May 6, 2019

DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


HEALTHIER, LONGER


Food Safety team organizes awareness camps

JAMMU, May 5: In view of upcoming holy Ramadan month, Food Safety wing of Drug and Food Control Organization today organized two awareness camps for food handlers, one at Gujjar Nagar and the other one at Residency Road, Jammu.
The camps were conducted on the directions of Commissioner, Food Safety, J&K, Vinod Sharma by a Food Safety team led by Dr Parvesh Kumar, Assistant Commissioner, Food Safety, Jammu Municipal Limits. The main motive of organizing the camps was to sensitize the food handlers regarding proper sanitation and cleanliness in their food establishments and to ensure that customers are provided good quality foods.
A large number of food business operators/food handlers of respective areas attended the camps at Gujjar Nagar and Residency Road. They were asked by Food Safety officers to maintain proper sanitation and personal hygiene in their food establishments and follow all the norms of Food Safety and Standards Act (FSSA) 2006.
Addressing the food handlers, Dr Parvesh impressed upon them to prepare food under hygenic conditions and sell good quality food articles to the customers. He advised them to use different chopping boards for fruits, vegetables, meat and poultry and avoid keeping cooked food for longer time.
The Assistant Commissioner stressed upon the food handlers to maintain proper temperature for storing the food articles and keep their lanes and drains neat and clean to avoid cross contamination. He also told them to keep dusbins in their establishments for waste products. He further directed them not to use news papers for packing of food. Dr Parvesh warned them of stringent action if any of them found violating FSSA norms.
The team was comprised of Food Safety Officers (FSOs), Ajay Khajuria and Hans Raj.

Fortified milk to take over state’s dairy market

Thiruvananthapuram: The recent rise in number of vitamin deficiency cases in the state has prompted milk product manufacturers to venture into production of fortified milk. 
After Muralya Dairy Products, leading milk product manufacturer Milma launched its first fortified milk product last week. Muralya launched fortified milk on April 8 and the product was received well in city markets. Sasikumar Menon, CEO of Kattakada-based Muralya Dairy Products, said, “Our fortified milk provides required supplementation of vitamin A and D”.
Fortified milk is a value-added variant of milk with increased vitamin A and D content. The product is made as per food safety and standards authority of India (FSSAI) norms.
Deficiency of vitamin A and D leads to rickets and osteoporosis. The Union government has launched a food fortification scheme to take on this issue. 
Kerala co-operative milk marketing federation (KCMMF) chairman P A Balan said that the production of the unfortified version will be stopped once the new fortified version reaches across all markets. Balan also said that though the milk is made more nutritious, the price will remain the same. “We give dairy farmers Rs 34 for one litre of milk and the same produced in Tamil Nadu is sourced by private agencies at Rs 22 and sold in Kerala by giving a high commission to agents. Basically Milma agents receive a commission of Rs 1.68 whereas private agents get around Rs 4-5 per litre. This is resulting in an unhealthy competition,” he said.
Milma also announced a home delivery scheme called ‘AMneeds’. Thiruvananthapuram regional milk producers’ union (TRCMPU) chairman Kallada Ramesh said that the AM in AMneeds implies ‘the morning hours’. Our services will be available in the morning contrary to the 24-hour service offered by many food delivery chains. Customers can download the AMneeds app from Playstore and register their orders. Initially, a service charge will be applicable but we will minimize it to the lowest possible amount once the system becomes popular,” he said.

'கப்' காபி டீ! பஸ் ஸ்டாண்ட் கழிவறை நீரில் தயாராகிறது... உறங்குகிறதா உணவு பாதுகாப்பு துறை ?

கோவை : பஸ் ஸ்டாண்ட் அருகே செயல்படும் உணவகங்கள் என்றாலே, இனி கொஞ்சம் யோசித்துதான் சாப்பிட வேண்டும் போலிருக்கிறது. காந்திபுரம் பஸ் ஸ்டாண்ட்களில் செயல்படும் உணவகங்கள், டீ ஸ்டால்களில் சுகாதாரமற்ற முறையில் உணவு தயாரிக்கப்படுவதுடன், அதிக கட்டணமும் வசூலிக்கப்படுவதாக, புகார் எழுந்துள்ளது. காந்திபுரத்தில் மத்திய மற்றும் டவுன் பஸ் ஸ்டாண்ட்கள், அரசு விரைவு போக்குவரத்துக் கழக (எஸ்.இ.டி.சி.,) பஸ் ஸ்டாண்ட் என மூன்று உள்ளன.
இந்த பஸ் ஸ்டாண்ட்களில் இருந்து வெளி மாவட்டங்களுக்கும், வெளி மாநிலங்களுக்கும் நுாற்றுக்கணக்கானோர், தினமும் பயணிப்பதால் கூட்டத்துக்கு பஞ்சம் இருக்காது.இவற்றை சாதகமாக்கிக்கொண்டு, பஸ் ஸ்டாண்ட்களில் செயல்படும் சில உணவகங்களும், டீக்கடைகளும் கட்டண கொள்ளையில் ஈடுபடுவதுடன், சுகாதாரமற்ற முறையில் உணவு வழங்கி வருவதாக புகார் எழுந்துள்ளது.கழிவறை தண்ணீரில்...எஸ்.இ.டி.சி., பஸ் ஸ்டாண்டில் செயல்படும் ஒருசில கடைகள், அங்குள்ள கட்டண கழிவறைக்கு செல்லும் தண்ணீரை, 'சின்டெக்ஸ் டேங்க்' களில் சேமித்து வைத்து பயன்படுத்தி வருவதாக பயணிகள் தெரிவிக்கின்றனர்.
வெளி மாநில பயணிகளிடம் இரவு நேரத்தில், டீ, காபிக்கு, 25 ரூபாய் வரையும், பரோட்டா ஒன்றுக்கு, 40 ரூபாய் வரையும் தங்கள் இஷ்டத்துக்கு உயர்த்தி, கட்டணம் வசூலித்து வருகின்றனர். விலைக்கு ஏற்ற தரமான உணவு கிடைப்பதில்லை என்பதுடன், சுகாதாரமற்ற முறையில் உணவு தயாரிக்கப்படுவதாக புகார் எழுந்துள்ளது. பயணிகள் கூறுகையில், 'இங்குள்ள கடைகளில், விலை பட்டியலை வெளியே வைக்காமல், இஷ்டத்துக்கு கட்டணம் வசூலிக்கின்றனர்.குறிப்பாக, பொது கழிப்பிடத்துக்கு செல்லும் தண்ணீரை சேமித்து வைத்து, சுகாதாரமற்ற முறையில் உணவு தயாரிக்கின்றனர்' என்றனர்.
மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் விஜயலலிதாம்பிகையிடம் கேட்டபோது, ''காந்திபுரம் பஸ் ஸ்டாண்ட்களில், ஆய்வு செய்து நடவடிக்கை எடுக்கப்படும்,'' என்றார்.கழிவால் ஆன கிணறு!எஸ்.இ.டி.சி., பஸ் ஸ்டாண்டில் உள்ள பயனற்ற கிணற்றுக்குள், கடைகளில் இருந்து வெளியேற்றப்படும் கழிவுகளும், கெட்டுப்போன உணவுப் பொருட்களும் கொட்டப்படுவது, சுகாதார சீர்கேட்டுக்கு வழிவகுத்துள்ளது.