Sep 6, 2015

கொஞ்சம் அமுதம் கொஞ்சம் நஞ்சு 12- சுத்திகரிக்கப்பட்ட எண்ணெய்: வழுக்கும் உண்மைகள்



எண்ணெயில் பொன்னிறமாக வறுக்கப்பட்ட பஜ்ஜியைப் பற்றி அந்தத் தாத்தா அழகாக விவரிப்பார். என்னடா, வயசான காலத்தில் பி.பி., ஹார்ட் அட்டாக் போன்ற பிரச்சினைகள் வருமே. இவர் என்னடாவென்றால் பஜ்ஜி, போண்டா, வடை பற்றி பேசிக் கொண்டிருக்கிறாரே என்று நமக்குச் சந்தேகம் வரும். அந்தத் தாத்தா தோன்றுவதைப்போன்று, பெரும்பாலான எண்ணெய் விளம்பரங்களைப் பார்த்தால், நாமும் சுடச்சுட இரண்டு பஜ்ஜி சாப்பிடலாம் என்றுதான் தோன்றும்.
இன்றைக்கு நம்மில் பெரும்பாலோர் பயன்படுத்திக் கொண்டிருக்கும் சுத்திகரிக்கப்பட்ட எண்ணெயில் மறைந்திருக்கும் பிரச்சினைகள் பற்றி, நமக்கு அதிகம் தெரியாமல் இருப்பதுதான் பிரச்சினை.
அடிப்படை பிரச்சினை
எண்ணெய்ச் செக்குகளும் காணாமல் போய்விட்டன, அவற்றுடன் எண்ணெய் தூக்குகளும் காணாமல் போய்விட்டன. பிளாஸ்டிக் பாக்கெட்டில் அடைக்கப்பட்ட எண்ணெய் வகைகளேயே பெரும்பாலும் வாங்குகிறோம். இந்த எண்ணெய் சுத்திகரிக்கப்பட்டு நமக்கு வருகிறது. இதில் அடிப்படையாக இருக்கும் பிரச்சினை, மற்ற உணவு மூலப்பொருட்களுக்கு மாறாக, சூடுபடுத்தும்போது எண்ணெயின் தன்மையில் ஏற்படும் மாற்றம் முக்கியமானது என்பதுதான்.
ஒரு பக்கம் சுத்திகரிப்பு நடைமுறைகள் பிரச்சினைகளை உருவாக்குகின்றன என்றால், மற்றொரு பக்கம் திரும்பத் திரும்ப ஒரே எண்ணெயைப் பயன்படுத்துவது வேறு பல பிரச்சினைகளுக்கு அச்சாரமிடுகிறது. ரத்தக்குழாய் அடைப்பில் இருந்து புற்றுநோய்வரை பல்வேறு பாதிப்புகளுக்கு இந்த அம்சங்கள் காரணமாக இருக்கலாம்.
மயக்கும் விளம்பரங்கள்
சமூகத்தில் எண்ணெய் சார்ந்த உடல்நலக் கோளாறுகள் அதிகமானதாலும், எண்ணெய் நல்லதல்ல என்ற விழிப்புணர்வு பரவலாகிவருவதாலும் நிறுவனங்களும் புத்திசாலித்தனமாகச் சிந்திக்க ஆரம்பித்துவிட்டன. ‘எங்கள் எண்ணெயால் எந்தப் பாதிப்பும் ஏற்படாது' என்ற விளம்பரத்தில் சில நிறுவனங்கள் இறங்கிவிட்டன. இன்னும் சில நிறுவனங்களோ ‘எங்கள் எண்ணெயில் மோனோ சாச்சுரேடட் கொழுப்பு அமிலம் இருக்கிறது', 'எங்களுடையதில் பாலி அன்சாச்சுரேடட் கொழுப்பு அமிலம்' இருக்கிறது என்றெல்லாம் நீளநீளமான பெயர்களைச் சொல்லி நம்மை வாயைப் பிளக்க வைக்கிறார்கள்.
சர்வதேச ஊட்டச்சத்து தரக்கட்டுப்பாட்டு அமைப்புகளின் விதிமுறைகளின்படி ஆரோக்கியமான எண்ணெயில் செறிவான கொழுப்பு குறைவாகவும் (saturated fatty acids), மோனோ அன்சாச்சுரேடட் கொழுப்பு அதிகமாகவும், இரண்டுக்கும் இடைப்பட்ட அளவில் பாலி அன்சாச்சுரேடட் கொழுப்பும் இருக்க வேண்டும். அத்துடன் துணைபொருட்களான ஒமேகா 6, ஒமேகா 3, ஒமேகா 9 கொழுப்பு அமிலங்கள் சிறிதளவு இருக்க வேண்டும். ஆனால், நாம் வாங்கும் சுத்திகரிக்கப்பட்ட எண்ணெயில் இதெல்லாம் உண்மையிலேயே இருக்கிறதா?
டால்டா ஆபத்து
இந்தப் பின்னணியில் புதுடெல்லி அறிவியல் மற்றும் சுற்றுச்சூழல் மையத்தின் (சி.எஸ்.இ.) மாசுபாட்டு கண்காணிப்பு ஆய்வகம் 2009-ம் ஆண்டில் ஒரு பரிசோதனையை நடத்தியது. அதில் கடலை எண்ணெய், கடுகு எண்ணெய், சூரியகாந்தி எண்ணெய், ஆலிவ் எண்ணெய் மற்றும் பல எண்ணெய் வகை ஆய்வுக்கு உட்படுத்தப்பட்டன. இந்த ஆய்வில் கிடைத்த முடிவுகளும் அந்த எண்ணெய்கள் முன்வைத்த ஆரோக்கிய அம்சங்களும் ஒப்பிடப்பட்டபோது, பல உண்மைகள் தெரியவந்தன.
கடையில் விற்கப்படும் பலகாரங்கள், நொறுக்கு தீனிகளைத் தயாரிக்க அதிகம் பயன்படுத்தப்படும் எண்ணெய் டால்டா என்ற வனஸ்பதி. இதில் டிரான்ஸ் ஃபேட் அதிகம் இருப்பதாக மேற்கண்ட ஆய்வு எச்சரிக்கிறது. டால்டா மட்டுமில்லை, சுத்திகரிக்கப்பட்ட மற்ற எண்ணெய் வகையிலும் டிரான்ஸ் ஃபேட் எனப்படும் கெட்ட கொழுப்பு இருக்கிறது.
மத்தள இடி
டிரான்ஸ் ஃபேட் உடல்நலனுக்கு ஆபத்து என்பதை மத்தியச் சுகாதார அமைச்சகத்தின் துணைக் குழு சொல்கிறது. இது ஆபத்தாகக் கருதப்படுவதற்குக் காரணம், எல்.டி.எல். (Low density lipo protien) எனப்படும் கெட்ட கொழுப்பை உடலில் அதிகரிப்பதன் காரணமாகத்தான். அதேநேரம் ஹெச்.டி.எல். (High density lipo protien) எனும் நல்ல கொழுப்பை இது குறைக்கவும் செய்கிறது. மத்தளத்துக்கு இரண்டு பக்கமும் இடி என்பதுபோல், டிரான்ஸ் ஃபேட்டால் உடல் இரண்டு வகைகளில் பாதிக்கப்படுகிறது.
டிரான்ஸ் ஃபேட் ஏற்படுத்தும் பிரச்சினைகள் பற்றி மருத்துவர்கள் நீண்டகாலமாகவே எச்சரித்துவருகின்றனர். ஆனால், யாரும் காதில் போட்டுக்கொள்ளவில்லை.
மணமில்லை, சுவையில்லை
சுத்திகரிப்பு நடைமுறையின் ஒரு பகுதியாக எண்ணெய் தொழிற்சாலைகளில் ஹைட்ரஜனேஷன் (hydrogenation) எனும் நடைமுறைக்கு எண்ணெய் வகை உட்படுத்தப்படுகின்றன. இப்படிச் செய்தால்தான் எண்ணெய் நீண்ட காலத்துக்குக் கெடாமலும், பயன்படுத்தும்போது மிருதுவாகவும் இருக்கிறது. ஆனால், இந்த நடைமுறையால்தான் டிரான்ஸ் ஃபேட் எனும் கெட்ட கொழுப்பு உருவாகிறது.
சுத்திகரிக்கப்பட்ட எண்ணெயின் வண்ணம், மணமே பல உண்மைகளை நமக்கு வெளிச்சம் போட்டுக் காட்டிவிடும். இன்றைக்குப் பாக்கெட்களில் அடைக்கப்பட்டுவரும் எல்லா எண்ணெய் வகைகளும் வண்ணமின்றி, மணமின்றிப் பெரும்பாலும் ஒரே மாதிரி இருக்கின்றன. ஆனால், செக்கில் ஆட்டிய எண்ணெயில் நல்ல மணத்தை உணர முடியும். அதுவே சிறந்த எண்ணெய்க்கான முதல் குணாம்சம்.
எண்ணெய் வகையின் பாக்கெட்தான் வேறுபடுகிறதே ஒழிய, சுவைகூட ஒரே மாதிரி மாறிவருகிறது. இதற்குக் காரணம் சுத்திகரிப்பு நடைமுறையின் ஒரு பகுதியாகப் பல்வேறு வேதி கரைப்பான்களைப் பயன்படுத்தி, சுவையை அகற்றிவிடுவதுதான்.
பல எண்ணெய் பாக்கெட்கள் டபுள் ரீஃபைண்ட், டிரிபிள் ரீஃபைண்ட் என்ற அறிவிப்புடன் வருகின்றன. இது கூடுதல் ஆபத்து. இப்படியாக, உண்மையிலேயே நாம் பயன்படுத்துவது குறிப்பிட்ட எண்ணெய் ஆதாரத்திலிருந்து (எ.கா. எள் அல்லது கடலை) வந்ததுதானா என்ற சந்தேகத்தைக் கடைசியில் ஏற்படுத்தி விடுகிறார்கள்.
சுத்திகரிக்கப்பட்ட எண்ணெய் பற்றி மேலும் பல உண்மைகளை அடுத்த வாரம் பார்ப்போம்.

'Nirapara' Products Face the Axe

THIRUVANANTHAPURAM:The Food Safety Commissioner has slapped a ban on the manufacture, storage, sale and distribution of ‘Nirapara’ brand chilli powder, turmeric powder and coriander powder.
“The analyses of the spices powders, manufactured by KKR Food Products, Kalady, have revealed the presence of added starch,” Food Safety Commissioner T V Anupama said on Friday.
“Though the Food Safety Wing had issued notices under the Food Safety and Standards Act of India (FSSAI) after analysing the samples, the manufacturer continued to sell the adulterated spices powders, claiming them to be pure in the packets and in media advertisements,” the commissioner said.

FDA seizes mawa being transported sans refrigeration

Margao: A four-member team of the Food and Drugs Administration (FDA) led by FDA inspector Rajiv Korde on Saturday confiscated 340 kilos of unlabelled mawa at the Margao Konkan Railway station. 
The FDA team comprising Korde and food safety officers Flavia D'Costa, Richard Noronha and Madhav Kawalekar, seized the mawa that had arrived by the Goa Express train from Miraj. "The mawa was being transported without any refrigeration facility," said Veljee. 
He added, "On August 31, I had written to the South Central Railways as well as the Konkan Railways not to bring food items such as meat and milk-based products which require to be refrigerated at a controlled temperature as the railways do not have any cold storage facilities like an ice-box. Despite writing to them, they still continue to transport food articles which need to be refrigerated. I have also written to the Food Safety and Standards Authority of India, New Delhi, to take up this issue with the railways ministry."

Three model ration shops on anvil in Tiruchi district

These shops will have several customer-friendly arrangements
In an effort to enhance the customer satisfaction, the Co-operative Department plans to set up three model ration shops in rural areas of the district.
Besides changing the overall look of the ration shops, the move will focus on providing customer-friendly facilities. Provision of furniture, waiting arrangements for customers, creating drinking water facilities, and establishing “first come first serve” set up were among part of the proposals mooted in the model ration shop proposal.
K.C. Ravichandran, Joint Registrar, Co-Operative, told The Hindu that the department had been trying to step up facilities in all 1,136 ration shops gradually.
In the initial phase, three ration shops in rural parts of the district would be created with all necessary facilities for customers.
The selection of ration shops would be done within a few days.
The shops would have all facilities such as chairs, spacious seating arrangements, waiting hall, and so on.
If there were no fans, they would be provided with them. He said the department was committed to ensure the parameters of hygiene stipulated by the Food Safety and Standards Act 2006 in all ration shops. A circular would soon be sent to the salesmen of all ration shops in the district to improve the cleanliness.
Five days from 20th to 24th of every month were considered as lean days for all ration shops in view of loading stocks for the next month.
The lean days should be utilised for cleaning the ration shops.
The surroundings should be kept neat and clean. Two days at least could be allotted for cleaning the shops every month.
Five lean days every month to be used for cleaning the shops
‘First come first serve’ will be the norm in these outlets

FSSAI to associate with more agencies to keep tab on food safety

The FSSAI would associate with central and state government agencies, consumer organisations, NGOs and other institutions for undertaking surveys and food quality tests, etc under its IEC activities.
In an attempt to have stricter vigilance over food products after incidents like Maggi noodles and other similar packaged products which were found hazardous to human health, Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), which functions under Union Health Ministry, has decided to outsource surveys and food testing to various organisations related to food safety.
Under a funding scheme, the FSSAI would associate with central and state government agencies, consumer organisations, non-governmental organisations (NGOs) and other institutions, including government universities and colleges working in the area of food safety for undertaking surveys and food quality tests, etc under its Information, Education and Communication (IEC) activities.
New surveys
Till now, in a bid to ensure food safety, the FSSAI by itself conducted surveys of enforcement and administration of the Act in various parts of the country. They searched, collected and analysed relevant information relating to food consumption and exposure of individuals, risks, incidence and prevalence of biological risks, contaminants in food and residues of various contaminants, etc.
The food safety authority has also been undertaking activities and programmes for dissemination of Information, Education and Awareness in this regard through the media and also through association with different organisations and institutions.
"However, recognising that effective enforcement of the provisions of the Food Safety Act and the rules and regulations primarily rest with the states and union territories. There also a need for greater focus on these activities. The need for a scheme in this regard does not need to be overstated," a senior official in the FSSAI said.
"The most important and critical stakeholder in food safety is the consumer, who is directly impacted by the safety of food in the country. It is necessary for the authority to stay engaged with the consumers and apprise them of the emerging trends in food safety so that their concerns are appropriately reflected in the food safety system in the country. Keeping this in mind, the scheme has been framed for inviting and processing proposals from various agencies, NGOs, schools, colleges and universities working in the area of food safety," the official added.
The organisations will be given a free hand to carry out testing of ingredients in key food products and undertake surveys on various aspects of food safety, including surveys on parameters like hygiene being followed by food business operators as per Schedule IV of the FSS (Licensing and Registration) Regulation, 2011.
"The organisations which will join handds with the FSSAI will also be doing capacity building and skill enhancement of small food business operators or street food vendors. Innovative projects, which will involve the community in promoting food safety practices, raising hygiene levels, inculcate habit of reading food labels etc, awareness campaigns on food safety, including importance of reading food labels, detection of adulteration, hygienic practices, selection of food for consumption etc in schools and colleges for students, teachers and parents will also be undertaken," said the official.