Oct 29, 2014

உணவு பாதுகாப்பு சட்டத்தை கண்டித்து 31ல் ஆர்ப்பாட்டம்


குன்னூர், அக் 29:
உணவு பாதுகாப்பு தர நிர்ணய சட்டத்தை கண்டித்து நீலகிரி மாவட்ட வணிகர் சங்கங்களின் பேரமைப்பின் சார்பில் மாபெரும் ஆர்ப்பாட்டம் வரும் 31ம் தேதி ஊட்டி ஏடிசி சுதந்திர திடலில் நடக்கிறது. இதற்கு மாவட்ட வணிக சங்கங்களின் பேரமைப்பின் மாவட்ட தலைவர் பரமேஸ்வரன் தலைமை வகிக்கிறார். மாநில இணை செயலாளர் அப்துல்ரசீது, மாவட்ட செயலாளர் ரகீம், பொருளாளர் ஜான், துணைத்தலைவர்கள் முஸ்தபா, ரவிக்குமார், முகமது ஜாபர், தாமஸ், சிவசண்முகம், கவுரவ ஆலோசகர்கள் ரமேஷ்கேம்சந்த், முகமது பாருக், சிவன், ராஜா முகமது, தங்கவேல், இணை செயலாளர்கள் வின்சென்ட், ஆனந்த்குமார், சிவக்குமார், குணசேகரன், ஜெயராமன், ரெக்ஸ்மணி, ஜபரூல்லா, மற்றும் மாவட்ட அனைத்து சங்க நிர்வாகிகள் முன்னிலையில் நடக்கிறது.

உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் கடைகளில் திடீர் ஆய்வு



வால்பாறை, அக்.29:
வால்பாறையில் உள்ள பேக்கரி, ஓட்டல் மற்றும் உணவு பொருட்கள் விற்பனை செய்யும் கடைகளில் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் நேற்று அதிரடி ஆய்வு நடத்தினர்.
கோவை மாவட்ட உணவு மற்றும் மருந்து பாதுகாப்பு மாவட்ட அலுவலர் கதிரவன் தலைமையில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் செல்வபாண்டியன், கோவிந்தராஜ், காளிமுத்து ஆகியோர் நேற்று வால்பாறை நகரில் உள்ள கடைகளில் திடீர் ஆய்வில் ஈடுபட்டனர். ஆய்வு குறித்து மாவட்ட அலுவலர் கதிவரன் கூறுகையில், வால்பாறையில் காலாவதியான குளிர் பானங்கள் விற்கப்படுவதாக வந்த புகாரின் அடிப்படையில், ஆய்வு மேற்கொண்டோம்.
அதில் சில கடைகளில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் விற்பனை செய்வது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது. அவற்றை பறிமுதல் செய்து அங்கேயே கொட்டி அழித்துவிட்டோம். இனிமேல் இதுபோன்ற காலாவதியான உணவு பொருட்களை விற்பனை செய்தால் கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்று சம்பந்தப்பட்ட வியாபாரிகளுக்கு எச்சரிக்கை விடுத்துள்ளோம்.
உணவு பொருட்களை வாங்கும்போது மக்கள் எச்சரிக்கையாக இருக்கவேண்டும். குறிப்பாக பொருட்களின் காலாவதி தேதியை கண்காணித்து வாங்கவேண்டும் என்றார். மேலும் அதிகாரிகள் தேயிலைத்தூள் விற்பனை கடைகளில் தேயிலையை நீரில் கலந்து ஆய்வு செய்தனர்.

20 லட்சம் மதிப்பிலான 648 மூட்டை ஜவ்வரிசி பறிமுதல் உணவு பாதுகாப்புதுறை அதிகாரி அதிரடி



சேலம், அக்.29:
சேலத்தில், ஜவ்வரிசி தயாரிப்பில் கெமிக்கல் பவுடரை கலப்பதாக வந்த புகாரை அடு த்து 648 மூட்டை ஜவ்வரிசி பறிமுதல் செய்யப்பட்டன.
சேலம் மாவட்டத்தில் உள்ள ஜவ்வரிசி ஆலை களில், ஜவ்வரிசி வெளிர் நிறமாக வருவதற்காக தயாரிப்பின் போது கெமிக்கல் கலக்கப்படுவதாக புகார்கள் வந்தன. இதனையடுத்து உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் ஜவ்வரிசி ஆலைகளில் ஆய்வுகள் மேற்கொண்டு, கலப்படம் செய்யப்பட்ட ஆலைகள் மீது நடவடிக்கை எடுத்தனர்.
இந்நிலையில், நேற்று சேலம் செவ்வாய்பேட்டை நரசிம்ம செட்டி தெருவில் உள்ள ஒரு குடோனில் இருந்து, கெமிக்கல் கலந்து தயாரிக்கப்பட்ட ஜவ்வரிசி மூட்டைகள் விற்பனை செல்வதாக ரகசிய தகவல் கிடைத்தது. விரைந்து சென்ற சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புத்துறை நியமன அலுவலர் அனு ராதா, அங்கு வெளியூருக்கு அனுப்புவதற்காக லாரியில் தயாராக வைக்கப்பட்டிருந்த மூட்டைகளை சோதனையிட்டார்.
இதுகுறித்து சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புத்துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா கூறியதாவது:
சேலம் மாவட்டத்தில் உள்ள ஜவ்வரிசி உற்பத்தி செய்யப்படும் ஆலைகளில் கடந்த மாதங்களில் ஆய்வு நடத்தப்பட்டது. அப்போது ஜவ்வரிசி தயாரிப்பில் திரவமாக கெமிக்கல் கலப்படம் செய்யப்படுவது, கண்டுபிடிக்கப்பட்டு ஆலைகள் மீது நடவடிக்கை எடுக்கப்பட்டது.
அதேபோல் செவ்வாய்பேட்டையில் உள்ள ஒரு குடேனில் மேற்கொண்ட திடீர் ஆய்வில், ஜவ்வரிசியை வெளிர் நிறமாக மாற்ற கெமிக்கல் பவுடரை உபயோகப்படுத்தியது தெரியவந்துள்ளது. இதனால் இங்கிருந்து வெளியூருக்கு அனுப்புவதற்கு தயாராக வைக்கப்பட்டிருந்த தலா 50 கிலோ எடைகொண்ட 648 ஜவ்வரிசி மூட்டைகள் பறிமுதல் செய்துள்ளோம். இதன் மதிப்பு 20 லட்சமாகும்.
இவற்றின் மாதிரி எடுத்து ஆய்வுக்கு அனுப்பி, வரும் அறிக்கையின் அடிப்படையில் நடவடிக்கை மேற்கொள்ள உள்ளோம். இவ்வாறு அவர் தெரிவித்தார்.

வெண்மை நிறத்துக்கு ரசாயனம் கலப்படமா? சேலத்தில் 648 ஜவ்வரிசி மூட்டைகள் பறிமுதல் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் நடவடிக்கை



சேலம், அக்.29-வெண்மை நிறத்துக்கு ரசாயனம் கலப்படம் செய்யப்பட்டதா? என்பதை கண்டறிய 648 ஜவ்வரிசி மூட்டைகளை உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர்.
ஜவ்வரிசி ஆலைகளில் ஆய்வு
சேலம் மாவட்டத்தில் ஜவ்வரிசி ஆலைகள் அதிகளவு செயல்பட்டு வருகிறது. இந்த ஆலைகள் சிலவற்றில் ஜவ்வரிசியில் கலப்படம் செய்வதாக வந்த புகார்களை அடுத்து உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் அடிக்கடி ஆய்வு நடத்தி வருகின்றனர். அப்போது ஜவ்வரிசியில் கலப்படம் செய்த ஆலைகளுக்கு ‘சீல்‘ வைக்கப்பட்டு நடவடிக்கை மேற்கொள்ளப்பட்டு வருகிறது.
இந்த நிலையில், ஜவ்வரிசி வெண்மையாக மாறுவதற்கு ரசாயன பவுடர் கலப்படம் செய்வதாக மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதாவுக்கு புகார்கள் வந்தன. அதன்பேரில் நேற்று மாலை நியமன அலுவலர் அனுராதா மற்றும் அதிகாரிகள் சேலம் செவ்வாய்பேட்டை நரசிம்மன்செட்டி தெருவில் உள்ள ஷாமதன்ராஜ் என்பவரது குடோனில் ஆய்வு நடத்தினர்.
ஜவ்வரிசி மூட்டைகள் பறிமுதல்
அப்போது அங்கு ஒரு லாரியில் 50 கிலோ எடை கொண்ட 324 ஜவ்வரிசி மூட்டைகள் ஏற்றப்பட்டு வடமாநிலங்களுக்கு அனுப்ப தயாராக இருந்தன. மேலும் 2 லாரிகளில் ஜவ்வரிசி மூட்டைகளை ஏற்ற ஊழியர்கள் தயாராக இருந்தனர். இதை பார்த்த அதிகாரிகள் ஏற்றப்பட தயாராக இருந்த ஜவ்வரிசி மூட்டைகளில் இருந்து பரிசோதனைக்காக மாதிரிகளை சேகரித்தனர்.
மேலும் அங்கிருந்த 648 ஜவ்வரிசி மூட்டைகளை அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்ததுடன், அந்த குடோனிலே மூட்டைகளை பாதுகாப்பாக வைத்தனர்.
அதிக விலைக்கு...
இதுகுறித்து உணவு பாதுகாப்புத்துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா கூறும் போது, ‘கலப்படம் செய்யப்படாத ஜவ்வரிசி பழுப்பு நிறத்தில் இருக்கும். வெண்மையாக இருக்கும் ஜவ்வரிசி தான் அதிக விலைக்கு விற்பனையாகிறது. இதற்காக வியாபாரிகள் ஏதாவது ஒரு ரசாயன பவுடரை கலப்படம் செய்து ஜவ்வரிசியை வெண்மையாக்குகின்றனர்.
இதுதொடர்பான புகார்கள் அடிக்கடி வந்ததால் இந்த குடோனில் சோதனை செய்தோம். அங்கிருந்த ஜவ்வரிசிகளை மாதிரிக்கு சேகரிக்கப்பட்டுள்ளது. இதன் முடிவு வரும் வரை பறிமுதல் செய்யப்பட்ட 648 ஜவ்வரிசி மூட்டைகளை விற்பனை செய்யக்கூடாது என்று கூறி உள்ளோம். பரிசோதனையின் முடிவில் கலப்படம் ஏதேனும் செய்தது தெரியவந்தால் அடுத்த கட்ட நடவடிக்கை எடுக்கப்படும்‘ என்று கூறினார்.

DINAMALAR ARTICLE


DINAMALAR NEWS


Packaged water found unfit to drink, but no action taken

GURGAON: Forget tap water, if you thought packaged drinking water was safe in the city, think twice. Though only four samples of packaged drinking water were collected by the food safety department from two units in Gurgaon in the last three years, analysis showed that all were unfit for consumption, a Right to Information (RTI) query has revealed.
"The cases were reported and they are now before the court of chief judicial magistrate," said the RTI reply by the food safety officer of Gurgaon.
A separate RTI reply has brought to light the fact that the district pollution control department of Gurgaon has not taken any action or issued any notice to a single water supplier for not maintaining the quality of drinking water in the last five years.
To make it worse, no new permission or licence has been granted to process, operate and fill bottled drinking water in the past five years, the district pollution control board said in its reply to Aseem Takyar, an activist.
"When the pipeline water fails to meet the drinking water requirements of the city dwellers especially in the commercial and industrial areas, people have no choice but to rely on packaged drinking water. But, the authorities have not collected any sample in the past three years barring two. This clearly shows how unsafe the drinking water could be," Takyar said.
In residential colonies, people tend to use the piped water but only after treating it through RO (reverse osmosis) technology.
"In DLF areas, most people use the water supplied by HUDA but it is treated by the RO system installed in most houses as people are not sure about the quality and in the offices, bottled water is used," said Sudhir Kapoor, secretary general of DLF City RWA, Gurgaon. No one from the food safety office could be contacted, despite repeated attempts.

Administration slaps Rs 20,000 fine on private dairy

LUCKNOW: A fine of Rs 20,000 has been imposed on Maa Laxmi Dairy, Vishal Khand in Gomtinagar for a sub-standard paneer taken from the shop on September 24, 2013. The laboratory report found the fat to be 41.5%, while as per laid down norms of Food Safety and Standard Act, 2006 (along with rule of 2011), the fat content should not be less than 50%.
No other contaminant was found. Hence under section 49/51 of the said Act, fine has been imposed on the proprietor Jitendra Pal. Meanwhile, food safety officials took three samples of paneer, curd and besan laddoo from Balaji Sweets & Dhaba in Vibhuti Khand, and have sent the samples for further testing. The department has also urged public to inform them about suspected adulterated or sub-standard food on the helpline number 1800-180-5533.

No strange meat, pony joyride in Sangai Festival: PFA Manipur

Imphal, October 28 2014: As "animal meat" is defined as the meat which belongs to Sheep, Goat, Pig, Cattle, Poultry and Fish only under the Food Safety and Standards Act (FSS) 2006 and Food Product Standard and Food Additives Regulation 2011, the People for Animals, Manipur has appealed to managers of food stalls in the upcoming Sangai Festival 2014 to check the food which will be offered by the stall keepers.
A statement issued today by L.Biswajeet Meitei, Managing Trustee, People for Animals, Manipur said slaughtering of animals of any other species other than these animals is not permissible under the act and regulations.
The PFA Manipur also urged the officials who are managing food stalls in the Sangai festival to arrange the food stalls into veg and non-veg stalls separately.
Saying that wildlife meat is to be strictly checked, the statement called upon all concerned that dog, rabbit or any other uncommon animal meat is to be avoided.
PFA Manipur will keep vigil on the food stalls, it said and added that strange food will not impress foreigners, as Manipur is famous for sports, culture and rare wildlife, but not for cuisine.
Selling of cooked meat which are not permitted could be imprisoned up to 6 months and with fine up to one lakh rupees, according to the FSS Act 2006. Selling of wild animals' meat could also be punished with huge fine under this act and Wildlife protection Act.
The Food Safety commissioner of the state to detail officials to check the food items offered in the festival, PFA urged, while requesting Pony and Polo associations not to provide joy ride of Pony horses in the festival.
In the previous years, staffs of wildlife department were deployed to check sale or offering of wildlife meat or its products.
The PFA statement further suggested the Wildlife department to provide to and fro transport services to access parks, sanctuaries, lakes and gardens of the state.

PFA urges

Imphal, October 28 2014: People for Animal (PFA) Thoubal is all set to keep an eye on food stalls to check the sale of wildlife meat and other uncommon animal meat during the ensuing Sangai Festival.
A statement issued by PFA Thoubal said Manipur is famous for sports, culture and rare wildlife but not for its cuisines.
It said that strange food would not impress foreigners.
Food Safety and Standards Act (FSS), 2006 and its (Food Product Standard and Food Additives) Regulation, 2011 define "animal meat" as meat which belongs to sheep, goat, pig, cattle, poultry and fish only.
Slaughtering of animals of any other species other than these animals is not permissible under the Act and regulations.
So the officials who are going to manage food stalls in the upcoming Sangai Festival are appealed to check the food to be offered by the stall keepers, it said.
It further requested the authority concerned to arrange the food stalls into different groups as vegetarian and non-veg.
Wildlife meat is to be strictly checked.
Dog, rabbit or any other uncommon animal meat is to be avoided.
Selling of cooked wild animals meat is punishable under law, it said.
It also requested Pony and Polo associations not to offer joy ride on ponies during the festival.

FSSAI’s new regulation may benifit Indian wineries

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), in its new regulation, has made it mandatory for imported foods and alcoholic beverages to list ingredients on the label in Devanagari or English. But since, India remains a small market for these international wine producers, they may not be keen on listing out the ingredients exclusively for the market.
This, however, could mean more business for domestic wineries since they will become the biggest beneficiaries in the absence of international players.
Shivajirao Aher, president, All India Wine Producers Association, explained that labeling requirements have hit importers hard and led to a gap in the market, some of which is being filled by domestic winemakers.
Several importers supply wines to hotel chains and would not like to lose an important customer, so they are aiming to fill this gap from other sources.
A number of local wine producers have already started to feel the affect of the new regulations. For instance, Aher’s winery Renaissance Wines that normally sells 2,000-3,000 cases, has received orders for 10,000 cases, something unheard of in the past.
International winemakers have already been suffering because of massive tax rates in India which has stunted their expansion plans in the country.
“The current duty situation is a limiting factor, and I don’t think it’s going to change any time soon,” says Jeffery Davies who runs Signature Selections.
The new regulations issued by FSSAI may add to the woes of these winemakers and is likely to trigger wholesale change in this section.

Now, rating system that tells you which junk food is the least bad

Washington, Oct 28 (ANI): An environmental organization in America has developed a new database that breaks down which foods are good and not so good.
The Environmental Working Group's database scores more than 80,000 grocery items, based on nutrition, safety of ingredients, food additives and the amount of processing, Fox News reported.
The organization said that their idea is to get shoppers to make "healthier, greener and cleaner food choices" helped also by a free app -to be released soon-that offers information with the scan of a smartphone.
The products are rated on a scale of 1 to 10 (1 being the best) and how well they perform in three categories: nutrition, processing, and "ingredients of concern." Nutrition makes up about 70 percent of the score, ingredients about 20 percent, and the amount of processing is 10 percent.
Ken Cook, EWG's president and cofounder, said that things that get bad scores are breakfast cereal, frozen pizza and even some meats. More positive scores were given to foods higher in protein, fiber, omega-3s, and minimal processing-foods "closer to what you might find in your kitchen than what you might find in a chemical plant.

கலப்பட தேயிலையில் டீ கலெக்டரிடம் புகார் மனு


கோவை, அக். 28:
கோவை கலெக்டர் அலுவலகத்தில் நேற்று நடந்த மக்கள் குறை தீர்க்கும் முகாமில் சமூக விழிப்புணர்வு இயக்கத்தின் நிறுவனர் சாக்ரடீஸ் மனு அளித்தார். இதில் கூறப்பட்டுள்ளதாவது:
கோவை மாநகரின் பல பகுதிகளில் உள்ள டீகடைகளில் பயன்படுத்தப்படும் தேயிலை தூள் மற்றும் காப்பித்தூள்களில் கலப்படம் செய்யப்பட்டுள்ளது. மேலும் பல கடைகளில் காலாவதியான குளிர் பானங்கள், குடி நீர் விற்பனை செய்யப்பட்டு வருகின்றது. இவை தவிர பிளாஸ்டிக் கப்புகளும் விற்பனை செய்யப்பட்டு வருகின்றது. ஆனால் இது குறித்து மாநகராட்சி சார்பில் எந்த வித நடவடிக்கையும் எடுக்க வில்லை. எனவே அதிகாரிகள் விழிப்புடன் செயல்பட்டு பிளாஸ்டிக் மற்றும் கலப்படங்களை தடுக்க உரிய நடவடிக்கை மேற்கொள்ள கலெக்டர் உத்தரவிட வேண்டும். இவ்வாறு அந்த மனுவில் கூறப்பட்டுள்ளது.