கப்பட்டதா என்பதையும் பார்த்து வாங்க வேண்டும் என்றார் மருத்துவர் அனுராதா.

மாம்பழ குடோன்களில் அதிகாரிகள் சோதனை
சேலம்: சேலத்தில் உள்ள மாம்பழ குடோன்களில், உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள், நேற்று திடீர் சோதனை நடத்தினர். சேலம், சின்னக்கடை வீதியில், மாம்பழ குடோன்கள் இருக்கின்றன. இங்குள்ள குடோன்களில், உடலுக்கு பாதிப்பு ஏற்படுத்தும், கார்பைட் கல் மூலம், மாம்பழங்களை பழுக்க வைத்துள்ளனரா என, உணவு பாதுகாப்பு மாவட்ட நியமன அலுவலர் அனுராதா மற்றும் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள், நேற்று சோதனை நடத்தினர். சேலம் சின்னக்கடை வீதி, ராஜகணபதி கோவில், அரசமர பிள்ளையார் கோவில் பகுதியில், ஆறு குடோன்கள் மற்றும், 40க்கும் மேற்பட்ட கடைகளில், சோதனை நடத்தினர். மாம்பழம், வாழைப்பழம், சப்போட்டா, ஆப்பிள் விற்பனையாகும் கடைகளிலும், சோதனை நடந்தது. சோதனையில், எதுவும் சிக்கவில்லை. சந்தேகப்பட்ட ஒரு கடையில் மட்டும், ஆப்பிள் பழங்களை எடுத்து வந்து, அதிகாரிகள் ஆய்வு மேற்கொண்டுள்ளனர். உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதா கூறியதாவது: கார்பைட் கல் வைத்து பழுக்க வைப்பதற்கு பதில், ஒரு லிட்டர் தண்ணீருக்கு, பத்து மில்லி எத்திலின் டானிக் கலந்து, பழங்களின் மீது ஸ்பிரே செய்கின்றனர். எத்திலின் தெளிக்கப்பட்ட பழங்கள், எந்த ஒரு கேடும் விளைவிப்பதில்லை. அப்பழங்கள், ஓரிரு நாளில் பழுத்து, விற்பனைக்கு கொண்டு செல்கின்றனர். அதனால், பொதுமக்கள், பயப்படாமல், மாம்பழங்களை வாங்கி சாப்பிடலாம். சேலம் மாவட்டத்தில், 95 சதவீதம், கார்பைட் கல் வைத்து பழுக்க வைப்பதில்லை. இதனால், பயப்பட தேவையில்லை. இவ்வாறு கூறினார். உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் அசோக்குமார், ஜெகநாதன், புஷ்பராஜ் ஆகியோர் உடனிருந்தனர்.

சேலத்தில் மாம்பழ குடோன்களில் அதிகாரிகள் திடீர் சோதனை


சேலம், மே.23-

சேலத்தில் மாம்பழ குடோன்களில் அதிகாரிகள் நேற்று திடீர் சோதனை நடத்தினர்.
மாம்பழ குடோன்களில் சோதனை
சேலத்தில் உள்ள குடோன்களில் மாம்பழம் கார்பைட் கல் மூலம் பழுக்க வைத்து விற்பனை செய்யப்படுவதாக மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகளுக்கு தகவல் வந்தது. இதையடுத்து உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையில் அதிகாரிகள் நேற்று சேலம் கடைவீதி பகுதிக்கு சென்றனர். பின்னர் அவர்கள் அந்த பகுதிகளில் இருந்த 30-க்கும் மேற்பட்ட மாம்பழ குடோன்களில் திடீர் சோதனை மேற்கொண்டனர்.
அப்போது, மாம்பழம் பழுக்க வைப்பதற்காக கார்பைட் கல் ஏதேனும் பயன்படுத்தப்படுகிறதா? என்பது குறித்து அதிகாரிகள் சோதனை நடத்தினர். அப்போது குடோன்களில் இதை பயன்படுத்தவில்லை என்பதும் இதற்கு பதிலாக அனுமதி பெற்ற எத்திலின் என்ற திரவத்தை பயன்படுத்துவதும் தெரியவந்தது. இதையடுத்து அதிகாரிகள் குடோன் உரிமையாளர்களிடம் திரவத்தை பயன்படுத்தும் அளவு குறித்து அறிவுரை வழங்கினர்.
குறிப்பிட்ட அளவு
இதுகுறித்து மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா நிருபர்களிடம் கூறியதாவது:-
கடந்த ஆண்டு சோதனையின் போது, சில குடோன்களில் கார்பைட் கல் மூலம் மாம்பழம் பழுக்க வைத்தது கண்டுபிடித்து அழிக்கப்பட்டது. மேலும் குடோன் உரிமையாளருக்கு எச்சரிக்கை விடுக்கப்பட்டது. இந்த நிலையில் தற்போது மாம்பழம் சீசன் என்பதால் உணவு பாதுகாப்பு ஆணையாளர் உத்தரவுப்படி மாம்பழ குடோன்களில் சோ தனை நடத்தி வருகிறோம்.
இதில் யாரும் கார்பைட் கல் வைத்து மாம்பழம் பழுக்க வைக்கவில்லை. அதற்கு பதிலாக அனுமதிக்கப்பட்ட திரவத்தை பயன்படுத்தி வருகின்றனர். இதனால் உடலுக்கு கெடுதல் இல்லை. திரவத்தை பயன்படுத்தும் அளவு குறித்து குடோன் உரிமையாளரிடம் அறிவுரை வழங்கி உள்ளோம். எனவே பொதுமக்கள் பயமின்றி மாம்பழம் வாங்கி சாப்பிடலாம்.

போதை பொருட்கள் விற்பனை வாழப்பாடியில் அதிரடி ஆய்வு

வாழப்பாடி: வாழப்பாடி பகுதியில், போதை பொருட்களை விற்பனை செய்தது தொடர்பாக, 26 பேர் மீது, போலீஸார் வழக்குபதிவு செய்தனர். வாழப்பாடி, காரிப்பட்டி, ஏத்தாப்பூர், கருமந்துறை மற்றும் கரியகோவில் பகுதியில் உள்ள கடைகளில், தடை செய்யப்பட்ட போதை பொருட்களான, பான்பராக், குட்கா, ஹான்ஸ் ஆகியவை விற்பனை செய்வதாக வந்த தகவலையடுத்து, போலீஸார் அதிரடி ஆய்வில் ஈடுபட்டனர். வாழப்பாடியில், போதை பொருட்களை விற்பனை செய்த இளையராஜா, 31, மேட்டுடையார் பாளையம் திருமுருகன், 32, பேளூர் பிரிவுரோடு சரவணன், 32, குமார், 30, ராமச்சந்திரன், 47, பெரியசாமி, 70, சரவணன், 36, எழில்நகர் சவுந்திரராஜன், 50, கிருஷ்ணராஜ், 33, முத்துகவுண்டர், 64, சரவணன், 29, ஆகிய ஒன்பது பேர் மீது, வாழப்பாடி போலீஸார் வழக்குபதிவு செய்தனர். காரிப்பட்டி பகுதியில், போதை பொருட்களை விற்பனை செய்ததாக, சுந்தர்சிங், 50, வேதம்மாள், 48, மல்லிகா, 47, ராஜம்மாள், 68, தங்கவேல், 63, ஆகிய ஐந்து பேர் மீதும், ஏத்தாப்பூர் பகுதியில் சீனிவாசன், 33, தியாகராஜன், 30, ஜெயராமன், 58, பழனிமுத்து, 40, சசிகுமார், 26, ஆகிய ஐந்து பேர் மீது வழக்கு பதிவு செய்யப்பட்டது. கருமந்துறை பகுதியில், தீர்த்தன், 40, ஜெயபிரபு, 54, ரத்தினம், 27, பாஸ்கரன், 24. சின்னையன், 40, ஆகிய ஐந்து பேர் மீது வழக்கு பதிவு செய்யப்பட்டது.

மாவட்டம் முழுவதும் அதிரடி புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை 178 கடைகள் மீது வழக்கு பதிவு 
சேலம், மே 23:
சேலம் மாவட்டத்தில் தடையை மீறி புகை யிலை பொருட்களை விற்ற 175 கடைகள் மீது போலீசார் வழக்குப்பதிவு செய்துள்ளனர்.
தமிழகத்தில் புகையிலை, குட்கா உள்ளிட்ட பொருட் கள் விற்பனைக்கு அரசு தடை விதித்துள்ளது. இந்நிலையில் சேலம் மாவட்டத்தில் பள்ளி, கல்லூரிகளின் அருகில் உள்ள கடைகளில் தடையை மீறி புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்படுவதாக தொடர்ந்து புகார்கள் வந்தன. ஆனால் இதனை போலீசார் கண்டுகொள்ளாமல் இருந்து வந்தனர்.
இந்நிலையில் கடைகளில் ஆய்வு செய்ய போலீசாருக்கு எஸ்பி சக்திவேல் அதிரடியாக உத்தரவிட்டார். அவரது உத்தரவின் பேரில் சேலம் மாவட்டத்தில் பள்ளி, கல்லூரிகளின் அருகில் உள்ள கடைகளில் போலீசார் ஒரே நேரத்தில் நேற்று அதிரடியாக சோதனை நடத்தினர்.
சோதனையின் போது தடையை மீறி புகை யிலை பொருட்களை விற் பனை செய்தது கண்டுபிடிக்கப்பட்டு 175 கடைகள் மீது வழக்குப்பதிவு செய்யப்பட்டன.
சேலத்தில் 31 கடைகளிலும், சங்ககிரியில் 24 கடைகளிலும், ஆத்தூரில் 34 கடைகளிலும், மேட்டூரில் 29 கடைகளிலும், வாழப்பாடியில் 22 கடைகளிலும், ஓமலூரில் 32 கடைகளிலும் புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை செய்தது கண்டறியப்பட்டது. இந்த கடை உரிமையாளர்கள் மீது வழக்குப்பதிவு செய்யப் பட்டது. தொடர்ந்து போலீசார் கடை களில் சோதனையில் ஈடுபட்டு வருகின்றனர்.


ஆத்தூரில் குட்கா, போதை பொருட்கள் விற்ற 10 பேர் மீது வழக்கு
ஆத்தூர், மே 23:
ஆத்தூரில் தடைசெய்த புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டது. இது தொடர்பாக 10பேர் மீது வழக்கு பதிவு செய்யப்பட்டது.
சேலம் மாவட்டம் ஆத்தூர் பஸ் ஸ்டாண்ட், கடை வீதி, ராணிப்பேட்டை, முள்ளுவாடி உள்ளிட்ட பகுதிகளில் உள்ள பீடாக்கடைகளில் தமிழக அரசால் தடை செய்யப்பட்டுள்ள பான் பராக், சாந்தி உள்ளிட்ட குட்கா பாக்குகள் அதிக அளவில் விற்பனை செய்யப்படுவதாக ஆத்துர் போலீசாருக்கு தகவல் கிடைத்தது.
இதனையடுத்து நேற்று ஆத்தூர் எஸ்ஐ பழனியம்மாள் தலைமையிலான போலீசார் ஆத்தூர் நகரில் உள்ள பீடாக்கடைகளில் அதிரடி சோதனை மேற்கொண்டனர். அப்போது தடை செய்யப்பட்ட குட்கா பாக்குகள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டு அழிக்கப்பட்டன. இது தொடர்பாக 10 கடைகாரர்கள் மீது வழக்கு பதிவு செய்யப்பட்டுள்ளது.

பான்பராக், குட்கா விற்ற 7 பேர் மீது வழக்குபதிவு
பனமரத்துப்பட்டி: பனமரத்துப்பட்டி மற்றும் மல்லூரில், தடை செய்யப்பட்ட போதை பொருட்களை விற்பனை செய்த ஏழு பேர் மீது போலீஸார் வழக்குப்பதிவு செய்தனர். தமிழகத்தில், பான்பராக், குட்கா, ஹான்ஸ் போன்ற போதை தரும் பொருட்கள், புகையிலை பொருட்களை விற்பனை செய்ய தடை விதிக்கப்பட்டுள்ளது. ஆனால், மளிகைக் கடைகள், பீடா கடைகள், டீக்கடைகளில், இவைகள் விற்பனை செய்யப்பட்டு வருகின்றன. பனமரத்துப்பட்டி பஸ் ஸ்டாண்ட், திருவள்ளுவர் சாலை, இச்சமரம், காந்தி நகர் உள்பட பல்வேறு பகுதிகளில் உள்ள மளிகைக் கடைகள், பீடா கடைகள், டீக்கடைகளில், பனமரத்துப்பட்டி போலீஸார், அதிரடி சோதனை நடத்தினர். அப்போது, விற்பனை செய்ய, பதுக்கி வைத்திருந்த பான்பராக், குட்கா போன்ற போதை பொருட்களை, போலீஸார் பறிமுதல் செய்தனர்.
* மல்லூர் பஸ் ஸ்டாண்ட், வீரபாண்டி ரோடு, மேட்டூர் ரோடு, மாரியம்மன் கோவில் தெரு ஆகிய இடங்களில் உள்ள மளிகைக் கடைகள், டீக்கடைகள், பீடா ஸ்டால்களில், போலீஸார் நடத்திய அதிரடி சோதனையில், போதை பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. இது தொடர்பாக, ஏழு பேர் மீது, போலீஸார் வழக்குப்பதிவு செய்துள்ளனர்.