Dec 5, 2017

வெள்ளை விஷம் வேண்டாம்... இந்துப்பு பயன்படுத்துங்கள்!

உப்பு, கூடவும் கூடாது; குறையவும் கூடாது. கூடினால் ஆரோக்கியக் கேடு. குறைந்தால் உணவு ருசிக்காது. கடலை ஒட்டி சிறு பாத்திகளைக் கட்டி தயாரிக்கப்படும் உப்பைத்தான் நாம் பயன்படுத்தி வந்தோம். மாட்டு வண்டியிலும் கழுதையின் மேலும் பொதியாக சுமந்து வந்து ஊர் ஊராகச் சுற்றி அந்த உப்பை விற்பார்கள். நெல்லுக்கு, அரிசிக்கு, உளுந்துக்கு மாற்றாக உப்பை விற்பார்கள். அந்த உப்புக்குப் பெயர் 'சோடியம் குளோரைடு' என்பதைக்கூட நாம் அறிந்திருக்கவில்லை. நமக்கு அது அவசியமாகவும் இல்லை. 
இன்று, வண்டி மாட்டு உப்பு வியாபாரிகள் காணாமல் போய்விட்டார்கள். பாக்கெட் பாக்கெட்டாக சோடியம் உப்பு கடைகளில் அடுக்கப்பட்டிருக்கிறது. நாம் சாப்பிட்ட உப்பில் அயோடின் இல்லையென்று கூறி, பாக்கெட் உப்பை அறிமுகம் செய்தார்கள். 
அமெரிக்க நிலப்பகுதியில் அயோடின் இல்லாததால் அவற்றில் விளையும் காய்கறி உள்ளிட்ட உணவுப்பொருள்களில் அயோடின் சத்து குறைவாக இருந்தது. அதனால் அதைச் சாப்பிட்ட அமெரிக்கர்களுக்கு ஹைபர் தைராய்டு ஏற்பட்டது. அதனால் அங்கே உப்பில் அயோடின் சேர்க்கச் சொன்னார்கள். படிப்படியாக நமக்கும் அதைப் பழக்கி விட்டார்கள். 
கல் உப்பின் பயன்பாட்டைக் குறைத்து, தூள் உப்புக்கு மாறிவிட்டோம். கோவணம் கட்டிக்கொண்டு கடலோர மக்கள் செய்த உப்பு உற்பத்தி பெருநிறுவனங்களின் கைக்குள் போய்விட்டது. 
நம் உடலுக்குத் தேவையான சோடியம் நாம் உண்ணும் காய்கறி போன்றவற்றில் இருந்து கிடைத்துவிடும். பாக்கெட் உப்பில் உள்ள சோடியம் கூடுதலாக நம் உடம்பில் சேர்வதால் தேவையற்ற பிரச்னைகளை அது ஏற்படுத்துகிறது. மனித உடலுக்குப் பொட்டாசியம், மக்னீசியம், கால்சியம், சோடியம் ஆகிய நான்குவிதமான உப்புகள் தேவை. ஆனால், நாம் சோடியம் கலந்த உப்பை மட்டுமே உணவில் அதிகம் சேர்த்துக் கொள்கிறோம். அது நம் உடலில் இருந்து வியர்வையாக, சிறுநீராக வெளியேறாமல் உடலிலேயே தங்கி விடுகிறது. அதனால் உடல் பருமனாகிறது. அதேநேரம், உடம்புக்குத் தேவையான கால்சியம், மக்னீசியம் போன்ற தாதுக்கள் வெளியேறுகின்றன. கால்சியம் வெளியேறுவதால் மூட்டு வலி, முதுகு வலி போன்ற பிரச்னைகள் வரும். மக்னீசியம் வெளியேறுவதால் உடல் அசதியும் உயர் ரத்த அழுத்தமும் உண்டாகும். இதனால் மாரடைப்பு, சிறுநீரகப் பழுது ஏற்படவும் வாய்ப்புள்ளது.
அண்மைக்காலமாக சோடியம் உப்புக்குப் பதிலாக இந்துப்பு பயன்படுத்தலாம் என்கிற குரல் சித்த மருத்துவர்களிடம் இருந்து எழுந்திருக்கிறது. ஒருவகை பாறையில் இருந்து எடுக்கப்படும் இந்த உப்பை ஆங்கிலத்தில் `ஹிமாலயன் ராக் சால்ட்' என்பார்கள். இந்தியா, பாகிஸ்தானில் மலைத்தொடர்களில் சுரங்கங்களிலிருந்து வெட்டி எடுக்கப்படும் இந்துப்பு வெள்ளை, சிவப்பு மற்றும் ஊதா நிறங்களில் காணப்படுகிறது. சித்தா மற்றும் ஆயுர்வேத மருத்துவத்தில் இந்த உப்பு பயன்படுத்தப்படுகிறது.
குளிர்ச்சியூட்டும் தன்மை உள்ள இந்த உப்பு, பசியைத்தூண்டும்; மலத்தை இளக்கும். சாதாரண உப்பில் இருப்பதைப்போலவே இந்துப்பிலும் சோடியமும் குளோரைடும் இருப்பதுடன் இயற்கையாகவே அயோடின் சத்து, லித்தியம், மக்னீசியம், பாஸ்பரஸ், பொட்டாசியம், குரோமியம், மாங்கனீஸ், இரும்பு, துத்தநாகம் உள்ளிட்ட நுண் சத்துகளும் உள்ளன. பாறைகளில் இருந்து வெட்டி எடுக்கப்பட்டு தண்ணீரிலும் இளநீரிலும் ஊற வைத்து பதப்படுத்தப்பட்டு விற்பனைக்கு வருகிறது. 
நாம் பயன்படுத்தும் சோடியம் உப்பு, பித்தத்தை அதிகரித்து தலை கிறுகிறுப்பு, பித்த வாந்தி, மயக்கம், உயர் ரத்த அழுத்தம் போன்றவற்றை ஏற்படுத்தும். ஆனால், இந்துப்பு பித்தத்தை ஏற்படுத்தாது. பித்தத்தையும் கபத்தையும் சமன் செய்து சளி, இருமல் வராமல் தற்காத்துக் கொள்ளும்.

இந்துப்பு செரிமான சக்தியை அதிகரித்து கண் பார்வை மற்றும் இதயத்தைப் பாதுகாக்கும். ரத்த அழுத்தத்தைச் சீராக்கும். உடலுக்கு உறுதியைத் தருவதுடன் மனச்சோர்வு போக்கி உடலில் நீர்ச்சத்தினை தக்க வைக்க உதவும். ரத்த சர்க்கரையின் அளவைக் கட்டுக்குள் வைக்க உதவும். குடல்கள் உணவை நன்றாக உறிஞ்சி உட்கிரகிக்கவும் உதவும். நிம்மதியான உறக்கத்தைத் தருவதுடன் தைராய்டு பிரச்னைக்கும் தீர்வாக இருக்கிறது.
இந்துப்பை உடலில் தேய்த்து சிறிது நேரம் கழித்து குளித்தால் உடல் அசதி நீங்கி மனமும் உடலும் புத்துணர்ச்சி பெறும். இந்துப்பு கலந்த இளஞ்சூடான நீரால் வாய் கொப்பளித்து வந்தால் வாய் துர்நாற்றம் நீங்கி பல்வலி, ஈறுவீக்கம் போன்றவை சரியாகும். மூலம் மற்றும் வயிற்றுப்புண்கள் நீங்கவும் மருந்தாகப் பயன்படுகிறது.

DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS

 

FSSAI using technology to enforce food safety norms: CEO

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) will soon make it mandatory for all food businesses to employ food safety supervisor, he said, adding that the move would be a game changer and reduce compliance burden.
Food regulator FSSAI is using technology in a big way to enforce its norms and has set up an IT platform for safety compliances to bring consistency and transparency in inspection, its CEO Pawan Agarwal said on Monday.
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) will soon make it mandatory for all food businesses to employ food safety supervisor, he said, adding that the move would be a game changer and reduce compliance burden.
"We have started using technology in registration and licensing of the food business operators (FBOs). All our systems are IT-based," he said, addressing a CII's food safety, quality and regulatory summit.
Agarwal said the authority has strengthened its internal IT team to ensure effective compliance with food safety law.
He said the regulator has developed standardized testing methods and protocols for food products and launched IT-enabled Indian Food Laboratory Network (INFoLNet).
All food labs, which are FSSAI notified, are submitting food testing reports online on this network, he added.
"To reach scale, we need technology," he said.
That apart, Agarwal said the FSSAI has created a smart and digital compliance system.
A large-scale IT platform for Food Safety Compliance through Regular Inspections and Sampling (FoSCoRIS) is being put in place for adoption across all States.
Agarwal said this smart-phone based system is being tested in Madhya Pradesh and Goa by the food safety officers and will soon be rolled out across the country.
"This will bring consistency and transparency in food safety inspection and sampling," he said.
To achieve its mandate to provide safe and wholesome food to all, Agarwal said the regulator is partnering with other stakeholders including corporates and consumer organisations.
He, however, said ensuring compliances of food safety regulations in unorganised sector is a challenge.
"We organised a training programme for street vendors but we need to continuously engage with them," he added.
Agarwal said the authority has taken many initiatives in last few years and has also sensitised state government as they are responsible for the enforcement of food safety law.
However, he said: "We have to go a long way to bring States on the same page. But now there is greater engagement with the food safety commissioners".
Speaking at the summit, Nestle India CMD Suresh Narayanan said the Indian food industry is valued at close to USD 40 billion and is expected to grow at a CAGR of close to 11 percent.
Stating that the food processing has multiplier effects on our economy is one of the country's largest employment creators, he said the industry attracts domestic and foreign investments, and contributes to exports, amongst others.
He said the rising FDI into the Indian food sector from food giants across the world is a testimony to the growing interests in the Indian market.
According to the data provided by the DIPP, the food processing industry in India has received around USD 7.5 billion foreign direct investment during the period April 2000 to December 2016, he added.
Narayanan, who is also the Chairman of the CII National Committee on Food Processing, said the evolving regulatory regime that is focused on developing a strong and credible food safety and regulatory system has enabled the Indian food processing industry in taking a high level national and international consumer projects.India is being established as a preferred investment destination on the back of initiatives taken by the FSSAI in strengthening the food standards and by institutionalising the mechanism for consistent scientific review of standards, he added.

Maggi Compliant With Latest FSSAI Norms, No Ash Added, Nestle Reassures

District administration of Shahjahanpur, Uttar Pradesh, had slapped a fine on Nestle India and its distributors last week after Maggi had allegedly failed to pass the lab test and found ash content above the permissible limits for human consumption.
Nestle withdrew Maggi from market in June 2015 and relaunched it in November the same year.
NEW DELHI: FMCG major Nestle India said today that Maggi complied with the latest guidelines of food safety regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) and it does not add any ash to its popular noodles.
District administration of Shahjahanpur, Uttar Pradesh, had slapped a fine on Nestle India and its distributors last week after Maggi had allegedly failed to pass the lab test and ash content above the permissible limits for human consumption was found during the lab test.
"Nestle wishes to categorically state that we do not add ash in any form whatsoever during the manufacturing process of its Maggi noodles," Nestle India Chairman and Managing Director Suresh Narayanan told reporters in Delhi.
Speaking on the sidelines of an event hosted by the Confederation of Indian Industry, he said the company has received the order of the district administration and will decide on the future course of action after studying it.
"We are fully compliant with the latest FSSAI guidelines which were issued in August-September this year..." he added.
He declined however to comment further saying that "the matter is sub-judice".
In June 2015, Nestle India withdrew Maggi noodles from the market. It had relaunched them in November after it went off the market for five months following a ban by the FSSAI over alleged presence of lead beyond permissible limits.

Is an Ayurvedic Product Authentic? Where’s the Mark? Customers, Inform Yourself!

For a product to be certified as ayurvedic, it has to be screened through quality verifications set by Quality Council of India (QCI), an autonomous body set up by the government and the Indian industry.
We live in a time when the obsession with Ayurveda and everything natural and unadulterated is on an upward spiral.
Be it grocery, fast consumable products or even cosmetics; we especially keep an eye out for brands and products with the ‘ayurvedic’ tag — thanks to the persistent dissemination of idea handed down through advertisements on mass and social media platforms.
Every consumable product that you find in a supermarket or grocery store undergoes various stages of inspection before actually being certified for consumption.
This is overseen by Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), the autonomous body under the Ministry of Health & Family Welfare that sets up the formulation and enforcement of food safety standards in the country.
So, do ayurvedic products also undergo quality assurance through accreditation just like every other product?
While many brands have been projecting themselves as suppliers of authentic ayurvedic products, whether or not they stick to the norms and regulations set up by accrediting bodies, is debatable.
Also, ayurvedic products are often confused with herbal and organic products. What differentiates the former from latter categories is the inclusion of metal extracts along with medicinal plant extracts in its concoctions.
For a product to be certified as ayurvedic, it has to be screened through quality verifications set by Quality Council of India (QCI), an autonomous body set up by the government and the Indian industry.
Through a voluntary certification scheme for AYUSH (Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha and Homeopathy) products instated in 2009, QCI renders ayurvedic products with ‘premium’ and ‘standard’ quality labels that comply with international or national guidelines respectively. These are also known as AYUSH Premium Mark and AYUSH Standards Mark.
Ranging from capsules, shampoos, oils and syrups, only seven manufacturing companies carry this distinction in India, contrary to the information that various misinforming advertisements circulate across televisions and radios.
Ayurvedic drugs, on the other hand are regulated under the Drugs and Cosmetics Act, 1940 by the Drugs Controller General of India (DCGI). To formulate a standardised and centralised system across India, DCGI is assisted by statutory bodies like Ayurveda, Siddha, Unani Drugs Technical Advisory Board (ASUDTAB) and Ayurveda, Siddha, Unani Drugs Consultative Committee (ASUDCC).
For medicinal drugs to have ayurvedic certification, they need to be issued the Certificate of Pharmaceutical Products (CoPP) for Ayurveda product by DCGI.
So next time you see a commodity being hyped as ayurvedic product, you can check for actual accreditation rather than falling prey to the enamouring and bamboozling advertisements by various brands.

FSSAI certification for organic food on the anvil

Food safety regulator FSSAI may make its certification mandatory for organic food. The move is aimed at keeping an eye on the quality of organic food with so many products thronging the market offering attractive packages and luring consumers.
The certification will be compulsory from July 1, sources said. Last month, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) had released a unified regulation on ‘Organic Foods’ during the Organic World Congress in India.
As a symbol of authenticity and trust, a common logo for ‘Organic Foods’ was also unveiled before representatives from 110 countries.
Sikkim was last year declared as the India’s first fully organic state. India’s total area under organic certification has reached 5.71 million hectares and the country tops globally in terms of number of organic producers.
Exports from India are pegged around 1.35 million tonnes of certified organic food per year.
There are several brands such as Organic Tattva, Devbhumi, Navdanya, Organic India, Sattvic and Nature N Me selling their products in India.
The Food Safety and Standards (Organic Foods) Regulations 2017 covers under its ambit two existing systems of organic certification -- National Programme for Organic Production (NPOP) and Participatory Guarantee System for India (PGS-India).
The regulation also provides for recognition of other certification systems in the future. But with the focus of the government shifting to organic cultivation in a big way, there is deliberation as how best to unify these two systems.
Sources said the FSSAI certification might be enough to brand a product as organic while the food safety standards regulator may internally make arrangements with NPOP and PGS-India, sources said.
FSSAI is mandated to regulate organic food in the country under provisions of Section 22 of the Food Safety & Standards Act, 2006.
The current regulation was notified after extensive consultations with various stakeholders including related ministries, agencies, NGOs and farmer organisations.
Under the regulations, any food offered or promoted for sale, as `organic food’ is required to comply with all the requirements of NPOP or PGS-India or any other certification system that may be approved by FSSAI in the future.
However, direct sale of organic food by small farmers, producer or a producer organisation to the end-consumer are exempt from this requirement.
From July 1 next year, a single unified logo for organic food will have to be used by all companies selling these products, sources said. Currently both systems in operation have separate logos.
The decision to enforce this unified standard and logo has come amid reports in the US about frauds taking place in the name of organic products.

FDA tells all food traders to register themselves

Nagpur: The Food and Drugs Administration has said that seeking licence/registration certificate is mandatory for food traders from all districts under Nagpur division as per the provisions of Food Safety and Standard Act 2006 and doing business without licence is a punishable offence. Violators will be jailed for six months and will be required to pay fine of Rs5 lakh.
Traders include grocers, food product transporters, hotel/bar/restaurants owners, bakery, edible oil producers, confectionaries producers, caterers, government/semi-government/private clubs, tribal ashramshalas, backward class hostels for boys and girls, godown owners, temples etc.
All food traders are urged to submit applications for seeking licence/registration certificate online by visiting website www.fssai.gov.in otherwise action will be initiated against the defaulters and they will be sued too. Those desirous of renewal of their licence/registration certificate, should submit necessary form on the website within stipulated time of one month. Traders should note that special drive will be launched in days to come against those working without licence. Interested may call toll free No. 1800222365/ 0712-2562204 for details.