Apr 6, 2015

மூலை முடுக்கெல்லாம் குட்கா விற்பனை ஜோர்: வாய்ப் புற்றுநோயில் முதலிடம் வகிக்கும் சென்னை


குட்கா, பான்மசாலா உள்ளிட்ட மெல்லும் வகை புகையிலைப் பொருட் களுக்கு தமிழகம் உட்பட 29 மாநிலங்களில் தடை விதிக்கப்பட்டாலும் தமிழகத்தில் அவை பகிரங்கமாக விற்பனை செய்யப்படுகின்றன. இதனால் வாய்ப் புற்றுநோய் பாதிக் கப்பட்ட இந்திய நகரங்களில் சென்னை முதலிடத்தில் இருப்பதாக மருத்துவ ஆய்வுகள் தெரிவிக் கின்றன.
குட்காவுக்கு தடை விதிப்பதற்கான மத்திய உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர நிர்ணயச் சட்டம் 2006-ல் இயற்றப் பட்டு, 2011-ம் ஆண்டுமுதல் நடைமுறைக்கு வந்தது. அதன் பின்பே குட்காவுக்கு படிப்படியாக மாநிலங்கள் தடை விதித்தன. ஆனால், மத்திய அரசுக்கே முன்னோடியாக தமிழகத்தில் 2001-ம் ஆண்டே மேற்கண்ட பொருட்களுக்கு தடை விதிக்கப்பட்டது. ஆனால், தற்போது இங்கு அவை பகிரங்கமாக விற்பனை செய்யப்படுகின்றன.
உணவு செலவை மிச்சப்படுத்த..
இதுகுறித்து வட மாநில தொழி லாளர்கள் சிலர் கூறும்போது, “சென்னை, திருவள்ளூர், காஞ்சிபுரம் ஆகிய பகுதிகளில் குட்கா உற்பத்தி குடிசைத் தொழில் போல நடக்கிறது. இவை வீரியம் குறைந்த குட்கா மற்றும் பான் மசாலாக்கள். இவை அல்லாமல் ‘பான் ஷாப்’ மற்றும் சில ரகசிய இடங்களில் துண்டு பொட்டலங்களில் மடித்து குட்கா விற்பனை செய்யப்படுகின்றன. காலையில் ஒன்றை வாயில் ஓரமாக ஒதுக்கிக்கொண்டால் நாள் முழுவதும் போதை நீடிக்கும். பசி எடுக்காது. உணவு தேவையில்லை. விலை ரூ.15 முதல் 20 வரை மட்டுமே. எங்களுக்கு கூலி குறைவு என்பதால் உணவு செலவு மிச்சம்” என்றனர்.
எப்படி தயாரிக்கிறார்கள்?
இதுகுறித்து பேசிய உற்பத்தியா ளர் ஒருவர், “பாக்குத் தூள், பதப்படுத்தப்பட்ட புகையிலை, காட்ச்சு (catechu) அமிலம் (பூச்சிக் கொல்லி மருந்து மற்றும் சாயப்பட் டறைகளில் பயன்படுத்தப்படும் catechol chemical), மண்ணெண் ணெய், சுண்ணாம்பு, பேக்கிங் சோடா (sodium bicarbonate) இவையே குட்காவுக்கான கச்சா பொருட்கள். சுண்ணாம்பை கொதிக்கவைத்து அதில் பேக்கிங் பவுடர், மண்ணெண் ணெய், பாக்குத் தூள், புகையிலை மற்றும் சில ரசாயனங்களைக் கலப் பார்கள். இது லேகியம் பதத்துக்கு வந்ததும் ஆறவைத்து பொட்டலம் கட்டி விற்கிறார்கள்” என்றார்.
வாயை ஓட்டை போட்ட ப்ரஷ்
திருப்பூரில் டான் போஸ்கோ கூடு அமைப்பின் உதவி இயக்குநர் ஜான் தர்மன் ‘தி இந்து’விடம் கூறும் போது, “எங்களிடம் உள்ள சுமார் 40 போதை அடிமை நோயாளிகளில் 10 பேர் குட்கா போன்ற மெல்லும் வகை புகையிலை போதைக்கு அடிமையானவர்கள். இவர்கள் அனை வரும் 14 முதல் 18 வயதுக்கு உட்பட்டவர்களே. இதுபோன்ற நோயின்போது வாயின் உட்புறம் பாதிக்கப்பட்டிருந்தாலும் மரத்துப் போனதன் காரணமாக வலி தெரிவது இல்லை. கடந்த வாரம் சென்னையை சேர்ந்த ஒரு சிறுவன் ப்ரஷ்ஷால் பல்விளக்கிக் கொண்டிருந்தபோது அவனையும் அறியாமல் கன்னத்தின் உட்புறமாக ஓட்டை போட்டு ப்ரஷ் வெளியே வந்துவிட்டது. இவர்களுக்கு தொடர்ச்சியான கவுன்சிலிங், மருத்துவ சிகிச்சை அளிப்பதன் மூலம் குணப்படுத்தி வருகிறோம்” என்றார்.
6 மணி நேரத்துக்கு ஒரு மரணம்
இந்தியாவில் 27 கோடி பேர் குட்கா உள்ளிட்ட மெல்லும் வகை புகையிலைப் பொருட்களை பயன் படுத்துகின்றனர். இவர்களில் சுமார் 50 சதவீதம் பேருக்கு புற்றுநோய் உள்ளது. இங்கு புகையிலைப் பொருட்களின் விற்பனை மூலம் ஆண்டுக்கு 1.62 பில்லியன் டாலர் வருவாய் கிடைக்கிறது. ஆனால், அவற்றால் ஏற்படும் நோய்களால் ஆண்டுக்கு 6.32 பில்லியன் டாலர் இழப்பு ஏற்படுகிறது என்கிறது உலக சுகாதார நிறுவனம்.
தேசிய மருத்துவ இதழ் (இந்தியா) வெளியிட்ட ஓர் ஆய்வுக் கட்டுரை, “உலகின் ஒட்டுமொத்த புற்றுநோய் பாதிப்பில் 25 சதவீதம் இந்தியாவில் ஏற்படுகிறது. சென்னை புற்றுநோய் பதிவேடு மற்றும் திண்டுக்கல் அம்பிலிக்கை புற்றுநோய் பதிவேடு களை வைத்து நடத்தப்பட்ட ஆய்வு களின்படி நாட்டிலேயே வாய்ப் புற்றுநோய் பாதிப்பில் சென்னை முதலிடத்தில் இருக்கிறது. சென்னை யில் 2012 முதல் 2016-க்குள் வாய்ப் புற்றுநோய் தாக்குதல் 32 சதவீதம் அதிகரிக்கும்” என்று குறிப்பிட்டுள் ளது.
இந்திய பல் மருத்துவக் கழகம் உச்ச நீதிமன்றத்தில் குட்காவுக்கு தடை கோரிய வழக்கு ஒன்றில், “இந் தியாவில் 6 மணி நேரத்துக்கு ஒரு வாய்ப் புற்றுநோயாளி இறக்கிறார்” என்று குறிப்பிட்டுள்ளது.
குட்காவுக்கு தடை விதித்ததில் மத்திய அரசுக்கு முன்னோடி என்ற பெருமையை பெற்றது தமிழகம். ஆனால், தடையை செயல்படுத்து வதில்தான் உண்மையான பெருமை அடங்கியிருக்கிறது.

அதிக நிறம் ஏற்றப்பட்ட உணவுவகைகளை வாங்காதீங்க! உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் அறிவுறுத்தல்

திண்டுக்கல், ஏப்.5:
அதிக நிறம் ஏற்பட்ட உணவுப்பொருட்களை வாங்க வேண்டாம் என்றும், அவற்றை உண்பதன் மூலம் பல்வேறுநோய்களுக்கு ஆளாக நேரிடும் என்று திண்டுக்கல் மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் தெரிவித்துள்ளனர்.
உணவு தொடர்பாக முன்பு நடைமுறையில் இருந்த உணவு கலப்பட தடைச்சட்ட 1954 விதிகள் ரத்து செய்யப்பட்டு அதற்குப்பதிலாக புதிய சட்டம் அறிமுகப்படுத்தப்பட்டது. இச்சட்டம் 5.8.2011 முதல் இந்தியா முழுவதும் அமலாக்கப்பட்டுள்ளது. தமிழ்நாட்டில் தமிழ்நாடு உணவுப் பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து நிர்வாகத்துறையின் மூலம் நடைமுறைப்படுத்தப்பட்டு வருகிறது. தரமான மற்றும் பாதுகாப்பான உணவுப் பொருட்களைக் கிடைக்கச்செய்வதே இச்சட்டத்தின் முக்கியமான நோக்கமாகும்.
இதற்கான பல்வேறு விதிமுறைகளையும், வழிகாட்டுதல்களையும் பொதுமக்களாகிய நுகர்வோர்களுக்கு அத்துறை அறிவுறுத்தியுள்ளது. இதன்படி உணவுப்பொருள் வாங்கும்போது தயாரிக்கப்பட்ட தேதி, உபயோகிக்க உகந்த காலம் போன்றவற்றைப் பார்த்து வாங்க வேண்டும். பாக்கெட் மற்றும் பாட்டில்களில் விற்பனையாகும் குடிநீர், மினரல்வாட்டர் ஆகியவற்றில் ஐஎஸ்ஐ.முத்திரை உள்ளதா என்ப் பார்த்து வாங்கி பயன்படுத்த வேண்டும். அயோடின் கலந்த உப்பை மட்டுமே உபயோகிக்க வேண்டும். மேலும் அயோடின் கலந்த சமையல் உப்பை மூடிவைத்து பயன்படுத்த வேண்டும்.
பேக்கிங் செய்யப்பட்ட எண்ணெய் வகைகளையே வாங்க வேண்டும். ஒன்றுக்கும் மேற்பட்ட சமையல் எண்ணெய் கலந்த உணவு, எண்ணெய் பொட்டலங்கள் வாங்கும்போது அதில் அக்மார்க் முத்திரை உள்ளதா என பார்த்து பயன்படுத்த வேண்டும். பேரிச்சம்பழத்தில் மினரல் ஆயில் தடவாமல் இருப்பதை உறுதி செய்து கொள்ள வேண்டும்.
கடலை, பட்டாணி, துவரம் பருப்புகளை வாங்கும் போது அதன் இயல்பான நிறத்தில் உள்ளவற்றையே தேர்வு செய்து வாங்க வேண்டும்.
சாயம் சேர்க்கப்பட்ட பருப்பை வாங்க வேண்டாம். அதிக நிறம் ஏற்றப்பட்ட உணவுப்பொருட்களை வாங்கக்கூடாது. பலமுறை பயன்படுத்தப்பட்ட எண்ணெயில் தயாரிக்கப்பட்ட மீன்வறுவல் போன்றவற்றை வாங்கி உபயோகித்தால் பல்வேறு நோய்களுக்கு உள்ளாக நேரிடும்.
குழந்தைகளுக்கு அஜினோமோட்டோ கலந்த உணவை வாங்கி கொடுக்க வேண்டாம். கடை, வீடுகளில் உணவுப்பொருட்களை சேமித்து வைத்துள்ள பகுதிகளில் எலி, பூச்சிகள் இல்லாமல் பார்த்துக் கொள்ள வேண்டும். அவற்றின் எச்சங்கள் உணவுப் பொருட்களில் கலப்பதால் நோய் தொற்று ஏற்படும்.
மேலும் எலி மருந்து, பூச்சி மருந்து போன்றவற்றை உணவுப் பொருட்களுக்கு அருகில் வைக்கக்கூடாது.
உணவுப் பொருட்களை வாங்கும் போது தரம் குறைந்த கலப்பட உணவுப் பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்பட்டால் தங்கள் பகுதி நகர உணவுப் பாதுகாப்பு அலுவலர்கள், மாவட்ட நியமன அலுவலர் ஆகியோருக்கு கடிதம் மூலம் தகவல் தெரிவிக்கலாம்.



Making Food Safe From Farm to Plate

ACCORDING to World Health Organisation (WHO), the theme for World Health Day, April 7, 2015 will be Food Safety, a theme of high relevance to all people on the planet, and multiple stakeholders, including government, civil society, the private sector, and inter-governmental agencies. In its media kit, WHO has given a slogan ‘From Farm to Plate, Make Food Safe.’ But what’s safe in Goa? Misbranding of products is a common ploy adopted by food adulteration mafia, an inter-state cartel supplying poor quality, misbranded cheap raw materials to private canteen contractors in public establishments.
A news item published in this daily on February 27, 2015 – ‘FDA penalises Royal Corn Flour for misbranding’ had exposed the gravity of the situation. A sample of the food article of Royal Corn Flour was drawn by FDA’s food safety officer during an inspection of the Goa University faculty canteen operated at Taleigao plateau and sent to the FDA laboratory in Bambolim for analysis. The canteen was found to be unhygienic.
The food safety officer filed a civil proceeding before the District Magistrate-cum-Adjudicating Officer, North Goa under the Food Safety and Standards Act, 2006, who after examining the said matter imposed a penalty fine of Rs 25,000 on the manufacturer, whilst the distributor, and Goa University faculty canteen contractor were imposed penalty fine of Rs 10,000 each for dealing and selling a misbranded food article.”
Ignorance About FSSA
FDA forgot to inspect samples of tea powder, milk, pickles, sauces, food colors, and cooking oil from the same canteen. Instead of summarily ejecting and permanently blacklisting the penalised canteen contractor playing with the lives of unsuspecting academic customers, strangely he was assured continuation of the contract. This action exposed ignorance of educated class about Food Safety and Standards Act (FSSA), 2006 and Food Safety and Standards Regulations (FSSR), 2009. It also showed how public-funded institutions have failed to protect the rights of vulnerable customers to safe food and uphold whistleblower action. Despite frequent cases of food poisoning reported in Goa, scanty attention has been paid by media to unsafe food.
Exception is a scathing investigative report by journalist Navin Jha on July 5, 2014 – “Injecting, mixing and dissolving, that’s how they poison your food”. Jha reported that “Since January 2013 till June 2014, the FDA has drawn 876 samples out of which only 37 samples were found substandard and misbranded. Samples of non-alcoholic products like soft drinks, to spices, confectionaries, and milk and its produces, tea, coffee, fruits, edible oil etc were drawn and tested. Twenty food items out of 37 samples were faulty because the same was misbranded while 17 samples which include samples of milk product, spices had adulterants in it.”
Section 3.1 (j) of FSSA says ““Food” means any substance, whether processed, partially processed or unprocessed, which is intended for human consumption and includes primary food to the extent defined in clause (zk), genetically modified or engineered food or food containing such ingredients, infant food, packaged drinking water, alcoholic drink, chewing gum, and any substance, including water used into the food during its manufacture, preparation or treatment but does not include any animal feed, live animals unless they are prepared or processed for placing on the market for human consumption, plants, prior to harvesting, drugs and medicinal products, cosmetics, narcotic or psychotropic substances.”
“It has to be explored why Goa FDA (see its’ impressive website at http://www.dfda.goa.gov.in/) is reluctant to bring primary food items under subsection (zk) for enforcement. This subsection (zk) says -“primary food” means an article of food, being a produce of agriculture or horticulture or animal husbandry and dairying or aquaculture in its natural form, resulting from the growing, raising, cultivation, picking, harvesting, collection or catching in the hands of a person other than a farmer or fisherman”.
So if FDA is selectively enforcing FSSA then it would not be possible for food consumers in Goa to protect their health by consuming fruits and vegetables loaded with preservatives, pesticide residues, fish teeming with chemicals, enteropathogens and poultry products having steroids and antibiotics residues.
May 2013 report of the Expert Committee to frame a policy for Monitoring of Pesticide Residues in Fruits and Vegetables, Central Ministry of health and family welfare, revealed – “A total of 6441 vegetable samples collected from various APMC/wholesale/retail markets located at different parts of the country were analysed during April 2011-March 2012 by 17 participating laboratories. In 208 (3.2 per cent) samples, the residues were found above MRL levels. The residues of mostly chlorpyriphos, profenophos, triazophos, imidacloprid, acephate, ethion, phorate, quinalphos and cypermethrin were detected in vegetable samples which include unapproved pesticides. A total of 2,170 samples of fruits were analysed by 14 laboratories. Residues were found above MRL were detected in 12 (0.5 per cent) samples. Frequently detected pesticides were of chlorpyriphos, EDBC, cypermethrin, profenophos and lambda-cyhalothrin. Residues of some unapproved pesticides which were commonly detected were quinalphos, profenophos and cypermethrin.”
This report needs to serve as an eye opener for government of Goa which is silent over issues of food safety beginning with quality of water supplied to water consumers. Nobody has courage to drink this water directly from a clean tap. What about radioactive elements in our water and food? Scientist D N Avadhani and his colleagues from Mangalore University in their October 2001 study titled – ‘Dietary intake of 210Po and 210Pb in the environment of Goa’, dealt with the distribution and activity intake of 210Po and 210Pb in local food, diet, and potable water samples. They found that activity concentration of 210Po in fish and prawn samples were significantly higher than concentrations found in vegetable and rice samples. Higher concentrations of 210Po and 210Pb were observed in leafy vegetables than in non-leafy vegetables. Among the diet samples the activity concentrations of 210Po and 210Pb in non-vegetarian meal samples were relatively higher than in vegetarian meal and breakfast samples. Food safety should be high priority issue in civil society, not to be left to only public health department or FDA. Otherwise the future of young generation would be in peril.

Rotten meat seized from train at Chennai Central railway station


CHENNAI: Rotten meat, weighing 250kg, was seized Sunday morning from Tamil Nadu Express train that had arrived from Delhi at Chennai Central railway station. Food safety department officials acted on a tip off and found three parcels containing meat which had rotted on the 32-hour journey due to poor packaging.
Food safety officials disinfected the rotten mutton and disposed it. According to an official, meat must be transferred using a cold chain method and it is usually sent through vans with a freezer compartment that maintains temperature under five Degrees Celsius.
Food safety department designated officer Lakshmi Narayanan said, "The meat parcel appeared to have been packed two days ago." The insulated parcels which contained the meat were packed with ice that had melted completely.
The meat had not been certified as required by a veterinarian in the ante-mortem and post-mortem stages.
The sender of the parcel could not be traced due to fake address that had been provided on the parcel. The parcel was meant for a Chintadripet-based meat seller and we are investigating his whereabouts, Narayanan added.
"We have been tracking meat parcelled through unapproved methods with help from railway officials for the last three months," Narayanan said.
Six months ago, food safety officials had seized parcels of rotten meat from a train that had arrived from Andhra Pradesh at the Chennai Central.

Food Safety Concerns Will Need Followup Action

KOLLAM: Organising seminars, symposiums, lectures and speeches during important dates has become a new trend. Not surprisingly, the World Health Day which falls on Tuesday will be no exception. Various government agencies and private organisations would observe the day by organising walkathons, talks and seminars.
However, the moot question is whether these seminars and talks serve the desired purpose. On Tuesday, a seminar on foodborne disease is to be held in which problems related to food safety would be discussed.
According to Kerala University of Health Sciences Vice-Chancellor M K C Nair, it is time to go beyond discussions and talks.
“It is time to act. We just listen to the suggestions during discussions and seminars. But we don’t take any pain to implement it. In the case of foodborne diseases, it seems that people, including myself, are yet to stop consuming unhealthy food. It is something related to our mindset. If people still consume chemical-infected vegetables despite the news reports about its adverse affects it is because they are yet to take the issue seriously,” M K C Nair told ‘Express’.
He said that the use of pesticides by farmers in the neighbouring states should be viewed seriously by Keralites. Otherwise we will have to pay a heavy price for it in the long run, he said.
Nair however admitted that a comprehensive solution to the issue is difficult.
“There are no shortcuts to solving the issue. Chemicals are not only present in the outer layer of vegetables and fruits but also within the fruits and vegetables. When one looks from a commercial perspective, we can’t blame the farmer for spraying chemicals and pesticides on his products as his motive is to yield maximum profit.
The one and only way to restrict consumption of contaminated vegetables is to move towards self-sufficiency,” he said. M K C Nair also pointed out that a significant change had occurred in the consumption habits of Keralites. “Instead of tuber crops such as tapioca, yam and others, we prefer products such as capsicum from other states,” he said. Nair suggested that the only way to avoid consumption of contaminated vegetables is to raise a vegetable garden in every house.
He however said there is no guarantee that the vegetables cultivated in home gardens will be 100 per cent free of chemicals as air and water pollution has reached unprecedented levels. A study by the World Health Organisation’s Foodborne Disease Burden Epidemiology Reference Group has found out that from 2010, there was an estimated 582 million cases of 22 different foodborne enteric diseases and 3,51,000 associated deaths. The deaths were caused due to the presence of Salmonella typhi, the bacteria causing typhoid fever; enteropathogenic E coli and norovirus.

Steps sought to check misuse of adhesives as narcotics

Reports that schoolchildren are using adhesive substances as narcotic inhalants are quite disturbing and the government should take immediate action against this trend, V. Sivankutty, MLA, has said.
The police had found that children mostly acquiredthis adhesives from shops near schools. The practice of sniffing adhesives was seen more among migrant labourers, he claimed in a statement here on Friday.
The police should conduct surprise raids on the camps of migrant labourers to investigate this further. School assemblies should be used to create awareness among children of the ill effects of glue-sniffing and Shadow Police should be deployed near schools to check out shops selling such substances, Mr. Sivankutty demanded.
He said that the Food Safety wing and the city Corporation too should urgently intervene to investigate reports of the widespread use of adhesives as narcotic inhalants.
MLA demands that Shadow Police be deployed near schools to check out shops selling such substances.



Use organic grains for mid-day meals

In Puducherry, the Education Department provides mid-day meals for the students. 
The World Health Day to be celebrated on April 7 this year focuses on ‘Food Safety.’
As food safety is crucial for student’s health and well being, it is requested that the Government of Puducherry procure organic materials for making the mid-day meals though the cost may be slightly higher.
This would besides ensuring health of children encourage the farmers following good farming practices and avoid chemical fertilizers or pesticides for cultivation.

Lack of food safety killing 2.2 mn every year: Experts

Mumbai, April 5 (IANS) Lack of government policies on food and water safety is causing the death of 2.2 million people, including children, every year across the globe, health experts said on Sunday.
They said the use of pesticides and fertilizers in the past 50 years has grown nearly 170 times.
As a consequence, persistent residues of the chemicals contaminate food and disperse in the environment and find their way into the food chain.
"There has been rampant use of chemicals resulting in several short-term and long-term effects on the human body. High use of artificial fertilizers and pesticides while growing food grains results in food-borne diseases," Behram Pardiwalla, consultant internal medicine at Wockhardt hospital, said in a statement.
He said tackling the problem was necessary because toxic compounds like pesticides, heavy metals and toxins of fungal or bacterial origin could also contaminate the food during manufacture, storage or transportation.
Observing that unsafe food kills an estimated 700,000 children in Southeast Asia alone every year, he said: "Even if the food is free of bacteria, viruses, parasites and chemicals, other contaminants, additives and adulterants can cause over 200 diseases ranging from diarrhoea to cancer."
Pradeep Gadge, consultant diabetologist at Shreya diabetes centre, said: "The lack of surveillance by the government on food adulteration is another big issue that is contributing to the food poisoning among people.
"Adulteration of milk is very common. Some milk suppliers add salt to slow down the decomposition process of milk. Similarly cane sugar is often added to milk. Consumption of such milk leads to multiple health hazards especially in diabetic and blood pressure patients.
"Kidney patients and blood pressure patients suffer serious consequences due to the salt content of such adulterated milk," he said.
Apart from urging the governments of the countries to ensure food safety, they also said that there was a need to work with NGOs to raise awareness among the people.
The WHO has designated food safety as the theme for World Health Day-2015 on April 7.
In a statement, WHO's South Asian director Poonam Khetrapal said food safety was one of the key focus areas under the International Health Regulations -- IHR 2005 -- which include all public health emergencies of international concern that involve contaminated food and outbreaks of food-borne diseases.
She said WHO and the UN Food and Agriculture Organization (FAO) have established the International Food Safety Authorities Network (INFOSAN) to rapidly share information during food safety emergencies.
Saurabh Arora, a pharmaceutical experts and founder of foodsafetyhelpline.com said there were 306 disease outbreaks due to food contamination in 2014 alone.
"Food that is produced and processed at one place may become contaminated at the source, but affect the health of the consumer, located at the other side of the globe," he said in a statement.