Jan 16, 2012

Govt draws up mega plan to ensure food safety

NEW DELHI: The government, it seems, has finally woken up to the threat of adulteration and contamination in food products and is planning a slew of measure to shore up food safety.

It plans to set up cluster laboratories of accredited standards for every 4-5 districts to carry out basic tests and zonal food laboratories (1 in 10 districts) to perform tests for residues and heavy metals and 10 referral laboratories considering that a network of efficient laboratories is the backbone of a credible food safety initiative.

In addition, mobile laboratory facilities will also be started to cater to large public congregations, natural calamities, disease outbreak and inaccessible areas.

Under the ambitious plan, the government will spend around Rs 6,548 crore on food safety measures during the 12th Five Year Plan (2012-17) that include strengthening of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).

For the first time, the government plans to establish food safety offices in every district at the cost of around Rs 2,200 crore to tighten the food safety enforcement system.

There is also a plan to set up a National Food Science and Risk Assessment Centre costing Rs 155 crore. The dedicated institution under the direct control of FSSAI will conduct regulatory research and risk assessment, as well as oversee surveillance on the lines of international institutions like Centre for Food Safety and Applied Nutrition in the US and other countries. The institute is also envisaged to carry out a food safety risk analysis training programmes.

The Centre will be the repository of all food standards and will carry out all risk assessment related work and analyze food surveillance data received from labs and other surveillance organizations.

Along with networking of all food testing labs working, Planning Commission's working group on food safety has also recommended upgradation of Central Food Laboratories in Mumbai and Kolkata which will cost Rs 40 crore.

The group recommended that bio-safety should be an integral part of any risk assessment being undertaken by FSSAI. It is of the view that sufficient focus on food safety issues is lacking in the curriculum of MBBS and an appropriate module on food safety and bio-safety needs to be introduced at the earliest.

It also talked of spending Rs 50 crore for nation-wide food safety surveillance network and data collection on regular basis, along with a budget of Rs 669 crore to be spent on creating awareness of food safety related issues in the country.

The government will strengthen national food safety helpline, along with reward scheme to encourage public and employees to give information regarding unsafe food and malpractices within or outside the system.

The helpline will be strengthened to ensure direct communication with all stakeholders in an interactive manner. It will be linked to the emergency response centres in the states.

A National Food Safety Training Institute at FSSAI will be set up which will provide regular training programmes for trainers of food safety personnel and also other stakeholders. A fund of Rs 15 crore is proposed for conducting training programmes during the plan period.

எந்த பால் பெஸ்ட்?

எவ்வளவு பெரிய போராட்டம் நடந்தாலும் பால் வண்டிக்கு மட்டும் யாரும் எந்த எதிர்ப்பும் காட்டுவதில்லை. காரணம், அது மிக அத்தியாவசியமானது என்பதால்தான். மின்சாரம் இல்லாமல்கூட நாம் இருந்துவிடலாம். ஆனால், பாலில்லாமல் நம்மால் இருக்க முடியாது. பாலுக்கு இவ்வளவு முக்கியத்துவம் தரும் நாம், நல்ல பாலைத்தான் வாங்கிக் குடிக்கிறோமா?
ந்த கேள்விக்கான பதிலை தெரிந்து கொள்ளும் முன்பு, பாலில் எத்தனை வகை இருக்கிறது? எப்படிப்பட்ட பால் நமக்குத் தேவை? எதில் எவ்வளவு சத்து இருக்கிறது? என்று பார்ப்போம்.



ஃபுட் சேஃப்டி அண்ட் ஸ்டாண்டர்ட்ஸ் அத்தாரிட்டி ஆஃப் இந்தியாவின் தரக் கொள்கையின்படி பாஸ்ட்ரைஸ்டு மற்றும் ஹோமோஜினியஸ்டு பால்தான் தரமான பால். அது என்ன பாஸ்ட்ரைஸ்டு பால்?  

பதப்பட்ட பாலின் ஒரு வகைதான் இது. சாதாரண பாலை 72.5 டிகிரி செல்சியஸுக்கு மேலே 16 நொடி களுக்கு சூடுபடுத்தி, பிறகு உடனடியாக 4 டிகிரி செல்சியஸில் குளிர்விக்கும் முறை இது. ஹோமோஜி னியஸ்டு பால் என்பது இன்னொரு வகை. பாலில் இருக்கும் கொழுப்பை முழுமையாக நீக்கிவிட்டு, 0.1 மைக்ரான் என்ற அளவுக்கு கொழுப்பு இருக்கிற மாதிரி  எளிதாக செரிமானம் ஆகக்கூடிய பால் இது.

லாக்டோஸ் இல்லாத பால், குழந்தைகளுக்கு ஏற்றது. வயதான பெரியவர்களுக்கும் இது ஏற்றது. டெட்ரா பேக் பால் என்பது ஒரு வகையான சிறப்பு பால். பாக்டீரியா இல்லாத, குறைவான லாக்டிக் அமிலம் கொண்ட பால். இம்முறையில் பதப்படுத்தப்பட்ட பாலை 180 நாள் வரை பாதுகாக்கலாம். இதன் விலை ரொம்பவே அதிகம்.
இவை தவிர, பாலில் இருக்கும் கொழுப்பு தன்மையை வைத்தும் பாலை வகைப்படுத்தலாம்.

புல் கிரீம் பால்: இதில் 6% கொழுப்பு இருக்கும். இது இளையவர்களுக்கு ஏற்றது.

ஸ்டாண்டரைஸ்டு பால்: இதில் 4.5% கொழுப்பு இருக்கும். இது அனைவருக்கும் எற்றது. ஆனால், வயதானவர்களுக்கு ஏற்றதல்ல.

டோன்டு பால் (Toned Milk): இது அனைவருக்கும் ஏற்றது. கொழுப்பின் அளவு 3%.
டபுள் டோன்டு பால் (Toned Milk): இது கொழுப்பை குறைக்க நினைப்பவர்களுக்கான பால் இது. இதில் 1.5 சதவிகித கொழுப்பு மட்டுமே இருக்கிறது.

ஸ்கிம்மிடு பால்: இதில் 0.5 சதவிகிதத்துக்கு குறைவான கொழுப்புதான். டயட்டில் இருப்பவர்களுக்கு ஏற்றது. ஆனால், சுவையாக இருக்காது.
இனி பால் பற்றிய முடிவுகளுக்கு வருவோம்.
ஒப்பீட்டு முறையில் தென் இந்தியாவில் இருக்கும் பிராண்டட் பால் நிறுவனங்களை எடுத்து கான்சர்ட் நிறுவனம் சோதனை செய்து பார்த்ததில், இதற்காக எடுக்கப்பட்ட சர்வேயில் 25 சதவிகித மக்கள் ஸ்டாண்டரைஸ்டு பாலையும், 70 சதவிகித மக்கள் டோன்டு பாலையும், மீதமுள்ள 5 சதவிகித மக்கள் இதர வகையான பாலையும் பயன்படுத்துகிறார்கள். எனவே, ஸ்டாண்டரைஸ்டு பால், டோன்டு பால் என்ற இரண்டு வகையான பாலை மட்டுமே எடுத்துக்கொண்டு 'கான்சர்ட்’ அமைப்பு சோதனை செய்தது. லேபிள், பாதுகாப்பு மற்றும் சுகாதாரம், தரம் போன்றவற்றை அடிப்படையாக வைத்து சோதனை செய்தது கான்சர்ட்.

பிராண்டின் பெயர், முகவரி, உற்பத்தி இடம், பாலின் வகை, புகார்களை பதிவு செய்வதற்கான எண், உற்பத்தி தேதி, விலை, அளவு, சத்துக்களின் அளவு உள்ளிட்ட பல தகவல்கள் பாலின் லேபிளில் இருக்க வேண்டும்.

சில நிறுவனங்கள் இந்த விதிமுறைகளை பின்பற்றினாலும், சில நிறுவனங்கள் மீறியிருக்கின்றன. உதாரணத்துக்கு சில பால் பாக்கெட்களில் உற்பத்தி செய்து இரண்டு நாட்களுக்குள் பயன்படுத்தவும் என்று அச்சிட்டி ருக்கிறார்கள். ஆனால், என்றைக்கு அந்த பால் பாக்கெட் தயாரானது என்கிற தேதியை போடவில்லை.

அதேபோல, சில பால்களில் ஃபிரெஷ் என்ற வாசகத்தை எழுதி இருக்கிறார்கள். நமக்கு கிடைக்கும் அனைத்துமே பதப்படுத்தப்பட்ட பால் என்னும்போது அதை ஃபிரெஷ் பால் என்று சொல்வது தவறு! சில பால்களில் கொழுப்பின் அளவு கொஞ்சம் கூடுதலாகவோ அல்லது குறைத்தோ சொல்லி தவறான வழிகாட்டிவிடுகிறார்கள்.

அடுத்த தலைமுறையை ஆரோக்கியமாக உருவாக்குவதில் பாலின் பங்கு முக்கியமானது. அதில் இன்னும் கொஞ்சம் கவனமாக இருக்கலாமே!

Society for Indian Bakers issues list of 29 GMPs for units to adhere to FSSA


Society for Indian Bakers has called upon all bakery units to adhere to the Foods Safety & Standards Act (FSSA). In this regard it has released a list of 26 good manufacturing practices (GMPs) for the sector referred to as the ‘ABC of FSSAI.’

The FSSA would treat the food processing sector with far more dignity than the erstwhile Prevention of Food Adulteration Act (PFA), stated J N Kushawaha, president, the Society of Indian Bakers, and vice-president, corporate, Bikanervala Foods Pvt. Ltd.

In India, there are 85,000 bakery units of which 75,000 operate in the unorganised sector occupying 65 per cent of the market share.

In order to ensure that the bakery industry in the country would be able to stick to standards, the society has simplified the process with a check list. This would now be issued to all the manufacturers which are easy-to-refer and comprehend guidelines for day-to-day operations, he added.

The ‘ABC of FSSAI’ list calls for Applying and obtaining license; Attend food safety awareness meetings; Educate the staff on the Act; Exhibit food safety posters in the factory; Remove expired date goods because it is a health risk; Provide clean and proper uniforms; Conduct medical examination for all; Whitewash premises periodically; Use processed water for manufacture; Keep first aid kit at an accessible point; Take special attention in preparing the labels; Buy raw materials from reputed suppliers; Remove cobwebs regularly; Remove unwanted materials from the factory; Wash floors daily; Store all finished products safely; Take effective pest control measures; Mandatory use of gloves;  Keep on required packing material; Maintain records for stores and production; Keep all delivery vehicles clean; Compulsory hand wash; Provision of dedicated area to clean vessels; and Removal of spoiled products from factors.

If the list is displayed at all bakery outlets, it will create awareness on FSSA and the need to maintain good manufacturing practices, according to him.

The bakery industry in India is the largest of the food industries with an annual turnover of about Rs 3,000 crore. India is the second-largest producer of biscuits after USA. Bread, biscuits, pastries, cakes, buns and rusk are some of the bakery products fast catching up with the popularity trend in India. Almost 82 per cent of the share of bakery products accounts for bread and biscuits.

Adulteration is a crime. Shall we fight it?

This refers to the editorial, “All that’s white isn’t milk” (January 13).
Adulteration of food stuff has become the order of the day despite its terrible impact on the consumers’ health.  The contamination of milk, particularly, is a cause for concern as it is an essential commodity also commonly consumed by children for its high nutrient values.
Milk is an important item in human nutrition. However, to make it safe for consumption, it has to be handled carefully from the time of milking through the transportation and distribution.
In this country milk in mostly sourced from small-scale farmers but the conditions under which they process the milk are often very unhygienic. If they had observed even the basic conditions for hygiene, the quality milk in the market would have been slightly better than the samples show. Also, the adulteration milk and allied products only gets worse during the festive season.
Total elimination of adulteration is not going to be easy. it fact, it may never happen. Thosee who indulge in such acts are seasoned professionals. However, the Food Safety and Standards Authority of India must take preventive measures to contain the menace.

India, Trinidad and Tobago PMs served lunch by unlicensed firm


It was a feast fit for kings. And two Prime Ministers - Manmohan Singh and Kamla Persad-Bissessar of Trinidad and Tobago - were among the guests who enjoyed the hearty meal during the just concluded Pravasi Bharatiya conference in Jaipur.
Now it has emerged that the catering firm - Sky Feast - has no food licence, a mandatory requirement under the Food Safety and Standards Act, 2006.
Sky Feast claims to be an in-flight catering firm based in Jaipur. Sources said Air India had invited tenders to serve breakfast and lunch to the two PMs and it was awarded to Sky Feast. But the fact remains that the firm deposited the bank draft of Rs.2,000 for the licence along with the application to the health department only on January 9 - a day after Singh inaugurated the conference, where Persad-Bissessar was the chief guest.
Interestingly, the state health department had deputed two food inspectors to check the food supplied for the two PMs. It now appears that they cleared the food without bothering to check whether the firm had the clearance to supply it.
The firm is in the catering business since 2008 and its clients include three airlines, including budget carriers SpiceJet and IndiGo. Neither Sky Feast bothered to get the mandatory food licence, nor did the state agency authorised to issue such a certificate and monitor the food of hotels and caterers verify it. Even Air India, which awarded the contract to Sky Feast, failed to check whether the firm had a food licence.
Jaipur's chief medical and health officer (CMHO) Dr Yatindra Singh - responsible for monitoring the activities of hotels and caterers under the food safety law - has confirmed that Sky Feast didn't have the mandatory licence to run its catering services and had applied for it only a few days ago.
But he contended that the state government, by a circular issued on August 5 last year, had transferred powers to regulate "manufacture, storage, distribution, sale and import" of food articles from the municipal bodies to the health department under the provisions of the Act.
But it came into effect from only from January 1 this year. Prior to this, such bodies were regulated under the Prevention of Food Adulteration Act, 1954, by the municipal bodies, he said.
A spokesperson of the station office of Air India admitted that food for the PMs was supplied by Sky Feast. But he expressed ignorance about the firm not having the mandatory licence. "The tendering was done by our Delhibased headquarters," he added.
Gopal Singh, the owner of Sky Feast, said he had tried to obtain a licence from the Jaipur Municipal Corporation as early as 2008, but repeated follow-ups with the civic body and the health department didn't yield any response.
He has lodged a complaint with the CMHO against a food inspector who had demanded a bribe of Rs.10,000 for letting him cater without a licence. "Yes, we had supplied breakfast and lunch for the PM and many others," he added.
The CMHO, confirming Sky Feast's complaint, said action would be taken against the firm after a thorough probe.

AFTER MILK, SALT UNDER QUALITY CHECK SCANNER