May 18, 2015

மினரல் தண்ணீரில் புழு உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரியிடம் புகார்

நெல்லை, மே 18:
பாளை யில் மின ரல் தண் ணீர் கேனில் புழுக் கள் நெளிந் தன. இது குறித்து உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி யி டம் புகார் செய் யப் பட்டுள் ளது.
பாளை பஸ் நிலை யம் எதிரே உள்ள லட் சுமி நர சிங் க பு ரம் தெருவை சேர்ந் த வர் மல் லிகா. இவர் அப் ப கு தி யில் உள்ள கடைக் கா ர ரி டம் வீட்டு பயன் பாட்டுக் காக 20 லிட்டர் மின ரல் தண் ணீர் கேன் வாங் கி னார்.
வீட்டுக்கு சென்று கேனை திறந் த போது கேன் தண் ணீ ரில் புழுக் கள் நெளிந் ததை கண்டு அதிர்ச் சி ய டைந் தார். கூர்ந்து கவ னித் த போது தண் ணீர் கேனில் சிறி ய தும், பெரி ய து மாக ஏரா ள மான புழுக் கள் இருந் தன.
மேலும், கேனில் தண் ணீரை அடைத்த தேதி, காலா வதி தேதி எது வும் குறிப் பி டப் ப ட வில்லை. எனவே, இது குறித்து அவர் உணவு பாது காப் புத் துறை மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் கரு ணா க ர னி டம் புகார் செய் தார். உணவு பாது காப் புத் து றை யி னர் தண்ணீரை பகுப்பாய்வுக் காக அனுப் பி வைத் த னர்.

FDA seizes products worth 5.4 lakh

AURANGABAD: In a breakthrough, the Aurangabad division of the Food and Drug Administration (FDA) seized cans worth Rs 3.9 lakh of an energy drink from a local mall, on Thursday night. FDA officials said that the raid was conducted since the report of Food Safety & Standards Authority of India (FSSAI) stated that the energy drink contained 'ginseng' — an immune-stimulating agent, beyond permissible limit and was considered unsafe for consumption. 
After the FDA officials received a tip-off that the energy drink was being transported from Mumbai to Aurangabad to a mall at Paithan road, here, a raid was launched by the officials on Thursday night. Officials seized 3,930 cans of the energy drink worth Rs 3.75 crore. The officials also seized other food products such as ginger-garlic paste and apricots worth Rs 26,221," said FDA (food) joint commissioner, Chandrashekhar Solanke. 
Food safety officer Gajanan Gore said, "The ginger-garlic paste packets were found to have developed leakages and were contaminated while the dry fruits were imported but had violated the packaging and labelling norms." 
Gore said that the FSSAI had warned all the FDA regional offices about the energy drink stating that the product was found to be misleading and had an irrational combination of caffeine and ginseng. Hence, the FSSAI had recommended rejection of the product. 
The FDA also raided a bakery in the city on Wednesday and seized adulterated sugar confectioneries such as white paste and butter worth Rs 1.4 lakh. In all, the FDA seized products worth Rs 5.4 lakh in raids conducted consecutively for two days. 
The FDA has sent all the samples to a laboratory at Mumbai. 
The team included FDA (food) assistant joint commissioner Milind Shah, FSOs Gajanan Gore, Ram Munde and Gopal Kasar. 
The FSSAI had warned all FDA regional offices about the energy drink, stating that the product was misleading and had a combination of caffeine and ginseng.

FDA seizes gutka and machinery worth over 3L

PUNE: Officials of the food and drug administration (FDA) on Sunday conducted a raid at a gutka manufacturing factory in Pune district and seized gutka, raw materials and mixing and packing machinery worth Rs 3.31 lakh. 
Acting on a tip-off, the officials laid a trap and raided the unit, which had been manufacturing the banned material for the last two-and-a-half months in a clandestine manner. 
"The manufacturing unit is located on the outskirts of village Varve khurd in Bhor taluka. It used to operate at night. Residents did not notice anything as the factory compound walls were 13 to 14 ft high. A political party worker from the village informed us about the factory, following which we raided the premises," said Shashikant Kekare, joint commissioner (food), FDA, who led the team. 
Food safety officials Avinash Dabhade, Sachin Aadhav, Nilesh Khose carried out the raid under the guidance of FDA assistant commissioners Shivkumar Kodgire and S B Naragude. 
Assistant commissioner Dilip Sangat said the premises were empty during the raid around 3am. "An FIR has been lodged with the Rajgad police station. The state government has made the manufacture, sale and distribution of gutka a non-bailable offence now," he said. 
Since the ban came into force, the FDA officials have seized gutka worth Rs 6.64 crore in Pune district. "Since 2012, we have conducted raids in 269 establishments and have lodged as many as 200 FIRs against the offenders. We seized the maximum amount of gutka from godowns followed by shops, paan stalls and residential premises. However, the modus operandi of selling the banned product keeps changing. We have to be vigilant to nab the offenders," said Kodgire. 
One of the ingenious methods of selling gutka that was reported following the ban was the 'supari mix'. The main ingredients in gutka are supari (betelnut) and jarda (flavoured tobacco). These are being sold in separate pouches as 'supari mix', which when mixed together becomes gutka. 
This is the third consecutive year when the state has banned gutka and paan masala. Through a notification on July 20, 2014, the state government has empowered the food safety commissioner to prohibit manufacturing, distribution, stocking and sale of gutka and paan masala under section 30 (2) (a) of the Food Safety and Standards Act, 2006.

What the law says...

Artificial ripening of fruits using calcium carbide is prohibited as per Food Safety and Standards Act 2006 and Regulations 2011.
The law provides penalty for selling food not of the nature or substance or quality demanded.
The provision says, “Any person who sells to the purchaser’s prejudice any food which is not in compliance with the provisions of this Act or the regulations made there under, or of the nature or substance or quality demanded by the purchaser, shall be liable to a penalty not exceeding five lakh.”

Curbing the menace of artificial ripening of mangoes

Mouth-watering:Mangoes have started arriving at various outlets in Puducherry. Consumers are advised to pick the naturally ripened fruits and avoid artificially ripened ones.Singaravelou

Food Safety officials get busy conducting raids on godowns and spreading awareness messages

Hardly has the mangoes season begun, the markets are already flooded with artificially ripened fruits. It is also the time when food safety officials get busy conducting raids and issuing public awareness messages.
S.D. Balakrishnan, designated officer in the Department of Food Safety, said with assistance of municipal staff and revenue officials, we are conducting frequent raids on godowns of fruit vendors and seize the artificially ripened fruits. As the law permits us to impose penalty on the erring vendors, we will impose heavy fines on those attempting to artificially ripen the fruits.”
Mangoes are one of the best natural food usually consumed raw. These mangoes during ripening undergo physiological and bio-chemical changes which make them edible, palatable and nutritious. During this irreversible process, the fruits become soft, change in colour and develop characteristic aroma and flavour. There is also reduction in sourness and increase in sweetness of the fruit. All these changes are induced by the production of ethylene gas during natural ripening.
However, the lure of the quick buck has led to unscrupulous agents using calcium carbide stones as artificial ripening agent to capitalise on the high demand for mangoes.
Calcium carbide is carcinogenic and is normally used for generating acetylene gas during gas welding process. About a kilogram of calcium carbide which costs less than Rs. 50 can ripen around 10 ton of fruits.
Calcium carbide is notorious for cancer-causing properties and also contains traces of Arsenic and Phosphorous Hydrides which make can render the fruits highly toxic if consumed. When calcium carbide crystals are kept in and around the pile of fruits folded in paper packets or cloth bags, they absorb moisture from the surrounding atmosphere and produce acetylene gas which aid in the artificial ripening process.
The fruits are sent to distant places requiring several days for transportation and only firm and mature fruits are least damaged during marketing. Fruit traders pluck them when they are raw so as to keep the fruits long enough to sell them off before they rot. This is where artificial ripening plays a role in giving a ripe look to fruits much earlier than the normal period of seven to ten days that it takes the fruit to undergo ripening process naturally.
The long duration taken for natural ripening is a loss for some traders as they have to store the fruits for a longer period resulting in monetary loss. Hence they resort to artificial ripening, officials said.
Food Safety Officer I. Danaraju said, “Fruits ripened with calcium carbide are overly soft, are inferior in taste and flavour. They also have a shorter shelf-life.”
Corrosive chemical
Calcium carbide is a corrosive chemical with carcinogenic properties. The hydride of Arsenic and Phosphorus present in the calcium carbide cause vomiting, diarrhoea with or without blood, burning sensation of chest and abdomen, thirst, weakness, difficulty in swallowing, irritation in the eyes and skin, permanent eye damage, ulcers on the skin, sore throat, cough and shortness of breath. Higher exposure may cause a build-up of fluids in the lungs.
Consumption of fruits ripened with calcium carbide causes stomach upset by eroding the mucosal tissues in the stomach and disrupts intestinal functions. It also affects neurological system by reduced supply of oxygen to body tissues and organs resulting in headache, dizziness, mood disturbances, drowsiness, mental confusion, memory loss, swelling in the brain caused by excessive fluids and seizure.
Consumption of fruits ripened with calcium carbide causes stomach upset as it disrupts intestinal functions

வயிற்றை கலக்கும் ‘கலரிங் ஏஜன்ட்’ பருப்பு, எண்ணெய், காளானில் கலப்படம்

 
கோவை, மே 16:
கோவை மாவட்டத் தில் ‘கல ரிங் ஏஜன்ட்’ கலப் ப டத் து டன் உணவு பொருள் விற் பனை செய் வது அதி க ரித்து வரு கி றது.
கோவை மாவட்டத் தில் 35 ஆயி ரத் திற் கும் மேற் பட்ட உணவு நிறு வ னங் கள் உள் ளது. பெரும் பா லான வியா பார கடை களில் துரித உணவு, பல கா ரம், இனிப்பு பொருள் விற் பனை செய் யப் ப டு கி றது. உண வு களுக்கு ஏற்ப உணவு பாது காப்பு துறை யின் சார் பில் காலா வதி நாட் கள் நிர் ண யம் செய் யப் ப டு கி றது. ஆனால் பெரும் பா லான உணவு பொருட் கள் காலா வதி நாட் கள் கடந் தும் விற் பனை செய் யப் பட்டு வரு கி றது. சில உணவு நிறு வ னங் களில் காலா வதி தேதி மாற்றி லேபிள் ஒட்டி விற் பது நடக் கி றது. குறிப் பாக துரித உண வு கள் மற் றும் பொரித்த உண வு கள் காலா வதி தேதி கடந்த பின் ன ரும் விற் ப தாக தெரி கி றது. குழந் தை களுக் கான உணவு பொருட் களும் காலா வதி தேதி கடந்து, கெட்டு போன நிலை யில் விற் பனை செய் வ தும் நடக் கி றது. கடந்த 3 ஆண் டு க ளாக காலா வதி உணவு பொருட் கள் விற் பனை தொடர் பாக நட வ டிக்கை எடுக் கப் பட்டு வந் தது. 450க்கும் மேற் பட்ட உணவு பொருட் களின் மாதி ரி கள் எடுக் கப் பட்டு உணவு பகுப் பாய்வு சோத னைக்கு அனுப்பி வைக் கப் பட்டது. கடந்த ஆண் டில், 5 லட்ச ரூபாய் மதிப் பி லான உணவு பொருட் கள் பறி மு தல் செய் யப் பட்டது. ஆனால் நடப் பாண் டில் கலப் பட தேயிலை தூள் தவிர வேறு கலப் ப டம், காலா வதி உணவு பொருட் கள் தொடர் பாக உணவு பாது காப்பு துறை யி னர் நட வ டிக்கை எடுக் க வில்லை. தர மற்ற உணவு பொருட் கள் விற் ப னை யும் பர வ லாக நடக் கி றது. உணவு தயா ரிப்பு நிறு வ னங் களி லும் சோதனை நடத் தப் ப ட வில்லை. விற் பனை மையங் களில், கடை களில் பேரல், பேர லாக பல் வேறு வகை யான எண் ணெய் கள் விற் கப் ப டு கி றது. இதில் பெரும் பா லும் கலப் ப டம் இருப் ப தாக தெரி ய வந் துள் ளது. எண் ணெய் பேரல் களில், என்ன எண் ணெய் என எழுதி வைத்து விற் ப தில்லை. உணவு பாது காப்பு துறை யி ன ருக்கு இந்த விச யம் தெரிந் தும் நட வ டிக்கை எடுக்க தயக் கம் காட்டு கின் ற னர். பருப்பு வகை களில் மஞ் சள் நிறம் எடுப் பாக தெரிய, கலர் கூட்டும் (கல ரிங் ஏஜன்ட்) பொருள் சேர்க் கப் ப டு கி றது. பருப்பை நீரில் கரைத் தால் நிறம் போய் விடு கி றது. சிவப்பு, அடர் மஞ் சள் நிறத் தில் விற் கப் ப டும் சில வகை பருப் பு கள் நிறம் போவ தாக வாடிக் கை யா ளர் கள் உணவு பாது காப்பு துறை யில் புகார் கூறி யுள் ள னர்.
தேயிலை தூளில் கருஞ் சி வப்பு நிறத் தில் கல ரிங் ஏஜன்ட் சேர்க் கப் ப டு கி றது. இந்த கல ரிங் பொருட் கள் டிக் கா சன் அளவை அதி க ரிக்க உதவி செய் வ தாக தெரி கி றது. சாதா ரண டீயை ஸ்ட் ராங்க் டீ ஆக காட்ட இந்த கல ரிங் பொருட் கள் உத வி க ர மாக இருப் ப தாக தெரி கி றது. டீக் க டை களுக்கு கலர் கூட்டும் பொருட் கள் கலந்த தேயிலை வினி யோ கம் செய் யப் ப டு வ தாக தெரி கி றது. மசாலா பாக் கெட்டு களில் இலை தழை களை அரைத்து அதி லும் கலர் கூட்டும் பொருட் களை சேர்ப் ப தாக புகார் பெறப் பட்டுள் ளது.
ரோட்டோர கடை களில் விற் கப் ப டும் காளான் பிரை, காளி பி ள வர் மஞ் சூ ரி யன், சிக் கன் போன் ற வற் றில் சுவை கூட்ட, நிறம் பளிச் சென தெரிய கல ரிங் ஏஜன்ட்டை அதி க மாக சேர்ப் பது நடக் கி றது. இத னால் வயிற்று வலி, வயிற்று போக்கு, குடல் புண், புளித்த ஏப் பம் போன்ற பிரச்னை இருப் ப தாக மக் கள் புகார் கூறி வரு கின் ற னர். பாக் கெட் செய்து பேஸ்ட் போல் விற் கப் ப டும் குழம்பு வகை களி லும் கலப் ப டம் அதி க மாக இருக் கி றது. நோய் பாதிப்பு புகார் களை உணவு பாது காப்பு துறை யி னர் கண்டு கொள் ள வில்லை. விற் பனை கடை களில் உணவு மாதிரி எடுத்து பரி சோ தித்து நட வ டிக்கை எடுக் கும் திட்ட மும் முடங்கி விட்டது. இந்த கலப் ப டங் களை கண் ட றிய மாவட்ட அள வில், 100 உணவு பகுப் பாய் வா ளர் கள் நிய மிக் கப் பட்டுள் ள னர். ஆனால் கலப் பட புகார் அதி க மாகி வரு கி றது. உணவு தயா ரிப்பு மற் றும் விற் பனை நிறு வ னங் களை ஒருங் கி ணைக்க, கண் கா ணிக்க பதிவு மற் றும் உரி மம் வழங் கும் பணி நடந் தது. 40 சத வீ தம் பேர் இன் னும் உரி மம் பெறா மல், பதிவு செய் யா மல் உணவு நிறு வ னங் கள் நடத்தி வரு கின் ற னர்.
உணவு பாது காப்பு துறை யி னர் கூறு கை யில், ‘‘ நுகர் வோர் உணவு பொருட் கள் காலா வதி தேதி கடந்து விட்ட தாக என பார்த்து வாங் க வேண் டும். பேக் கிங் பொருட் களை வாங் கி னால் கலப் ப டம் இருந் தால் எளி தாக நட வ டிக்கை எடுக்க முடி யும். பல ஆண் டு க ளாக கலப் பட புகார் வரு கி றது. கல ரிங் ஏஜன்ட் கலந்த பொருட் கள் அடர்ந்த நிறம் தரும். இவற்றை மக் கள் வாங் கு வதை தவிர்க் க வேண் டும். கலப் பட பொருட் கள் விற் கும் கடை கள், தயா ரிப்பு நிறு வ னங் கள் மீது வழக்கு பதிவு செய் யப் பட்டு வரு கி றது. பழம், பாக் கெட் பொருட் கள் என பல் வேறு வகை யான உண வு கள் பறி மு தல் செய்து அழிக் கப் பட்டுள் ளது, ’’ என் ற னர்.