Nov 24, 2015

தி.மலை ஓட்டல்களில் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் ஆய்வு

திரு வண் ணா மலை, நவ.24:
திரு வண் ணா மலை அண் ணா ம லை யார் கோயில் கார்த் திகை தீபத் தி ரு விழா கடந்த 16ம் தேதி முதல் ெகாடி யேற் றத் து டன் தொடங்கி நடை பெற்று வரு கி றது. விழா வின் 7ம் நாளான நேற்று முன் தி னம் தேரோட் டம் நடந் தது. இதில் திர ளான பக் தர் கள் கலந்து கொண்டு சுவாமி தரி ச னம் செய் த னர்.
விழா வின் உச் சக் கட்ட திரு வி ழா வான கார்த் திகை தீபத் தி ரு விழா நாளை(புதன் கி ழமை) நடக் கி றது.
கார்த் திகை தீபத் துக்கு திரு வண் ணா ம லைக்கு வரும் பக் தர் க ளுக்கு ஓட் டல் க ளில் தர மான உணவு வழங் கப் ப டு கி ற தா? என் பதை கண் கா ணிக்க கலெக் டர் ஞான சே க ரன் உத் த ர விட் டார். அதன் படி நேற்று திரு வண் ணா மலை நகர உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கலைஷ் கு மார், கீழ் பென் னாத் தூர் உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் வீர முத்து தலை மை யி லான குழு வி னர் திரு வண் ணா மலை நக ரில் உள்ள டீக் க டை கள், ஓட் டல் கள், பங்க் கடை க ளில் திடீர் சோதனை நடத் தி னர்.
அப்ே பாது பொது மக் க ளுக்கு ஓட் டல் க ளில் காய்ச் சிய குடி நீர் வழங் கப் ப டு கி ற தா? சுகா தா ர மான முறை யில் உணவு தயா ரிக் கப் ப டு கி ற தா? உணவு தயா ரிக் கும் இடம் சுத் த மாக உள் ள தா? கலப் ப டம் இல் லாத டீ வழங் கப் ப டு கி ற தா? பிளாஸ் டிக் டம் ளர் பயன் ப டுத் தப் ப டு கி ற தா? என் பதை பார் வை யிட்டு ஆய்வு செய் த னர்.
இந்த ஆய் வின் போது ₹.20 ஆயி ரம் மதிப் பி லான காலா வ தி யான தின் பண் டங் கள், குளிர் பா னங் கள் கைப் பற்றி அழிக் கப் பட் டது.

Hyderabad: Spice crooks made merry as food inspectors slept

 
Hyderabad: Weeks before the city residents celebrated a colourful Diwali this month, a set of 11 traders at the bustling Begum Bazar market were already on a high and in a festive mood.
They reaped unprecedented profits from the 'spices' they sold in large quantities to retailers, restaurants, and regular customers. These spices, it later turned out, were mostly fake and adulterated with poisonous chemicals that will have lasting ill-effects on those who have consumed them. The spurious stuff processed and sold in bulk here by a man hailing from Uttar Pradesh had also been sent in loads to other cities both inside and outside the state.
As per a rough police estimate, a set of traders who packed and sold these items knew well that what they were selling were not original stuff. They must have made huge profits by selling adulterated spices like black pepper, poppy and cumin and caraway seeds (Shahjeera). The racket, that operated out of a rented space belonging to former Congress MP, Anjan Kumar Yadav, was busted by South Zone police this week, and it is billed as one of the biggest food adulteration rackets.
The expensive 'high quality' pepper, for one, sold by the traders in Begum Bazar was actually not pepper. It was highly toxic papaya seeds. The seeds were mixed with synthetic gum, black and red iron oxide, and maida flour to look and taste like pepper. The poppy they sold had nothing to do with real poppy. It was a mixture of stone powder, Asian Paints stainer, and maida flour. The caraway seeds were just rotten garbage mixed with sodium hydrosulphate, and made to look fresh.
The food control authorities here were caught napping. It is proven yet again that they hardly do a job. The matter got exposed in a different way. A day after Diwali, a user posted a few lines about the discreet adulteration practice on the Facebook page of Telangan State Police DGP Anurag Sharma. That helped. Police teams from South Zone quickly collected some details and started raids simultaneously at the wholesale shops and the secret dens of the racket. While the teams could arrest the men directly involved in the racket from a building owned by ex MP Anjan Kumar Yadav, they could not get the adulterated spices from the shops they raided.
The kingpin of the racket was Rajesh Gupta, a native of Jalalabad in Shahjahanpur district of UP, who took the ex-MP's premises on huge rent to carry out the business. It is learnt that the packets made and sold by traders were priced high but sold at lower prices with big profit margins."The profit they made should be huge,” said South Zone DCP V. Satyanarayana.
Police interrogated Rajesh Gupta and said,"It's been eight months he has been running this racket.
Edible oil mixed with oil extracted from animal carcass, milk mixed with hydrogen peroxide, fruits laced with carcinogen calcium carbide, vegetables mixed with copper sulphate, masala powders mixed with sawdust and rick powders and spices adulterated with deadly chemicals. The people of Telangana State are treated to them all, as food adulteration rackets expand their business in state.
Apart from issuing licences, the food safety department hardly ever keeps any check or conducts raid. It's the police that is busting such rackets, The wholesale traders as also the UP man and his men who made the products have been jailed.
Racketeers find city safe to market toxic food products
A businessman named Om Prakash and his acquaintance Rajesh Gupta had been running an adulteration racket for more than eight years in Fatehpur district of Uttar Pradesh. They sold crores worth of toxic food items in Delhi and other north Indian cities. In 2010, they met a set of traders from Hyderabad in Delhi. Their friendship grew and they realised that Hyderabad would be a better base to operate their racket, also as the South has a reputation for its spices. The racket founded its base in Hussaini Alam and started exporting the adulterated spices to Delhi, Uttar Pradesh and Chhattisgarh.
“They found that Hyderabad was less risky," said an officer from South Zone who interrogated the Gupta. "The traders from Hyderabad had told them how safe it was here to run such a racket, and that no one would catch them. They were right; no enforcement agency took note of their presence till last week. Before Rajesh Gupta came to the city, he had been supplying duplicate poppy to a wholesale trader named Mahender in Begum Bazaar. It continued for two years. First, he had to send the items from Fatehpur. After starting the processing here, he tapped on more traders,” he said.
Police is yet to arrest Om Prakash, who is located in Delhi. The racket brought raw materials from Delhi to Hyderabad, and sent the adulterated items to Delhi. The lack of a mechanism to carry out regular checks on food articles in markets in the state makes it easier for racket to grow here.
Chemicals can lead to cancer: Doctors
Doctors say the deadly chemicals mixed in edibles can lead to chronic diseases like cancer.
Most of the chemicals used in various food items by the rackets are highly toxic and can lead to dangerous health problems.
The consumption of these products will cause anaemia, glaucoma, kidney ailments, and gastrointestinal problems.
“Calcium carbide in fruits can cause cancer in the long run. It contains traces of arsenic and phosphorous. When calcium carbide enters the stomach, it will lead to irritation and other gastric issues,” said general physician from Apollo, Dr. H. Kishan.
“Copper sulphate in vegetables can lead to kidney-related problems. Long-term consumption will result in breathing problems and a reduction in blood percentage in body,” he said.
“The paint the racket mixes with spices contains a lot of lead, which is harmful to human body.”
“Lead toxicity will cause a reduction in the haemoglobin levels in human body. Weight loss, constipation, anaemia are common problems caused by lead,” said another doctor.

Mizoram bans sale & import of particular turmeric powder

Mizoram Health and Family Welfare department has banned the sale and import of reddish turmeric powder from neighbouring Myanmar after the State Public Health Laboratory found the powder "unsafe".
State Commissioner of Food Safety Dr K. Ropari recently issued a notification banning the turmeric powder, locally called 'Aisen'.
The notification said the 'Aisen' sample was sent to the State Public Health Laboratory in Guwahati where it was found that the turmeric powder is unsafe.
The colour used in manufacture of the 'Aisen' was in violation of the Food Safety and Standards Act, 2006 and Rules and Regulations, 2011, the notification said, adding that it was found to be sub-standard.
While turmeric powder is generally called 'Aieng' in the local dialect, this particular product is called 'Aisen' due to reddish hues and widely used in hotels, restaurants and also at homes.
It is also used for making pickles.

Sweetener Stevia clears FSSAI hurdle

Natural sweetener finally approved by food safety regulator, four years after a panel suggested it do so
Four years after the scientific panel for food additives at the country's apex food regulator first recommended its usage, stevia, a natural sweetener, has finally received a go-ahead from the latter.
In a notification dated November 13, the Food Safety & Standards Authority of India has permitted its use in a range of products. This includes carbonated water, dairy-based desserts and flavoured drinks, yoghurts, ready-to-eat cereals, fruit nectars and jams, among others.
The move, say experts, should pave the way for key users of sugar, including ice-cream, beverage and confectionary makers, to consider stevia as an alternative in their products. The natural sweetener is found in a plant called Stevia Rebaudiana. The chemical compound responsible for the sweetness is called steviol glycoside.
FSSAI has recommended up to 200 mg a kg of steviol glycoside in carbonated water, soft drink concentrates, yoghurts, fruit nectars, dairy-based flavoured drinks and non-carbonated water-based beverages. Ice lollies or edible ice may have up to 270 mg a kg of steviol glycoside. Dairy-based desserts and ready-to-eat cereals may have up to 330 and 350 mg a kg, respectively, of the compound. Jams, jellies and marmalades may have up to 360 mg a kg.
Chewing gum may have up to 3,500 mg a kg of steviol glycoside, and table-top sweeteners may have up to seven mg per 100 mg of the ingredient, the notification says.
In the past, companies such as Coca-Cola, Cargill and PureCircle (a stevia supplier), among others, had applied for the use of stevia in their products. Executives at Cargill India were immediately available for comment. Officials at Coca-Cola said the development would allow them to consider how it could be used. Globally, Coca-Cola uses stevia in products such as Coca-Cola Life, billed as a health-conscious spinoff of its flagship cola. Rival PepsiCo has Pepsi True in its portfolio, which has stevia in it.
Cargill markets a popular table-top sweetener in the US called Truvia. This product uses two additives, stevia and erythritol, in combination.
Stevia extracts, say food safety experts, are up to 300 times sweeter than sugar. "People prefer the taste of sugar. If stevia can be used in combination with another additive, it will help," said the chief executive of a food company, who declined to be named.
The November 13 notification from FSSAI does not specify this.
Diet Coke and Diet Pepsi in India use Aspartame and Acesulfame K, which are synthesied, high-intense sweeteners. So does Coke Zero.
If stevia is allowed, say sources, to be used in combination with low-intense sweeteners, it could go a long way in helping manufacturers replace high-intense, synthesied sweeteners, which are said to be also triggers for cancer.
Apart from Aspartame and Acesulfame K, the other high-intense sweeteners permitted in India include splenda or sucralose and saccharine.

Food labels may be understating consumption of salt

Manufacturers do not reveal the source of sodium in the ingredient list, says researcher
If you think your are making an informed choice by meticulously going through the ingredient labels on the back cover of food products, then your must brace yourself for some disappointment. The amount of sodium (common salt) officially declared will invariably be high when actually analysed in a laboratory.
What does this means to the consumer?
“This means that the product has misleading information. Manufacturing companies are not displaying the analysed values of sodium, potassium or any other ingredients like protein or fibre. They simply put the calculated values of such ingredients, which misleads consumers,” says assistant professor, M.S. University, Vadodara, Dr. Suneeta S. Chandorkar.
The food researcher, who had conducted a study on 154 food products (popular brands) to find and analyse the reported nutrient values, says that persons who try to avoid sodium end up consuming more because the analysed values are more than the reported ones.
“We are supposed to consume about 5 grams of sodium per day. However, we end up consuming anywhere between 8.5 grams to 10 grams per day, which is definitely on the higher side,” says Dr. Chandorkar.
The food scientist – who had presented a paper on the presence of sodium in commonly consumed processed packaged food in the recent Food Data Conference held at National Institute of Nutrition (NIN) – says that there are food manufacturers that do not reveal the source of sodium in the ingredient list.
“There are numerous food products that are made with baking powder, black salt and other alternate sources. Food labels do not display the exact amount of salt that has gone into manufacturing products that are made up of such sources. This is keeping the customers in the dark. We have approached with FSSAI with the issue,” Dr. Chandorkar said.
According to the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), it’s mandatory for food manufacturers to provide information on ingredients, allergens, natural or artificial colours and flavours and nutrition content on the nutrition fact panel.
A study on 154 products revealed that the ‘analysed sodium content was found to be higher than the reported values in cereal and milk-based baby foods, papads, noodles, pasta and macaroni, malted beverages, juices, canned fruits, jam, marmalades and jellies, butter and cheese, and spreads and dips’.
What is the way forward?
“In order to cut down the sodium content and increase potassium content in the diet, reformulation on the part of food manufacturers, strict regulations and monitoring by regulatory agencies and awareness among consumers is required to contain the epidemic of hypertension and related disorders,” the study concluded.
Some key findings
Broad food categories that are very high on sodium content: noodles, pasta and macaroni, soups, butter and cheese, ready-to-use spice mix. Of the total products analysed (n=154), 78 per cent had higher sodium content than potassium, 20 per cent had higher potassium than sodium and 2 per cent of the products had equal sodium and potassium content.
All the products from the food categories, namely pickles, papads, noodles, pasta and macaroni, salty biscuits, cakes, soft drinks, juices, ketchups and sauces, soups, ready-to-use spice mix, butter and cheese, and spreads and dips had higher sodium content. Food products that were high in sodium content had ‘edible common salt’, ‘iodised salt’, etc., as the source.

FSSAI licenses issued late after tourism dept fails to inform food stall owners

Imphal, November 22 2015: Though it is necessary to hold license of Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI) before opening any temporary food stalls at food melas, exhibition and festivals, Tourism Department of Manipur failed to inform the same to food business operators who are participating in the ongoing Sangai Festival 2015 .
Sources said that Food Safety Officer of Imphal East Pushpa Rai on October 23 last had written to the Tourism Department Director and requested to notify the food business operators to apply for FSSAI licenses from the authorities.
However, the Tourism Department failed to inform the same to the food business operators and as a result, food stalls were opened at the ongoing Sangai Festival without any FSSAI license on the first day.

FSSAI licenses issued late after tourism dept fails to inform food stall owners
Like previous years, food stalls opened at the Sangai Festival were examined by Food Security Officers on Sunday.
Most of the food stalls were found opened without any FSSAI license during the inspection.
In previous Sangai Festivals, food stalls opened at the festival were minutely examined by the Food Safety Officers and checked the quality of foods if they were fit for consumption.
Food business operators were also made to apply for FSSAI licenses prior to the opening of their stalls.
A team of Food Security Officers led by Imphal East Food Security Officer Th Sunilkumar, Imphal West Food Security Officer Yumnam Sheityajit and Ukhrul Food Security Officer Khogendro Ningthoukhongjam inspected the Sangai Festival food stalls on Sunday.
The team examined the stalls and checked whether the foods available were served on the visitors within the permissible limits or not.
During the visit, one food stall was found mixing "non-permitted colour additives" in the food served.
Kitchens of over ten food stalls found unhygienic.
The team also warned the stalls to keep their kitchens in hygienic condition by Monday.
Meanwhile, most of the lanes between the stalls at the festival are covered with carpets to avoid dusts.
However, no such carpets are seen along the lanes leading to these food stalls.

We want to test 31 more Maggi noodle samples: government

The government on Monday told an apex consumer forum hearing its Rs 640-crore class action suit against Nestle India that it would like to test 31 more samples of Maggi instant noodles, after which the matter was posted for hearing on Tuesday.
"We have identified 31 samples from different batches in a Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) godown, which we would like to test and videograph the proceedings," the government counsel told a bench of the National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC), consisting of Justice V.K. Jain and Justice B.C. Gupta.
The counsel said there was a need to test samples from different batches as noodle samples already drawn had expired while the class-action suit hearings progressed.
"This class action suit is not just about the lead and monosodium glutamate contents. It is about the government representing consumers of the country regarding mislabelling, misbranding and other unfair trade practices resorted to by Nestle," the lawyer added.
Senior counsel Iqbal Chagla, representing Nestle India, and the government's counsel had heated arguments over more tests proposed by the government, after which the consumer forum posted the matter for Tuesday.
"Considering Maggi noodles is back in the market after it has passed necessary tests as mandated by the Bombay High Court, what is the need for fresh tests," Chagla asked.
If NCDRC orders another round of tests, it could affect the consumers who are purchasing the product and raise questions, he added.
Tests were conducted on October 15 on 13 samples of Maggi noodles from nine batches on a request by the government's counsel.
These samples were sent to the Central Food Technological Research Institute in Mysuru, Karnataka, though the test results haven't been presented before the apex consumer court yet

Govt asks Nestle India to carry out more tests on Maggi noodles

Nestle has opposed any further testing, claiming that it is uncalled for and that the court does not have jurisdiction to allow it
Troubles of Nestle India are unlikely to be over soon, as the government on Monday sought further testing of 31 batches of its popular Maggi instant noodles at an accredited laboratory to check safety of consumption.
A bench headed by Justices VK Jain may pass an order on the proposed testing on Tuesday. It has also asked the government to identify an accredited lab where such testing could be done.
The government told the apex consumer forum, which is hearing its Rs 640-crore class action suit against Nestle India, that it would like to test 31 more samples of Maggi instant noodles.
“We have identified 31 samples from different batches in a Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) godown, which we would like to test and videograph the proceedings,” additional solicitor general Sanjay Jain said.
“This class action suit is not just about the lead and monosodium glutamate contents. It is about the government representing consumers of the country regarding mislabelling, misbranding and other unfair trade practices resorted to by Nestle,” the lawyer added.
However, Nestle opposed any further testing claiming that it was uncalled for and that the court did not have jurisdiction to allow it.
Nestle India requested the court that they wait until the report of the earlier testing was presented and any further testing may be based on the findings in that report.
“The government is asking for further testing in the hope that they can get something against us. There are 3,500 reports from all over that have given us a clean chit. The three labs under the Bombay HC’s directive also handed us a clean record. Any further testing will bring us back to where we started. We consented to the earlier testing of samples which were their own but they are still not happy,” senior counsel Iqbal Chagla representing Nestle India argued.
“Considering Maggi noodles is back in the market after it has passed necessary tests as mandated by the Bombay HC, what is the need for fresh tests,” he asked, while criticising the fact that in a case like this, where the interest of thousands of consumers was being represented by the government, it was surprising to see that not a single consumer had come up with a complaint.
If NCDRC orders another round of tests, it could affect the consumers who are purchasing the product and raise questions, he added.
Tests were conducted on October 15 on 13 samples of Maggi noodles from nine batches on a request by the government’s counsel. These samples were sent to the Central Food Technological Research Institute in Mysuru, Karnataka, though the test results haven’t been presented before the apex consumer court yet.
The class action suit was filed by the government, accusing the company of unfair trade practices. The firm’s failure to disclose the presence of risk-increasing ingredients was deceptive and misleading, the complaint filed through the consumer affairs department said, while accusing Nestle India of promoting noodles containing excessive lead as healthy with the sole aim of enhancing profits.
After a five-month ban on its Maggi instant noodles by the national food watchdog Food Safety and Standards Authority of India, Nestle relaunched its product in the market on November 9.

Post Maggi blues: All F&B product launches on hold

If food and nutraceutical companies, tired of the long wait to get their products approved by the national regulator, were rejoicing at the new-found freedom to go to the market when they pleased, they have got it all wrong. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)'s August 26 circular, stating it was no longer possible for the regulator to continue with the process of product approvals, was not meant to be a signal for free-for-all launch, it is learnt.
Without spelling it out, that circular was about indefinitely putting on hold all product launches, a cause of worry, a source pointed out. The notification followed a Supreme Court order questioning the approval procedures of the regulator.
In such a scenario, the FSSAI headquarters here, a hub of frenetic activity during the summer months leading up to the Maggi noodles ban, is quieter. After the attention it drew from the case linked to Swiss food major Nestle, the corridors of the regulatory office now have closed-circuit television cameras at various angles. The controversy regarding alleged corruption by some FSSAI officials added to the urgency of installing those around the building.
ROADBLOCK
  • FSSAI officials are busy framing regulations
  • These include restarting the process of product approvals
  • An official said that could take another year and till then, there could be no product launch unless it was approved earlier
  • So far, 362 standards have been prescribed by the regulator
  • FSSAI plans to standardise another 300 within a year
  •  Under the Food Safety and Standards Act, proprietary foods like noodles, pasta & mayonnaise can be launched only with approval
As for the real business they are there for, officials are busy moving files on framing regulatory frameworks that might bring a semblance of order to the food sector, including resuming the process of product approvals. But that would take time, perhaps another year or more. Till such time, there can be no product launch unless it was approved earlier, said an official.
Under the Food Safety and Standards Act, every non-standardised or proprietary food such as noodles, pasta, mayonnaise, sauces and syrups can be launched only with the regulator's approval. So far, 362 standards have been prescribed, and the regulator has plans to standardise another 300 within a year, a step that could ease the burden on food companies, as the number of approvals required will go down significantly. Approvals are not required for standardised products.
"Section 22 of the Act is clear… The August circular of FSSAI did not change the provisions,'' the source said. If anybody releases any product that is poorly covered under Section 22, enforcement agencies are authorised to destroy, confiscate or remove those. The recent controversy around Patanjali atta noodles not having FSSAI approval has brought the subject to focus once more.
FSSAI, which has even discussed the option of refunding the approval fee, currently at Rs 25,000, in case of delay in clearance, has often found applications lacking data on shelf life stability. Estimates suggest a large majority of applications do not mention "for how long a product will remain good". For now, the food sector is worried as to how long the indefinite hold-up would continue in product launch.
According to an executive linked to the beverage sector, the regulatory body has been left without a well-laid guideline. The change in top ranks of the FSSAI has added to the confusion, he said. Yudhvir Singh Malik, who was chief executive during the Maggi probe, was shifted to Niti Aayog as additional secretary. Former agriculture secretary Ashish Bahuguna was brought in as chairman after the post had been vacant for long. "The current deadlock over issuing product approvals and launch of new products by companies is going to persist for a few more months," he said.
"We are in complete darkness,'' said another executive from the sector. The whole system is vague and blurred for us now, he pointed out. Yet another top food company official referred to "lack of enough dialogues between the company and the regulator" as the primary cause of worry.

Maggi, Ramdev and FSSAI: The travails of a regulator without teeth

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI ) is giving sleepless nights to Indian food manufacturers. First, it was the Maggi controversy, and more recently the row about yoga guru, Ramdev 's Patanjali noodles being launched without the regulator's approval.
Nestle, the manufacturer of Maggi Noodles, won a legal battle against FSSAI when the Mumbai High Court quashed the ban against Maggi. Months later, the Supreme Court also endorsed the High Court judgement of asking the regulator to change its food regulatory laws. The food regulator had asked food manufacturers to get recipe by recipe clearance for even those products that have already been approved.
In the case of Patanjali Noodles, the food regulator's claim has been that the FMCG company may have taken approval to launch other products but not for noodles specifically. Noodles as per the regulator requires prior approval, whereas Patanjali Ayurveda claims that it has licence under the pasta category and that noodles comes under the pasta category. Patanjali Noodles claims that it is yet to receive a legal notice from FSSAI and the deadlock continues.
Amidst all these controversies and confusion, the one thought that comes to everyone's mind is whether the FSSAI really is the ultimate food standards authority in India. And the answer is yes: head honchos of food companies unanimously agree that FSSAI is indeed the ultimate food standards authority in India and no food product can be launched without its nod or the FSSAI licence number (which is found in the rear side of the packaging of all food products).
So, what really is the procedure to obtain a FSSAI license? If a company is to launch a product like pasta, explains A. Mahendran, MD, Global Consumer Products, it needs to declare the ingredients that have gone into making the pasta. "If the ingredients are in accordance with the specified ingredient list of the regulator, then the company gets the FSSAI licence number. However, if the company uses ingredients which are unique and are not part of the regulator's list, then it will come under the proprietary products category and will require prior approval to launch the product."
In the non-proprietary category (products for which the regulator has an approved list of ingredients), the regulator doesn't even verify the product prior to launch, adds the head of a leading food company. The regulator can verify the product months after launch and in case of any discrepancy, it can take the company to task.
The regulator has standards for several categories of food. The standard for butter, for instance, is 82 per cent dairy fat, salt and water. Similarly, for a product like dairy whitener, only 18 per cent sugar content is allowed. However, there are several categories of milk and milk-based products, vegetables, fish and alcoholic beverages for which the regulator has come up with standards only this year. There are a host of other categories of food products for which the regulator is yet to come up with standards.
There is no doubt that the country's food regulator has to get its act in place on setting up sound food standard norms. Several of the existing norms, agree the honchos, are ambiguous and conflicting.
But then, FSSAI as an organisation is also in its infancy. It was launched as recently as 2006, and more importantly, the FSSAI does not have the judicial powers to punish offenders.
Perhaps it is time to empower the FSSAI for bringing in more transparency in the food sector.

We'll get back to FSSAI within 5 days: Baba Ramdev

Earlier, top FSSAI officials had claimed that Patanjali's instant noodles was launched without its product approval and accordingly slapped a notice to the Baba Ramdev-promoted product for not securing necessary permission from the food regulator.
Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has asked Patanjali Ayurved to respond to its notice within 15 days, to which Baba Ramdev on Saturday said that the organisation would get back to them in just five days.
"Why in 15 days? We will reply to the notice in just five days once we receive it," Ramdev told reporters in Kolkata's adjoining Howrah district (near Kona) while inaugurating a Patanjali Ayurved facility.
Earlier, top FSSAI officials had claimed that Patanjali's instant noodles was launched without its product approval and accordingly slapped a notice to the Baba Ramdev-promoted product for not securing necessary permission from the food regulator.
"Patanjali Ayurved has not flouted any FSSAI norms. It has not done anything which is illegal or against the system…We have already followed their existing guidelines and if they form any new guideline, we will follow that too," Ramdev said.
"We have not received any notice from the authorities. We will send our legal reply once we get the notice. But let me tell you one thing - we have got the license to produce and sell the 'atta' instant noodles," he added. Asked about the pro-active approach of the FSSAI, Ramdev said: "I would not make any comment on the issue. Every agency has to be proactive and aggressive in their work - I am also proactive in what I do. If all central government agencies become active like this, our nation will make much progress."

Baba in the Soup for Selling Noodles With Pasta Licence

NEW DELHI: Baba Ramdev’s Patanjali Ayurved has been issued a showcause notice by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) for launching its instant noodle brand without the requisite permission from the food regulator.


Reacting to the development, Ramdev said in Kolkata on Saturday said that his company was yet to receive any notice from the food regulator.
“So far we haven’t received any notice. When the notice comes, we will give a reply as per law. We will reply to the notice at the earliest. But we assure you that we have the licence to manufacture and sell noodles.”
Patanjali spokesperson S K Tijarawala also said the company hadn’t received any FSSAI notice. “I am not aware of any such notice issued to Patanjali, since we have not received it. We have followed all the rules and guidelines of FSSAI, which we have stated earlier as well”.
The food regulator has asked Patanjali to respond within 15 days. The company had said in a statement earlier that it had followed all the guidelines and regulations of the FSSAI while launching its instant atta noodles and other products. According to the company, it had obtained a licence to sell pasta. The company had also said that according to FSSAI guidelines, pasta and noodles fell in the same category.
In an internal order on November 17, FSSAI chairperson Ashish Bahuguna asked for action to be taken against the company for launching the noodle brand without the regulator’s permission.
After receiving the licence for selling pasta, Patanjali entered into agreements with various companies that have licences for making noodle, it had further said. The company further said that FSSAI had already admitted that it was no longer possible for it to continue with the process of product approval, which was facilitated through an advisory in May 2013, following a Supreme Court order in August.
Patanjali launched its atta noodle earlier this week in 70 gram packs priced at Rs 15, cheaper than competitors, aiming to taking on the market leader, Nestle. Nestle India’s Maggi noodle is now back on shelves five months after FSSAI had banned it, stating that it contained execessive lead content and monosodium glutamate, a claim the company has disproved in court.

Nestlé sells 45 mn Maggi packs within two weeks of relaunch

Nestlé India says it has started production of the noodles brand at its Pantnagar, Uttarakhand, factory
New Delhi: Nestlé India on Monday said it has started production of Maggi noodles at its Pantnagar, Uttarakhand factory, the fourth of the five plants where it produces the noodles brand in India. The local arm of the Swiss packaged foods company said it has sold 45 million packs of the popular snack within two weeks of its relaunch.
Nestlé India relaunched Maggi on 9 November—after a gap of more than six months.
On 5 June, India’s food safety regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) ordered the company to withdraw all nine variants of the instant noodle brand, calling them unsafe and hazardous for human consumption. It cited the excess lead content and traces of monosodium glutamate (MSG), a flavour enhancer, as reasons.
On 13 August, the Bombay high court set aside the ban, contingent to fresh tests and also said sales could proceed only after the output of the factories was tested.
On 5 November, Nestlé India said its Maggi noodles received clearance from three laboratories certified by the National Accreditation Board for Test and Calibration Laboratories (NABL).
Before the relaunch, Nestlé India resumed production of Maggi noodles at three factories—Nanjangud (Karnataka), Moga (Punjab) and Bicholim (Goa), earlier this month. The company is yet to get regulatory clearance to resume production of noodles at Tahliwal (Himachal Pradesh).
“We are yet to start production in Tahliwal (Himachal Pradesh) and are engaging with the authorities and other stakeholders for necessary clearance. While sales are allowed in most states, in some, where we still require necessary clearance, we are engaging with the authorities,” the company said in a statement. Nestlé India is yet to receive clearance from a few states.
The firm is selling the noodles only in 200,000 retail outlets across 600 cities and towns. It has a reach of 3.9 million retail outlets.
“The re-launch has had a refreshing effect upon employees and across the supply chain as thousands of farmers, distributors, suppliers and retailers are happy to be part of this. Today, the entire ecosystem including our employees and stakeholders are extremely happy and humbled to have been able to return to the consumers their favourite MAGGI Noodles Masala. We are hopeful that this journey will help us re-calibrate, re-charge and re-focus on the brand,” Nestlé India managing director Suresh Narayanan said in the statement.
In the quarter ended 30 September, Nestlé India’s profit fell 60% from the year-ago period to Rs.124.2 crore on account of lower sales.
The net profit came on the back of a Rs.64.4 crore loss, the first in 15 years, in the three months ended June. That loss was caused by a one-time charge of Rs.451.6 crore related to the recall of Maggi noodles from the Indian market.
Equity analysts remained cautious even after the relaunch of Maggi noodles that accounted for about 30% of the company’s revenue in the year ended December 2014.
In a report, equity brokerage firm CLSA retained a sell rating on Nestlé India as the recovery in business is expected to be gradual and revenue will remain around 20% below consensus between 2015 and 2017 (calendar years).
In an investor presentation on 20 November, Nestlé India said its strategy would entail fixing issues with current brands, renovating and extending existing brands into adjacent categories and exploring newer categories depending on the opportunity, margin, differentiation.
“Volume growth is an important priority for management now,” it added.

Maggi back, flies off the shelf in no time

Supermarkets and stores began stocking the product some days ago and the employees say the packets are flying off the shelves.
Fans of Maggi in the city have an instant source of happiness as the noodles brand is back in the city.
Supermarkets and stores began stocking the product some days ago and the employees say the packets are flying off the shelves.
At one store in Nungambakkam, the 15 packets that had been stocked on Friday disappeared in a day, most bought by a single customer, staff said. A supermarket at Egmore too reported that the noodles had been selling rapidly since their re-entry earlier this week. Another one at Kilpauk had well-stocked shelves with packets of single servings and four and six-packs. However, as of now, only the ‘Maggi Masala’ variant seemed available.
The single-serving packet, which looks much like it did earlier, has a manufacturing date of November 2015 and a message on the front that says: “Our commitment to goodness you can always trust. With quality ingredients.” Vishnu Prasad, who works as a product consultant in the city, and is delighted at the re-launch, said he had bought seven of the single packets and three of the four-packs of the noodles as soon as they became available at a store near him. “My first introduction to noodles was Maggi, and when I was in college, nearly every meal was Maggi. Every time I took a flight I ate at the Maggi counter before boarding. I missed it when it was banned — I did not try any other noodle brand,” he said.
Nestle India, which manufactures the product, had re-launched Maggi noodles on November 9 and commenced sales in several parts of the country after tests — as mandated by the Bombay High Court — had come back clear with lead below the permissible limits. However, the snack was not initially available in Tamil Nadu.
Nestle had also tied up with online portal Snapdeal for home delivery of the noodles, but this service too was not available in Chennai at first, going by tweets. On November 17 and 18, Snapdeal_Help, the official support handle of the portal, had tweeted to two customers who asked about Maggi in Chennai, replying: “Sorry, Maggi is not available in Chennai as of now’ and ‘Maggi has still not been cleared by government, thus it’s not available’. But as of Sunday, delivery to Chennai pin codes was available on the portal. Bigbasket.com, an online grocery store, however, displayed Maggi noodles as ‘out of stock.’
Senior food safety officials said there was no issue with the sale of the noodles as this was a newly manufactured, fresh product. “The banned product was withdrawn and new products have come in. And so, the ban does not apply anymore. In any case, we are going to take a few samples of the new product and test the tastemaker,” an official said.
Another official said the company had intimated the Food Safety Department before commencing sales. “By next week, we will take a few samples for tests. The ban on the old product was only for three months and it expired in September,” he said. On Reliance noodles, which had also been banned in June by the government, he said test reports said they were safe, but the product had not yet been re-launched.

30 min delay, 2-min Maggi stump students


My Fit India Movement


A customer has much to sift through at a hole-in-the-wall Patanjali outlet in Dadar
Attempting to internalise Baba Ramdev's indigenous goodness, a Mirror correspondent decided to hunt for his noodles and fertility pills
Early this week, Baba Ramdev really did seem to have all the answers. The news of Maggi returning to supermarket shelves should have gladdened my maida-deprived heart, but the Food Safety and Standards Authority of India's (FSSAI) ruined the moment for us all, by calling the Bombay High Court's (HC) order 'erroneous'.
Later, news outlets exploded with the news of Baba Ramdev's plan to launch Patanjali atta noodles, followed by a line of khadi yoga wear, with a special aim to challenge sports conglomerates like Nike and Adidas. But, familiar villain FSSAI played spoilsport again by claiming that the noodles did not have the requisite approval for a launch. Seriously, what does one have to do to have a warm bowl of comforting (albeit questionable) noodles in this country?
The real problem, I realised, was my overdependence on global brands. Didn't that one American sports company — guilty of making the words 'Just do it' so popular that it gets thrown at you by well-meaning friends and family before every life-changing decision you make — deserve a firm beating down? And why do we have to look at a Swiss brand for atta noodles? This unexpected discovery of my hidden addiction to all things global made me quite aghast.
So, to remedy that, I vowed to do a crash course on all things Bharat, Patanjali style, in honour of the man who answered my most pertinent questions that week. If not Maggi, Patanjali atta noodles it must be. No to multinational sports brands? Then say yes to khadi. Oh, and why didn't I win a Pulitzer yet? Just as Ramdev had rationalised his Nobel Peace Prize denial, I too had to look at the mirror and know I was 'black'.
My plan was simple. I would visit three Patanjali stores in the city to observe and learn. My first stop was the Chembur outlet. Finding the store itself was a breeze, with Ramdev grinning down from posters hanging outside. Inside, I was surrounded by those who seemed totally at ease shouting out words like 'Pachak Ajwain Aloevera' and 'Peedantak Taila'. And, just as the shopkeeper looked over at me, I quickly glanced over the hideously green (forgive me Baba!) bottles of amla juice and sachets of 'premium detergent', for a product name behind which I could hide my utter ignorance. I eagerly enquired about the atta noodle which, I was told, was yet to make an appearance in the market. The lady at the counter must have noticed how upset the news had left me, for she handed over an A4-sized products' list.
If you've ever, at some point in your life, wondered about how large a brand Patanjali is, the product list can be something of a revelation. The list is broadly classified into categories such as pachak/ digestives, eye care and bakery (maida free). And if you harbour any doubts about the efficiency of the 35 products listed under the category 'Medicines', just try saying them out aloud — you will probably feel cured by the end of each enunciation. There are names like Madhupashini Vati, Mukta Vati, Sanjeevani Vati and the controversial conception and infertility pill, Putrajeevak Beej, which I learnt with a tinge of disappointment doesn't quite guarantee a son. Like a true Indian, though, I continued to soldier on.
My sense of wonderment continued at a Ghatkopar outlet. I spotted a herbal, rakhtchandan-based sindoor, asatofedia and mixed fruit jam (not fit for diabetics, the label said. My heart soared with pride at the honesty of it all). The only time I snapped out of my trance was when the shopkeeper looked horrified at my timid request for an English version of the product list.
I ended my sojourn in Dadar. The store began to accommodate an evening rush of customers, calling out for bel and amla candy. I enquired about bulk orders and was told that I will have to place orders beforehand, for there were "too many to handle". I tried to strike up a conversation with the youngest customer at the store — a college girl. "I am getting these products for my mother. I have my reservations about them," she said. I smiled beatifically at her, comfortable in the knowledge that it's only a matter of time before she too gets lured by that all-pervasive Baba charm.
I have purchased a couple of Ramdev's yoga CDs, followed him on Twitter and chuckled while thrashing Maggi and the FSSAI on Facebook. Meanwhile, I anxiously await the noodles' launch in the market. Nirvana is surely just a fortnight away.

Desi Hustel Vs. MNC Muscle




எண்ணெயில் கலப்படம் ஆய்வில் கண்டுபிடிப்பு

ேசலம், நவ.22:சேலம்
மாவட் டத் தில் உள்ள ஆலை க ளில் உற் பத்தி செய் யப் ப டும் எண் ணெ யில் கலப் ப டம் இருப் பதை, உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் ஆய் வில் கண் டு பி டித் துள் ள னர். சம் பந் தப் பட்ட ஆலை க ளுக்கு விரை வில் நோட் டீஸ் அனுப்ப முடிவு செய் துள் ள னர்.
சென் னை யில் செயல் பட்டு வரும் நுகர் வோர் அமைப் பி னர், கடந்த இரு மாதத் திற்கு முன்பு சென்னை உள் பட 6க்கும் மேற் பட்ட மாவட் டங் க ளில் உள்ள எண் ணெய் அரவை ஆலை க ளில் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர். இந்த ஆய் வில், குறிப் பிட்ட சில ஆலை க ளில் எண் ணெ யில் கலப் ப டம் செய் யப் பட்டு இருப் பது உறுதி செய் யப் பட் டது. இது சம் பந் த மாக அந்த அமைப் பி னர், சென்னை உணவு பாது காப் புத் துறை ஆணை ய ருக்கு மனு அனுப் பி னர். அந்த மனு வில் தமி ழ கத் தில் பல மாவட் டங் க ளில் உற் பத்தி செய் யப் ப டும் எண் ணெ யில் கலப் ப டம் உள் ளது. அத னால் ஆய்வு செய்ய வேண் டும் என்று கூறி இருந் த னர்.
இதை ய டுத்து சென்னை உணவு பாது காப் புத் துறை ஆணை யர், ஒவ் வொரு மாவட் டத் தி லும் எண் ணெய் அரவை ஆலை க ளில் அதி கா ரி கள் ஆய்வு மேற் கொள்ள வேண் டும் என உத் த ர விட் டார். அதன் அடிப் ப டை யில் சேலம் மாவட்ட உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள், சில நாட் க ளுக்கு முன், சேலத் தில் உள்ள எண் ணெய் அரவை ஆலை க ளுக்கு சென்று ஆய்வு செய் த னர்.
ஆய் வின் போது ஆலை யில் உற் பத்தி செய் யப் பட் டி ருந்த எண் ணெய் மாதிரி சேக ரித்து அதை உணவு பகுப் பாய்வு கூடத் திற்கு அனுப்பி வைத் த னர். இந்த ஆய் வில் எண் ணெ யில் கலப் ப டம் செய் யப் பட் டது உறு தி யா னது. கலப் பட எண் ணெய் உற் பத்தி செய் யும் ஆலை உரி மை யா ளர் க ளுக்கு, விரை வில் நோட் டீஸ் வழங்க உள் ள தாக அதி கா ரி கள் தெரி வித் த னர்.
இது குறித்து உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் கூறு கை யில்,‘‘ சேலம் மாவட் டத் தில் கடலை எண் ணெய், தேங் காய் எண் ணெய், சன் பி ள வர் ஆயில், ரைஸ் பி ரான் ஆயில், நல் லெண் ணெய் உள் ளிட்ட எண் ணெய் களை உற் பத்தி செய் கின் ற னர். இதில் தேங் காய் எண் ணெ யில் ‘பாம் கெர் னல்’ என்ற ஆயிலை கலக் கின் ற னர்.
கடலை எண் ணெய், சன் பி ள வர் ஆயில், ரைஸ் பி ரான் ஆயி லில் பாமா யில் கலக் கின் ற னர். இவ் வாறு கலப் ப டம் செய் யும் எண் ணெய் யில், அந்த எண் ணெய் வாச னை யுள்ள சென்ட், அதன் பேக் கிங் மேல் அடிக் கின் ற னர். இதன் மேல் சென்ட் அடிக் கும் போது, பேக் கிங் கில் என்ன எண் ணெய் உள் ளதோ, அந்த எண் ணெய் யின் வாசனை அடிக் கும். இது வாடிக் கை யா ளர் களை ஏமாற் றும் தந் தி ர மா கும். மேலும் கலப் ப டம் எண் ணெய் உற் பத்தி செய்து, அதன் பேக் கிங் கில் போலி படம் போட்டு விற்று வரு கின் ற னர். இது சட் டத் திற்கு புறம் பா ணது.
ஆலை உரிமையாளர்களுக்கு விரைவில் நோட்டீஸ்
கடலை எண் ணெய், சன் பி ள வர் ஆயில், ரைஸ் பி ரான் ஆயி லில் பாமா யில் கலக் கின் ற னர். இவ் வாறு கலப் ப டம் செய் யும் எண் ணெய் யில், அந்த எண் ணெய் வாச னை யுள்ள சென்ட், அதன் பேக் கிங் மேல் அடிக் கின் ற னர். இதன் மேல் சென்ட் அடிக் கும் போது, பேக் கிங் கில் என்ன எண் ணெய் உள் ளதோ, அந்த எண் ணெய் யின் வாசனை அடிக் கும். இது வாடிக் கை யா ளர் களை ஏமாற் றும் தந் தி ர மா கும். மேலும் கலப் ப டம் எண் ணெய் உற் பத்தி செய்து, அதன் பேக் கிங் கில் போலி படம் போட்டு விற்று வரு கின் ற னர். இது சட் டத் திற்கு புறம் பா ணது.
அக் மார்க் முத் தி ரை யிட வேண் டு மா னால், அதற் கான உரி மம் பெற்று இருக்க வேண் டும். இவை ஆண் டுக்கு ஒரு முறை புதுப் பிக்க வேண் டும். ஆனால் ஒரு சில ஆலை உரி மை யா ளர் கள் ஒரு முறை வாங் கிய உரி மத்தை வைத் துக் கொண்டு, அக் மார்க் முத் தி ரையை தவ றாக பயன் ப டுத்தி வரு கின் ற னர்.
இவ் வாறு அதி கா ரி கள் கூறி னர்.
கலப் பட தேங் காய் எண் ணெய் உப யோ கிக் கும் மக் க ளுக்கு நாள டை வில் முடி கொட் டும், ஒரு சில ருக்கு முடி நரைத்து விடும். கலப் பட சமை யல் எண் ணெய் உப யோ கிப் ப வர் க ளுக்கு உட லில் அதி க ள வில் கொழுப்பு சேரும். இத னால் ரத்த கொதிப்பு, இத ய நோய், உடல் ப ரு மன் உள் ளிட்ட பாதிப் பு கள் ஏற் ப டும் என அதி கா ரி கள் தெரி வித் த னர்.

DINAMALAR NEWS


புகையிலை பொருள் கடத்தலில் பகீர் சரக்கை ஏற்றுவதும், இறக்குவதும் லாரி டிரைவருக்கு தெரியாது கண்ணாமூச்சி நெட்ஒர்க்கை பிடிக்க போவது யார்?

சேலம், நவ.22:
சேலம் வழியே தென் மாவட் டங் க ளுக்கு தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பொருட் கள் லாரி க ளில் கடத் தப் ப டு வ தில், அந்த சரக்கை ஏற் று வ தும், இறக் கு வ தும் டிரை வ ருக்கு தெரி யாது என்ற பகீர் தக வல் வெளி யா கி யுள் ளது. மிக பெரிய அள வில் செயல் ப டும் இந்த நெட் ஒர்க்கை பிடிக்க போலீ சார் முன் வர வேண் டும் என கோரிக்கை எழுந் துள் ளது.
தமி ழ கத் தில் புகை யிலை பொருட் க ளான பான் ப ராக், குட்கா போன் ற வற் றிற்கு தடை விதிக் கப் பட் டுள் ளது. இந்த பொருட் களை கடை க ளில் விற் பனை செய் தால், அப ரா தம் விதிக் கப் ப டும் என அறி விக் கப் பட் டுள் ளது. ஆனால், தமி ழ கம் முழு வ தும் புகை யிலை பொருட் கள் இல் லாத இடங் கள் இல்லை. அந்த அள விற்கு தொடர்ந்து விற் பனை செய் யப் பட்டு வரு கி றது. வட மாநி லங் க ளில் தயா ரா கும் இந்த பொருட் கள், லாரி க ளி லும், ரயில் க ளி லும் தென் னிந் திய பகு தி க ளுக்கு கொண்டு வரப் ப டு கி றது. இப் பொ ருட் களை கடத்தி வந்து தமி ழ கம் முழு வ தும் விற் பனை செய் வ தில் மிக பெரிய நெட் ஒர்க் செயல் ப டு கி றது. அவ் வப் போது, காவல் துறை சோத னை யி லும், வணிக வரித் து றை யி னர் சோத னை யி லும், உணவு பாது காப்பு துறை ேசாத னை யி லும் இப் பொ ருட் கள் பிடி ப டு கின் றன. ஆனால், அந்த பொருட் களை கடத்தி வரும் நபர் கள், இது வ ரை யில் சிக் கி ய தில்லை. லாரி க ளில் கொண் டு வ ரும் டிரை வர் க ளும், அதன் உரி மை யா ளர் க ளும் மட் டுமே சிக்கி வரு கின் ற னர். அவர் களை கொண்டு, கடத் தல் கா ரர் களை பிடிக்க முடி யா மல், அனைத்து துறை யி ன ரும் தவித்து வரு கின் ற னர்.
சேலம் கொண் ட லாம் பட்டி பகு தி யில் நேற்று முன் தி னம் பெங் க ளூ ரில் இருந்து மது ரைக்கு கடத் திச் செல் லப் பட்ட ரூ.8.80 லட் சம் மதிப் பி லான புகை யிலை பொருட் களை வணிக வரித் து றை யி னர் பறி மு தல் செய் த னர். இதனை கடத்தி வந்த லாரி டிரை வர் குமா ரை யும் பிடித் த னர். பின் னர் அவ ரை யும், அந்த பொருட் க ளை யும் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் அனு ரா தா வி டம் ஒப் ப டைத் த னர்.
டிரை வர் குமா ரி டம் நடத் தப் பட்ட விசா ர ணை யில் பகீர் தக வல் வெளி யா கி யுள் ளது. இது போன்று சரக்கு ஏற்ற செல் லும் டிரை வர் கள், பெங் க ளூர் சென் ற தும் ஓரி டத் தில் லாரியை நிறுத்தி வைக்க வேண் டும். அங்கு வரும் ஒரு வர், அந்த லாரியை எடுத் துச் செல் வார்.
பின் னர் 5 மணி நேரம் கழித்து, லோடு டன் லாரியை கொண்டு வந்து ஒப் ப டைப் பார். பின் னர், அந்த லாரியை எடுத் துக் கொண்டு மதுரை சென் ற தும், குறிப் பிட்ட நபர் போனில் சொல் லும் இடத் தில் லாரியை நிறுத்த வேண் டும். அங்கு ஒரு வர் வந்து லாரியை எடுத் துச் செல் வார். பின் னர் 3 மணி நேரம் கழித்து சரக்கு இறக் கப் பட்ட லாரி வந்து சேரும். அதன் பின், அந்த நப ரி டம் வாட கையை வாங் கிக் கொண்டு திரும்பி வர வேண் டும். இதில், யார் புகை யிலை பொருட் களை ஏற்றி அனுப் பு கி றார் கள். யார் பெற் றுக் கொள் கி றார் கள் என்ற விவ ரம் ஏதும் தங் க ளுக்கு தெரி யாது என டிரை வர் தெரி வித் துள் ளார்.
புகை யிலை பொருட் கள் கடத் த லில் தொடர் பு டைய கும் பல், மிக சாதுர் ய மாக செயல் பட்டு இக் க டத் தலை தொடர்ந்து நடத்தி வரு கி றது. இதை கண் டு பி டித்து அந்த நெட் ஒர்க்கை பிடிக்க போலீ சார் உரிய நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும் என உணவு பாது காப்பு துறை மற் றும் வணி க வ ரித் து றை யி னர் வலி யு றுத் தி யுள் ள னர்.
இது குறித்து உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் அனு ராதா கூறு கை யில், “எங் க ளி டம் ஒப் ப டைக் கப் ப டும் புகை யிலை பொருட் க ளில் இருந்து சாம் பிள் எடுத்து பரி சோ த னைக்கு அனுப் பு வோம். அதில், தடை செய் யப் பட்ட பொருள் என் பதை உறுதி செய் த வு டன், அந்த பொருளை தயா ரித் த வர் மற் றும் விநி யோ கஸ் தர் மீது சட் டப் படி வழக்கு தொடுத்து நட வ டிக்கை எடுப் போம். அதில், அப ரா த மும் விதிக் கப் ப டும். பொருட் களை நீதி மன்ற உத் த ர வு படி அழித்து விடு வோம். இத னால் இக் க டத் தல் கும் பலை கூண் டோடு பிடிக்க போலீ சார் உரிய நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும்,’’ என் றார்.

பெங்களூரில் இருந்து மதுரைக்கு கடத்தப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் லாரியை விரட்டி பிடித்த அதிகாரிகள்

சேலம், நவ.21:
பெங் க ளூ ரில் இருந்து சேலம் வழி யாக மது ரைக்கு கடத் தப் பட்ட ரூ.8.80 லட் சம் மதிப் பி லான புகை யிலை ெபாருட் களை வணி க வ ரித் துறை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர்.
கர் நா டகா மற் றும் வட மாநி லங் க ளில் இருந்து சேலம் வழி யாக தமி ழ கத் தின் தென் மாவட் டங் க ளுக்கு புகை யிலை பொருட் கள் லாரி க ளில் கடத் தப் ப டு வ தாக, வணி க வ ரித் து றை யின் சேலம் இணை ஆணை யர் ஞான கு மா ருக்கு தொடர்ந்து புகார் கள் வந் தது. அவ ரது உத் த ர வின் பேரில், துணை ஆணை யர் (செய லாக் கம்) பத் மா வதி தலை மை யில், பறக் கும் படை வணி க வரி அலு வ லர் சண் மு கம், துணை வணி க வரி அலு வ லர் சுரேஷ் ஆகி யோர் அடங் கிய குழு வி னர், சேலம் கொண் ட லாம் பட்டி பகு தி யில் நேற்று முன் தி னம் இரவு வாகன தணிக் கை யில் ஈடு பட் ட னர்.
அப் போது, திரு வாக் க வுண் ட னூர்-கந் தம் பட்டி பைபா சுக்கு இடைப் பட்ட பகு தி யில் லாரி ஒன்று வேக மாக வந்து கொண் டி ருந் தது. அந்த லாரியை அதி கா ரி கள் குழு வி னர் நிறுத்த முற் பட் ட னர். ஆனால், அந்த லாரி நிற் கா மல் வேக மா கச் சென் றது. இத னால், சந் தே க ம டைந்த அதி கா ரி கள் பின் தொ டர்ந்து விரட்டி சென்று லாரியை மடக் கிப் பிடித் த னர்.
பின் னர் நடந்த சோத னை யில், அந்த லாரி யில் தமி ழக அர சால் தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பொருட் கள், பண் டல் பண் ட லாக வைக் கப் பட் டி ருந் தது. லாரி டிரை வ ரி டம் அதி கா ரி கள் விசா ரித் த னர். அதில், லாரி டிரை வர் தர் ம புரி மாவட் டம் பென் னா க ரத்தை சேர்ந்த குமார் (25) என் ப தும், கர் நா டக மாநி லம் பெங் க ளூ ரில் இருந்து மது ரைக்கு புகை யிலை பொருட் களை கடத்தி சென்று கொண் டி ருந் த தும் தெரி ய வந் தது.
இதை ய டுத்து லாரி யு டன், 100 பண் டல் க ளில் இருந்த ரூ.8.80 லட் சம் மதிப் பி லான புகை யிலை பொருட் களை அதி கா ரி கள் பறி மு தல் செய் த னர். பறி மு தல் செய் யப் பட்ட புகை யிலை பொருட் கள் மற் றும் டிரை வர் குமாரை, சேலம் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் அனு ரா தா வி டம் வணி க வ ரித் துறை அதி கா ரி கள் ஒப் ப டைத் த னர்.
தொடர் விசா ர ணை யில் லாரி யின் உரி மை யா ளர் மேட் டூர் குப் பா ரப் பட்டி காட் டு வ ளவு பகு தியை சேர்ந்த அண் ணா துரை என் பது தெரி ய வந் துள் ளது. அவர் யாருக் காக லாரியை வாட கைக்கு அனுப்பி வைத் தார்? அதில் வந்த தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை பொருட் கள் யாருக்கு சொந் த மா ன து? எந்த கடைக்கு செல் கி ற து? என் பது குறித்து உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் விசா ரணை நடத்தி வரு கின் ற னர். இத னால், இக் க டத் த லில் தென் மாவட் டங் க ளில் புகை யிலை பொருட் களை விற் பனை செய் யும் முக் கிய புள் ளி கள் சிக் கு வார் கள் எனத் தெரி கி றது. இச் சம் ப வம் சேலத் தில் பர ப ரப்பை ஏற் ப டுத் தி யுள் ளது.
சேலம் வழி யாக மது ரைக்கு கொண்டு செல் லப் பட்ட புகை யிலை பொருட் களை அதி கா ரி கள் லாரி யு டன் பறி மு தல் செய் த னர்.

ஆய்வுக்கு செல்லும் இடத்தில் உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் அனுராதாவுக்கு போலீஸ் பாதுகாப்பு சென்னை உயர்நீதிமன்றம் அதிரடி உத்தரவு

 
 சேலம், நவ.22:
ஆய் வுக்கு செல் லும் போது சேலம் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு நிய மன அலு வ ல ருக்கு உரிய பாது காப்பு அளிக்க வேண் டும் என சேலம் காவல் து றைக்கு சென்னை உயர் நீ தி மன் றம் உத் த ர விட் டுள் ளது.
நாமக் கல் மாவட் டம் கல் கு றிச்சி வெள் ளா ளப் பட் டி யைச் சேர்ந் த வர் சந் தி ர சே கர். இவர் விவ சா யி கள் முன் னேற்ற சங் கத் தின் செய லா ள ராக உள் ளார். இவர் கடந்த ஜூன் மாதம் சென்னை உயர் நீ தி மன் றத் தில் மனு ஒன்றை தாக் கல் செய் தார். அதில் ஜவ் வ ரிசி உற் பத் தி யில் கலப் ப டம் நடப் ப தால், சம் பந் தப் பட் ட வர் கள் மீது உணவு பாது காப் புத் து றை யி னர் நட வ டிக்கை எடுக்க உத் த ர விட வேண் டும் என தெரி வித் தி ருந் தார்.
இந்த மனுவை விசா ரித்த சென்னை உயர் நீ தி மன் றம், சேலம் மாவட்ட உணவு பாது காப் பு துறை நிய மன அலு வ லர் அனு ராதா நேரில் ஆஜ ராகி விளக் கம் அளிக்க வேண் டும் என உத் த ர விட் டது. அதன் படி கடந்த ஜூலை 27ம் தேதி அனு ராதா, உயர் நீ தி மன் றத் தில் ஆஜ ராகி ஜவ் வ ரிசி கலப் ப டம் குறித்து ஆலை க ளில் ஆய்வு செய்து, சம் பந் தப் பட் ட வர் கள் மீது நட வ டிக்கை எடுத்து வரு வ தாக தெரி வித் தார். இதை ய டுத்து இந்த வழக்கு விசா ரணை ஒத் தி வைக் கப் பட் டது.
கடந்த 17ம் தேதி மீண் டும் இந்த வழக்கு விசா ர ணைக்கு வந் தது. அப் போது ஆஜ ரான அனு ராதா, கடந்த அக் டோ பர் 29ம் தேதி ஆத் தூர் அடுத்த வளை ய மா தே வி யில் உள்ள ஜவ் வ ரிசி ஆலைக்கு ஆய் வுக்கு சென் ற போது, ஆலை யின் உரி மை யா ளர் மற் றும் அவ ரது ஆத ர வா ளர் கள் 60க்கும் மேற் பட் ட வர் கள் சூழ்ந்து கொண்டு எங் களை சிறை பிடித்து பணி செய் ய வி டா மல் தடுத் த தா க வும், இது போன்ற செயல் கள் நடப் ப தால் தங் க ளுக்கு உரிய பாது காப்பு அளிக் க வேண் டும் என் றும் கேட் டுக் கொண் டார்.
இதை ய டுத்து எங்கு ஆய் வுக்கு சென் றா லும், மாவட்ட நிர் வா கம் மற் றும் மாந கர, மாவட்ட போலீ சார் அனு ரா தா வுக்கு பாது காப்பு அளிக்க வேண் டும் என்று நீதி ப தி கள் உத் த ர விட் ட னர். இந்த உத் த ரவு தக வல் மாவட்ட நிர் வா கம் மற் றும் மாந கர, மாவட்ட காவல் து றைக்கு அனுப்பி வைக் கப் பட் டுள் ளது. இது குறித்து சேலம் மாவட்ட உண வு பா து காப் புத் துறை அலு வ லர் டாக் டர் அனு ராதா கூறு கை யில்,‘‘ நான் ஆய் வுக்கு செல் லும் போது போலீஸ் பாது காப்பு அளிக்க வேண் டும் என்று சென்னை உயர் நீ தி மன்ற உத் த ர விட் டுள் ளது. இதற் கான உத் த ரவு நகல் இது வரை எனக்கு வந்து சேர வில்லை. அந்த உத் த ரவு நகல் வந் த வு டன், மாவட்ட நிர் வா கம் மற் றும் மாந கர, மாவட்ட போலீஸ் அதி கா ரி களை சந் தித்து, கடி தம் வழங்கி ஆய் வுக்கு செல் லும் போது போலீஸ் பாது காப்பு அளிக்க வேண் டும் என்று கேட்க உள் ளேன்,’’ என் றார்.