Aug 9, 2014

உங்கள் மட்டன்ல உயிர் இருக்கா? மட்டன் மர்மம்


நா. சிபிச்சக்கரவர்த்தி, ஓவியம்: ஹாசிப்கான்
'கெட்டுப்போன ஆட்டு இறைச்சி பிடிபட்டது’ என்பது செய்தித்தாள்களில் நாம் அடிக்கடி படிக்கும் செய்தி. கடந்த மாதம்கூட ராஜஸ்தான் மாநிலம் ஜெய்ப்பூரில் இருந்து கொண்டுவரப்பட்ட 3,300 கிலோ ஆட்டு இறைச்சி அழுகிக் கெட்டுப்போன நிலையில், சென்னை சென்ட்ரல் ரயில் நிலையத்தில் அதிகாரிகளால் பிடிக்கப்பட்டது. புழுத்துப்போய் துர்நாற்றம் வீசிய அந்த இறைச்சியை, கொடுங்கையூர் குப்பைக்கிடங்கில் குழி தோண்டிப் புதைத்தனர். உண்மையில் அந்த இறைச்சி சென்றுசேர்ந்திருக்க வேண்டிய இடம் குப்பைக்கிடங்கு அல்ல; நம் வயிறு. மிகைப்படுத்திச் சொல்லவில்லை. ஒவ்வொரு நாளும் வட மாநிலங்களில் இருந்து ஆயிரக்கணக்கான கிலோ ஆட்டு இறைச்சி சென்னைக்குக் கொண்டுவரப்படுகிறது. அதில் கணிசமானவை, கெட்டுப்போனவை. என் றைக்கோ ஒரு நாளைக்குத்தான் பிடிக்கிறார்கள் என்றால், மற்ற நாட்களில் அவை எங்கு சென்று சேர்கின்றன?
கடைசியாகப் பிடிபட்ட ஜெய்ப்பூர் இறைச்சியையே எடுத்துக்கொள்வோம். சென்னையில் இருந்து ஜெய்ப்பூருக்கு 2,184 கி.மீ. அங்கு கிளம்பும் ரயில் சென்னையை வந்தடைய முழுதாக 36 மணி நேரம் ஆகும். ஆடு வெட்டப்பட்டு ரயிலில் ஏற்றப்படுவதற்கு முந்தைய நேரம், இங்கு சரக்கு வந்ததும் இறக்கி வெளியில் எடுத்து வரும் நேரம் ஆகியவற்றைக் கணக்கிட்டால், குறைந்தது இரண்டு நாட்கள். வெட்டிய இறைச்சியை இவ்வளவு நேரம் வெளியில் வைத்திருந்தால், அது கெட்டுப்போகும். ஆனாலும், இவர்கள் துணிந்து அதை விற்பனை செய்கிறார்கள்.
ரயிலில், இறைச்சியைப் பதப்படுத்தி பாதுகாக்கும் குளிர்பதனக் கிடங்கு வசதி எதுவும் இல்லை. சாதாரண அட்டைப் பெட்டியில் அடைத்து, உள்ளே நாலு ஐஸ் கட்டிகளை வைத்து கட்டி அனுப்பிவிடுகிறார்கள். அது சில மணி நேரங்களிலேயே துர்நாற்றம் வீச ஆரம்பித்துவிடுகிறது. நாம் ரயில் நிலையங்களில் உணரும் இனம் காண முடியாத துர்நாற்றத்துக்கு, கெட்டுப்போன இந்த இறைச்சிகளுக்கே பெரும் பங்கு. ஒவ்வொரு மாநிலமாக, நகரமாக மழை, வெயில், புழுதி கடந்து அந்த இறைச்சி சென்னையை வந்து சேரும்போது, விஷ மாகத்தான் வந்து இறங்கும். அதன் பிறகு வெளியில் எடுத்து விநியோகம் செய்து, சமைக்கப்பட்டு மட்டன் பிரியாணியாக, மட்டன் சுக்காவாக நம்மை வந்தடைகிறது. கமகமக்கும் மசாலாவின் வாசனையிலும், சுள்ளென்ற காரத்தின் சுவையிலும், சூடான உணவின் உணர்விலும் எல்லாம் மறக்கடிக்கப்படுகின்றன.
தமிழ்நாட்டில் ஆட்டு இறைச்சியின் விலை மிகவும் அதிகம். இன்றைய நிலையில் ஒரு கிலோ 480 ரூபாய் வரை விற்கப்படுகிறது. இது சாதாரண ஏழை மக்களுக்கும், கீழ் நடுத்தர வர்க்கக் குடும்பத்தினருக்கும் பெரும் செலவு. இருப்பினும் ஆட்டு இறைச்சி சாப்பிடுவோரின் எண்ணிக்கை அதிகம் என்பதால், அதன் விலை தொடர்ந்து அதிகமாகவே உள்ளது. தேவைக்கு ஏற்ப ஆடு உற்பத்தி இங்கு இல்லை என்பதும் அதிக விலைக்கு ஒரு காரணம். நகரமயமாதலில் நாட்டிலேயே நம்பர் 1- ஆக இருக்கும் தமிழ்நாட்டில், தலைநகர் சென்னைக்கு மாநிலம் முழுவதும் இருந்து மக்கள் கூட்டம் குவிகிறது. அவர்களில் கணிசமானோர் ஆட்டு இறைச்சிப் பிரியர்கள். இதனாலேயே சென்னையில் அதன் தேவை அதிகம்.
ஆனால், வட மாநிலங்களில் நிலைமை வேறு. நாட்டின் ஒட்டுமொத்த ஆடு உற்பத்தியில் 15 சதவிகிதத்துடன் முதல் இடத்தில் இருக்கிறது ராஜஸ்தான். அங்கு மொத்தம் 2.15 கோடி ஆடுகள் இருக்கின்றன. உத்தரப்பிரதேசத்தில் 10 சதவிகித ஆடுகளும், தமிழ்நாட்டில் 1.07 சதவிகித ஆடுகளும் உள்ளன. அதிக ஆடுகளைக்கொண்டுள்ள ராஜஸ்தான் உள்ளிட்ட வட மாநிலங்களில், பெரும் பகுதி மக்கள் சைவ உணவுப் பழக்கம் கொண்டவர்கள். எனவேதான் வட மாநில ஆட்டு இறைச்சி குறைந்த விலையில் வாங்கப்பட்டு தமிழ்நாட்டை வந்து அடைகிறது. ஆடுகளை உயிருடன் வாங்கி வந்து இங்கு வெட்டினால் தரமான இறைச்சி கிடைக்கும் என்றாலும், அதைவிட இறைச்சியாகவே கொண்டுவருவதே அவர்களின் லாபத்தை அதிகப்படுத்தும். ஆகவே, இப்படிச் செய்கின்றனர்.
பாகிஸ்தான் எல்லையில் இருக்கும் ராஜஸ்தானில் இருந்து மட்டுமல்ல... வட ஆந்திராவின் சிறு நகரங்கள் மற்றும் கிராமங்களில் இருந்து கொண்டுவரப்படும் இறைச்சிகூட, சென்னை வந்துசேர பல மணி நேரங்கள் ஆகும். இப்படிப் பல வகையில், ஒவ்வொரு நாளும் கணிசமான அளவு கெட்டுப்போன இறைச்சி சென்னை நகரத்துக்குள் விநியோகமாகிறது.
சென்னை சென்ட்ரல் ரயில் நிலையத்தில் உள்ள சுமை தூக்கும் தொழிலாளர்களிடம் விசாரித்தபோது, ''பெரும்பாலும் ராஜஸ்தான், குஜராத், ஆந்திராவில் இருந்து வர்ற ரயில்கள்லதான் இந்த மாதிரி மட்டன் வரும். இறக்கிவைக்கும்போதே கெட்ட நாத்தம் அடிக்கும். கொஞ்ச நேரத்துலயே ஆட்கள் வந்து எடுத்துட்டுப் போயிடுவாங்க. முன்னாடி  ரொம்ப நாத்தம் வீசும். ஆனா, இப்ப நாத்தம் அடிக்காத மாதிரி ஏதோ கெமிக்கல் கலந்து கொண்டுவர்றாங்கனு சொல்றாங்க. என்ன நடக்குதுனு எங்களுக்கே மர்மமா இருக்கு!'' என்கிறார்கள்.
யார் இதைச் செய்வது?
உண்மையில், இத்தனை நாட்களில் இதற்கு ஒரு தீர்வை ரயில்வே அதிகாரிகளும், ரயில்வே போலீஸாரும், மாநில சுகாதார அதிகாரிகளும், கண்டுபிடித்திருக்க வேண்டும். இதற்கு முன்பு கெட்டுப்போன ஆட்டு இறைச்சி பலமுறை கைப்பற்றப்பட்டுள்ள நிலையில், அதற்காக ஒருவர்கூட இதுவரை கைது செய்யப்படவில்லை. அந்த இறைச்சியைக் கைப்பற்றி அழிப்பதுடன் தங்களின் கடமை முடிந்துவிட்டதாக நினைத்து ஒதுங்கிக்கொள்கின்றனர்.
''அப்படிச் சொல்ல முடியாது. பார்சலில் குறிப்பிடப்பட்டுள்ள முகவரி போலியாக இருக்கும். ஏதோ ஓர் அனாமத்துப் பெயரில் பார்சலை புக் செய்து, வேறு யாரோ வந்து எடுத்துச் செல்கின்றனர்'' என்கிறார் பெயர் குறிப்பிட விரும்பாத ரயில்வே ஊழியர் ஒருவர். பார்சல் முகவரி போலியானது என்பதைப் பலர் சொல்கின்றனர். இருக்கலாம்... அதை எடுக்க வருவது மனிதர்கள்தானே? அவர்களை வைத்து யாருக்கு விநியோகமாகிறது, எங்கிருந்து வருகிறது போன்றவற்றைக் கண்டறிய முடியுமே. அதன் மூலம் இந்திய மாநிலங்களை ஊடறுத்து நடக்கும் ஒரு பெரும் குற்றத்தின் கண்ணியை அறுத்து வீச முடியுமே... ஏன் இதுவரை அதைச் செய்யவில்லை?
ஏனெனில், மட்டன் கடத்தல் என்பது மிகப் பெரிய நெட்வொர்க். ஏதோ ஒன்றிரண்டு நபர்களின் தனிப்பட்ட சாமர்த்தியத்தால் அது நடப்பது இல்லை. அதிக பணத்துக்கு ஆசைப்பட்டு இங்குள்ள யாரோ ஒருவர் ராஜஸ்தான் போய் இறைச்சியை வாங்கிவந்து, கெட்டுப் போனாலும் பரவாயில்லை என்று விற்று லாபம் பார்க்க இப்படிச் செய்யவில்லை. தினம், தினம் டன் கணக்கான இறைச்சியை ரயில் மூலம் கொண்டுவர வேண்டுமானால் அதற்கு பல தரப்பினரின் ஒத்துழைப்பு தேவை. அரசுத் துறை அதிகாரிகள் முதல் கிரிமினல் ரௌடிகள் வரை ஒரு மாஃபியா நெட்வொர்க் இல்லாமல் இது சாத்தியம் இல்லை. லாபத்தை மட்டுமே இலக்காகக்கொண்ட, 'கெட்டுப்போன மட்டனைத் தின்று யாரேனும் செத்துப்போனால் என்னாவது?’ என்றுகூட நினைக்காத இரக்கமற்ற தொழில்முறை கிரிமினல்களால்தான் இதைச் செய்ய முடியும்.
''ஆட்டு இறைச்சியை பார்சல் செய்து அனுப்பும் முன் கால்நடை மருத்துவர் பரிசோதனை செய்து சான்றிதழ் தர வேண்டும். ஜெய்பூரில் இருந்து வந்த இறைச்சிக்குக்கூட அப்படி ஒரு சான்றிதழ் இருந்தது. ஒரு பெட்டிக்குள் இறைச்சியைப் போட்டு, பெட்டியைச் சுற்றிலும் ஐஸ் கட்டிகள் வைக்க வேண்டும். எந்தக் காரணம் கொண்டும் இறைச்சியையும் ஐஸ் கட்டிகளையும் சேர்த்து வைக்கக் கூடாது. ஆனால், பெரும்பாலும் அப்படிச் சேர்த்துதான் கட்டுகின்றனர். இதனால் இறைச்சி கெட்டுப்போய் நச்சுத்தன்மை உடையதாக மாறிவிடுகிறது'' என்கிறார் சென்னை மாநகராட்சி துப்புரவு அதிகாரி மீனாட்சி சுந்தரம். ஊழல் நடைமுறைகள் திளைத்துக்கிடக்கும் நம் தேசத்தில், சான்றிதழ் வாங்குவது எல்லாம் ஒரு பிரச்னையா? அப்படியே சான்றிதழ் வாங்க வேண்டும் என்றாலும் அனுப்பும் இடத்தில் வாங்கி என்ன பயன்? இறைச்சி வந்து சேரும் இடத்தில் அல்லவா தரச் சான்றிதழ் தரப்பட வேண்டும்?
இப்படிக் கொண்டுவரப்படும் இறைச்சி எங்கு விநியோகிக்கப்படுகிறது? பொதுவாக நடுத்தரவர்க்க மக்கள், தங்கள் பகுதியில் உள்ள ஒரு கடையில் இருந்துதான் கறி வாங்குகின்றனர். அங்கு இந்தக் கடத்தல் இறைச்சி செல்ல வாய்ப்பு குறைவு. எப்படி இருப்பினும் வெளிமாநில இறைச்சி, வீட்டு உபயோகத்துக்காக அதிகம் வாங்கப்படுவது இல்லை. எனில் அவை எங்குதான் செல்கிறது? மிச்சம் இருக்கும் ஒரே இடம் ஹோட்டல்கள்தான்.
சென்னை ராயப்பேட்டையில் இறைச்சிக் கடை வைத்திருக்கும் சலீமிடம் பேசியபோது, ''நாங்க ஒரு கிலோ ஆட்டுக்கறி 450 ரூபாய்க்கு விற்பனை செய்கிறோம். சராசரியா இதுதான் விலை. வெளி மாநிலத்தில் இருந்து கடத்திட்டு வர்றவங்க கிலோ 120 ரூபாய், 150 ரூபாய்க்குக்கூட விற்பனை செய்றாங்க. இதை, பெரும்பாலும் ஹோட்டல்காரங்கதான் வாங்குறாங்க. எங்களை மாதிரி கறிக்கடைகளில் வீட்டுக்குத்தான் வாங்குவாங்க'' என்கிறார். ''வெளிமாநிலங்களில் இருந்து இறைச்சியைக் கொண்டுவந்து, கெட்டுப் போயிருந்தாலும்கூட விற்பனை செய்கிறார்கள் என்பது உண்மை. ஆனால் ஹோட்டல்காரர்கள்தான் கெட்டுப்போன இறைச்சியை வாங்குவார்கள் என்பது முழுப் பொய். கெட்டுப்போன இறைச்சியைச் சமைத்தால், அதன் சுவையே காட்டிக்கொடுத்துவிடும். பெரிய முதலீடு போட்டு தொழில் செய்யும் நிலையில் இதுபோல செய்தால் பிசினஸ் கெட்டுவிடும். ஹோட்டல் நடத்துவோர் இப்படிச் செய்வது இல்லை.'' என்கிறார் தமிழ்நாடு ஹோட்டல் சங்க செயலாளர் ஸ்ரீநிவாசன். சாலையோரக் கடைகளில்தான் கெட்டுப்போன ஆட்டு இறைச்சி விற்பனை செய்யப்படுவதாக பொதுவாக சொல்லப்பட்டாலும் அதற்கு எந்த ஆதாரமும் இல்லை.
இறைச்சியைக் கடத்தி மக்களின் உயிருடன் விளையாடும் இந்தப் போக்கு உடனே தடுத்து நிறுத்தப்பட வேண்டும். இது அரசாங்கம் செய்ய வேண்டியது. ஆனால், அதுவரையிலும் சாதாரண பொதுமக்கள் செய்ய வேண்டியது, உங்கள் பகுதியில், உங்களுக்குத் தெரிந்த கடையில், உங்கள் கண் முன்னால் வெட்டித் தொங்கவிடப்பட்டுள்ள ஆட்டு இறைச்சியை மட்டுமே வாங்கி, சமைத்துச் சாப்பிடுங்கள். இது ஒன்றே பாதுகாப்பான ஆட்டு இறைச்சிக்கு எஞ்சியிருக்கும் ஒரே வழி!

''ஆறு மாதங்கள் ஸ்டாக்!''
பெரிய பெரிய நட்சத்திர ஹோட்டல்களின் 'டீப் ஃப்ரீஸிங்’ வசதிகொண்ட அறைகளில், மாதக் கணக்கில் இறைச்சியை ஸ்டாக் செய்துவைக்கிறார்கள். உறைநிலை குளிரில் இருக்கும் அவற்றைத் தேவைப்படும்போது வேண்டும் அளவுக்கு எடுத்து வெட்டிச் சமைத்துக் கொடுக்கிறார்கள். இது குறித்து, சென்னை எக்மோரில் உள்ள ரமடா ஹோட்டலின் சீஃப் செஃப் பத்மநாபனிடம் கேட்டோம்... ''வெட்டிய இறைச்சியில் நிச்சயம் பாக்டீரியா இருக்கும். அதனால் அவற்றை உடனே மைனஸ் 18 டிகிரி உறைநிலைகொண்ட குளிர் அறையில் வைத்துவிடுவோம். அந்தக் குளிர் அறையில் இறைச்சி ஐந்து நிமிடங்கள் இருந்தாலே, அவற்றைச் சுற்றி பனி படர்ந்துகொள்ளும். அந்த அறையின் குளிர்நிலை, பனி சூழ்ந்த அலாஸ்கா வின் குளிர்ச்சிக்கு ஒப்பானது. அந்த உறைநிலையில் பாக்டீரியா அழிந்துவிடும். அதன் பிறகு அதைச் சமைத்தால், எந்தவிதக் கிருமிகளும் இருக்காது. இதை 'ஃப்ரோசன் மீட்’ (frozen meat) என்பார்கள். வெளிநாடுகளில் இப்படியான இறைச்சியைத்தான் பயன்படுத்துகின்றனர். இவற்றைக் கண்டிப்பாக 100 டிகிரி உஷ்ணத்தில் சமைக்க வேண்டும். அப்போதுதான் சுகாதாரமானதாக இருக்கும். இத்தகைய நட்சத்திர ஹோட்டலின் குளிர் அறையில், மீன்களை குறைந்தது 30 நாட்களுக்கும், மட்டனை அதிகபட்சம் ஆறு மாதங்கள் வரையும், சிக்கனை ஒரு வருடம் வரையிலும் பாதுகாப்பாக வைத்திருக்க முடியும். ஆனால், நாங்கள் எந்த இறைச்சியையும் இரண்டு நாட்களுக்கு மேல் வைத்திருப்பது இல்லை!'' என்கிறார்.

''இறைச்சி வாங்குவதில் கவனம் தேவை!''
''கெட்டுப்போன இறைச்சியை ஒருவர் சாப்பிட்டால் உடலுக்கு என்னென்ன பாதிப்புகள் ஏற்படும்?''- பொதுநல மருத்துவர் புகழேந்தியிடம் கேட்டோம். ''சில மாதத்துக்கு முன் ஜோலார்பேட்டை அருகே ஒரு கிராமத்தில் 'ஆந்த்ராக்ஸ்’ பாதிப்பால் ஒருவர் இறந்தார். இந்த நோய் கெட்டுப்போன ஆடு, மாடு, குதிரை இறைச்சியைச் சாப்பிடுவதால்தான் ஏற்படுகிறது. இறைச்சியை வெட்டுபவருக்கு ஏதேனும் நோய் இருந்தால், அதன் மூலம்கூட அந்த நோய்கள் பரவ வாய்ப்பு உண்டு. இறைச்சி, கொழகொழவென இருக்கக் கூடாது. கத்தியால் வெட்டினால், ரத்தம் வர வேண்டும். அப்படி இருந்தால்தான், அது நல்ல இறைச்சி. கெட்டுப்போன இறைச்சியைச் சாப்பிட்டவர்களுக்கு வயிறு வலிக்கும்; தலைசுற்றல், வாந்தி, கை, கால் குடைச்சல் ஏற்படும்;  காய்ச்சல் வரும். அப்படியான இறைச்சியைத் தொடர்ச்சியாகக் சாப்பிடுபவர்களுக்கு இந்த நோய்தான் வரும் என்று குறிப்பிட்டுச் சொல்ல முடியாது. அவரவர்களின் உடல்நிலையைப் பொறுத்து எந்த வியாதியும் வரலாம்!'' என்று எச்சரிக்கிறார்.

''என்ன செய்ய வேண்டும்?''
ட்டச்சத்து ஆலோசகர் கிருஷ்ணமூர்த்தி சொல்லும் ஆலோசனைகள் இவை... ''ஆட்டு இறைச்சி, மீன் உள்ளிட்ட அசைவப் பொருட்கள் எப்போதும் மைனஸ் 4 டிகிரியில் இருந்து மைனஸ் 18 டிகிரி வரையிலான குளிர்நிலையில் இருக்க வேண்டும். இறைச்சியை வெட்டி வெளியில் வைக்கக் கூடாது. நீண்ட நேரம் வெளியில் இருந்தால், அதை பாக்டீரியா தாக்கி நச்சுத் தன்மையுடையதாக மாறிவிடும். இறைச்சியைச் சமைக்கும்போது அதிக வெப்பநிலையில் வேகவைக்க வேண்டும். இல்லையெனில் 'ஃபுட் பாய்சன்’ ஏற்படும். சிலர் இறைச்சியை வாங்கி நாட்கணக்கில் குளிர்சாதனப் பெட்டியில் வைப்பார்கள். அல்லது சமைத்த இறைச்சியை, குளிர்சாதனப் பெட்டியில் வைத்து, இரண்டு நாட்கள் வரை வைத்துச் சாப்பிடுவார்கள். இரண்டுமே தவறு!''

Haryana extends prohibition period on Gutkha, Pan masala

Haryana government has further extended the period of prohibition on manufacture, storage, sale and distribution of Gutkha and Panmasala containing tobacco or nicotine as ingredients, by whatever name it is available in market for one year with effect from August 15 and violation of these orders would be punishable.
An official spokesman said here today an order to this effect has been issued in the interest of health of the people.
He said regulation 2, 3, 4 of the Food Safety and Standards (prohibition and restriction on sales) Regulations 2011 made by the Food Safety and Standards Authority of India in exercise of powers conferred by clause (i) of sub-section (2) of section 92 of the Food Safety and Standards Act 2006, which is a Central Act prohibits articles of food in which tobacco and nicotine are used as ingredients, as they are injurious to health.
He said Gutkha and Panmasala are articles of food in which tobacco and nicotine are widely used as ingredients nowadays. He was expedient to prohibit Guthka and Panmasala in Haryana, being food products in which tobacco and nicotine are widely used as ingredients.
Under the Act any person who, whether by himself or by any other person on his behalf, manufactures for sale or stores or sells or distributes or imports any article of food for human consumption which is unsafe, shall be punishable where such failure or contravention does not result in injury, with imprisonment for a term which may extend to six months and also with fine which may extend to Rs one lakh.
Where such failure or contravention results in a non-grievous injury, it would be punishable with mprisonment for a term which may extend to one year and also with fine which may extend to Rs three lakh, he added.
He said where such failure or contravention results in a grievous injury, it would be punishable with  imprisonment for a term which might extend to six years and also with fine which might extend to Rs five lakh.
He said where such failure or contravention results in death, it would be punishable with imprisonment for a term which would not be less than seven years, but which might extend to imprisonment for life and also with fine which would not be less than Rs 10 lakh.

Food carts need licence

NEW DELHI: The civic bodies in the capital on Friday informed the Delhi high court that shops desiring to sell edibles and beverages including sugarcane juice and cut fruits in the open will need to take license and fulfil conditions like displaying fitness certificate of employees. 
North Delhi Municipal Corporation (NDMC), South Delhi Municipal Corporation (SDMC) and East Delhi Municipal Corporation (EDMC) filed their response after the court on July 16 had sought their reply on a plea seeking quashing of the March 18 notification. 
The municipal bodies told the court that among the conditions to be fulfilled under the Delhi Municipal Corporation (DMC) Act is that "no person suffering from any infectious disease shall be employed in such establishment". 
"All persons working in the premises shall be medically examined and immunised. The certificate of medical fitness and immunisation shall be displayed prominently. A high standard of personal hygiene shall be maintained by the workers at all times. They shall wear clean aprons and head gears. No smoking, chewing of betel and use of snuff shall be allowed in the premises," the municipal bodies have said in their affidavit. 
A bench of justices B D Ahmed and Siddharth Mridul, however, told the three municipal bodies to "rework" certain conditions to be imposed on street vendors after the National Association of Street Vendors of India (NASVI), which had challenged the March 18 ban on such eateries, objected to the conditions terming them "impractical". 
The court, while asking the civic bodies to "re-work" certain conditions to be imposed on street vendors, fixed the matter for August 12. 
The municipal bodies had imposed a ban on sale of edibles and beverages in the open from March 18 in areas under their jurisdiction.

What are the special requirements while handling High Risk Foods like cut fruits, fresh juices & confectionery products?


Confectionery Products
High risk foods are those that are ready to eat products which should be stored under recommended temperatures and have to be consumed within a limited time frame. High risk foods become easy targets for microbial contamination as bacteria can grow quickly in these food products. Any contamination of food products is a health risk for consumers and Food Business Operators must be over cautious in guarding against contamination in foods that are eaten raw like salads and fruit.
Confectionery items also come under the category of high risk foods as they can deteriorate quickly, even if they are kept under refrigeration particularly if milk products and cream have been used. Uncooked food like fruit and salads, juices and cold beverages need to be prepared with utmost care as bacteria can multiply very quickly in them.
Personal hygiene is very important when handling such foods to prevent cross contamination. Keeping the utensils clean and sterilized is equally important so no pathogens can grow in confectionery products when stored. All food business operators should ensure that the following precautions are kept in mind so that the high risk foods they serve are totally free of microbial infestations.
Cut fruits/salads, fresh juices and beverages
FBOs must make sure that -
Fresh fruits, juices and vegetables to be eaten as salads or in cold platters are consumed immediately on being cut.
Cut, raw vegetables and fruits are stored only under refrigeration at or below 4°C and that too for short time durations if they need to be stored before consumption.
Storage utensils are sanitized and foods are covered when stored
Only potable water is used to prepare beverages
Ice required for beverages is also made only from potable water.
Containers used for keeping ice for consumption should be separate from containers used for food and beverages
Confectionery Products -
Prepared confectionery products must be stored only in airtight containers.
If they are to be displayed then they must be inside covered and hygienic display cases.
Cream is kept covered and under refrigeration.
Finished products are properly refrigerated and that labels have an expiry date.
Properly cooled before they are wrapped and packaged as per regulations.
Only permitted food additives, colours, preservatives and flavouring agents are used.
Unwrapped confectionery items are used well within time as they have a short shelf life.
Proper attention should be given to cooking, preparing and storing high risk foods to keep them safe for consumption.

What you should do to prevent contamination of Prepared Food to be transported & served on different place?


Food at a wedding party
Food prepared on one location and transported to another location for direct consumption can be contaminated if it is not handled transported and stored properly. Food Business Operators who are providing food for outdoor parties/events need to be even more careful as flies, dust and insects can fall into the food leading to contamination. Sometimes prepared food can become toxic leading to food poisoning if it is not stored and transported properly. Your reputation as an FBO can be totally ruined if anything like this happens. If you have taken all safety precautions to prepare food safely and hygienically, then you must transport, handle and store prepared food keeping in mind the following precautions so there is absolutely no risk of contamination. You must ensure that:
After preparation, the food is packed in strong, non-toxic, food grade containers that have been cleaned and sanitized completely before use.
Containers, foils that are meant for only one use are not re-used
The vehicle or transportation which is being used to carry prepared food is used only for that purpose and must not be a multi-purpose transport carrying all kinds of materials.
The vehicle is thoroughly cleaned with disinfectant, wiped and completely dry before cooked or processed food is loaded into it.
Time used for transportation is the minimum possible as food must be consumed within four hours as after that there is danger of increase in microbial growth.
Food that is to be delivered at a distance is transported at the right temperature which is above 65°C for hot food. If food is to be served on arrival then the 65°C temperature must be maintained throughout the transportation period and served on arrival.
The time of holding of prepared food to be served cold should be reduced if there is any doubt about maintaining the temperature at 4°C so that there is no growth of pathogens.
If the distance is very long then on arrival prepared food must be reheated once before it is served.
Only permitted additives are used within permissible limits in any food prepared in your food premises
Veg. foods are stored above Non-veg foods on separate racks in your refrigerator and cooked foods above uncooked foods. All food must be covered even in the refrigerator.
There is minimal handling of food by food handlers and cutlery, crockery, utensils are properly cleaned and sanitised.
Food handlers are following all personal hygiene regulations particularly hand washing.
All surplus and thawed food is discarded and not reused.
Food that to be stored in the cold storage is divided into small portions/volumes so it gets uniformly cooled.
Dry fermented and acidified prepared foods are stored in a dry place as that is the recommendation of the Food Authority.
Seals remain intact and do not get damaged on sterilized milk packages, bottled beverages and canned foods during transportation and storage.

DINAMALAR NEWS



Stay off monosodium glutamate, advice experts

KOLKATA: Monosodium glutamate - the flavour enhancer in most Kolkatan's "emergency meal" like Chinese takeaway, frozen fast food and even tomato ketchup - has split the world of doctors and chefs: Though it does make certain dishes more enjoyable, is it a risk worth taking? While researchers point to its potential carcinogenic effects, many of them maintain that having it in small quantities is safe. Restaurants insist customers who have a problem with MSG are welcome to request a meal free of the substance, but many eateries, even at Tangra, have no mention of the stuff on its menu. While the debate on its safety rages on, experts have one advice for the health-concious: "Better avoid it."
"According to the food safety act regulation, every advertisement for food package with added MSG must declare its presence and that it is not be consumed by infants below 12 months. Restaurants too, must declare the use of MSG so that customers have the option to avoid it," said a senior KMC official. However, this norm is not uniformly enforced. Over the years, though, some of the most popular restaurants have begun addressing this issue. Dipak Puri, owner of Trincas, said: "We stopped using MSG seven-eight years ago. It affects certain people more than others, but to stay safe, we stopped using it altogether. MSG enhances flavour but sometimes triggers palpitation or some other symptoms. There's no ban on MSG but if one has doubt about it, the best option is to ask while ordering."
Mainland China, on the other hand, mentions clearly on the menu that MSG is used and those who wish to avoid must inform the person taking the order. Rajesh Dubey, director, food production at Speciality Restaurants, said: "Some might have an allergic reaction or may suffer excess sweating or rashes. But one can't avoid MSG altogether. Everyday items like tomato, mushroom and fungus contain MSG naturally. Earlier, this was extracted and used as a flavouring agent. Now they are made chemically. In ready-to-eat food and dips as well as proprietary sauce (ready to use in cooking), and even in several European sauces, MSG is not declared. If u go through the fine lines carefully you'll find MSG in most tomato ketchup and chilly sauces. In extremely small quantity, MSG is not dangerous. But if the dose is increased by a gram or two, it could be. To be safe, we declare the presence of MSG and the option to avoid, especially for pregnant women and children."
Cancer specialist Chanchal Goswami pointed out: "MSG is widely used in Oriental cuisine. Some of its components are carcinogenic or may lead to brain degeneration. But one shouldn't be concerned if the consumption is limited. One isn't likely to have Chinese takeaway every day for years." Celebrity chef Shaun Kenworthy, too, sees nothing alarming. "Even salt in large quantities is bad for health. This debate has been on for the past 20 years. Excess consumption of anything will have an ill effect," he adviced.
However, NSCB Cancer Research Institute director Ashis Mukherjee cautioned restaurant-goers. "In the stomach, an acid-base balance is maintained. But MSG stops the acid created from being neutralized and accumulates hydrogen molecules, leading to formation of more hydrochloric acid. If MSG is frequently consumed, this can cause ulcer, which in turn may be followed by cancer. In a retrospective analysis, we found that glutamate can trigger obesity, eye damage, fatigue and chronic depression. In countries where MSG consumption is high, like China and Japan, the stomach cancer rates are very high. Just like the tobacco industry ran advertisement campaigns unchallenged for decades before it was conclusively established that smoking causes cancer, I'm afraid we are looking at a rerun," the doctor said.
Recent market trends don't show a hike in MSG sales in recent years. Spencer's Retail officials in fact said over the years, sale of MSG has declined significantly. Having MSG doesn't make it certain that there'll be health complications, say experts, but add: "Is the risk worth taking?"

Gutka worth Rs 14 lakhs seized; one held


Gutka worth around Rs 14 lakhs was seized and one person arrested in this connection from Kalamboli area of Panvel in Maharashtra's Raigad district, a senior FDA official said.
Raigad's food safety officers intercepted a tempo coming from Hyderabad yesterday in Kalamboli and seized 9.90 lakh pouches of two brands of the banned tobacco product worth Rs 14.57 lakh, FDA's Konkan Joint Commissioner P M Raut said.
The cost of the seized goods in black market is about Rs 54 lakhs, he said.
The tempo driver, identified as Nisar Ahmed Siraj Ahmed Shah (30) of Govandi area, was arrested and booked under section 328 (causing hurt by means of poison) of the IPC, he said, adding that the vehicle used for transporting the gutka was also seized by the police.
The sale, manufacture, distribution and storage of gutka is banned under the Food Safety and Regulation (Prohibition) Act, 2011.
'Police have also taken into custody the vehicle used for transport of the illegal gutka and other non-food items,' Raut added

REGULATE USE OF ANTIBIOTICS ON CHICKEN, SAVE HUMANS

The situation regarding antibiotic resistance is truly alarming. Health ministry as well as food safety and drug regulators can no longer afford to sleep over the problem, says the writer Dinesh C Sharma

It was exactly four years ago that India first heard of a new superbug named after its national capital – New Delhi. The emergence of New Delhi Metallo-beta-lactamase (NDM-1) as a new health threat globally was announced in medical journal The Lancet in August 2010. Prior to this, Indian scientists too had reported the emergence of this superbug but their warnings went virtually unnoticed. Unlike their science fiction counterparts, superbugs are not monstrous organisms but tiny free-floating genetic material which can render disease-causing bugs untreatable to most drugs. These superbugs can’t be treated with any available antibiotics, making even treatable ailments hard-to-treat.
"In dairy and poultry sectors, antibiotics are being used in the same way as pesticides and fertilisers are used in agriculture farms"
The NDM-1 episode clearly showed that threat of antibiotic resistance was growing. This means that several disease causing agents are acquiring immunity to antibiotics, making them useless. NDM-1 is no more India’s problem. The World Health Organisation has recognized antibiotic resistance as a global health threat. One of the chief causes of antibiotic resistance is misuse, overuse and abuse of antibiotics. What has India – as the epicenter of NDM-1 – has done since 2010 to prevent misuse of antibiotics? The answer is simple: nothing. Not only can one still buy powerful antibiotics without any prescription, you can buy antibiotics by weight just like you buy atta or maida. Yes, that’s what you can do in the wholesale drug market, Bhagirath Palace, in Delhi and in agricultural belts of Punjab and Haryana. Perhaps the situation is similar in other parts of the country as well.
Antibiotics bought in kilos are not meant for human use but are being used indiscriminately in the veterinary sector. In dairy and poultry sectors, antibiotics are being used in the same way as pesticides and fertilisers are used in agriculture farms. Farmers believe the more antibiotics you use, the more would be the productivity of animals (more milk from cattle and fatter chickens in poultry farms). Tonnes of antibiotics being used this way are not only finding their way into the environment but into the guts of consumers who eat antibiotic-laced chicken, mutton or consume dairy products. The recent expose by the Centre for Science and Environment (CSE) about high amounts of antibiotics found in muscles, kidney and liver of chickens has given us the proof of this.
Interestingly, the CSE study was initiated at the behest of cardiac surgeon Dr Devy Shetty from Bangalore. He noticed that many of his patients from rural areas coming for heart surgery were resistant to frontline antibiotics. This was surprising because such people had no history of high antibiotic administration (which could have introduced resistance in them), yet they were resistant to antibiotics. Shetty then thought the resistance could be due to antibiotics they were consuming as part of their diet and zeroed in on chicken. He requested CSE to take up the study, which has only confirmed his worst fear that it was chicken that was making his patients drug-resistant. Small amounts of antibiotics ingested as part of food over a period of time can make gut bacteria resistant to antibiotics. In addition, chicken itself may carry resistant genes or infection agents which are drug-resistant, although the CSE study has not found any proof if it.
The situation is getting truly alarming, while the health ministry as well as food safety and drug regulators sleep over it. The health ministry needs to act immediately to curb misuse of antibiotics among humans. For regulating antibiotic use in veterinary sector, other ministries like animal husbandry will have to take action. The World Health Organization (WHO) recommends that antibiotics that are critical for human use should not be used in animals. European countries have standards for antibiotics in food commodities. At present, India has no such standards. The Food Safety and Standards Authority of India, the food safety regulator, will have to wake up and take note of the antibiotic use. The government needs to set up systems for monitoring and surveillance of antibiotic use and antibiotic resistance in humans and animals on a regular basis. 
The expose about antibiotics in chicken should not be seen as an attack on poultry issue, but a public health issue. This is an issue clearly linked to profits of the industry because antibiotics are pumped into chicken as growth promoters so that chicken grow fat and resulting products yield higher prices. The industry will have to look for alternatives in terms of feed and agents to prevent infections, instead of indulging in unrestricted use of antibiotics, steroids and other drugs. Many of these drugs are being imported from China and are of questionable quality. It is not health of just chicken eaters which is at stake but also of vegetarian consumers as resistance can spread to them through environmental routes.
-The writer is a journalist and author. His latest book is “Know Your Heart: The Hidden Links Between Your Body and the Politics of the State”.