Jun 21, 2014

Sago unit sealed for using banned chemicals

Officials collecting samples of adulterated sago ata manufacturing unit in Salem on Friday

A sago unit found to be manufacturing adulterated products was sealed by officials here on Friday.
A team led by T. Anuradha, District Designated Officer, Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department, along with officials inspected a unit in Jagir Reddipatti and found rampant usage of banned chemical substances for whitening the sago.
As per the Food Safety and Standards Regulations, 2011, usage of chemical substance for whitening is poisonous and is banned.
Also, maize starch is mixed with sago and adulteration is being done. The unit was also functioning without license for the past two-and-half years.
Samples were taken and officials sealed the unit. Officials said that the sample would be sent for test and based on the results action will be taken.

சேலத்தில் ஜவ்வரிசியில் கலப்படம்: ஆலைக்கு "சீல்' வைப்பு


சேலத்தில் ஜவ்வரிசியில், மக்காச்சோளம் மாவை கலப்படம் செய்ததாக தனியார் ஜவ்வரிசி ஆலைக்கு வெள்ளிக்கிழமை "சீல்' வைக்கப்பட்டது.
சேலம் ஜாகீர்ரெட்டிப்பட்டியில் உள்ள தனியார் ஜவ்வரிசி உற்பத்தி ஆலையில் விதிமுறைகளை மீறி மரவள்ளிக் கிழங்கு, மாவுடன் மக்காச்சோள மாவை கலந்து ஜவ்வரிசி தயாரிக்கப்படுவதாக சென்னையிலுள்ள உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை அலுவலகத்துக்கு புகார்கள் சென்றது.
இதையடுத்து, சேலம் மாவட்ட ஆட்சியர் க.மகரபூஷணம் உத்தரவின் பேரில், மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையிலான குழுவினர், சம்பந்தப்பட்ட ஜவ்வரிசி ஆலையில் வெள்ளிக்கிழமை ஆய்வு மேற்கொண்டனர்.
அப்போது, அந்த ஆலையில் ஜவ்வரிசி மாவுடன், மக்காச்சோள மாவு கலப்படம் செய்து வருவது உறுதி செய்யப்பட்டது. இதைத் தொடர்ந்து, ஆய்வகப் பரிசோதனைக்காக அங்கிருந்து மாதிரிகள் எடுத்து அனுப்பப்பட்டன. இதையடுத்து, அந்த ஆலைக்கு அதிகாரிகள் "சீல்' வைத்தனர்.
இதுபோன்ற சோதனைகள் தொடர்ந்து நடைபெறும் என்றும், அதில் ஜவ்வரிசியில் கலப்படம் செய்வது கண்டறியப்பட்டால் சம்பந்தப்பட்ட ஆலை நிர்வாகம் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்றும் உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா தெரிவித்தார்.

சேலம் உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிரடி ரசாயன பொருள் பயன்படுத்திய சேகோ ஆலைக்கு சீல் விவசாயிகள், பொதுமக்கள் வரவேற்பு

சேலம், ஜூன் 21:
சேலத்தில் உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் நடத்திய அதிரடி சோதனையில், ரசாயன பொருட்கள் பயன்படுத்திய சேகோ ஆலைக்கு சீல் வைக்கப்பட்டது.
சேலம் மாவட்டத்தில் 250க்கும் மேற்பட்ட சேகோ ஆலைகள் இயங்கி வருகின்றன. இதில், சில ஆலை கள் ஜவ்வரிசி தயாரிக்க ரசாயன பொருட்களை பயன்படுத்துவதாகவும், மர வள்ளி கிழங்கு மாவுக்கு பதிலாக மக்காச்சோள மாவை பயன்படுத்துவதா கவும் புகார் எழுந்தது. ரசாய னம் கலக்கப்பட்ட ஜவ்வரிசியை உண்பதால் பொது மக்களும், மரவள்ளி கிழங்குக்கு உரிய விலை கிடைக்காமல் விவசாயி களும் பாதிக்கப்பட்டு வந்தனர்.
கடந்த சில நாட்களுக்கு முன் சேலம் மாவட்ட கலெக்டர் மகரபூஷணம் தலைமையில் மரவள்ளி கிழங்கு விவசாயிகள், வியாபாரிகள், சேகோ ஆலை உரிமையாளர்கள் கலந்து கொண்ட முத்தரப்பு கூட் டம் நடந்தது. இதில், ஜவ் வரிசி தயாரிப்பில் ரசாயன பொருட்களை பயன்படுத்த கூடாது எனவும், மரவள்ளி கிழங்கு மாவை மட்டுமே பயன்படுத்த வேண்டும் எனவும் ஆலை உரிமையாளர்களுக்கு எச்சரிக்கை விடுக்கப்பட்டது.
மேலும், உணவு பாது காப்பு துறை மூலம் சேகோ ஆலைகள் இயங்க வேண் டிய விதிமுறைகள் குறித்தும், ஜவ்வரிசி தயாரிக்க வேண் டிய விதிமுறைகள் குறித்தும் மாவட்டத்தில் உள்ள அனைத்து ஆலைகளுக்கும் நோட்டீஸ் வழங்கப்பட்டது.
இந்நிலையில் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை நியமன அலுவலர் டாக்டர் அனுராதா தலைமையிலான அதிகாரிகள் சேலம் ஜாகீர்ரெட்டிபட்டியில் தங்கராஜ், செல்வம் என்பவர்களுக்கு சொந்தமான தனியார் சேகோ ஆலையில் நேற்று திடீர் சோதனை மேற்கொண்டனர்.
இதில், அந்த ஆலையில் ஜவ்வரிசி தயாரிக்க அமிலம், ரசாயன பொருட்கள் பயன்படுத்தப்பட்டு வந்தது தெரியவந்தது. மேலும் அந்த ஆலை உரிமம் பெறாமல் இயங்கி வந்ததும் தெரியவந்தது. இதையடுத்து அதிகாரிகள் ஜவ்வரிசி உற்பத்தியை தடை செய்து, ஆலைக்கு சீல் வைத்தனர். அங்கிருந்த ரசாயன பொருட்களை அழித்த அதிகாரிகள், அங்கு தயாரிக்கப்பட்ட ஜவ்வரிசி மாதிரியை, உடையாப்பட்டியில் உள்ள உணவு பகுப்பாய்வு கூடத்திற்கு சோதனைக்காக அனுப்பி வைத்தனர்.
இது குறித்து டாக்டர் அனுராதா கூறுகையில், ‘‘இந்த ஆலையில் ஜவ்வரிசி தயாரிப்பின் போது, ஹைட்ரஜன் பெராக்சைடு, பீளிச்சிங் திரவம் ஆகிய ரசாயன பொருட்கள் பயன்படுத்தி வந்தது கண்டுபிடிக்கப்பட்டுள்ளது. அதனால் ஜவ்வரிசி உற்பத்தியை தடை செய்து ஆலைக்கு சீல் வைத்துள்ளோம். அரைக்கப்பட்ட மரவள்ளி கிழங்கு மாவை வெளியில் இருந்து விலைக்கு வாங்கி, ஜவ்வரிசி தயாரித்து வந்தனர். அதனால் மக்காச்சோள மாவு கலந்திருக்குமா என்ற சந்தேகத்தின் அடிப்படையில், இங்கு தயாரிக்கப்பட்ட ஜவ்வரிசி மாதிரியை, சோதனைக்கு அனுப்பியுள்ளோம். அதன் முடிவு கிடைக்க 14 நாட்கள் ஆகும். அதன் அடிப்படையில், ஆலை உரிமையாளர்கள் மீது நீதிமன்ற நடவடிக்கைகள் மேற்கொள்ளப் படும்,’’ என்றார்.
விவசாயிகள் மற்றும் பொது மக்களின் புகாரின் பேரில், உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் உடனடி நடவடிக்கை எடுத்துள்ளது வரவேற்பை பெற்றுள்ளது. மேலும் மாவட்டத்திலேயே முதல் முறையாக இப்போது தான் சேகோ ஆலைக்கு சீல் வைக்கப்பட்டுள்ளது என்பதும் குறிப் பிடத்தக்கது.

DINAMALAR NEWS




50 ஆயிரம் மதிப்பிலான புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் அதிகாரிகள் நடவடிக்கை



கடலூர், ஜூன் 21:
கடலூர் அருகே ரூ. 50 ஆயிரம் மதிப்பிலான, புகையிலை பொருட்களை உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர்.
கடலூர் திருப்பாதிரிப் புலியூர் மற்றும் புதுப் பாளையம் பகுதிகளில் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்படுகிறது. இதனால் இளைஞர்கள், மாணவர்கள் கடுமையாக பாதிக்கப்பட்டுள்ளனர். இது குறித்து மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறைக்கு பல்வேறு புகார்கள் சென்றது. கடலூர் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரி டாக்டர் ராஜா தலைமையில் கடலூர் அலுவலர் நந்தகுமார், குறிஞ்சிப்பாடி சுப்ரமணியன் ஆகியோர் திருப்பாதிரிப்புலியூர் மற்றும் புதுப்பாளையம் பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் நேற்று அதிரடி சோதனை நடத்தினர். இதில் ரூ 50 ஆயிரம் மதிப்பிலான தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டது.
பொருட்களை விற்பனை செய்த கடைக்காரர்களுக்கு எச்சரிக்கை நோட்டீஸ் வழங்கப்பட்டது. இது போல் காலாவதியான ரஸ்னா, மோர் உள்ளிட்ட குளிர்பானங்களையும் தின்பண்டங்களையும் அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்து அழித்தனர்.

ஓசூரில் 1.5 லட்சம் மதிப்பிலான புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல்



ஓசூர், ஜூன் 21:
ஓசூரில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் பல்வேறு இடங்களில் நடத்திய சோதனையில், விற்பனைக்கு வைக்கப்பட்டிருந்த
1.5 லட்சம் மதிப்பிலான புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டது.
ஓசூர் பகுதியில் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்படுகிறதா? என கண்காணிக்க கலெக்டர் ராஜேஷ் உத்தரவிட்டார். இதன்பேரில் உணவு பாதுகாப்புத்துறை மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் கலைவாணி தலைமையில், உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் சேகர், குணசேகர், லிங்கவேல், துளசிராமன், ராஜசேகர், சாமிநாதன், மற்றும் நகராட்சி துப்புரவு ஆய்வாளர்கள் ஓசூர் நகரில் கடைகளில் சோதனை செய்தனர்.
ஓசூர் நஞ்சுண்டேஸ்வரர் கோயில் சாலை, ராயக்கோட்டை சாலை, பாகலூர் சாலை, தாலுகா அலுவலக சாலை என பல இடங்களில் 6 குழுக்களாக பிரிந்து சோதனை செய்தனர். இதில், பல கடைகளில், தடை செய்யப்பட்ட பான்மசாலா, குட்கா, பான்பராக், ஹான்ஸ் ஆகியவை விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்தது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது.
அவற்றை அதிகாரிகள் மூட்டை, மூட்டையாக பறிமுதல் செய்தனர். அவற்றின் மதிப்பு
1.5 லட்சமாகும். பின்னர் அவற்றை ஓசூர் அலசநத்தம் ஏரி அருகில் கொட்டி தீயிட்டு அழித்தனர்.

ஒசூரில் ரூ.2 லட்சம் மதிப்பிலான பான்மசாலா, குட்கா பறிமுதல்


ஒசூரில் ரூ.2 லட்சம் மதிப்பிலான தடை செய்யப்பட்ட பான்மசாலா, குட்கா ஆகியவற்றை மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர்கள் வெள்ளிக்கிழமை பறிமுதல் செயதனர்.
கிருஷ்ணகிரி மாவட்ட ஆட்சியர் டி.பி.ராஜேஷின் உத்தரவின் பேரில், மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் டி.கலைவாணி தலைமையில் வட்டார உணவுப் பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் சேகர், துளசிராமன், குணசேகர், சுவாமிநாதன், ராஜசேகர், இளங்கோவன், சி.சுந்தரமூர்த்தி, ஸ்டாலின் , ராஜரத்தினம், ஒசூர் நகராட்சி துப்புரவு ஆய்வாளர்கள் கிரி, சந்திரகுமார், மணி ஆகியோர் அடங்கிய குழுவினர் திடீர் சோதனையில் ஈடுபட்டனர்.
ஒசூர் நாமால் தெரு, புதிய, பழைய பேருந்து நிலையம், பாகலூர் சாலைப் பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் திடீர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர்.
அப்போது கடைகளில் விற்பனைக்கு வைக்கப்பட்டிருந்த, தமிழக அரசால் தடை செய்யப்பட்ட ரூ.2 லட்சம் மதிப்பிலான பான்மசாலா, குட்கா ஆகியவற்றை பறிமுதல் செய்து அழித்தனர். இந்தப் பொருள்கள் கைப்பற்றப்பட்ட கடை உரிமையாளர்களுக்கு எச்சரிக்கை நோட்டீûஸ உடனடியாக வழங்கினர். இதுபோன்ற தடை செய்யப்பட்ட பொருள்களைத் தொடர்ந்து விற்பனை செய்பவர்கள் மீது சட்டப்படியான நடவடிக்கைகள் மேற்கொள்ளப்படும் எனவும், இதுபோன்ற ஆய்வுகள் மாவட்டத்தின் பிற பகுதிகளிலும் தொடரும் எனவும் உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை மாவட்ட நியமன அலுவலர் கலைவாணி எச்சரித்தார்.

கலப்படம் இன்றி ஜவ்வரிசி தயாரிப்பது தொடர்பான ஆலோசனைக் கூட்டம்


தருமபுரியில் கலப்படம் இன்றி ஜவ்வரிசி, ஸ்டார்ச் தயாரிப்பது தொடர்பான விழிப்புணர்வுக் கூட்டம் நடைபெற்றது.
தருமபுரி மாவட்ட ஆட்சியரகத்தில் வியாழக்கிழமை நடைபெற்ற கூட்டத்துக்கு தலைமை வகித்து ஆட்சியர் கே.விவேகானந்தன் பேசியது: தரமான ஜவ்வரிசி, ஸ்டார்ச் தயாரிக்க உதவும் வகையில், கிழங்கு தோல் உரிக்கும் இயந்திரம் புதிதாக நிறுவும் நிறுவனங்களுக்கு 50 சத மானியம் கிடைக்க ஏற்பாடு செய்யப்படும்.
மேலும், உற்பத்தி நடைபெறும் மாதங்களான நவம்பர் முதல் பிப்ரவரி மாதம் வரையிலான காலக்கட்டத்தில் மாதம் இரண்டு முறை சேகோ மாதிரி எடுத்து சோதனை கூடத்துக்கு அனுப்பி சோதனைசெய்ய வே ண்டும் என்றார் அவர்.
கூட்டத்தில், மாவட்டத் தொழில் மைய பொதுமேலாளர் என்.ஜெயபாலன், ஆட்சியரின் நேர்முக உதவியாளர்கள் (பொது) எச்.ரஹமத்துல்லாகான், (வேளாண்மை) ஆர்.ஆர்.சுசீலா, தொழில்சாலை நல அலுவலர் ஏ.நாராயணன், தொழில்சாலை ஆய்வாளர் தீபாபாரதி, ஜவ்வரிசி, ஸ்டார்ச் தயாரிக்கும் தொழில்சாலை உரிமையாளர்கள் கலந்து கொண்டனர்.

அங்கன்வாடி பணியாளர்களுக்கு விழிப்புணர்வு கூட்டம்

அங்கன்வாடி பணியாளர்களுக்கான விழிப்புணர்வுக் கூட்டம் அரும்பாக்கத்தில் உள்ள அங்கன்வாடி அலுவலகத்தில் நடைபெற்றது.
கூட்டத்திற்கு, மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரி சதாசிவம் தலைமை வகித்தார். இதில், சென்னை மாவட்டத்திற்கு உட்பட்ட 50-க்கும் மேற்பட்ட அங்கன்வாடி பணியாளர்கள் கலந்து கொண்டனர். இதில், குழந்தைகளுக்குச் செய்யப்படும் உணவு வகைகள் சுத்தமாகவும், தரமாகவும் செய்வது குறித்தும், உணவுப் பொருள்களில் உள்ள சத்துக்கள் வீணாகாத வகையில் சமைப்பது குறித்தும் அறிவுறுத்தப்பட்டன.

Motels come under the radar for unhygienic practices

TRICHY: It is always a bitter experience for long-distance road travellers, especially those travelling by buses as food and proper toilet facilities are of utmost importance. But, unmindful of all these, both government and private bus drivers tend to act according to their whims and fancies and halt the buses at motels where they are provided free food in return for bringing a bus load of passengers.
Once inside the motel, passengers are welcomed by the poor dining and toilet areas and exorbitant rates on every item sold there. Such poor conditions can be regularly seen at motels situated on NH-45 from Trichy to Chennai. Despite the drawbacks, passengers have no alternatives.
Last week, the food safety wing of Trichy conducted a raid at a motel on Chennai Bypass Road near TVS tollgate based on a complaint about inferior food quality. During the raid, the officials found discrepancies in the hygiene level of the food served there.
"There were some issues with the hygiene level. So, we warned them to rectify the problem or else face action," said Dr A Ramakrishnan, designated officer, food safety wing, Trichy.
In Trichy district alone, there are 29 motels and hotels on Chennai, Dindigul and Madurai roads. Some of them have only applied for registration and licence under Food Safety and Standard Act (FSSA). Ramakrishnan said they have advised the unregistered hotels and motels to register and provide hygienic food.
Sources said that private bus owners insist the driver and conductors to stop the vehicle at one particular motel as a they have a deal between them. It is also said that the drivers and conductors are provided quality food.
To overcome such issues, experts suggest the state government come up with eateries like 'Amma Canteens' at every 25 km along with providing other facilities. They suggested that the government can make use of its land to implement the project.
"It will be a good move if the government starts such units which can provide quality food and atmosphere. There is no need to provide food at cheaper price," said M Sekaran, president of federation of consumer and service organisations.
Consumer activist S Pushpavanam, secretary of consumer protection council, Trichy also said that if the government implements such project, it will benefit many people who undergo a lot of ordeal at the hands of the motels.

Students hospitalised

Twelve students and two teachers of the Cotton Hills School here were hospitalised on Friday. The police said 11 girl students, one boy from the lower primary section, and two teachers were taken to a hospital after they complained of vomiting after the mid-day meals at the school. One teacher was admitted and the rest were sent home after first aid. The condition of the teacher was stated to be stable. The police said food safety officials had checked the meals and the preliminary assumption was that one of the vegetables used, yam in particular, could have triggered an allergy.

Awareness on modernisation of meat shops under NMFP conducted

Dimapur, June 20 (MExN): With a view to bring awareness on the various aspects of consumption, sale and handling of hygienic meat products, an awareness programme on modernisation of meat shops under National Mission on Food Processing (NMFP) was conducted at Dimapur town hall on June 20. More than two hundred participants comprising of ward leaders, GBs, butchers, meat sellers and prospective entrepreneurs attended the program.
B. Longkumer, OSD Industries & Commerce, chaired the programme. The Chairman in his opening remarks gave brief introduction about the modernization of meat shops and the need of hygienic meat for consumers. He informed that a scheme for modernisation of meat shops was available under the National Mission on Food Processing and urged the existing meat shop owners to take up moderinsation of their establishment for which, adequate grant-in-aid was available under the scheme. He also called upon the ward leaders, GBs and business associations as consumers of meat to be stakeholders in the effort and to ensure that the scheme is implemented in letter and in spirit for the benefit of all meat consumers.
Tarep Imchen, Administrator, DMC gave the welcome address. Khrielie Peseyie, Deputy Director of Industries & Commerce highlighted the scheme of modernization of meat shops Powerpoint presentations on Prototypes of modernised meat shops, machinery & equipments.
Dr. Unikali Jimomi from the Veterinary Department gave a presentation on Quality of Livestock & Meat, Establishment & Maintenance of meat shops. Sendongkaba, Food Safety Officer under the Chief Medical Officer’s office, Dimapur highlighted on the provisions under the Food safety & Standards Act 2006 (FSSA). Imlimar, an entrepreneur representing the Business Association of Nagas proposed the vote of thanks.
This was stated in a press release issued by Deputy Director of Industries & Commerce Khrielie Peseyie.

Healthy Food Habbits: Ways and means of limiting the Trans Fat intake

Presently, India is facing the dual burden of disease – while large majority of the people are suffering from chronic energy deficiency (due to poor quantity and quality of food intake); a sizeable population on the other hand is also suffering from the diet-related chronic degenerative/lifestyle related diseases. The risk factors associated with these diseases include unhealthy dietary practices, physical inactivity, overweight/obesity, smoking/drinking, drug abuse and psychological stress. Among the diet related factors, apart from the total energy intake, quantity and quality of the dietary fat play an important role.
The dietary fats may contain saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids. Further, the unsaturated fatty acids can exist either in the cis or the trans configuration depending on position of the hydrogen atoms at the double bonds. In the case of cis configuration, both the hydrogen atoms are on same side of the carbon chain, resulting in a kinked geometry which imparts greater fluidity to the oils. However, in trans configuration, the hydrogen atoms are on the opposite side, as a result the chain gets straighter with greater rigidity. Conversion of cis isomers to the corresponding trans isomers result in an increase in the melting point. From the health view point, lower the melting point, better is the oil or the fat.
Elaidic acid (9 trans C18:1) is the geometric isomer of oleic acid (9 cis C18:1). While, oleic acid has a melting point of 16.3ºC, the melting point of elaidic acid (9 trans C18:1) is 43.7ºC and that of vaccenic acid (11 trans C18:1) 44ºC. The trans fats are even more harmful than their saturated counterparts.
Trans fats or Trans fatty acids (TFAs) are the most harmful type of fats which can pose many adverse effects on our body. Major TFAs include elaidic acid (9 trans C18:1) primarily found in partially hydrogenated vegetable oils, and vaccenic acid (11 trans C18:1), found in meat/ dairy products. TFAs are also present as conjugated linoleic acid (CLA, C18:2). However, in case of polyunsaturated fatty acids (containing >2 double bonds), either one or more of the double bonds can be in trans configuration. Thus, it is possible that in the polyunsaturated fatty acids, there is coexistence of the cis and the trans double bonds.
The commonly consumed vegetable oils like soybean, sunflower, safflower, mustard, olive, rice bran, sesame are the sources of cis mono and polyunsaturated fatty acids and their saturated fatty acid content is also low. However, to obtain textural similarity to pure ghee and to improve their oxidative stability, these vegetable oils are subjected to hydrogenation. Since, complete hydrogenation would result in a waxy and excessively hard product; these oils are subjected to partial hydrogenation. Partially hydrogenated oils have a longer shelf life and are less liable to rancidity. However, this process converts some of the cis-isomers into their trans counterparts and thus leads to the production of trans fatty acid. Deodorization of fats/oils (usually carried out at high temperatures; 180ºC to 270ºC) also results in the formation of trans fatty acids. 
Partially hydrogenated vegetable oils (PHVOs) have been a significant part of the human diet since ages. Many studies have reported the deleterious effects of trans fats derived from PHVO; and this hard fact has been of great relevance in formulating the health guidelines.
Indian consumer today is incognizant of the amount of TFA present in the commercially prepared fried food items and lacks understanding regarding the actual amount of TFA they are consuming during the day through these fried foods. The population in general is ignorant of the adverse effects of TFAs on health.
Food Safety and Standards Authority of India (2010) has recommended that the TFA level in PHVOs should be below 10% which needs to be brought down to 5% in 3 years. Further, it has been proposed to mandate trans fat labelling so as to reduce its intake.
Partially hydrogenated vegetable oils are the major source of trans fats in our diets. A small amount of TFA though present in dairy fat and meat products is not that harmful.
Frying process is another which leads to the production of trans fatty acids; and their formation has been closely associated with the temperature of frying the food, duration of frying, number of times the fats/oils are heated/reheated.
In 2003, World Health Organization had recommended the trans-fat intake (from industrially produced hydrogenated oils and fats) should be less than 1% of the total energy. However, the Indian dietary guidelines propose that the trans fat intake should be less than 2% of the total energy. 
Suitable strategies to limit the Trans Fat intake include:
Ø Avoid using “Vanaspati/ Partially hydrogenated vegetable oils” or margarine in your kitchen. Most of our people consider vanaspati to be an economical substitute for pure ghee.
Ø Avoid consuming food items prepared in “Vanaspati/PHVOs” or margarine; ensure to check the food labels.
Ø Limit the intake of fried/baked foods, particularly the marketed fried foods.
Ø Even while frying Poori/ bhatura etc. occasionally, use oils (and not the hydrogenated fat) and do not heat the oil for very long time.
Ø Do not repeatedly heat the oil or re-use the same oil for frying. Generally, masses are not aware of the adverse health effects of TFA and that reheating of fats/ oils results in the formation of TFA.
Further, after the frying process, cool the left-over fats/oils, strain out the suspended food particles and store the fat/oil in refrigerator/cool place and use it in the preparation of dry vegetables/curries and pulav etc.
Ø Avoid using ready to use/instant mixes for preparing foods as they have a greater chance of containing the Trans fats.
Ø Check the Nutrition Facts label on packaged food items for their TFA content, if indicated.
Ø Always check the ingredient list on packaged foods for the words like “shortening”, “partially hydrogenated vegetable oil” or “hydrogenated vegetable oil”, since, these contain trans fats.
Ø Avoid processed foods like cookies, chips, cakes and patties. Also, avoid consuming commercial fried foods and mithais esp if prepared inVanaspati/PHVOs; and limit their quantity as well as frequency of intake. 
Ø While eating out/ ordering food from outside, try to find out the oil being used in food preparation. If possible, request for reducing the amount of oil in the food preparation. A better option is to skip the deep-fried foods while eating out.
Ø For bakery items like biscuits and cake, red palm oil having a semi-solid texture can be blended with other edible oils, in 1:1/ 1:2 blends and used. It will also enhance the Beta-carotene/vitamin A content of the food item. Due to the semi-solid texture, RPO will help in bringing about the shortening effect in baked items without adding to their TFA content.
Implications for policy, practice and education: The authorities need to check the use of vanaspati and margarine as well as control an excessive use of the reheated fats/ oils. The halwais should be advised not to use oils over and over again for frying but to consume the used oils in the preparation of vegetables, curries, dough making, pulav etc. Nutrition education needs to be imparted to the halwais regarding TFA and their adverse health effects as well as they should be trained on correct frying practices.
The government should consider specifying achievable lower limits for TFA and SFA content of vegetable oils and the processed/fried foods. Nutrition labels on processed foods should indicate the TFA and SFA contents separately along with the optimal recommended ranges. The restaurants should avoid the use of ‘partially hydrogenated oils’ and if otherwise, its use should be disclosed.
Further, the consumers should be made aware of the health hazards associated with TFA intake. In oil processing, the food industry should implement newer technologies so as to produce zero trans fat containing products with desired functional properties. A multi-sectoral and proactive approach is required to successfully remove/reduce industrially produced TFAs from the food supply chain. Targeted message campaigns discouraging the intake of trans-fats containing foods can be of great help.
While some developing countries have laid down norms for TFA content of food, India needs strict regulations regarding the TFA content of fats/ oils as well as that of the commercially prepared food items. Therefore, at present the responsibility lies with the consumers to safeguard their interest. Therefore, steps need to be taken for curbing the trans fat intake through foods prepared both at industrial as well as household level.
“Beware of the trans fats in your diet, their high intake increases the risk of degenerative/lifestyle diseases. Say no to the hydrogenated fats/oils and the products prepared in hydrogenated fats/oils. Further, reduce the intake/frequency of fried foods, particularly the commercially prepared ones”.

* Dr Santosh Jain Passi, Expert, Public Health Nutrition
[ Former Director, Institute of Home Economics (University of Delhi)]
** Ms Akanksha Jain, Research Associate