Apr 1, 2015

வெள்ளை உணவுகள் நண்பனா ? எதிரியா ?

“அரிசி, சர்க்கரை, பால் போன்ற வெள்ளை உணவுகளை விட்டால் சந்தோஷமாக இருக்கலாம்’’ என்பது சூப்பர் ஸ்டாரின் ஹெல்த் ஸ்டேட்மென்்ட். மருத்துவர்களைக் கேட்டாலும், “சில ஒயிட் ஃபுட்களை சாப்பிடாதீங்க” என அட்வைஸ் செய்கிறார்கள். உலகம் முழுவதும் அதிகரித்து வரும் வீகன் டயட் ஃபாலோயர்களும் வெள்ளை உணவுகளைக் கண்டால், தெறித்து ஓடுகிறார்கள். வெள்ளை உணவுகள் சாப்பிடலாமா? கூடாதா? சாப்பிட வேண்டாம் என்பதன் காரணம்தான் என்ன?
சர்க்கரை
வெள்ளை உணவுகளில் தொடவே கூடாத உணவு சர்க்கரைதான். சர்க்கரை முற்றிலும் வெண்மையாக இருக்க, பல்வேறு ரசாயனங்கள் சேர்க்கப்பட்டு, சுத்திகரிக்கப்படுகிறது. இந்தச் சர்க்கரையை அதி
கம் பயன்படுத்துவதால், கல்லீரல் நோய்கள், வளர்சிதை மாற்ற நோய்கள் ஏற்படுகின்றன. மேலும், பல் சொத்தை, எலும்பு மெலிதல் போன்ற பிரச்னைகள் ஏற்படுகின்றன. சர்க்கரை நோய் தாக்குவதற்கும், சீக்கிரமே முதுமை அடைவதற்கும் சர்க்கரை ஒரு முக்கியக் காரணம். சர்க்கரைக்குப் பதில் வெல்லம் மற்றும் உலர் பழங்களில் இருந்து எடுக்கப்படும் சர்க்கரையைப் பயன்படுத்தலாம்.
சமையல் உப்பு

கடலில் இருந்து கிடைக்கும் உப்பு, சற்றே பழுப்பு நிறத்தில் இருக்கும். ஆனால், அயோடின் உப்பு தயாரிக்கும்போது, அதிக வெப்பத்தில் உப்பை பிளீச் செய்கிறார்கள், இந்த முறையால், உப்பில் இயற்கையாக இருக்கும் பல்வேறு தாது உப்புக்கள் வெளியேறிவிடுகின்றன. அயோடின் அதிகளவு நிறைந்த, தூள் உப்பை அதிகம் உணவில் சேர்ப்பதால், இதயநோய்கள், ரத்த அழுத்தம், பக்கவாதம் போன்ற நோய்கள் எளிதில் வர வாய்ப்புகள் உள்ளன. எனவே, இயற்கையில் கிடைக்கும் கடல் உப்பு, இந்துப்பு போன்றவற்றைப் பயன்படுத்தலாம். இந்துப்பில் பொட்டாசியம், மாங்கனீசு, அயோடின், இரும்புச்சத்து, துத்தநாகம் உள்ளிட்ட பல்வேறு சத்துகள் இருக்கின்றன.
மைதா
முழு கோதுமையைப் பட்டைதீட்டி, நார்ச்சத்துகளையும் பிற வைட்டமின் சத்துக்களையும் அறவே நீக்கி, ரசாயனங்களைச் சேர்த்து ப்ளீச் செய்து, தயாரிக்கப்படும் பொருள் மைதா மாவு. இதில், கார்போஹைட்ரேட் சத்து மட்டுமே இருக்கும். நூடுல்ஸ், கேக், பீட்சா, பர்கர், பரோட்டா என, ஜங்க் உணவுகளில் பெரும்பாலும் மைதா மாவே பயன்படுத்தப்படுகிறது. இந்த உணவுப்பொருட்களில் சர்க்கரை மற்றும் எண்ணெய் அதிக அளவு சேர்க்கப்பட்டு இருக்கும். எனவே, இது அதிக கலோரிகள் கொண்டது. தொடர்ந்து மைதாவால் செய்யப்பட்ட உணவுகளைச் சாப்பிடும்போது, சர்க்கரை நோய் எளிதில் தாக்கலாம். மேலும், மலச்சிக்கல், குடல் புற்றுநோய் போன்றவை வருவதற்கும் மைதாவே காரணம் என்கிறார்கள் ஆய்வாளர்கள். எனவே, மைதாவுக்குப் பதிலாக முழு தானியமான கோதுமையை வாங்கி, அப்படியே அரைத்து, சமையலுக்குப் பயன்படுத்தலாம். சிறுதானிய மாவுகளைப் பயன்படுத்தும்போது, உடலுக்குத் தேவையான நார்ச்சத்து, வைட்டமின்கள் கிடைப்பதோடு,  சர்க்கரை நோய் வருவதற்கான வாய்ப்புகளும் குறையும்.
பால்

எளிதில் ஜீரணமாகாத ஒரு உணவு, பால். தற்போது, பசுக்கள் அதிகமாகப் பால் சுரக்க ஹார்மோன் ஊசிகள் போடுவதாலும், ஆன்டிபயாடிக் மருந்துகளை மாட்டுக்குத் தருவதாலும், பாலில் யூரியா கலப்பதாலும் பால்கூட விஷமாக்கப்பட்டுவிட்டது. இதனால், பல்வேறு உடல்நலப் பாதிப்புகள் வருகின்றன. பாலில் இருக்கும் கேஸியீன் (Casein) என்ற புரதம், புற்றுநோய் வரக் காரணமாக இருக்கிறது என பல ஆய்வுகள் சொல்கின்றன. எனவே, பசும்பாலுக்குப் பதிலாகத் தேங்காய்ப் பால், சோயா பால், வேர்க்கடலைப் பால், பாதாம் பால் போன்றவற்றைப் பயன்படுத்தலாம். பாலில் இருக்கும் கால்சியத்தைவிட எள்ளில் அதிக அளவு கால்சியம் இருக்கிறது. எனவே, எள்ளுச் சட்னி, எள்ளுப்பால், எள்ளு சாதம் போன்றவற்றைச் சாப்பிடலாம்.
அரிசி
உலக அளவில்,  சர்க்கரை நோயாளிகள் அதிகம் இருப்பது இந்தியாவில்தான். இதற்கு அரிசி உணவும் மிக முக்கியக் காரணம். அரிசி நன்றாகப் பட்டைதீட்டப்பட்டுத்தான் கிடைக்கிறது. சாதம், வெள்ளைவெளேரென இருந்தால்தான், உயர் ரக அரிசி என நினைத்து, மக்கள் வாங்கிப் பயன்படுத்துகின்றனர். பாலீஷ் செய்யப்பட்ட அரிசியில் அறவே நார்ச்சத்து கிடையாது. குறைவாகச் சாப்பிட்டாலும் திருப்தி ஏற்படாது. இதனால், அதிகம் சாப்பிடுவார்கள். அரிசியில் உள்ள மாவுச்சத்து, கொழுப்பாக மாறி உடலில் தங்கிவிடும். நாளடைவில் சர்க்கரை நோய் வர அரிசி ஒரு முக்கியமான காரணியாக இருக்கும். தவிடு நீக்கப்படாத பாலீஷ் செய்யாத பழுப்பு அரிசி, சிவப்பு அரிசியைச் சாப்பிடுவதே நல்லது.
- பு.விவேக் ஆனந்த்

‘பழுப்பே’ பெஸ்ட்!
வெள்ளை நிற உணவுகள் உடலுக்குப் பாதிப்பை ஏற்படுத்தக்கூடியவை என்பது உண்மைதான். அதற்காக, முற்றிலும் தவிர்த்துவிடுவதும் சாத்தியம் இல்லை. சர்க்கரையை ஒரு நாளைக்கு 30 கிராம் எடுத்துக்கொள்ளலாம். சர்க்கரைக்குப் பதில், பனை வெல்லம், பனங்கற்கண்டு போன்றவற்றைப் பயன்படுத்தலாம். வெல்லம் பயன்படுத்துபவர்கள் மஞ்சள் நிறத்தில் இருக்கும் வெல்லத்தைத் தவிர்த்து, இளஞ்சிவப்பு நிறத்தில் இருக்கும் வெல்லம்தான் பயன்படுத்த வேண்டும். பழுப்பு நிறத்தில், பிளீச் செய்யப்படாமல் கிடைக்கும் சர்க்கரையை சிறிதளவு சேர்த்துக்கொள்ளலாம்.
அதேபோல், உணவில் உப்பும் அதிகம் சேர்க்கக் கூடாது. அயோடின் உடலுக்கு அவசியம் எனவே, கல் உப்பு, தூள் உப்பு  இரண்டையும் சரிவிகிதத்தில் சமையலுக்குப் பயன்படுத்த வேண்டும். மைதாவில் கார்போஹைட்ரேட் மட்டுமே உள்ளது. எனவே, முற்றிலும் அதைத் தவிர்ப்பதுதான் நல்லது. பாலுக்கு மாற்றாக கால்சியத்தை எள், கேழ்வரகு மூலம் பெற்றுக்கொள்ள முடியும் என்றாலும், குழந்தைகளை எளிதாகப் பால் சாப்பிடவைக்க முடியும். எனவே, குழந்தைகளுக்குப் பால் சிறிது அளவு கொடுக்கலாம். பெரியவர்கள் பால் சாப்பிடுவதற்குப் பதிலாக, கேழ்வரகை அன்றாடம் சேர்த்துக்கொள்ளலாம். வெள்ளை அரிசிக்கு மாற்றாக, பழுப்பு அரிசி, கைகுத்தல் அரிசியைப் பயன்படுத்தலாம்.

FSSAI CONFERENCE ON 1.4.15


The theme of World Health Day 2015


The theme of World Health Day 2015 would be “Food safety” 
With 5 keys; 
Key 1: Keep clean, 
Key 2: Separate raw and cooked food, 
Key 3: Cook food thoroughly, 
Key 4: Keep food at safe temperatures, 
Key 5: Use safe water and raw materials.

DINAMALAR NEWS


கோவையில் வீட்டில் தயாரிக்கப்பட்ட 2,500 கிலோ டீதூள் பறிமுதல் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் விசாரணை



கோவை, ஏப்.1:
கோவை சீரநாயக்கன்பாளையம் பாரதியார் வீதி பகுதியில் வாடகை வீட்டில் குடியிருப்பவர் பாலசுப்ரமணியம். இவரின் மனைவி தாரா. இவர்கள் கடந்த ஒரு வருடமாக 3 பேரை பணிக்கு அமர்த்தி வீட்டில் டீதூள் பேக் செய்து சென்னை போன்ற இடங்களுக்கு வினியோகித்து வந்தனர். இந்த டீ ஸ்டராங்காக இருக்க வேதிப்பொருள் ஒன்று கலக்கப்படுகிறது.
பொதுவாக இந்த வேதிப்பொருளை 200 கிலோ டீ தூளுக்கு 2 கிலோ தான் கலக்க வேண்டும். ஆனால், இவர்கள் அளவுக்கு அதிகமாக கலந்துள்ளனர். மேலும், போலியாக டீதூள் தயாரிப்பதாவும், கலப்பட டீதூள் தயாரித்து விற்பனை செய்வதாகவும் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகளுக்கு ரகசிய தகவல் வந்தது. இந்த தகவலின் பேரில் மாவட்ட நியமன அதிகாரி கதிரவன் உத்தரவின் பேரில் சக்திவேல், சண்முகம், அருண்ராஜ், கிருஷ்ணன், பிரவீன் உள்ளிட்ட அதிகாரிகள் சம்பவ இடத்திற்கு சென்று ஆய்வு செய்தனர்.
அப்போது, டீதூள் பேக்கை ஆய்வு செய்தனர். அதில், சென்னை விழுப்புரம் என்ற முகவரி போடப் பட்டு இருந்தது. மேலும், அதில், வேதிப்பொருள் அதிகமாக இருந்தது தெரியவந்தது. இதனை தொடர்ந்து அங்கு இருந்த 2,500 கிலோ டீ தூள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டது. இதன் மதிப்பு 5 லட்சம் இருக்கும் என அதிகாரிகள் தெரிவித்தனர். டீ தூள் தயாரிக்க பயன்படுத்திய பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டு வீடு சீல் வைக்கப்பட்டது. பிடிப்பட்ட கணவன், மனைவியிடம் உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் தொடர்ந்து விசாரணை நடத்தி வருகின்றனர்.


Adulterated tea seized

Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department (Food Safety Wing) officials seized more than 2,500 kg of adulterated tea from a house on Bharathiar Street at Seeranaickenpalayam here on Tuesday.
A team of five Food Safety Officers led by Designated Officer R. Kathiravan conducted inspection.
They had mixed chemical products that gave a darker colour to the tea. The total value of the seized products was estimated to be around Rs.50,000.
Samples taken
The officials have taken samples of the product. It would be tested at the Government Food Safety Laboratory here. Once the tests confirm that the seized items were adulterated products, it would be destroyed at the Corporation Compost Yard at Vellalore.

Food poisoning: 7 hospitalised

Seven persons aged between 21 and 28 years were hospitalised here on Monday after an incident of food poisoning.
According to sources, they had consumed a mushroom dish at a snack stall in a prominent retail outlet at Kuniamuthur on Sunday evening. After taking the dish, they found worms in the dish and picked up a quarrel with the vendor and left the place.
However, they suffered from severe abdominal pain and vomiting and were admitted to the Coimbatore Medical College Hospital, where the doctors confirmed of food poisoning.
The hospital officials alerted the Food Safety Wing, which went to the retail outlet. However, they had closed down the snacks stall.
As no complaint had been filed, the officials said that they had not initiated any action.

DINAMALAR NEWS


தாம்பரம் கடைகளில் குட்கா பறிமுதல்

தாம்பரம், ஏப்.1:
தாம்பரம் கிழக்கு மற்றும் மேற்கு பகுதியில் பல்வேறு இடங்களில் தடை செய்யப்பட்ட பான்பராக், ஹான்ஸ் உள்ளிட்ட குட்கா பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்படுவதாக, உணவு பாதுகாப்பு துறைக்கு தொடர்ந்து புகார்கள் வந்தன.
இதையடுத்து, தாம்பரம் நகராட்சிக்கு உட்பட்ட கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் தாம்பரம் வேலவன், பம்மல் ரவிச்சந்திரன், மறைமலைநகர் பாலசுப்பிரமணி, அனகாபுத்தூர் செந்தில், ஆலந் தூர் அமுதா, உள்ளகரம் தீபா ஆகியோர் அடங்கிய குழுவினர், நேற்று திடீர் சோதனை நடத்தினர்.
அப்போது, சுமார் 15 கிலோ கொண்ட 12 ஆயிரம் மதிப்பிலான குட்கா பொருட்களை பறிமுதல் செய்தனர். மேலும், விற்பனை செய்த கடைகளுக்கு விளக்கம் கேட்டு நோட்டீஸ் வழங்கினர். தொடர்ந்து சோதனை நடத்தப்படும் எனவும், தடை செய்யப்பட்ட பொருட்கள் வைத்திருப்பது கண்டறியப்பட்டால், கடும் நடவடிக்கை எடுப்பதுடன், அபராதம் விதிக்கப்படும் என்றும் அதிகாரிகள் தெரிவித்தனர்.

15% of food samples tested in last fiscal unfit for consumption: FDA

PUNE: Use of artificial colour in spices and dry snacks and artificial ripening of mangoes are among the food safety and quality norm violations recorded in the last financial year.
According to the latest report of the Food and Drug Administration (FDA), about 15% of the food samples drawn between April 2014 and March 2015 were either unsafe or did not comply with the standards set by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).
The officials drew 934 food samples to check if they were fit for consumption and found 27 unsafe and 114 that failed to meet the standard criteria. "We drew samples of edible oil, milk, jaggery, sugar boiled confectionery, chilli powder and other grocery and prepared food items for testing. Of these, 141 samples accounting for 15% of the total samples drawn, failed safety and quality standard tests," said Shashikant Kekare, joint commissioner (food) of FDA, Pune. While 650 samples cleared the test, lab reports of 143 samples are yet to come.
Officials have filed criminal cases against food manufacturers who were found selling unsafe food items.
Food samples found unsafe for consumption included mangoes that were artificially ripened with calcium carbide, and green peas and Indian spices that contained artificial colour. Use of colour is prohibited in these food items. Edible artificial colours exceeding the permissible limit were also found in sweets and farsan. Artificial colour was also found in a sample of prepared 'chilli paneer'. A sample of packaged drinking water with higher bacterial count than the permissible limit was also found, Kekare said.
As per section 59 of the Food Safety and Standards Act 2006, punishment for selling unsafe food item includes a penalty ranging from Rs 1 lakh to Rs 10 lakh and six months to seven years' jail term and even life imprisonment, if consumption of a food item that has been found unsafe in the laboratory test has caused a death.
FDA has started allocating licences and registrations to food business operators to bring them on its monitoring radar since August 2011. Food business operators with an annual turnover of above Rs 12 lakh must possess a licence and those who earn less than Rs 12 lakh a year must get a registration certificate, as per the Food Safety and Standards Act, 2006.
"So far, we have covered over 65 % of the operators doing food businesses in Pune division. We have given licences to 38,698 operators and registration to 1,60,407 of them. We have collected Rs 32.49 crore towards granting licence, registration and renewal to food business operators," said Shivkumar Kodgire, assistant commissioner (food), FDA, Pune.

Bunk the junk food in school canteens, blanket ban needed, parents say

The Delhi high court’s recent order, directing schools to follow new guidelines on junk food, has revived the debate on what children should eat in schools.
The guidelines, framed by a court-appointed committee under the aegis of the Food Safety & Standards Authority (FSSAI) of India, identify certain category of food and drinks as harmful for children and advocate these be "regulated or restricted".
However, many parents and schools in Mumbai are wondering whether such guidelines are enough to stop children from consuming junk food.
The guidelines say that "making available quality and safe food in schools, foods high in fat, sugar and salt that must be limited by schools in canteens and restricted within 50 metres of it”. The guidelines were framed after the panel examined harmful effects of junk food on children.
“The guidelines are scientific, comprehensive and establish the harmful effects of junk food. The essence throughout the document is to not allow the availability of such food items in schools,” said Sunita Narain, director general, Centre for Science and Environment (CSE).
Narain said they would have liked a complete ban on the sale of junk food in schools, but what the Delhi high court has ordered is also very significant. “Restriction is an important step in recognition of the fact that this kind of food is bad for children, and must not be allowed in schools,” she said.
However, parents and activists are not convinced that this will stop schools from serving junk food. “My son eats junk food every day in his school canteen, even though I give him home-cooked food for tiffin,” said a resident of Borivli, on the condition of anonymity. “We have raised the issue with the school authorities several times, but they have not bothered to take any action.”
Schools continue to serve junk food because it is cheap and easy, said activists. “Schools receive cutbacks from vendors, and canteen contractors also prefer such items because it boosts their sales,” said Jayant Jain, president, Forum for Fairness in Education, a parents-teachers body.
Even education officials admitted they do not check whether schools serve junk food as there is no regulation against it so far. "We cannot stop a school from serving junk food, as there is no official ban in place. We can at best advise them to opt for healthier choices," said BD Phadtare, deputy director of education, Mumbai division.
Schools also said it will be difficult to restrict junk food in its vicinity. “Our school is near a college that is surrounded by hawkers. It is hard to stop junk food sale, because these are not places you can shut down easily,” said Kavita Aggarwal, principal, DG Khetan International School, Malad.
What do the junk food guidelines recommend?
Common junk food that is high in fat, salt and sugar, such as chips, fried food, sugar sweetened carbonated beverages, sweetened non-carbonated beverages, ready-to-eat noodles, pizzas, burgers, potato fries and confectionery items, should be restricted in schools and also in the vicinity of 50 metres around the school.
Advertisement and promotion of such foods targeted at children is to be regulated through a framework.
A canteen policy should be implemented based on colour coding. Green category items — the healthy food options — should constitute about 80% of available foods, while red category — most common junk foods high in fat, salt and sugar — shouldn’t be sold or served in schools.
Suggested, healthy menu options should include fruits, paneer / vegetable cutlets, khandvi, poha, uthapam, upma, idlis and kathi rolls, low fat milk shakes, fresh fruit juice, fresh lime soda, badam milk and lassi.
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) should fix limits of unhealthy ingredients such as certain kinds of fat to 5% at the earliest.
Schools should promote nutrition education and awareness for children. A well-structured curriculum on balanced diet and its impacts should be introduced.
How guidelines were framed
The PIL by Uday Foundation through its founder Rahul Verma had sought an immediate ban on junk food and carbonated drinks in all unaided and private schools. After preliminary hearings, Delhi HC had set up a panel to examine dietary habits of schoolchildren on the question of banning sale of junk food in and around educational institutions.

Make food safety a priority: World Health Organization

Prior to World Health Day on April 7, the World Health Organization (WHO) has called upon nations, policy makers, farmers, food handlers, families and individuals to make food safety a priority.

Prior to World Health Day on April 7, the World Health Organization (WHO) has called upon nations, policy makers, farmers, food handlers, families and individuals to make food safety a priority.
An estimated 7,00,000 children die of diarrhoea in WHO's south-east Asia zone, which includes India, every year.
"Bacteria, viruses, parasites, chemicals and other contaminants in our food can cause over 200 diseases ranging from diarrhoea to cancer. New and emerging threats - such as climate change and its impact on food production; emerging biological and environmental contamination; new technologies; new food-borne infections and diseases; and antimicrobial resistance through food chain – all pose challenges to the safety of our food," said Dr Poonam Khetrapal Singh, regional director, WHO South-East Asia.
"These existing and emerging threats call for urgent action. Countries must put in place comprehensive food safety policies matched by legislation and robust food safety strategies, and they must be stringently implemented across the food chain. This requires a trained workforce and an informed and empowered consumer" she added.

Make food safety a priority: WHO

The World Health Organisation(WHO) on Tuesday urged each nation in the South-East Asia region to make food safety a priority.
It stated that over 700,000 children die in the South-East Asia region every year due to diarrhoea and several other diseases caused by the impure food and water.
"Bacteria, viruses, parasites, chemicals, and other contaminants in our food can cause over 200 diseases ranging from diarrhoea to cancer. New and emerging threats such as climate change and its impact on food production; emerging biological and environmental contamination -- all Apose challenges to the safety of our food," said Poonam Khetrapal Singh, regional director, WHO South-East Asia in a statement.
She said the countries must put in place comprehensive food safety policies and stringently implement it across the food chain.
Food safety has been set as the theme for the upcoming World Health Day.
Khetrapal said food safety is one of the key focus areas under the International Health Regulations -- IHR 2005 -- which includes events of all public health emergencies of international concern that involve contaminated food and outbreaks of food borne diseases.
She informed that the WHO and the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) have established the International Food Safety Authorities Network (INFOSAN) to rapidly share information during food safety emergencies.
"WHO supports countries to prevent, detect and respond to food borne disease outbreaks using the Codex Alimentarius, a collection of international food standards, guidelines and codes of practice.
"Codex provisions concern the hygienic and nutritional quality of food, including microbiological norms, food additives, pesticides and veterinary drug residues, contaminants, labelling and presentation, and methods of sampling and risk analysis -- covering all the main foods and processes," she said.