Jan 9, 2012

எது சிறந்த சமையல் எண்ணெய்?


          இன்று ஷாப்பிங் என்பதே ஒரு கலாசாரமாக மாறிவிட்டது. ஆயிரக்கணக்கில் பணம் செலவழித்து பல பொருட்களை வாங்குகிறோம். ஆனால், செலவழித்த காசுக்கு அந்த பொருட்கள் தரமானதா எனில் கேள்விக்குறிதான்!  


தற்கொரு தீர்வாக, கான்சர்ட் என்கிற அமைப்பு மக்கள் அதிகம் வாங்கி பயன்படுத்தும் பொருட்களின் தரத்தை அங்கீகரிக்கப்பட்ட, தரமான லேப்களில் சோதித்து, விழிப்புணர்வை ஏற்படுத்த முடிவு செய்தது.

ஏழு முக்கிய பொருட்களையும் மூன்று முக்கிய சேவைகளின் தரத்தையும் அக்குவேறு ஆணிவேறாக அலசி ஆராய்ந்து கண்டுபிடிக்கப்பட்ட அந்த முடிவுகள் அடுத்தடுத்து வரும் நாணயம் விகடனில் வெளியாகும். இந்த ஆய்வில் முதல் ரிப்போர்ட், மக்கள் அதிகம் பயன்படுத்தும் சமையல் எண்ணெய் பற்றியது. தென் இந்தியாவில் விற்பனையாகும் பெரிய நிறுவனங்களின் சமையல் எண்ணெய் பிராண்டுகள் தேர்வுக்கு எடுத்துக் கொள்ளப்பட்டன.
அந்த முடிவுகளை தெரிந்துகொள்ளும் முன், ஒரு பொருளை மக்கள் எப்படி தேர்வு செய்கிறார்கள் என்பதை அறிய ஒரு சிறிய சர்வே நடத்தப்பட்டது. அந்த சர்வேயின்படி, பொருட்களை வாங்குகிறவர்கள் விளம்பரத்தைப் பார்த்தும், டாக்டர் சொன்னதாலும் வாங்கியதாக சொன்னார்கள். இன்னும் சிலர் விலையைப் பார்த்தும், இலவசப் பொருட்களுக்காக வாங்கியதாகவும் சொன்னார்கள். தரத்தைப் பார்த்து யாரும் பொருளை வாங்குவதாக சொல்லவில்லை.  


இனி ரிப்போர்ட்டுக்குள் செல்வோம். கீழே இருக்கும் அளவுகோல்களின் அடிப்படையில் சமையல் எண்ணெய்களை சோதனை செய்தோம்.

1. பேக்கேஜிங் (லேபிளுடன்) 2. ஆரோக்கிய மானதா? 3. தரமானதா? 4. விலை? 5. நிறம், மணம், பார்வை எப்படி இருக்கிறது போன்ற அளவு கோல்களை வைத்து சோதனை செய்யப்பட்டது. அதன் முடிவுகள் இதோ!
* பி.எஃப்.ஏ. விதிமுறைகள் 1955 மற்றும் எஃப்.எஸ். அண்ட் எஸ் விதிமுறைகள் 2011- விதிமுறைபடி, எண்ணெய்யின் லேபிளில் Free From argemone oil என்ற எச்சரிக்கை வாசகத்தைக் கட்டாயம் எழுதி இருக்க வேண்டும்.
அதாவது, இந்த எண்ணெய்யில் நச்சுப் பொருட்கள் அல்லது சாப்பிடக்கூடாத எண்ணெய் எதுவும் இல்லை என்ற உத்தரவாதம் அந்த லேபிளில் இருக்க வேண்டும்.
ஆனால், பின்வரும் சில நிறுவனங்கள் தயாரிக்கும் எண்ணெய் பாக்கெட்டுகளில் இது மாதிரியான எச்சரிக்கை வாக்கியங்கள் எதுவும் இல்லை.
எஃப்.எஸ்.எஸ்.ஏ. விதிமுறைகள் 2011-படி எண்ணெய்யில் இருக்கும் சத்துகளை (Nutritional Information) லேபிளில் குறிப்பிட வேண்டும். ஆனால், காதி கிராமத்யோக், நந்தினி, இதயம் உள்ளிட்ட சில எண்ணெய்களில் இந்த தகவல்கள் இல்லை.  
பொருளின் பெயர், உற்பத்தியாளர் பெயர், அவரது முகவரி, பேட்ச் கோட் எண், உற்பத்தி செய்த தேதி, எவ்வளவு நாள் பயன்படுத்தலாம் என்ற தகவல், சத்துப்பொருட்களை பற்றிய தகவல், வாடிக்கையாளர்கள் புகார் செய்வதற்கான எண்கள் மற்றும் நச்சு பொருட்கள் இல்லை என்பது போன்ற தகவல்கள் கட்டாயம் அதன் லேபிளிலில் இருக்க வேண்டும்.
எனினும், இதை சரிபார்த்து வாங்குவது வாடிக்கையாளரின் கடமையே!

Technical errors delay online licensing, registration process for new FBOs


The procedure for application of local license/registration for starting or renewing a food business operation in Mumbai and Thane was supposed to go online on Saturday. However, due to technical difficulties with the software it has been postponed to the next week.

This was informed by Suresh Annapure, assistant commissioner, food, Food and Drug Administration (FDA), Thane division.

“Food and drugs commissioner Mahesh Zagade would be inaugurating the software,” Annapure informed.

Currently, the provision for making an online application is only present for central licenses, and Maharashtra will be the first state to have local licenses and registration procedure placed online.

However, there are a number of technical errors, which have to be corrected before that. One, HSAN (Harmonisation system number) codes adapted from international standards used for classification of commodities is not applicable for Indian food items.

“It is very difficult to classify traditional Indian products using this code, for example products like dosa mix, frozen wada, and frozen idli have not been allotted any category. So we have to skip that and go to the next question, else software throws a problem,” said M M Chitale, FBO consulting and technical services, who has currently applied for around 25 licenses on behalf of the food business operators. He said that the categorisation codes should be adapted to the Indian food market.

Further, Chitale mentioned that even the transporters need to obtain a license or get themselves registered. “We hardly have any dedicated transport for the food businesses except for commodities like milk and oil. The rest of the products are transported by the food business operators as per convenience. So, sometimes a lorry carrying cement is also used for transporting food, so who is responsible for quality then,” he asked.

“Also, will the transporter travelling from one state to another need two different licenses,” Chitale asked, further.

There are several other problems that licensing authorities and FBOs are facing related to licenses, albeit the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), has sent an advisory to the state enforcement wings to stop imposing penalty in the case of delay of application for renewal of licenses. This relaxation on penalty will be applicable till August 5, 2012.

Prior to the new food law, any delay in making an application for renewal was treated with a penalty of Rs 100 per day.

“Meanwhile, what is the action that licensing authorities should take if the renewal date expires? Since there is no penalty, should we consider the license cancelled or let go the delay and renew the licenses,” asked Annapure.

“We have asked the FSSAI for a guideline which is expected next week,” Annapure said. Chitale suggested that an NOC (No Objection Certificate) can be issued in the interim period to allow food business operators function normally.

The industry opines that the Authority has started the enforcement work in haste without proper homework done. “There is absolutely no awareness about the licensing procedure of the Food Safety and Standards Act among the FBOs particularly in the rural areas. A massive awareness campaign with inclusion of students and NGOs (non-governmental organisations) can help,” Chitale suggested.

“Interestingly, Maharashtra has collected around Rs 35 crore up till now as licensing fee paid by the FBO from the time the new food law has come into force. The target is Rs 510 crore. Is there a way to divert these funds to create awareness? The authority can easily reach the FBO and even help him fill the requisite form by going to the location of his business. The collected revenue can be utilised this way,” said another source.

FSSAI ADVERTISEMENT IN DINAMANI


Hunt on for a new chairperson

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is likely to get a new chairperson soon. Sources in the health ministry disclosed that among the dozen contenders in the fray, the Appointments Committee of Cabinet (ACC) is all set to approve the name of former health secretary K. Chandramouli for the post.
Those considered for the post included K. Sujatha Rao, former health secretary and Dr R.K. Srivastava, former Director General of Health Secrvices (DGHS).
Chandramouli is a Uttar Pradesh cadre IAS officer of 1975 batch. He retired this October as Union health secretary. Prior to this, he worked as secretary, National AIDS control Organisation (NACO).

India drinks milk & detergent!

It is official now. Indians are consuming adulterated milk containing detergent which not only has a very less nutritious value but is also health hazardous, a recent Government survey has revealed.
In its first-ever national survey on milk adulteration 2011, the Food Safety Standards Authority of India (FSSAI) found that of the total 1,791 samples tested throughout the country, at least over 68 per cent i.e. 1,226 samples were either diluted with water or mixed with harmful detergent.
Adulteration was widely prevalent - in rural as well as urban areas - in packed and loose milk both, samples of which were tested in the Government's laboratories.
The situation was worst in States like Bihar, Chhattisgarh, Daman and Diu, Jharkhand, Odisha, West Bengal and Mizoram where all the samples collected were found to be contaminated or not conforming to the standards.
Except Goa and Puducherry, where all the samples picked conformed to the standards, all other States including Delhi failed to meet the standards for milk.
For instance, in Manipur 96 per cent samples were not conforming the standards, in Meghalaya it was 96 per cent, followed by Tripura (92 per cent), Gujarat (89%), Sikkim (89%), Uttrakhand (88%), Uttar Pradesh (88%), Nagaland (86%), Jammu & Kashmir (83%), Punjab (81%).
In Rajasthan it was 76% followed by Delhi (70%), Haryana (70%), Arunachal Pradesh (68%), Maharashtra (65%), Himachal (59%), Chandigarh (48%) among others.
The deviations were found highest for fat (%) and SNF (%) in 574 samples (46.8%) of the total non -conformity. Skim Milk Powder (SMP) was found in 548 samples (44.69%) which included presence of glucose in 477 samples.
"The snap shot survey was conducted with an aim to identify the common adulterants in milk in rural and urban areas in different states besides finding out the non-conforming samples in loose and packed milk throughout the country," said a senior official from the FSSAI.
He explained that reagents like salt and glucose are added to alter the thickness and viscosity. Adding starch prevents curdling of milk. Salt and detergents are added to adjust the lactometre reading to add thickness to the milk.
The survey has only proved how authorities concerned have failed to check this blatant violation of the standards for milk which is otherwise meant for strengthening bones, cardiovascular improvements and oral health.