Jan 21, 2015

"உணவுப் பொருள்களில் கலப்படம் செய்தால் சிறை'


உணவுப் பொருள்களில் கலப்படம் செய்வோருக்கு சிறை தண்டனை பெற்றுத்தர நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்று மாவட்ட ஆட்சியர் வா.சம்பத் தெரிவித்தார்.
உணவுப் பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து நிர்வாகத்துறை தொடர்பான ஆய்வுக் கூட்டம் மாவட்ட ஆட்சியர் அலுவலகத்தில் செவ்வாய்க்கிழமை நடைபெற்றது. இக் கூட்டத்தில் மாவட்ட ஆட்சியர் வா.சம்பத் தலைமை தாங்கி பேசியது:
உணவு பாதுகாப்புத் துறையின் ஒன்றிய அலுவலர்கள் அனைவரும், மதிய உணவு மற்றும் அங்காடி திட்டத்தில் வழங்கும் உணவுகள் குறித்து தொடர்பாக ஆய்வு மேற்கொண்டு அறிக்கை வழங்க வேண்டும். அனைத்து கடைகள் மற்றும் உணவு நிறுவனங்களில் தொடர்ந்து சோதனை செய்து, தரமற்ற பொருட்களை விற்பவர்கள் மீது நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும். தரம் குறைவான மற்றும் பாதுகாப்பில்லாத உணவுப் பொருள்களை விற்பனை செய்தது தொடர்பாக இந்த ஆண்டு விழுப்புரம் மாவட்டத்தில் 45 வழக்குகள் தொடரப்பட்டு, ரூ.2.61 லட்சம் அபராதம் விதிக்கப்பட்டுள்ளது.
உணவு பாதுகாப்புத்துறையின் மூலம் மளிகைக் கடைகள், உணவகங்கள், நெடுஞ்சாலை உணவகங்கள், அரசு நிறுவனங்களில் சுகாதாரத்துறையினர் ஆய்வு மேற்கொள்ள வேண்டும். காலாவதியான பொருள்களை பறிமுதல் செய்து அழிக்க வேண்டும். பாதுகாப்பற்ற, கலப்படமான உணவு என்று ஆய்வில் தெரியவந்தால் அபராதம் மற்றும் சிறை தண்டனை பெற்றுதர வழிவகை செய்ய வேண்டும்.
பள்ளி சத்துணவு மையங்களில் பயன்படுத்தும் பாத்திரம் மற்றும் தண்ணீர் சுத்தமாக, சுகாதாரமாக உள்ளதா என தொடர் ஆய்வுகள் மேற்கொள்ள வேண்டும். குறிப்பாக பள்ளிகள், அங்கன்வாடி மையங்களில் சமையலறை,அங்கு வழங்கப்படும் முட்டைகளை உணவுப் பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் சோதனை செய்ய வேண்டும்.
விழுப்புரம் மாவட்டத்தில் உள்ள அனைத்து சாலையோர கடைகளில் வழங்கப்படும் உணவுகளை பரிசோதனை செய்ய வேண்டும். அங்கு வழங்கப்படும் அசைவ உணவையும் ஆய்வு செய்ய வேண்டும் என்றார்.
கூட்டத்தில் மருத்துவத்துறை துணை இயக்குநர் மீரா, திட்ட இயக்குநர் (ஒருங்கிணைந்த குழந்தைகள் வளர்ச்சி திட்டம்) டி.சாமுண்டீஸ்வரி, மதிய உணவு திட்ட அலுவலரின் நேர்முக உதிவயாளர் கே.சரோஜாதேவி, விழுப்புரம், திண்டிவனம், கள்ளக்குறிச்சி நகராட்சி ஆணையர்கள், விழுப்புரம் மாவட்ட தன்னார்வ நுகர்வோர் பாதுகாப்பு குழும தலைவர் நூர்அஹமது, உணவக உரிமையாளர் சங்க தலைவர் சுப்புராமன், உணவு வணிக சங்க பிரதிநிதிகள் மற்றும் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் உள்ளிட்டோர் பங்கேற்றனர்.

கம்பம் பகுதியில் 25 கிலோ பான் மசாலா பொருட்கள் பறிமுதல் உணவு பாதுகாப்பு பிரிவு துறையினர் அதிரடி

கம்பம், ஜன.21:
கம்பம் பகுதியில் 25 கிலோ பான் மசாலா பொருட்கள், புகையிலை ஆகியவற்றை உணவு பாதுகாப்பு பிரிவு துறையினர் அதிரடி சோதனை நடத்தி பறிமுதல் செய்தனர்.
கம்பம் பகுதியிலுள்ள சில கடைகளில் தடை செய்யப்பட்ட போதை மற்றும் நச்சுப்பொருள் கலந்த போதைப்பாக்கு மற்றும் புகையிலை விற்கப்படுகிறது. இதுகுறித்து தேனி மாவட்ட கலெக்டர் வெங்கடாச்சலம் உணவு பாதுகாப்பு பிரிவு துறையினரை நேற்று கம்பம் பகுதியில் சோதனை செய்ய உத்தரவிட்டார்.
இவரது உத்தரவின்பேரில் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் டாக்டர் மீனாட்சிசுந்தரம் தலைமையில் நகராட்சி உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் கம்பம் ஜனகர் ஜோதிநாதன், போடி பாலமுருகன் ஆகியோர் நகராட்சி சுகாதாரப்பிரிவு பணியாளர்களுடன் கம்பம் வாரச்சந்தை, மற்றும் பஜார் பகுதிகளில் சோதனை செய்தனர். இதில் சில கடைகளில் விற்பனைக்காக வைத்திருந்த தடை செய்யப்பட்ட போதை மற்றும் நச்சுப்பொருள் கலந்த போதைப்பாக்கு மற்றும் புகையிலை சுமார் 25 கிலோவை பறிமுதல் செய்தனர்.
பறிமுதல் செய்யப்பட்ட கடைக்காரர்களிடம், மறுபடியும் ஆய்வு செய்ய வரும்போது மீண்டும் இது போன்ற அனுமதி இல்லாத தடைசெய்யப்பட்ட பொருட்கள் விற்பனை செய்வது தெரிய வந்தால் வழக்குப்பதிவு செய்யப்படும் என்று அதிகாரிகள் எச்சரிக்கை செய்தனர். பின்னர் பறிமுதல் செய்யப்பட்ட பொருட்கள் தீவைத்து கொளுத்தினர்.


காலாவதி குளிர்பானங்கள் பறிமுதல்


மன்னார்குடி, ஜன. 21:
மன்னார்குடியில் பெட்டிக்கடைகளில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டது.
மன்னார்குடி நகராட்சி பகுதிகளில் பெட்டிக்கடைகள் மற்றும் குளிர்பான விற்பனை நிலையங்களில் காலவதியான வாட்டர் பாக்கெட்டுகள், குளிர்பானங்கள் விற்பனை செய்யப்படுவதாக புகார் எழுந்தது. அதை கண்டறிந்து பறி முதல் செய்யுமாறு நகராட்சி தலைவர் சுதாஅன்புச்செல்வன் ஆலோ சனை வழங்கினார். அதனை தொடர்ந்து நகரா ட்சி ஆணையர் (பொ) மனோகரன் தலைமையில் சுகாதார ஆய்வாளர்கள் ராஜேந்திரன், சாமிநாதன், விஜயகுமார் மற்றும் நகரா ட்சி ஊழியர்கள் பந்தலடி, மேலராஜவீதி, பேருந்து நிலையம் உள்ளிட்ட பகுதிகளில் உள்ள பெட்டி கடை களில் சோதனையிட்டனர். இதில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள், வாட்டர் பாட்டில்கள், பாக்கெட்டுகள் ஆகியவற்றை பறிமுதல் செய்தனர்.
பறிமுதல் செய்யப்பட்ட பாட்டில்களை நகராட்சித்தலைவர் சுதாஅன்புச்செல்வன், ஒப்பந்ததாரர்கள் பி.ஜி.பாரதி, மோகன் மற்றும் நகராட்சி ஊழியர் கள் முன்னிலையில் நகரா ட்சி வளாகத்தில் வைத்து அழிக்கப்பட்டது. இதன் மதிப்பு சுமார் 10 ஆயிரம்.
காலாவதியான பொருட்களை விற்பனை செய்வது சட்டப்படி குற்றம். எனவே தங்களது வாடிக்கையாளர்களுக்கு தரமான பொருட்களை விற்பனை செய்யவேண்டியது வர்த்தகர்களின் கடமை. நகராட்சி சார்பில் தொடர்ந்து கண்காணிப்புசெய்யப்படும் என ஆணையர் மனோகரன் எச்சரிக்கை விடுத்தார்.

FoodSafetyHelpline Answers Top Questions From Food Safety Forums

Queries from Food Safety Discussion Forums - FoodSafetyHelpline experts replied to the recent queries:
Q. Honorable Supreme Court of India has held in the case of S.Samuel, M.D. Harrisons Malayalam v. Union of India – Appeal ( civil ) No.12746 -12747 of 1996 decided on 06.11.2003 – that TEA is not food. The relevant abstract of this judgement is reproduced hereunder for your ready reference.
As an upshot of the above discussion, also keeping in view the judicial exposition of the terms ‘foodstuffs’ and ‘tea’, we are definitely of the opinion that tea is not foodstuff. Even in a wider sense as dealt with in Virkumar Gulabchand Shah’s case (supra) “foodstuff” will not include tea as tea either in the form of the leaves or in the form of beverage does not go into the preparation of food proper to make it more palatable and digestible. Tea leaves are not eaten. Tea is a beverage produced by steeping tea leaves or buds of the tea plants in boiled water. Such ‘tea’ is consumed hot or cold for its flavour, taste and its quality as a stimulant.
The stimulating effect is cause by the presence of caffeine therein. ‘Tea’ neither nourishes the body nor sustains or promotes its growth. It does not have a nutritional value. It does not help formation of enzymes nor does it enable anabolism. Tea or its beverage does not go into the preparation of any foodstuff. In common parlance, any one who has taken tea would not say that he has taken or eaten food. Thus, ‘tea’ is not ‘food’. It is not understood as ‘food’ or ‘foodstuff’ either in common parlance or by the opinion of Lexicographers.
Food license under FSS Act is required for food product dealers. As per the above judgement of Honorable Supreme Court, TEA is not food. If tea is not food, then why food license is required under FSS Act for tea traders?
A. Tea is very well a food product and has been categorized as Beverage as defined under the Food Safety & Standards Act, 2006. Food Safety Regulations have defined the standards for Tea & Tea Products including testing parameters. Food Business operators dealing with Tea & Tea Products have to obtain a license/registration under the food Safety & Standards Act.
Q. We manufacture products exclusively for export which are exported to other countries. These are both traditional food items like rice cereals etc and proprietary food items.
I seek clarification on:
1. Do I need to take product approval for these export items as well.
2. Whether FSSAI license no. is also required on label of these export items or not.
A. 100% Export oriented food units shall have to acquire a Central License from FSSAI under Food Safety & Standards Act, 2006. Food Product Approval system is applicable for the food items which are manufactured/processed or imported into India for further sale within the national territory regions and for which the standards have not been defined under FSS Act, Rules & Regulations.
The Food Labelling will be as per the requirements of the buyer & his country. So, the information on the label and how it should be displayed will have to be as per the guidelines of the importing country.
Q. What is the rule about shift code in batch code.
1. Can we write G (General shift) for production started from 7AM to 5 PM.
2. Can we write A (Morning shift) for production after 2PM upto 5PM
A. The Batch No. & Code number are used for the identification purposes. How should these be displayed on the label will depend on your own choice.
Q. What is the Penalty in case of conducting food business without a license?
A. The manufacture, store, sale, distribution & import of any article of food without a license would be liable for a fine which may extend to Rs. 5 Lacs and an imprisonment which may extend to Six months.
A food business without a Registration would be liable for a fine which may extend to Rs. 2 Lacs.
Q. Is is essential for a small Coffee Roasting company to have a staff member who has a B.Sc degree? Will an engineering degree do?
A. As per one of the conditions of the license, such staff member shall possess at least a degree in Science with Chemistry/Bio Chemistry/Food and Nutrition/Microbiology or a degree or diploma in Food Technology/Dairy Technology/Dairy Microbiology/Dairy Chemistry/ Dairy Engineering/ Oil Technology or any degree or diploma in any other discipline related to the specific requirements of the business from a recognized university or institute or equivalent.

இளம்பிள்ளை பகுதியில் நேற்று அதிரடி சோதனை - பேக்கரியில் காலாவதி குளிர்பானம் பறிமுதல் இளம்பிள்ளையில் அதிரடி சோதனை

இளம்பிள்ளை, ஜன.21:
இளம்பிள்ளை பகுதியில் நேற்று அதிரடி சோதனையில் ஈடுபட்ட உணவு பாதுகாப்பு குழுவினர், பேக்கரி கடையில் விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்த காலாவதி குளிர்பானங்களை கைப்பற்றி அழித்தனர்.
சேலம் மாவட்டம் இளம்பிள்ளை பகுதியில் நேற்று சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் டாக்டர் அனுராதா தலைமையிலான குழுவினர் அதிரடி சோதனையில் ஈடுபட்டனர்.
இளம்பிள்ளை, பெருமாகவுண்டம்பட்டி, கல்பாரப்பட்டி, இடங்கணசாலை வணிக வளாகம் உள்ளிட்ட பகுதிகளில் செயல்பட்டு வரும் பேக்கரி கடைகள், டீக்கடைகள், மளிகை கடைகள், ஓட்டல் கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் சிரஞ்சீவி, ரவி, இளங்கோ உள்ளிட்டோர் நடத்திய இந்த சோதனையின்போது பேக்கரி கடைகளில் பிரட் மற்றும் பிஸ்கட் ஆகியவற்றை உலரவைக்க தாள்களை பயன்படுத்தக்கூடாது என அறிவுறுத்தப்பட்டது. மேலும், அங்கிருந்த காலாவதியான குளிர்பானங்கள், உணவு பொருட்களை கைப்பற்றி அழித்தனர்.
டீக்கடைகளில் சோதனை நடத்திய அதிகாரிகள், கலப்பட டீத்துள் பயன்படுத்தக்கூடாது என எச்சரிக்கை விடுத்தனர். மேலும், மளிகை கடையில் பொட்டலம் போடுவதற்கு பிளாஸ்டிக் கவர்களை பயன்படுத்தக்கூடாது என உரிமையாளர்களுக்கு எச்சரிக்கை விடுத்தனர். மேலும், சாயமேற்பட்ட உணவு பொருட்களை விற்பனை செய்யக்கூடாது என அறிவுறுத்தினர்.
இதேபோல், அங்குள்ள சேகோ ஆலையிலும் அலுவலர் அனுராதா தலைமையிலான குழுவினர் ஆய்வு பணியில் ஈடுபட்டனர். இந்த அதிரடி சோதனை யால் நேற்று இளம்பிள்ளை பகுதியில் பரபரப்பு ஏற்பட்டது.
இளம்பிள்ளை பகுதியில் நேற்று ஆய்வு பணியில் ஈடுபட்ட மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையிலான குழுவினர் பேக்கரி கடையில் விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்த காலாவதி குளிர் பானங்களை கைப்பற்றி அங்கேயே அழித்தனர்.

DINAMALAR NEWS



Raids reveal poor quality food stuff across city

LUCKNOW: Nearly 90% food samples, including raw material, cooking medium and packed food were prima facie found of sub-standard quality during raids carried out by officials of the food safety departments at various places in the city. On Tuesday, officials have taken 10 samples of various food items into their custody from shops located in different areas of the city and have sent them for testing.
A Chinese restaurant in Hazratganj was raided by officials who took a sample of vegetable oil and found it sub-standard. Prior to this, the restaurant was raided by the officials of the food department in 2014, and sub-standard raw material was seized from there.
Senior superintendent of police (Lucknow) Yashasvi Yadav said, "If edible items are substandard, it's a serious matter as it puts public health to jeopardy and criminal action should follow." He added that action can be taken under relevant sections of IPC and Food & Drug Act, provided FDA officials register a complaint.
Sub-standard are samples of Amul Taza toned milk and Amul full cream milk were collected from Munshipulia. A sample of flour collected from a bakery in Marutipuram was also found sub-standard. Apart from this, milk samples collected from Khazana Chauraha (in Aashiana), Para Chauraha and Mal Bharavan Road were also found sub-standard prima facie.
A sample of aerated cold drink collected from a Transportnagar-based restaurant and khasta namkeen (fried snacks) collected from Hewett Road were of poor quality. In addition to these, a sample of chilly powder from a retail outlet in Vikasnagar was misbranded.
On January 16, Food Safety and Drug Administration has suspended the food licence of two sweet selling shops of the city. As per the FSDA officials, the two shops were asked to stop operating their shops until further orders, following notices being served to them. The step was taken after laboratory reports confirmed presence of detergent powder in a sample collected from one shop and chemical colour from the other sample. Commissioner FSDA Badal Chaterjee told TOI that samples collected from the two shops were found unfit for human consumption, hence food licence has been suspended.

Government working to streamline process for approval of food items


This will not only clear the approval of several pending proposals for food products but will also give the much needed push to the domestic food processing industry.

NEW DELHI: The Union Health Ministry along with the Food Safety and Standard Authority is working to streamline the process for time-bound approval of food products. 
"This will not only clear the approval of several pending proposals for food products but will also give the much needed push to the domestic food processing industry," Union Health Minister J P Nadda today said while stressing that there should not be any compromise with quality and safety of the food products. 
Nadda also emphasised that manufacturing process adheres to standards and procedures under the mandate of the Food Safety and Standard Authority (FSSA) Act 2006 to ensure that the food that is consumed is safe, healthy and wholesome. 
Various issues pertaining to regulation under the FSSAI Act 2006, including the mechanism for 'product approval were discussed at a review meeting, where stakeholders from the food processing industries, Secretary, Department of Food Processing, Chairman & CEO, FSSAI and officials of Union Health Ministry were present, according to a statement issued by the Ministry. 
Nadda today also stressed on the need to have safe and wholesome food, and local manufacturing of food products under the 'Make in India' campaign of Indian government.

Government working for time-bound approval of food products

Union Health Minister J.P. Nadda said the government is working towards streamlining the process for time-bound approval of food products.
The health ministry along with the Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI) is working on this, an official release quoted him as saying Tuesday.
Nadda said: "This will not only clear the approval of several pending proposals for food products but will also give a much needed push to the domestic food processing industry, while not compromising with quality and safety of food products."
Nadda also stressed on the need to have safe and wholesome food, and the local manufacturing of food products under the government's Make in India campaign.
The health ministry recently held a review meeting with all the stakeholders under the mandate of the Food Safety and Standard Authority (FSSA) Act, 2006, to ensure that food that is consumed is safe, healthy and wholesome, and the manufacturing process adheres to standards and procedures.
Present at the meeting were stakeholders from the food processing industries, the secretary of the department of industrial policy and promotions, the secretary of the department of food processing, and the chairman and CEO of FSSAI, besides officials of the health ministry.
Nadda said that in order to ensure the quality and safety of food products, various issues pertaining to regulation under the FSSA Act were discussed at the meeting, including the mechanism for product approval.

DINAMALAR NEWS


EU Lifts Ban on Alphonso but Veggies still a No-no




Anti-tobacco law hardly implemented

Patna: Bihar has the dubious distinction of being one of the highest consumers of tobacco products. But the government doesn't seem to be serious about controlling the menace. According to recent cumulative figures of the State Tobacco Control Cell, none of the districts of the state could fine even 25% violators of anti-tobacco law COTPA (Cigarettes and Other Tobacco Products Act).
Only 2,028 'challans' were issued across Bihar in four months from August to November in 2014. In Kerala and Karnataka, at least 7,000 'challans' are issued every month. Officials of police, drug control and food safety departments not below the rank of sub-inspector can issue 'challans'.
Section 4 of the Act prohibits smoking in public places and violator can be fined Rs 200 by the manager of the public place or designated officials. Section 6 prohibits sale of tobacco products to minors and in 100 yards' area of any educational institute. Most of the 'challans' in the state are issued under Section 4.
Buxar, East Champaran, West Champaran, Gopalganj, Muzaffarpur, Nalanda, Saran and Sheohar did not file a single 'challan' . This despite the fact that a series of letters have been sent right from the level of chief secretary as well as principal secretary and secretary of health department to all the district magistrates to implement the law.
Eight other districts achieved the 'challan target' by less than 1%. They include Aurangabad, Begusarai, Bhojpur, Jehanabad, Jamui, Kaimur, Nawada and Rohtas. A target is the calculated number of 'challans' issued against the estimated number of cases of violations.
In the four-month period, Sheikhpura, Nawada, Kaimur, Jamui, Jehanabad, Bhojpur, Begusarai and Aurangabad issued less than five 'challans' each. Araria, Arwal, Darbhanga, Gaya, Banka, Khagaria, Kishanganj, Lakhisarai, Saharsa, Samastipur, Sitamarhi, Siwan and Vaishali districts could not fine even 100 violators during the period.
Poor rate of violation was discussed at length at the State Tobacco Control Coordination Committee meeting held in the State Health Society of Bihar on Tuesday. Principal secretary (health) Brajesh Mehrotra said all nodal officers for tobacco control must be sent an SMS alert every month about monthly review of 'challans'. Additional executive director Rahul Kumar said the department would send a letter to all BDOs and COs who would be made responsible for the implementation of law.
Deepak Mishra, executive director of SEEDS, said smokeless tobacco products, including 'khaini', 'zarda' and paan masala, are the biggest troublemakers for the state as pointed out in studies, including that of WHO.

‘GM’ NEED NOT BE A DIRTY WORD

The popular backlash to genetically modified crops ignores the fact that the ability to add value to agricultural produce is part of our economic history. Not adopting agricultural biotechnology, and risking food shortages in the near future, is an unsustainable proposition
The opposition to genetically modified crops has gained momentum even though ‘green’ activists often do not have all the facts and figures about the progress made by such crops in the recent years. In a world, where population is increasing at such a rate that the demand for food will nearly double by 2050, biotechnology can help achieve food security, as well as improve health in developing countries by enhancing food nutrition.
Agriculture needs to be viewed as a knowledge-based entrepreneurial activity, and biotechnology has enabled genetic advancement of crops, improved soil productivity, and enhanced weed and pest control. Since the introduction of large-scale GM crop cultivation in 1996, more than 79 per cent of soybean, 70 per cent of cotton, 32 per cent of corn, and 24 per cent of canola grown worldwide comes from GM seeds. The rapid adoption of GM crops demonstrates that they offer great economic benefits. Farmers experience lower production costs and higher yields because weed control is cheaper and fewer losses are sustained from pests. These crops are also safer to handle than those raised on traditional chemical pesticides.
In 2013, 18 million farmers grew GM crops in 27 countries around the world. Of these, 90 per cent were small and resource-poor farmers from developing countries. Most of the benefits to such farmers have come from cotton. For example, between 2002 and 2012, Bacillus thuringiensis cotton added $9.4 billion worth of value to farmers in India, cut insecticide use by half, helped double the yield, and turned the country from a cotton importer into a major exporter. Do remember that this came after cotton production was falling in the 1990s.
Farmers from cotton growing States have led the way, and after doubling production, are ready to do more. After fighting bollworm insects, which cotton seeds with Bt. technologies have helped manage, weeds are the next big challenge for the farmers. Weeds compete with the crop for nutrition and lower productivity.
To take full advantage of the many applications of biotechnology in agriculture, Indian policymakers are asking if aversion to and over-regulation of GM production is warranted. Trends suggest that future decisions on GM crops will be driven by local needs. For example, the water-efficient maize for Africa, coordinated by the African Agricultural Technology Foundation in collaboration with the International Centre for the Improvement of Maize and Wheat Center in Mexico, is likely to attract interest in India.
Despite the fact that GM crops have the potential to greatly increase crop and livestock productivity and nutrition, a popular backlash against GM foods has created a harsh political atmosphere under which tight regulations are being developed. Much of the inspiration for restrictive regulation comes from the Cartagena Protocol on Bio-safety under the United Nations Convention on Biological Diversity. The central doctrine of the Cartagena Protocol is the “precautionary principle” that empowers Governments to restrict the release of products or their consumption if there are any hypothetical hazards, even if there is no scientific evidence that they are harmful. This approach differs from food safety practices adopted by the World Trade Organization that allow governments to restrict products only when there is sufficient scientific evidence of harm.
Under the precautionary principle, public perceptions are enough to trigger a ban. Those seeking stringent regulation have cited uncertainties such as horizontal transfer of genes from GM crops to their wild relatives. Others have expressed concern that the development of resistance to herbicides in GM crops might result in “super weeds”. Some have raised fears about the safety of GM foods to human health. Others are worried that farmers will be dependent on foreign firms for the supply of seed. But many forget that unlike in developed countries, where food security is assured, GM foods in emerging countries are needed to revolutionise the lives of suppliers and consumers.
In India specifically, some have pointed out that using GM seeds may make our agricultural products unfit got export, particularly to Europe. Yet, the fact is that Europe is in fact still importing huge amounts of grain, edible oils and seed meal that is transgenic. And those raising a bogey over transgenic materials will do well to remember that scientists have identified more than 98,000 viruses in the human genome, along with the mutant vestiges of 150,000 others. In the words of Carl Zimmer: “If we were to strip out all our transgenic DNA, we would become extinct”.
After working in plant sciences for the last 45 years and in the popularisation of biology among masses, this author is of the firm view that science and innovation have always been the key forces behind agricultural growth, in particular, and economic transformation, in general. The ability to add value to agricultural produce, via the application of scientific knowledge to entrepreneurial activities, stands out as one of the most important lessons of economic history. In the long run, not adopting agricultural biotechnology carries more risks than adopting it in time.
India today requires another green revolution that is based on a low input-high output model, is sustainable and resilient to climate change. The country will have to use the best of science, technology and innovation to meet these challenges. With effective use of old and new technologies, we can aspire to high annual growth in agriculture and allied areas. However, if bans and moratoriums are placed on testing transgenic crops, no scientist will enter the field and public investments, already abysmally low by international standards, will dry out. It is time Government/Ministries stopped working at cross-purposes and remembered the immortal words of Jawaharlal Nehru: “It is science alone that can solve the problems of hunger and poverty, of sanitation and illiteracy, of superstition and deadening custom and traditions. Who indeed can afford to ignore science today?”