Nov 12, 2013

பள்ளி கல்லூரி அருகே விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்த புகையிலை, பாக்கு பறிமுதல்

கோபி, நவ.12:
கோபி சப்கலெக்டர் அலுவலகத்தில் நேற்று காலை குறை தீர் கூட்டத்தில் பெறப்பட்ட மனு ஒன்றில் கோபி அருகே உள்ள அளுக்குளி, குருமந்தூர், மூனாம்பள்ளி, நம்பியூர் உள்ளிட்ட பகுதிகளில் உள்ள பள்ளி, கல்லூரி, தனியார் நூற்பாலைகள், பின்னலாடை நிறுவனங்கள் அருகே தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை மற்றும் பாக்கு வகைகள் விற்பனை செய்யப்படுவதாக கூறப்பட்டிருந்தது.
அதனடிப்படையில் கோபி சப்கலெக்டர் சந்திரசேகர சாகமுரி தலைமையில் நம்பியூர் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் மணி, கோபி கிராமப்புற உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் மனேகரன், வருவாய் ஆய்வாளர் அதிர்ஷ்டராஜ், குருமந்தூர் கிராம நிர்வாக அலுவலர் மகாலிங்கம் ஆகியோர் கொண்ட குழுவினர் கோவை பிரிவு, பதி, நம்பியூர், அளுக்குளி, மூனாம்பள்ளி, குருமந்தூர் உள்ளிட்ட பகுதிகளில் உள்ள பள்ளி மற்றும் தனியார் கல்லூரி அருகே உள்ள கடைகளில் திடீர் சோதனை மேற்கொண்டனர்.
சோதனையில் சுமார் 5 ஆயிரம் ரூபாய் மதிப்புள்ள தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை மற்றும் பாக்கு வகைகளை பறிமுதல் செய்தனர். அதே போன்று கோவை பிரிவில் டீகடைகளில் நடத்திய சோதனையில் சுமார் 5 கிலோ அளவிற்கான கலப்பட தேயிலைத்துளையும் பறிமுதல் செய்தனர்.
இதுகுறித்து சப்&கலெக்டர் சந்திரசேகர் சாகமுரி கூறுகையில், அரசால் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை மற்றும் பாக்கு வகைகளை தற்போது பறிமுதல் செய்துள்ளோம். இதுகுறித்த நடவடிக்கைக்காக அந்தந்த காவல் துணை கண்காணிப்பாளருக்கு பரிந்துரைக்கப்பட்டுள்ளது. தடை செய்யப்பட்ட பொருட்களை விற்பனை செய்பவர்கள் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும், என்றார்.

LAST DATE FOR OBTAINING LICENSE/REGN WILL NOT BE EXTENDED ANY FURTHER


MINUTES OF 10TH CAC MEETING OF FSSAI





FACT SHEET - TAMIL NADU


Additives, preservatives and sweeteners in baking industry

With better technological advances, manufacturers are employing newer methods in food production with the aim to increase output in terms of both quality and quantity.
Due to the greater demand for bakery products and need for larger volume of production, manufacturers have realised the important role additives and preservatives play in the business today. This has resulted in the emergence of steadily growing market for supplies of subsidiary ingredients such as additives, preservatives and sweeteners.
The use of additives and preservatives is not only driven by factors such as improved quality, enhanced taste, better texture and appearance, but also important aspects such as to maximise the yield of the product and to gain higher volumes in shorter span of time for commercial manufacturers.
In this column, we have attempted to elaborate and understand the exact role of commonly-used additives, preservatives and sweeteners in the process of producing baked goods and the latest options available in the industry.
An additive is any substance that is added to a product, but is not the main ingredient of the product. This addition is for technological purpose of manufacturing and processing of the product. An additive may or may not affect the nutritive value of the product.
Similarly, preservatives are substances used in the product with the aim to increase the shelf life, or in other words, to prevent food spoilage during storage and transportation.
Sweeteners are food agents that are substituted for sugar in food products to impart sweetness, to reduce the number of calories in products or products made for certain population with dietary restrictions on sugar consumption.
Some sweeteners are natural sugar substitutes such as Isomalt, Sorbitol, Xylitol, Glycerol, etc., and some are artificial sweeteners such as Aspartame, Sucralose, Saccharin, etc.
Food and drug authorities regulate usage of additives, preservatives and sweeteners in the baking industry globally.
Only an approved and permitted class of additives and preservatives can be used in the manufacturing process.
All additives and preservatives are classified and coded as per the international food safety guidelines.
Additives and preservatives for long have been used in manufacturing bakery products. Some of the natural additives and preservatives that have been historically used are salt, alcohol, vinegar, etc.
Apart from the traditionally used natural additives there some more recently identified and developed forms of additives that are also being used in the industry. They are easier to handle, store, readily available and are very economical. This has attributed to their widespread use in the industry.
Lecithin is a natural product that can be obtained from eggs, soy, peanuts, corn, etc. It is used in baking as an emulsifier, i.e. stabilising agent in the product.
It is available in the liquid, powder or granular form, and is the best form of natural stabiliser available to home bakers as well.
It helps in combining all ingredients well and aids in the formation of stable cake and cookie batter. Using lecithin, especially in bread-making, gives the product a better texture, flavour and quality to the finished product.
Acids act as preservatives and antioxidants. Some commonly used acids are tartaric acid, citric acid, lactic acid, etc.
Tartaric acid is obtained from plant sources, and citric acid is commercially produced using glucose and hydrolysed corn starch.
Lactic acid, found in milk and milk products, is another natural additive and preservative that is used in bakery and confectionery.
It helps in increasing the shelf life of the product as it has antimicrobial properties. It enhances flavor in savoury products and breads, also used in making hard-boiled sugar candies and to prevent stickiness in them.
Lactic acid and some sweeteners also act as humectants, i.e. they help in retaining moisture in the product and prevent them from drying out during storage.
Gluten is naturally present in wheat flour. Commercial gluten is obtained by washing out starch from flour mixed with water. Flour high in gluten is best suited for bread-making.
However, due to geographical and various other factors, the flour obtained has a lesser percentage of gluten or gluten development is weak in certain qualities of flour.
Gluten is also an important ingredient in making popular varieties of breads made these days, from flours that are high in fibre, wholemeal breads, mixed grain breads, etc.
These flours are not naturally high in gluten content. In such products, dried gluten can be added to the flour to give a softer quality of bread, and also to achieve strong gluten development during the bread making process.
Dried gluten is now commercially available in powder form.
Bread improvers, dough conditioners, oxidising agents are widely used by large scale manufacturers to improve the bread texture, impart stronger flavour, shorten fermentation duration, reduce use of fat in breads, uniform rise while baking and give consistent results each time even with varying qualities of flour batches. 
Some bread improvers contain natural ingredients such as soy flour, starch, corn starch, etc.
Apart from natural additives, there are many chemically-derived varieties available to manufacturers.
Commonly-used chemical agents in bread-making are potassium bromate, chlorine, ascorbic acid, etc. These agents help in bleaching flour to make flour whiter, providing finer grain texture, high-rising loaves and stability during the baking process.
Potassium bromate has been banned from certain countries due to health hazards, and there are bromate-free improvers also available in the markets today.
Caramel is generally used for colouring of food products for more intense brown colour. This caramel is not the same as the caramel obtained by heating sugar at high levels, which is also added to food for flavour. The caramel used for colouring in commercially-manufactured food products is a chemical additive.
Some chemical preservatives used in the baking industry are acetic acid and propionic acid. They are used to inhibit the growth of fungi and other micro-organisms in the products and to retain freshness for longer periods of time.
Some of the more-recently evolved additives are in gel forms, such as cake improvers or cake gels. These gels are added to cake batter, used to obtain moist cakes that are well-risen, have a spongy texture, softer fine crumbs and no alteration in the taste.
These gels also help the shelf life of cakes. Some gels are also used as glazing agents to prevent moisture loss, protect products from pressure and heat and improve appearance of food products.
Until recently, the availability of majority additives were restricted only to commercial food producers by large-scale suppliers.
Renewed interest in baking at home and the emergence of numerous small-scale bakers in the industry, has led to some of these additives now being made readily available in economical packaging.
Consumers are can now get professional looking baked good using these at home. There are many international brands of suppliers that have identified the potential of the Indian market, and have entered, looking to further exploit the growing demand.

Officials seal hotel in Saidapet after finding roaches

Chennai: The food safety department conducted a raid on Thursday and sealed a restaurant in Saidapet because of the unhygienic conditions in its kitchen.
Food safety officials said they inspected in ‘Namma Chettinadu’ hotel after they received an email complaint. “We received an email from a resident in Tambaram who consumed chicken from this hotel and fell sick” said district food safety officer S Lakshmi Narayan.
He said several cockroaches were found in the storerooms and kitchen. “The kitchen was unhygienic. So, we have asked the restaurant authorities to improve the condition within 15 days,” Narayan said.
Officials have warned eateries that they should provide wholesome drinking water and serve freshly prepared food to customers or face strict action. “We are planning to conduct more inspections in hotels to ensure their kitchens and premises are in hygienic condition” Narayan said.
Those with complaints about poor quality food served in hotels can call 04423813095 or email commrfssa@gmail.com, officials said.




Restaurant raided

A customer who had suffered food poisoning alerted the authorities—Photo: R. Ravindran
A customer who had suffered food poisoning alerted the authorities
The Food Safety and Drug Administration on Thursday prohibited operations of a hotel in Saidapet for failure to maintain hygiene in its kitchen.
As many as eight samples including rotten mutton and chicken were seized from Namma Chettinadu hotel on Thursday. The samples have been sent to King Institute of Preventive Medicine for testing. “We will issue improvement notice to the hotel. The hotel will be permitted to operate only after rectifying the defects,” said S. Lakshmi Narayanan, designated officer, Food Safety and Drug Administration, Chennai District.
The action on Monday followed an email sent on October 28 to dofssache@gmail.com by Shyamsundar, a resident of Tambaram. Mr. Shyamsundar had suffered food poisoning, vomiting and diarrhoea after having meals at the hotel a few weeks ago.
“They had not washed the floor for the past eight months. The floor had blood stains. We seized two rotten carcasses of goat and a large quantity of rotten chicken,” said an official of Food Safety Department.
Six samples of oil, rice, dal and sweets were also sent to King Institute. Customers affected by such food may send emails to the commissioner of food safety in the State at commrfssa@gmail.com.

Tea buyers' body alleges violation of food safety norms

GUWAHATI: The buyers of tea in Assam under the banner of Guwahati Tea Auction Centre Buyers' Association (GTACBA) have expressed concern over violation of Food Safety and Standard Act (FSSA), 2011 even as the Tea Board of India is carrying out awareness programmes in the state.
The members of GTACBA alleged that time and again they have to face complaints from consumers and other parties for not following the norms.
"Starting form packaging to manufacturing, the producing agencies are not following the norms of FSSA. The tea growers do not even follow the norms of usage of pesticides, iron filling, artificial colouring of tea and packaging standards. It should be implemented at the earliest and the Tea Board should keep an eye in this regard," said Dinesh Bihani, general secretary of GTACBA.
As per the regulatory guidelines set up by Food Safety and Standard Authority of India under the Union ministry of health and family welfare, all organizations managing food and beverage operations are required to implement good hygiene practices, good manufacturing practices and fulfill the requirements of Codex Home And Community Care guidelines.
"It has become important for all food organizations to be aware about the challenges they will be facing with the enforcement of FSSA, which has come into force from August 5, 2011. According to the act, with the exception of farmers, all food business operators involved in processing, packaging, distribution, storage and transportation will come under the purview of FSSAI regulations and have to procure either license or get them registered with FSSAI as per their turnover to carry out business prior to February 4 in 2014," said Anirban Basu Majumder, research officer of Tea Board. Majumder further said the Tea Board will carry out awareness campaigns across the state for the tea associates in the next one month or so. However, GTACBA also alleged that in spite of several written complaints, the Tea Board did not respond to the problems.
Assam produces about 50 per cent of India's annual tea production of nearly 990 million kg. The British discovered tea in Assam and started farming it, making it famous across the world. Today, the state has more than 800 big tea estates and thousands of small growers. The industry employs more than 2.2 million people directly or indirectly. The cumulative tea production from nearly 69,000 small tea gardens in the state is estimated at 25 per cent of Assam's total production.

ஓமலூர் பகுதிகளில் உள்ள 30-க்கும் மேற்பட்ட வெல்லம் தயாரிக்கும் ஆலைகளில் அதிகாரிகள் அதிரடி ஆய்வு


சேலம், நவ.12-
ஓமலூர் பகுதிகளில் உள்ள 30-க்கும் மேற்பட்ட ஆலைகளில் நேற்று உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் ஆய்வு மேற்கொண்டனர். அப்போது அங்குள்ள வெல்லத்தை மாதிரிக்கு எடுத்து ஆய்வுக்கு அனுப்பபட்டது.
கெமிக்கல் கலப்பதாக புகார்
ஓமலூர் மற்றும் அதன் சுற்றுவட்டார பகுதிகளில் சுமார் 200-க்கும் மேற்பட்ட வெல்லம் தயாரிக்கும் ஆலைகள் உள்ளன. இந்த ஆலைகளில் கெமிக்கல், சர்க்கரை போன்றவை கலப்படம் செய்வதாக சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகளுக்கு புகார் வந்தது.இதையடுத்து மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா தலைமையில் அதிகாரிகள் நேற்று ஓமலூர் பகுதிகளில் உள்ள வெல்லம் தயாரிக்கும் ஆலைகளில் திடீரென ஆய்வு மேற்கொண்டனர். அதிகாரிகள் காம்லாபுரம், பொட்டியாபுரம், ஒட்டத்தெரு, தும்பிப்பாடி உள்ளிட்ட பல்வேறு பகுதிகளில் உள்ள 30-க்கும் மேற்பட்ட ஆலைகளில் ஆய்வு செய்தனர்.
உரிமையாளருக்கு எச்சரிக்கை
அப்போது ஆலைகளில் வெல்லம் தயாரிக்கும் போது, சோடியம் பை கார்பனேட், சோடா உப்பு போன்ற கெமிக்கல்களும், சர்க்கரைகளும் கலப்படம் செய்வது கண்டறியப்பட்டது. இதையடுத்து உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் ஆலை உரிமைகளை எச்சரிகை செய்தனர். மேலும் ஆலைகளில் இருந்து 3 வெல்லம் மாதிரிகளை ஆய்வுக்கு எடுத்தனர்.இதுகுறித்து, மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புத்துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா கூறும் போது, ‘ஓமலூர் பகுதியில் உள்ள வெல்லம் தயாரிக்கும் ஆலைகளில் கெமிக்கல், சர்க்கரை கலப்பதாக வந்த புகாரின் அடிப்படையில் ஆய்வு மேற்கொண்டோம். அப்போது அங்கு கலப்படம் செய்வது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது.இதனால் அந்த வெல்லம் தயாரிக்கும் ஆலைகளில் இருந்து மாதிரிகள் எடுக்கப்பட்டு உடையாப்பட்டியில் உள்ள பகுப்பாய்வுக்கு அனுப்பி வைத்துள்ளோம். ஆய்வின் முடிவு வந்த பிறகு கலப்படம் செய்த ஆலைகள் மீது சட்டப்படி நடவடிக்கை எடுக்கப்படும்’ என்று கூறினார்.



ஓமலூர் பகுதியில் 30 கரும்பாலைகளில் அதிகாரிகள் திடீர் ஆய்வு

சேலம், நவ.12:
சேலம் அடுத்த ஓமலூர் பகுதியில் 30க்கும் மேற்பட்ட கரும்பாலைகளில் உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் நேற்று திடீர் ஆய்வு செய்தனர்.
சேலம் அடுத்த ஓமலூர், காமலாபுரம், பொட்டிபுரம், ஒட்டத்தெரு, தும்பிப்பாடி, சர்க்கரைரெட்டிப்பட்டி உள்ளிட்ட பகுதிகளில் நூற்றுக்கும் மேற்பட்ட கரும்பாலைகளில் வெல்லம் தயாரிக்கப்பட்டு வருகிறது. இந்த ஆலைகளில் வெல்லம் வெளிர் மஞ்சள் நிற வர கெமிக்கல் கலப்பதாக சேலம் உணவு பாதுகாப்புத்துறைக்கு புகார் சென்றது.
அதன் அடிப்படையில் நேற்று உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் ஓமலூர் சுற்று வட்டார பகுதிகளில் உள்ள 30 கரும்பாலைகளில் திடீர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர். இந்த ஆய் வில் 3 கரும்பாலைகளில் இருந்து வெல்லம் மாதிரி எடுத்து உடையாப்பட்டியில் உள்ள உணவு பகுப்பாய்வு கூட்டத்திற்கு சோதனை அனுப்பி வைத்துள்ளனர்.
இது குறித்து உணவு பாதுகாப்புத்துறை சேலம் மாவட்ட நியமன அலுவலர் அனுராதா கூறியதாவது:
கரும்பாலைகளில் வெல்லம் மஞ்சள் நிற வர சல்பர் டை ஆக்சைடு என்ற கெமிக்கல் 70 பிபிஎம் வரை உபயோகிக்க அரசு அனுமதி அளித்துள்ளது. ஆனால் கரும்பாலைகளில் வெல்லம் வெளிர் மஞ்சள் நிறத்தில் வர சோடியம் பை கார்ப் னேட், சூப்பர் பாஸ் பேட், ஹைப்போ குளோ ரைடு உள்ளிட்ட கெமிக்கல் சேர்க்கப்படுகிறது. இது போன்ற கெமிக் கலை வெல்லத்தில் சேர்க்கக்கூடாது என்று கரும்பாலை உரிமையாளர்களுக்கு எச்சரிக்கை விடுத்துள்ளோம். வெல்லத்தில் கெமிக்கல் சேர்ப்பதால் ஏற்படும் பாதிப்புகள் குறித்து கரும்பாலை உரிமையாளர்களை அழைத்து விரைவில் ஒரு கூட்டம் நடத்தி விழிப்புணர்வு ஏற்படுத்த இருக்கிறோம்.
இவ்வாறு அனுராதா கூறினார்.

DINAMALAR & DINAMANI NEWS



அண்ணா நகரில் 135 கிலோ புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல்

அண்ணா நகர், நவ.12:
உடலுக்கு கேடு விளைவிக்கும் மெல்லும் வகையிலான புகையிலை பொருட்கள் விற்க தடை செய்யப்பட்டுள்ளது. அண்ணா நகர் பகுதியில் தடைசெய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் அதிகமாக விற்கப்படுவதாக, உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகளுக்கு தகவல் கிடைத்தது.
அதன் அடிப்படையில் அதிகாரிகள் சதாசிவம், மணிமாறன், கஸ்தூரி உள்ளிட்டோர் அண்ணா நகர் 12 வது மெயின்ரோடு, 13 வது மெயின்ரோடு, 2 வது அவென்யூ மற்றும் நூறடி சாலை பகுதிகளிலும், வில்லிவாக்கம் எம்.டி.எச் ரோடு பகுதியிலும் சோதனை நடத்தினர். அங்குள்ள கடைகளில் 135 கிலோ எடையுள்ள புகையிலை பொருட்களை பறிமுதல் செய்தனர்.