Oct 7, 2015

Aluminium, MSG traces found in Maggi samples

The Central Food Laboratory (CFL), Kolkata, has found traces of aluminium and monosodium glutamate (MSG) in Maggi samples from Karnataka.
According to the report submitted by CFL to the State Health department, it found 0.119 ppm of aluminium in the samples tested. The State Health department is however yet to ascertain what the permissible limit for aluminium is from the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). In food, aluminium compounds can occur naturally or as part of food additives. CFL has however ruled out the presence of lead in the three samples it has tested so far.
The department received the report on three samples sent from Bengaluru Urban to the lab on June 15, on Tuesday. It is also awaiting results of samples sent from BBMP zone and Bengaluru Rural.
Dr H S Shivakumar, Deputy Director of the department said that once the results on the samples are received, a report would be submitted to FSSAI.
“The presence of aluminium is negligible. But owing to the health scare the product has created countrywide, we cannot take any chances. Also, this is for the first time that aluminium presence has been detected. FSSAI is the only authority that can give the clearance to lift the ban,” he said. 
He also said that Karnataka had not been able to take a stand on the presence of MSG in Maggi, as the Centre has not prescribed the permissible limits for it. Karnataka would submit the CFL results to FSSAI during the Advisory Committee meeting of the Authority on October 13.
The results have come at a time when Karnataka was all set to lift the ban on the product. Health Minister U T Khader said the results from CFL had taken too long, and that he was contemplating lifting the ban on Maggi in the State. 
“We sent the samples to CFL three months ago. We have also destroyed the existing product, withdrawn stocks, and ensured that Maggi has stopped production in Nanjangud. However, despite repeated reminders to CFL, the lab had not sent us the results. This has put us in a spot, as there is no clarity on the matter. We have continued with the ban only paying heed to FSSAI directive,” he said. The Bombay High Court has lifted the ban on Maggi, with a rider.

கடலை எண்ணெயில் கலப்படம் - ஒரு அதிர்ச்சி ஆய்வு!

‘‘இதுல, கடலை எண்ணெய் எதுன்னு கரெக்டா சொல்லுங்க பார்ப்போம்?’’ - நாம் பெரும்பாலும் வாங்கும் ஐந்து வகை எண்ணெய் பாக்கெட்களை காட்டி நம்மிடம் கேட்கிறார் சந்தனராஜன்... கன்ஸ்யூமர் அசோசியேஷன் ஆஃப் இந்தியாவின் உணவுப் பிரிவு இயக்குநர். ‘‘அதான் லேபிள்லயே தெளிவா போட்டிருக்கே சார்...’’ என்றால் புன்னகைக்கிறார். 
‘‘லேபிள்லதான் கடலை எண்ணெய்னு போட்டிருக்கு. ஆனா, பாக்கெட் உள்ள இருக்கறது 50 சதவீதம் பாமாயிலும், 50 சதவீதம் பருத்தி எண்ணெயும் கலந்த ஒரு எண்ணெய். நாங்க டெஸ்ட் பண்ணினதுல இப்படியொரு ரிசல்ட் வந்திருக்கு!’’ - வருத்தமும் ஆதங்கமுமாகப் பேசுகிறார் அவர். சமீபத்தில், சமையல் எண்ணெய் குறித்து கன்ஸ்யூமர் அசோசியேஷன் செய்திருக்கும் ஆய்வு முடிவுகள் அதிர்ச்சி ரகம்!
‘‘இன்னைக்கு பெரும்பாலான மக்கள் ரீஃபைண்டு ஆயில்தான் பயன்படுத்திட்டு இருக்காங்க. ஆனா எப்பவும் நடுத்தர, ஏழை மக்களின் சாய்ஸ் கடலை எண்ணெயும் பாமாயிலும்தான். காரணம், விலை குறைவு! ஆனா, கடலை எண்ணெய்ங்கிற பேர்ல பாமாயிலும், தவிடு எண்ணெயும், பருத்தி விதை எண்ெணயும் கலந்து மோசடி பண்றாங்க. இந்த ஆய்வுல சென்னை, திருச்சி, விழுப்புரம், ஈரோடு, சேலம், தர்மபுரின்னு ஆறு மாவட்டங்கள்ல, 14 பிராண்ட் கடலை எண்ணெய் சாம்பிள்களை சோதிச்சோம். எதிலுமே ஒரிஜினல் கடலை எண்ணெய் இல்லை. அப்புறம் சந்தேகம் வந்து, சூரியகாந்தி எண்ணெய் சாம்பிள்களையும் சோதிச்சோம்.
அதுலயும் வெவ்வேறு எண்ணெய்கள்தான் இருந்துச்சு. இது யதார்த்தமா இங்க நடந்திட்டு இருக்கு’’ என்கிறவர், அந்த அதிர்ச்சி விலகாமல் எண்ணெய் பாக்கெட்டில் இருக்க வேண்டிய விவரங்களைப் பட்டியலிடுகிறார். ‘‘பொதுவா, சமையல் எண்ணெயுடன் 20 சதவீதம் அளவுக்கு பிற உணவு எண்ணெய்களை சேர்த்துக்கலாம்னு அரசு அனுமதி கொடுத்திருக்கு. ஆனா, யாரும் இந்த விதியை மதிக்கிறதில்ல. அவங்க விருப்பத்துக்கு கலந்துக்கிறாங்க. 
அப்புறம், 79 சதவீத பாக்கெட்கள்ல இந்திய உணவுப் பாதுகாப்பு மற்றும் தர ஆணையத்தின் குறியீடு இல்லை. 64 சதவீத பாக்கெட்கள்ல லைசென்ஸ் நம்பரே இல்ல. இதோடுதான் எண்ணெய் பாக்கெட்டுகளை வித்துக்கிட்டு இருக்காங்க. அடுத்து, பாக்கெட்ல ‘கலக்கப்பட்ட வெஜிடபிள் ஆயில்’னு லேபிளும், அக்மார்க் தரக் குறியீடும் இருக்கணும். குறிப்பா, இதுல எண்ணெயின் பெயர், உற்பத்தியாளர் பெயர், முகவரி, பேட்ச் எண், எண்ணெயின் எடை, உற்பத்தி செய்யப்பட்ட நாள், சிறந்த பயன்பாட்டு நாள், ஆர்ஜிமோன் கலப்படம் இல்லங்கிற உறுதிமொழி, உணவுப் பாதுகாப்பு மற்றும் தர விதிகள் 2011ன் படி குறிப்பிடப்பட வேண்டியவைன்னு சில விஷயங்கள் இருக்கு. இதுவும் பெரும்பாலான நிறுவனங்களின் பாக்கெட்கள்ல எழுதப்படல. 
மொத்தத்துல, நுகர்வோரைப் பத்தி எந்தக் கவலையும் இல்லாம அவங்களை ஏமாத்தி பணம் பார்க்குறாங்க. தரமில்லாத எண்ணெயால பொதுமக்கள் பல உடல் உபாதைகளை அனுபவிக்கிறாங்க!’’ என்கிறார் அவர் கவலையாக!சரி, கலப்பட எண்ணெயால் என்னென்ன பிரச்னைகள்? ‘‘நிறைய..!’’ எனத் துவங்குகிறார் மருத்துவர் கு.சிவராமன்.‘‘இப்போ, பருத்தி விதையிலிருந்து எடுக்கப்படும் எண்ணெயைத்தான் சமையல் எண்ணெயுடன் அதிகமா கலக்குறாங்க. இதுல பிரச்னை என்னன்னா, இப்போ வர்ற பருத்தி விதைகள்ல 98 சதவீதம் மரபணு மாற்றப்பட்ட விதைகளே! அதுல இருந்து எடுக்கப்படும் எண்ணெய் உடல் ஒவ்வாமையை ஏற்படுத்தக் கூடியது. அடுத்து, ரெண்டு எண்ணெயக் கலக்கும் விதத்திலும் பல சிக்கல்கள் இருக்கு.
ஒவ்வொரு எண்ணெய்க்கும் ஒவ்வொரு கொதிநிலை இருக்கு. இதை ‘ஸ்மோக்கிங் பாயின்ட்’னு சொல்வாங்க. ஒரே எண்ணெயை பயன்படுத்தும்போது கொதிநிலை சரியா இருக்கும். ஆனா, ஒரு எண்ணெய் 90 சதவீதமும் ஒரு எண்ணெய் 10 சதவீதமும் கலந்து இருக்குதுன்னு வைப்போம். இந்த எண்ணெைய பொரிக்கப் பயன்படுத்தும்போது 90 சதவீத எண்ணெய் கொதிநிலைக்கு வந்துடும். ஆனா, பத்து சதவீத எண்ணெய் கொதிநிலைக்கு வராமலே இருக்கும். இதில் உணவு சமைச்சா, கொதிநிலைக்கு வராத அந்த பத்து சதவீத எண்ணெயால அஜீரணக் கோளாறு ஏற்படும். 
அதுக்காக, எண்ணெயே சாப்பிடாம இருக்க முடியாது. நம் உடலுக்கு தினமும் குறிப்பிட்ட அளவு எண்ணெய் சத்துகள் தேவை. இல்லாட்டி வைட்டமின் குறைபாடுகள் வந்துடும். அதனால, இந்த மாதிரி கலப்படத்துல இருந்து தப்பிக்க செக்குல ஆட்டின சுத்தமான எண்ணெய்களைப் பயன்படுத்தலாம். உடம்புக்கு ஆரோக்கியமானது அதுதான்’’ என்கிறார் அவர் முடிவாக! 
இங்கே செக்குகளும் உள்ளன... அங்கே எண்ணெயும் உள்ளது. அவற்றை ஏன் பலரும் நாடுவதில்லை? திண்டுக்கல்லில் இன்றும் பாரம்பரிய முறைப்படி மரச் செக்கு வைத்து எண்ணெய் உற்பத்தி செய்யும் மோகனகிருஷ்ணன் இதற்கு விடை தருகிறார்.‘‘செக்கு எண்ணெய்ல இருக்குற சத்துகள் பலருக்கும் தெரியறதில்ல சார். விலைதான் தெரியுது. இன்னைக்கு இயந்திரங்கள் உதவியால கெமிக்கலைப் பயன்படுத்தி எண்ணெயை பிரிச்சு எடுக்குற நிலைமை. அதுல சத்துகள் எல்லாம் காணாமப் போயிடுது. ஆனா, செக்குல எந்த கெமிக்கலும் பயன்படுத்துறதில்ல. கலப்படமும் இருக்காது. 
எண்ணெயும் கெட்டியா இருக்கும். பொதுவா, வெளி மார்க்கெட்ல நல்லெண்ணெயை ப்ளீச்சிங் பண்ணி ஒரே கலர்ல கொடுப்பாங்க. ஆனா, செக்குல அப்படியில்ல. எந்தப் பகுதியில எள் விளைஞ்சதோ அதுக்கு ஏத்தபடி கலர் மாறிட்டே இருக்கும். நம்மாளுங்க கொஞ்சம் நிறம் அடர்த்தியா இருந்தாலே ‘அது நல்ல எண்ணெய் இல்லை’ன்னு ஒதுக்கிடுறாங்க. நான் நல்லெண்ணெய், கடலை எண்ணெய், தேங்காய் எண்ணெய் எல்லாம் மரச் செக்குல ஆட்டிக் கொடுக்குறேன். நல்லெண்ணெய் ஒரு லிட்டர் 260 ரூபாய்க்கு விற்கிறேன். இதுக்கு இரண்டரை கிலோ எள் வேணும். 
அதுவே இப்ப 150 ரூபாய். அதில் கொஞ்சம் கருப்பட்டி போட்டு ஆட்டுவோம். இதோட, ஆள் கூலி எல்லாம் சேர்த்தா அடக்க விலையே அவ்வளவு வந்துடும். ஆனா, பாக்கெட் நல்லெண்ணெய் 20, 30 ரூபாய் கம்மியா இருக்கேன்னு கேக்கறாங்க. கடலை எண்ணெய் 150 ரூபாய்க்குக் கொடுக்குறோம். மார்க்கெட்ல இதுல பாதி விலையில கிடைக்குதுனு தயங்குறாங்க. ஒரு கிலோ நிலக்கடலை விலையைவிட கடலை எண்ணெய் விலை எப்படி குறைவா இருக்க முடியும்? இதையெல்லாம் மக்கள் யோசிக்கணும்!’’ என்கிறார் அவர் ஆதங்கமாக.நம்ம ஆரோக்கியம்... நாம்தான் யோசிக்கணும்!

In the High Court of Karnataka - Chewing tobacco

In another case, the Bench ordered issue of notice to the Union and State governments on a PIL petition seeking a direction to the authorities to prohibit the manufacture, storage, sale and distribution of all forms of chewing tobacco, including flavoured or scented tobacco, plain or mixed with other additives.
In its petition, the Cancer Patients Aid Association, said the authorities had failed to prohibit the sale and manufacture of chewing tobacco in Karnataka under the Food Safety and Standards Authority Act and the regulations framed under this law.
Sale of chewing tobacco, whether going by the name of chewing tobacco, kharra, khaini or zarda or by whatsoever name called; whether packaged or unpackaged; sold as one product or packaged as separate products, and sold or distributed in such a manner as to facilitate mixing by the consumer or to be consumed plain, cannot be permitted, the petitioner claimed.

கம்பத்தில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் அதிரடி காலாவதியான தின்பண்டங்கள் பறிமுதல்

கம் பம், அக். 7:
கம் பத் தில் உள்ள ஓட்டல் கள், பேக் க ரி கள், கடை கள் மற் றும் வாரச் சந் தை யில் உண வுப் பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் அதி ரடி சோதனை நடத்தி, காலா வ தி யான தின் பண் டங் கள் 100 கிலோவை பறி மு தல் செய்து, எரித்து அழித் த னர்.
கம் பத் தில் ஓட்டல், பேக் கரி கடை களில் ஒரு முறை பயன் ப டுத் தப் பட்ட எண் ணெயை தொடர்ந்து பல முறை பயன் ப டுத் தப் ப டுத் து வ தா க வும், குழந் தை கள் சாப் பி டும் உணவு வகை கள் மற் றும் மிட்டாய் களுக்கு நிற மேற்ற சாயப் பொ டி களை பயன் ப டுத் து வ தா க வும், சந் தைக் கடை களில் காலா வ தி யான தின் பண் டங் கள் விற் பனை செய் வ தா க வும் மாவட்ட கலெக் டர் வெங் க டாச் ச லத் துக்கு புகார் கள் வந் தன.
அவ ரது உத் த ர வின் பேரில், நேற்று தேனி மாவட்ட உணவு பாது காப்பு திட்ட அலு வ லர் டாக் டர் மீனாட்சி சுந் த ரம் தலை மை யில், கம் பம் நக ராட்சி சுகா தார ஆய் வா ளர் அர ச கு மார், உணவு பாது காப்பு திட்ட அலு வ லர் கள் கம் பம் ஜன கர், ஜோதி நா தன், உத் த ம பா ளை யம் பழ னிச் சாமி, சின் ன ம னூர் சர வ ணன், கூட லூர் மதன் கு மார், போடி பால மு ரு கன் ஆகி யோர் கம் பத் தில் உள்ள ஓட்டல் கள், பேக் க ரி கள், கடை கள் மற் றும் வாரச் சந் தை யில் திடீர் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
ஆய் வில் செயற்கை சாயம் கலந்த கார வகை கள், தயா ரிப்பு தேதி இல் லாத மிட்டாய் வகை கள், காலா வ தி யான தின் பண் டங் கள், தமி ழக அர சால் தடை செய் யப் பட்ட நிகோட்டின் கலந்த புகை யிலை பாக் கெட்டு கள் ஆகி ய வற்றை விற் ப னைக் காக வைத் தி ருந் ததை கண் டு பி டித் த னர். சுமார் சுமார் 100 கிலோ வுக்கு மேல் மிட்டாய், தின் பண் டங் கள், புகை யிலை பாக் கெட்டு கள் ஆகி ய வற்றை பறி மு தல் செய் த னர்.
பின் னர் நக ராட்சி பகு தி யில் உள்ள ஓட்டல் களி லும் பேக் க ரி களி லும் சோதனை மேற் கொண் ட னர். ஓட்டல் களில் அடுப்பு எரிக்க பயன் ப டுத் தப் ப டும் முந் தி ரிக் கொட்டை தோல், கெட்டுப் போன இறைச்சி, அயோ டின் இல் லாத உப்பு, சிப்ஸ் கள், ரொட்டி கள், உண வில் சேர்க் கும் கலர் பவு டர் ஆகி ய வற்றை கண் டு பி டித்து பறி மு தல் செய் த னர். 2006 மற் றும் 2011ம் ஆண்டு உணவு பாது காப்பு மற் றும் தர நிர் ணய சட்ட ஒழுங் கு முறை விதி களின் படி காலா வ தி யான பொருட் களை பயன் ப டுத் தக் கூ டாது என கடைக் கா ரர் களி டம் எச் ச ரிக்கை செய் த னர். பின் னர் பறி மு தல் செய் யப் பட்ட பொருட் களை நக ராட்சி துப் பு ரவு பணி யா ளர் களின் உத வி யு டன் கம் பம் உரக் கி டங் கில் தீவைத்து அழித் த னர்.
இது குறித்து தேனி மாவட்ட உணவு பாது காப்பு திட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் மீனாட்சி சுந் த ரம் கூறு கை யில், ’முந் தி ரிக் கொட்டை தோலை ஓட்டல் களில் அடுப்பு எரிக்க பயன் ப டுத் து கின் ற னர். இதன் புகையை சுவா சிப் ப வ ருக்கு புற் று நோய் ஏற் ப டும். அயோ டின் இல் லாத உப்பை பயன் ப டுத் து கின் ற னர்.
இந்த உப்பு பாக் கெட்டு கள் பறி மு தல் செய் யப் பட்டுள் ளன. சந் தைக் க டை களில் சிறு வர் கள் உண் ணும் காலா வ தி யான மிட்டாய் வகை கள், செய ற்கை சாயம் கல ரூட்டப் பட்ட கார வகை கள் ஆகி யவை பறி மு தல் செய்து அழிக் கப் பட்டுள் ளது. இது தொடர் பாக கடைக் கா ரர் களை எச் ச ரிக்கை செய் துள் ளோம்’ என் றார்.

ஆரல்வாய்மொழியில் காலாவதி உணவு பொருட்கள் பறிமுதல்



ஆரல் வாய் மொழி, அக். 7:
ஆரல் வாய்ெ மாழி கடை களில் தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பொருட் கள், காலா வ தி யான உணவு பொருட் கள் விற் கப் ப டு வ தாக மாவட்ட கலெக் ட ருக்கு புகார் கள் சென் றன.
இதை ய டுத்து உணவு பாது காப்பு நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் சாலோ டீ சன் தலை மை யில் வட்டார உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கள் அஜய் கு மார், தங் க நாரா ய ணன், பிர வீன் ரகு ஆகி யோர் ஆரல் வாய்ெ மாழி கடை களில் நேற்று திடீர் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
இதில், கடை களில் விற் ப னைக் காக பதுக்கி வைக் கப் பட்டி ருந்த புகை யிலை ெபாருட் கள் கண் டு பி டிக் கப் பட்டு பறி மு தல் செய் யப் பட்டன. மேலும் அப் பகு தி யில் உள்ள பேக் கரி மற் றும் டீக் க டை களில் ஆய்வு செய்த அதி கா ரி கள் அங் கி ருந்த கலப் பட தேயிலை மற் றும் காலா வ தி யான, தர மற்ற உணவு பொருட் க ளை யும் பறி முதல் செய்து அழித் த னர்.
ஆய் வின் போது தனி யார் பால் நிறு வன மினி டெம்போ ஒன்று அவ் வழி யாக வந் தது.
அதி லி ருந்த பாக் கெட் பாலை கைப் பற் றிய அதி கா ரி கள், தரத் தில் குறை பாடு இருக் க லாம் என்ற சந் தே கத் தில் அதனை ஆய் வுக்கு அனுப்பி வைத்து நட வ டிக்கை எடுப் ப தாக தெரி வித் த னர்.

மரக்காணத்தில் புகையிலை பொருட்கள் தீ வைத்து எரிப்பு

மரக் கா ணம், அக். 7:
புகை யிலை பொருட் களை விற்க அரசு தடை விதித் துள் ளது. ஆனால் ஒரு சிலர் தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பொருட் களை விற் பனை செய்து வரு கின் ற னர். இந் நி லை யில், விழுப் பு ரம் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் வர லட் சுமி தலை மை யில் உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கள் சர வ ண கு மார், மோகன், சந் தி ர சே கர், இப் ரா கிம், கதி ர வன் ஆகி யோர் மரக் கா ணம் பகு தி யில் உள்ள கடை களில் திடீர் ஆய்வு செய் த னர். இதில் ரூ.20 ஆயி ரம் மதிப் புள்ள புகை யிலை பொருட் களை பறி மு தல் செய்து, மரக் கா ணம் உப் ப ளம் பகு தி யில் உள்ள சாலை யோ ரம் தீ வைத்து எரித் த னர்.
மரக் கா ணம் பகு தி யில் பறி மு தல் செய் யப் பட்ட புகை யிலை பொருட் கள் தீ வைத்து எரிக் கப் பட்டது.

DINAMALAR NEWS



New Smartphone App to Improve Food Safety Checks

WASHINGTON: A new smartphone app has been developed that could replace the traditional clipboards to help food inspectors inconspicuously collect data related to food safety observations.
Food safety practices used by food handlers are often monitored for research, inspection and regulatory purposes.
However, if surveillance is not concealed, it can result in unintended behavioural changes, according to Catherine Cutter, professor at the Pennsylvania State University in US.
Those changes - known as the Hawthorne Effect - can render such observations meaningless.
"Direct concealed observations have been used to minimize the Hawthorne Effect during observational data collection in various settings, but some limitations can include the need to memorise observations or take notes out of sight of those being observed," said Ms Cutter.
"In our research, we describe a newly developed smartphone and tablet application for use as a data collection tool for direct concealed observations," said Ms Cutter.
The researchers worked with a smartphone app developer to create an app that includes features needed to document direct concealed observations of food handlers, including the creation of checklists to record aspects such as hand hygiene, the adequacy of hand-washing facilities, the temperature in coolers holding ready-to-eat foods and the presence of potentially hazardous foods.
The app allows observers to easily add photos, audio, videos and open-ended notes to their reports.
To evaluate the use of smartphones as inconspicuous data collection tools, the researchers developed and disseminated a short survey to assess public perceptions of smartphone use in a retail setting.
Participants viewed images of individuals using either a smartphone or a clipboard in a retail environment and provided open-ended responses.
Ninety-five per cent of participant responses indicated that images of clipboard use in a retail setting suggested evaluative activities - research, inspection, and so forth - whereas none of the participants indicated that images of smartphone use in the same environment suggested evaluative activities, said Robson Machado, a doctoral candidate in food science at Pennsylvania State University.
Smartphones are so ubiquitous, and text messaging and social media activities so common in public places, that no one questions what anyone does with their phone.
"An observer can just pretend to be texting or fiddling with the phone, while monitoring the interactions between customers and workers in retail establishments, such as supermarket delicatessens," Mr Machado said.
"This study should be of interest to researchers, regulatory personnel and food industry professionals who are seeking ways to evaluate the food safety behaviours of food handlers," he said.
The study was published in the journal Food Protection Trends.

National campaign on to make street food safe


NEW DELHI, OCTOBER 6: 
How safe is your roadside vada pao or gol gappa? To create nationwide awareness, a safe food campaign, ‘Surakshit Khadya Abhiyan’, has been launched by CII in partnership with National Association of Street Vendors of India (NASVI), Voluntary Organisation in Interest of Consumer Education (VOICE), and Cargill India.
At a time when food safety has become a burning issue and with the methods followed by the vendors being ‘very individualistic’, NASVI believes the campaign will create a stable eco-system for sharing best practices on safe food.
Though it is difficult to put a figure to the number of such vendors, NASVI is affiliated with over 880 city-based street food associations with over six lakh street-food vendors.
Supported by the Ministry of Consumer Affairs and Public Distribution, the campaign is targeted at consumers and food business operators, especially street food vendors. The focus will also be on sensitising food service providers, such as railways, those running midday meal schemes, and mass caterers, on food safety.
According to Arbind Singh, National Coordinator, NASVI, besides training the vendors and promoting the campaign in various street food festivals across the country, the association hopes to promote peer leaders who can propagate safe food.
“It is important for us to participate in initiatives that will help give a facelift to Indian street food, protect livelihoods of street food vendors as well as change the perception about street food in India,” he added.
The campaign will include food safety advocacy programmes such as consumer awareness training, food training programmes, workshops, seminars, short-term professional courses with partners, Safe Food Walkathons, street plays, quiz competitions, poster competitions, master classes, and thematic performances, among others, across cities.
Says Siraj Chaudhary, Chairman, Cargill India: “This initiative is aligned with Swachh Bharat Abhiyan and will strengthen nationwide action on safe and hygienic food for all…
Chaudhary said that while it’s difficult to set tangible targets, the campaign plans to adopt 100 street food vendors, build awareness among at least 10,000 consumers and train the employees of at least 300 SMEs on food safety.
It will also work with various colleges and schools in the first phase.

Acid seized

About 500 litres of acid kept at a sago manufacturing unit in Thalaivasal were seized by Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department officials here.
A team led by District Designated Food Safety Officer T. Anuradha and food safety officers found that 189 litres of hydrogen peroxide, 120 litres of sulphuric acid, and 180 kg phosphoric acid were stored without obtaining proper licence.
The acids were meant for bleaching sago, which is prohibited under the food safety act.
Though the Food Safety Department has warned manufacturers against using acids and chemicals for bleaching sago, they continued to do so.

Nine fruit sellers to face penal action

The Food and Safety Department has decided to take penal action against the nine wholesale and retailer fruit sellers for using calcium carbide to ripen fruits.
The samples were collected from the fruits market at Kedareswaripeta here.
The samples were collected during an inspection conducted by the food safety officials a few days ago.
Cases were registered under relevant provisions of the Food Safety and Standards Act against the nine persons for using artificial ripeners on bananas, apples, grapes and sweet lemon, according to officials.
In a related development, Joint Collector Gandham Chandrudu on Tuesday convened a coordination meeting with officials from Vijayawada Municipal Corporation, Food and Safety, Marketing, Panchayatraj and Horticulture departments to educate fruit sellers on the ill effects of using calcium carbide to ripen fruits.
He asked authorities concerned to inspect markets regularly and take stern action against those who use calcium carbide as ripeners.

Food safety goes for a toss in T, AP


625 Food Samples Failed Quality Tests Between January And August 2015, RTI Reply Reveals
In a alarming revelation, the Nacharambased state food laboratory (SFL) has found a whopping 625 food samples collected from across the two states (but mainly within the city limits) to be unsafe, misbranded or sub-standard during the January-August period this year.
The findings, which were revealed based on an Right to Information (RTI) query , provides a detailed break of the food samples tested. Of the 3,641 samples that went under the microscope, 254 products were found to be unsafe, 226 were misbranded and 145 sub-standard ­ making it illegal for sale under the Food Safety and Standards Act, 2006.
The Act defines `unsafe food' as items whose nature, substance or quality is so badly affected as to render it injurious to health. `Misbranded' are those food articles that make misleading or deceptive claims while `sub-standard' are products that do not meet the required standards but are not unsafe to use per se.
“In just seven months, 625 out of 3,651 food samples failing the safety test is shocking as it translates into a failure rate of 17.11% for every 100 samples tested by SFL in Hyderabad. Unfortunately , the food safety authorities are not going against these defaulters,“ said Musheerabad-based RTI activist Bakka Judson.
For the record, the defaulting food articles classified as `unsafe' are led by brands companies selling processed foods like jams, jellies and dates. Out of 343 such products tested, 129 were found to be `unsafe'. This was followed by brandscompanies selling mineral water and packaged drinking water, with 20 out of 40 samples failing the test.
The defaulters that topped the `misbranded' list were brands of pan masala products (175 out of 236 tested samples) followed by companies selling butter, ghee, icecream and milk products (24 out of 219 samples).
In the case of sub-standard articles, butter, ghee, ice-cream and milk products topped the list with 79 out of 219 samples failing the quality parameters. This was followed by brands selling edible oils, fats and vanaspati, with 22 out of 457 samples failing the tests.
But, who exactly are these defaulters? That is the million dollar question which authorities in both the food safety department and SFL don't seem to want to answer.In fact, in her RTI reply , K Sailaja Devi, chief public analyst at SFL, Nacharam, said that `details of brand names, outlets and their branches are not known to the laboratory as the food safety officers just mention the code number, nature of samples and villagetown names but not shop names.' “Our job is to test the samples and pass on the results to the food safety department.The Food Safety Act is very clear on this,“ Sailaja Devi told TOI.
However, when K Balaji Raju, one of the four designated food safety officers covering the central and west zone in GHMC limits, was asked to disclose the names of some of the city-based defaulters, he said he could not do so without clearance from higher authorities.
Not surprisingly , this has prompted Judson to question the use of sending samples for testing at SFL in the first place as consumers, in their ignorance, are still buying these products and falling ill. “It is clear that the government authorities want people to fall ill as they are shielding the food business operators selling unsafe and sub-standard products. Why else are they not disclosing their names in the SFL website or any public domain?“ he asked.
Meanwhile, in the absence of the names of defaulters, Dr M Gayathri, clinical dietician, Apollo Hospitals, Hyderguda, has advised people to stay away from processed foods like jams and jellies containing additives like Butylated hydroxytoulene (BHT) and butylated hydroxyanisole (BHA). “Besides, it is always better to buy real food than going for processed products as artificial coloring agents can cause hypersensitivity and skin diseases like utricaria and dermatitis,“ she said.

Food regulator to pursue Maggi ban case in apex court

MUMBAI: Two months after the Bombay High Court set aside the order passed by Food Safety and Standards Authority of India (FSAAI) and state Food and Drug Administration (FDA) to ban nine variants of Nestle's Maggi instant noodles, the FDA has decided to file a special leave petition (SLP) before the Supreme Court.
"We have carefully studied the high court order. I think we have scope for knocking at the doors of the apex court against the high court verdict. We have submitted our proposal to the state government for approval. I expect to file the special leave petition as early as possible, may be within a week,'' FDA commissioner Harshadeep Kamble told TOI.
A Nestle spokesperson reacted to FDA's decision to file the SLP. "We have no information that an appeal is filed by the state government against the recent order passed by the Bombay high court in the matter pertaining to Maggi noodles,'' he said.
A day after the FSAAI imposed a nationwide ban on Maggi noodles on June 5, 2015, the state FDA too promulgated a similar ban order on the ground that the noodles were unsafe and hazardous for consumption owing to excessive lead content.
Nestle India filed a writ petition before the Bombay high court against the ban orders passed by the regulatory bodies, FSAAI and FDA. Nestle had said the ban was "unauthorised, arbitrary, unconstitutional for violating right to equality and trade" and had violated principles of natural justice since it was not allowed a proper hearing. Setting aside the ban order, the Bombay high court had on August 14 observed that it was arbitrary and against the principles of natural justice.
"While passing the order, principles of natural justice have not been followed before passing the impugned order and on that ground alone the order is liable to be set aside," Justice V M Kanade and Justice B P Colabawalla had observed in their order.
Further, the court made critical observations against the regulator for lack of transparency and passing the order in an arbitrary manner.

Drive against adulteration intensified in Punjab


CHANDIGARH : The Punjab government launched a state wide drive to intensify the ongoing check on food adulterationand contaminated food items which were playing havoc with the human lives.
Addressing a meeting of the designated officers and Food Safety Officers of Health department, the Minister said that the government has already launched an aggressive campaign against the sale of adulterated food items including sweets, khoya and other milk especially during the forthcoming festival season.
The Minister has asked the officers to increase the raids on the eateries, sweet shops and especially go downs suspected to be selling/storing/manufacturing such products. He said that the Punjab government was being really tough with all those selling adulterated and contaminated food items playing with the lives of people.
The Minister said that district level committees have already been constituted which would collect milk samples from all the sweet shops, dairies and other big or small shops would be collected and examined in the hi-tech labs. Traders indulged in selling adulterated milk or milk products would be prosecuted for selling commodities in violation of health and safety norms.
To keep strict vigil on the milk products and khoya coming from other states, the Minister said that all the entry points including the railway stations, bus stands have been guarded against adulterated food items and synthetic milk. The adulterated food items would be destroyed there and then by the special task force deputed at various sensitive points, said Jayani. Expressing concern over the water contamination also,Jayani has directed the officers to ensure the packed bottles carry the ISI/ BIS marks on the packages.
Adding further Jayani said that according to the Food Safety and Standards Act, the punishment for selling adulterated food is seven years imprisonment and a Rs 10 lakh fine. For selling sub-standard food you could face a maximum fine of Rs 10 lakh. And for death caused by adulterated food, the offender could face seven years jail term to life imprisonment. He has asked the officers of the department to remain cautious against the sale of unsafe food in the state.
Speaking on the occasion Principal Secretary Health Vini Mahajan said that 5272 food samples were collected in the month of August and as many as 1387 samples were found adulterated. Similarly in 89 milk samples collected as many as 33 found contaminated. The action was being initiated against the erring under Food Safety Act 2006.