Mar 10, 2017

‘சமோசா... வேண்டவே வேண்டாம்!’ மருத்துவம் சொல்லும் காரணங்கள்

எல்லா டீக்கடைகளிலும் தவறாமல் காணப்படும் ஒரு நொறுக்குத்தீனி, சமோசா. `மூணு பத்து ரூபா’ என குட்டியூண்டு சைஸில் பேப்பர் கவரில் விற்கப்படுவது தொடங்கி, உள்ளங்கைகொள்ளாத சைஸ் வரை விதவிதமான வகைகள் உண்டு. சினிமா தியேட்டர்களில் இடைவேளையில் சமோசா கடித்து, டீ குடிக்காத தமிழ் ரசிகர்கள் வெகு குறைவு. மதுரைப் பக்கம் வெதுவெதுப்பான சூட்டில் வெங்காய மசாலா வைத்துப் பரிமாறப்படும் `சமோசா’, அலாதிச் சுவைகொண்டது. சென்னை சௌகார்பேட்டை பகுதியில் மொறுமொறு சுவையுடன் பச்சைச் சட்னி, சாஸுடன் கிடைக்கும் வட இந்திய வகைக்கு, பிரத்யேக ரசிகர்கள் இருக்கிறார்கள். சென்னையில் பல இடங்களில் சமோசா-சுண்டல் காம்பினேஷனுக்கு மயங்கிக்கிடக்கிறவர்கள் உண்டு. `எல்லாம் சரி... இது, நம் உடலுக்கு நல்லதுதானா?’ என்கிற கேள்வியையும் கூடவே கேட்கவேண்டியிருக்கிறது. 


‘சமோசாவும் நம் ஆரோக்கியமும்’ என்கிற பக்கத்துக்குப் போவதற்கு முன்னால், இதன் வரலாற்றை மேம்போக்காக ஒரு புரட்டுப் புரட்டிவிடலாம். `சமோசா’, மட்டுமல்ல... ஒவ்வொரு நாட்டிலும், ஒவ்வொரு பகுதியிலும் அழைக்கப்படும் இதன் பெயர், மலைப்பைத் தருகிறது. சமஸ்கிருதத்தில், `கட்டக்கா’, பெங்காலியில் `ஷிங்காரா’, உஸ்பெஸ்கிஸ்தானில் `சொம்சா’, அரபியில் `சம்புசாக்’, பர்மிய மொழியில் `சமோஷா’! 
சப்பாத்திக்கு இடுவது மாதிரி, கோதுமை மாவை (மைதாவும் இப்போது சேர்க்கப்படுகிறது) இட்டு, அதில் மசாலா வைத்து முக்கோணமாக மடித்துப் பொரித்து எடுத்தால், அது சமோசா. சைவம் எனில் மசாலாவில் வேகவைத்த உருளைக்கிழங்கு, பட்டாணி, பச்சைமிளகாய், வெங்காயம், இன்னும் சில வாசனைப் பொருள்கள் கலந்தும் மசாலா தயாரிக்கிறார்கள். அசைவம் எனில், இறைச்சியில் செய்யப்பட்ட மசாலா! இந்தியாவில் பெரும்பாலும் சைவ சமோசாதான் புழக்கத்தில் இருக்கிறது. 


கடந்த எட்டு நூற்றாண்டுகளாக தெற்காசிய சமையலில் சமோசா வெகு பிரபலம். என்றாலும், `இதன் பூர்வீகம் எது?’ என்றால், மத்தியக் கிழக்கு நாடுகளைத்தான் காட்டுகிறார்கள் வரலாற்று ஆசிரியர்கள். ஈரானிய வரலாற்றியலாளர் அபுல்ஃபாஸல் பேஹாக் (Abulfazl Beyhaqi), `தாரிக்-ஏ பேஹாக்’ (Tariq-e Beyhaqi) என்ற வரலாற்று நூலில், 10-ம் நூற்றாண்டுக்கு முன்னரே சமோசா இருந்ததைக் குறிப்பிட்டிருக்கிறார். 13, 14-ம் நூற்றாண்டில்தான் வியாபாரிகள் மூலமாக இந்தியாவுக்குள் மூக்கை நுழைத்திருக்கிறது சமோசா. அப்படி அல்ல... டெல்லி சுல்தான்களுக்காக சமைக்க வந்த மத்திய கிழக்கு மற்றும் மத்திய ஆசிய நாடுகளைச் சேர்ந்த சமையல்காரர்கள்தான் இதை அறிமுகப்படுத்தினார்கள் என்றும் சொல்கிறார்கள். 
டெல்லி சுல்தான்கள் சபையில் இருந்த அரசவைக் கவிஞர் அமிர் குஸ்ரோ (Amir Khusro), உலகைச் சுற்றிவந்த யாத்ரீகர் இபின் பதூதா (Ibn Battuta)... எனப் பலரும் சமோசா பற்றிய குறிப்பை எழுதிவைத்துவிட்டுச் சென்றிருக்கிறார்கள். முகமது பின் துக்ளக்கின் அரண்மனைச் சமையலில் சமோசாவுக்கும் இடம் இருந்ததாகச் சொல்கிறார் இபின் பதூதா. 
ஆரம்பத்தில் படைவீரர்கள், வியாபாரிகள், ஊர் ஊராகப் பயணம் செய்கிறவர்கள் இரவில் தங்க நேரிடும்போது, சமோசாக்களை செய்து வைத்துக்கொள்வார்களாம். அடுத்த நாளில் பகல் உணவுக்கு உபயோகப்படும் என்பதற்காக இந்த ஏற்பாடு. அரசர்கள், சுல்தான்களுக்கு மட்டுமல்ல... சாமான்யர்களுக்கும் பிடித்த நொறுக்குத்தீனி சமோசா. இந்தியாவில் இது அறிமுகமானபோது, உத்தரப்பிரதேச மாநில மக்கள், அதை சைவ வடிவத்துக்கு மாற்றி ஏற்றுக்கொண்டார்கள். சில நூற்றாண்டுகளிலேயே சமோசா இந்தியாவில் பிரபலமாகிவிட்டது. வட இந்தியாவில் சமோசா மாவுக்குப் பெரும்பாலும் மைதாவைத்தான் பயன்படுத்துகிறார்கள். 


வட இந்தியாவில் சில நகரங்களிலும் பாகிஸ்தானிலும் அசைவ சமோசா வெகு பிரபலம். ஆடு, மாடு, கோழி இறைச்சிகளை ஸ்டஃபிங்கில் சேர்க்கிறார்கள். பஞ்சாப்பில் சமோசாவுடன் சென்னா பரிமாறப்படுகிறது. மும்பையில், `சமோசா பாவ்’ பிரசித்திபெற்ற ஒன்று. பன்னில் வைத்துத் தரப்படும் இதை `இந்தியன் பர்கர்’ என்றுகூடச் சொல்லலாம். தீபாவளிப் பண்டிகையின்போது வட இந்தியாவில் சில இடங்களில் இனிப்பு சமோசா தயாரித்து, பரிமாறும் வழக்கம் இன்றைக்கும் இருக்கிறது. 
ஆப்பிரிக்கா, எத்தியோப்பியா, சோமாலியா உள்ளிட்ட நாடுகளில் சமோசா, பண்டிகைகால ஸ்பெஷல் ரெசிப்பி. பொரித்துச் சாப்பிட்டால் உடலுக்குத் தீங்கு என்பதற்காக சில மேற்கத்திய நாடுகளில் சமோசாவை மைக்ரோவேவ் அவனில் பேக் செய்ய ஆரம்பித்திருக்கிறார்கள். ஸ்டஃபிங்குக்கு ஆரோக்கியமான காய்கறிகள்! உலகமெங்கும் பிரபலான உணவுப்பொருளாகிவிட்டது சமோசா... ஒவ்வோர் இடத்திலும் ஒரு சுவை. சுவைத்து மகிழலாம்தான். அதற்கு முன்னர், `சமோசா ஆரோக்கியமானதுதானா?’ என்ற கேள்விக்கு டயட்டீஷியன் சௌமியா சொல்லும் விளக்கத்தையும் பார்த்துவிடுவோம்... 


``மாலை 4 மணி. டீ குடிக்கப் போகிற இடத்தில் தட்டில் சுடச்சுட கொட்டிவைக்கப்பட்டிருக்கிறது சமோசா. ஒன்றை எடுத்துக் கடித்துச் சுவைக்க வேட்கை எழும்தான். ஆனால், அதனால் ஏற்படும் சில பக்கவிளைவுகளைத் தெரிந்துகொண்டால், அதன் பக்கம் போக மாட்டீர்கள். 
ஒரு சின்ன சமோசாவில் 240 கலோரிகள் இருக்கின்றன. நம் உள்ளூர் கடைகளில் விற்கப்படும் சமோசாக்களில் ஊட்டச்சத்தைத் தரக்கூடிய பொருட்கள் கிட்டத்தட்ட இல்லை என்றே சொல்லலாம். சர்க்கரைநோயாளிகளுக்குச் சேராத உருளைக்கிழங்கு இருக்கிறது; அதற்கான மாவில் நம் உடலுக்குத் தீங்கு விளைவிக்கும் மைதா கலக்கப்படுகிறது. மைதாவில் இருக்கும் அதிக அளவிலான கிளைசெமிக் இண்டெக்ஸ் ரத்தத்தில் சர்க்கரையின் அளவைக் கூட்டும். கொழுப்பை அதிகரிக்கச் செய்யும். இதுகூடப் பரவாயில்லை. சமோசாவைப் பொரிக்கப் பயன்படுத்தப்படும் எண்ணெய்... அதுதான் ஆபத்தானது. 


தெருவோரக் கடைகளில் சமோசா பொரிக்க எந்த வகை எண்ணெயைப் பயன்படுத்துகிறார்கள் என்பது நமக்குத் தெரியாது. அதேபோல ஒரே எண்ணெயில் திரும்பத் திரும்ப பொரிப்பார்கள். அது ட்ரான்ஸ் ஃபேட்டுக்கு (Trans fat) வழிவகுக்கும். இதை `ஹைட்ரோஜனேஷன்’ (Hydrogenation) என்பார்கள். அதாவது ஒரு உணவைத் திரும்பத் திரும்ப சூடுபடுத்தும்போதோ, ஒரே எண்ணெயை மேலும் மேலும் பயன்படுத்தும்போதோ ஹைட்ரஜன் உணவோடு சேரும். இது ட்ரான்ஸ்ஃபேட்டுக்கு வழிவகுக்கும். சர்க்கரைநோயாளிகளும், உயர் ரத்த அழுத்தம் உள்ளவர்களும் இதைச் சாப்பிட்டால் கட்டுப்படுத்த முடியாத அளவுக்கு அவர்களின் பிரச்னை தீவிரமாகும்.
மற்ற ஸ்நாக்ஸைவிட சமோசா கொஞ்சம் டேஞ்சர்தான். அதீத கொலஸ்ட்ரால், செரிமானக் கோளாறுகள், ட்ரான்ஸ் ஃபேட் (கெட்ட கொழுப்பு), சுகாதாரமற்ற மைதா மற்றும் எண்ணெய்... இவை போதுமானவை சமோசாவை வேண்டாம் என்று சொல்ல! 
தொடர்ந்து சமோசா சாப்பிடுவது, வயிற்றில் தொப்பையை உருவாக்கும். அதோடு சர்க்கரைநோய், உயர் ரத்த அழுத்தம் வருவதற்கெல்லாம் பாதை வகுக்கும். சமோசா சாப்பிட வேண்டும் என்று தோன்றினால் வீட்டிலேயே செய்யலாம். நல்ல எண்ணெயில், ஆரோக்கியமான ஸ்டஃபிங்கோடு மைதா மாவுக்கு பதிலாக கோதுமை மாவு, அரிசி மாவு சேர்த்து சாப்பிட்டால் தவறில்லை. மற்றபடி, சமோசாவுக்கு `நோ’ சொல்வதே புத்திசாலித்தனம்.’’
ஆக, வீட்டு சமோசாவுக்கு வெல்கம் (எப்போதாவது) சொல்வோம்! கடை சமோசா..? வேண்டவே வேண்டாம்!

DINAMANI NEWS


DINAKARAN NEWS


PUNJAB TO TIGHTEN NOOSE ON SALE OF FLAVOURED, SCENTED TOBACCO, E-CIGARETTES, HOOKAH BARS

Tightening noose around the sellers of any kind of tobacco products, the Punjab Government has decided to act strictly as per law. “The material will be seized and a court challans will be issued,” said the state Additional Chief Secretary, Health and Family Welfare, Vini Mahajan.
Mahajan said that no leniency should be shown against the violators and must be dealt with an iron hand.
The directions were issued during a Meeting to review National Tobacco Control Program (Punjab) and implementation of ban on e-cigarettes, chewable tobacco by video conference under.
Mahajan, addressing the district health officials in a video conference, pointed that as per media reports, flavored or scented tobacco is easily available in Punjab as elsewhere in most of the states. “Strict action will be taken under Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) by the Food Safety Officer (FSO), material will be seized and a court challans will be issued,” she said.
She said that anyone found smoking at public places, selling tobacco to and by the minors and selling tobacco within the radius of 100 yards of the educational institutes will be dealt with strict action and fine up to `200 will be imposed on the violators.
The State Food and Drug Administration commissioner Hussan Lal said that strict action will be taken against those selling flavored or scented tobacco. “As Punjab has banned sale and distribution of flavored or scented chewable tobacco in the State, the sale of e-cigarettes and running of hookah bars will also be on the radar of health authorities,” he said.
The State health director Dr HS Bali said that according to the National Family Health Survey 2015-16 (NFHS-4), the tobacco use among men in Punjab State declined from 33.8 (NFHS-3) to 19.2 percent (NFHS-4) and in women from 0.8 to 0.1 percent during last 10 years which is lowest among all the States of the country. Punjab is the only State where implementation of Drugs and Cosmetics Act and FSSAI and COTPA is being monitored monthly at State by Government and at District Level by Deputy Commissioners.
Tobacco Control Programme Officer Dr Rakesh Gupta told that all the districts of Punjab have been declared as ‘Tobacco Smoke Free’ (TSF) on the basis of compliance study. “But in order to create awareness and to alert the people, all the health institutions have been declared as tobacco free institutions in which no one is allowed to carry tobacco products inside the health institutions,” he said.
Tobacco cessation services are being provided at all the district, sub-divisional hospitals and drug de-addiction centers of the Punjab. Strict enforcement of anti-tobacco policy under films and TV rules is also being planned so that cinema houses comply with the law,” he said.

Ahead of Holi, FDSA conducts raids to check food adulteration

BAREILLY: Ahead of Holi, the food safety and drug administration (FSDA) department is conducting raids in various sweets and confectionery shops of the city to check food adulteration. The department also revealed that four samples of food, collected from different grocery and confectionery shops last year, were found to be adulterated. The lab report for the test came on Thursday.
FSDA designated officer Mamta Kumari told TOI, “We had collected samples from Balaji confectionary, Chandra Prakash Kirana shop in Biharipur, Shubham Kirana and Sachin Kiran store in Nawabganj in June, July and August, respectively. We got the lab report for the tests on Thursday. Four samples of Namkeen and gramflour were found to be adulterated. Now, we are sending our report to the additional city magistrate.”
Kumari further said that the department has also collected samples of mava (condensed milk) and cheese from various shops in the district on Thursday.
“To check food adulteration ahead of Holi, a team of 10 officials took 13 samples, which have been sent for lab test. Samples were taken from dairies and bakery shops from different parts of the district, including the rural areas,” the officer added.

Delhi Restaurants Being Closely Monitored After Gross Dough-Kneading Incident

A few weeks earlier, a majorly revolting video of a man kneading dough with his feet went viral on social media. And what posed as an even bigger shock was that the employee allegedly belonged to one of Delhi’s most popular Mughlai and North Indian food joints, Kake Da Hotel.
Following a major uproar among consumers, the Food and Safety Department of Delhi intervened and put Kake Da Hotel under the scanner and sent its food samples for testing in laboratories. And now, while they are at it, the department has also collected samples from four other restaurants in Connaught Place – KFC, Ardor, Hotel Marina and Flying Saucer QBA (formerly known as Q’ba) – and sent them for tests on March 1.
SKIM
Among the food samples sent for inspection, there were testers of chicken strips, aloo sabji, paneer tikka and methi malai tikka. “We are taking food samples from all districts. On Friday, food safety officers visited central, south-east and north districts. We want to ensure that the food is safe and all standards are maintained,” said Dr. Mrinalini Darswal, Commissioner, Department of Food Safety in Delhi.
Officials revealed that this step has been taken not only in shadow of the Kake Da Hotel incident but also because a consumer filed a complaint on February 1 against fast food chain KFC, claiming that a worm was found inside a chicken piece. “We have collected samples of chicken wings from the outlet. The report will come in 15 days,” said Pawan Kamra, Deputy Commissioner, Department of Food Safety.

Food poisoning, late ambulance kill 3 students in Karnataka


Suspected food-poisoning: 3 kids die, school alleges foul play

The deceased are students of Vidyavaridhi International School, run by former MLA Kiran Kumar
Three schoolchildren of a residential school in Huliyaru (Tumkur district) died due to suspected food poisoning on Wednesday night, while three others, including a watchman are undergoing treatment in a local hospital. The deceased - Shreyas (14), Shanthamurthy (16) and Akanksh Pallaki (16) are students of Vidyavaridhi International School, run by former MLA Kiran Kumar. The Huliyaru police have filed an FIR under IPC section 304, and also arrested Kiran Kumar.
According to sources, the children had eaten chapatis, rice and sambar for dinner. It is suspected that sambar was the reason for food poisoning as the children who consumed the same fell sick while those who had only curd rice had no complaints.
“I got the information about food poisoning last night and the students were immediately shifted to a local hospital. I suspect foul play,” claimed Kiran Kumar. 
“The food samples have been sent to FSL (food safety laboratory) for testing while we await the postmortem reports of the deceased students to ascertain the cause,” said deputy commissioner K. P. Mohanraj. 
Meanwhile, the parents of the deceased children were joined in by other parents to register protest against the school management. “The children are alleged to have fallen sick after having dinner yesterday. But the school informed us only in the next morning at 6 am. We don't know if they provided timely medical care. We demand stern action against the school and a thorough probe into the case,” cried an inconsolable parent.

Water tankers to come under FSSAI scanner

A tanker lorry filling drinking water from well in Kozhikode city.
Quality of water used at schools and anganwadis in district also being tested
Suspecting that many of the private tankers are not supplying safe drinking water, the district office of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is planning a drive to monitor their operations.
O. Sankaran Unni, Assistant Commissioner, FSSAI, said on Thursday that the tankers should have a licence and the licence number should be displayed on them. “Those selling drinking water should specify the source and there can’t be any compromise on quality. We are planning a drive within a couple of weeks to check the quality of water supplied through tankers,” he said.
The tanker operator should obtain a report from an authorised lab certifying the quality of the water. Documents showing the capacity of the tanker are mandatory too.
Sources in the authority said that it should be displayed in bold letters that the vehicle is being used for selling drinking water. If one person is operating more than one vehicle, the licence should have all the registration numbers. The coating in the interior of the tanker should be of permissible material, they added.
Safe-food campaign
Mr. Unni claimed that the department is checking the quality of water being distributed through the public water distribution system as part of the safe-food panchayat scheme being implemented by the government in 50 grama panchayats across the State. In Kozhikode district, the scheme is implemented in Perumanna, Edachery, Narikkuni, and Nanmanda grama panchayats.
The water being used at schools and anganwadis is being tested. Efforts are also on to create awareness among rural residents and people from different walks of life about the need to ensure water hygiene.
Asked about the follow-up of the raid on vehicles transporting 20-litre water jars in the city, Mr. Unni said that the department was yet to get the test results on the samples sent to the laboratory. “Some of the firms transporting water have urged us to give them two more weeks to follow the guidelines. By then, the results are also expected. If the water is found to be contaminated, criminal action will be taken against the firms.”