Jul 4, 2014

பச்சை பட்டாணியில் ரசாயன சாயம் கலப்பு



ஊட்டி:கடைகளில் விற்கப்படும், பச்சை பட்டாணியில், நச்சுத்தன்மை நிறைந்த ரசாயனம் கலந்து விற்கப்படுவது, அதிகாரிகளின் சோதனையில் தெரிய வந்துள்ளது.நீலகிரி மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து நிர்வாக துறை அலுவலர்கள், நேற்று, ஊட்டி சுற்றுவட்டார பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில், சோதனை நடத்தினர். இதில், பல கடைகளில், காலாவதியான தின்பண்ட பாக்கெட்கள், குளிர் பானங்கள்; கலப்பட தேயிலை துாள்; தடை செய்யப்பட்ட குட்கா, பான்பராக் போன்ற போதை பொருட்கள் என, 40 ஆயிரம் ரூபாய் மதிப்பிலான பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. பல கடைகளில், பாக்கெட்டுகளில் அடைக்கப்பட்ட, பச்சை நிற பட்டாணியில், செயற்கை சாயம் கலந்து விற்பனை செய்வதும் தெரிய வந்தது.
உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து நிர்வாக துறை, நீலகிரி மாவட்ட அலுவலர், டாக்டர் ரவி கூறியதாவது:இயற்கையாக விளையக் கூடிய, பச்சை பட்டாணியை, பலரும் விரும்பி உண்கின்றனர். அவை, பாக்கெட்டுகளில் அடைக்கப்பட்டு, கடைகளில் விற்பனை செய்யப்படுகின்றன. மக்களுக்கு ஆசையை துாண்டும் நோக்கில், பச்சை நிறம் ரசாயன சாயத்தை அதிகளவில், இந்த பட்டாணியில் சேர்க்கின்றனர். அதில், 'பிரில்லியன்ட் புளு', 'டாடாரேசைன்' என்ற ரசாயனங்கள் உள்ளன. அவற்றை உண்ணும் மக்களுக்கு, கேன்சர், வாய் புண் உட்பட பல்வேறு வியாதிகள் வர வாய்ப்புள்ளது. பொதுமக்கள், எச்சரிக்கையாக இருக்க வேண்டும். பளபளக்கும் பச்சை பட்டாணிகளை வாங்க கூடாது. உற்பத்தியாளர்கள், வியாபாரிகள் இத்தகைய செயலை தவிர்க்க வேண்டும்.இவ்வாறு, அவர் கூறினார்.

காலாவதியான, கலப்பட பொருட்கள் பறிமுதல் செய்து அழிப்பு உணவு தரக்கட்டுப்பாட்டு அதிகாரிகள் அதிரடி



ஊட்டி, ஜூலை 4:
உணவு தரக்கட்டுப்பாட்டு அதிகாரிகள் பாலாடா முதல் எடக்காடு வரை 100 கடைகளில் அதிரடி சோதனை மேற்கொண்டனர். இதில் ரூ.50 ஆயிரம் மதிப்புள்ள போதை பொருட்கள், காலாவதியான பொருட்கள் மற்றும் கலப்பட தேயிலை தூள் ஆகியவற்றை பறிமுதல் செய்தனர்.
நீலகிரி மாவட்டத்தில் உள்ள பெரும்பாலான கிராமப்புறங்களில் உள்ள கடைகளில் காலாவதியான பொருட்கள், குளிர்பானங்கள், உணவுப் பொருட் கள், கலப்பட தேயிலை தூள், மசாலா பொடிகள், தடை செய்யப்பட்ட குட்கா, பான்பராக், ஹான்ஸ் போன்றபொருட்கள் விற்பனை செய்வதாக உணவு தரக்கட்டுப்பாட்டு அதிகாரிகளுக்கு தகவல் கிடைத்தது.
இதனை தொடர்ந்து மாவட்ட உணவு தரக்கட்டுப்பாட்டு அதிகாரி டாக்டர் ரவி தலைமையில் ஆய்வாளர்கள் எம்.பாலாடா, இத்தலார், எமரால்டு, எடக்காடு போன்ற பகுதி கடைகளில் நேற்று திடீர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர்.
ஆய்வின் போது பெரும்பாலான கடைகளில் காலாவதியான உணவு பொருட்கள், குளிர்பானங்கள், போதை பொருட் கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டு அழிக்கப்பட்டன. இவைகளின் மதிப்பு ரூ.40 ஆயிரம் இருக்கலாம் என கணக்கிடப்பட்டுள்ளது.
மேலும் பெட்டிக் கடைகள் மற்றும் டீ கடைகளில் வைக்கப்பட்டிருந்த ரூ.10 ஆயிரம் மதிப்புள்ள கலப்பட தேயிலை தூள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டு அழிக்கப்பட்டது. இது போன்று தடை செய்யப்பட்ட மற்றும் காலாவதியான பொருட்களை யாரேனும் விற்பனை செய்வது கண்டுபிடிக்கப்பட்டால், கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என உணவு தரக்கட்டுப்பாட்டு அதிகாரி ரவி தெரிவித்தார்.

விழுப்புரம் மாவட்டத்தில் மதிய உணவின் தரம் குறித்து ஆய்வு செய்ய குழுக்கள் கலெக்டர் சம்பத் தகவல்


விக்கிரவாண்டி, ஜூன் 4:
விழுப்புரம் மாவட்டத்தில் மதிய உணவின் தரம் மற்றும் விதிமுறைகளை ஆய்வு செய்ய குழுக்கள் அமைக்கப்பட்டுள்ளது.
விக்கிரவாண்டி ஒன்றிய சத்துணவு மைய பணியாளர்கள் கடைபிடிக்க வேண்டிய நெறிமுறைகள் குறித்து விழிப்புணர்வு கூட்டம் நடந்தது. கலெக்டர் சம்பத் தலைமை தாங்கி பேசுகையில், விழுப்புரம் மாவட்டத்தில் 2383 சத்துணவு மையங்கள் செயல்படுகிறது. சத்துணவு அமைப்பாளர்கள் பொருட்களை சுத்தமாகவும், சுகாதாரமாகவும் வைக்க வேண்டும், சமையல் கூடத்தை தினமும் கழுவ வேண்டும், கழிவு நீர் தேங்காமல் பார்த்து கொள்ள வேண்டும், உணவு பொருட்கள் ஈரம் படாமல், பூச்சு வண்டுகள் இருந்தால் வாரம் ஒரு முறை வெயிலில் உலர வைக்க வேண்டும், அரிசி, பருப்பு, காய்கறிகளை சமைப்பதற்கு முன்பு நன்கு கழுவ வேண்டும், சமைத்த உணவினை மூட வேண்டும், சத்துணவு அமைப்பாளர், சமையலர், உதவியாளர் ஆகிய மூவரும் சமைத்த உணவினை சாப்பிட்டு பிறகு மாணவர்களுக்கு வழங்க வேண்டும். இந்த விதிகள் கடைபிடிக்கப்படுகிறதா? என மாவட்டத்தில் உள்ள 22 ஒன்றியத்தில் 22 குழுக்கள் அமைக்கப்பட்டு ஆய்வு செய்யப்பட்டு வருகிறது. ஆகவே சத்துணவு சமைத்து மாணவர்களுக்கு வழங்குவதில் மிகவும் கவனத்துடன் இருக்க வேண்டும். இதில் உதவி இயக்குநர் சரோஜா தேவி, வட்டாட்சியர் ரவிக்கண்ணன், ஒன்றிய சேர்மன் சுமதிநாகப்பன், பிடிஓக்கள் ரவிச்சந்திரன், கோபாலக்கிருஷ்ணன் மற்றும் துணை பிடிஓக்கள், சத்துணவு பணியாளர்கள் கலந்து கொண்டனர்.
திருக்கோவிலூர்:
திருக்கோவிலூர் ஊராட்சி ஒன்றியம் சார்பில் பள்ளி சத்துணவு அமைப்பாளர்கள், சமையலர்கள், சமையல் உதவியாளர்களுக்கு விழிப்புணர்வு கூட்டம் திருக்கோவிலூர் கலை அறிவியல் கல்லூரியில் நடந்தது. மண்டல அலுவலர் சேகர் தலைமை தாங்கினார். சார் ஆட்சியர் சுபோத்குமார் முன்னிலை வகித்தார். வட்டார வளர்ச்சி அலுவலர் ஜெய்சங்கர் வரவேற்றார். இதில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவ லர் சரவணன் பேசினார். கூட்டத்தில் சார்ஆட்சிய ரின் நேர்முக உதவியாளர் காமாசிங், வட்டார மருத் துவ அலுவலர் பூபேஷ், உதவி தொடக்க கல்வி அலுவலர் ராஜேந்திரன், உணவு கட்டுப்பாட்டு அலுவலர் சரவணன் ஆகி யோர் கலந்து கொண்டனர். முடிவில் துணை வட்டார வளர்ச்சி அலுவலர் செல்வராஜ் நன்றி கூறினார்.
ரிஷிவந்தியம்:
ரிஷிவந்தியம் ஊராட்சி ஒன்றிய அலுவலகத்தில் சத்துணவு பணியாளர்களுக்கு ஆலோசனை கூட்டம் நடந்தது. விழுப்புரம் மாவட்டம் பகண்டைகூட்ரோட்டில் உள்ள ஊராட்சி ஒன்றிய அலுவலகத்தில் சத்துணவு பணியாளர்களுக்கான ஆலோசனை கூட்டம் நடந்தது. வட்டார வளர்ச்சி அலுவலர் கலைச்செல்வி தலைமை தாங்கினார். உள்ளிட்ட பல்வேறு ஆலோசனைகள் வழங்கப்பட்டது. துணை வட்டார வளர்ச்சி அலுவலர்கள், ஒன்றிய பொறியாளர்கள் உட்பட பலர் கலந்துகொண்டனர்.
திருவெண்ணெய்நல்லூர் :
திருவெண்ணெய்நல்லூர் ஒன்றிய சத்துணவு பணியாளர்களுக்கு விழிப்புணர்வு கூட்டம் நடந்தது.
ஒன்றியகல்விக்குழு தலைவர் மகாலட்சுமி ஏகாம்பரம் தலைமை தாங்கினார். சத்துணவு மேலாளர் மாயவேல் முன்னிலை வகித்தார். வட்டார வளர்ச்சி அலுவலர் ஸ்டீபன் ஜெயச்சந்திரா வரவேற்றார். உதவி திட்ட அலுவலர் (பொ) முரளீதரன் சத்துணவு பணியாளர்களின் கடமைகள் குறித்து விளக்கினார். 96 மையங்களை சேர்ந்த பொறுப்பாளர்கள், சமையலர்கள், சமையல் உதவியாளர்கள் மற்றும் சத்துணவு அலுவலக உதவியாளர் சுந்தர்ராஜ், சத்துணவு கணினி உதவியாளர் கருணாநிதி ஆகியோர் கலந்து கொண்டனர்.

புகையிலை பொருட்கள் விற்ற 5 பேர் கைது


சேலம், ஜூலை 4:
ஓமலூர் அருகே நடுப்பட்டி அரசு மேல்நிலைப்பள்ளி, காடையாம்பட்டி அரசு உயர்நிலைப்பள்ளி செயல்பட்டு வருகிறது. இந்த பள்ளிகளின் அருகில் தடை செய்யப்பட்ட புகை யிலைப் பொருள்களான பான் மசாலா, புகையிலை, ஹான்ஸ் விற்பனை செய்து வருவதாக தகவல் கிடைத்தது. அதன் பேரில் தீவட்டிப்பட்டி எஸ்ஐ பெரியசாமி தலைமையிலான போலீசார் திடீர் ஆய்வு செய்தனர்.
அங்கு புகையிலை பொருள் களை விற்பனை செய்த அதே பகுதியைச் சேர்ந்த சின்ராஜ் (55), நாரா யணன் (37), ராஜூ (34), குணசேகரன் (55), மணிமுத்து (54) ஆகிய 5 பேரை போலீசார் கைது செய்தனர்.

Approval of dietary supplements on hold following Bombay HC’s judgment

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has put product approval on hold following the recent Bombay High Court judgment in favour of dietary and health supplement manufacturers. 
The High Court quashed the advisory of the country’s apex food regulator, which was issued in May 2013 for prior product approvals of dietary food and healthsupplements.
Dr R K Sanghavi, chairman, nutraceutical sub-committee, Indian Drug Manufacturers’ Association (IDMA), informed, “The advisory by the FSSAI to get product approvals for all 80 nutraceutical products and pay Rs 25,000 per product was not justified.” 
“We moved the High Court against FSSAI, and now the court has cancelled the advisory, terming it unlawful. The nutraceutical manufacturers are very happy with the High Court’s decision,” he added. 
“FSSAI has laid down new rules and regulations, which are not even in the Food Safety and Standards Act (FSSA), 2006,” Sanghavi stated.
T R Gopalkrishnan, secretary-general, Indian Drug Manufacturers’ Association (IDMA) said, “The nutraceutical manufacturers are following the Act and the Food Safety and Standards Regulations (FSSR), 2011, but now FSSAI is going beyond by laying down new rules and regulations.” 
“For every product to get approved by FSSAI, the nutraceutical manufacturers have to pay Rs 25,000, which is a huge amount. Big companies can pay it but what about the small companies who want to come in the market with new product. The High Court’s judgment was in our favour, and we are happy with it,” he added. 
H G Koshia, food commissioner, Food and Drugs Control Administration (FDCA), Gujarat, said, “There is a misconception in the mind of food business operators (FBO) about product approval.” 
“The product approval by FSSAI is only for nutraceutical manufacturers, because nutraceutical products contain minerals, vitamins and zinc which are also food items. Hence, nutraceutical manufacturers have to go for product approvals,” he added.
He added, “According to sources, I have also come to know that due to the intervention of the High Court in the matter, FSSAI has kept the product approvals on hold, and that is the reason businesses are incurring losses.” 
“The nutraceuticals manufacturers association should have a meet the FSSAI officials and should come up with a solution which would be beneficial for everyone,” Koshia stated.
In a relief to dietary and health supplement manufacturers, the High Court quashed, by a majority judgment, as unlawful, an advisory issued last May by FSSAI for prior product approvals of dietary food and health supplements already licenced and existing in the market under the Prevention of Food Adulteration (PFA) Act, 1954 (which preceded FSSA, 2006).
Since 2006, a Food Safety and Standards Act has been governing manufactured food safety in India.
IDMA and a private nutraceutical firm moved the High Court last year to challenge the advisory as it said the authority had no powers to issue it.

Food authority advisory unlawful, says Bombay high court

MUMBAI: In a relief to dietary and health supplement manufacturers, the high court on Monday, by a majority judgment quashed, as unlawful, an advisory issued last May by the Food Safety and Standards Authority for prior product approvals of dietary food and health supplements already licenced and existing in the market under the erstwhile Food Adulteration Act.
Since 2006, a Food Safety and Standards Act has been governing manufactured food safety in India.
Indian Drug Manufactures Association and a private neutraceutical firm had moved the HC last year, to challenge the advisory as it said the authorityhad no powers to issue it.

12 schoolgirls fall ill after eating ‘insect-infested’ mid-day meal

SUMMARY
Ten other girls were admitted toprivate hospitalsand municipal dispensaries in the locality.

Children admitted to Lal Bahadur Shastri hospital. All are stable, doctors said. 
Twelve girls, aged 7 to 14 years, fell ill after allegedly consuming insect-infested food, served to the students under the mid-day meal scheme in a government school in East Delhi’s Patparganj on Thursday.
The girls complained of acute stomach ache and were admitted to the Lal Bahadur Shastri hospital where they were declared out of danger. Ten other girls were admitted to private hospitals and municipal dispensaries in the locality.
“When parents of the schoolgirls approached school principal, Vijay Kumari, she denied that the food was infected and left the school premises. A case has been registered under Section 337 (causing hurt by endangering life or personal safety) in Pandav Nagar police station before the sub-divisional magistrate M G Satya,” a police officer said. Police have collected food samples for further investigation.
According to police, the students came to school at 7 am and were served their food at 10 am. Each student was giving a helping of poori and rajma prepared for the school by M/s Bharat Ratan Dr Bheem Rao Ambedkar Dalit Utthan Evom Shiksha Samiti. When the students returned home around 11 am, they complained of severe stomach ache and dizziness. When parents inspected their tiffin boxes, they allegedly found insects in the rajma curry, police said.
The parents went to the school and complained to the principal who asked them for the tiffin boxes. She then denied that the curry had insects in it and fled the premises, police said. The municipal councillor for the ward, Sandhya Verma, who was on the school premises at the time, rushed the girls to Lal Bahadur Shastri hospital in her car.
“I called the ambulance, but it took half an hour to reach the school. I did not wait and quickly took the girls to the hospital. We tried contacting the principal repeatedly after that, but the calls went unanswered. She just fled the scene,” Verma said.
“My daughter Ganga came home and started complaining of severe stomach ache. I checked her tiffin box and saw the rajma had insects in it. I immediately took her to school where other parents had gheraoed the principal. The principal, however, said she had eaten the same food that morning and had found no insects. After that, she drove off quickly,” Moni Devi, a parent, said.
East Delhi MP Mahesh Giri visited Lal Bahadur Shastri hospital and met the parents of the girls admitted there. Former education minister and AAP leader Manish Sisodia also met the girls in the hospital.
Dr Haresh Mansukhim, Deputy Medical Superintendent at the hospital said, “The 12 girls were brought in around 1: 30 pm. All girls were admitted to the emergency ward where they were diagnosed with food poisoning. They are now stable.”
The Directorate of Education in a report said the same organisation supplied mid day meals to three other schools in Patparganj. But they had received no other complaint from the other schools though the menu of the day for all four schools was the same.

Food Safety Officers to step up surveillance

60 students fell ill after consuming noon meal at school in Salem
Food Safety Officers are planning to step up surveillance of noon meal cooking centres and Anganwadi centres run in the district by the Integrated Child Development Service Centres (ICDS).
This followed the incident at Salem where 60students of the Government High School at Ulipuram in Attur taluk fell ill and were hospitalised after they consumed the noon meal at the school on Wednesday.
Official sources told The Hindu here on Thursday that the inspections will be taken up to ascertain the efficacy of a training programmetaken up last year for the staff of Anganwadi centres and noon meal cooking centres in Government schools.
The mandatory training was introduced after an incident of food poisoning in a Government school in Bihar claimed more than 20 lives. Following this, the Tamil Nadu Food Safety Commissioner Kumar Jayanth had issued a circular on July 19, 2013, directing Designated Officers of Food Safety Wing to take up inspections at Anganwadi centres and conduct training programmes.
Of the total 6,000-odd cooking staff in the district, sources said that training was completed for nearly 4,500. The training for the rest would be stepped up now. Further, nearly 20 per cent of all noon meal cooking centres and Anganwadi centres in the district were inspected last year, a food safety official said.
A major issue that came up during inspections was that a few of the cooks were keeping samples of the food for one day. This was made mandatory and a sample was needed to establish the reason behind food poisoning. This was emphasised during the training programme.
The cooking staff were also taught how to properly store the raw materials, wash hands before serving food and ensure hygienic cooking conditions, besides spotting adulteration in the raw materials. Sensitisation programmes were also held for the Block Development Officers and child development project officers, who ran the Anganwadi centres.

Water packaging unit in Coimbatore sealed

A team of food safety officers conducted raid and sealed a water packaging unit in the city on Thursday with immediate effect.
Insect
This followed a complaint by a consumer who claimed that an insect was found in one of the sealedcontainers supplied to him by the firm.
Improvement notice 
Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department (Food Safety Wing) Designated Officer R. Kathiravan said that an improvement notice was served on the unit, located near Indhira Nagar on Sungam By-pass Road, following an inspection.
Production
The unit had been directed to cease production for at least 15 days.
A decision on allowing it to resume production would be taken after a follow-up inspection.

The reality about the food served by the Indian Railways

In a reality check conducted by Zee's primetime news show dna, the team at Zee reveals the ugly side/flavour of the food served by the Indian Railways. 
The conditions of the pantries inside our trains is just as worse as the toilets. Unclean, stinky and unhygienic. When reporters entered the pantries, they realised that the foodserved to the passengers comes from a horribly messed-up kitchen with food scattered around and foul smell from stale food enveloping the air within. 
The water used to cook food looks contaminated and the cooks who prepare the meals do not use gloves or other safety measures either.
The ugly truth about the conditions in which the food we consume while commuting via the railways can make one squeamish.

JMC’S DRIVE AGAINST FOOD ADULTERATION,POLYTHENE

17 kg banned material seized, Rs 14,300 fine realized
Jammu, July 3: Continuing its drive against food adulteration, smoking in public places and polythene carry bags, the team of Jammu Municipal Corporation (JMC) today destroyed 12 kg sub-standard food items and also seized about 17 kg of polythene carry bags besides realizing a fine of Rs 14,300 from the defaulters. 
The team of Health & Sanitation Wing of JMC led by Dr. Mohd Saleem Khan, Health Officer JMC, under directions from Commissioner, inspected various food establishments like milk shops and milkvendors, hotels, restaurants, provisional stores, food stalls, sabzi (vegetable) vendors, fruit juicecorners / vendors, tea stalls, ice cream corners, etc. at Bikram Chowk, Residency Road, Maheshpura Chowk, Bakshi Nagar, Railway Station, Kunjwani, Gangyal, Preet Nagar, Narwal, Nanak Nagar, and their adjoining areas across Jammu City.
During the checking, about 12 kg of stale cooked food was destroyed by the team on spot, which was found to be unfit for human consumption. The team also booked 07 persons under COTP Act 2003 and a fine of Rs. 800/- was imposed as penalty from the defaulters.
The team also seized about 17 kg of polythene carry bags from different areas across the city and a fine of Rs 13,500 was imposed on the defaulters.
The food business operators were directed by the JMC not to sell any type of unhygienic food not conforming to prescribed quality and standards and can put the public health to danger. 
They were warned that stringent action under Food Safety & Standards Act, 2006, shall be taken against the defaulters. 
The Health Officer, JMC, also appealed to all the food business operators to apply / get renewed theirfood license before 04th of August 2014, otherwise action under rules shall be initiated against the defaulters.
The citizens were also advised not to smoke in the public places as it is injurious to health. The JMC also appealed to the people not to use the polythene carry bags and make Jammu City free from the ill effects of polythene bags in this rainy season.