Aug 1, 2015

உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் அதிரடி கொல்லிமலையில் பகுதியில் மளிகை கடை, பேக்கரிகளில் காலாவதி குளிர்பானங்கள் பறிமுதல்


நாமக் கல், ஆக.1:
கொல் லி மலை மளி கை கடை மற் றும் ஓட்டல் களில் உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் சோதனை மேற் கொண் ட னர். அப் போது காலா வ தி யான குளிர் பா னங் கள் பறி மு தல் செய் யப் பட்டு அழிக் கப் பட்டன.
நாமக் கல் மாவட்டம் கொல் லி ம லை யில் வரும் 3ம் தேதி வல் வில் ஓரி விழா நடை பெ று கி றது. இதை யொட்டி கலெக் டர் தட் சி ணா மூர்த் தி யின் உத் த ர வுப் படி, உணவு பாது காப்பு துறை மாவட்ட நிய ம ன அ லு வ லர் தமிழ்ச் செல் வன் தலை மை யி லான அலு வ லர் கள் சோளக் காடு, மாசி பெரி ய சாமி கோவில், எட்டுக்கை அம் மன், நத் து கு ழிப் பட்டி, மற் றும் செம் மேட்டில் ஓட்டல் கள், பேக் க ரி கள், குளிர் பா னக் க டை கள், பழக் க டை கள், பெட்டி க டை கள், மளிகை கடை களில் திடீர் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
அப்ே பாது ஓட்டல் களை சுத் தம் செய்து, சுண் ணாம்பு அடித் தும் பரா ம ரிக்க அறி வு றுத் தப் பட்டது. வாடிக் கை யா ளர் களுக்கு சுத் த மான குடி நீர் கொடுக் க வேண் டும். அசைவ உண வு களில் அதி க மாக சாயங் கள் பயன் ப டுத் தக் கூ டாது என அறி வு றுத் தி னர். மேலும் குளிர் பா னக் கடை கள் மற் றும் பேக் க ரி களில் இருந்த காலா வ தி யான குளிர் பா னங் கள் அழிக் கப் பட்டன. டீக் க டை களில் தர மான டீத் தூள் கள் பயன் ப டுத் த வேண் டும் டீக் கடை உரி மை யா ளர் களை அலு வ லர் கள் கேட்டுக் கொண் ட னர். அனைத்து கடை களுக் கும் உணவு பாது காப்பு மற் றும் மருந்து நிர் வா கத் து றை யின் மூலம் அறி வு ரை கள் அடங் கிய நோட்டீஸ் வினி யோ கிக் கப் பட்டது. உள்ள மளிகை கடை களில் விற் ப னைக் காக வைக் கப் பட்டி ருந்த புகை யிலை பொருட் களை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர்.
இந்த ஆய் வில், உண வுப் பா து காப்பு அலு வ லர் கள் செந் தில், ராம சுப் பி ர மணி, ராஜா, சதீஸ் கு மார், சிவ னே சன் ஆகி யோர் ஈடு பட் ட னர்.

பொள்ளாச்சி மார்க்கெட்டிலிருந்து கேரளாவுக்கு காய்கறி ஏற்றி செல்லும் வாகனங்களுக்கு உரிம சான்று உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் தகவல்

பொள் ளாச்சி, ஆக. 1:
பொள் ளாச்சி மார்க் கெட்டி லி ருந்து கேர ளா வுக்கு காய் கறி ஏற்றி செல் லும் வாக னங் களுக்கு உரி மம் சான்று பெற வேண் டும் என்று, நேற்று நடந்த விழிப் பு ணர்வு கூட்டத் தில் உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் தெரி வித் த னர்.
தமி ழ கத் தின் பல் வேறு மாவட்டங் களில் இருந்து, கேர ளா வுக்கு காய் கறி ஏற் றி செல் லும் வாக னங் களுக்கு உரி மம் சான்று பெற வேண் டும், முறை யாக பதிவு செய்து கொள்ள வேண் டும் என்று, அம் மா நில உணவு பாது காப் புத் துறை மூலம் அறி வு றுத் தப் பட்ட தாக கூறப் ப டு கி றது.
இதை ய டுத்து தமி ழ கத் தில் இருந்து கேர ளா வுக்கு காய் கறி ஏற்றி செல் லும் வாக னங் களுக்கு உரிமை சான்று வழங் கு வ தற் கான நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டு கி றது.

காய்கறி விற்பனையாளர்களுக்கு 4ம் தேதிக்குள் உரிமம் வழங்க நடவடிக்கை வேளாண்மை இணை இயக்குநர் பேச்சு

சின் ன ம னூர், ஆக 1:
கேரள மாநி லத் திற்கு செல் லும் காய் கறி விற் ப னை யா ளர் களுக்கு வரு கிற 4ம் தேதிக் குள் உரி மம் வழங்க நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என வேளாண்மை இணை இயக் கு நர் பேசி யுள் ளார்.
தமி ழ கத் தில் விளை யும் காய் க றி கள் அதி க ள வில் கேரளா மாநி லத் திற்கு விற் ப னைக்கு அனுப் பப் ப டு கி றது. காய் க றி களில் பூச் சிக் கொல்லி மருந் து களின் தாக் கம் அதி கம் இருப் ப தாக அம் மா நில அரசு விற் ப னைக்கு தடை செய் வ தாக தெரி வித் துள் ள னர். இத னால், தமி ழக வியா பா ரி கள் கலக் கம் அடைந் துள் ள னர். இந் நி லை யில், தமிழ் நாடு வேளாண்மை பல் க லை க ழக அதி கா ரி கள் சின் ன ம னூர் பகு தி களில் விளை யும் காய் க றி களை தோட்டங் களுக்கு சென்று ஆய்வு செய் த னர். பின் னர் காய் க றி களை பல் க லைக் க ழத் திற்கு எடுத் துச் சென்று ஆய்வு செய் த தில், அவற் றில் பூச் சிக் கொல்லி மருந் து களின் தாக் கம் குறை வாக இருப் பது தெரி ய வந் தது. இத ன டிப் ப டை யில், கேர ளா விற்கு காய் க றி களை தடை யின்றி கொண்டு செல்ல விற் ப னை யா ளர் களுக்கு மத் திய மாநில அர சின் விற் பனை உரி மம் இம் மா தத் தில் வழங்க ஏற் பாடு நடந்து வரு கி றது. இந் நி லை யில் நேற்று சின் ன ம னூ ரில் தின சரி காய் கறி உற் பத் தி யா ளர் கள் இடையே நடந்த ஆலோ சனை கூட்டத் திற்கு வேளாண்மை இணை இயக் கு நர் வெங் க ட சுப் பி ர ம ணி யன் தலைமை வகித் தார். அப் போது அவர் பேசி ய தா வது:
ரூ.4 ஆயி ரத் துக் கும் குறை வாக விற் பனை செய் யும் வியா பா ரி கள் ரூ.2 ஆயி ரம் செலுத்தி புகைப் பட சான்று, ஆதார், குடும்ப அட்டை நகல் 2ம், புகைப் ப டத் து டன் ஆன் லை னில் விண் ணப் பிக்க வேண் டும். இதன் மூல மாக விற் பனை உரி மம் நடப் பாண் டில் வரு கிற 4ம் தேதிக் குள் வழங் கப் ப டும். இதன் மூல மாக எந்த வெளி மாநி லத் திற் கும் தடை யின்றி காய் க றி களை விற் பனை செய் ய லாம். விற் ப னை யா ளர் களுக்கு உரி மம் வழங்க அனைத்து நட வ டிக் கை யும் எடுக் கப் பட்டுள் ளது. இங்கு விளை யும் காய் க றி களை ஆய்வு செய் த தில் பூச் சிக் கொல் லி களின் தாக் கம் குறை வாக உள் ளது தெரி ய வந் துள் ளத என கேர ளா வின் அறி விப் பிற்கு மறுப்பு தெரி வித் தார். கூட்டத் தில் வேளாண்மை துணை இயக் கு நர் ரெங் க நா தன், வேளாண் விற் ப னைத் துறை துணை இயக் கு நர் முத் தையா, சின் ன ம னூர் வேளாண்மை உதவி இயக் கு நர் சந் தி ர சே க ரன், தோட்டக் கலை உதவி இயக் கு நர் சுரேஷ், வேளாண் விற் ப னைத் துறை, தோட்டக் க லைத் துறை, தேசிய உண வுக் க ழ கம் ஆகிய துறை உயர் அதி கா ரி கள், விவ சா யி கள், விற் ப னை யா ளர் கள் கலந்து கொண் ட னர்.

DINAMALAR NEWS



Central govt given 3 months to frame rules restricting sale of junk food in schools

The Delhi High Court gave the Central Government three months’ time on Friday to enforce guidelines on restricting sale of junk food in and around schools.
A bench of Chief Justice G Rohini and Justice Jayant Nath told the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) agreed to extend the previous deadline which lapsed on Friday after the government sought more time to implement the guidelines.
Accepting the draft guidelines for restriction on sale of junk food in and around schools, the court gave FSSAI three months’ to draw up and implement its regulations on February 25.
The bench had also directed the CBSE, under which most schools come, to consider including compliance of the guidelines as a condition for being affiliated with it.
Under the guidelines, food high in fat, salt and sugar cannot be sold within 50 metres of school premises.
The court's order came on a PIL filed in 2010 by NGO Uday Foundation flagging the easy access of junk food and carbonated drinks to children and seeking a ban on their sale in schools. The FSSAI guidelines will apply to the whole country.

Pal Hotel’s kitchen sealed for 2 days

Patna: The kitchen of Pal Hotel, located at Buddha Marg, has been sealed for two days by the food safety department owing to its unhygienic condition.
The hotel has been asked to submit a compliance report of hygiene. After its submission, food safety wing officials will inspect the hotel again and if satisfied, the kitchen will be reopened.
Food safety commissioner Anand Kishor said a raid was conducted on the hotel following complaints.
The kitchen was found to be dirty. Samples of five items — flour, red chilly powder, white flour, turmeric and cumins — have been seized and sent to a food safety lab.
If the report is adverse, action will be taken against the hotel.
In another drive, the food safety wing officials raided eight paan masala shops and seized banned tobacco products worth Rs 7,000.
The proprietors of the shops concerned will be prosecuted for the alleged violation of Section 58 of FSSA. The section invites a fine up to a maximum of Rs 2 lakh. "We will continue such drives in future too," Kishor said.

Compulsory Testing of Packaged Food Products

As per the conditions of license prescribed in the Food Safety and Standards (Licensing and Registration of Food Businesses) Regulation, 2011, all food business operators have to ensure testing of relevant chemical and/or microbiological contaminants in food products in accordance with these regulations as frequently as required on the basis of historical data and risk assessment to ensure production and delivery of safe food through own or NABL accredited /Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) notified labs at least once in six months. Every food business operator in the country has to follow and comply with Food Safety and Standards Act, 2006, Rules and Regulations made there under. 
Besides, safety standards of food items have been notified in respect of around 365 categories of food products. These standards are enforced by the Food Safety Departments of the States/UTs. 
The MoS, Ministry of Health and Family Welfare, Shri Shripad Yesso Naik stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.

13 eateries ordered shut

The Food Safety officials on Friday closed down 13 eateries in the city for selling unsafe food.
Under Operation Ruchi, the officials conducted inspections at various restaurants, tea stalls, fruit stalls, juice centres and roadside eateries and found some of them selling food in unhygienic conditions.
Senior Food Safety Officer Abdul Majeed along with food inspectors Zakir Hussain and Jose Lawrence inspected four hotels and four juice centres at Marine Drive, all of which were asked to down shutters for using banned colouring agents and adulterants in the food. Street food vendors selling north Indian specialities were found to prepare their food in unhygienic conditions. None of them had licences either. All the eateries have been given notices to improve their sanitary conditions.
The Food Safety Officer said tea stalls were found to use adulterated tea leaves.

FSSAI gets three months to frame food guidelines

The Delhi High Court on Friday granted three months time to the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) to frame and enforce guidelines for making available wholesome, nutritious and hygienic food to school children and restricting the sale of junk food in and around schools.
The Court allowed an application of FSSAI seeking extension of time following its March 17 judgment by which it had directed regulation of junk food consumption among school children through restrictions on the sale of foods high in fat, salt and sugar in and around schools.
A Division Bench, comprising Chief Justice G. Rohini and Justice Jayant Nath, asked FSSAI to create regulations within the time period. The Court had earlier accepted draft guidelines for restriction on junk food.
The Court had also directed the Central Board of Secondary Education to consider including compliance with the guidelines as a condition for schools for getting affiliation with it. Besides, directions were issued to the Delhi Government to consider issuing instructions to schools to follow the guidelines.
The judgment came on a public interest writ petition moved in 2010 by a non-government organisation, Uday Foundation, which raised the issue of easy availability of junk food and carbonated drinks to children and sought a ban on these food items in schools. Under the guidelines, food high in fat, salt and sugar cannot be sold within 50 metres of school premises.
The draft guidelines also suggested creation of a canteen policy and school health education programmes to educate students and parents about “ill-effects” of unhealthy food habits. In its judgment, the Court had refused to pass orders to the government on how to regulate the sale of junk food, while noting that the guidelines had been created by an expert panel.
The Court had also declined to define the term “junk food” after observing that the draft guidelines had not used the term “junk”, but had used the term, “high in fat, salt and sugar” (HFSS) foods. “When an expert body constituted for this very purpose and in performance of its statutory duties has framed the guidelines, without there being any specific challenge thereto, we do not consider appropriate on our part to tinker with it,” it said.
The guidelines provided a scientific background on how consumption of junk foods was linked with the growing non-communicable diseases such as obesity, diabetes and hypertension among children.
The judgment came on a public interest writ petition which raised the issue of easy availability of junk food and carbonated drinks and sought a ban on these food items in schools

Verdict on Nestle’s plea on Monday

Interests of consumers more important, says Bombay HC.
The Bombay High Court will pass an order on Monday on the petition challenging the ban on Maggi noodles in Maharashtra, after Nestle India and regulators failed to come to a consensus on retesting.
Swiss food manufacturer Nestle India had petitioned the court seeking revocation of the ban and quashing of the order of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) which had declared the product unsafe.
The court had earlier proposed retesting in independent laboratories agreed upon by the company, food regulator and the State government. Though Nestle agreed to the proposal for retesting, the State and the FSSAI, on Thursday, did not.
The State did not give its consent to retesting as it was not in consonance with the Food Safety and Standards Act 2006. In the absence of an agreement, a Division Bench of Justices V.M. Kanade and B.P. Colabawalla reserved its order on Nestle’s petition for Monday.

HC reserves order in Maggi case

MUMBAI: The Bombay high court on Friday reserved its orderin the tussle between Nestle India and the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) over the nationwide ban enforced on sale of its popular 2-minute Maggi noodles. Nestle had moved the HC against a June 5 ban imposed on sale and manufacture of Maggi noodles and a ban issued in Maharashtra on June 6 after 30 samples out of 72 tested high for lead content. 
A bench of Justices V M Kanade and B P Colabawalla had proposed to the food safety regulator FSSAI if it could do a retest of the samples. Mehmood Pracha, counsel for FSSAI CEO Yudhvir Singh told the HC that a retest was not permitted in the food safety Act and also said, if permitted, would open floodgates. 
Darius Khambata, counsel for Maharashtra food authorities, said the extra preserved samples already taken could be tested, but only in referral labs. Nestle said it would give fresh samples for a test at labs notified and accredited. 
In response to the food authority's claims that Nestle is destroying evidence, Nestle counsel Iqbal Chagla had refuted the claim, saying it had preserved 750 crates of 90 Maggi packets each for sampling. The HC posted the matter to next week as there was no consensus on fresh tests. 
Nestle has argued that its product is safe for consumption as it has always been for three decades.