Dec 2, 2013

Packaged foods often not as safe as labels claim, finds study

Reading nutritional labels before buying packaged food is the way to go, but only if the labels don’t lie.
Tests on some popular ready to eat and instant products by the the Centre for Science and Environment (CSE) — a foodsafety advocate group — found that packaged foods are often not as safe as the labels claim to be.
Salt content, for example, was so high in instant noodles (3.7gm/100gm of sample) that eating a packet would have accounted for more than half of the daily recommended intake of not more than 6 gm for an adult. Children under 11 years are recommended less that 5 gm.
So, if a label says that a product has more than 1.5 gm of salt (0.6 gm of sodium) per 100 gm, it is high in salt.
CSE tells us this and more about what food manufacturers conveniently forget to mention in its Junk Food Busted — Why and How.
 

சுகாதாரமற்ற மீன் விற்பனை அதிகாரி எச்சரிக்கை

கோபி,டிச.2:
கோபி அருகே உள்ள மொடச்சூர் வாரச்சந்தை பகுதியில் சுகாதாரமற்ற முறையில் மீன் விற்பனை செய்து கொண்டிருந்தவர்களுக்கு உணவு பொருள் பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் எச்சரிக்கை விடுத்தனர்.
கோபி அருகே உள்ள மொடச்சூர் வாரச்சந்தை பகுதியில் வாரம் தோறும் சுமார் பத்துக்கும் மேற்பட்டவர்கள் மீன் விற்பனை செய்து வருகின்றனர்.
மீன் விற்பனை செய்யப்படும் இடங்கள் சுகாதாரமற்ற முறையில் இருப்பதாகவும், உரிய உரிமம் இல்லாமல் இருப்பதாகவும் உணவு பொருள் பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகளுக்கு பல்வேறு புகார்கள் வந் தது.
அதைத்தொடர்ந்து நேற்று காலை உணவு பொருள் பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் மனேகரன், முருகேசன், கண்ணன் உள்ளிட்ட அதிகாரிகள் மொடச்சூர் சந்தை கடை பகுதியில் சோதனை நடத்தினர். அப்போது அங்குள்ள அனைத்து மீன் கடைகளிலும், கழிவுகள் தேங்கி சுகாதாரமற்ற முறையில் இருப்பது தெரியவந்தது. அதைத்தொடர்ந்து கழிவுகளை உடனடியாக அப்புறப்படுத்த அதிகாரிகள் உத்தரவிட்டனர்.
மேலும் கடைக்காரர்களிடம் நடத்திய விசாரணையில் கடை வைப்பதற்கான உரிமம் இல்லாமல் இருப்பது தெரியவந்தது. மேலும் அவர்கள் பயன்படுத்திய எடை கற்கள் உரிய எடை அளவில் இல்லாமல் இருப்பதும் தெரியவந்தது. அதைத் தொடர்ந்து ஒரு வார காலத்திற்குள் உரிமம் பெற வேண்டும் எனவும் அதன் பிறகே கடை வைக்க வேண்டும் என்று கடை உரிமையாளர்களுக்கு உணவு பொருள் பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் எச்சரிக்கை விடுத்தனர்.

ஐஎஸ்ஐ முத்திரையுடன் சுகாதாரமற்ற குடிநீர் சோதனை நடத்த அதிகாரிகள் திட்டம்

பரமக்குடி, டிச. 2:
பரமக்குடி நகரில் சுகாதார மற்று பாக் கெட் குடிநீர் விற்பனை அதிகரித்திருப்பதுடன், டீத் தூள், பருப்பு உள்ளிட்ட உணவு பெருட்களும் கலப்படம் செய்யப்பட்டு விற்கப்படுவதாக ஒப்புக் கொண்டு ள்ள அதிகாரிகள் விரைவில் நடவடிக்கை எடுக்க உறுதியளித்துள்ளனர்.
ராமநாதபுரம் மாவட்ட த்தில் பரமக்குடி பரபரப் பான நகரமாகும். இங்கு அனைத்து அரசு அலுவலகங்கள், அரசு மருத்துவ மனை உள்ளிட்ட சில தனி யார் மருத்துவமனை உள்ளன.
மேலும், இங்கிருந்து பல் வேறு மாவட்டங்களை இணைக்கும் வகையில் பஸ் போக்குவரத்தும் உள்ளது. அதனால் நாள் தோறும் சுமார் ஒரு லட்சத்திற்கும் மேலான வெளியூர் மக்கள் வந்து செல்கின்றனர். அங்கு சுமார் 75 ஆயிரம் குடும்பத்தினர் வாழ்ந்து வருகின்ற னர். சிறந்த கல்வி நிறுவனங் கள் பல உள்ளதால் வெளி யூர் மாணவர்கள் அதிகம் படித்து வருகின்றனர்.
இவ்வளவு பெரிய நகர மாக இருப்பதால் குடிநீர் தேவை அதிகரித்து வந்தது. அதனால் காவிரி கூட்டு குடிநீர் திட்டத்தின் மூலம் குடிநீர் வழங்கப்பட்டு வரு கிறது.
இருப்பினும் சிறிய கடை முதல் பெரிய கடை வரையில் பாகுபாடு இன்றி குடிநீர் பாக்கெட் மற்றும் ஒரு லிட்டர், இரண்டு லிட் டர் பாட்டில்கள், 30 லிட் டர் கேன்கள் விற்பனை அதிகரித்துள்ளது.
இவற்றில் சுகாதாரமற்ற குடிநீர் விற்கப்படுவதாக பொது மக்கள் குற்றம் சாட்டியுள்ளனர். பாக் கெட்டுகளில் விற்கப்படும் குடிநீர் வாடை அடிப்பதாகவும், தூசுகள் நிறைந்து காணப்படுவதாகவும் கூறப்படுகிறது. இந்த நிலையில் குடிநீர் உள்ள பாக்கெட்டுகளின் மீது ஐஎஸ்ஐ முத்திரை பதி க்கப்பட்டுள்ளதாகவும் கூற ப்படுகிறது. பரமக்குடியில் மட்டும் ஒரு நாளை க்கு சுமார் 20 ஆயிரம் லிட்டர் அளவிற்கு இது போன்ற குடிநீர் விற்கப்படுவதாக தெரிகிறது.
மேலும், டீத்தூள், பரு ப்பு வகைகள் உள்ளிட்ட உணவு பொருட்களிலும் கலப்படம் செய்யப்படுகிறது. கடந்த காலங்களில் அதிகாரிகள் மேற்கொண்ட பல அதிரடி சோதனைக ளில் உணவு பொருட்களில் கலப்படம் செய்யப்பட்ட தை கண்டறிந்துள்ள தே இதற்கு உதாரணமாகும். இதை அதிகாரிகளே ஒப்புக் கொண்டுள்ளனர்.
இதுகுறித்து, முகம்மது ரபிக் கூறுகையில், நகரில் சுகாதாரமற்ற குடிநீர் விற் பனை அதிகரித்துள்ளது. புதுப் புதுப் பெயரில் விற்பனைக்கு வரும் இந்த குடிநீ ரால் மக்களுக்கு நோய் பர வும் அபாயம் உள்ளது. அத னால் அதிகாரிகள் நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் என்றார்.
சுகாதாரத்துறை அதிகாரிகளிடம் கேட்டபோது, பரமக்குடி நகராட்சிக்கு உள்ளிட்ட கடைகளில் அவ்வப்போது சோதனை நடத்துகிறோம். டீத்தூள், பருப்பு உள்ளிட்ட உணவு பொருட்களில் கலந்படம் செய்யப்பட்டதை கண்டுபிடித்து நடவடிக்கை எடுத்துள் ளோம். தற்போது பாக்கெட் குடிநீரில் சுகாதாரம் இல் லை என்ற புகார் வந்துள் ளது. விரைவில் சோதனை நடத்தப்படும் என்றார்.

ரசாயன பவுடர் தடவி இறைச்சி விற்பனை அதிகாரிகள் கண்காணிக்க கோரிக்கை

கரூர், டிச.2:
ரசாயன பவுடர் பயன்படுத்திய இறைச்சி விற்பனையை சுகாதார அதிகாரிகள் கண்காணிக்க வேண்டும் என மக்கள் எதிர்பார்க்கின்றனர்.
கரூர் நகரில் பல்வேறு பகுதியிலும் மாலை நேரத்தில் இறைச்சி கடைகளில் மட்டன், சிக்கன் விற்பனை செய்யப்படுகின்றன. இவற்றை பொறித்து வழங்குகின்றனர். பெரும்பாலும் டாஸ்மாக் கடைகளை குறிவைத்து இந்த இறைச்சிக்கடைகள் போடப்பட்டு விற்பனை செய்கின்றனர். கோழி, ஆடு, இறைச்சிகளில் கலர் கலரான ரசாயன பவுடரை போட்டு பொறித்து பிளேட்டில் கொடுக்கின்றனர். ரசாயன பவுடர் மட்டுமின்றி இறைச்சியும் சுகாதார கேடாக இருக்கிறது. முதல்நாள் வாங்கிய இறைச்சியை மறுநாள் வைத்து விற்பனை செய்கின்றனர். மேலும் பொறிக்கும் எண்ணையை மாற்றுவது கிடையாது. சுகாதாரத்துறையினர் மற்றும் நகராட்சி சுகாதார பிரிவு அதிகாரிகள் இதனை கண்காணித்து உரிய நடவடிக்கை மேற்கொள்ள வேண்டும் என பொதுமக்கள் எதிர்பார்க்கின்றனர்.

தடைசெய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை 7 கடை உரிமையாளர்கள் மீது வழக்கு

திருப்பூர்,டிச.2:
திருப்பூரில் பள்ளிகளுக்கு அருகே உள்ள கடைகளில் தடைசெய்யப்பட்ட பொருட்களான பான்பாராக் , புகையிலை உள்ளிட்ட பொருட்களை விற்பனை செய்து வந்த 7 கடை உரிமையாளர்கள் மீது போலீசார் வழக்கு பதிவு செய்து விசாரணை நடத்தி வருகின்றனர்.
தமிழக அரசு கடந்த மே 23ம் தேதி முதல் பான்மசாலா, குட்கா,நிக்கோடின் கலந்த அனைத்து புகையிலை வகைகளையும் உணவு பாதுகாப்பு சட்டத்தின் கீழ் தடைசெய்யப்படுவதாக அறிவித்தது. அதன்பேரில் உணவு பாதுகாப்பு சட்டம் 2006 ன் கீழ் இவை அனைத்தும் உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் நிவாகத்துறை ஆணையரால் தடைசெய்யபட்டது. அதன்பிறகு, தமிழகத்தில் தடைசெய்யபட்ட பான்மசாலா, குட்கா, புகையிலை விற்பனை செய்யப்பட்டால் அவைகள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டு, அபராதம் விதித்து வந்தனர்.
இந்நிலையில், திருப்பூர் மாநகரப்பகுதியில் உள்ள அரசு பள்ளிகள், அரசு உதவி பெறும் பள்ளிகள் மற்றும் தனியார் பள்ளிகள் அமைந்துள்ள இடங்களில் தடைசெய்யப்பட்ட பொருட்களான பான்பாராக் , புகையிலை உள்ளிட்ட பொருட்களை விற்பனை செய்யப்படுவதாக போலீசாருக்கு வந்த ரகசிய தகவல் கிடைத்தது. இதையடுத்து,திருப்பூர் ரூரல், தெற்கு மற்றும் மத்திய போலீசார் தாராபுரம் ரோடு, காங்கயம் ரோடு, மங்கலம் ரோடு, கோவில் வழி ஆகிய இடங்களில் சோதனையில் ஈடுபட்டனர்.
அதில், அங்கு விற்பனை செய்யப்பட்டு வந்த ஹான்ஸ், கணேஷ் புகையிலை 160 பாக்கெட்டுகள், பாதன் பாக்கெட்டுகள் 350 உள்பட 510 பாக்கெட்டுகளை போலீசார் பறிமுதல் செய்தனர். மாணிக்கம் (50), பெருமாள் (48), சுரேஷ் (35), உள்பட 7 பேர் மீது வழக்கு செய்து விசாரணை நடத்தி வருகின்றனர்.

Corrupt FSOs responsible for extended licensing, registration deadline

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has extended the licensing and registration deadline thrice in the last two years, because food safety officers (FSO) in a number of states have allegedly been accepting bribes, according to M A Tejani, managing director, Gits Food Products Pvt Ltd. February 4, 2014 has been set as the latest, and a further extension seems unlikely.
Tejani said, “FSSAI has just been set up for corruption. There have been a number of occasions when food business operators (FBO) approached officials of the country’s apex food regulator for more information about the new licensing and registration rules, and the latter simply passed the buck to others. It seems they lack a sense of responsibility and accountability.”
He added, “The legal fee for registration is Rs 100 for FBO whose profit is less than Rs 12 lakh, and Rs 2,000 for licensing for those who earn a profit of Rs 12 lakh or more. But FSO in states like Uttar Pradesh, Delhi and Maharashtra have allegedly been demanding bribes ranging between Rs 10,000 and Rs 1,50,000 for licensing and registration.”
“A majority of the FBO fear the punitive action that the FSO threaten to take aganist them and pay the bribe. However, there are some who do not pay them, and that is the reason for the delay in issuing licences to them or getting their establishments registered,” said Tejani, who is also president, the All India Food Processors’ Association (AIFPA).
He informed FnB News that several FBO in Mumbai have valid licences or are running registered establishments, but pay the FSO bribes, and this is compelling several small-scale FBO to down their shutters, and added that since the implementation of the Food Safety and Standards Act (FSSA), 2006 on August 5, 2011, FSO have come up with novel ways to demand bribes.
The owner of a South Indian eatery in Matunga said, “It is true that we have to pay FSO bribes despite being registered/licensed eateries. Since FSSA came into effect, FSO have been behaving like inspectors. It is, in fact, the Inspector Raj. The licensing and registration deadline would have not been extended if the FSO had been friendly with us and informed us about the procedure.”

நிறுவன பெயர் இல்லாமல் பாமாயில் விற்பனை உணவு பாதுகாப்பு துறை ஆய்வில் அம்பலம்

மேட்டூர்: மேட்டூர் பகுதிக்கு விற்பனைக்கு வரும் நிறுவனத்தின் பெயர் இல்லாத பாமாயில் விற்பனைக்கு வருகிறது. உணவு பாதுகாப்பு துறையினர் இந்த பாமாயிலை சாம்பிள் எடுத்து சோதனைக்கு அனுப்பியுள்ளனர்.
தனியார் நிறுவனங்கள், வெளிநாடுகளில் இருந்து இறக்குமதி செய்யும் பாமாயிலை, நாடு முழுவதும் வினியோகம் செய்கின்றன. சமீபகாலமாக நிறுவனத்தின் பெயர் இல்லாமல், மேட்டூர் மட்டுமின்றி, மாநிலம் முழுவதும் பாமாயில் விற்பனைக்கு அனுப்பி வைக்கப்படுகிறது.
மேட்டூர் கடைகளில் ஆய்வு செய்த உணவு பாதுகாப்பு துறை அலுவலர்கள், நிறுவனத்தின் பெயர் இல்லாத பாமாயில் பயன்படுத்தப்படுவதை கண்டு அதிர்ச்சியடைந்தனர். அந்த டின்களில் இருந்த பாமாயிலை, சோதனைக்கு எடுத்து சென்றுள்ளனர்.
மேட்டூர் மளிகை கடை உரிமையாளர் ஒருவர் கூறியதாவது:
நிறுவனத்தின் பெயர் பொறித்த, ஒரு லிட்டர் பாமாயில், 10 பாக்கெட் அடங்கிய பெட்டி, 630 ரூபாய். 15 கிலோ எடையுள்ள, ஒரு டின் பாமாயில், 1,000 முதல், 1,100 ரூபாய் வரை விற்பனை செய்யப்படுகிறது. புதிதாக ஒரு டின் தயாரிக்க, 70 ரூபாய் செலவாகிறது.
எனவே, செலவை குறைப்பதற்காக, சில மொத்த வியாபாரிகள், உபயோகப்படுத்திய பழைய டின்களில், பாமாயில் நிரப்பி அனுப்பி வைக்கின்றனர். நிறுவன பெயர் இல்லாத இந்த பாமாயில் டின், பிராண்ட் பெயர் பொறித்த பாமாயிலை விட விலை, 70 ரூபாய் குறைவாக உள்ளது. இதனால், கடை, ஹோட்டல் உரிமையாளர்கள் நிறுவன பெயர் இல்லாத பாமாயிலை வாங்குகின்றனர். இவ்வாறு அவர் கூறினார்.
சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் டாக்டர் அனுராதா கூறியதாவது:
எண்ணை டின்களை விற்பனைக்கு அனுப்பும் நிறுவனங்கள், டின்களில் நிறுவனத்தின் பெயர், உற்பத்தி செய்த தேதி அல்லது விற்பனைக்கு அனுப்பிய தேதி, தரம் ஆகியவற்றை குறிப்பிட்டிருக்க வேண்டும். சில நிறுவனங்கள் இறக்குமதி செய்யும் பாமாயிலை, சுத்திகரிப்பு செய்யாமல் அப்படியே டின்களில் அடைத்து விற்பனைக்கு அனுப்புகின்றன.
சுத்திகரிப்பு செய்யாத பாமாயிலில் தயாரித்த உணவு பொருட்களை சாப்பிட்டால், உடலில் கெட்ட கொழுப்பு அதிகரித்து, மாரடைப்பை ஏற்படும் அபாயம் உள்ளது. மேட்டூர் பகுதியில் விற்பனை செய்யப்படும், நிறுவன பெயர் இல்லாத பாமாயிலை சாம்பிள் எடுத்து சோதனைக்கு அனுப்பியுள்ளோம். அது தரமற்றது என தெரியவந்தால், சம்பந்தபட்ட விற்பனையாளர்கள் மீது நடவடிக்கை எடுக்கப்படும். இவ்வாறு அவர் கூறினார்.

Officials raid hotels

A team of Food Safety officials made surprise raids in big and small hotels and roadside eateries across Kanyakumari district on Saturday with an aim to ensure quality and hygienic food is served to the visiting Ayyappa devotees and tourists.
As a large number of Ayyappa devotees and tourists are visiting Kanyakumari, Vattakottai, Nagercoil, Udayagiri fort, Padmanabhapuram Palace and Thirparappu falls, Collector, S. Nagarajan directed the Food Safety officials to carry out the surprise raids.
The team conducted raids in 20 hotels, including four big ones, and destroyed decayed food and sub-standard eatables such as snacks. The team conducted checks in shops and destroyed expired cashew nut pockets. The team inspected wayside eateries and sweet stalls at Kottar in Nagercoil where St. Xavier’s Church festival is going on.

Habituated to poison

Yes, the food we eat is as much nourishment as poison. Yes there is pesticide in what we consume. We know all the facts. Yet, the organic food industry, though in an expansion mode, suffers from many a bottleneck.

Ilyaas, a vegetable vendor, complains that the fruits available nowadays rot from inside before time. He holds a fresh looking apple with tiny spots on its surface that would escape anyones attention. He cuts the fruit into half to prove his point. The vendor blames this internal rotting of fruits on the chemicals used to produce them and says that the whole stock of apples will rot internally without the knowledge of the customer.
If he is unable to sell the apples in the next few days, he will have to bear the loss from the rotten apples and if he sells them late, the customer buys the decayed fruits. This seemingly trivial problem has disturbing origins the excessive and indiscriminate use of pesticides in agriculture by the farmers.
These chemicals kill more than just pests. They kill humans. Sometimes, instantaneously. The mid day meal that recently killed 23 children in Bihar had pesticides called monocrotophos in it and the infamous Bhopal gas leak that killed 4,000 people also occurred in a pesticide plant.
These are extreme cases where the effect was immediate and deadly. But in most cases, pesticides are a slow poison leading to a gradual break down of the human body and occurrence of several ailments. Most people blame the growing number of diseases on changing life styles, but miss out on the fact that almost everything we eat today has some amount of unwanted constituents. Some of these constituents are banned while others have known adverse effects. Agricultural chemicals are some such that are legally and openly injected into the food chain, experts say.
A recent study by the Food Safety and Standards Authority of India points out that most common food items contain pesticides and harmful chemicals in quantities thousand times beyond the legal limits. Random samples from across the country collected for the study indicated that Brinjal topped the list of lethal veggies with level of banned chemicals 860 per cent above that permissible, followed by cauliflower and cabbage. Wheat and rice, apples and oranges, all were heavily laced with these toxins, the survey found.

 
Punjab and Kerela are living examples of the ill effects of pesticides on human health. Punjab has increasing number of cancer patients and Kerala has been much in news for the effects of the pesticide Endosulfan. Keralas Kasargod, known for its cashew plantations, is one of the worst examples of pesticide related disorders. Banned in almost all developed countries, Endosulfan was sprayed by helicopter for as long as 25 years in the town. It led to cancer, miscarriages, mental and neurological problems. As many as 5,000 people were reportedly affected by 22 lakh litres of pesticides sprayed over an area of 15,000 acres of land.
Experts believe that the insecticides in soil make the soil infertile and incapable of growing different crops, which ultimately leads to monoculture. It is often said that the Green Revolution helped India increase its agricultural production to a great extent and helped feed the increasing population but environmentalists like Vandana Shiva disagree. She puts light to the fact that India is now in fact importing more oil and pulses than before the revolution, because the Green Revolution encouraged monoculture and led to the extinction of many varieties of crops.
The irony of the situation is that the farmers spray pesticides only on that portion of crops that they wish to sell. They keep a certain portion of the produce chemical-free for their family as they are well aware of the hazards related to pesticides. Besides, lakhs of farmers have committed suicide in the last three decades because they were unable to pay debts incurred on these farming inputs. The use of pesticides increased the cost of production for the farmers and they also sold their produce at lower margins. In fact, the farmers consumed pesticides only to commit suicide.
Little monitoring, lesser choice The usage of pesticides is regulated by two regulatory bodies in India namely the Central Insecticides Board and Registration Committee (CIBRC) and the Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI). These organisations are responsible for advising the state and central government on the usage, safety and manufacture of pesticides.
The regulatory bodies have created concepts like Maximum Residue Limit (MRL) and Acceptable Daily Intake (ADI) to keep a check on the pesticides residue in the human food chain. However, in reality, the usage of pesticides has crossed all limits and there is no proper check whatsoever on their usage in the farms and neither are they kept in check on fruits and vegetables in the market.
The ineffectiveness of these monitoring agencies has been proved by a recent research on Mothers milk. Mothers milk is considered the purest form of food for a newborn, but research has proved otherwise. Rashmi Sanghi, a research scientist at IIT Kanpur, studied samples of mothers milk and found that Endosulfan was 800 times more than its acceptable daily intake (ADI) and Chlorpyrifos was 400 times more. These results would come as a shock to any pregnant women and her family.
The pesticide crisis has always been overshadowed by the larger issues of food adulteration for which there are established laws and guidelines. Unfortunately, there are no strict laws to stop or regulate the excessive spraying of pesticides on crops. There are, however, court rulings against the use of chemicals like DDT and even Endosulfan, but these are still being used in many areas illegally.
Dr Purnima, an Ayurvedic doctor with Phoenix Hospital, accepts that it is not possible to avoid the slow poison, but one should follow a healthy life style and a balanced diet. There are various health problems associated with pesticides, there is PCOD (Poly Cystic Ovarian Disease) which is a commonly occurring problem in girls, she says and adds, Pesticides also cause Cancer, HPV (Human Papeloma Virus) and tumours (fibroids). 

Karnataka to ensure effective implementation of food safety regulations


 
Bengaluru, Nov 29 (KNN) In an effort to ensure effective implementation of the Food Safety and Standards Act 2006 (FSSAI), the Karnataka Commissioner of Food Safety is taking various measures such as setting up a food safety cell with support of a consultant.
“With an intention to expedite the implementation of FSSA and Rules effectively within the time frame, KHSDRP, under Additional Financing, has agreed to establish a “Food Safety Cell” with support of a Food Safety Consultant, a legal consultant and data entry operator in the office of the Food Safety Commissioner,” said a notification from the Karnataka Health System Development and Reform Project (KHSDRP).
The project will strengthen the implementation of the Act in Karnataka through various activities such as building capacity and upgrading of existing food laboratories in the state; undertaking a mapping and baseline survey of various food business units in selected regions to facilitate their registration and licensing; developing IEC strategy and materials to create awareness of both small and large FBOs in the state of their rights and responsibilities under the Statutory Act; strengthening the oversight mechanisms for compliance with safety standards.
Further, hotel, restaurant owners and street vendors will be trained to implement the Act; institutions in rural areas will be trained to improve safe delivery of the Mid-day Meal Scheme and the food provision for children under 5 under the National ICDS.
It has also been proposed to develop a website/helpline and grievance redressal mechanism to support food safety issues in the state.
In this context, KHSDRP seeks the services of a food consultant to assist the commissioner in all aspects of food safety in the state.
Food, being the basic human need, must be safe nutritious, healthy and hygienic for consumption and assimilation. The Government of India (GoI) with intent to regulate this has enacted the Food Safety and Standard Act (FSSA) 2006 along with its Rules and Regulations 2011 for food products at different stages on scientific basis.

HC issues contempt notice to FSSAI for not complying orders

The Delhi High Court has issued contempt notice to Food Safety and Standards Authority of India for not complying with its orders to decide a health drink manufacturer's plea for NOC.
 Justice V K Jain has sought the response of FSSAI on the contempt application moved by Trevo India Pvt Ltd and also directed the authority to decide the company's plea for 'No Objection Certificate' (NOC) by December 5 and convey the decision immediately to Trevo.
Justice Jain expressed displeasure over FSSAI's non-compliance, saying the authority had neither challenged the high court's earlier orders, nor sought extension of time to decide Trevo's plea, nor complied with the court's directions.
"You did not challenge the high court order, you did not seek extension of time and you also did not comply with the high court's orders. Issue notice of contempt," he said.
The court had earlier ordered FSSAI to decide Trevo's plea for NOC by November 25.
The counsel appearing for FSSAI said the company's plea had been forwarded to the authority's scientific panel which will require more time to decide the matter.
Trevo, which makes health drinks, contended that its product is recognised and being used in various countries and as per FSSAI's guidelines, any such product needs to be sent to the authority's scientific panel for grant of NOC.
It claimed that its product was lying with customs and could not be released till it received the provisional NOC.

DINAKARAN ARTICLE


DINAMALAR NEWS


FSSAI extends deadline to limit iron fillings in tea

Ignoring health hazards that the contaminated tea has been causing to the consumers for years, the Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI) has relaxed the deadline for adherence to limit iron filling to 150 mg per one kg in tea to May next year following pressure from the tea lobby.
It also contended that since the National Institute of Nutrition (NIN) is yet to complete the study on the harmful impact of iron fillings in tea it has decided to give more time to the tea manufacturers.
Depending on the outcome of the NIN study, the FSSAI may increase or decrease the upper limit for iron fillings in tea.
However, last year on 23 November, the country’s premier body that sets food safety levels had made it clear that the fixed 150 mg per one kg as a limit will come into force after a gap of one year or the NIN study whichever was earlier. It had admitted that zero presence of iron fillings was not possible in tea.
One year time was given to the tea lobby to gear up with the new standards.
Due to wear and tear in the machinery, iron fillings enter tea dust. However, the FSSAI noted that the problem was noticed even in the new machinery. While many developed countries have fixed the maximum level of 120 mg/kg for iron fillings in tea, the Indian limit is slightly higher. The limit is as high as 500 mg per kg in poor countries, while neighbouring Sri Lanka allows up to 200 mg of iron fillings per kg.
According to health experts, “Iron does not easily go out of the body but accumulates and when the concentration of iron reaches a particular level, the body begins to react. Though iron is good for health, excess intake may lead to health complications ranging from loose motion to stomach ache, while severe health issues include cancers and cardiac problems. Men require just 8 mg of iron per day. It is 18 mg in case of women.
In the absence of standards so far, tea manufacturers do not mention on the packs the extent of contamination by iron fillings.
However, the FSSAI reluctance to be tough to implement the fixed standards, norms does not augur well with the consumers’ legal rights as well in the absence of any maximum permissible limit.

Shop owners seek to water down food safety guidelines

KOZHIKODE: Next time you stop at an outlet for a drink or snack, think twice. Traders' organizations in the city have come out against the food safety commissioner's directions to ensure use of good quality water in shops and appoint medically fit employees. They plan to to approach ministers and state-level officials with a plea to relax the regulations.
As per guidelines issued by the food safety commissioner to food business operators (FBOs), November 30 was the deadline for complying with the quality norms. The warning makes it clear that food safety officials will be able to inspect juice parlours from December 1 and cancel the licence of those who flout guidelines.
"It is not practical to follow more than half of the 20 guidelines," said Ashraf Moothedath, district general secretary of Kerala Vyapari Vyavasayi Ekopana Samithi (KVVES). KVVES representatives said some food safety officials unnecessarily insist that FBOs use water supplied by the Kerala Water Authority (KWA). Traders also cite non-availability of employees as a hindrance.
The guidelines state that FBOs must test water quality every six months and keep the test results at the shop. The Food Safety Commissionerate also stresses cleanliness and medical fitness of shop employees. K Sethumadhavan, the owner of a cool bar at West Hill, said he bought water from different suppliers as it was not possible to ensure its quality. "Obtaining a certificate for water quality every six months is impractical," he said.
The traders alleged that KWA was unwilling to allow them non-domestic water connections and that applications of nearly 150 traders are pending before it. With KWA connection, it would be easier for us to follow the directions, they said. Meanwhile, district designate officer of food safety, Muhammed Rafi, clarified that it was not the source of water that mattered but its quality. "I don't know what persuaded the traders to come up with the excuse that they do not have KWA connection," he exclaimed.
"Each morning, we are forced to go to Palayam in search for migrant manual labourers as no one is willing to work as a regular employee," said Sethumadhavan, adding that it was not possible to present all such persons before doctors and get medical certificates.
Most shop owners said they are keen to serve good quality food and drinksto customers but refuse to comply with the directions. "Smalltime traders can't maintain the same standards as that of a high-class hotel," said Ashraf Moothedath, KVVES district general secretary.
"Though the deadline for complying with the guidelines ended on Saturday, we expect to get relaxation as we maintain a good rapport with food safety officials," said K Sethumadhavan, KVVES secretary.